Στάθης Σχινάς
– Καλύπτεται εισοδηματικά το 94% και από πλευράς επιφάνειας κατοικίας το 87% με το νέο πλαίσιο
-Το 94% των Ελλήνων δηλώνουν φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.
-Με βάση την πανελλήνια απογραφή πληθυσμού- κατοικίας της ΕΛΣΤΑΤ του 2011 το 87% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι μέχρι 120 Τ.μ. (οι αλλαγές μετά το 2011 είναι σχεδόν μηδενικές γιατί ελάχιστες νέες κατοικίες χτίστηκαν ενώ τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν ήταν σχεδόν μηδέν). Επί 6.371.901 κατοικιών στο σύνολο της χώρας οι 5.520.872 είναι μέχρι 120 τ.μ. (86,64%).

-Με βάση τη τροποποίηση του νόμου Κατσέλη που ψηφίστηκε χθες (γιατί αλλαγές στο νόμο Κατσέλη είναι τα όσα ψηφίστηκαν και ισχύουν από 1/1/16) καλύπτονται εισοδηματικά τετραμελείς οικογένειες με εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και αντικειμενική αξία μέχρι 260.000 (που σημαίνει εμπορική αξία το 2008 -γιατί μέχρι τότε δίνονταν μαζικά δάνεια- μέχρι 400.000-500.000 ευρώ), ενδεικτικά δηλαδή, το σύνολο των κατοικιών που αγοράστηκαν μέχρι 4.000/τ.μ. εμπορική αξία κατά προσέγγιση, τιμή που αγγίζει και το σύνολο σχεδόν των μεσοαστικών περιοχών.
-Εισάγονται επίσης για πρώτη φορά σημαντικοί θεσμοί όπως:
       -η συμμετοχή του κράτους στην αποπληρωμή της δόσης,
       -η ΔΙΑΓΡΑΦΉ σημαντικού τμήματος του χρέους μετά από τριετία.
Μόνον και μόνον αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία καλύπτεται. Το ερώτημα βεβαίως ΑΝ καλύπτεται ικανοποιητικά είναι σωστό ως βάση συζήτησης. Αλλά και εδώ οι απαντήσεις είναι συντριπτικές.
Βεβαίως η κυβέρνηση έκανε -προφανώς από την κόπωση και τα συνεχή ξενύχτια των διαπραγματευτών της- ένα μεγάλο λάθος. Το θέμα «επικοινωνήθηκε» (συγγνώμη για τον αγγλίζοντα σολοικισμό) λάθος. Με ανούσια ποσοστά που υπολόγιζαν το ποσοστό κάλυψης επί αδύναμων και μπαταχξήδων και μεγαλοϊδιοκτητών (γιατί «κόκκινα» είναι π.χ. και τα δάνεια χιλιάδων πολυκατοικιτζήδων-εργολάβων ανά την Ελλάδα). Διαταξικός αχταρμάς δηλαδή…
Ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι καλύπτεται το 100% των αδύναμων. Aκόμη και αυτοί που ανήκουν σε οριακές κατηγορίες με τις υπουργικές αποφάσεις που θα δημοσιευτούν ως το τέλος του χρόνου θα έχουν δυνατότητα να μετριάσουν σημαντικά τα βάρη τους… Ενώ όλοι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο νόμο Κατσέλη με την υφιστάμενη μορφή του μέχρι τις 31/12/15

Τα υπόλοιπα είναι καπηλεία του πόνου και της αγωνίας του κόσμου…

Πηγή: Fmvoice