Παρά όσα ακούγονται, έχω την εντύπωση ότι οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για τα στεγαστικά δάνεια είναι οι καλύτερες δυνατές. Ίσως και κάτι παραπάνω. Αντί να θυμόμαστε τις ανοησίες του στυλ «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» ίσως είναι λογικότερο να παραδεχτούμε το γεγονός ότι και η κυβέρνηση το πάλεψε και οι συν-εταίροι έβαλαν πολύ νερό στο κρασί τους. Όσο γι’ αυτούς που πήραν στεγαστικά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία δεν εξυπηρετήθηκαν, θα έχουν πρόβλημα. Όπως και οι Τράπεζες, που έδωσαν αυτά τα θηριώδη και παράλογα δάνεια.
70 Σχόλια
Comments feed for this article
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:45 πμ
σχολιαστης
Μπα, είναι δυσμενής για τους περισσότερους δανειολήπτες, και έγινε με το λουρί στο σβέρκο για να ανακεφαλαιοποιηθούν* οι τράπεζες.
*Μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε γιατί ο συριζα φρόντισε να μειώσει κατά 40 δισ τις καταθέσεις μέσα σε λίγους μήνες με τη ματωμένη.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:48 πμ
Πάνος
Σαφέστατα δεν ισχύει αυτό που λες. Δυσμενής είναι για όσους πήγαν πολύ πέρα από τις δυνατότητές τους.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:07 πμ
σχολιαστης
Τα τελικά όρια για την προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
http://www.capital.gr/oikonomia/3081509/ta-telika-oria-gia-tin-prostasia-apo-pleistiriasmous-protis-katoikias
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:21 πμ
σχολιαστης
http://www.kathimerini.gr/838961/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/prostasia-katoikias-gia-to-25-twn-daneiolhptwn
Απόλυτη προστασία από τους πλειστηριασμούς μόνο για την πρώτη κατοικία του 25% των δανειοληπτών, όσων δηλαδή ανήκουν στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές. Σε μια προσπάθεια, βεβαίως, να καλύψει αυτό το στοιχείο του συμβιβασμού, η κυβέρνηση εστιάζει επικοινωνιακά στο γεγονός ότι θα γίνει «κούρεμα» δανείων, κάτι που, ωστόσο, δεν προκύπτει με σαφήνεια από το κείμενο του νομοσχεδίου. Ωστόσο, αυτό θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης που θα έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη θα έχει προηγουμένως εκποιήσει όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία και θα έχει αξιοποιήσει τις καταθέσεις του για την αποπληρωμή των χρεών του.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:58 πμ
nikodamo
#Δυσμενής είναι για όσους πήγαν πολύ πέρα από τις δυνατότητές τους.
Πάνος,αν με τα παραπάνω προκαλείς, για να πάρεις περισσότερα »χτυπήματα»,τι να σου πω,βρήκες τον κατάλληλο τρόπο.
Δυσμενής είναι ΚΑΙ για πάρα πολλούς που ΔΕΝ πήγαν πέρα από τις δυνατότητές τους.Με εσωτερική υποτίμηση στο 40% και με στόχο να φτάσει και ίως και να ξεπεράσει το 50%,μεγάλη μάζα κόσμου βρέθηκε ξεκρέμαστη και δεν μπορεί σήμερα- και να θέλει-να εξυπηρετήσει το δάνειό του.Πολλοί,κατέφυγαν στο νόμο Κατσέλη μήπως και καταφέρουν τις τράπεζες να αναλάβουν κι αυτές ένα μέρος του εμπορικού ρίσκου που ασφαλώς και τους αναλογεί όπως και σε κάθε επενδυτή.
Καλό θα είναι,να θυμόμαστε ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοπήθηκαν ως τώρα, βασικά ,ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ και ότι αυτό συνεπάγεται να μην τα ξαναλέμε.Δηλάδή όχι εκεί που μας χρωστάγανε να μας πάρουν και το βόδι.
Έλεος δηλαδή !
Υ.Γ. Καλά θα κάνουν,επίσης, μερικοί να μη συγκρίνουν την Ισπανία με την Ελλάδα.
Στην Ισπανία του ΔΕΞΙΟΥ Ραχόι, το κράτος δεν δανείστηκε για να ανακεφαλαιοπήσει τις ισπανικές τράπεζες όπως εδώ οι δεξιοί και οι »ριζοσπάστες»,τρομάρα μας,του Τσίπα.
Επομένως,τυπικά τουλάχιστον,δεν μπορούσε να επικαλεστεί άλλου τύπου διευθέτηση των κόκκινων δανείων,τουλάχιστον των στεγαστικών
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:03 πμ
Πάνος
Διανύοντας ήδη τον 11ο χρόνο ως μπλόγκερ, σε διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει θέμα «χτυπημάτων». Απλά γράφω τη γνώμη μου – και σέβομαι τις απόψεις των άλλων. Καλωσόρισες στην καλύβα.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:10 πμ
nikodamo
Ενα ακόμα φόρος »αλληλεγγύης» ,δήθεν,ουσιαστικά αφαίμαξης του ειλικρινή έλληνα φορολογούμενου (υπάρχει και αυτή η φυλή) είναι και το Ταμείο το οποίο θα καλύπτει τους δανειολήπτες της πρώτης κατηγορίας (το 25%) που αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου και για αυτούς το κράτος θα προσφέρει το μισό ποσό μέσω ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα μεταφερθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το σκοπό.
Μία ακόμα Εισφορά Αλληλεγγύης,δηλαδή, και ο νοών νοείτω
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:13 πμ
Πάνος
Πως θα ήθελες τη ρύθμιση; (σε γενικές γραμμές)
Θα ήταν μήπως καλύτερο αυτό το 25% να χάσει αυτομάτως τα σπίτια του; Και μετά;
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:16 πμ
kapetanios
για μένα η προστασία (δλδ στην ουσία η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού με δικαστικό τρόπο του χρέους και της αποπληρωμής του) για την πρώτη (1η) κατοικία θα έπρεπε να υπάρχει για όλους ανεξαιρέτως. Αυτό σημαίνει ότι απ αύριο το πρωί θα μπορούσαν οι τράπεζες να πλειστηριάζουν δεκάδες χιλιάδες ακίνητα(τουλάχιστον για επόμενα 2-3 χρόνια θα είχαν μπόλικη δουλειά) που αφορούν σε δεύτερες και τρίτες ιδιοκτησίες. Ο νόμος Κατσέλη εκεί έπασχε. Έδινε δλδ την δυνατότητα σε κάποιους πονηρούς (που ήξεραν ότι στο τέλος θα απορριφτούν)να προστατεύουν το σύνολο της περιουσίας τους έως την οριστική δικαστική απόφαση που προσδιοριζόταν μετα από 10 χρόνια –τουλάχιστον
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:18 πμ
PROJECT ANTISYSTEM
Παλαβα πραγματα…
«Εκτός» δημοσιονομικής ελάφρυνσης η Ελλάδα για το προσφυγικό http://www.capital.gr/oikonomia/3081543/-ektos-dimosionomikis-elafrunsis-i-ellada-gia-to-prosfugiko
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:45 πμ
Santiliana
Ειναι αληθεια οτι ειμαστε τυχεροι που δεν υπηρξαν στην διαπραγματευση αυτη οι πρωην ΝΔΣΟΚΟΙ.
Αυτοι εδω παλεψαν πραγματικα και αυτο φανηκε στα αποτελεσματα που ειχαν λεπτομερειες υπερ των ανθρωπων που χρωστουν.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:13 πμ
old climber
για πρώτη φορά μετά από καιρό θα συμφωνήσω πλήρως με τον Πάνο.
Οποιος πήρε σπίτι πάνω από 300.000 είναι σαφώς πάνω από τις ανάγκες του (τα όρια και οι δυνατότητες του είναι δικό του θέμα, εφ’ όσον δεν ζητάει την βοήθεια μας).
Η προστασία οικογενειών με 35.000 εισόδημα (στη 2η ομάδα) είναι το κάτι παραπάνω. Λογικό μεν (για να αποφευχθεί η πλήρης απαξίωση των ακινήτων μέσω πλειστηριασμών) αλλά φυσικά με αυστηρά κριτήρια, ελπίζω (γιατί τον λογαριασμό πάλι εμείς θα τον πληρώσουμε – ή μήπως οι τράπεζες?)
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:19 πμ
Πάνος
Προ ετών (το 2008) ένας γνωστός μου πούλησε τη νεόδμητη μεζονέτα του στα Πεύκα (ήλπιζε να πιάσει περί τις 200+ χιλιάδες) και αγόρασε ένα ακίνητο (για α’ κατοικία) στο κέντρο της Θεσ/νίκης με πάνω από 500 χιλιάδες. Η διαφορά ήταν δάνειο, το οποίο με βάση τα εισοδήματα της οικογένειας (1 σταθερός + 1 ασταθής μισθός) θεωρούσα (τότε) πως είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί. Ωστόσο, η Τράπεζα το έδωσε.
Ένας άλλος φίλος, επίσης με μετριότατα εισοδήματα (ένας μισθός) περί το 2007-8, πήρε 800+ χιλιάδες δάνειο και έχτισε ο ίδιος μια οικοδομή, σε δικό του οικόπεδο, στην Καλαμαριά. Τα πράγματα ήρθαν έτσι που δεν έχει δώσει ούτε μία δόση. Ως τώρα τον προστάτευε ο νόμος Κατσέλη.
Ξέρω κι άλλα τέτοια περιστατικά, στην Περαία, τη Θέρμη, τα προάστια της Θεσ/νίκης. Ένας αεριτζής στο χώρο των καυσίμων έχτισε (με δάνειο) κάτι σαν τις Βερσαλίες – το οποίο τώρα κινδυνεύει. Ένας άλλος, βιοτέχνης με μεγάλο τζίρο (στην παραοικονομία), το ίδιο.
Καλά έκαναν οι άνθρωποι. Αλλά, όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια. Χίλιες φορές να τσοντάρω για το 25% της «απόλυτης προστασίας», αυτών δηλαδή που ΔΕΝ έχουν εισόδημα. Αλλά όποιος έχει εισόδημα ή άλλη περιουσία, ας τα βολέψει (το επόμενο 30-35%). Για τους άλλους, που βρέθηκαν με θηριώδη δάνεια (για θηριώδεις α’ κατοικίες), πολύ ευχαρίστως ναι, αλλά… όχι.
Εννοώ όχι με τη δική μου συναίνεση.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:24 πμ
Πάνος
old climber,
θυμάσαι πότε ήταν η προηγούμενη φορά που συμφώνησες μαζί μου; Ή το συμβάν ήταν μεμονωμένο και χάθηκε στην αχλύ του χρόνου; 😉
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:37 πμ
kapetanios
old climber
ο λογαριασμός έχει ήδη πληρωθεί (από εμάς) Και πρέπει να καταλάβουμε ότι είτε το δάνειο ρυθμιστεί είτε πουληθεί σε φαντ και εκποιηθεί το ακίνητο ο λογαριασμός πάλι σε μας θα έρθει. Θεωρώ βάσιμα (με βάση την μέχρι τώρα διεθνή εμπειρία) ότι ο λογαριασμός στην πρώτη περίπτωση (ρύθμιση ) θα είναι μικρότερος απ ότι στην δεύτερη(εκποίηση)
*
Πάνο
καλή η ηθική πλευρά του ζητήματος αλλά δεν με εμπνέει για περεταίρω συζήτηση
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:45 πμ
old climber
Πάνο, θυμάμαι σίγουρα ένα ενεργειακό ποστ, που ανέφερες για «ενεργειακό μίγμα» σε ένα σχόλιο σου!
και όπως αντιλαμβάνεσαι από τον αραιό σχολιασμό μου, δεν εκφράζω πάντα τις διαφωνίες/συμφωνίες.
Προφανώς έχουμε διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο (Σύριζα γαρ) οι διαφωνίες είχαν αυξηθεί και ενταθεί (και ήμουν πιο ενεργός θεωρώντας κρίσιμες τις καταστάσεις – τώρα αναγκαστικά χαλάρωσα και περιμένω να δω που θα μας βγάλει . . .).
Οπότε είπα να δώσω «εορταστικό» τόνο στη σύμπτωση απόψεων!
(και με το 11:19 συμφωνώ, υπάρχουν πολλά παραδείγματα γύρω μας για όσους θέλουν να τα δουν)
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:58 πμ
old climber
Kapetanie, συμφωνώ και με εσένα στο 11:37 ! (ο λογαριασμός πληρώθηκε και θα ξαναπληρωθεί από εμάς).
Δίπλωσε το θέμα και πρέπει να το ψάξω (προσωπικά) . .
και όλοι μαζί να δούμε πως και πότε θα σταματήσουμε να δημιουργούμε λογαριασμούς.
Καλημέρα σε όλους!
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:04 μμ
Πάνος
Εσύ (από μόνος σου) βλέπεις «ηθική». Εγώ βλέπω ευρώ 😉
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:06 μμ
σχολιαστης
Δε νομίζω ότι υπάρχει όριο πάνω ή κάτω απο 300 χιλιάδες
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:15 μμ
kapetanios
ε ναι, βλέπεις τα ευρώ των άλλων και τα παίρνεις στο κρανίο 🙂 Σε καταλαβαίνω αλλά απ αυτήν την σκοπιά λύση δεν μπορούμε να βρούμε. Άσε που δεν βλέπεις και ΟΛΑ τα ευρώ–βλέπεις μόνο αυτά που θέλεις να δεις. ΠΧ λες στο δεύτερο σου παράδειγμα ότι ο **οικοπεδούχος** φίλος σου από την Καλαμαριά δεν έχει δώσει ούτε μια δόση και καλά να πάθει –η κάπως έτσι. Αναρωτιέμαι , από τα δικά του 800χιλ (γιατί κάπου τόσα θα έκανε το οικόπεδο στην Καλαμαριά εκείνη την εποχή) που έβαλε για να χτίσει την οικοδομή δικαιούται τίποτα ο άνθρωπος? Έστω την δυνατότητα να «κρατήσει»(πληρώνοντας την ) την κύρια κατοικία του ρε αδερφέ!
Γι αυτό σε λέω ότι άλλα τα μάτια του λαγού(οδοντίατρου) και άλλα της κουκουβάγιας ( αφεντομουτσουνάρας μου –που είμαι και στον χώρο 😉 )
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:19 μμ
Πάνος
καπταιν,
καταλαβαίνω ότι εκνευρίστηκες, αλλά οφείλω να σου επισημάνω ότι αυτό το στυλάκι (του σχολίου στις 12.15μμ)… αλλού 😉
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:25 μμ
kapetanios
άμα είναι να με κάνεις και κουμάντο στο στιλάκι μου(εδώ ή κάπου αλλού) επειδή ΔΕΝ καταλαβαίνεις(το βρίσκω και λογικό) το χέσαμε για θέμα. Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο τότε 😉
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:32 μμ
Πάνος
Σύμφωνοι, κάπταιν, πες μας για τα ψάρια – υπόσχομαι ότι δεν θα κοντράρω! 😉
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:00 μμ
kapetanios
Click to access Shark_attacks_hellenic_seas.pdf
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:25 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
😆
Καλό!
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:46 μμ
kapetanios
🙂
άκου και το κουφό αναγνωστα μου
Στο νέο πτωχευτικό η κυβέρνηση νεοσυριζα προβλέπει ότι κατά την διάρκεια της δικαστικής διερεύνησης (για τις περιπτώσεις μεταξυ 25 %και 60%) υπάρχει περίπτωση αυτός που πληροί ΚΑΙ τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά ΚΑΙ αυτά των αντικειμενικών να ΜΗΝ δύναται (στην πραγματικότητα ) να εξυπηρετεί τις μηνιαίες δόσεις του . Σε αυτές τις περιπτώσεις τον στέλνει να τα βρει με τις τράπεζες –και τα φαντ.
Ιδιοφυές! 🙂
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:27 μμ
kapetanios
για τους εγγυητές (για τους οποίους δεν γίνεται καμία αναφορά στον νόμο σπουπίδι που ετοιμάζουν)θα μιλήσει κανένας? Ή καλά να πάθουν και αυτοί?
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:56 μμ
Πάνος
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Καλύπτεται το 100% των φτωχών δανειοληπτών – Στις 220 έως 280 χλιάδες ευρώ η καλυπτόμενη αντικειμενική αξία
Του Στάθη Σχινά
Εισάγεται και νομοθετικά η δυνατότητα κουρέματος σε μεγάλο ποσοσοτό δανείων- Σε ισχύ ο νόμος Κατσέλη. Σε συμφωνία πλήρους προστασίας των ασθενέστερων εισοδηματικά δανειοληπτών (Δείτε αναλυτικά τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες).
Σε συμφωνία πλήρους προστασίας των ασθενέστερων εισοδηματικά δανειοληπτών κατάληξαν ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των «θεσμών» με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν και περιέχονται και στο σχετικό νομοσχέδιο:
1ον. Απόλυτη προστασία
Προστατεύονται πλήρως από πλειστηριασμούς και πληρώνει (ή συμπληρώνει σε αρκετές περιπτώσεις ) τις δόσεις τους το κράτος όσοι δανειολήπτες έχουν τετραμελή οικογένεια με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ (δηλαδή μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και προ φόρου εισοδήματος) ή σε μέση μηνιαία βάση 1.696 ευρώ περίπου (το ποσόν αυτό διαφοροποιείται προς τα κάτω ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τα μέλη της οικογένειας του δανειολήπτη).
Ως προς την αντικειμενική αξία του ακινήτου, διευκρινίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και τα 220.000 ευρώ για πενταμελή. Για ατομικούς δανειολήπτες το όριο είναι 120.000 ευρώ και για ζευγάρια τα 160.000 ευρώ, με προσαύξηση 20.000 ανά παιδί.
Στην περίπτωση αυτή η δόση του στεγαστικού δανείου αναπροσαρμόζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου . Αν ο δανειολήπτης έχει αποπληρώσει τμήμα του δανείου του η μείωση γίνεται κατ΄αναλογία σύμφωνα με δήλωση Σταθάκη στην ΕΡΤ.
Ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει το 5% του εισοδήματός του ως δόση αν το ετήσιο εισόδημά του είναι μέχρι 12.000 ευρώ και 10% αν είναι πάνω από το ποσόν αυτό.Με βάση το σύνολο των προαναφερθέντων όρων στη χειρότερη των περιπτώσεων η επιβάρυνση του δανειολήπτη θα φθάνει τα 200 ευρώ μηνιαίως, αλλά μπορεί να είναι και μηδέν αν δεν έχει εισόδημα.Σε περίπτωση που τα ποσά αυτά δεν φθάνουν η δόση θα συμπληρώνεται από το Κράτος.Ανακοινώθηκε ήδη ότι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς η πρόβλεψη στον νέο προϋπολογισμό κονδυλίου 100.000.000 ευρώ ετησίως για το σκοπό αυτό.
2ον. Αυξημένη προστασία
Δανειολήπτης με τετραμελή οικογένεια και φορολογητέο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ ετησίως (2.900 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο) και αντικειμενική αξία ακινήτου, η οποία κλιμακώνεται ως εξής:
Έως 180.000 ευρώ για ατομικό δανειολήπτη.
Έως 220.000 ευρώ για ζευγάρι.
Έως 240.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί.
Έως 260.000 για τετραμελή οικογένεια.
Έως 280.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο για πενταμελείς οικογένειες και άνω.
Όποιος δανειολήπτης πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα μπορεί να ζητά την αναπροσαρμογή της δόσης του με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, αν η αξία της πρώτης κατοικίας του ήταν 400.000 ευρώ το 2008 (όταν πχ έλαβε το δάνειο) και πληρώνει με βάση αυτό αντίστοιχη μηνιαία δόση,αν τώρα η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου του είναι 200.000 ευρώ η δόση του θα προσαρμοστεί στην αξία των 200.000 ευρώ (και εφ’ όσον έχει αποπληρώσει ήδη ένα τμήμα του κεφαλαίου η προσαρμογή θα γίνει κατ΄αναλογία), δηλαδή πιθανώς αν δεν αλλάξουν η διάρκεια και το επιτόκιο του δανείου να πληρώνει τη μισή πλέον δόση
Η αρχική ισχύς των ρυθμίσεων είναι για τρία χρόνια.
3ον. Κούρεμα δανείου
Σε περίπτωση που μετά την παρέλευση τριών χρόνων από τη σχετική ρύθμιση η κατάσταση του δανειολήπτη δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά τότε έχει το δικαίωμα να ζητήσει δικαστικά τη διαγραφή του τμήματος του αρχικού δανείου που ισούται με τη διαφορά μεταξύ της αρχικής εμπορικής και τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου του.
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ανέφερε πως «το δάνειο αναπροσαρμόζεται και μαζί η δόση που πρέπει να αποπληρώνει ένα νοικοκυριό. Προσδιορίζεται από έναν νέο όρο την τρέχουσα εμπορική αξία κατά κανόνα η τρέχουσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη σήμερα απ’ ότι ήταν πριν 5-6 χρόνια και κατ’ επέκταση αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα».
Ποιος εκτιμά την τρέχουσα εμπορική αξία;
Δημιουργούνται λίστες πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων από μηχανικούς και άλλους εμπειρογνώμονες που θα χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό
Πώς επιτυγχάνεται η υπαγωγή σε ρύθμιση;
Με κατάθεση σχετικής αίτησης σε αρμόδιο Δικαστήριο.μπορεί να έχει προηγηθεί η απόπειρα παρόμοιου ή σχετικού εξω-δικαστικού συμβιβασμού με την Τράπεζα.Εξετάζεται πάντως η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης με βάση το προαναφερθέν πλαίσιο
Τι θα γίνει με τις 170.000 προσφυγές στο νόμο Κατσέλη; Θα ισχύει πλέον;
Αυτές θα εκδικαστούν με βάση το νόμο που ίσχυε όταν κατατέθηκε η προσφυγή, εκτός αν ο ίδιος ο δανειολήπτης ζητήσει να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο ρυθμίσεων.Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο νόμος Κατσέλη υποχρεώνει τον δανειολήπτη προκειμένου να τύχει προστασίας της κατοικίας του να ρευστοποιήσει το σύνολο της υπόλοιπης κινητής και ακίνητης περιουσίας του.Επίσης ότι καλύπτει μόνο μισθωτούς και επαγγελματίες και πρώην εμπόρους ( άτομα που πλέον έχουν απολέσει την εμπορική ιδιότητα).
Οι νέες ρυθμίσεις δεν θέτουν τέτοιον περιορισμό.Υπενθυμίζεται επίσης ότι με βάση το ν.4336 ( νέο Μνημόνιο) ο νόμος Κατσέλη λαμβάνει υπόψιν το σύνολο των οφειλών όχι μόνον προς τράπεζες,αλλά και προς Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.Ο νόμος Κατσέλη θα ισχύσει με βάση τις τροποποιήσεις επί τα βελτίω του ν.4336,ενώ είναι προφανές ότι οι δικαστές θα λαμβάνουν υπόψιν και το νέο καθεστώς.
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000020289/KOKKINA-DANEIA-Kaluptetai-to-100-ton-ftoxon-daneiolipton—Stis-220-eos-280-xliades-euro-i-kaluptomeni-antikeimeniki-aksia
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 3:24 μμ
kapetanios
αυτό τώρα είναι προτροπή ή προειδοποίηση? Ότι και να είναι όμως θέλω να πιστεύω ότι οι δικαστές θα σταθούν στο ύψος τους
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 3:29 μμ
kapetanios
ευτυχώς γιατί εάν ίσχυε ο «νόμος σκουπίδι» θα προσθέταμε κι άλλους 100χιλ στους 400χιλ που θα δουν το βιος τους να κάνει φτερά
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:50 μμ
Elias
Πώς είναι δυνατόν με 100 εκατομμύρια που σκοπεύουν να διαθέσουν, να προστατεύουν το 25% των καταθετών τη στιγμή που τα κόκκινα δάνεια είναι αρκετά δις.
Δεν γνωρίζω τα νούμερα με ακρίβεια αλλά και πάλι υπάρχει χάος.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:57 μμ
aftercrisis
Στοιχεία «τεχνικής ανάλυσης» για την αγορά ακινήτων (από ΤτΕ):
Φαίνεται να πλησιαζουμε μέσα στο 2016 προς τον πιθανό «πάτο». Τα στατιστικά στοιχεία διεθνώς δείχνουν ότι η πτώση τιμών σταματά συνήθως γύρω στο 50 % της προηγούμενης κορυφής. Δηλαδή (στατιστικά) η αξία κόβεται στη μέση. Λόγω κεκτημένης ταχύτητας θα έχουμε λίγο παρακάτω – 60 %. Εκεί θ΄αρχίσουν να μπαίνουν στην αγορά ακινήτων σοβαροί αγοραστές.
Οι πλειστηριασμοί «ήδη κατοικημένων» σπιτιών λίγο θα επηρεάσουν . Ο όγκος των απούλητων νεόδμητων (στα χέρια των κατασκευαστών) είναι πολύ μεγάλος, συγκριτικά. Επίσης πολλά παλιότερα περιμένουν «στην ουρά» (στον μεσίτη), αλλά δεν βρίσκουν αγοραστή. Το κρίσιμο είναι να φτάσουμε γρήγορα στον «πυθμένα» .
Ο αργός ρυθμός πτώσης των τιμών επί 6 χρόνα ήταν καταστροφικός. Δεν υπήρχε περίπτωση να βγούν σοβαροί αγοραστές στο -20 ή -30 %.
Όσο πιο γρήγορα to the bottom (-50 έως -60 %), τόσο καλύτερα: μόνον τότε θα κυκλοφορήσει ξανά λίγο χρήμα περί την αγορά ακινήτων και τα σχετικά οικοδομικά επαγγέλματα..
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:04 μμ
aftercrisis
Εκείνο το ελαφρώς κεκλιμένο σχεδόν flat της μπλέ γραμμής μεταξύ 2008 και 2011, ήταν η απόλυτη καταστροφή. Άν δείτε το αντίστοιχο ιρλανδικό διάγραμμα, ήταν μπάμ και κάτω. Σε 1 χρόνο -50 %. Και μπήκαν νέοι αγοραστές από το 2010.
Ο χειρισμός των εδώ τραπεζών και κυβερνήσεων ήταν απολύτως καταστροφική. Έτσι, για να μη «γράψουν κόκκινα» οι ισολογισμοί των τραπεζών γρήγορα, εξόντωσαν όλα τα επαγγέλματα τα σχετικά με την οικοδομή. Για πολλές δεκαετίες.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:34 μμ
kapetanios
Ηλία
το ποσό των 100εκ αφορά σε μια μικρή συμμετοχή του κράτους(πχ στην Κύπρο το κράτος ανέλαβε να πληρώνει μόνον τον τόκο της δόσης, κάτι αντίστοιχο θα γίνει κι εδω) στα δάνεια σε μόνιμη καθυστέρηση που είναι ένα μικρό μέρος των «κόκκινων» δανείων. Τελικά ο όρος κόκκινα δάνεια προκαλεί σύγχυση γιατί σαν τέτοια χαρακτηρίζονται τα δάνεια που παρουσιάζουν 30 με 60 ημέρες καθυστέρηση. Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι στην Ελλάδα του μνημονίου εξυπηρετούν το δάνειο τους με καθυστέρηση εμφανίζονται κάποια πολλά δις ως «κόκκινα»
*
Αφτερ
όταν λές «σοβαροί αγοραστές»?
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:40 μμ
arcades
Χρήσιμο γράφημα και καλές επισημάνσεις after. Βλέπω τα μετολυμπιακά χρόνια 2005-2007 με συνολική αύξηση 20%. Απίστευτο νούμερο, που δε νομίζω να προέρχεται από αυξημένη ζήτηση αλλά από την απλοχεριά των τραπεζών -άνετα κέρδη σε dt λόγω της διαφοράς επιτοκίων. Στην άνοδο και στην κάθοδο οι τράπεζες έχουν το πάνω χέρι.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:42 μμ
aftercrisis
«σοβαροί αγοραστές» = αυτοί που σκέφτονται στοιχειωδώς στρατηγικά (όχι κατανάγκη με πολύ διαθέσιμο ρευστό, αλλά συνήθως -δυστυχώς- συμπιπτουν).
Π.χ. ακίνητο που έκανε 300.000 το 2008, άν το 2015 κάνει 200.000 μένεις μακριά (εκτός άν το έχεις, αυτό ειδικά, απόλυτη ανάγκη για καποιους λόγους και έχεις λεφτά για πέταμα).
Με λίγη ακόμη υπομονή έστω, θα βρείς ισάξιο ή και καλύτερο κάτω από 150.000
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:44 μμ
Santiliana
Απλα, και υπαρχουν κερδισμενοι περισσοτεροι, και με το χρονο θα υπαρξουν ηπιες προσαρμογες.
Πλι γραφω , ευτυχως που δεν υπηρξαν νδσοκοι στην διαπραγματευση αυτη.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:48 μμ
aftercrisis
arcades,
2005-2007 συνεχίστηκε η αυξημένη ζήτηση ακριβώς λόγω της αεριοπροώθησης με turbo των τραπεζών.
Στην κάθοδο έχουν εδώ το πάνω χέρι γατί καθυστερούν να γράψουν ρεαλιστικές τιμές, άρα τις ζημίες (που πληρώνουμε η θα πληρώσουμε εμείς ως φορολογούμενοι).
Στην Ιρλανδία ή Ολλανδία ή Σλοβενία (με αντίστοιχο πρόβλημα) π.χ. δεν είχαν καθόλου τέτοια δυνατότητα γι αυτό είναι ακόμη όλες κρατικές. Και όταν λέμε κρατικές εννοουμε κρατικές, χωρίς προνομιούχες μετοχές, χωρίς warrants και με διορισμένες διοικήσεις από τα εκεί ΤΧΣ.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:56 μμ
aftercrisis
2006-2011 (ακόμη!) «ξεφόρτωναν» οι μπασμένοι κατασκευαστές σε εξωπραγματικές τιμές. Οι τράπεζες συνέχιζαν το σόλο βιολί και μετά το 2008, αποτέλεσμα να γράφουν εντελώς σάπιες υποθήκες που διασφαλίζει τώρα ο δημόσιος δανεισμός. Και «τα χώνει» στους φορολογούμενους.
Ισχύει απολύτως το χρηματιστηριακό σύνθημα που φώναζαν το 1999 στου Σοφόκλα το σκυλάδικο: «Η μανούλα του Χωσέ δεν τον έκλαψε ποτέ»…
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:07 μμ
kapetanios
Αρκαδι
αφορά ζήτηση η οποία δημιουργήθηκε (πήρε διαστάσεις ομαδικής παράκρουσης) από την τότε κυβέρνηση που απειλούσε με επιβολή ΦΠΑ με αποτέλεσμα να τρέξουν όλοι να αγοράσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 06
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:16 μμ
kapetanios
για να φρεσκάρω λίγο την μνήμη σας η αγορά συνέχισε την ανοδική της πορεία και μέσα στο 07 ακριβώς γιατί η επιβολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ΔΕΝ αφορούσε σε ακίνητα με άδεια κατασκευής μέχρι τον Δεκέμβρη του 15. Σαφώς και ήταν ένα καλό κίνητρο για τους υποψήφιους αγοραστές οι οποίοι δεν γνώριζαν βέβαια ότι 2 χρόνια αργότερα θα γίνει του κουτρούλη ο γάμος. Αυτά για την Ιστορία
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:22 μμ
aftercrisis
kapetanios,
τρομπα οι τράπεζες, τρόμπα ο «φιλολαικος» Καραμανλένιν, μεγάλος οικονομολόγος ο Alogo, ακολο΄θησε ο Παπαθανάσης με το τριετές (!) ομόλογο jumbo 26 δις…
Χέστα κι άστα, με τέτοια και με άλλα, τους έσκασε το γαιδούρι στην ανηφόρα.
Και βρέθηκε ο μανιασμένος για ιππασία Παπανδρέου ΙΙΙ, καβάλα στο άδειο γαιδουροτόμαρο
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:45 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
Μέσω… ΕΝΦΙΑ αποκαλύφθηκε μεγάλο κύκλωμα που άρπαζε πολυτελείς κατοικίες
Απάτη με ψευτοϊδιοκτήτες που πωλούσαν πολλές φορές το ίδιο σπίτι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06:00
Η προσπάθεια «πρόσβασης» στο σύστημα Taxis του υπουργείου Οικονομικών για την «παραπλανητική» έκδοση πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ σε ακίνητο αξίας 2 εκατ. ευρώ οδήγησε τους αξιωματικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ψυχικού και ακολούθως της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής στην εξάρθρωση ενός μεγάλου κυκλώματος υφαρπαγής πολυτελών κατοικιών σε όλη την Αττική.
Πρόκειται για μία απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ με κατηγορούμενους τέσσερις άντρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 38 έως 64 ετών, τρεις από τους οποίους ήταν σεσημασμένοι για παρόμοια αδικήματα. Ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος είναι ο 64χρονος που είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για υπόθεση με πλαστά ομόλογα. Πέντε από τους κατηγορουμένους οδηγήθηκαν προ διημέρου στον εισαγγελέα, ενώ άλλοι δύο αναζητούνται.
[….]
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=754855
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:29 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Το συνολο των στεγαστικων δανειων ειναι 1.200.000, εκ των οποιων 400.000 μη εξυπηρετουμενα. Επισης απο τα 6.3 εκατομ. διαμερισματα τα 2.2. ειναι ακατοικητα*
Το διαθεσιμο αποθεμα κενων κατοικιων ειναι υπερδιπλασιο ολων των οικογενειων με στεγαστικο δανειο και 4,5 φορες το πληθος των κοκκινων στεγαστικων δανειων. Θεωρητικα, με χαμηλο ενοικιο μπορει να εξυπηρετηθουν στην χειροτερη περιπτωση, ολες οι οικογενειες που θα χασουν το σπιτι τους.
* Πίνακας 04Α. Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011. Κανονικές κατοικίες κατά κατάσταση κατοικίας (κατοικούμενες, κενές), διαθεσιμότητα δικτύου ύδρευσης και λουτρού . Σύνολο Ελλάδος, Περιφέρειες
ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ
Κατοικίες 6.371.901
κατοικούμενες 4.122.088 κενές 2.249.813
Πηγη ΕΛΣΤΑΤ
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:30 μμ
kapetanios
δλδ ΑΦ να του πάρουμε το σπίτι για να του δώσουμε κάποιο άλλο? Δεν βγάζει νόημα
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:38 μμ
aftercrisis
Χα χα, και αυτή η αγορά, των ακινήτων, θα ισορροπήσει. Μακροπρόθεσμα.
Θα φροντίσει το «αόρατο χέρι».
(«όταν θα έχουμε πεθάνει όλοι», όπως είπε κάποιος κάποτε στο Λονδίνο) 😆
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:53 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ηθελα να γραψω οτι αντιστοιχουν περιπου 2 διαμερισματα /οικογενεια, οποτε και εις στην χειροτεραν των περιπτωσεων, καθε λυση ειναι ανοικτη και ελευθερη βαρων και εμποδιων 🙂 ….
Αν ειχα ασχοληθει -παλαιοτερως- με το real estate 🙂 εδω και πεντε ετη θα εκανα μια συλλογη ενδιαφεροντων σπιτιων (υπογραφονατς συμβολαιο διαχειρισης με τους ιδιοκτητες των ακατοικητων) για τις διαφορες ομαδες βορειοευρωπεων, θα τα συντηρουσα , θα τα εξοπλιζα και θα τα ενοικιαζα.
Δυο παραδειγματα.
1. Φιλος αρχιτεκτων με πληροφορησε οτι υπαρχει παροικια βορειοευρωπεων εις τους Καναριους νησους , διοτι το κοστος θερμανσης σε πολυ ψυχρα κλιματα καλυπτει ανετα το κοστος ενοικιασης εξοχικων εις τοπους με ηπιους χειμωνας, το δε κοστος ζωης ειναι χαμηλοτερον.
2. Ετερος γνωστος μου αρχιτεκτων με πληροφορησε οτι μεγαλο-ιατρος ειχε ενοικιασει το θερος εξοχικες κατοικες εν Μυκονω και μολις τον Οκτωβριο ηλθε να ξεκουραστει επ’ ολιγον.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:57 μμ
δεξιος
Μια τυρόπιττα αξίζει όσο 150 παλιές μετοχές της Eurobank.
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3081773/sto-1-euro-i-timi-diathesis-ton-neon-metoxon-tis-eurobank.
O Γιάνης ( με ένα ν) είχε γράψει περισπούδαστο άρθρο για το σκάνδαλο της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης.
http://opinion24.gr/opinions/item/4132-giannis-varoufakis-ena-skandalo-metamfiesmeno-se-success-story
Η τιμή που πληρώθηκε ανά μετοχή από τους ιδιώτες επενδυτές (31 σεντς/μετοχή) ήταν, όχι μόνο πολύ χαμηλότερη από την τιμή που είχε πληρώσει το κράτος λίγους μήνες νωρίτερα, αλλά επίσης χαμηλότερη ακόμα κι από την τιμή εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τον χρόνο έκδοσης των μετοχών.
Χάρις στη σκληρή διαπραγμάτευσή του και τις επαναστατικές κινήσεις του στη νέα ανακεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης της αριστεράς oι επενδυτές θα πάρουν πληρώσουν τώρα 1 σεντ τη μετοχή,31 φορές λιγότερο.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:05 μμ
Πάνος
http://tvxs.gr/news/ellada/maksimoy-ti-pragmatika-tha-isxysei-gia-ta-kokkina-daneia
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:09 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
aftercrisis
Θα ισορροπησει εις το εγγυς μελλον υπο προϋποθεσεις.
1. Να αυξηθει σημαντικως η τιμη της ενεργειας.
2. Να μην θερμανθει περεταιρω η Βορειος Ευρωπη /Ρωσσια.
3. Να προσκαλεσουμε βορειοευρωπεους να ενοικιασουν/αγορασουν τα κατοικητα.
Διαφημισεις με πλεονεκτηματα (κλιμα, θεα, φυσικες ομορφιες, πολιτισμος, ιαματικες πηγες, αποθεραπεια ,….) του τυπου
Ενοικαζεται ρετιρε στα Εξαρχεια, Αλεξανδρας, Στρεφη, … 5 min απο το καλυτερο νοσοκομειο της χωρας και απο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης.
Αναλογως για τις πολεις και τις εξοχες της Κρητης της Ν.Πελοπονησου,…
Στοχος : ενοικίαση 20% ακατοικητων (περιπου 400.000) σε μια δεκαετια
ΥΓ Ως γνωστον το πλεον φροϋδικον επιχειρημα θα ειναι το
«κι ο γέρος έλιαζε*, ακαμάτης, τ’αχαμνά του»
*χειμωνιατικα
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:47 μμ
Mitsos
Λοιπόν επειδή βλέπω και υπάρχει μια διαμάχη εδώ.. να πώ το εξής: Ο κάθε καραγκιόζης μικροαστος με ένα μισθουλάκο που πήγαινε και έφτιαχνε ανάκτορα Βερσαλιών με δάνεια που κάποιος τραπεζικός με εντολή κάποιου διευθυντή που τον πίεζε ο κάθε Σάλλας και ο κάθε Βγενόπουλος να πιάσει τους «στόχους» τα έδινε. Και δεν τα έδινε για την ψυχή της μάνας του. Τα έδινε διότι ήξερε ότι ή δεν θα αποπληρωθούν και θα κατασχεθούν ή θα εισπραχθούν τόσοι τόκοι για τόσα χρόνια που ο δανειολήπτης θα περνούσε 10 by pass μέχρι να τα πληρώσει.
Αυτό που δεν προέβλεψαν ήταν ότι θα γινόταν το αστείο και θα κοβόταν τα δανεικά από τις αγορές για τις τράπεζες και τώρα τα πάρουνε δεν τα πάρουνε οι κωλοπουτάνες αυτές τα σπίτια, το ίδιο θα τους κάνει. Οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρεύσει. Ουδείς αγοράζει παρά μόνο στο τζάμπα και πολύ καλά κάνει διότι θα πέσουνε και άλλο τα ακίνητα. Τις τράπεζες τους όμως οι μάγκες που στήσανε τη δουλειά με τα ακίνητα όχι μόνο εδώ αλλά σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική θα τις χάσουνε όσοι δεν τις έχουν ήδη χάσει.
Για αυτό θεωρώ σωστό και δίκαιο να τα κάψουνε τα σπίτια ή να τα ανατινάξουνε και να πάρουνε οι πούστηδες υλικά κατεδαφίσεως. Αλλά στα παπάρια τους για τα σπίτια, εδώ είναι σωστός ο καπταιν, τα οικόπεδα θένε και γενικότερα το όλο οικόπεδο που ονομάζεται Ελλάδα.
18 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:55 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Τσαμπα γραφω, γραφω και τιποτα….Καταστροφολογια.
Οταν επεφτε τυρι στο πατωμα, το επλενα καλα και το ετρωγα.
Παω αυριο στο παραλιακο μετωπο για να την αρχισω την δουλεια 🙂
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:07 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Διαφημισις με φωτογραφιες των λαμπερων και καλοσυντηρημενων, εξεβρεσις 🙂 πελατων (βορειοεβρωπεων ενοικιαστων εν προκειμενω), ανακαινισις, συμβολαιοποιησις, παρακολουθησις και συντηρησις….
Εξ’ αλλου για τον ιδιο λογο οι μαναβηδες γυαλιζουν τα φρουτα, οι γυναικες βαφονται,….
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:16 πμ
Mitsos
AΦ Αν έχεις παιδιά που μπορούνε να κάνουνε ζωή εξω να τα σπρώξεις με τα χιλια ζόρια να εγκαταλείψουνε τη χώρα και να μην ξαναπατήσουνε εδώ ποτέ ούτε για διακοπές. Να τους πεις ότι θα μιλάνε μόνο για τον τόπο που πάνε και όχι για τον τόπο που θα αφήσουνε. Να ξεχάσουνε ποιοι είναι πώς λέγονται και από πού βαστάει η σκούφια τους. Και να σου δώσω και μια άλλη συμβουλή. Οταν θα βγείς στη σύνταξη πήγαινε και εσύ μαζί τους και άραξε την σε καμιά Πολωνία που είναι πάρα πολύ φθηνά ώστε να πηγαίνεις να τα βλέπεις.
Η χώρα αυτή ούτε μία στο δισεκατομμύριο με αυτήν την πορεία που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια δεν υφίσταται να ξεφύγει από την αποσταθεροποίηση και την αιματοχυσία πλέον, ακόμα και αν την κυβερνήσει όχι ένας Βενιζέλος αλλά ακόμα και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Τα παραπάνω ακίνητα θα γκρεμιστούνε είτε από μπολντόζες Ευρωπαίων είτε από εμφύλιο που θα γίνει με όλμους Ευρωπαίων. Πρώτα όμως θα γεμίσουνε με μουσουλμάνους που θα ξεφορτώσουνε εδώ από όλη την Ευρώπη. Ο ελληνικός καπιταλισμός και η ελληνική αστική τάξη έτσι δουλεύει μεσανατολικά-βαλκανικά και έτσι λύνει τα προβλήματά της. Αλλον τρόπο δεν πρόκειται να ανακαλύψει για να ξεφύγει από το τέλμα. Τώρα πλέον έφαγε τις σάρκες της ελληνικής κοινωνίας και αρχίζει να γλύφει το μεδούλι από τα κόκκαλα.
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:37 πμ
Γιάννης -2
Οι Πολωνοί που διάλεξες να φέρεις για παράδειγμα έχει υπόδειγμα ανθρώπων.
Εργατικότατοι, άνθρωποι της λεπτομέρειας, σχολαστικοί, ευγενικοί, λιγόλογοι, υπομονετικοί, αθόρυβοι.
Είναι πολλοί καλοί υπάλληλοι και οι καλύτεροι τεχνίτες να πάρεις στο σπίτι σου να σου φτιάξουν κάτι.
Έχω προσωπική εμπειρία με πολλούς Πολωνούς, από ανειδίκευτους εργάτες (βοηθούς ειδικευμένου τεχνίτη) στο σπίτι μου, μέχρι ανθρώπους με PhD, συναδέλφους και υφισταμένους μου, και ήταν και είναι όλοι του εξαιρετικοί. Ξέρουν να λαμβάνουν εντολές, και να τις εκτελούν με επιμονή και σχολαστικότητα.
Καμία σχέση με εμάς τους Έλληνες.
Γι’αυτό η χώρα τους εξήλθε και τόσο επιτυχημένα από τον Κομμουνισμό
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:21 πμ
Πάνος
«Κλίμα πολιτικής μελαγχολίας και απορρύθμισης», λέει, στους συριζαίους βουλευτές. Μια από τις περιπτώσεις που η πολιτική ελίτ ταυτίζεται απολύτως με το λαϊκό αίσθημα. Καρμικό πολιτικό λάθος.
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:47 πμ
σχολιαστης
Γιατί άραγε. Μόνο αυτοί που έχουν και πισίνα θα επηρεαστούν, που είπε και ο ηρωικός Βίτσας. 🙂
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:17 πμ
Πάνος
Παραιτήθηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο μπήκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πριν δυο μόλις μήνες.
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:29 πμ
Πάνος
Καταψηφίζει, λέει, και ο Νικολόπουλος. Η πολιτική σοβαρότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας χτυπάει κόκκινο.
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:40 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Mitsos
«Οταν θα βγείς στη σύνταξη πήγαινε και εσύ μαζί τους και άραξε την σε καμιά Πολωνία που είναι πάρα πολύ φθηνά ώστε να πηγαίνεις να τα βλέπεις.»
Οχι Πολωνια, κανει πολυ κρυο. Προ πενταετιας το εΙχα γραψει ποιητικα για την Αλεξανδρεια*(οχι Ημαθιας) αλλα Αιγυπτου. φυσικα στα προαστεια της Αλεξανδρειας με αλλους ευρωπαιους, φρουρα,….
Αν ομως δεν ηρεμησουν τα πραγματα στην Αιγυπτο, προφανως στην νοτια Κρητη στο Λιβυκο πελγος ή στην Ροδο (οπου εχω καποιους παλιους συμφοιτητες και συνεργατες)…
………………………………………………………..
*Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας
Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
οδόφραγμα οι “έξυπνοι’, για πάντα κλειστός ο δρόμος
Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους’
μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.
24.03.2010
Αφωτιστος Φιλελλην
http://www.poiein.gr/archives/9882/index.html
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:16 μμ
aftercrisis
Αγαπητέ Μήτσο (και Γιάννη 2),
αντί να γεμίζετε (γεμίζουμε) τον τόπο τουρκομπαρόκ αυθαίρετα ή να πληρώνουνε στον κάθε σκιτζή χί χιλιάδες το τετραγωνικό για οριζόντια διαμερίσματα σε συγκροτήματα με τα μισά τετραγωνικά αθυαίρετα (στην τιμή περιέχεται και το λάδωμα της Πολεοδομιας), υπαρεχει και η υγιής λύση:
Πολωνικά ξύλινα σπίτα, γύρω στα 350 το τετραγωνικό, νομιμότατα, κατασκευαστική άποψη τέλεια, αισθητικώς σούπερ.
https://www.google.gr/search?q=%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1+%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B1+%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%B1&biw=1280&bih=859&site=webhp&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDoQsARqFQoTCP2a7PzhnMkCFYKGLAod90kClA
(βάζω συλλογικό link με εικονες google για να μη είναι διαφήμιση συγκεκριμένης εταιρίας)
Κόψτε τις αυταπάτες και ονειροφαντασίες. Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που κυκλοφορεί στα πρωινάδικα
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:23 μμ
kapetanios
Αφτερ άστο λεβέντη μου γιατί θα κάψεις κόσμο. Τι πάει να πει 350€/m2 νομιμότατα? Νόμιμο είναι όταν βγάλεις(και πληρώσεις) την σχετική άδεια και όταν αγοράσεις (επίσης πληρώνοντας το αδρά)άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο για να το βάλεις μέσα. Κάνε ένα πρόχειρο λογαριασμό και μετά πες μου πόσο πάει το τετραγωνικό–για ένα απλό ξύλινο σπίτι
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:40 μμ
Mitsos
Kάπταιν η πιο απλή λύση είναι η εξής γιατί μάλλον νομίζει ο Αφτερ ότι μας τη βγήκε: Παίρνεις ένα container και του βάζεις μόνωση. Παίρνεις και άλλο ένα και το κολλάς και έχεις πλέον ένα καλό δυάρι. Παίρνεις μετά και άλλο ένα και το βάζεις από την πίσω μεριά αφού το μονώσεις και το βάψεις πρώτα και κάνεις και κρεβατοκάμερα για τα κοπέλια και η υπόθεσις έληξε. Πού θα τα βάλεις? Θα πας να αγοράσεις κανένα χωράφι στη μέση του πουθενά και δεν θα έχεις ούτε διεύθυνση κατοικίας και θα τους ξεφορτωθείς όλους.
Αλλο ένα πράγμα που δεν σκέφτηκαν αυτοί που γουστάρουνε να πετάνε τους πάντες στο δρόμο, είναι τι θα γίνει όταν πλέον θα γίνουν σαν τους τσιγγάνους που δεν έχουν διευθυνση μόνιμης κατοικίας? Πού θα τους στέλνουν τα εκκαθαριστικά και τα ραβασάκια για τα υπόλοιπα χαράτσια? Ξέρεις τι μου πε μια φορά ένας τσιγγάνος που τον είχα φωνάξει να μου πλέξει κάτι καρέκλες? Εμένα φίλε στα αρχίδια μου, δεν με ξέρει κανείς. Δεν υπάρχω για κανένα. Μόνο αν με πιάσει η αστυνομία στο δρόμο θα με βάλει να πληρώσω κάτι λεφτά που χρωστάω στην εφορία.
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:57 μμ
kapetanios
Μητσε αφήστε τους λαγούς με πετραχήλια που προσπαθείτε να βγάλετε από το μανίκι σας. Κοντέινερ και τρίχες κατσαρές Η στέγαση είναι μια πανάκριβη υπόθεση –γι αυτό στο όνομα της παίζονται( και θα παίζονται εσαεί) παιχνίδια δισεκατομμυρίων ευρώ
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:58 μμ
aftercrisis
Mitsos
τώρα σκεφτηκα και άλλη λύση, παλιό βαγόνι του ΟΣΕ.
Τα βγάζουν σε δημοπρασία σε καλή τιμή, άν μαλιστα καταφέρεις και τη στήσεις…
* δυστυχώς ή ευτυχως πρόλαβα και μισοέφτιαξα το πατρικό στο χωριό – λόγω συναισθηματικής αδυναμίας έπρεπε να γίνει ωραίο και στοίχισε ουκ ολίγα η ανακαίνιση και ακόμη πιο πολύ η προσωπική εργασία.
Αν ήμουν πιο ψυχρός και σκληρός, θα έπαιρνα κάτι τέτοιο ή θα αγόραζα άλλο ολόκληρο σπίτι σε χωριό, «σκοτωμενο». πιο φτηνό απο την ανακαίνιση
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:02 μμ
kapetanios
μόνο «η καλύβα ψηλά στο βουνό» διατηρείται ακόμη σε χαμηλές τιμές ανά τετραγωνικό 🙂
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:44 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:48 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
THINK INSIDE THE BOX WITH THESE TRICKED-OUT SHIPPING CONTAINER HOMES
By Brandon Widder — March 11, 2015
Do you have an inordinate amount of shipping containers? Are you trying figure out what to do with all them? In the unlikely event that the answer to this question is “Yes,” you’ll be pleased to learn that they’re far more practical than you may have imagined. And if, as is more likely, the answer is “No,” then good news! You can grab yourself a decent size shipping container for just over $1,500.
Shipping containers are flood and fire proof, making them a great home-building material. Ranging in length from 20 to 30 feet, shipping containers are typically only used for 10 to 15 years, but they can last much longer. It is estimated that there are 24 million empty shipping containers in the world that will not be used for cargo again. But, as the saying goes, one man’s retired shipping container is another man’s crazy high-end modular home. What? That’s not a saying?
Read more: http://www.digitaltrends.com/home/fifteen-amazing-shipping-container-homes/#ixzz3rxNwfpAs
Follow us: @digitaltrends on Twitter | digitaltrendsftw on Facebook
19 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:50 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Container House, by Ecocosa Design Studio
Location: Flagstaff, Arizona
Square Footage: 2,000 (185.8 m2)
20 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:50 πμ
Γιάννης -2
Η φυγή δεν είναι λύση.
Άλλο η μετανάστευση μετά από πραγματικά δύσκολες εποχές -πόλεμος του 1897, Μικρασιατική Καταστροφή, Εμφύλιος- και άλλο η φυγή που γίνεται τώρα.
Η σημερινή φυγή μου θυμίζει την φυγή των Ελλήνων από το Βυζάντιο αντί να αντισταθούν στους Τούρκους. Γνωρίζουμε το αποτέλεσμα εκείνης της φυγής. Αν δεν σταματήσει η σημερινή φυγή, και αν δεν βελτιωθεί το ποσοστό γεννητικότητας των Ελλήνων δεν θα αργήσουμε να έχουμε πάλι το ίδιο αποτέλεσμα.