Του Σταύρου Λυγερού
Πριν ένα χρόνο τέτοιες ημέρες, η Ελλάδα χόρευε στον ρυθμό της επικείμενης τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Όλα έδειχναν ότι η τότε κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτικών ψήφων με αποτέλεσμα την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Έτσι και έγινε.
Από τότε οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν με φρενήρη ρυθμό. Όπως αναμενόταν, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ο Τσίπρας σχημάτισε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Καμμένου. Μπορεί αυτή η σύμπραξη να εξέπληξε πολλούς και να κρίθηκε παράδοξη, αλλά δεν ήταν. Οι δύο εταίροι είχαν πολύ διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά είχαν και πολλούς κοινούς πολιτικούς παρονομαστές (πρωτίστως την αντιμνημονιακή θέση) και συγκλίνοντα συμφέροντα.
Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά: Ο γεμάτος αυταπάτες πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που κατέληξε στη μεταβατική συμφωνία της 20ηςΦεβρουαρίου. Ακολούθησε ο δεύτερος και αδιέξοδος κύκλος, το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος και το εντυπωσιακό “όχι” στις ασφυκτικές συνθήκες των capital controls. Ο κύκλος έκλεισε στη σύνοδο κορυφής της 12ης-13ης Ιουλίου με τη δραματική συνθηκολόγηση του Τσίπρα.
Από εκείνη την ημέρα και μετά το κυβερνητικό σκάφος αλλάζει πορεία. Την υπογραφή του 3ου Μνημονίου ακολουθεί η ψήφισή του από τη Βουλή με τη σύμπραξη κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι). Το καλοκαίρι του 2015 θα μείνει στην ιστορία ως το καλοκαίρι της μεγάλης στροφής.
Η συνεπακόλουθη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στέρησε από την κυβέρνηση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αρνούμενος το σενάριο ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τα άλλα μνημονιακά κόμματα, ο Τσίπρας ξανάστησε κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου. Παρά την κραυγαλέα πολιτική κωλοτούμπα του κέρδισε με αμελητέες απώλειες και επανήλθε στο μέγαρο Μαξίμου με τον ίδιο εταίρο. Είχε την ικανοποίηση, μάλιστα, να δει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του να μένουν εκτός Βουλής.
Τα καλά για τον Τσίπρα και το κόμμα του, όμως, τελείωσαν σ’ εκείνο το χρονικό σημείο. Από τότε το 3ο Μνημόνιο έπαψε να είναι μία αφηρημένη δέσμευση. Με την ψήφιση των αλλεπάλληλων προαπαιτούμενων άρχισε να μεταφράζεται σε επώδυνα για την κοινωνία μέτρα, σε πρόσθετα φορολογικά βάρη, σε πρόσθετες περικοπές, σε πλειστηριασμούς κλπ.
Όταν στις 20 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες πήγαν στις κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει και ψηφίσει το 3ο Μνημόνιο, αλλά δεν είχε αρχίσει να το εφαρμόζει. Με άλλα λόγια, οι ψηφοφόροι γνώριζαν γενικά ότι θα εφαρμοσθούν δύσκολα μέτρα, αλλά δεν είχαν ακόμα αρχίσει να λαμβάνουν τον λογαριασμό. Δεν είχαν το βίωμα και ως εκ τούτου είχαν τη δυνατότητα να τρέφουν κάποιες αυταπάτες για αυτό που ερχόταν. Από πολιτικής απόψεως, πρόκειται για κρίσιμης σημασίας διαφορά. Έτσι εξηγείται ότι μόλις τρεις μήνες μετά την εκλογική νίκη του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να χάνει έδαφος, παρότι η ΝΔ απέχει πολύ από το να πείσει ως εναλλακτική λύση.
Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο οι κυβερνητικές απώλειες είναι μόνο δύο έδρες, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως στην πορεία δεν προκύψουν και νέα ρήγματα, όπως είχε συμβεί και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, όταν ψήφιζαν μνημονιακά μέτρα. Το 3ο Μνημόνιο δεν είναι ένα πικρό ποτήρι που κλείνεις τη μύτη, το πίνεις μονορούφι και ξεμπερδεύεις. Όπως έχει αποδειχθεί και με τα προηγούμενα, είναι ένας κατήφορος και η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος, στην περίπτωσή μας ένας απροσδιόριστος πάτος.
Αυτή την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό αφήνει το ταραχώδες 2015 και αυτή κληρονομεί το 2016. Από την ψήφιση του 3ου Μνημονίου ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές πως πρόθεσή του είναι να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στην εφαρμογή του για να εξέλθει μία ώρα αρχύτερα η Ελλάδα από το καθεστώς του μνημονιακού εξαναγκασμού. Την ίδια θέση εξέφρασε και σε τελευταία συνέντευξή του, δηλώνοντας πως η Ελλάδα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία της και πως «η εφαρμογή του προγράμματος είναι η καλύτερη από κάθε άλλη επιλογή».
Το αξιοσημείωτο σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι η δεδηλωμένη βούληση του Τσίπρα δεν μεταφράζεται πάντα στις αντίστοιχες πράξεις. Για την ακρίβεια, όταν η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τις δεσμεύσεις της δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνει πρακαμπτηρίους ή ολιγωρεί. Αυτή είναι η αιτία που η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης έχει μετατεθεί από τον περασμένο Νοέμβριο στα τέλη Ιανουαρίου.
Ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει πολλά στη σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους μέσω της αναδιάρθρωσής του. Προϋπόθεση για να αρχίσει επισήμως η σχετική διαπραγμάτευση είναι η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, η Αθήνα είχε ισχυρό κίνητρο να βιάζεται. Παρόλα αυτά, ζήτησε τη χρονική μετάθεση για τον Ιανουάριο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, της φορολόγησης των αγροτών και ορισμένων ακόμα μέτρων.
Ο λόγος που τη ζήτησε είναι ο φόβος μήπως, λόγω του κοινωνικά επώδυνου χαρακτήρα αυτών των νομοσχεδίων, στις σχετικές ψηφοφορίες προκύψουν νέα ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία και πολύ περισσότερο μήπως χαθεί η δεδηλωμένη. Η εσπευσμένη κατάθεση του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος ήταν μία αγχώδης προσπάθεια να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει χάσει την ψυχή της και ως εκ τούτου να τσιμεντώσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εν όψει της δοκιμασίας του Ασφαλιστικού.
Το γεγονός ότι το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο και χωρίς το πράσινο φως από τους δανειστές δεν άφηνε καμία αμφιβολία γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Υπό την εκβιαστική πίεση των δανειστών, η κυβέρνηση το απέσυρε, σημειώνοντας ένα αδικαιολόγητο πολιτικό αυτογκόλ. Η δέσμευσή της πως θα το επαναφέρει δεν αλλάζει πολύ τις αρνητικές εντυπώσεις.
Ο Τσίπρας είχε ελπίσει πως λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος το ευρωιερατείο θα αποδεχόταν μία πιο χαλαρή εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και θα του άφηνε μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων. Είναι αληθές ότι ο πρόεδρος Ολάντ είχε μιλήσει για ευελιξία, ο Γιούνκερ, αναφερόμενος γενικότερα, είχε χρησιμοποιήσει τον όρο χαλάρωση και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις είχε δηλώσει ότι «δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί».
Το ευρωιερατείο, όμως, δεν θέλει να συνδέσει επισήμως τα δύο αυτά ζητήματα, αν και ο πρωθυπουργός τονίζει σε κάθε Ευρωπαίο συνομιλητή του ότι «τα συνδέει η ίδια η ζωή». Προφανώς έχει δίκιο, αλλά αυτό ποτέ δεν αρκούσε στην ΕΕ. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ούτε η Κομισιόν ούτε πολύ περισσότερο το Βερολίνο ήταν διατεθειμένοι να χαλαρώσουν το ελληνικό πρόγραμμα. Θέλουν να ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση και η όποια χαλάρωση αποφασισθεί να είναι περιορισμένη και να ισχύσει για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες-μέλη και για το 2016.
Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, το ερώτημα είναι εάν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αντέξει να ψηφίσει τις διαφαινόμενες δραματικές αλλαγές στο κρίσιμο για την επιβίωση εκατομμυρίων Ελλήνων αυτό ζήτημα. Η αντοχή της είναι συνάρτηση του συνειδησιακού ορίου θραύσης του κάθε βουλευτή. Και αυτό το όριο εξαρτάται αποφασιστικά από τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Αν και οι αντιδράσεις δεν έχουν προς το παρόν προσλάβει διαστάσεις κοινωνικής αναταραχής, η οργή και η απόγνωση είναι διάχυτες ακόμα και στις τάξεις όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Η δύσκολη αυτή ατμόσφαιρα δεν αφήνει ανεπηρέαστη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ειδικά όταν τα σύννεφα συσσωρεύονται στον κυβερνητικό ορίζοντα. Για μερικές ημέρες θα επικαλυφθούν από το γιορτινό κλίμα, αλλά η βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στην κοινωνία θα επανέλθει και εν μέρει θα αντανακλαστεί στο πολιτικό επίπεδο.
Μιλώντας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να καλλιεργήσει μία αισιόδοξη προοπτική. Έχει μπροστά του την κρίσιμη δοκιμασία του Ασφαλιστικού. Από την έκβαση αυτής της ψηφοφορίας θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η τροπή που θα πάρουν οι πολιτικές εξελίξεις. Θα αντέξουν, λοιπόν, οι 153;
Ο Τσίπρας ελπίζει ότι θα αντέξουν. Ποντάρει σε πέντε λόγους:
- Πρώτον, στο γεγονός ότι η μεγάλη εκλογική νίκη του Σεπτεμβρίου νομιμοποίησε πολιτικά τη μνημονιακή στροφή και ως εκ τούτου ο πολιτικός αέρας που προσέφερε αυτή η νίκη δεν ακυρώνεται από τα μνημονιακά νομοσχέδια.
- Δεύτερον, στο γεγονός ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα η διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια δεν εκδηλώνεται ως κοινωνική αναταραχή. Αυτό το ερμηνεύει όχι αδικαιολόγητα ως ένδειξη πολιτικής ανοχής.
- Τρίτον, στο γεγονός ότι οι ακραιφνείς αντιμνημονιακοί αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Τέταρτον, στο ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης των βουλευτών της συμπολίτευσης.
- Πέμπτο, στον κομματικό πατριωτισμό της Αριστεράς.
Η ελπίδα του πρωθυπουργού δεν είναι αβάσιμη. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι πέντε παραπάνω λόγοι δεν συνιστούν εγγύηση ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα παραμείνει αλώβητη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, συνεχίζει να πατάει σε δύο βάρκες όσον αφορά την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου.
Η ρητορική περί ισοδυνάμων είχε τροφοδοτήσει την αυταπάτη στους βουλευτές του πως οι επαχθείς μνημονιακές δεσμεύσεις θα μπορούσαν στην πορεία με διαπραγματεύσεις να αμβλυνθούν. Τα περιθώρια, όμως, αποδεικνύονται πολύ περιορισμένα. Η δε τακτική του εξωραϊσμού αποδεικνύεται κοντόθωρη.
Στο Μαξίμου εκτιμούν πως εάν περάσουν χωρίς απώλειες τον κάβο του Ασφαλιστικού, θα έχουν βάσιμες ελπίδες να μακροημερεύσουν. Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου στηρίζεται σε πέντε θετικές προβλέψεις:
- Πρώτον, στο γεγονός ότι ακόμα και οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις για το τουριστικό ρεύμα μιλούν για κατακόρυφη άνοδο. Αυτό σημαίνει μία μεγάλη ένεση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα αρχίσει να φαίνεται από την άνοιξη.
- Δεύτερον, στο γεγονός ότι θα εισρεύσει χρήμα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση. Σε πρώτη φάση υπολογίζουν 3,5 δισ.
- Τρίτον, θα έχει δρομολογηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα αλλάξει διεθνώς την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και θα διευκολύνει την επάνοδό της στις αγορές.
- Τέταρτον, στην εκτίμηση ότι με την ψήφιση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και με την αναδιάρθρωση του χρέους η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα θα εξαλειφθεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Είναι αληθές ότι διεθνείς παίκτες θεωρούν πλέον την Ελλάδα χώρα επενδυτικών ευκαιριών και αναμένουν την κατάλληλη στιγμή για να μπουν στο παιχνίδι. Αυτό που προς το παρόν τους κάνει επιφυλακτικούς είναι το ερώτημα εάν έχει εξαλειφθεί ή όχι το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου, το οποίο και θα προκαλέσει την έξοδο από την Ευρωζώνη. Όπως μας διδάσκει η διεθνής πείρα, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όταν γίνει η αρχή όλοι σπεύδουν για να μη χάσουν την ευκαιρία.
- Πέμπτο, με τη σταδιακή εξάλειψη της αβεβαιότητας αναμένεται να ενισχυθεί η επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και να εκδηλωθεί η συμπιεσμένη τόσα χρόνια εσωτερική ζήτηση, η οποία θα αιμοδοτήσει την αγορά και θα ενισχύσει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Όλα αυτά, ωστόσο, είναι το αισιόδοξο σενάριο. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα πράγματα να στραβώσουν. Ειδικά εάν λόγω του δημοσιονομικού κενού επιβληθούν πρόσθετα μέτρα. Η οριζόντια περικοπή δαπανών θα συρρικνώσει περαιτέρω την προσφορά δημόσιων υπηρεσιών στον πληθυσμό και το ήδη ακρωτηριασμένο Κράτος Πρόνοιας.
Η δε επιβολή νέων φόρων θα ρίξει στον γκρεμό επιχειρήσεις και νοικοκυριά που μέχρι τώρα με πολύ δυσκολία τα έφερναν βόλτα. Με άλλα λόγια, για να εξισορροπηθεί η αδυναμία ενός ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους θα επιβαρυνθούν περαιτέρω όσοι ακόμα μπορούν, γεγονός που θα ανατροφοδοτήσει τον φαύλο κύκλο. Εκτός από το γεγονός ότι συσσωρεύει οικονομικά ερείπια, η υπερφορολόγηση αποτρέπει και τις παραγωγικές επενδύσεις.
Στο πολιτικό επίπεδο, η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης με αλλεπάλληλες κατά κανόνα οριζόντιες περικοπές και με υπερφορολόγηση εκ των πραγμάτων αποσταθεροποιεί την κοινωνική βάση στήριξης της κυβέρνησης. Ειδικά οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θίγουν το μαλακό υπογάστριο της κοινωνίας.
Όσο επιπόλαιο είναι κάποιος να προεξοφλεί την κοινωνική ανάφλεξη, άλλο τόσο επιπόλαιο είναι να την αποκλείει. Η ιστορία διδάσκει πως η κοινωνική δυναμική είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί. Το μόνο ασφαλές που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις για την εκδήλωση κοινωνικής αναταραχής.
Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση Τσίπρα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν σε μεγάλο βαθμό απαξιωθεί πολιτικοηθικά και συνεχίζουν να μην αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της διακυβέρνησης. Εάν, όμως, εκδηλωθεί κοινωνική αναταραχή είναι δεδομένο πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα “τσακίσει”, δρομολογώντας πολιτικές εξελίξεις.
Στην περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο η κυβέρνηση αποσταθεροποιηθεί, ο Τσίπρας θα υποχρεωθεί να ψάξει για πολιτικό στήριγμα στο Ποτάμι, στην Ένωση Κεντρώων και στο ΠΑΣΟΚ. Παρά τη φημολογία για πολιτική συνεννόηση με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει από αυτή απτό κοινοβουλευτικό αποτέλεσμα. Εκτός κι αν διασπαστεί, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, η ΝΔ θα κινηθεί ενιαία.
Από την πλευρά τους, και τα τρία κόμματα του ενδιάμεσου χώρου επισήμως εμφανίζονται απρόθυμα να στηρίξουν την κυβέρνηση. Την μόνη προοπτική που αφήνουν ανοικτή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης του “ευρωπαϊκού τόξου” με τη συμμετοχή και της ΝΔ. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως εάν φθάσει η κρίσιμη στιγμή θα επιμείνουν σίγουρα στην τωρινή θέση τους. Πιθανόν να ζητήσουν υπέρμετρα ανταλλάγματα. Και ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να διαπραγματευθεί μαζί τους από μειονεκτική θέση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πιέσει και το ευρωιερατείο.
Προς το παρόν, πάντως, ο Τσίπρας ακολουθεί την τακτική της μεταβλητής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά κανόνα στηρίζεται στη σύμπραξη των ΑΝΕΛ. Για νομοσχέδια, όμως, επί των οποίων το κόμμα του Καμμένου διαφωνεί ή είναι διχασμένο, κλείνει το μάτι σε βουλευτές των τριών μικρών κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Αυτό είχε συμβεί με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, αυτό συνέβη και με το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.
Η τακτική αυτή, ωστόσο, δεν πρόκειται να αποδώσει σε ψηφοφορίες για κοινωνικά επώδυνα νομοσχέδια, όπως π.χ. για το Ασφαλιστικό και για τη φορολόγηση των αγροτών. Και εκεί είναι στην πραγματικότητα που θα δοκιμασθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το μόνο θετικό σημάδι για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι η κυβερνητική αλλαγή στην Πορτογαλία και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία. Και τα δύο αυτά γεγονότα εξ αντικειμένου όχι μόνο αμφισβητούν τη λιτότητας, αλλά και βάζουν στο τραπέζι το ζήτημα της αλλαγής του κυρίαρχου οικονομικού δόγματος που έχει επιβάλει το Βερολίνο.
Το κλίμα που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό Νότο αναμένεται να το εκμεταλλευθούν και ο Ολάντ και ο Ρέντσι για να πιέσουν το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε. Αυτή τη φορά δεν είναι μόνο η προβληματική Ελλάδα. Εδραιώνεται ένα πολιτικό αίτημα, το οποίο, σε συνδυασμό με την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, δεν μπορεί εύκολα να παρακαμφθεί και πολύ περισσότερο να αντιμετωπισθεί με το εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετωπίσθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα. Με άλλα λόγια, τα πράγματα στην Ευρωζώνη είναι δύσκολο να συνεχίσουν να τρέχουν όπως μέχρι τώρα.
75 Σχόλια
Comments feed for this article
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 9:50 πμ
σχολιαστης
‘Η θα ζήσει ή θα πεθάνει ή καλό καιρό θα κάνει 🙂
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 9:58 πμ
Πάνος
Χα χα… Αυτό είχα σκεφτεί να βάλω ως εισαγωγή (κόκκινα γράμματα) αλλά είπα να τ’ αφήσω 😉
Η ανάλυση πάντως είναι καλή. Προσωπικά διαλέγω να ποντάρω στα αισιόδοξα σενάρια, γιατί τα άλλα είναι «δηλητηρίαση και πιστολίδι», όπως έλεγε εκείνος ο δημοσιογράφος στο Λούκυ Λουκ.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 10:21 πμ
σχολιαστης
Στο τσακ να τραγουδήσουν σας μπιπ τα …στρατιωτικά λύκεια 🙂
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 10:54 πμ
σχολιαστης
«Προς συντρόφους (εν όψει του 2016)»
http://www.efsyn.gr/arthro/pros-syntrofoys-en-opsei-toy-2016
Ουστ ρε!
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:11 μμ
nikiplos
όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι κι ετούτη, θέλει απλά να ροκανίσει το χρόνο, να γίνουν τα deals κοκ. Όπως και οι προηγούμενοι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν με τα χρήματα που δήθεν θα εισπράξουν. Θα ζήσουν και θα πάρουν όσα μπορούν από τη ρόδα που γυρίζει, μόνο από τα δανεικά, όπως ακριβώς και η κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που δεν εισέπραξε τίποτε το 2013…
Τα δανεικά τα κουνάει ο Σόϋμπλε και οι λοιποί υπάλληλοι του καζίνο· κι έχει το πάνω χέρι γιατί ξέρει ότι πρόκειται για απλά πρεζόνια…
Τον ΣΥΡΙΖΑ και το δημοψήφισμα δεν το ψήφισαν το 4% των (δεδηλωμένων) ΣΥΡΙΖΑίων. Τους ψήφισε ο κόσμος που λιώνει στους ολετήρες της κρίσης…
Και μια παρατήρηση προς όλους: κι ετούτοι (όπως και οι προηγούμενοι) μας ζητούν να βάλουμε χρήμα (δλδ το χέρι στην τσέπη) ως συνέταιροι σε μια μπίζνα που κουμάντο θα κάνουν οι ίδιοι αποτυχημένοι (τρις) loosers…
Αφενώς πλανώνται πλάνην οικτράν, αφετέρου ας τα πάρουν από τους γνωστούς ηττοπαθείς: Μισθωτούς/Συνταξιούχους/ ιδιοκτήτες ακινήτων…
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:13 μμ
Πάνος
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 1:28 μμ
elias
@σχο
τι μου θύμισες.
Το σήμα των «καραβανάδων» είναι το περίφημο κοκορόσημο, που είχα και εγώ όταν ήμουν πιτσιρικάς, φαντάρος στα Φέρε. Σπασμένα παράθυρα, δίχως θέρμανση και έξω το χιόνι ένα μέτρο. Είχαμε να κάνουμε μπάνιο κάτι βδομάδες γιατί δεν είχαμε και ζεστό νερό (βράζαμε λίγο σε μια κατσαρόλα και παριστάναμε ότι πλυνόμασταν, ενώ κραυγάζαμε από το κρύο. Βρίζαμε τότε, αλλά θα έδινα τα πάντα για να μερικές τέτοιες μέρες
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 1:42 μμ
Ενη
«Δεκεμβρίου 27, 2015 στις 10:21 πμ
σχολιαστης
«Στο τσακ να τραγουδήσουν σας μπιπ τα …στρατιωτικά λύκεια »
+++++ 1
υγ. Μονο που θα τραγουδιεται και απο τις γυναικες του Συριζα……για τις «καινοτομιες» του Καμμενου. 🙂
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 1:49 μμ
Mitsos
Θα είμαι ειλικρινής για το τι θέλω να σας πω. Είμαι 25 ετών. Είμαι πολύ όμορφη, έχω στυλ και καλό γούστο. Θα ήθελα να παντρευτώ έναν άντρα με ετήσιο μισθό 500.000 δολάρια και πάνω. Ίσως με χαρακτηρίσετε άπληστη, αλλά ένας ετήσιος μισθός 1 εκ δολαρίων, θεωρείται ως μεσαία τάξη στη Νέα Υόρκη. Η απαίτησή μου δεν είναι υψηλή. Υπάρχει κάποιος σε αυτό το φόρουμ με ετήσιο εισόδημα 500.000 δολάρια; Και αν είστε όλοι παντρεμένοι, θέλω να σας ρωτήσω: Τι πρέπει να κάνω για να παντρευτώ έναν πλούσιο σαν εσάς; Ανάμεσα στους άνδρες με τους οποίους έχω βγει ραντεβού στο παρελθόν, ο πιο πλούσιος έβγαζε 250.000 δολάρια το χρόνο και αυτό είναι το χαμηλότερο όριό μου. Αν κάποιος θέλει να ζήσει σε μια καλή περιοχή, το εισόδημα αυτό δεν είναι αρκετό. Έτσι απευθύνω σε εσάς ορισμένες ταπεινές ερωτήσεις: Πού συχνάζουν οι πλούσιοι εργένηδες; (Παρακαλείσθε να αναφέρετε τα ονόματα και τις διευθύνσεις των μπαρ, εστιατορίων, γυμναστηρίων). Σε ποια ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να στοχεύω; Γιατί οι περισσότερες γυναίκες πλουσίων ανδρών είναι μέτριες εμφανισιακά; Γνώρισα μερικά κορίτσια που δεν έχουν την εμφάνιση και δεν έχουν ενδιαφέρον, ωστόσο παντρεύτηκαν πλούσιους άνδρες. Πώς αποφασίζετε ποια μπορεί να γίνει γυναίκα σας, και ποια μπορεί να γίνει μόνο φίλη σας; (Ο στόχος μου τώρα είναι να παντρευτώ). (υπογραφή) Όμορφη
Διαβάστε την απάντηση που της έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan: Αγαπητή κυρία Ομορφη, Διάβασα την επιστολή σας με μεγάλο ενδιαφέρον. Υποθέτω ότι υπάρχουν πολλά κορίτσια εκεί έξω που έχουν παρόμοιες απορίες με τη δική σας. Παρακαλώ επιτρέψτε μου να αναλύσω την κατάστασή σας ως επαγγελματίας επενδυτής. Το ετήσιο εισόδημά μου είναι πάνω από 500.000 δολάρια και ικανοποιεί τις ανάγκες σας, έτσι πιστεύω ότι δεν χάνω τον χρόνο μου εδώ. Ως άνθρωπος των επιχειρήσεων, θα ήταν κακή απόφαση να σας παντρευτώ. Η εξήγηση είναι πολύ απλή, οπότε επιτρέψτε μου να την αναλύσω. Βάλτε στην άκρη τις λεπτομέρειες, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ είναι μια ανταλλαγή «ομορφιάς» και «χρήματος»: Το πρόσωπο Α παρέχει την ομορφιά και το Β πληρώνει γι ‘αυτήν, τόσο απλά. Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα εδώ. Η ομορφιά σας θα εξασθενίσει κάποτε, ενώ τα χρήματα μου δεν θα εξαφανιστούν (τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο). Λογικά το εισόδημά μου θα αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο, αλλά εσείς δεν θα είστε πιο όμορφη καθώς τα χρόνια θα περνούν. Ως εκ τούτου, από την άποψη των οικονομικών, εγώ είμαι ένα περιουσιακό στοιχείο που η αξία του θα αυξάνεται, ενώ η δική σας αξία θα φθίνει. Αν η ομορφιά είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο σας, η αξία σας θα είναι πολύ χειρότερη μετά από 10 χρόνια. Με τους όρους που χρησιμοποιούμε στην Wall Street, σε κάθε διαπραγμάτευση υπάρχει και η εμπορική αξία. Αν η εμπορική αξία ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι καλή ιδέα να το κρατήσει κάποιος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και με το γάμο που θέλετε να κάνετε. Καθένας με εισόδημα πάνω από 500.000 δολάρια ετησίως δεν είναι ανόητος. Θα βγαίναμε μαζί σας αλλά δεν θα σας παντρευόμασταν. Θα σας συμβούλευα να εγκαταλείψετε την αναζήτηση στοιχείων και συμβουλών για να παντρευτείτε πλούσιο άνδρα. Και στην τελική, θα μπορούσατε να γίνετε εσείς η ίδια το άτομο που κερδίζει τα 500.000 δολάρια το χρόνο. Είναι πιο πιθανό από το να βρείτε έναν ηλίθιο πλούσιο. Εύχομαι αυτό να σας βοηθήσει…Δ/νων Σύμβουλος της J. Ρ. Morgan –
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 2:06 μμ
Ενη
Σχολιαστής 10,54 πμ.
+++++ 5
Ετσι ειναι. Τι Ανοιξη της Πραγας τι Ανοιξη της Αθηνας, με τους Βαρουφακη-Τσιπρα, στους «ευρωπαικους δρομους» ως Δον Κιχώτες …….
υγ. Ισως γι’ αυτό ο Τσιπρας παρακολουθησε το μπαλετο Δον Κιχωτης στο Μεγαρο προχθες, για να δει ολοκληρο το εργο. 🙂
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 2:21 μμ
Mitsos
Ο Τσίπρας ελπίζει ότι θα αντέξουν. Ποντάρει σε πέντε λόγους:
Πρώτον, στο γεγονός ότι η μεγάλη εκλογική νίκη του Σεπτεμβρίου νομιμοποίησε πολιτικά τη μνημονιακή στροφή και ως εκ τούτου ο πολιτικός αέρας που προσέφερε αυτή η νίκη δεν ακυρώνεται από τα μνημονιακά νομοσχέδια.
Δεύτερον, στο γεγονός ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα η διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια δεν εκδηλώνεται ως κοινωνική αναταραχή. Αυτό το ερμηνεύει όχι αδικαιολόγητα ως ένδειξη πολιτικής ανοχής.
Τρίτον, στο γεγονός ότι οι ακραιφνείς αντιμνημονιακοί αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέταρτον, στο ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης των βουλευτών της συμπολίτευσης.
Πέμπτο, στον κομματικό πατριωτισμό της Αριστεράς.
Eδώ πρέπει να πω ότι τρομάζω με την ανάλυση του Λυγερού.. Το μόνο πράγμα που κρατά ενωμένο αυτό το τσούρμο που ονομάζεται κοινοβουλευτική ομάδα του Συριζα είναι η εξουσία και το βάζο με το μέλι. Δεν είχαν ούτε έχουν οποιοδήποτε σχέδιο για οτιδήποτε απλώς έχουν κατεβάσει τα βρακάκια και τρώνε ξυλιές από τη Μέρκελ.
Πόσο θα κρατηθούν? Αρκετά αφού κάνουν αυτά που αν έκανε ο Σαμαράς θα είχαν μείνει από αυτόν μόνο τα μανικετόκουμπα.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 3:02 μμ
δεξιος
Απεγνωσμένες προσπάθειες Λυγερού και κάποιων άλλων να αθωώσουν τους σκιτζήδες και να καλύψουν το γεγονός ότι οι «προηγούμενοι» δεν έκαναν τίποτε για να επιδεινώσουν την κατάσταση παρά μόνο για να την βελτιώσουν ενώ οι σημερινοί την καταβαράθρωσαν.
Η καλύτερη είδηση των ημερών είναι η εξαγγελία Μητσοτάκη για εξεταστική επιτροπή για τον Βαρουφάκη,άσχετα αν θα πραγματοποιηθεί.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 3:11 μμ
Ενη
Μητσο, σωστός ο δ/νων συμβουλος. Ως συγχρονος και ενημερωμενος ανδρας ξερει οτι οι συγχρονες γυναικες στοχευουν στο να συμμετεχουν στα κεντρα ληψης αποφασεων, ειτε της πολιτικης, ειτε της οικονομίας η αλλου.
Αλλωστε Προεδρος της FED ειναι γυναικα. Προεδρος του ΔΝΤ ειναι γυναικα οπως και σε πολλους αλλους τομεις.
Το να «συμβαδιζει» και η ομορφια, ειναι παρεμπιπτον οχι απαραιτητο στοιχειο.
Εξαλλου η ομορφιά, ειτε ανδρων ειτε γυναικων, ειναι παροδικη….. 😉
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 3:45 μμ
σχολιαστης
Αλ. Φλαμπουράρης: Κατοχυρωμένες οι κύριες συντάξεις
Τώρα σωθήκαμε 🙂
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 4:32 μμ
Mitsos
Τεσπα αυτό το βρήκα κάπου και το έβαλα για να δείξω σε μερικούς δυτικοστραφείς σε τι σημείο σαπίλας έχει φτάσει αυτό που αποκαλείται Αμερική και γενικότερα ό,τι αυτό το Αμερική αντιπροσωπεύει σε ό,τι αφορά αυτό που επίσης αποκαλείται ΝΑΤΟ και δυτικός κόσμος. Παρόλη την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει αυτός ο κόσμος να κάνει όλη την υφηλιο σαν τα μούτρα του, δηλαδή να μην υπάρχει DNA, ήθη, έθιμα, θρησκείες, πολιτισμός και να γίνουν όλοι ένας αχταρμάς θα αποτύχει. Και το ότι αποτυγχάνει φαίνεται από το ότι πλέον για να προωθεί την πολιτική του δεν ακολουθεί τίποτα άλλο παρά τον πόλεμο.
Μπορεί να θέλουνε οι κύριοι αυτοί να κάνουν όλον τον κόσμο να δουλεύει 6 μέρες τη βδομάδα και μετά να πηγαίνουνε την Κυριακή για ψώνια και να τσαλοπατάνε πεσμένους ανθρώπους από την πείνα μέχρι το Wallmart και αφού φτάσουνε στην είσοδο να πλακώνονται στα κλωτσηδια για να προλάβουνε τις προσφορές για το εκάστοτε ΙPOD, αλλά δεν θα το καταφέρουν. Και άλλοι πριν από αυτούς προσπάθησαν να ενοποιήσουν τον εκάστοτε γνωστό κόσμο αλλά φάγανε τα μούτρα τους. Ο τελευταίος που έφτασε πολύ κοντά να ενοποιήσει την Ευρώπη και τον κόσμο μέχρι το Βλαδιβοστοκ ήταν ο Αδόλφος αλλά τον σταματήσανε στο Σταλινγκραντ. Κάποιος θα βρεθεί να τους σταματήσει και αυτούς.
Και κάτι άλλο Ενη. Το κίνημα των λεγόμενων φεμινιστριών τα έπαιρνε χοντρά από τον Ροκφέλλερ. Γιατί? Διότι απλούστατα ήθελε να κάνει και τη γυναίκα εργάτη ώστε να διπλασιαστούν οι εργάτες, να της παίρνει το παιδί από μικρό και να το κλείνει στους παιδικούς σταθμούς ώστε να το διαπαιδαγωγεί όπως θέλει και ταυτόχρονα να κατορθώσει εκεί που δούλευε ένας στο σπίτι και ζούσανε όλοι, να δουλεύουνε 2 και να μην μαζεύουνε το μεροκάματο του ενός. Το κατάφερε? Το κατάφερε χάρις σε αυτό που αποκαλείται ριζοσπαστική προοδευτική αριστερά πρώτα στην Αμερική και μετά στον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα στην Ελλάδα ποια είναι η προστασία πχ στην ανύπαντρη μητέρα? Ποια είναι η προστασία της μητέρας γενικώς? Την κάνανε όχι ίση αλλά ίδια με τον άντρα. Της επιβάλανε ακόμα ότι για να είναι όμορφη θα πρέπει να μην έχει βυζιά και κώλο όπως τα ανορεξικά μοντέλα των περιοδικών. Πριν της επιβάλουνε να μην έχει βυζιά και κώλο της επιβάλανε να καπνίζει και να πίνει για να γίνει και αυτή σαν τον άντρα. Και όταν άρχισε να γεμίζει η Αμερική και η Β. Ευρώπη αλκοολικές και μεθυσμένες που προκαλούσαν όλο και πιο πολλά τροχαία, αρχίσανε να κόβουνε το αστείο με το αλκοόλ και το κάπνισμα ακριβώς διότι οικονομικά δεν σύμφερε αφού χανόταν ανθρωποώρες γυναικείας εργασίας και επιβαρύνοταν οι προυπολογισμοί.
Γενικώς είναι ό,τι πιο απάνθρωπο να μετράς στην ίδια ζυγαριά πράγματα διαφορετικά και να προσπαθείς να κάνεις τα ανόμοια ίδια. Αφού λοιπόν κάνανε ίδια τη γυναίκα με τον άντρα τώρα θέλουν να κάνουνε ίδιο τον ομοφυλοφιλο με τον ετεροφυλοφιλο και δίνουν το δικαίωμα σε τέτοια ζεύγη να υιοθετούν παιδιά ακριβώς προκειμένου να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους. Γιατί το κάνουνε? Πρώτα πρώτα για να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός ανθρώπων οι οποίοι γεννάνε άλλους ανθρώπους και να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ομοφυλόφιλων.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 4:46 μμ
Μιχάλης Μιχελής
@δεξιέ
Οι λογοδιάρροιες του Μητσοτάκη περί εξεταστικής είναι μπούρδες!
Διαβάζεις νομίζω, ότι σε σχέση με τον Μεϊμαράκη, το θεωρών πιο σύγχρονο. Όμως τώρα για να πάρει τις ψήφους των λαϊκιστών της ΝΔ. και για να βγάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» του Μητσοτακέικου, το έχει ρίξει στη λογική Γεωργιάδη. Έτσι όμως δεν κάνουμε χωριό.
Η εξεταστική είναι ένα θεσμικό μέτρο, που από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι την ιστορία Παπακωνσταντίνου, έχει γίνει το άλλοθι στην αντιπολιτευτική καφρίλα. Τι πάει να πει εξεταστική για τα capital controls. Απολύτως τίποτε! Διότι ουσιαστικά έτσι που πήγαινε η ελληνική οικονομία (και με τις άοκνες φροντίδες του Σύριζα), στο τέλος δεν θα υπήρχε ούτε σάλιο στα ταμεία. Τι έκανε λοιπόν ο Σύριζα (που αντιλαμβάνεσαι ότι τον αντιπολιτεύομαι); Πήγε κι έκλεισε την έξοδο των χρημάτων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους κόσμος και κοσμάκης και να μπούμε σε μακροχρόνια καραντίνα. Πρακτικά αυτό βολεύει τώρα την κυβέρνηση, για να λέει θρασύτατα, ότι φρόντισε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!
Το παράλογο όμως της οικονομικής κατρακύλας το επιβράβευσε ο λαός μ’ ένα δημοψήφισμα (της ντροπής) και με εκλογές (του περιπάτου), για τον Τσίπρα. Παρ ‘το λοιπόν χαμπάρι, ότι ζούμε σε μια χώρα της καφρίλας, που κλαίνε τώρα οι περισσότεροι για τη φτώχια τους, αλλά πριν 10 χρόνια πανηγύριζαν για την Ελλαδάρα, που σκορπάει ευρώ και φτιάχνει τεχνητούς ήρωες με σώβρακα και φανέλες! Τότε που υπήρχαν τα χρήματα ο Καραμανλής σου δεν έφτιαξε το συνταξιοδοτικό, γιατί δεν ήταν μαλάκας να χάσει τον τίτλο του λαοφιλή ηγέτη, που του έχτισε ο Ρουσόπουλος και οι άλλοι. Ακολούθησε λοιπόν τις συνταγές Σημίτη.
Περασμένα μεγαλεία και θυμόντας ‘τα να κλαις…
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 4:51 μμ
Μιχάλης Μιχελής
@Μήτσο
Αν σε πάρουνε χαμπάρι οι ISIS, θα σε κάνουνε επίτιμο αντιπρόσωπο της Κρήτης. Η λογική της σημερινής εποχής έχει περίεργους κώδικες, που για ανθρώπους φτιαγμένους με τη ηθική της παράδοσης, είναι προβληματική η επιβίωση. Μη νομίζεις τα ίδια αισθάνομαι κι εγώ. Καλύτερα λοιπόν είναι να τα μαζεύουμε, γιατί τούτος ο ντουνιάς έχει ξεχαρβαλώσει.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 4:57 μμ
Πάνος
Η ηθικη της παραδοσης ηταν να τα κρυβει κατω απ το χαλι. Τζαμπα χολοσκατε, εσυ κι ο Μητσος.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 5:02 μμ
Mitsos
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σχεδιάζει την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών που διεκδικούν θέση στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα, ενώ εξετάζει και την προαιρετική θητεία για όσες γυναίκες το επιθυμούν, ώστε στο εξής να μας τα πρήζουν και οι γυναίκες με τις πολύ συναρπαστικές ιστορίες από τον στρατό.
Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως οι κοινωνίες προχωρούν και πως, αφού επιτρέπεται πια να συμβιώνουν τα ομόφυλα ζευγάρια –αν και ο ίδιος δεν τα εγκρίνει αυτά τα πράγματα-, δεν πρέπει να αποκλείονται οι γυναίκες από τα όπλα, τους σκοτωμούς και τους βομβαρδισμούς.
«Είναι σεξιστικό να σκοτώνουν μόνοι οι άνδρες και όχι οι γυναίκες» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, διευκρινίζοντας πως, αν σκότωναν και οι γυναίκες, τώρα ο πλανήτης θα είχε τον μισό πληθυσμό και θα την περνούσαμε φίνα, με πολλή άπλα και χωρίς χρέη.
Αφού υπενθύμισε την εμβληματική φράση του Γκάντι, «αν η γυναίκα ήταν καλή, ο Θεός θα είχε παντρευτεί», ο Πάνος Καμμένος είπε ακόμα πως οι γυναίκες έχουν κατακτήσει όλα τα «κάστρα» των ανδρών, οπότε πρέπει να γίνουν και στρατόκαυλες, για να μοιάσουν εντελώς στους άνδρες και στην μαλακία που τους δέρνει.
Όπως είπε ο Πάνος Καμμένος, μετά την γενναία κίνησή του να επιτρέπει στις γυναίκες να πηγαίνουν στο στρατό, περιμένει να κάνουν κι αυτές μια γενναία κίνηση και να επιτρέψουν επιτέλους στους άνδρες να γεννάνε και να κατεβάζουν γάλα.
Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος είπε πως θα δημιουργηθούν Στρατιωτικά Λύκεια, για να εντοπίζονται οι «ψυχωμένοι» μαθητές που θα έχουν τα προσόντα και την ευτυχία να περάσουν τη μια και μοναδική τους ζωή στο στρατό, και να ξεχωρίζουν από τους φλώρους και τους τζιτζιφιόγκους που γουστάρουν βιβλία, θέατρο, μουσική και άλλα τέτοια πούστικα.
Όπως αποκάλυψε ο Πάνος Καμμένος, στα Στρατιωτικά Λύκεια θα είναι ξεχωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια, γιατί είναι η ηλικία που είναι μες στην κάβλα και υπάρχει ο κίνδυνος να το ρίξουν στις «μάχες» μεταξύ τους, και να μην ακούν το λοχία που θα τους διδάσκει Μαθηματικά και Ανορθόδοξο Πόλεμο.
Ο Πάνος Καμμένος είπε πως σκέφτεται ότι τα αγόρια των Στρατιωτικών Λυκείων πρέπει να γίνονται ζευγάρι με άλλα αγόρια, ώστε στη μάχη να μιμούνται τους Σπαρτιάτες και να πολεμάνε όχι μόνο για τον μισθό τους αλλά και για τον γκόμενό τους.
Τελικά, ο στρατός είναι μάλλον ιδανικός για τις γυναίκες, γιατί οι άνδρες στρατιωτικοί έχουν μια μόνιμη ξινίλα που είναι σαν να έχουν τα ρούχα τους.
Read more: http://pitsirikos.net/2015/12/%ce%bf-%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%bf%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1/#ixzz3vX98i8Gz
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 5:09 μμ
Μιχάλης Μιχελής
@Πάνο
Διαφωνώ, γιατί ο υλισμός επί της ηθικολογίας, σημαίνει πολύ πρακτικά η εξισορρόπηση του είναι. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι εκείνο που έκανε τους επαναστάτες να σηκώσουν τα όπλα, δεν ήταν ένα ιδεατό όραμα, αλλά μια συγκεκριμένη άποψη. Για το ψωμί και την ελευθερία! Δυό θέματα, που δεν κρύβονται (στην ανεπάρκειά τους), εύκολα κάτω από το χαλί.
Η σημερινή εποχή έχει χυδαιοποιήσει τον υλισμό, δηλαδή το ζειν κι έχει μετατρέψει τις ανάγκες από ύπαρξη, σε πάθος. Η Ευρώπη, της άπλετης ευημερίας αυτό ακριβώς πληρώνει τώρα. Όποιος δεν έχει πλούτο, δεν μπορεί να συνταυτιστεί με τους πλεονέκτες κι όποιος δεν γεννήθηκε στα μέρη μας κι έρχεται ως παρατρεχάμενος να καθίσει μαζί μας (στην κοινωνία της ευημερίας), δεν θα μας βρει πρόθυμους ν’ ανοίξουμε την πόρτα.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 5:12 μμ
aftercrisis
@Μήτσο,
για την ανάλυσή σου περί της αξίας των διαφόρων περιουσιακών στοιχείων συναρτήσει του χρόνου:
Υποκλίνονται ομαδικως Άνταμ Σμιθ, Τζών Μαίηναρντ Κέυνς, Κάρολος Μαρξ, Γκάλμπραίηθ (πατήρ) και εκ του ωραίου φύλου η μεγάλη Τζόαν Ρόμπινσον (που ήταν και όμορφη – ας είναι όμως καλά εκεί που είναι, ως αντίδωρο γι’ αυτά που μας έμαθε).
Για τον «έξω κόσμο», η πορεια της ομορφιάς στο χρόνο είναι κάτι ανάλογο με αυτό που γράφω διαρκώς για το αποτυχημένο ελληνικό κράτος συναρτήσει του χρόνου: Η Ελλαδα του 2000, του 2004 φαινόταν εξωτερικά ως κράτος και κοινωνία «πανέμορφη. Αλλά μόνον φαινόταν, ήταν και εξωτερική και μόνον «ομορφιά»…
* Ωστόσο όταν αγαπάς πραγματικά μια γυναίκα, όσο ζει αυτή και όσο ζείς εσύ, εκείνη είναι και θα είναι πάντα η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου. Γι αυτό ακριβώς, εκείνοι οι «ώριμοι» και πλούσιοι άνδρες που διώχνουν τις ώριμες γυναίκες τους όταν μεγαλώσουν, για να τις αλλάξουν με «μικρές», ένα αποδεικνύουν: ¨Οτι δεν μπορούν να αγαπήσουν και ποτέ δεν αγάπησαν. Αυτοί ακριβώς βλέπουν τη γυναίκα ως περιουσιακό στοιχείο: ως μετοχή που πρέπει να ξεπουληθεί πριν αρχίσει να «πέφτει».
Και ο καπιταλισμός είαι «ωραίος» (αλλά ως χυδαία εκδοχή του ωραίου). Όμως βλάπτει σοβαρά την ανθρωπότητα.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 5:18 μμ
Mitsos
Eγώ είχα δουλειά στην Αμερική κουτσή στραβή και τα μάζεψα μια φορά και πήγα πίσω στο χωριό μου. Για να ξαναφύγω δύσκολο το βλέπω. Απλώς λέω να κάνω ό,τι μπορώ μπας και ξεκουμπιστούνε μερικοί από τη συνωμοσία των κηφήνων της βουλής να φύγουνε στην Αμερική που τόσο πολύ τους αρέσει για να δούνε πώς βγαίνει το ψωμί στο λεγόμενο δυτικό κόσμο.
Με τον Κόσμο Μιχάλη, τον πολύ κόσμο, ελάχιστη επικοινωνία επιδιώκω πλέον να έχω. Σε όλη μου τη ζωή επικοινωνούσα με λίγους και εκλεκτούς. Οι πολλοί ραγιάδες που πλέον κάνανε σημαία το σύνθημα «Αφου δεν μπορείς να αποφύγεις έναν βιασμό κάτσε να τον απολαύσεις» ολίγο πλέον με ενδιαφέρουν. Ασχολήθηκα αρκετά μαζί τους, και όσο ασχολιόμουνα μπας και ξυπνήσουν και καταλάβουν τη δύναμή τους, με γράφανε. Οπως έλεγε ο προπάππους μου.. Αμα καταλάβαινε το βόδι τη δύναμή του δεν θα καθότανε να του βάζουνε από πίσω το άροτρο. Γεμίσαμε βόδια και ως βόδια μάλλον μας αξίζουνε αυτοί που μας εκπροσωπούνε γιατί ίσως μας δείξανε στον καθρέπτη 5-6 χρόνια τώρα τα μούτρα μας. Την ψευτομαγκιά μας του ΟΧΙ που γίνεται σε 3 ώρες ΝΑΙ σε όλα. Την αγραμματοσύνη μας και το μικροαστισμό μας.
Ο Προπάπους μου ο οπλαρχηγός έλεγε επίσης ότι λίγοι φτάνουνε και πολλοί δεν φτάνουνε να στήσουνε επανάσταση. Η Φρειδερίκη την πάτησε από τον Παττακό. Ετούτος δω θα βρεί μπροστά του έναν άλλο Παττακό όπως το πάει.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 5:28 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Ωστόσο όταν αγαπάς πραγματικά μια γυναίκα, όσο ζει αυτή και όσο ζείς εσύ, εκείνη είναι και θα είναι πάντα η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου. Γι αυτό ακριβώς, εκείνοι οι «ώριμοι» και πλούσιοι άνδρες που διώχνουν τις ώριμες γυναίκες τους όταν μεγαλώσουν, για να τις αλλάξουν με «μικρές», ένα αποδεικνύουν: ¨Οτι δεν μπορούν να αγαπήσουν και ποτέ δεν αγάπησαν.»
Τις προάλλες διαφωνήσαμε Άφτερ αλλά τώρα δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω πέρα για πέρα. Το έθεσες τέλεια.
Το πλέον δυνατό σημείο,
«εκείνοι οι «ώριμοι» και πλούσιοι άνδρες που διώχνουν τις ώριμες γυναίκες τους όταν μεγαλώσουν, για να τις αλλάξουν με «μικρές», ένα αποδεικνύουν: ¨Οτι δεν μπορούν να αγαπήσουν και ποτέ δεν αγάπησαν.»
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 5:40 μμ
aftercrisis
Αλλά, Μητσο,
δεν έχεις καθόλου δίκιο για τις εργάτριες γυναίκες.
Θα γράψω μια παλιά ιστορία που έλεγε η γιαγιά μου. Στα νιάτα της εργάτρια σε υφαντουργείο, στην Υφανέτ. 1920
Οι χριστιανές Θεσσαλονικιές σπάνια πήγαιναν να δουλεψουν. Ήταν αστές (λίγες) και οι περισσότερες νομιζαν ότι ήταν ή παρίσταναν τις αστές. Ντροπή η δουλειά σε εργοστάσιο. Η γιαγιά μου ήταν εξαίρεση. Όμως όλες σχεδόν οι συνεργάτριες και φίλες της γιαγιάς μου ήταν Εβραίες. Προλετάριες Εβραίες Θεσσαλονικιές (γιατί υπήρχαν και οι αστοί Εβραίοι). Μαζί στο εργοστάσιο, στις γιορτές (χριστιανικές και εβραικές), μαζί στη Φεντερασιόν, στις διαδηλώσεις και απεργίες. Σκληρή δουλειά και δύσκολη εποχή, αλλά είχε την ομορφιά της αλληλεγγύης. Χωρίς προκαταλήψεις.
Για τις Μουσουλμάνες Θεσσαλονικιές φυσικά ούτε συζήτηση για εργασία.
Το 1926 η γιαγιά μου παντρεύτηκε και σταμάτησε την εργασια. Εν τω μεταξύ ήρθαν οι προσφυγίνες απο τη Μ. Ασία. Χωρίς στον ήλιο μοίρα, φτηνή εργασια για τα εργοστάσια, όπως ακριβώς οι μετανάστες στα γιαπιά και στη γεωργια, 1990-2008. Άλλαξαν οι συνθήκες, έγιναν πολύ πιο δύσκολες και για τις Εβραίες και για τις προσφυγίνες εργάτριες. Ανταγωνίζονταν, άρχισαν οι αμοιβαίες προκαταλήψεις. Από τη μία για «βαρέλια με τα βελόνια», από την άλλη για «εισβολείς πρόσφυγες». Διαλύθηκαν τα εναία συνδικάτα, έσπασαν σε Κομμουνιστικά, Λαικά και Βενιζελικά. Ο μεσοπόλεμος στη χειρότερη μορφή του, κατέληξε στη δικτατορία.
Μια παροδική αναλαμπή εργατικής αλληλεγγύης ήταν ο Μάης του 1936, που έληξε με τη σφαγή. Οι νεκροί ηταν ανάμεικτοι Χριστιανοί και Εβραίοι εργάτες.
Τι δείχνει αυτή η ιστορία με τις υφαντριες της Υφανέτ (και της Φεντερασιόν);
Ο αγώνας ανάμεσα στην αλληλεγγύη και στην απανθρωπια, ανάμεσα στην αδελφοσύνη και στον ψυχρό εγωισμό, και ο αγώνας ανάμεσα «στη μνήμη και στη λήθη», είναι πολύ παλιά και υπέροχη ιστορία για να τον συσχετίζουμε (και να τον αμαυρώνουμε) με ιστορίες για Rockefeller και με τον εγωιστικό ηδονισμό των δεκαετιών του 1960 και 1970.
Γενιές ολόκληρες γυναικών και ανδρών υπέφεραν, αγωνίστηκαν και μαρτύρησαν για να απολαμβάνουμε εμείς οι καλομαθημένοι Έλληνες(ίδες) και Ευρωπαίοι(ες) του 2009 και του 2015 αυτά που βλέπουμε γύρω μας και πιάνουμε στα χέρια μας.
Άν δεν μπορούμε να είμαστε αντάξιοι με εκείνους, τουλάχιστον άς τους σεβομαστε
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 5:47 μμ
δεξιος
Ο Βαρουφάκης τα έχει πει όλα μόνος του.Καιρός και να τα εξηγήσει αρμοδίως.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500048158
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 6:13 μμ
aftercrisis
Μια παλιά σκιαγράφηση των διαφορετικών πολιτικών σκηνικών Ισπανίας και Ελλάδας, που είχε γίνει επ’ ευκαιρία των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ισπανία (Μάιος 2015, Μετά την Κρίση) Χρήσιμη ίσως για να κάνουμε υποθέσεις τι μας επιφυλάσσει το 2016.
Ισπανία – Ελλάδα: διαφορετικά κομματικά σκηνικά, αδιέξοδο στην ελληνική Αριστερά & «Κεντροαριστερά»
Σύνοψη:

Η ζωντανή κοινωνία των πολιτών με τα κινήματά της στην Ισπανία παράγει νέες ριζοσπαστικές, βιώσιμες πολιτικές δυνάμεις και προτάσεις. Δημιουργεί δυνατότητες για τη συγκρότηση νέων αριστερών ή κεντροαριστερών συμμαχιών και για πολιτικές διεξόδου από την κρίση. Αντίθετα, στην Ελλάδα το κομματικό σκηνικό μετά από 7 χρόνια κρίσης παραμένει άκρως τοξικό σε όλο του το πλάτος. Δηλητηριάζει την κοινωνία και την πραγματική οικονομία. Ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι διαφορετικά κινήματα πολιτών, παράγουν διαφορετικά πολιτικά αποτελέσματα
Την αντίθεση του ελληνικού πολιτικού τοπίου με το ισπανικό, την ανέδειξαν για πολλοστή φορά οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ισπανία, με τη μεγάλη άνοδο του Podemos, το τέλος των αυτοδυναμιών, την κατάρρευση του κυβερνητικού κόμματος PP και τον λελογισμένο περιορισμό της δύναμης των Σοσιαλιστών του PSOE (οι οποίοι όμως διατηρούν δυνάμεις για να παίζουν ρόλο σε πολυκομματικές κυβερνήσεις περιφερειών), ακόμη και με την ανάδυση του νέου κεντρώου ή «κεντροδεξιού» σχήματος Ciudadanos ως πιθανού πλευρικού υποβοηθητικού παράγοντα κατά της διαφθοράς (που παραμένει βαθύτατη και στην Ισπανία, παρά την κρίση). Ανέδειξαν επίσης τις δυνατότητες για τη συγκρότηση νέων αριστερών ή κεντροαριστερών συμμαχιών, οι οποίες ανοίγονται προς το παρόν με αβέβαιο και αντιφατικό τρόπο.
Η πολιτική στην Ισπανία αρχίζει να αποκτά δυνάμεις της υγείας: παράγει νέες δυνάμεις και νέες προτάσεις, ριζοσπαστικές, αλλά βιώσιμες και δυνητικά εφαρμόσιμες. Αντίθετα, στην Ελλάδα το κομματικό σκηνικό μετά από 7 χρόνια κρίσης παραμένει άκρως τοξικό σε όλο του το πλάτος. Δηλητηριάζει αλύπητα την κοινωνία και την πραγματική οικονομία.
Η κοινωνική και πολιτική δυναμική στην Ισπανία ωθεί προς μια δύσκολη συμμαχία Podemos και Σοσιαλιστών. Παρά τις πολλές «αμαρτίες» των τελευταίων στην περίοδο της παχειάς λίγδας μέχρι το 2008, ωστόσο αυτή είναι η φυσιολογική, η politically correct οδός. Και παρόλα όσα καταλογίζουν, δικαίως, οι πολλοί Ισπανοί πολίτες στο Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας, όπως και στο Συντηρητικό, δύσκολα θα ισχυριστούν ότι οι Σοσιαλιστές ως κόμμα με συγκεκριμένη κοινωνική αναφορά και ιστορική διαδρομή, δεν είναι συστατικό μέρος της Αριστεράς. Μετά την οριστική αποτυχία του «Μπλερισμού», του «Τρίτου Δρόμου» και του «Νέου Κέντρου» στη Βρετανία (βλ. και τις πρόσφατες εκλογές εκεί), την ίδια άποψη για το τι είναι ή τι μπορεί να είναι ένα Σοσιαλιστικό, Εργατικό ή Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει πλέον και ο μέσος Βρετανός, Γάλλος, Γερμανός ή ανατολικοευρωπαίος, σε αντίθεση με αυτό που επικρατεί στο δημόσιο λόγο της «ιδιόμορφης» Ελλάδας.
Ο δρόμος της επανόρθωσης μπορεί να είναι μόνον ο πολιτικά ορθός. Οι ανωμαλίες και οι «ιδιομορφίες» των πολιτικά ακατατόπιστων και ιδεολογικά αναλφάβητων διαμορφωτών της κοινής γνώμης, κυρίως όμως ο πελατειακός πολιτικαντισμός, δεξιός και «αριστερός», οδηγούν στον πολιτικό βάλτο που βλέπουμε εδώ, μπροστά μας.
Αυτά άς τα προσέχουν όχι μόνον τα στελέχη και οι διαμορφωτές γνώμης που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσοι ενεργοί πολιτικά Έλληνες θεωρούν τον εαυτό τους σοσιαλιστή, σοσιαλδημοκράτη ή γενικώς αριστερό ή «κεντροαριστερό». Οι δεύτεροι βέβαια, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα ανάλογο π.χ. με της Ισπανίας, μόνον στο βαθμό που υπάρχει σήμερα άξιο λόγου σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα στην Ελλάδα με την αναγκαία κοινωνική αναφορά στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, πράγμα μάλλον αμφίβολο.
Άν όμως η αυτή κοινωνική – πολιτική προϋπόθεση δεν ισχύει, τότε αντί να μιλάμε για «κεντροαριστερά» ή για σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, άς μιλήσουμε καλύτερα για αριστερούς φιλελεύθερους, με το περιεχόμενο που είχε αυτός ο όρος στους παλαιούς βενιζελικούς του Μεσοπολέμου ή και με την αμερικανική έννοια του liberal – Δημοκρατικού.
Ο προσδιορισμός αυτός είναι πιο ακριβής και πολύ πιο παραγωγικός από πρακτική πολιτική σκοπιά. Δημιουργεί πιο ρεαλιστικούς όρους για την οικοδόμηση αυτού του πολιτικού χώρου, αλλά και πιο στέρεη βάση για συμμαχίες του με άλλους.
Ακόμη και έτσι όμως, το άθροισμα δυνάμεων και ατόμων που αυτοπροσδιορίζεται σήμερα ως «κεντροαριστερά» στην Ελλάδα, είτε προέρχεται είτε δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει πολύ μεγάλο έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και μέριμνας για την κοινωνική συνοχή. Έχει να διανύσει πολύ δρόμο για να πλησιάσει την κοινωνική ευαισθησία της ομάδας Παπαναστασίου στο Μεσοπόλεμο ή ακόμη και της διοίκησης Ομπάμα στις σημερινές ΗΠΑ. Και καλύτερα να μη μιλήσουμε για το έλλειμμα αυτοκριτικής των πασοκογενών.
Ως προς την ουσία, το ίδιο έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας (σε μερικά θέματα ακόμη πιο κραυγαλέο) χαρακτηρίζει βέβαια και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού του ΣΥΡΙΖΑ, άν και κρύβεται μέσα στην διαφορετική, «αντισυστημική» συσκευασία.
* Τρείς παρατηρήσεις και διευκρινήσεις:
1. Ο όρος «κεντροαριστερά» είναι χαρακτηριστικό μιάς (σε κάθε περίπτωση χρήσιμης) πολιτικής συμμαχίας, όχι όμως εσωτερική ταυτότητα συγκεκριμένου πολιτικού υποκειμένου. Δεν υπάρχει τέτοιο υποκείμενο, παρά μόνον στη φαντασία των Ελλήνων «κεντροαριστερών».
2. Η μεγάλη δύναμη που διατήρησαν οι υποψήφιοι οι προερχόμενοι απο τη ΝΔ, κατά τόπους και από το ΠΑΣΟΚ, στις περισυνές αυτοδιοικητικές εκλογές (Μάης 2014), στις οποίες ως γνωστόν μετρά πολύ η «προσωπική σχέση» και όλα τα παρεπόμενα, λέει πολλά για την ποιότητα της «αριστερής» ψήφου που δόθηκε στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015. Αυτή είναι μια ακόμη αντίθεση της ελληνικής περίπτωσης με τις τωρινές ισπανικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μαζί με πολλά άλλα πράγματα, κάνει και αυτό την φράση «πρώτη φορά αριστερά» να ακούγεται αρκετά φάλτσα.
3. Οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι», με πυρήνα το Κίνημα 15 Μάη (15Μ), ήταν κίνημα πολύ διαφορετικό από τους Έλληνες τύποις συνωνόματους. Ήταν πραγματικό υγιές κίνημα πολιτών, ευρύ αλλά με σαφή κοινωνικά χαρακτηριστικά, κυρίως των επισφαλών, αστέγων, ανέργων. Καμμία σχέση με τους Έλληνες «δεν πληρώνω» της ανώτερης μεσοαστικής τάξης με τις μεζονέτες και τα τεράστια τζίπ. Επίσης οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» δεν ήταν διαβρωμένοι απο τον εθνικιστικό λόγο ή από τον αντιευρωπαϊσμό και τον «γερμανοφαγικό σοσιαλισμό» για μονοψήφια ΙQ. Συνακόλουθα, το κίνημά τους δεν συγκροτήθηκε με βάση «εθνικοενωτικές» και αταξικές, δηλαδή απολιτικές πολώσεις, του τύπου «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Έτσι το Podemos δεν έπεσε στην (α)πολιτική παγίδα μέσα στην οποία έπεσε, ταλαιπωρείται και μας ταλαιπωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι καρποί του κινήματος πολιτών ωριμάζουν σιγά-σιγά στην Ισπανία. Βλέπουμε τώρα σαφώς ότι οι κινητοποιημένοι πολίτες δημιουργούν σε βάθος χρόνου καταλυτικά πολιτικά αποτελέσματα. Βλέπουμε επίσης, πόσο διαφορετικά πολιτικά αποτελέσματα δημιουργούνται, όταν είναι διαφορετικά τα κινήματα των πολιτών που τα παράγουν.
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2015/05/4-0.html
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 6:37 μμ
Μιχάλης Μιχελής
@aftercrisis
Στα πολύ μεστά και συμπυκνωμένα νοήματά σου, να προσθέσω μια επεξήγηση. Σε τούτη τη χώρα η ιστορία (ως επιφανειακό προϊόν αφήγησης), μας τραβά από το μανίκι και δυστυχώς μας καθοδηγούν ιστορικά διηγήματα που δεν έχουν την ευπατρίδικη και κοσμοπολίτικη αντίληψη των πραγμάτων, που την κατέχουν οι Ισπανοί, λόγω της επαφής τους με τις χώρες που είχαν/έχουν πολιτιστικές σχέσεις. Κάτι δηλαδή ανάλογο που συνέβαινε στην αρχαία Ελλάδα, με τις αποικίες και τα ταξιδεμένα μυαλά.
Πολιτισμό δεν δημιουργείς αναπαράγοντας διαστρεβλωμένες ιστορικές μνήμες. Ο Σύριζα έχει αυτό ακριβώς το σύνδρομο. Οι κομμουνιστές που δεν πέτυχαν τότε κι έρχονται τώρα για να δικαιολογήσουν με τσιτάτα (αριστεροσύνης), γιατί η ιστορία τους φέρθηκε άτιμα, ενώ αυτοί είχαν τα φόντα να κυβερνήσουν όπως οι δεξιοί (που είχαν καπαρώσει για δεκαετίες το γκουβέρνο).
Συμπέρασμα: Όπως κυβερνούσε τυπολατρικά η δεξιά τα ίδια κάνουν και δαύτοι. Χωρίς αφοπλιστικά επιχειρήματα, με την ειρωνεία και τα παραπολιτικά, τη λαϊκούρα για το ανεξόφλητο «δίκιο» του ταλαιπωρημένου λαού.
Το ποιος τον ταλαιπώρησε όμως, πάντα το δάχτυλο δείχνει τον άλλον.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 6:55 μμ
Santiliana
Τωρα αν γραψει καποιος οτι δεν εχει κανενα συνδρομο, και οτι οι κομμουνιστες τοτε ειναι μια αλλη μακρυνη ιστορια , αδικο θα εχει?
Αυτο δε που που την κατηγορουν σημερα την κυβερνηση αυτη ειναι οτι ακριβως, δεν κυβερνα τυπολατρικα.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 7:03 μμ
Μιχάλης Μιχελής
@Santiliana
To να κυβερνάς με ό,τι σου λέει ο Νταισενμπλούμ και η Μέρκελ ή ο Ολάντ, είναι μια εξ ίσου τυπολατρία, με εκείνο το περσινό «Πρώτη φορά Αριστερά».
Το κυβερνάμε σήμερα αλλά δεν συμφωνούμε, θυμίζει μια αλήστου μνήμης ελληνική τυπολατρία. Οι γάμοι από συνοικέσιο.
Τα συμφώνησαν οι συμπέθεροι και αγαπηθήκαμε!
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 7:34 μμ
Mitsos
Αλλά, Μητσο,
δεν έχεις καθόλου δίκιο για τις εργάτριες γυναίκες.
Oλα τα κινήματα των φεμινιστριών χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τον Rockefeller. Οι λόγοι ήταν απλούστατοι:
1) H γυναίκα πλέον μετατράπηκε σε έναν κανονικό εργαζόμενο με υποχρεώσεις ενώ είχε ελάχιστα δικαιώματα σε σχέση με τον άντρα.
2) Η γυναίκα έγινε καταναλωτής δυνατότερος από τον άντρα λόγω και της φύσης της ως ωραίο φύλο.
3) Η γυναίκα πάρκαρε τα παιδιά της στο ιδιωτικό ή δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα από πάρα πολύ μικρή ηλικία ώστε να μπορούν να τα χειραγωγήσουν και να μην μπορεί να τα αναθρέψει η ίδια.
4) Η γυναίκα πλέον ήταν και αυτή φορολογούμενος πολιτης άμεσα και έμμεσα.
Αν ψάξεις φωτό από την εποχή του μεσοπολέμου με γυναίκες εργάτριες που φορούσαν παντελόνια και κάπνιζαν, έπιναν όπως και φωτό από εργάτριες κατά τον Β’ ΠΠ με τις οποίες είχαν γεμίσει τοίχους και περιοδικά θα καταλάβεις ότι τέτοια προπαγάνδα έχει κόστος. Το κόστος το σήκωσε όλο ο Rockefeller.
Επιπλέον τα στοιχεία για την εμπλοκή της CIA και του Rockefeller στην ιστορία έχουν βγει όλα στη δημοσιότητα λόγω της παρέλευσης τόσων δεκαετιών και είναι πλέον στη διάθεση του καθενός. Πολλές φεμινίστριες ούτως ή άλλως τα ομολόγησαν σε διάφορες φάσεις. Δεν μιλάμε εδώ για καμιά θεωρία συνωμοσίας ούτε ανακαλύπτουμε το μπαρούτι.
Στην ίδια λούμπα έπεσε και ο λεγόμενος υπαρκτός σοσιαλισμός που κατάφερε να «χειραφετήσει» τις γυναίκες κατά τον ίδιο περίπου τρόπο.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 7:40 μμ
Santiliana
Yπαρχουν και οι γαμοι συμφεροντος, με οτι αυτο εννοει.
Δηλαδη σημερα κανενας δεν βλεπει οτι υπακουνε οπως οι πριν , αλλα απλα θελουν να στερεωσουν την οικονομια που κατεστρεψαν οι προηγουμενοι και το ΔΝΤ με τα προγραμματα του, οπως το ιδιο παραδεχεται.
Το οτι δηλαδη προσπαθει να αναταξει τον νεκρο οπως μπορει , ακομα και κοντρα στις πεποιθησεις της η κυβερνηση αυτη , δεν παει να πει οτι κανει οτι της λενε.
Αυτη ειναι η ουσια , και αυτη ο πολυς κοσμος την καταλαβαινει, για αυτο και δεν εχουν καμμια προσβαση σε αυτον αλλοι πολιτικοι που ο ιδιος ο κοσμος θεωρει καταστροφεις.
Οσο δε πιο επιθετικοι γινονται , τοσο οι ιδιοι θα βυθιζονται αποδυναμονωντας και την οποια ισως σωστη τους θεση.
Δεν τους παιρνει η επιθεση, δεν εχουν την προτερη καλη παρουσια.
Εαν ριξουν τους τονους , τοτε ισως πολλα αλλαξουν.
Και μιλω απο την ακρα ποπουλιστικη αριστερα μεχρι την καραδεξια που εχει σχεσεις και με τον εθνικο σοσιαλισμο και εκπροσωπους και στο μεγαλο πριν, κομμα της ΝΔ.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 7:42 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Είναι ο Τσίπρας σοσιαλδημοκράτης;
Του Νίκου Μουζέλη*, στο Βήμα 25.10.15
Προχωρεί σταδιακά ο Τσίπρας προς τη σοσιαλδημοκρατία; Πολλοί υποστηρίζουν πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι ούτε πρόκειται στο μέλλον να ασπαστεί σοσιαλδημοκρατικές αρχές. Οι λενινιστικές καταβολές του, οι ομοϊδεάτες στενοί συνεργάτες του και η βασική ιδεολογία του θα τον κάνουν να παραμείνει στο αντισοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο. Στο κείμενο αυτό θα υποστηρίξω πως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.
Ο Τσίπρας πρoτού γίνει πρωθυπουργός όντως δεν ήταν σοσιαλδημοκράτης – ούτε στα λόγια ούτε στις πράξεις. Στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να ακολουθήσει έναν κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό δρόμο, κυρίως όταν δέχτηκε το τρίτο Μνημόνιο. Σήμερα προσπαθεί, ειλικρινά κατά τη γνώμη μου, να το υλοποιήσει. Αν τα καταφέρει, πράγμα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, ο δρόμος του προς τη σοσιαλδημοκρατία θα είναι αναπόφευκτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί σε ένα ριζοσπαστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
[….]
https://roides.wordpress.com/2015/12/26/26dec15/#more-26032
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 7:47 μμ
Πάνος
άφτερ,
ο έρωτας (δύο προσώπων) και η σχέση τους δεν είναι κάτι υποχρεωτικά αμετάβλητο στο χρόνο. Υπόκεινται στη διαδικασία της εξέλιξης, της ανόδου αλλά και της φθοράς. Επιπλέον, δεν απαρτίζονται από τα ίδια υλικά για όλους. Και ως κάτι μονίμως ζωντανό (άρα ευαίσθητο) υπόκεινται σε όλους τους νόμους της τυχαιότητας και σε όλες τις αβαρίες της ζωής. Δεν υπάρχει δηλαδή άσπρο ή μαύρο, όπως θα έλεγε κι ο Μιχάλης.
Ίσως δεν εμβαθύνατε όσο έπρεπε στα περί έρωτος οι μαρξιστές της Αυστριακής σχολής 😉
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 7:53 μμ
Πάνος
Με τις «αριστερές» εμμονές που επανέρχονται κάθε τρεις και λίγο και τους μικρούς πικρούς εμφυλίους γύρω απ’ αυτές δεν ασχολούμαι – δεν με αφορούν τέτοιου είδους προβληματισμοί.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 8:09 μμ
Santiliana
Xριστος κιαποστολος.
Αυτο δα και αν μας ελειπε. 🙂
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 8:10 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Πάνος
«Ίσως δεν εμβαθύνατε όσο έπρεπε στα περί έρωτος οι μαρξιστές της Αυστριακής σχολής ;-)»
Αυτοι νομιζω οτι ειναι καταθλιπτικοι λογω κλιματος, παρ’ ολο την επικρταουσα αποψη της βιεννεζικης ελαφροτητας..
Μαλλον δεν εχουν εμβαθύνει στον Κουντερα και στην τυχαιότητα του ερωτα.
Αποσπάσματα από το βιβλίο «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» του Μίλαν Κούντερα.
«-Όσο πιο βαρύ είναι το φορτίο , όσο πιο κοντινή στη γη είναι η ζωή μας, τόσο είναι πιο αληθινή πιο πραγματική. Σ΄αντιστάθμισμα, η ολική απουσία του φορτίου κάνει το ανθρώπινο ον να γίνεται πιο ελαφρύ απ΄τον άνεμο , να πετάει , ν΄απομακρύνεται από τη γη ,απ΄το γήινο είναι, να μην είναι παρά μόνο κατά το ήμιση αληθινό και οι κινήσεις του να είναι εξίσου ελεύθερες όσο και χωρίς σημασία.
Αρα αυτα τα εξη ετη ζουμε πιο κοντα στην γη
[…]
-Το τυχαίο είναι που κάνει τέτοια μάγια, όχι το αναγκαίο . Για να είναι ένας έρωτας αξέχαστος πρέπει τα τυχαία να συναντιόνται σ΄αυτόν από την πρώτη στιγμή.
[…]
-Σε μια ευημερούσα κοινωνία οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη να γίνουν χειρονάκτες και αφιερώνονται σε διανοητικές δραστηριότητες. Υπάρχουν όλο και περισσότερα πανεπιστήμια όλο και περισσότεροι φοιτητές.
Η φαντασιακη αποψη των ελληνων οτι ζουσαμε σε μια ευημερούσα κοινωνία κατι σαν την Αρχαια Αθηνα με μετανστες χειρωνακτες.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 8:11 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Αποσπάσματα από
http://tvxs.gr/news/paideia/milan-koyntera-i-abastaxti-elafrotita-toy-einai
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 8:57 μμ
aftercrisis
Τι κάνεις Μήτσο; «Κουκιά σπέρνω»
Σου φέρνω ως παράδειγμα τη γιαγιά μου που δούλευε σε υφαντουργείο στη Θεσσαλονίκη του 1920 με εργαζόμενες μόνον γυναίκες,
και μου μιλάς για Rockefeller CIA και Μία.
Δεν ήταν ποτέ όλες οι γυναίκες αστές-σκυλάκια του καναπέ στα αστικά σπίτια, ούτε σερβιτορες του ανατολίτη μαχαραγιά (Έλληνα ή Οθωμανού το ίδιο κάνει) που του πατούσαν το χασίσι στον αργιλέ κάθε 4 λεπτά.
Θα έλεγα ότι η μεγάλη πλειοψηφία ήταν το αντιθετο. Δουλευαν πάντα σκληρά.
Ο πλούτος που υπάρχει συσσωρευμένος γύρω μας (και τον θεωρούμε τώρα κάτι το προφανές ή ουρανοκατεβατο), οικοδομήθηκε πάνω στον συσσωρευμένο μόχθο, στον ιδρώτα και στα κόκκαλα όχι μόνο των παπούδων μας αλλά εξ ίσου και των γιαγιάδων μας
Δεν έχουμε μνήμη -ένας απο τους λόγους που δεν πάμε καθόλου καλά….
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 9:42 μμ
aftercrisis
Πάνο, 7:47 μμ
(και Αφώτιστε)
υπάρχουν και άλλες βιοθεωρίες πέρα από την πατριαρχική (ανατολίτικη ή του όψιμου καπιταλισμού όπως τον διέβλεψε ο Μαξ Βέμπερ).
Ένα διάσημο παράδειγμα, από δράστες βορειότερους της Αυστριακής Σχολής :
Χέλμουτ και Λόκι Σμιτ – Δυό βιογραφίες, μια εποχή
http://aftercrisisblog.blogspot.com/p/blog-page_29.html
ΥΓ: Χρησιμοποιώ τον όρο «αγάπη» όχι «έρωτας», διότι ο δεύτερος (άν εξαιρέσουμε την φιλοσοφική-ψυχαναλυτική έννοια), εχει εντελώς ασαφές σημαινόμενο για καθημερινή χρήση. Είναι χαρακτηριστικό, προβεβλημένο και εντονότατο σημαίον, αλλά μπορεί να συμβολίζει εντελώς διαφορετικά πράγματα (είαι ένας floating signifier), και συνακόλουθα δημιουργεί τεράστιες συγχύσεις – και στην πραγματική ζωή.
Άλλωστε ως ξεχωριστή λέξη καθημερινής χρήσης (μη φιλοσοφική) υπάρχει μόνο στα Ελληνικά. Οι άλλοι απλώς λένε love, amour, amore, liebe, amor κτλ και εννοούν όλα τα είδη αγάπης με την ίδια λέξη.
Τα δάνεια στην Αγγλική εκ της Ελληνικής με μορφή παραγώγου (erotic, erotism κτλ) έχουν εντελώς διαφορετικό νόημα απο το πως χρησιμοποιούμε τη λέξη «έρωτας «στα Ελληνικά και αυτό, στη σημερινή εποχή των πολύγλωσσων social media χειροτερεύει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα ασυνεννοησίας του floating signifier.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 9:50 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
aftercrisis
Αφου ο χρονος προσπερασε το χειμερινο ηλιοστάσιο, ολα
θα βαινουν καλυτερα (για ενα ετος).
Ερωτες, αγαπες, λουλουδια, δουλειες,…τα παντα ολα!!
Και εντος εξαμηνου
«…Tο φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Eλλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου».
Εις την Οδόν των Φιλελλήνων από την Oκτάνα, Ίκαρος 1980) Aνδρέας Εμπειρίκος
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 9:53 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ομοϊδεατης 🙂
Ο οίστρος της ζωής
Του ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΘΕΝΙΤΗ
«….Ο φόβος του θανάτου, ο φόβος της φτώχειας, ο φόβος του να χάσεις τη δουλειά σου, το επίδομα ανεργίας σου, το σπίτι σου, τα πέντε φραγκάκια που έχεις στην μπάντα, την υγεία σου ή την αξιοπρέπειά σου, αίφνης μεταλλάσσεται σε κίνητρο ζωής και δημιουργίας. Αστειεύεσαι με την καταπίεση, τη βία, την έλλειψη προοπτικής, την απελπισία.
Σκαρφίζεσαι ανέκδοτα, γράφεις τραγούδια, βάζεις ρεφενέ τα ψιλά σου με την παρέα σου, παίρνεις πέντε μπίρες και κάνεις πάρτι σ’ ένα πάρκο.
Γυρίζεις ταινίες με το τίποτα, προσφέρεις το άνθος του εαυτού σου δωρεάν για να γίνει κάτι: ένα κοινωνικό ιατρείο, μια ταινία, ένα τραγούδι, μια κοινωνική δράση….»
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=394
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 9:56 μμ
aftercrisis
Χέλμουτ Χάινριχ Βάλντεμαρ Σμιτ (1918-2015) και Λόκι Γκλάζερ – Σμιτ (1919-2010)
Δεν ξέρω άν η ένωσή τους από το δημοτικό σχολείο μέχρι το τέλος οφείλονταν εκτός των άλλων και στο γεγονός ότι και οι 2 έμειναν από τότε μέχρι το τέλος περιβόητοι (και διαβόητοι) καπνιστές.
Άναβαν τσιγάρο ακόμη και σε παράθυρα TV, σε πάνελ συζητήσεων, μέσα σε συνέλευση του ΟΗΕ (!). Και παρόλο που η Λόκι ήταν η αδιαμφισβήτητη πρώτη και παλαιότερη οικολόγος της Γερμανίας!
Έζησαν όμως, παρά τα 3 πακέτα ο καθενας ημερησίως, μέχρι βαθειά γεράματα.
Αγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου !
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 9:59 μμ
Mitsos
Δεν σου πα ότι οι γυναίκες δεν εργάζονταν ποτέ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αλλο σου λέω αλλά δεν δύνασαι να το συλλάβεις.
Ενα παράδειγμα θα σου δώσω για να το κάνω πιο λιανά.
Η γιαγιά μου και η προγιαγιά μου εργαζόταν όπως και η μάνα μου και η γυναίκα μου. Το ζήτημα είναι ότι η προγιαγιά μου δεν υπήρχε ως καταναλωτής ούτε πλήρωνε εφορία. Ουτε η γιαγιά μου. Η μάνα μου υπήρχε ως καταναλωτής αλλά δεν πλήρωνε εφορία αφού έκανε κοινή δήλωση με τον πατέρα μου. Η γυναίκα μου όμως πληρώνει εφορία σε λίγο η κόρη του αδερφού μου μπορεί να πάει και στρατό και στο τέλος να της φυτέψουνε και μια ψωλή και να κατουράει και όρθια. Αυτό σου λέω. Οτι εσείς οι αριστεροί της προόδου με τη μαλακία που σας δέρνει πρώτα διαλύσατε τον ορισμό γυναίκα, μετά διαλύσατε τον ορισμό άνδρας. Τώρα διαλύετε τον ορισμό ομοφυλόφιλος με τα πουσταριά που πάτε τώρα να τους δώσετε το δικαίωμα να αναθρέφουνε παιδιά. Και στο τέλος θα διαλύσετε και τον ορισμό Ελληνας, ελληνική ιστορία, ελληνική φιλοσοφία, ελληνικό DNA, ελληνορθόδοξη πίστη με τους Μουσουλμάνους που κουβαλάτε εδώ.
Εχουνε γεμίσει και όλες τις σχολές κοινωνικών επιστημών με Ρεπούσηδες και Σίες και αναπαράγεται η ημιμάθεια, ο εθνομηδενισμός και έχει μπει αριστερόμετρο. Εν τω μεταξύ κηρύττετε την ανοχή προς το διαφορετικό, αλλά το μόνο που κάνετε συστηματικότατα είναι εσείς οι ίδιοι να αποκαλείτε όποιον σας λέει ότι θα διαλύσετε την Ελλάδα με τις ιδεοληψίες σας και θα απωλεσθεί το ελληνικό DNA, Χρυσαυγίτη, φασίστα και δεν ξέρω γω τι άλλο.
Και ναι μπορεί να μην σου αρέσει που το λέω. Αλλά θα το ξαναπώ γιατί είναι αλήθεια ομολογημένη. Πίσω από το κίνημα των λεγόμενων φεμινιστριών υπήρχε ο Ροκφέλερ που τις χαρτζηλίκωνε για να δημιουργήσει στρατιές από σκλάβες. Στο όνομα της ελευθερίας και της ισότητας η γυναίκα σκλαβώθηκε και έπαψε να είναι γυναίκα. Και πίσω από το κίνημα των ομοφυλόφιλων πάλι κάποιος Ρώτσηλντ ή Ροκφέλερ βρίσκεται. Εκτός και αν θες να πιστέψω ότι τα ντυμένα Παπαδάκια και τα 10 άτομα που κρατούσαν το πανώ, που φιλιόταν έξω από την αρχιεπισκοπή με χίλιες τηλεοπτικές κάμερες καλεσμένες, το κάνανε στο ξεκάρφωτο.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 10:22 μμ
aftercrisis
Μήτσο,
του λόγου μου είμαι αυτό που λένε άλλοι «εναντίον της προόδου» γι αυτό άλλωστε έφερα το παράδειγμα της γιαγιάς 1920 και όχι «κινήματα» του τύπου που αναφέρεις. Προσωπικά, αυτά που αναφέρεις δεν τα θεωρώ εκφράσεις αριστερής κοσμοαντίληψης αλλά εκδήλωση της παρακμής της αστικής φιλελεύθερης μέσα στον όψιμο καπιταλισμό.
Και κάτι άλλο: όλα αυτά τα κινήματα δεν είναι αντίθετα με κάποια «εθνική περιχαράκωση» όπως νομίζεις, αλλά πάνε μαζί. Η απόδειξη είναι ότι χώρες όπου τα κινήματα αυτά είναι ισχυρότατα, έχουν και ταυτόχρονα ισχυρό εθνικό απομονωτισμό (π.χ. Δανία, Ολλανδία).
Τα δικά σας «ελληνορθόδοξα», όπως των άλλων τα «ολλανδοκαλβινικά» ή «δανοπροτεσταντικά» είναι ιδεολογήματα, ψευδής συνείδηση, όπως ακριβώς και π.χ. η «κοινωνία χωρίς σαφή φύλα» αυτων που αποκαλείς «εθνομηδενιστές».
Το «ελληνικό DNA» είναι ακριβως ίδιο με το DNA των Ιαπώνων της Χοκαιντο, άν εξαιρέσεις το γονίδιο που ορίζει το χρώμα του δέρματος, οπότε μάλλον ψάχνεις για ράτσα μπάμιας που έχει μέσα σπόρους αβοκάντο.
Η ελληνική φιλοσοφία με την κλασική έννοια τελείωσε με τον Πλωτίνο, άντε να έφτασε μέχρι τον Ιουλιανό. Από τότε ο στίβος που αγωνιζόμαστε ως έθνος είναι η Δύση, ως παιδί του ελληνικού, ρωμαικου και ιουδαιοχριστιανικού πολιτισμού.
Έχουμε παρεξηγήσει πολλά στην εποχή μας (και πολύ περισσότερο νοτίως της Γεύγελης), ένα από αυτά είναι ότι θέλουμε να τρώμε τζάμπα φαγητό και από πάνω να νομίζουμε ότι είμαστε άρχοντες, μάγκες και καραμπουζουκλήδες,
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 10:30 μμ
aftercrisis
Νάτος ο υπέρμαχος του «Δανοκαλβινιστικού» πολιτισμού
(και πολύ πιο αποτελεσματικος πολιτικά απο τους συναγωνιστές του της «Ελληνορθοδοξης» παραλλαγής)
http://news.in.gr/world/article/?aid=1500048343
Το να είναι ο ίδιος ταυτόχρονα και υποστηρικτής του λεγόμενου LGBT κινήματος (η κάπως έτσι), δεν αποκλείεται καθόλου.
(Ουφ, ο κόσμος παρέγινε πολύπλοκος) 🙂
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 10:50 μμ
δεξιος
Eίναι πιο αποτελεσματικός πολιτικά Άφτερ γιατί βάζει τη σκέψη του σε κανόνες που εξελίσσονται σε νόμους και συνθήκες και δεν καταριέται διάφορα φαντάσματα.π.χ. για την πρόταση Καμμένου για στρατιωτικά λύκεια ξέσπασε απλά πόλεμος φαντασμάτων.Παρελαύνουν χούντες,εθνολαικισμοί,εθνομηδενισμοί,αξίες αριστεράς και λοιπά φαντάσματα.Αδύνατον να καταλάβεις τη Δανία την κανονική,όχι του νότου.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 11:47 μμ
Mitsos
ο «ελληνικό DNA» είναι ακριβως ίδιο με το DNA των Ιαπώνων της Χοκαιντο, άν εξαιρέσεις το γονίδιο που ορίζει το χρώμα του δέρματος
Nαι το ζήτημα είναι ότι το DNA του χοίρου είναι 99.1% όμοιο με του ανθρώπου όμως ο άνθρωπος δεν είναι όμοιος με το χοίρο. Κατ’αυτόν μπορεί το DNA του Πακιστανού που είναι ινδοευρωπαίος να είναι 99.99999% όμοιο με το δικό σου όμως δεν είσαστε όμοιοι. Ενώ το DNA του κατοίκου του Χοκαιντο μπορεί να είναι 99.99997% όμοιο με του Πακιστανού αλλά ο Πακιστανός είχε άλλη εξέλιξη και άλλη ο Ιαπωνας.
Αυτά βέβαια αποτελούν λεπτομέρειες για τους προοδευτικούς αλλά τι να κάνουμε? Πρέπει πότε πότε να λέμε και καμιά αληθεια μπας και ξεστραβωθούνε και καταλάβουνε την πραγματικότητα ότι δεν υπάρχει ούτε βράχος στη φύση απόλυτα όμοιος με τον άλλο όχι ανθρωπινες φυλές. Το παλεύουνε βέβαια χρόνια οι προοδευτικοί της δεξιάς και της αριστεράς να μας κάνουνε όλους αχταρμά και μόλις σκοτώνονται καμιά διακοσαριά στο Παρίσι εξαφανίζονται για καμια δυο μέρες από τα Μιντια για να ξεχαστούνε οι μαλακίες που λένε και επανέμφανίζονται για να συνεχίσουνε την πλύση εγκεφάλου καθότι είναι πολλά τα λεφτά Αρη.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 11:52 μμ
Mitsos
Έχουμε παρεξηγήσει πολλά στην εποχή μας (και πολύ περισσότερο νοτίως της Γεύγελης), ένα από αυτά είναι ότι θέλουμε να τρώμε τζάμπα φαγητό και από πάνω να νομίζουμε ότι είμαστε άρχοντες, μάγκες και καραμπουζουκλήδες.
Αυτό να το πεις σε κάτι κοπελάκια τα περισσότερα χωρίς ούτε ένσημο που τα χώσατε στη βουλή και ξεχάνε κάθε φορά να δηλώσουνε και κανα δυο εκατομμύρια. Μην το λες σε μένα. Πες το σε αυτούς που πήγανε και τους χώσανε στο κοινοβούλιο.
27 Δεκεμβρίου, 2015 στις 11:55 μμ
δεξιος
Φίλε Μήτσο όταν σου κολλάνε πολύ οι αντιρατσιστές να λες το εξής : δεν συζητάω για ίδια ακριβώς γονίδια στους ανθρώπους πριν τρέξει λευκός ή κίτρινος τα 100 μέτρα κάτω από 10 δευτερόλεπτα.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:05 πμ
Mitsos
Αυτό όντως είναι ωραίο, θα το συμπεριλάβω στην καθημερινή μου επαφή με τους «αντιρατσιστές»
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:30 πμ
Πάνος
δεξιέ,
αν κάποιος αναφέρει στην κουβέντα για τις (ουκ ολίγες) ράτσες που συναποτελούν τον σημερινό ελληνικό πληθυσμό, τι ατάκα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις; Ή μήπως τα 11 εκατ. των παρόντων είναι ίδια γεύση;
ΥΓ. Εσύ τα θυμάσαι από παλιές συζητήσεις στην καλύβα: αυτό που φτιάχνει τους σύγχρονους Έλληνες είναι ο κοινός τους μύθος (που διαθέτει πολλά επιμέρους στοιχεία) και όχι κάποια ανθρωπολογική ή πολιτισμική ενότητα. Μας αρέσει ο μύθος, γιατί είναι αποτελεσματικό πολιτικό εργαλείο (ήταν, τουλάχιστον) αλλά μη παραμυθιαζόμαστε με ανύπαρκτες δήθεν αντικειμενικές γενικεύσεις.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:36 πμ
aftercrisis
δεξιέ,
πλάκα μου κάνεις
Ο πρώτος λευκός που έσπασε το φράγμα των 10» στο 100 μέτρα είναι ο Κριστόφ Λεμέτρ, Γάλλος που δεν ειναι καν μελαχρινός (9″ 92)
Άργησε η λευκή φυλή αλλά τα κατάφερε. Ωστόσο είναι ο μόνος λευκός που το έχει σπάσει, άρα στην πραγματικότητα έχεις δίκιο (η στατιστική με υποχρεώνει να το παραδεχτώ) 🙂
Μήτσο,
μπορείς λοιπόν να το χρησιμοποιείς ως επιχείρημα, ελέυθερα και νόμιμα 🙂
Οι 95 αθλητες κάτω απο 10″
http://sportsfeed.gr/2014/12/06/95-kato-apo-10/
ΥΓ: Είμαι και ευαίσθητος στο θέμα: Στο γυμνάσιο-λύκειο εκτός από καλός μέσος στο ποδόσφαιρό, έτρεχα 100 μέτρα. Και πώς να μη τρέχω καλά; Το 1968 παίζαμε με σύστημα 4-2-4 και για να προλάβει να καλύψει ένας μέσος το χώρο έπρεπε συχνά να κανει τον …Λεμέτρ. Ή και τον Γιουσέιν Μπολτ 🙂
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:42 πμ
aftercrisis
… εκείνα τα χρόνια, οι επιθετικοί συνήθιζαν να στήνουν αντίσκηνο στην αντίπαλη μεγάλη περιοχη και δεν γύριζαν πίσω να μαρκάρουν. Έτρωγαν βρισίδι, αλλά με τη συνήθεια «γινόταν μετάλλαξη και άλλαζε το DNA». 🙂
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:45 πμ
Πάνος
🙂
Ες αύριον, παίδες.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 8:13 πμ
δεξιος
Kαλημέρα.Αυτές οι «ράτσες» που αποτελούν τους Έλληνες είναι υποδιαιρέσεις της λευκής φυλής (εκτός από τον Αντετονκούμπο και μερικούς άλλους).Προφανώς ο κοινός μύθος τους ενώνει και όχι το DNA.
«Εθνικό γονίδιο» δεν υπάρχει αλλά όσα γονίδια και να είναι ίδια η ανθρωπότητα διαιρείται σε λευκούς,μαύρους και κίτρινους που διαφέρουν και είναι εμφανές δια γυμνού οφθαλμού.Κάποια γονίδια πρέπει να είναι διαφορετικά,αλλιώς δεν θα διέφεραν.Και γνωρίζουμε ότι διαφέρουν και ως προς τις σωματικές αθλητικές ικανότητες από τους αγώνες.Πιο πέρα δεν πάμε γιατί κάνει τζιζ.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 8:17 πμ
Μιχάλης Μιχελής
@ Μήτσο για σένα.
Αχ αυτή η Αίγυπτος. Αδελφή, σύμμαχος και προστάτης των κατατρεγμένων Παλαιστίνιων.
Μ’ αυτά μεγαλώσαμε, μ’ αυτά πορευτήκαμε, μ’ αυτά τα μυαλά ο Τσίπρας, καλοδέχτηκε τον ηγέτη της Αιγύπτου Σίσι.
Τελικά τα έχω χαμένα. Εμείς κατηγορούμε τους Τούρκους, ότι μας σπρώχνουν τους πρόσφυγες.
Στην Ελλάδα οι φράχτες είναι κατάρα. Στη λωρίδα της Γάζας, μεταξύ Παλαιστίνιων και Αιγύπτου είναι καθεστώς. Ο έρμος Παλαιστίνιος πήγε κολυμπώντας να περάσει προχθές την Αίγυπτο κι τον έφαγαν «λάχανο»!
http://www.aljazeera.net/news/arabic/2015/12/26/%D9%85%D8%B7%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%A9-%D8%A8%D9%85%D8%AD%D8%A7%D8%B3%D8%A8%D8%A9-%D8%AC%D9%86%D9%88%D8%AF-%D9%85%D8%B5%D8%B1%D9%8A%D9%8A%D9%86-%D9%82%D8%AA%D9%84%D9%88%D8%A7-%D9%85%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7-%D9%81%D9%84%D8%B3%D8%B7%D9%8A%D9%86%D9%8A%D8%A7
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 8:28 πμ
Πάνος
δεξιέ,
νόμιζα ότι οι λευκοί μουσουλμάνοι είναι το (επείγον) θέμα. Οι μαύροι χριστιανοί έβγαλαν ήδη πρόεδρο στις ΗΠΑ και οι κινέζοι δεν μας έχουν ενοχλήσει σε τίποτα 😉
Καλημέρα, καλή (και ήρεμη) βδομάδα!
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 8:51 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Κάτω τα χέρια από τους λευκούς μουσουλμάνους.
Κατ Στίβενς- Στέφανος-Δημήτρης Γεωργίου- Γιουσούφ Ισλάμ.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 9:27 πμ
δεξιος
Δεν ξέρω Μιχάλη εάν ο μέσος Έλληνας πιστεύει ότι με τη σύμπραξη με τον Σίσι βοηθάει τους Παλαιστίνιους.Η κυβέρνηση πάντως ξέρει πολύ καλά ότι ο Σίσι είναι στα μαχαίρια με τη Χαμάς,η οποία Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα ορκίζεται στο όνομα του Ερντογάν.
Πάνο αφού το άρθρο αφορά τι μας επιφυλάσσει το 2016,έτος και Ολυμπιακών Αγώνων,εξελίχθηκε σε ποικίλης ύλης.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 9:43 πμ
σχολιαστης
Δεξιέ σίγουρα δεν πιστεύεις ότι ο μέσος Ελληνας κάνει τόσο πολύπλοκες σκέψεις. 🙂
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 10:04 πμ
δεξιος
Εάν δεν τις κάνει σχο,τότε ας μην κατηγορούμε και τους Αμερικανούς που τους είπε ο Μπους ότι φταίει ο Σαντάμ για την επίθεση στη Νέα Υόρκη και τον πίστεψαν.Εμείς είμαστε και δίπλα.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 10:49 πμ
σχολιαστης
Οτι δεν τις κάνει, ισχύει. 🙂 Ο μέσος Ελληνας, είναι ψιλοάσχετος με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Οπως και ο μέσος Αμερικάνος.
Ο οποίος μέσος αμερικανος, για να αμφισβητήσει τα αμαρτήματα που φόρτωσε ο Μπους στον Σαντάμ, θα έπρεπε να σκεφτεί ότι ο Μπους -και όλο το σύστημα εξουσίας- του λέει ψέματα. Πράγμα κομμάτι δύσκολο.
Με βάση αυτά που έχω δει -διαχρονικά αλλά και ειδικά αυτή τη χρονιά- στην Ελλάδα, οι δικοί μας μέσοι πολίτες έχουν την ίδια και μη σου πω και μεγαλύτερη κουταμάρα με τους υπερατλαντικούς μας φίλους. 🙂
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 11:01 πμ
Mitsos
Στην γειτονική Ιταλία έχουν πεθάνει(ξεραθεί) 1 Εκατομύριο 100 χιλιάδες Ελαιόδεντρα τον τελευταίο χρόνο από το βακτηρίδιο Xylella fastidiosa!!!
Υπό το βάρος αντιδράσεων από οικολόγους, τα ιταλικά δικαστήρια διέταξαν τη διακοπή των μέτρων αντιμετώπισης του βακτηριδίου Xylella fastidiosa που σκοτώνει τα ελαιόδεντρα στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας.
Θεωρείται ότι η απόφαση θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε γειτονικές ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, καθώς η εξάπλωση της ασθένειας εκτιμάται ότι είναι «πολύ πιθανή».
Την απόφαση ανακοίνωσε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου η εισαγγελία του Λέτσε.
Το Xylella fastidiosa προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου μόλυνε επί δεκαετίες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, καθώς εκτός από τα ελαιόδεντρα προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη, όπως αμπέλια, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.
Στην Ευρώπη το βακτηρίδιο πρωτοεμφανίστηκε το 2013, όταν ανιχνεύθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία. Έκτοτε έχει εντοπιστεί και στη νότια Γαλλία.
«Η εδραίωση του βακτηριδίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή» προειδοποίησε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.
Περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί μόνο στην Απουλία, και η Επιτροπή συνέστησε την προληπτική εκρίζωσή τους.
Η εισαγγελία δεν έχει δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει εναντίον των εννέα ερευνητών, ανακοίνωσε όμως ότι το επικίνδυνο βακτήρίδιο μπορεί να εισήχθη από την Καλιφόρνια για τις ανάγκες σεμιναρίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο στο Μπάρι.
Σύμφωνα με το Nature.com, άλλοι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τη υπόθεση διαβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηριδίου δεν χρησιμοποιήθηκε στο σεμινάριο.
Πιο πιθανή φαίνεται η εξήγηση ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του X.fastidiosa έφτασε στην Ιταλία ως «λαθρεπιβάτης» σε καλλωπιστικά φυτά που εισήχθησαν από την Κόστα Ρίκα.
Ανησυχία για ενδεχόμενη άφιξη του βακτηρίου υπάρχει και στην Ελλάδα γι αυτό θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι αρχές ώστε να μην εξαπλωθεί και αντίθετα με την Ιταλία να χρησιμοποιηθούν τα αναγκαία φάρμακα άσχετα αν ειναι εγκεκριμένα από την Ε.Ε. ή όχι.
Μην πάθουμε τα ίδια που πάθαμε προ πενταετίας με το σκαθάρι που ξερανε χιλιάδες φοινικόδεντρα και απειλεί ακόμα το ΒαΊ.!!! Διότι αν και τότε έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου οι αρχές όχι μόνο με αγνόησαν αλλά και μου απαγόρευσαν να χρησιμοποιήσω ειδικό φάρμακο που μου είχε σταλεί από την Αιγυπτο με την δικαιολογία οτι δεν είχε εγκριθεί από την ΕΕ !!! Εγκρίθηκε μετά από 3 χρόνια αλλά ήταν ήδη αργα….
ΜΗΝ την πατήσετε τώρα το ίδιο και με τα ελαιόδεντρα ! Οι φοίνικες ήτο τουλάχιστον καλωπιστικοί! Τα Ελαιόδεντρα ειναι πηγή εσόδων του πληθυσμού και το βασικό ειδος διατροφής του !!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ !!!
(Η Ισπανία έχει ήδη λάβει μέτρα παραμερίζοντας την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία)
Γ.Κ.Κορνελάκης
27.12.2015
H κρίση αυτή που περνάμε είναι φτιαχτή και την περνάμε για γεωπολιτικούς λόγους και γιατί φάγανε μερικές στομάχες τραπεζιτών στην Ελλάδα δεκάδες δις ποικιλοτρόπως. Δεν ήταν φυσική καταστροφή αλλά οικονομικός πόλεμος από ξένους και τους ντόπιους δοσιλόγους εφιάλτες. Το βακτήριο αυτό αν διαδωθεί την ήπιαμε κανονικά. Θα πέσει πείνα απερίγραπτη και πολύ μεγάλης διάρκειας. Ηδη το λάδι ακριβαίνει συνεχώς και θα πάει στα ύψη και θα το στερηθούν πάρα πολλοί Ελληνες. Οι κουβέντες που ακούγονται από κάτι άσχετους ότι δεν πειράζει καλά το πάθανε οι Ισπανοί και οι Ιταλοί για να πουλάμε το λάδι μας εμείς είναι το γνωστό χαρακτηριστικό των Ελλήνων πάνω στο οποίο πατήσανε και μας κάτσανε στο σβέρκο ένα χρέος τόσων δις που τα φάγανε οι γνωστές οικογένειες εν Ελλάδι και υπογράψανε 3 μνημόνια. Το βακτήριο είναι λίαν επικίνδυνο και ουδείς ενημερώνει τους αγρότες καθότι ως συνήθως αφου καταστραφούνε οι Ελληνες αρχίζουνε και ρίχνουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες. Ακρα του τάφου σιωπή από τους γεωπόνους. Λάβετε μέτρα κύριοι γιατί θα καταστραφεί το τελευταίο εισόδημα που έμεινε μετά από 3 μνημόνια σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 11:44 πμ
δεξιος
Kάτι για τις συντάξεις μηχανικών σχολιαστή.
http://www.rizopoulospost.com/giati-dragasakhs-spirtzhs-agwnioun-n/
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:08 μμ
σχολιαστης
Το έχω διαβάσει δεξιέ. Μάλλον είναι όπως τα λέει!
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:10 μμ
σχολιαστης
Μήτσο, μάλλον θα έρθει κι εδώ, δεν βλέπω να το γλιτώνουμε!
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:40 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Πιο πέρα δεν πάμε γιατί κάνει τζιζ.»
Βασικά δεξιέ πιο πέρα δεν πάμε γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει πάει ούτε η επιστήμη (που λέει τα αντίθετα από οσα, αν καταλαβαίνω καλά, υποστηρίζεις κατά βάθος). Θα μου πεις, για επιστήμες και άλλα φλούφλικα θα μιλάμε τώρα…
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 12:40 μμ
δεξιος
Πριν ένα χρόνο.
Μεγάλες αναλύσεις του 2015.
Και συναρπαστικές περιγραφές των λαικών αγώνων.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 1:03 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Αμερικανικό fund μπαίνει στην Attica Bank
[…]
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του αμερικανικού fund στο μετοχικό κεφάλαιο της Αttica Bank θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων της, τα οποία ανέρχονταν στις 30/9/15 σε 1,277 δις. ευρώ ή ποσοστό 33,8% του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας από προβλέψεις ανέρχεται στο 84%. Σε ό, τι αφορά τις μη εξυπηρετούμενες πιστοδοτήσεις (NPEs) της τράπεζας ανέρχονταν στις 30/9/15 σε 2,1 δις. ευρώ (55,8% των πιστοδοτήσεων) και είχαν δείκτη κάλυψης στο 50,9%.
Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της, η Attica Bank θα συνεχίσει αυτόνομα τις εργασίες της, ωστόσο θα παρακολουθείται στενά από τις εποπτικές αρχές αλλά και την DGComp. Ο λόγος της στενής παρακολούθησης συνδέεται με τη διατήρηση μεγάλης συμμετοχής του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, γεγονός που για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αποτελεί μορφή κρατικής στήριξης.
http://www.capital.gr/story/3090091
ΥΓ Δυσκολα τα πραγματα, αλλα οχι ακατορθωτα.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 1:26 μμ
Ενη
» Πρωτη Λυκειου – Τριτη Διμοιρία Θηλεων» χαχαχα
Απο το προταγκον,
http://www.protagon.gr/scripta/editorial/prwti-lykeiou-triti-dimoiria-thilewn-44341009007
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 1:38 μμ
Πάνος
Εγώ ακούω εδώ και καιρό ότι οι γεωργικές ενώσεις ασχολούνται με το θέμα. Το οποίο είναι γνωστό από μήνες, δεν το μάθαμε χθες, εμείς οι ελαιοπαραγωγοί.
Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 1:39 μμ
aftercrisis
Αφώτιστε,
η όλη διαχείριση του ΤΣΜΕΔΕ, διαχρονικά εδώ και δεκαετίες, με αποκορύφωμα απλώς τις ιστορίες με το βαρελι δίχως πάτο Attica, αποτελεί υπόδειγματική περίπτωση εγκλήματος που διαδραματίζεται σε slow motion.
Αφού άρμεξε, άρμεξε άρμεξε τον αγλέουρα επί 30 χρόνια, έχει γίνει στον καιρο της κρίσης γκαρνταρόμπα με μεταξωτά δι ολίγους, τη στιγμή που έχει ανάψει ο κώκος των πολλών συνήθων μηχανικών..
Ας μην έχουν αυταπάτες οι κ. Σπίρτζης Δραγασάκης και όλοι προηγούμενοι χρηματιστηριακοί εγκεφαλοι: τα 3 «μουαγιεν» έκαψαν πολύ χρήμα ασφαλισμένων.
Η φωτια απο τον κώκο μας, οσονούπω θα φτάσει και στον δικό τους.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 1:44 μμ
aftercrisis
«μουαγιεν» = επαναλαμβανόμενη αγορα απο επενδυτή ενός περιουσιακου στοιχείου που η τιμή του βρίσκεται σε διαρκή πτώση, σε όλο και χαμηλότερη τιμή, με σκοπό είτε να ελαττωθεί η μέση τιμή κτήσης του χαρτοφυλακίου σου (για να επωφεληθείς σε μελλοντική άνοδο), είτε «για να σώσεις το μαγαζί».
Όταν ο πάτος είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο κάτω και η πτώση διαρκεί πολύ, συνήθως ο επίμονος επενδυτής που αγοράζει, αγοράζει, αγοράζει του σκασμού, χάνει όλο το ρευστό του και χρεοκοπεί…
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 1:45 μμ
Πάνος
δεξιέ,
το άρθρο επισημαίνει τη βασική αιτία του προβλήματος της τράπεζας: 1,8 δις χασούρα από το PSI του Βενιζέλου. Κατόπιν αυτού το ερώτημα είναι αν μπορεί (και πρέπει) να κρατηθεί η τράπεζα ή θα πρέπει να διαλυθεί άμεσα, γιατί λείπουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια.
28 Δεκεμβρίου, 2015 στις 2:14 μμ
aftercrisis
Αντί να στήσουν ένα ταμείο ανεργίας για το δύσκολο καιρό αυτών που «επένδυαν» αναγκαστικά στην ακριβοπληρωμένη μετοχή-φούσκα ΤΣΜΕΔΕ* (όπως π.χ. φρονίμως ποιώντες έκαναν οι δικηγοροι), η «Πολυτεχνική Αριστερά και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» έφταξαν «αεροπλανάκι».
Τώρα οι στραβοί πιλότοι προσέτρεξαν σε hedge funds και σε ελλειμματικές ελληνικές ΔΕΚΟ για να βοηθήσουν στην αναγκαστική προσγείωση.
(φοβάμαι πολύ ότι η Ευρωπαική Επιτροπή θα αναγκαστεί να θεωρησει αυτό το τελευταίο αθεμιτη κρατική επιδότηση, οπότε….)
* Από χρηματιστηριακή άποψη, η Attica είναι σήμερα το τραπεζικό ισοδύναμο της αλήστου μνήμης κατασκευαστικής εταιρίας Attikat ΑΤΕ για όσους τη θυμούνται 🙂