Αχα!

capital.gr

Στο τελικό στάδιο η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ

Η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται «κοντά στο τελικό πλαίσιο» μιας συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, καθώς διαπιστώνεται πρόοδος όσον αφορά την υιοθέτηση των τουρκικών απαιτήσεων, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Την Πέμπτη, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες έχουν βρει κάποια σημεία «συνεννόησης» για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα, το 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι υπήκοοι.

«Βρισκόμαστε κοντά στο τελικό πλαίσιο», είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί «συγκεκριμένη και θετική πρόοδος». Τόνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί καμία οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η πρόοδος αφορά δύο αιτήματα της Τουρκίας: την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποζημίωση των θυμάτων της επιχείρησης εναντίον του στολίσκου.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στο θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων, καθώς επίσης και για την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Όλες οι δικαστικές διώξεις που έχει κινήσει η Τουρκία σε βάρος του Ισραήλ θα τερματιστούν και η Τουρκία θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της του Σαλάχ αλ Αρούρι, ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς.

Ο Τούρκος αξιωματούχος πάντως δεν επιβεβαίωσε αυτήν την τελευταία πληροφορία. «Δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα ονόματα. Αν το Ισραήλ προβάλει ένα τέτοιο αίτημα, θα το συζητήσουμε», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisements