capital.gr

Ζαλισμένη απ’ το κρασί

Της Νίκης Ζορμπά

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και αποκαλυπτικός και ξεκάθαρος: Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι Τράπεζες, είπε, στέλνοντας μήνυμα: Σωπαίνουμε και … κολυμπάμε .

Κι αν στην υπόθεση των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση φαίνεται να μαθαίνει «κολύμπι» στους βουλευτές της μέσα σε παγωμένο ωκεανό, ένας φόρος στο κρασί που εμπεριέχεται ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, έφερε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να βιώνουν τρικυμία μέσα σε ένα ποτήρι. 

Το αντάρτικο για την απόσυρση του φόρου τούτου, άρχισε νωρίς. Από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διαφάνηκαν οι αντιδράσεις, προεξάρχοντος του Βαγγέλη Αποστόλου, με το οικονομικό επιτελείο (Δραγασάκη-Τσακαλώτο-Σταθάκη), να διαμηνύουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αντικατάστασή του.

Άλλωστε, αυτά τα πολυταλανισμένα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχουν βρεθεί, εξ ου και στο πολυνομοσχέδιο, υπάρχει ακόμα η πρόβλεψη για το 23% (με την κυβερνητική δέσμευση ότι θα αποσυρθούν σήμερα με τροπολογία, καθώς θα αντικατασταθούν από άλλα).

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί στο αντάρτικο

Οι αντιδράσεις για τον φόρο στο κρασί πάντως, αναδεικνύουν άλλη μια ενδιαφέρουσα «πτυχή» της συγκυβέρνησης τούτης: Οι δυσαρεστημένοι βουλευτές του ενός κόμματος βρίσκουν «συμμαχητές» στους δυσαρεστημένους «γείτονές» τους.

Όπερ σημαίνει, ότι οι ζυμώσεις χθες προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς το οικονομικό επιτελείο για την απόσυρση του σχετικού φόρου, έγιναν μετά από κοινές ζυμώσεις βουλευτών της Κουμουνδούρου και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη μάλιστα, μιλώντας στο Capital.gr χθες, επιβεβαίωσε τη «χλαπαταγή» που έχει προκληθεί από την κυβερνητική πρόθεση και διαμήνυσε πως εάν δεν αποσυρθεί ο φόρος ή δεν υπάρξουν τροποποιήσεις, τότε το κόμμα του Πάνου Καμμένου αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το σχετικό άρθρο.

Επανεξετάζεται  

Καίτοι το πολυνομοσχέδιο (το οποίο ψηφίζεται σήμερα με διαδικασία κατεπείγοντος) εγκρίθηκε τελικώς χθες από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η κοινοβουλευτική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τροχιοδεικτική της «λαβωματιάς» που έχουν καταφέρει στους κυβερνώντες βουλευτές, τα δύο πολυνομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα- σοκ για την εκταμίευση των 12 δισ.

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης πάντως, ως διαφάνηκε από την ομιλία του στη Βουλή, προανήγγειλε αλλαγές στον φόρο για το κρασί, χωρίς πάντως να είναι σαφές εάν πρόκειται για απόσυρση του άρθρου ή για τροποποιήσεις.

Ο κώνωπας και η κάμηλος

Υπό το κλίμα αυτό, ουδόλως βέβαιο είναι πως η κυβερνητική συνοχή και στα επόμενα (μνημονιακά) μέτρα που έρχονται, θα φανεί αρραγής, καθώς τα συμπτώματα αρρυθμιών , αυξάνονται και πληθύνονται.

Υπάρχει όμως προς ώρας και έτερη, πιο καθησυχαστική ερμηνεία των βουλευτικών αντιδράσεων, που έδωσε στο Capital.gr, υπουργός του Οικονομικού Επιτελείου:

«Αναμφισβήτητα υποχρεωνόμαστε στη λήψη δύσκολων μέτρων που είναι δύσπεπτα από όλους. Εκδηλώνονται και θα εκδηλωθούν και άλλες γκρίνιες, πιέσεις και αντιδράσεις. Όχι όμως για τα μείζονα, παρά για τα «μικρά». Αυτά στα οποία η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τους βουλευτές της ώστε να μην ενταθούν οι «εστίες» της δυσαρέσκειας».

Με λόγια απλά, θα διυλίσουν τον κώνωπα, καταπίνοντας την κάμηλο και στα μέτρα που περιμένουν στην επόμενη (μνημονιακή) στροφή.