Ανέκαθεν ήταν ο προνομιακός χώρος για τους εκλεκτούς του ΝΔΣΟΚ. Ο χώρος που το ΝΔΣΟΚ τοποθετούσε όσους αποτύγχαναν να εκλεγούν βουλευτές, όσους επιθυμούσαν βελτίωση εισοδήματος (συνταξιούχοι οποιασδήποτε υπηρεσίας, εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης κλπ), όσους νεότερους κομματικούς είχαν φιλοδοξίες για «μετά» και όσους ήταν κομματικοί μεν, άνεργοι δε, αλλά με προσόντα: τους υποστήριζε κάποιος από τους βαρόνους της εκάστοτε κυβέρνησης. Ορισμένοι ήταν εμφανώς αστοιχείωτοι ή γραφικοί τύποι. Επαγγελματίες της διοίκησης μεταξύ τους υπήρξαν ελάχιστοι. Επαγγελματίες πασόκοι ή νεοδημοκράτες, αμέτρητοι. Ήταν και κάποιοι που έμπαιναν ανάποδα, ιδίως στην τελευταία περίοδο της σαπίλας πριν το ξέσπασμα της κρίσης, επί Καραμανλή: πχ διοριζόταν διοικητής ο εκλεκτός κάποιου μεγαλοπασόκου, όταν ο δεξιός υπουργός δεν είχε κάποιον δικό του να βολέψει. Υποθέτω ότι συνέβαινε και το αντίστροφο – αν και δεν έχω πρόχειρο παράδειγμα γι’ αυτό.
(Διαθέτω όμως πλήθος παραδειγμάτων για όλα τα προηγούμενα).
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αποτελούν δίκτυο εξουσίας ή μάλλον νομής της εξουσίας μέσω της κομματοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων, τοπικά και πανελλαδικά. Ανέκαθεν. Και ήταν ένας από τους λόγους που μαράζωσε, λεηλατήθηκε, απαξιώθηκε και φυτοζωεί ένα από τα ελάχιστα πραγματικά επιτεύγματα του ελληνικού λαού, το ΕΣΥ. Ίσως όχι ο σημαντικότερος, αλλά οπωσδήποτε στη short list με τις κακοδαιμονίες της Δημόσιας Υγείας.
Αυτές τις μέρες γίνεται μεγάλη φασαρία για τις αξιολογήσεις των διοικητών που διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η λέξη αξιολόγηση μπορεί να μπει σε εισαγωγικά: ήταν απλά ο νομότυπος τρόπος για να απαλλαγεί η κυβέρνηση από τους εκλεκτούς τους προηγούμενης χωρίς να αναγκαστεί να τους απολύσει, καταβάλλοντας τις δέουσες αποζημιώσεις. Διότι ήταν ελάχιστοι εκείνοι που διέθεταν την ευθιξία να παραιτηθούν οικιοθελώς, παρ’ όλο που τους το ζητήθηκε επανειλημμένως, από την αρχή της χρονιάς.
Έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αντικατάσταση των διοικητών – εκτός από μια ντουζίνα που κράτησε στις θέσεις τους;
Ευθέως και χωρίς περιστροφές, ναι. Όπως όφειλαν όλοι, εξαρχής, να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, χωρίς τσιριμόνιες. Γιατί, πέρα από τα τάχαμ δήθεν, συγκροτούσαν ένα δίκτυο νομής εξουσίας απλωμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τους όρους που σκιαγραφήθηκαν ήδη. Γιατί είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να έχει (ή να αισθάνεται πως έχει) ως επικεφαλής του συστήματος της Δημόσιας Υγείας ανθρώπους εχθρικούς προς την πολιτική της ύπαρξη και φυσικά εχθρικούς με τις πολιτικές που θέλει να προωθήσει.
Θα ήταν όλα διαφορετικά αν είχαμε μια όχι ιδανική αλλά μια απλά υποφερτή δημόσια διοίκηση. Τούτου δοθέντος, ας προχωρήσουμε στο επόμενο ερώτημα:
Θα είναι η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών αντικειμενική, δηλαδή αξιοκρατική;
Ευθέως και χωρίς περιστροφές, όχι. Τίποτα δεν εγγυάται μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε καν τα ίδια τα κριτήρια της επιλογής, τα οποία περιλαμβάνουν και την (τυχόν) συμμετοχή του υποψηφίου διοικητή σε… εθελοντικές οργανώσεις!
(Δεν είναι πρωτότυπο, είναι η συνέχεια της περίφημης «κοινωνικής δράσης» που είχαν εφεύρει οι πασόκοι προ αμνημονεύτων χρόνων, ακόμα και για την επιλογή νευροχειρουργών ή γαστρεντερολόγων για το ΕΣΥ)
Αλλά και τα υπόλοιπα κριτήρια είναι γενικά, αόριστα και άσχετα με την πραγματικότητα (δείτε το σύνδεσμο, στο τέλος). Επειδή είναι απολύτως αδύνατον να υπάρξει «αντικειμενική» αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια αυτά, ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από τα δεδομένα του ένδοξου παρελθόντος είναι οι επιτροπές αξιολόγησης των υποψηφίων να είναι κοινής (όχι απλά κυβερνητικής) αποδοχής και εμπιστοσύνης.
Μιαν άλλη φορά, ίσως.
*
15 Σχόλια
Comments feed for this article
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 10:39 πμ
kapetanios
ορεα δικαίωση όσων χρησιμοποίησαν και κατά το παρελθόν ίδιες μεθόδους απομάκρυνσης των «αντικυβερνητικών» διοικητών. Φαντάζομαι ότι θα δικαιολογήσεις απόλυτα και τους επόμενους
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 10:50 πμ
Πάνος
Αν αυτό κατάλαβες, δεν έχω να προσθέσω τίποτα 😉
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 11:54 πμ
Πάνος
Τάσος Τέλλογλου
Ο Πολάκης, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα media
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=44264
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:52 μμ
lycabettus
Το σκεπτικό του Πάνου είναι λογικό, αν και το μόνο μεμπτό (αφήνει να εννοηθεί) είναι πως «δεν είχαν την ευθιξία να θέσουν την παραίτηση στη διάθεση…».
Να τους καταλογίζεις πως είναι όργανα «νομής εξουσίας» είναι μια ταυτολογία: βρε παιδί μου, διοικητές είναι!
Τα δεδομένα, κατά τη γνώμη μου, είναι πως:
– καταλύεται η αυτονομία της διοίκησης (τι μας νοιάζει αν είναι «αντιπολιτευόμενος» ή όχι ο διοικητής, αν μη τι άλλο είναι μαγκιά να έχεις ανθρώπους από την απέναντι όχθη ως συνεργάτες)
– η αξιολόγηση έγινε χωρίς διαδικασίες, και δεν μπορούμε να καγχάζουμε για τη θεσμοθέτηση της «συνέντευξης» από τους προηγούμενους και ό,τι αυτό συνεπαγόταν, άρα και αυτοί να ξεκουμπιστούν με ιταμότητα
– με δεδομένο πως οι πόροι είναι λίγοι, η διασπάθιση μικρότερης κλίμακας, πιστεύω πως η παρουσία / εμπειρία / αποτελέσματα των προηγούμενων είναι η καλύτερη εγγύηση για τη λειτουργία των νοσοκομείων
– η εμπειρία όλων μας με τους ανθρώπους του Σύριζα σε θέσεις-κλειδιά είναι, μάλλον, κακή
Γνωρίζω λίγο, και όχι εν τω βάθει, την κατάσταση. Δεν ευθυγραμμίζομαι με όσους εκτοξεύουν βέλη στον κύριο Π., παρόλο που τα θέλει ο κ@λος του γιατί φέρεται σαν δεινόσαυρος της μεταπολίτευσης (το επίπεδό του δε, ξεδιπλώνεται καλά στις ευτελούς αξίας δικτυακές του παρουσίες).
Από τη δική μου σκοπιά, όμως, οι άνθρωποι είναι καλοί και -όχι σπάνια- συμπαθείς μεν, αλλά επικίνδυνοι.
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:56 μμ
σχολιαστης
Θα ήταν χρήσιμη μια συγκριτική λίστα με τα προσόντα παλιών και νέων διοικητών.
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:58 μμ
Πάνος
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, ούτε έχει κανένα απολύτως νόημα. Το μόνο που είναι μετρήσιμο / αξιολογήσιμο είναι τα αποτελέσματα της θητείας, αλλά αυτό αφορά αποκλειστικά όσους αποχωρούν.
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 1:04 μμ
Πάνος
lycabettus,
φυσικά είναι «διοικητές» – στο πλέγμα της νομής εξουσίας και των πελατειακών σχέσεων που είχε απλώσει το ΝΔΣΟΚ, για λογαριασμό του. Διορισμένοι χωρίς κανένα εχέγγυο αντικειμενικότητας / αξιοκρατίας. Προς τι ή έκπληξη; Εκτός αν δεν ισχύει αυτό που γράφω.
Παρ’ όλ’ αυτά, δώδεκα παραμένουν.
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 4:36 μμ
Mitsos
Πολύ συζητηση για το ζήτημα και δικαιολογίες.. Το ζήτημα είναι απλούστατο. Τίποτα δεν αλλάζει στο ψευτορωμαίικο. Απλώς βολευονται κάτι κομματόσκυλα από το εκάστοτε κόμμα για να τρώνε λεφτά. Την ιδια τακτική ακολουθεί και ο Τσίπρας και ο Ξανθός με τον Πολάκη που ακολουθούσαν και οι προηγούμενοι. Αυτό θα γίνεται μέχρι να τελειώσει το βασίλειο του ψευτορωμαίικου και τελειώνει οσονούπω. Το βασίλειο θα τελειώσει γιατί αλλιώς θα τελειώσει η Ελλάδα. Και η Ελλάδα δεν τελειώνει, δεν πεθαίνει ποτέ όσο και να προσπαθεί το τσογλανι αυτό να την τελειώσει. Θα τελειώσει το τσογλάνι πριν τελειώσει την Ελλάδα. Λίγοι μήνες του μείνανε και 3 βουλευτές για να μας αδειάσει τη γωνιά.
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 5:24 μμ
aftercrisis
«Προνομιακός χώρος για τους εκλεκτούς του ΝΔΣΟΚ».
Έτσι ήταν, και περιζήτητος, επειδή βέβαια ήταν απο τους χώρους όπου κυκλοφορούσε άπλετο χρήμα κάτω απο τα τραπέζια. Χρήμα ίδιου χρώματος με τον μαύρο μπακαλιάρο του Λουκιανού. Ως γνωστόν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας το έχουν καταντήσει, εκτός των άλλων, υγειοκεντρικό, φαρμακομανές, ιατρομανές, μανιακό των δόσεων Roentgen και ακτίνων γ κτλ.
Αν θα συνεχισθεί η παράδοση και το τι μέλλει γενέσθαι επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, θα το δείξει μόνον «η ζωή». Η πραγματικότητα αύριο.
Το budget έχει συρρικνωθεί, η πελατεία όχι. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να πει κανείς – υπάρχει φόβος να γίνει αύριο καραγκιόζης.
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 5:33 μμ
aftercrisis
Ξέχασα βέβαια το παγκόσμιο ρεκόρ καισαρικών άνευ Καίσαρος και άνευ λόγου. Και τα «κουβανέζικα» (για τον κουβά) ενθέματα και άλλα πρόσθετα
….έρμα ταμεία, σας έφαγε το αρκούντα
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 8:29 μμ
Πάνος
Για όσους ξεχνάνε εύκολα.
Ένας ζαχαροπλάστης θα χαράζει την πολιτική υγείας
Μαρτίου 1, 2013 in Η πολιτική στην καλύβα (Επεξεργασία)
Η επιλογή ενός συνταξιούχου νεφρολόγου ως υφυπουργού υπεύθυνου για το ΕΣΠΑ προφανώς ΔΕΝ ήταν τυχαία. Η μεγάλη τρικομματική σχολή «Βολεύουμε τους δικούς μας ΑΕ» κέντησε πάλι!
https://panosz.wordpress.com/2013/03/01/ndsok_rimad-11/
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 10:47 μμ
aftercrisis
Εκτός από τους γκλαμουρόκαφρους με τις Πόρσε και τις BMW, για να μη ξεχνιόμαστε, υπάρχουν και τα αποβλακωμένα (εντελώς άνισα πράγματα αλλά συνυπάρχουν παράλληλα):
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500045656
Τριαντα τόσα χρόνια (1980 – ) «κοινωνική άνοδος» και πελατεία δημιούργησαν και συντήρησαν τα δύο: Μεγαλόσχημους και κυριλέ ληστές του κοινωνικού πλούτου και φρικιά «καταστροφείς χωρίς αιτία»
13 Δεκεμβρίου, 2015 στις 11:17 μμ
aftercrisis
…αχ. μας τρώει το αρκούντα. Διαρκώς.
(κάθε φορά φέρνει άλλο αρκουδάκι για συνδαιτημόνα)
14 Δεκεμβρίου, 2015 στις 7:09 μμ
nikiplos
Όσοι δεν έχουν δει το «Αρέντ» πρέπει να το κάνουν για να κατανοήσουν πόσο ζωτικό είναι να διορίσεις έναν τενεκέ ξεγάνωτο στη Διοίκηση οποιουδήποτε «ζωτικού» οργανισμού. Ένας βλαξ κατά τεκμήριο που γνωρίζει και το τελευταίο κύτταρό του, ότι δεν θα ήτο ούτε εισπράκτορας σε Λεωφορείο αν δεν υπήρχε το «κόμμα», είναι ό,τι πιο χρήσιμο αν θέλεις πραγματικά να σκυλέψεις το Δημόσιο οργανισμό…
Πέρα από το κάθε προκείμενο, είναι δεδομένο για τους ευφυείς και μη φανατισμένους συμπολίτες μας τι σκύλεμα έχει γίνει στο Δημόσιο πλούτο τα τελευταία 30 χρόνια. Η έλλειψη της γκρίνιας νωρίτερα, έκρυβε (κάτω από το χαλί) τι γινόταν πραγματικά: Πχ στην υγεία δεν έγινε καμία ανακαίνιση-αναδιοργάνωση Δημόσιου Νοσοκομείου. Αφηνόταν να ερειπιώνεται υπέρ των ιδιωτικών, κι εμείς όλοι καθώς «δέναμε τα σκυλιά με τα (δανεικά) λουκάνικα» δεν δυσανασχετούσαμε, αφού καταφεύγαμε στις ιδιωτικές παροχές αφήνοντας τις Δημόσιες αντίστοιχες στους λαθρομετανάστες και τους παρίες του κοινωνικού μας περίγυρου.
Υπό αυτές τις περιστάσεις λοιπόν θα είχε νόημα να ξεκινήσει κάποια συζήτηση για:
α. Πολιτική διοίκησης ενός Δημοσίου Φορέα. Αυτή πρέπει να προκύψει διακομματικά, ώστε οι κυβερνήσεις να μην μπορούν να την πειράξουν. Ξέρουμε ότι καμιά φορά δεν πταίν τα πρόσωπα, όσω το πλαίσιο δυνατοτήτων που αυτά μπορούν ν’ ασκήσουν
β. Προσοντολόγιο των Διοικητών το οποίο να τηρήται απαρέγκλιτα από τις επομενες κυβερνήσεις. Έτσι τουλάχιστον θα διασφαλίζουμε ότι οι Διοικήσεις δεν θα γίνονται από μετρίους και τενεκέδες.
Οποιαδήποτε άλλη απεικόνιση της πραγματικότητάς μας είναι προσχηματική (να φύγουν τούτοι να ξαναέρθουμε εμείς να «φάμε»), είτε τελείως βλακώδης (και εδώ εννοώ τα ΜΜΕ και τις δήθεν ειδήσεις που κοπρολογούν, κι όχι το πραγματικά just to the point ποστ)…
14 Δεκεμβρίου, 2015 στις 7:28 μμ
nikiplos
Να προσθέσω εδώ, ότι το πελατειακό κράτος των κομματικών στρατών είναι παλαιάς κοπής. Το ΠΑΣΟΚ και οι επόμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν απολύτως τίποτε να ανατρέψουν τη γάγγραινα… Ενδεικτικό της μεταπολεμικής ελληνικής πραγματικότητας το βιβλίο του πραγματικά σπουδαίου υφηγητού της Ιατρικής Σχολής Κωνσταντίνου Γαρδίκα: «Σκίζοντας τα χαρτιά μου»:
#http://www.protoporia.gr/schizontas-ta-chartia-moy-p-82796.html# Το βιβλίο είναι εξηντλημένο. Όπου το βρείτε όμως διαβάστε το!