Ανδρέας Πετρουλάκης
ΝΔ: το κόμμα των μεγάλων παρεξηγήσεων
Ήταν το τέλος μιας σειράς παρεξηγήσεων που κράτησε πολλά χρόνια και που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποδειχτεί και λυτρωτικό για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σαν μια απαραίτητη άσκηση αυτογνωσίας για τα στελέχη και τους οπαδούς ενός κόμματος που η ζωή το έφερνε να διατηρεί πάντα ένα επίχρισμα σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος χωρίς να το δικαιολογεί η πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα, δεν μπορεί, όλοι κατάλαβαν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.
Αν ρωτήσεις τους περισσότερους πολιτικούς της ΝΔ τι ιδεολογικό στίγμα έχει το κόμμα τους θα σου πουν τις αρχές του Καραμανλισμού. Δηλαδή; Δηλαδή ιδεολογία τους είναι η πολιτεία ενός πολιτικού που αναμφίβολα υπήρξε πολύ σημαντικός για την εποχή του αλλά έπαψε να είναι ενεργώς δρων από το ΄80. Που πολιτεύτηκε σε μια τελείως άλλη εποχή με άλλες απαιτήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με αυτές της τελευταίας εικοσαετίας, πράγμα που δείχνει την πολιτική ανωριμότητα του κόμματος και την προσκόλλησή του στην παιδική πολιτική του ηλικία. Στη ΝΔ δεν πιστεύουν σε μια ιδεολογία αλλά σε μια θεότητα. Για αυτό και η αδυναμία της να συγκροτήσει μια σαφή σύγχρονη ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία, για αυτό και η καθήλωσή της στον άκρατο κρατισμό και τις εθνικοθρησκευτικές αγκυλώσεις που δημιουργούσαν πάντα ασφάλεια στη συντηρητική παράταξη της χώρας, σαν επιστροφή στα παιδικά χρόνια.
Η ψυχωτική εμμονή στον Καραμανλισμό μάς κληροδότησε τον ανηψιό του ιδρυτή, πρόσωπο που αποδείχτηκε μοιραίο για τον τόπο για λόγους που έχουν ειπωθεί πολλές φορές. Η πολιτική που ακολούθησε ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος ήταν φυσικά ο Καραμανλισμός, δηλαδή αυτό το ασαφές περίγραμμα μάλλον ηθικών αρχών (και ηθικολογίας) παρά πολιτικής ταυτότητας, που στις μέρες του ταυτίστηκε με την αδράνεια. Και μόνο το γεγονός ότι παρέλαβε μια χώρα με λυμένα μεγάλα θέματα και σε πολύχρονη ανάπτυξη για να τη φέρει, με πρωτοφανή σε αναλογία δανεισμό, στο κατώφλι της χρεοκοπίας, θα έφτανε να έχει καταδικαστεί οριστικά στην κοινή συνείδηση. Όμως όχι μόνο δεν συνέβη αυτό αλλά σήμερα έφτασε να θεωρείται εθνική παρακαταθήκη και ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες και μάλιστα και από το κόμμα της Αριστεράς. Η παρεξήγηση που λέγαμε.
Η διαδοχή του Κώστα Καραμανλή υπήρξε ακόμα ένα τεκμήριο ήττας που η ΝΔ άφησε να περάσει απαρατήρητο. Το κόμμα προσέτρεξε στον ολετήρα του της δεκαετίας του ΄90, στον άνθρωπο που του στέρησε την εξουσία, κάτι που από μόνο του σε ένα κόμμα με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια θα έπρεπε να θεωρείται αδιανόητο. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ευθύνεται βέβαια γιατί οι άλλοι δεν σκέφτηκαν έτσι και επωφελούμενος της νέας παρεξήγησης, οδήγησε τη ΝΔ σε μια ακόμα μεγαλύτερη. Στην εκ περιτροπής εναλλαγή της σε ρόλο αντιμνημονιακού και μνημονιακού κόμματος σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου, οδηγώντας όμως τους ψηφοφόρους της στην πλήρη σύγχυση και το κόμμα ασφαλώς σε συρρίκνωση.
Η καινούργια παρεξήγηση ήταν η διαδικασία διαδοχής του κ. Σαμαρά από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Μεταβατικός πρόεδρος θα πει πρόεδρος νεκρής πολιτικής περιόδου και όχι, φυσικά, εκλογών διότι αυτό αποτελεί προεξόφληση ήττας. Είναι απορίας άξιον πώς αυτό το προφανές δεν το είδαν οι ρέκτες της παρεξήγησης νεοδημοκράτες. Μεταβατικός πρόεδρος όμως, εξ ορισμού, θα πει και κάτι άλλο, ότι δεν συμμετέχεις στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Κανείς δεν το σκέφτηκε αυτό – ότι η έμπνευση δηλαδή του απερχομένου να προτείνει στον νυν μεταβατικό και όχι ας πούμε στον κ. Τραγάκη την προσωρινή αρχηγία δεν θα έπρεπε να δημιουργήσει έναν ακόμα υποψήφιο. Σκεφτείτε, ας πούμε, να αναθέσουν σήμερα την μεταβατική ηγεσία στην κυρία Μαριέττα Γιαννάκου και στο τέλος της βδομάδας να μας ανακοινώσει ότι θα είναι και εκείνη υποψήφια. Ο κ. Μεϊμαράκης είχε πει τότε «Πρόεδρε, μου βάζεις δύσκολα», απόδειξη ότι ποτέ δεν θα σκεφτόταν τον εαυτό του αρχηγό. Εκείνος γνώριζε, οι άλλοι; Το γεγονός ότι γλυκάθηκε δεν λύνει την παρεξήγηση, κυρίως αν σκεφτεί κανείς ότι μεσολάβησε και μια σαφής ήττα του στις εκλογές με απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων. Η νέα παρεξήγηση ήταν το ποσοστό, που παρέμεινε αξιοπρεπές.
Θα φτάναμε αργά ή γρήγορα σε ένα περιστατικό σαν αυτό της Κυριακής. Δεν γίνεται τόση συσσωρευμένη ανωριμότητα, τόσος εθελοτυφλισμός, τόση επανάπαυση σε βολικές παρεξηγήσεις κάποια στιγμή να μην αποκτούσε διακριτό κωδικό και για τους πιο ανυποψίαστους. Έμελλε ο κωδικός να είναι «ηλεκτρονική εκλογή Προέδρου της ΝΔ», φράση με την οποία θα γελάμε στο μέλλον και οι νεοδημοκράτες θα κλαίνε. Εκτός αν λειτουργήσει αφυπνιστικά τώρα, αν δουν αναδρομικά τις παρεξηγήσεις που φορτώθηκαν αγόγγυστα και φόρτωσαν και στην ελληνική κοινωνία και αποφασίσουν να δώσουν περιεχόμενο σε αυτό το κόμμα που τώρα είναι ένα κέλυφος σύγχρονου συντηρητικού ευρωπαϊκού κόμματος.
38 Σχόλια
Comments feed for this article
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:23 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Ο Πετρουλάκης έχει πολύ καλύτερη κατανόηση για την ΝΔ από ότι έχουν για αυτή πολλοί από τους υποστηρικτές της.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:34 πμ
Santiliana
Τιποτα δεν ηταν, ουτε ειναι τυχαιο.
Αυτο ειναι το μονο σιγουρο.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:58 πμ
Πάνος
Καμία παρεξήγηση δεν υπάρχει. Η ΝΔ διευθύνεται από ανθρώπους χωρίς καμιά άλλη πολιτική στόχευση πέραν της κατάληψης του κράτους για λογαριασμό τους. Λιγότερο «ευρωπαϊκό» κόμμα από τη ΝΔ στην πραγματικότητα είναι μονάχα το ΚΚΕ (μ-λ) – κι αυτό δεν είναι σίγουρο. Οι εξαιρέσεις εντός της ΝΔ απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και είναι ελάχιστες.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:18 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
«Η ΝΔ διευθύνεται από ανθρώπους χωρίς καμιά άλλη πολιτική στόχευση πέραν της κατάληψης του κράτους για λογαριασμό τους. Λιγότερο «ευρωπαϊκό» κόμμα από τη ΝΔ στην πραγματικότητα είναι μονάχα το ΚΚΕ (μ-λ) – κι αυτό δεν είναι σίγουρο.» (!!!)
Το «σανιδώσατε»!
(Εν πάση περιπτώσει, εννοείτε η ΝΔ γενικώς και διαχρονικώς ή η τωρινή;
Ο Σαμαράς, δηλαδή, είχε καταλάβει το κράτος για λογαριασμό του;)
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:25 μμ
nikiplos
Πάνος +12 !!!
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:49 μμ
aftercrisis
‘Ενα πελατειακό κόμμα είναι κακό πράγμα.
Όταν έχεις ολόκληρο κομματικό σύστημα (κι ακόμη παραπέρα…) πελατειακό, τότε τι είναι;
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:50 μμ
aftercrisis
Αποτυχημένο κράτος.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:02 μμ
Πάνος
ΣΑΘ,
εννοώ την ΝΔ των τελευταίων (πολλών) χρόνων. Οπωσδήποτε και τη ΝΔ του Σαμαρά.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:06 μμ
Πάνος
άφτερ,
δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύουν οι διαπιστώσεις σου, παρά τα πελατειακά κόμματα εξουσίας – και εδώ αναφέρομαι κυρίως στο ΝΔΣΟΚ, καθώς ο σύριζας έχει άλλα χαρακτηριστικά και λειτουργεί σε διαφορετικές συνθήκες (με τον κόμπο στο χτένι). Το ότι το κράτος (μας) δεν έχει διαλύσει ακόμα, μετά από 6 ολόκληρα χρόνια, απαιτεί σοβαρή ανάλυση. ΥΓ. Όταν λέω «κράτος» δεν εννοώ μονάχα το δημόσιο τομέα.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:39 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
Το έχω ξαναγράψει: Είμαστε φάρα «διεστραμμένη» και «δυσήνιος».
Δεν είμαστε Πολίτες. Δεν μας νοιάζει πρώτα το κοινό καλό.
Είμαστε ιδιώτες. Μας ενδιαφέρει πρώτα ο εαυτούλης μας.
Δεν ‘χαμπαριάζουμε’ εύκολα ούτε Τρικούπηδες, ούτε Βενιζέλους, ούτε Καραμανλήδες, ούτε καν Παγκάλους και Μεταξάδες…
Δέχομαι τις τεράστιες διαχρονικά ευθύνες τού ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το κατάντημα του τόπου μας.
Ναι, ευθύνονται σε μέγιστο βαθμό για το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά, την κλεπτοκρατία, την αναξιοκρατία και τα λοιπά συναφή.
Δεν ξεχνώ, όμως, και τις ευθύνες τής (τάχα μου) αθώας αριστεράς που πίεζε σταθερά, (απεργίες, καταλήψεις, καταστροφές), για όλο και περισσότερο κράτος, για όλο και περισσότερες παροχές για όλο και μεγαλύτερη «δανεική ευτυχία»…
Δεν παραβλέπω, τελικά, τις τεράστιες ευθύνες τού ελληνικού λαού στο σύνολό του και του καθενός μας χωριστά.
Αυτοί που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνάνε, ήταν και είναι κάποιοι από εμάς. Δεν ήρθαν από τον Άρη…
Δυστυχώς, «η κόλαση είναι [πάντα] οι άλλοι»…
Εμείς, είμαστε [πάντα] μόνο τα αθώα θύματα…
Για να μη γενικολογούμε, ωστόσο, η «κατάληψη του κράτους» από τον Σαμαρά, τι προσωπικό όφελος είχε για τον ίδιο;
Εντάξει, διόρισε κι αυτός κόσμο και ξαναβγήκε βουλευτής.
Άντε και έγινε και πρωθυπουργός.
Και λοιπόν;
Πλούτισε, μήπως, ο ίδιος, καταχρώμενος δημόσιο χρήμα; Έκαμε ή κάνει μεγάλη ζωή;
Εκτός κι αν μου πείτε ότι μόνο και μόνο η δόξα τής θέσης τού πρωθυπουργού, αρκεί.
Για ποια «κατάληψη του κράτους για λογαριασμό του» μιλάτε;
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:03 μμ
arcades
Έδωσε την μεγαλύτερη χρηματομηχανή της χώρας στον κολλητό του.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:12 μμ
Πάνος
Μιλάω για την κατάληψη του κράτους από τα στελέχη και τους ανθρώπους της ΝΔ, όχι προσωπικά από τον Σαμαρά. Ο οποίος, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, μου είναι προσωπικά συμπαθής, αν και πρόκειται για μεγα-μηχανή ρουσφετιού (μόνο ο Βενιζέλος συγκρίνεται μαζί του). Και ο οποίος θα είχε γίνει πρωθυπουργός πολλά χρόνια νωρίτερα αν δεν είχε κάνει την αποστασία εις βάρος της ΝΔ, στη δεκαετία του ’90.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:40 μμ
aftercrisis
Δεν ξέρω άν ο Σαμαράς έβαλε μυαλό μετά το αυτοκαταστροφικό φιάσκο του 1993 (που προκάλεσε και ταυτόχρονα υπέστη). Το σίγουρο ειναι ότι στις επιλογές συνεργατών είναι τόσο ΄»καλός» όσο και ο παλιόφιλός του Γιώργος Παπανδρέου.
Μιλάμε για Μπαλτάκο, Βαρουφάκη, Κοτζιά, Λαζαρούχτεν, Παναρίτη, Άλεξ Ρόντος, Λούκα Κατσέλη, Μαρκόπουλο και επονται άλλοι τεσαράκοντα «ικανότατοι φίλοι και στελέχη», πολιτικά ή μη».
Έτσι χύμα και τουρλού, γαιτί θα ήταν αδύνατο και για τους δύο να τα κάνουν τουρλού και αναρχομπάχαλο, άν δεν είχαν τις κατάλληλες παρέες και προγυμναστές στην αναρχοαυτονομία.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:44 μμ
Πάνος
Ξεχνάς τον τρισμέγιστο Παπαμιμίκο. Αδικία.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:48 μμ
aftercrisis
Είναι «νέους» ακόμη και περιμένω να δώ την εξέλιξη και ωρίμανσή του.
Ο παλιός είναι αλλιώς. Μπροστά στον Μπάλταξ και στις καλωδιώσεις του με «χρυσά σύρματα», ο τρισμέγιστος είναι μαθητευόμενος κομπιουτεράς.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:51 μμ
aftercrisis
Ζήτησε και συγγνώμη ο «νέους»!
Ποιόν άλλο από τους αποδέλοιπους ακούσαμε να ζητά συγγνώμη;
(μάλλον ζητάνε και τα ρέστα)
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:03 μμ
δεξιος
Αν δεν έχεις καταλάβει ακόμη Άφτερ ότι είμαστε στην ευρωζώνη επειδή ο Σαμαράς επέλεξε τον μη δεξιό Στουρνάρα ως υπουργό Οικονομικών μπορείς να κάνεις παρέα στη Ζωή που τον απειλούσε με βίαιη προσαγωγή για να απολογηθεί για το μνημόνιο.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:15 μμ
aftercrisis
δεξιέ
Αυτό (την επιλογή Στουρνάρα) πάντα το θεωρούσα πολύ καλή κίνηση του Σαμαρά. Γιατί ο Στούρνος είναι όντως ικανός (απο «τεχνική» άποψη, αυτό κυρίως με ενδιαφέρει), ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις και ξέρει να ισορροπεί σε καταστάσεις στρες. Αντίθετα με τα παραδείγματα που ανέφερα.
Δυστυχώς, οι τέτοιες καλές κινήσεις του Σαμαρά ήταν εξαιρέσεις, μάλλον σπάνιες. Μακάρι να ήταν περισσότερες, όμως είναι αργά πια.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:17 μμ
aftercrisis
Θα προτιμούσα να μην ξαναακουσω στο μέλλον για πρωτοβουλίες της Πορφυρογέννητης…
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:05 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
«Μιλάω για την κατάληψη του κράτους από τα στελέχη και τους ανθρώπους της ΝΔ, όχι προσωπικά από τον Σαμαρά»
Επομένως, αγαπητέ, η ΝΔ δεν διευθύνεταιαπό ανθρώπους χωρίς καμιά άλλη πολιτική στόχευση πέραν της κατάληψης του κράτους για λογαριασμό τους».
Διότι (λέω ελόγου μου) τον τόνο στη διεύθυνση ενός κόμματος σαν την ΝΔ τον δίνει ο εκάστοτε επικεφαλής του.
Σέβομαι την επιλογή σας να μην σχολιάσετε τα γραφόμενά μου περί «διεστραμμένης» και «δυσηνίου» φάρας που δεν ‘χαμπαριάζει’ εύκολα ούτε Τρικούπηδες, ούτε Βενιζέλους, ούτε Καραμανλήδες, ούτε καν Παγκάλους και Μεταξάδες…
Ή τα άλλα:
«Δεν είμαστε Πολίτες. Δεν μας νοιάζει πρώτα το κοινό καλό.
Είμαστε ιδιώτες. Μας ενδιαφέρει πρώτα ο εαυτούλης μας».
«Δεν ξεχνώ, όμως, και τις ευθύνες τής (τάχα μου) αθώας αριστεράς που πίεζε σταθερά, (απεργίες, καταλήψεις, καταστροφές), για όλο και περισσότερο κράτος, για όλο και περισσότερες παροχές για όλο και μεγαλύτερη «δανεική ευτυχία»…
Δεν παραβλέπω, τελικά, τις τεράστιες ευθύνες τού ελληνικού λαού στο σύνολό του και του καθενός μας χωριστά.
Αυτοί που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνάνε, ήταν και είναι κάποιοι από εμάς. Δεν ήρθαν από τον Άρη…
Δυστυχώς, ‘η κόλαση είναι [πάντα] οι άλλοι’…
Εμείς, είμαστε [πάντα] μόνο τα αθώα θύματα…»
Τι να πρωτοσχολιάσετε, άλλωστε…
Κι αν, (έστω απλώς υπερβάλλοντας λεκτικά), μπορείτε να πείτε ότι #λιγότερο «ευρωπαϊκό» κόμμα από τη ΝΔ στην πραγματικότητα είναι μονάχα το ΚΚΕ (μ-λ)#, τι θα μπορούσε να πει κανείς για τον σημερινό τάχα μου «φιλοευρωπαϊσμό» των θλιβερών Συριζαίων και εκείνων που ούρλιαζαν urbi et orbi «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»; Για το ΚΚΕ, δηλαδή, και εν συνεχεία το (τότε) ΠΑΣΟΚ;
Για να μην (απο)τρελαθούμε και εντελώς δηλαδή…
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:10 μμ
Santiliana
Πανε διαλυονται .
Σαμποταζ το 2009 ειπε η Ντορα.
Σαμποταζ την Κυριακη που περασε , ειπε και ο φοβερος μαχητης Παπαμιμικος.
Βγαινει και ο σερ Βαρβι και τα χωνει στον Μριμαρ.
Μιλησε και ο κατοικος Κηφισιας και ειπε, ενοτητα και αγωνας.
Αυτα , και περιμενουν σοβαρα ο καραγκιοζ μπερντε να μην τρισπασθει? 🙂
Eυτυχως που ο πρωθυπουργος δεν τους υπολογιζει καν, και εκτελει την εργασια του κανονικα σημερα , αφου με τον Μπενζαμιν Νετανιαχου εκανε καλη δουλεια.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:11 μμ
ΣΑΘ
@ aftercrisis
#Γιατί ο Στούρνος είναι όντως ικανός (απο «τεχνική» άποψη, αυτό κυρίως με ενδιαφέρει), ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις και ξέρει να ισορροπεί σε καταστάσεις στρες#.
Τότε, προς τι το «Στούρνος» (;)
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:17 μμ
Elias
Ο Στουρνάρας είναι ικανός, και αν ο Τσίπρας δεν τον είχε στοχοποιήσει βλακωδώς θα μπορούσε να έχει ένα καλό σύμμαχο. Πάντως απ΄ ότι φαίνεται τελευταία έχει αρχίσει να αναθεωρεί την άποψη του.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:29 μμ
Πάνος
ΣΑΘ,
είδα αυτό το κομμάτι, για την Ηπειρώτικη ντοπιολαλιά:
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=44023
…και θυμήθηκα ένα παλιότερο ποστ της καλύβας:
https://panosz.wordpress.com/2010/01/25/dialects-2/
Καθώς και το γεγονός ότι το «Μικρό Μεσσηνιακό Λεξικό» είναι σχεδόν κομπλέ από ύλη – θέλει μόνο ησυχία και δυο βδομάδες δουλειά (χωρίς πολιτική) για να «φύγει». Όπως και πολλά άλλα γραφτά που περιμένουν πότε θα αξιωθώ να τα ξεφορτώσω από τον κόκκορα, αντί να ασχολούμαι με τους Σαμαράδες, του παρελθόντος και του παρόντος 😉
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:35 μμ
Πάνος
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:40 μμ
Πάνος
Το αυτό με υπότιτλους.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:49 μμ
Πάνος
Γιατί μεσούντος του 2010 προέβλεπε (ως ειδικός) ότι η κρίση θα έχει ξεπεραστεί εντός του 2011. Και πολλά άλλα ορέα.
Μιλάμε για τρομερό κελεπούρι. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε την πολιτική (και τη γενικότερη) σταδιοδρομία του από την ΚΝΕ.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:30 μμ
Santiliana
Το οτι τον ειδε δεν πα να πει οτι ειναι και καλος.
Αβροτητες πολιτικες.
Τοτε ορθοτατα του τα εριχνε.
Πολιτικα πετυχε αυτο που ηθελε.
Ενα κοινο εχουν και οι δυο.
Ηταν κνιτες.
25 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:35 μμ
Elias
@san
έτσι όπως το γράφεις διαβάζεται και καρκινικά:
Το ότι τον είδε (τον Τσίπρα) δεν πα να πει ότι είναι και καλός
Αβρότητες πολιτικές (του Στουρν)
Τότε ορθότατα του τα έριχνε (ο Στουρν)
Πολιτικά πέτυχε αυτό που ήθελε (ο Στουρν)
Ένα κοινό έχουν και οι δύο
Ήταν κνίτες
26 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:22 πμ
aftercrisis
ΣΑΘ,
ο Πάνος περιπου το βρήκε
στούρνος – μεγάλη πέτρα, ανθεκτική, σκληρή και αιχμηρή (κυριολεκτικά)
(και μονον μεταφορικά: ξύλο απελέκητο, άνθρωπος αμαθής, αμόρφωτος)
Στην ηπειρώτικη ντοπιολαλιά υπερισχει ασυγκρίτως πάντα το φυσιομορφικό και κυριολεκτικό – και όπως συνήθως συμβαίνει στις βόρειες διαλέκτους, καθε τι ανθεκτικό και σκληρό έχει συνήθως θετική σημασία. Είναι αρετή όχι ψόγος.
Ηπειρώτης ων, ασυναίσθητα χρησιμοποιώ έτσι τη λέξη Στούρνος.
(Βέβαια Στουρνάρας σημαίνει Μεγάλος Στούρνος, δηλαδή πολύ σκληρός και ανθεκτικός, άρα ο έπαινος μεγεθύνεται)
26 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:29 πμ
aftercrisis
Πάνο,
με το δεύτερο σχόλιο (10.49) διαφωνώ σφόδρα.
Τηρουμενων των αναλογιών και με δεδομένο τι οικονομολογικά μπάζα κυκλοφορούν στην ελληνική πιάτσα, ο Στουρνάρας είναι φωτεινη εξαίρεση.
Κατ’ εμέ.
Παρόλο που είναι παλιός Κνίτης.
ΥΓ: Προβλέπω να αναπτύσσεται σύντομα μια εξαιρετικά καλή χημεία Τσίπρα – Στουρνάρα. Σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο. Όπως συνέβη με την άλλη παλιά κνίτισσα Μέρκελ – εδώ είμαστε, γράφτε το και θα έχουμε να λέμε.
26 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:46 πμ
Πάνος
άφτερ,
ο Στουρνάρης δεν είναι χθεσινός, όπως δεν είναι κανένας από εμάς που συζητάμε 😉 Μακάρι να αποδειχτεί χρήσιμος, στο άμεσο μέλλον, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε – φρόντισε ο Σαμαράς να τον διορίσει στο πλέον καίριο πόστο, την ώρα που ο ίδιος ετοιμαζόταν να αποχωριστεί την εξουσία προσωρινά – για να συναντηθούν τα δυό τους λίγο αργότερα, ο ένας στην ΤτΕ και ο άλλος στην πρωθυπουργία. Άλλο αν δεν του βγήκε.
26 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:09 μμ
Ενη
Δυο θεματα στο ποστ
Το ενα η ΝΔ.
Λοιπόν, ενα κομμα δεν προσδιοριζεται απο καμια ηγεσια του. Το κομμα το προσδιοριζουν οι ψηφοφοροι και οι φιλοι προσκειμενα.
Ετσι οσοι ψηφιζουν η υποστηριζουν τη ΝΔ, αισθανονται , καταρχας, οτι αντιπροσωπευουν τη συντηρητικη (conservatives) πλευρα της κοινωνίας, σε αντιθεση με τους αλλους ειτε κεντροαριστερους ειτε αριστερους και πέραν. Τώρα σχεδον ολοι θελουν να ειναι και ενα συγχρονο ευρωπαικο κομμα, οπως αυτά του ΕΛΚ.
Το αλλο θεμα ειναι ο Στουρναρας
ο οποιος εχει επιδειξει, σε ολη αυτή την τελευταια περιοδο της κρισης, οτι εχει την ικανοτητα να ανταποκρινεται στα γεγονοτα που συμβαινουν σημερα, ως ενας συγχρονος ευρωπαιος τεχνοκρατης.
Καμια σχεση με ενα παλιο νεανικο κομματικο παρελθον, αυτή η κριση δειχνει μια ντιπ ανωριμοτητα.
Επι πλεον ειναι και το αντιπροσωπευτικοτερο «δειγμα» ενος προσωπου το οποιο μπορει να στελεχωνει το δημοσιο τομεα ενος κρατους,, σνεξαρτητα
απο την εκαστοτε κυβερνηση.
Οταν το πετυχουμε αυτο ως χωρα, να ειναι γενικά ο δημοσιος τομεας μια υπηρεσια των πολιτων και οχι των κομματων, θα εχουμε φτασει κι΄εμεις στα επιπεδα των αλλων συγχρονων δημοκρατικων χωρών της Δυσης.
26 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:12 μμ
Ενη
«οι φιλα προσκειμενοι» (διορθωση)
26 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:17 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
Σεβαστή η επιλογή σας να μη μου απαντήσετε (και πάλι) επί της ουσίας.
Σε τι να πρωτοαπαντήσετε άλλωστε…
Εύχομαι το «Μικρό Μεσσηνιακό Λεξικό» σας να ξεφορτωθεί επιτυχώς.
Σας το έχω ξαναπεί: Είναι κρίμα να σπαταλάτε (τόσον) χρόνο με το blogging.
ΥΓ
Ποιος είναι ο «Σαγματοποιός» τού παρόντος;
@ aftercrisis
Το (πανελλήνιο άλλωστε) «στούρνος», φίλτατε, δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί «ντοπιολαλιά».
Σε όλα τα μεγάλα λεξικά δηλώνει (υβριστικά και μειωτικά) τον παντελώς κουτό, αμόρφωτο, άξεστο άνθρωπο.
Το ίδιο ακριβώς (ως άνω) σημαίνει η λέξη και στη δική μας (ρουμελιώτικη) «ντοπιολαλιά», που δεν διαφέρει αισθητά από τη δική σας την ηπειρώτικη.
Επομένως, κάποιος που είναι «όντως ικανός, ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις και ξέρει να ισορροπεί σε καταστάσεις στρες», δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «Στούρνος».
Μόνο για αστείο μπορώ να δεχτώ ότι το «στούρνος» (μπορεί να) χρησιμοποιείται επαινετικά, τουλάχιστο σε μια δημόσια συζήτηση σαν κι αυτήν εδώ.
(Για ποια ακριβώς περιοχή τής Ηπείρου μιλάτε);
ΥΓ
Ειδικότερα η λέξη «στουρνάρα» (η), στη ρουμελιώτικη τουλάχιστο ντοπιολαλιά, δεν σημαίνει το μεγάλο στουρνάρι αλλά το μέρος όπου κυριαρχεί το (πέτρωμα) στουρνάρι.
26 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:33 μμ
Πάνος
ΣΑΘ,
τι εννοείται «Σαγματοποιός»; Αν «Σαμαράς», δεν υπάρχει: ο Στουρνάρης έχει θητεία που εκτείνεται πέραν της θητείας της παρούσης κυβερνήσεως, ακόμα κι αν αυτή εξαντληθεί.
ΥΓ. Σε μια Δημοκρατία που λειτουργεί οι διορισμοί του Διοικητή της ΤτΕ δεν θα είναι ετσιθελικό σαμάρωμα, αλλά διαδικασία υψηλής ευθύνης και συναίνεσης, κυρίως της Βουλής. Ελπίζω να μακροημερεύσουμε όσο χρειάζεται (δηλαδή… πολύ) για να το δούμε κι εμείς, πριν εγκαταλείψουμε τον μάταιο τούτο κόσμο.
ΥΓ-2. Για το άλλο, δε φταίει μόνο το μπλόγκιν ή κυρίως το μπλόγκιν. Υπάρχει και η βιοτή με τα πολλά και ποικίλα προβλήματά της. Εν πάση περιπτώσει, τώρα είμαι σε άδεια – ελπίζω να μη κάνει ο σχολιαστής την καλύβα άντρο του συριζαϊσμού στη μπλογκόσφαιρα, όσο δεν θα ποστάρω ελόγου μου (όπως το λέτε κι εσείς) 😉
26 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:27 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
Η ερώτηση παραπέμπει στο δικό σας «Σαμαράδες, [σαγματοποιούς] του παρελθόντος και του παρόντος».
Γράφετε:
«Σε μια Δημοκρατία που λειτουργεί, οι διορισμοί του Διοικητή της ΤτΕ δεν θα είναι ετσιθελικό σαμάρωμα(!!), αλλά διαδικασία υψηλής ευθύνης και συναίνεσης, κυρίως της Βουλής».
Ας μη γελάσω:
Γιατί ο διορισμός τού Στουρνάρα ήταν «ετσιθελικό [Σ]αμάρωμα»; Έχουμε πολλούς σαν τον «Στουρνάρη»;
Και για ποια «συναίνεση» μιλάτε;
Η μόνη περίπτωση να συναινούσε τότε ο Τσίπουρας, ήταν αν προτεινόταν για διοικητής τής Τ τ Ε ο Βαρουφάκης…
Πότε και σε τι υπήρξε συναινετικός αυτός ο θλιβερός και αναίσχυντος δημαγωγός;
26 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:23 μμ
Πάνος
ΣΑΘ,
ήμουν ακριβολόγος ως προς αυτό που θεωρώ σωστό και δεν δικαιολογώ κανέναν σύριζα – ούτε απολογούμαι για λογαριασμό του. Αν μου επιτρέπετε όμως, μην ενθουσιάζεστε τόσο πολύ με τον Στουρνάρη – θα το βρείτε μπροστά σας 😉