Του Στάθη Σχινά

Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο απλά που κάποιοι αρνούνται να τα κατανοήσουν. Διαφορετικά δεν εξηγείται το μουρμουρητό περί χαρίσματος των τραπεζών στους ξένους και άλλα ηχηρά παρόμοια.
Καταρχήν αυτές οι απόψεις ξεκινούν από ενα τεράστιο λάθος που έχει να κάνει με την αποτίμηση των συστημικών τραπεζών.
Ξεπουλήθηκαν λέει οι τράπεζες επειδή καθορίστηκε πολύ χαμηλά η τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.Σημασία όμως δεν έχει πόσο κάνει η κάθε μετοχή αλλά πόσο κάνει η ίδια η τράπεζα.Το σαλάμι είτε το κόψεις σε 20 κομμάτια είτε σε 100 ζυγίζει ακριβώς το ίδιο!
Αρα η τιμή της μετοχής δεν εχει σημασία. Σημασία έχει η αποτίμηση, δηλαδή η αξία του συνόλου των μετοχών.

Ποια είναι λοιπόν η αξία, η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών πριν την ανακεφαλαιοποίηση;
Η άσκηση είναι σχετικά απλή. Με 120 δις καταθέσεις και 100 δις κόκκινα δάνεια και άλλα 120 δις δάνεια τιτλοποιημένα και ενεχυριασμένα στην ΕΚΤ είναι εμφανές ότι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών έχουν εξατμιστεί.  Ή μάλλον δεν είναι μηδενικά …είναι βαθιά αρνητικά. Και το χειρότερο όλων οι καταθέσεις είναι (ήταν) απλώς μια μαγνητική εγγραφή σε έναν server.
Τα λεφτά του κοσμάκη υπήρχαν μόνο στα χαρτιά και μόνον ελέω Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας. Χωρίς αυτήν οι ελληνικές τράπεζες κανουν μηδέν (0). Αυτό ηταν ακριβώς που συνειδητοποίησηε ο Τσίπρας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεεύσεων και οδηγήθηκε στον συμβιβασμό με την ευρωπαϊκη νομενκλατούρα. Από αυτήν την αφετηρία ξεκίνησε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ειτε λοιπόν εβαζε, αντι για 6 δις που βαζει περίπου τώρα, τα 25 δια που έδιναν οι «εξω»το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο.
Τώρα που δεν τα έβαλε, γλιτώνει 18 δις ή 10% του Δημοσίου Χρέους. Και χάνει αντιστοιχη αποτίμηση και ποσοστό των τραπεζών. Αν τα έβαζ,ε θα κερδιζε σε αξία τραπεζικών μετοχών και ποσοστών, αλλά θα άυξανε κατα 18 δις το δημόσιο χρέος.
Ολα τα άλλα είναι ανέξοδη αερολογία.
Πηγή: fmVoice

Πηγή: Τράπεζες: Λάθος ερωτήματα και λάθος απαντήσεις (η σχεδόν μηδενική αξία τους πριν την ανακεφαλαιοποίηση) – Στο κόκκινο – 105,5 FM

Advertisements