Protagon

του Μιχάλη Δουρμούσογλου
Ακροδεξιά στροφή στη Γαλλία, «παγωμάρα» στην Ευρώπη

elections-carte-monde

(Χάρτης από τον Le Monde με τις περιφέρειες και τα κόμματα που προηγούνται: Με σκούρο μπλε το Εθνικό Μέτωπο, ανοιχτό μπλε οι Ρεπουμπλικάνοι, ροζ οι Σοσιαλιστές, πιο ανοιχτό ροζ (στην Κορσική) άλλα αριστερά κόμματα)

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώθηκαν με την ευρεία νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Το Μέτωπο προηγείται σε έξι από τις 13 περιφέρειες, ενώ τα exit poll το φέρνουν στην πρώτη θέση σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα η Κεντροδεξιά και οι Σοσιαλιστές σπεύδουν να οργανώσουν τη στρατηγική τους για το δεύτερο γύρο και η Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία την άνοδο της εθνικιστικής Δεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού σε μια χώρα που ήταν και είναι από τους στυλοβάτες της προσπάθειας για «περισσότερη Ευρώπη».

«Ηταν ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα που μας έφερε στην πρώτη θέση ανάμεσα στα κόμματα», σχολίασε τις πολύ θετικές για το κόμμα της εξελίξεις η Μαρίν Λεπέν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Το Εθνικό Μέτωπο είναι το μοναδικό ρεπουμπλικανικό μέτωπο», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε τους οπαδούς της ότι αυτή θα μπορεί να φέρει «την εθνική ενότητα την οποία έχει ανάγκη η χώρα».

Σε επίπεδο ποσοστών στις περιφέρειες, όπως καταγράφονται από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Μέτωπο είναι στο 27,96% (έναντι μόλις 11% το 2010), η εκλογική συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων και μικρότερων δεξιών κομμάτων στο 26,89% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο 23,33%. Μια ακροδεξιά σε ραγδαία άνοδο, μια κεντροδεξιά περίπου σταθερή και η Αριστερά σε ελεύθερη πτώση, όπως συνοψίζει ο Monde.

Το exit poll της Ifop-Fiducial φέρνει το Εθνικό Μέτωπο στο 30,8%, τους Ρεπουμπλικάνους του Σαρκοζί στο 27,2% και τους Σοσιαλιστές του προέδρου Ολάντ μόλις στο 22,7%.

(Χάρτης από τον Le Monde με τις περιφέρειες και τα κόμματα που προηγούνται: Με σκούρο μπλε το Εθνικό Μέτωπο, ανοιχτό μπλε οι Ρεπουμπλικάνοι, ροζ οι Σοσιαλιστές, πιο ανοιχτό ροζ (στην Κορσική) άλλα αριστερά κόμματα)

Η τακτική της ίδιας της Λεπέν να κατέβει στην βόρεια και παραδοσιακά αριστερή περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί και της 25χρονης ανιψιάς της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν να κατέβει υποψήφια στη Προβηγκία στον νότο απέδωσε καρπούς. Και στις δύο το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε πάνω από το 40% και έχει άνετο προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο, αφήνοντας τους κεντροδεξιούς υποψήφιους γύρω στο 22-24% και τους σοσιαλιστές πιο χαμηλά στο 16-18%. Στο Καλαί ειδικότερα, όπου εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες το δράμα εκατοντάδων προσφύγων οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν από τη σήραγγα στη Βρετανία συχνά με τραγική για τους ίδιους κατάληξη, τα ποσοστά της Λεπέν ήταν πάνω από 50%.

Τα αποτελέσματα δείχνουν γενικότερα ότι τι Εθνικό Μέτωπο αντλεί τη δύναμή του στην επαρχία. Στο Παρίσι (Ile-de-France) αντίθετα, η πρώην υπουργός Βαλερί Πεκράς και ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν προηγούνται με 30% και 25% αντίστοιχα, αφήνοντας τρίτο και εκτός του επόμενου γύρου τον υποψήφιο του Μετώπου. Περίπλοκη η κατάσταση στην Κορσική, όπου Ρεπουμπλικάνοι, Σοσιαλιστές και Εθνικό Μέτωπο υπολείπονται έναντι τοπικών παρατάξεων, κάποιες από τις οποίες έχουν και αποσχιστικές τάσεις. Στην αυτή την περιφέρεια καμία παράταξη δεν ξεπέρασε το 20%.

Κρίνοντας, πάντως, από δηλώσεις στελέχους του κόμματος στον Monde, το Πα-ντε-Καλαί, η Προβηγκία και η Αλσατία είναι χαμένες υποθέσεις για τους Ρεπουμπλικάνους και θεωρούνται ήδη στα χέρια του Μετώπου.

Ολα αυτά παρά την σημαντική αποχή, καθώς ένας στους δύο προσήλθε στις κάλπες σε όλη τη χώρα.

 

Advertisements