«Πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών» που θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικό F-16. Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία αισθάνεται τόσο απελπισμένη (ή τόσο ισχυρή) ώστε να προκαλεί ευθέως τη Ρωσία, με τον πιο εμφαντικό και επικίνδυνο τρόπο, προκειμένου να αποτρέψει τον εφιάλτη της, τη δημιουργία Κουρδικού κράτους στα σύνορά της.
Με βάση όσα γνωρίζουμε η κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού ήταν μια εν ψυχρώ, υπολογισμένη και σκόπιμη, πολιτική ενέργεια. Κανένας στρατιωτικός λόγος δεν υπήρχε. Πιστεύει η Τουρκία πως είναι τόσο ισχυρή ώστε να ανατρέψει τη συμμαχία Ρωσίας – Γαλλίας – ΗΠΑ, να βγάλει τους Ρώσους από το παιγνίδι και να επιβάλει τη δική της ατζέντα στις εξελίξεις του Συριακού;

Πολύ δύσκολο να το πιστέψει κανείς αυτό, αν και τα απίστευτα έχουν μπει πια για τα καλά στη διεθνή πραγματικότητα. Αν δεν ισχύει, μένουν δυο σενάρια: είτε πρόκειται για εσωτερικό πραξικόπημα των στρατιωτικών, ώστε με τις επιπτώσεις που θα έχει να απαλλαγούν από τον Ερντογάν, είτε η Τουρκία έδρασε ως αφελής λαγός των ηγετών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι παρά τη συμμαχία των τριών που αναφέρθηκε θέλουν να διώξουν τη Ρωσία από τη Συρία.

Φυσικά και οι τρεις ερμηνείες είναι παράλογες και, όλες, πιθανότατα σημαίνουν εξαιρετικούς κινδύνους από τις αναμενόμενες, ουσιαστικά ανεξέλεγκτες, εξελίξεις.

 

Advertisements