Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να έχει αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική δράση, οι Γερμανοί όμως δεν τον ξεχνάνε έτσι εύκολα. Με ένα ειρωνικό κόμικ η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ξαναχτυπά, κάνοντας τον Βαρουφάκη κόμικ αλλά και επικεφαλής της ΕΚΤ για να τον στείλει τελικά στο Θιβέτ.
http://tvxs.gr/news/ellada/i-faz-ekane-ton-baroyfaki-komik-kai-epikefalis-tsi-ekt
30 Σχόλια
Comments feed for this article
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:29 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Καλή χρονιά, με σεφτέ από την El Pais. Σήμερα 1/1/16 στα ισπανικά περίπτερα, με το περιοδικό, που ο Γιάνης αναλύει τ’ αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών!
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:28 μμ
Πάνος
Στην αναλυση καλος ειναι. Στη συνθεση υστερει δραματικα! Καλη χρονια, Μιχαλη!
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:30 μμ
Πάνος
Μιχαλη,
εκανες ποδαρικο στα σχολια της καλυβας για τι 2016! 🙂
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:01 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Καλό κουράγιο, καλή χρονιά. Τα ‘μαθες για την Ιο;
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:12 μμ
aftercrisis
Πουλάει ο Γιάν(νν)ης, ω «ρόκ» που είναι. Ασταμάτητος. Παγκοσμίως. Σε περιοδικά,αλλά κυρίως τα βιβλία του, στα αγγλικά.
Κι εμείς απο την Ελλάδα τον χαιρετάμε, για το 2016:
«Πούλα με λοιπόν στο ξαναλέω. Πούλα με για λίγη σιγουριά.
Πούλα με πολύ φτηνά δεν ξέρω, ίσως αύριο να `ναι αργά».
(με την άδεια του Μπάμπη Στόκα !)
Χρόνια πολλά σε όλους και πάλι
(δεν ανεβαίνει το άτιμο στο άλλο post – κι εκείνο Πυξ Λαξ έχει, αλλά του αείμηστου Μάνου Ξυδούς)
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:29 μμ
sodoma&gomora
Cher Γιάνης,
la critique est aisée mais l’art est difficile
Καλό 2016 και υγεία σε όλους !…
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:41 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
11:38 | 01.01.2016
Στέργιος Ζιαμπάκας
πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Οικολογία
Μια… Ριβιέρα ετοιμάζεται στην Ιο
Και εάν η σκυτάλη της εξουσίας αλλάζει χέρια, ο δρομέας περιορίζεται στην ίδια λωρίδα πολιτικής.
io.jpg
– See more at: https://left.gr/news/mia-riviera-etoimazetai-stin-io#sthash.c6KMxxXM.dpuf
ΥΓ Εμεις του ’70 οι εκδρομεις και ταξιδιωτες που ζησαμε την τελευταια χρονια ελευθερης κατασκηνωσης σε σλιπινγκ μπαγκ στον Μυλοποτα(1976΄)*, υποσχεθηκαμε οτι δεν θα ξαναπαμε στην Ιο, den δεν θα ξανακουσουμε μπετοβεν στο Ιος κλαμπ το ηλιοβασιλεμμα,…, διοτι το νησι βαθμιως καταστρεφοταν απο την εμποευματοποιηση – με αποκορυφωμα- οτι στο Μαγκαναρι ξεκουραζοταν ο κουρασμενος 🙂 .
*την αμεσως επομενη χρονια ο χωρος εγινε καμπινγκ, κτιστηκαν δωματια κ.λ.π.
ΥΓ2 Οσο δικαιωμα στον …μπαφο 🙂 και στα σκληρα εχουν τα φρικια, αλλο τοσο εχουν και στην κοκα 🙂 τα golden boys / girls, ομως στην χειροτερη (βραχωδη, απροστατευτη απο ανεμους,…) παραλια της Ιου.
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:45 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ (ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ)
Στην «οικογενεια» Pia,Raya, Μπαμπη(;)απο Μπραχαμι με την τρομπεττα,…
Ίος, παραλία Μυλοπότα, καλοκαίρι 1975, 4:00
Σε sleeping bagς πάνω στην άμμο, εκατοντάδες νέοι τουρίστες από Ευρώπη και Αμερική κοιμούνται βαθιά μετά από γλέντι στα στενά και στα μπαρ της Χώρας.
Μπλα-μπλα ο Pierrangello
Θέλει να θέλξει
Μα αυτή αντέχει
Τρεις ώρες ύπνο
ως το ξημέρωμα
μας απομένουν
Χίππικο μέρος
δεν θέλει προσπάθεια
μα αυτή … απάθεια
Του χρόνου ίσως
με μια ragazza
να ξαναέλθεις
Με δακτυλίδι
χρυσό στολίδι
θα ζευγαρώνεις
Κι εμείς οι άλλοι
στην καταδίκη
της ….ευκολίας
Να κοιμηθούμε
αν μας αφήσεις
και μας αφήσουν
οι …. Ευρωπαίες
……………………
Του χρόνου ήρθε
με την ragazza
άλλαξ’ η πιάτσα
Η παραλία
περιφραγμένη
σαν camping μοιάζει
Kαίει ο ήλιος
βότσαλα κι άμμο
δεν ξαπλώνεις πάνω
Rooms to let βρήκε
Άνετα τώρα
του έρωτα η ώρα
Σοφός ήταν
η ευκολία
ειν’ …αλητεία.
09.11.2009
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:09 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Εισαγωγικά: Χαμός με τον Τσιρώνη, τον υπουργό Οικολόγο.
Επένδυση για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος προωθεί στην Ίο ο πρώην τραπεζίτης Αγγ. Μιχαλόπουλος, ο οποίος φέρεται να έχει αγοράσει τα τελευταία χρόνια σχεδόν το 25% του νησιού. Τους περιβαλλοντικούς όρους για μία ακόμα επένδυση που προωθεί ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς της Ίου» Άγγελος Μιχαλόπουλος ενέκρινε η κυβέρνηση. Τώρα προωθεί επένδυση για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στη θέση Κουμπάρα-Διακοφτό, συνολικής δυναμικότητας 249 κλινών, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και κέντρο αναζωογόνησης (spa).
Ο Αγγ. Μιχαλόπουλος δεν είναι ο μόνος που επενδύει στο νησί των Κυκλάδων, καθώς τα τελευταία χρόνια γη έχουν αγοράσει γνωστοί εφοπλιστές όπως ο Γ. Προκοπίου, ο Ντ. Μαρτίνος και ο Διαμ. Διαμαντίδης.
Ο πρώην τραπεζίτης, όμως, που σήμερα δηλώνει ζωγράφος, εκτός από την έκταση επί της οποίας θα κατασκευαστεί το τουριστικό συγκρότημα, περιλαμβάνονται και άλλα «φιλέτα» όπως ένα ακόμα οικόπεδο στη θέση Διακοφτό, ακίνητα στην ανατολική πλευρά του νησιού (Τρεις Κλεισιές) και το κτήμα του στην παραλία Κουμπάρα.
Σε ρεπορτάζ του «Έθνους» ο κ.Μιχαλόπουλος φέρεται να επιδιώκει τη μετατροπή της Ίου σε εξωτικό παράδεισο τύπου Μαλβίδων. O άγνωστος στον πολύ κόσμο χρηματιστής είναι φίλος με πολλές πολιτικές προσωπικότητες που μάλιστα έχουν επισκεφθεί το νησί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ καλός φίλος με τον Νίκο και τον Αντρίκο Παπανδρέου. Ο Μιχαλόπουλος άρχισε να αγοράζει τα πάντα και χωρίς να υπολογίζει τα χρήματα. Απέκτησε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παραθαλάσσια οικόπεδα αλλά και βουνοκορφές. Προσέφερε χρήματα στους κατοίκους ακόμη και σε γη στην οποία δεν υπήρχε πρόσβαση από πουθενά.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο Μιχαλόπουλος έχει δώσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ για την αγορά της γης την οποία απέκτησε σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:42 μμ
aftercrisis
Κατά τα άλλα, η γή και η περιουσία της Ελλάδας εκποιείται για να την φάνε λάχανο οι «κακοί ξένοι»…
Έτσι δεν επιμένει όλο σχεδόν το ελληνόφωνο διαδίκτυο; Από τα πιο σκληρά εθνίκια της Δεξιάς μέχρι τους πιο εξτρίμ αριστερίστες.
Άχ, μας έχουν για πρόβατα.
Χαζοί η και στημένοι τσομπάνοι φωνάζουν «λύκοι περικύκλωσαν το μαντρί», αλλά οι λύκοι είναι «του μαγαζιού» και (μας) επεξεργάζονται τη λεία.
Πιθανώς το ίδιο συμβαίνει και με τις τράπεζες, με «μπούρκα» και μεσαζοντες διάφορα εξωτικά funds από Παρθένους Νήσους κτλ – να μου το θυμηθείτε …
(από τους φρικο-αναρχο-χίππηδες στα φρικιά χρηματιστές, που έχουν και τους κατάλληκους κωδικούς στα εν λόγω funds)
Επανάληψη δι εμπέδωσιν:
«Πούλα με πολύ φτηνά, δεν ξέρω· ίσως αύριο να `ναι αργά»
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:54 μμ
Mitsos
Η γη της Ελλάδας πουλιέται και θα την φάνε ντόπιοι και ξένοι Αφτερ. Πάντοτε έτσι γινόταν όποτε ξεπουλιόταν αυτή η χώρα δεν είναι πρώτη φορα. Και το 21 κάποιοι πολεμούσανε και χύνανε το αίμα τους και κάποιοι άλλοι μοιράζανε τις εθνικές γαίες.
Εχουν έρθει και πάρα πολλά τηλεοπτικά συνεργεία για να καλύψουν τους πρώτους που θα πετάξουνε με τις κλωτσιές από τα σπίτια τους.
Εσένα βέβαια το πρόβλημα σου είναι να φάνε τα σπίτια του κόσμου οι Γερμανοί και να μην τα φάνε οι ντόπιοι. Εμένα είναι να μην τα φάει κανείς. Για αυτό αγωνίζομαι και δεν είμαι μόνος μου.
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:41 μμ
aftercrisis
Καλά ρε Μήτσο,
χρονιάρα μέρα διάλεξες να αρχίσουμε πάλι «εμφύλιο» για το άν είναι προτιμότερος αρπάχτρας ο Φρίτς ή ο Γιωργάρας ;
Λέω πάντα αυτό που βλέπω. Διαπιστώνω τι παραμύθα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δεν θέλω να παριστάνω τον αφελή.
Το έχω ξαναγράψει: Τσίλιες φυλάνε οι φωνακλάδες «βοσκοί» για λογαριασμό «λύκων». Αυτό έγραψα
Το ζήτημα είναι ότι κάποιοι ΙΔΙΩΤΕΣ βήκαν ευκαιρία και τρώνε (σε τιμή ποοοολύ ευκαιρίας) ΚΟΙΝΑ αγαθά – άν τα τρώνε ντόπιοι, Γερμανοί, Σαουδαραβες, Λιβανέζοι οι όλοι αυτοί μαζί σε συνεταιρισμό ή ανά δύο, εκεί θα κολλήσουμε;
Δεν πάμε καθολου, μα καθόλου καλά. Και αυτοί που κάνουν «τη δουλειά» και οι τσιλιαδόροι τους το ξέρουν και βαδίζουν αναλόγως. Την έχουμε πατήσει σου λέω, ο «ιδεολογικός μπάφος» έχει ρημάξει πολύ κόσμο – αλλά δεν ακούς 🙂
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:44 μμ
Πάνος
Για μισό ρε παίδες. Ο Μιχαλόπουλος (πρώτη φορά ακούω τ’ όνομά του) αγόρασε γη στην Ίο και υπέβαλε τα «χαρτιά» του για μια τουριστική επένδυση, την οποία (λέει ο Μιχάλης) η κυβέρνηση ενέκρινε.
Ως εδώ δεν βρίσκω κάτι υποχρεωτικά κακό. Επειδή δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα, περιμένω ν’ ακούσω για ποιους λόγους ΔΕΝ έπρεπε να εγκρίνει η κυβέρνηση (οι αρμόδιες υπηρεσίες, υποθέτω) την επενδυτική πρόταση. Παραβιάστηκε η νομιμότητα; Έγιναν χαριστικές πράξεις εκ μέρους της διοίκησης; Ή τι άλλο;
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:51 μμ
σχολιαστης
Ως αποτέλεσμα των μεγάλης κλίμακας δομικών παρεμβάσεων, προβλέπεται ανεπανόρθωτη βλάβη του περιβάλλοντος και η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κυκλαδικού τοπίου, «πολύ δε περισσότερο όταν αυτές επιβάλλονται με παράνομη αλλαγή χρήσεων γης», εάν λάβουμε υπόψη τα όσα από τα παραπάνω περιλαμβάνονταν σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Ν. Συρμαλένιος, στη Βουλή τον Νοέμβρη του 2014.
Είχε κάνει τότε λόγο για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «αγαστής συνεργασίας όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. με τους φρενήρεις ρυθμούς απορρύθμισης και με την από το παράθυρο ελαστικοποίηση όλων των όρων και των κανονισμών που διέπουν τη χωροθέτηση, τους περιβαλλοντικούς όρους και την τουριστική ανάπτυξη στα νησιά».
http://www.bankwars.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82%CF%80/
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:55 μμ
Πάνος
σχο,
εδώ είναι το θέμα «πλήρες».
http://zeidoron.blogspot.gr/2015/12/blog-post_338.html
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:29 μμ
sodoma&gomora
…άλλο ένα νησάκι αφορευτήριο γιά τουρίστες…
Η τουριστική μονάδα θα δημιουργηθεί στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό με δυναμικότητα 249 κλινών και θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο κλασικού τύπου κατηγορίας πέντε αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, καθώς επίσης και κέντρο αναζωογόνησης (spa).
Επιπλέον, με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων προβλέπονται υποστηρικτικά έργα, όπως μονάδα αφαλάτωσης, λιμενικά έργα, έργο λειτουργικής σύνδεσης της χερσονήσου Διακοφτού με την ενδοχώρα, κολυμβητικές δεξαμενές, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίκτυα υποδομών (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης), έργα σύνδεσης με τα δίκτυα υποδομών, χώροι στάθμευσης οχημάτων, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.ά.
Ο Αγγ. Μιχαλόπουλος δεν είναι ο μόνος που επενδύει στο νησί των Κυκλάδων. Τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει εκεί γη γνωστοί εφοπλιστές, όπως ο Γ. Προκοπίου, ο Ντ. Μαρτίνος και ο Δ. Διαμαντίδης.
Ο πρώην τραπεζίτης εξακολουθεί να κινείται δυναμικά στο σχετικά παρθένο από επενδυτικής πλευράς κυκλαδίτικο νησί, έχοντας αποκτήσει στενότατες σχέσεις με τη δημοτική Αρχή.
Εκτός από την έκταση επί της οποίας θα κατασκευαστεί το τουριστικό συγκρότημα, στο χαρτοφυλάκιο του κ. Μιχαλόπουλου περιλαμβάνονται και άλλα «φιλέτα», όπως ένα οικόπεδο στο Διακοφτό, ακίνητα στην ανατολική πλευρά του νησιού (Τρεις Κλεισιές) και το κτήμα του στην παραλία Κουμπάρα.
Τα τελευταία χρόνια ο Αγγ. Μιχαλόπουλος είχε διάφορα προβλήματα με κατοίκους του νησιού και περιβαλλοντικές οργανώσεις για τον τρόπο που αξιοποιεί παραλίες και ακίνητα. Συνεχίζει, όμως, ακάθεκτος, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη έγκριση από τον υπουργό Περιβάλλοντος.
πηγή: Δημοκρατία
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:42 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Έχουμε και λέμε: #1
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:47 μμ
Πάνος
Tsironis Yannis
Χθες στις 8:00 μ.μ. ·
Καλή χρονιά
Σέβομαι την αγωνία δεκάδων καλοπροαίρετων φίλων και κυρίως του Νίκου Μπελαβίλα και θα παραβιάσω την αρχή μου να μην απαντώ σε κακοήθειες, ιδιαίτερα λίγες ώρες πριν το ρεβεγιόν.
Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε μία παραφιλολογία για το ότι οι υπουργοί Αλεξιάδης, Τσιρώνης και Δρίτσας δήθεν υπέγραψαν την κατασκευή τουριστικής μονάδας στην Ίο. Η ιστορία εκπορεύεται από παραπληροφόρηση με συγκεκριμένα κίνητρα και με υποχρεώνει να εξηγήσω τα αυτονόητα:
1. Διαφωνώ με την συγκεκριμένη επένδυση στην Ίο, αλλά πριν αναλάβουμε ως κυβέρνηση είχε παρθεί η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Όποιος έχει να προτείνει τρόπο να ανακληθεί η ΑΕΠΟ, χωρίς να πέσει η ανάκληση της στο πρώτο πρωτοδικείο, ας το εξηγήσει και στους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στο έργο.
2. Η παραχώρηση του αιγιαλού είναι διοικητική πράξη, που ακολουθεί την ΑΕΠΟ. Όσοι ζητάνε να μην υπογράψουμε την παραχώρηση αιγιαλού, είναι σαν να αντιστέκονται στην κατασκευή ενός εργοστασίου ζητώντας από το υπουργείο συγκοινωνιών να μην υπογράφει την κατασκευή …οδικού κόμβου. Όλα σχεδόν τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία έχουν παραχώρηση αιγιαλού.
3. Οι τιμές παραχώρησης αιγιαλού δεν είναι τιμές πώλησης όπως αναφέρει ρεπορτάζ γιατί ο αιγιαλός παραμένει δημόσιος και κοινόχρηστος. Είναι τουλάχιστον γελοίο να συγκρίνεται παραχώρηση αιγιαλού με την αγορά διαμερίσματος. Σε κάθε περίπτωση δεν θυμάμαι το οικολογικό κίνημα να έχει ξεσηκώσει αγώνα για την μη παραχώρηση αιγιαλού σε οποιαδήποτε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα, ούτε καν στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας
4. Όταν έφτασε η ΚΥΑ στο υπουργείο μας εξάντλησα κάθε χρονικό όριο συζητώντας με τους βουλευτές Κυκλάδων και την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΕΠΕΚΕΠΕ) με το ερώτημα εάν υπάρχει δυνατότητα να ανακληθεί η ΑΕΠΟ και να μην υπογράψουμε. Κανείς, ούτε από τους βουλευτές ούτε από τα κόμματα δεν διατύπωσε την άποψη, ότι μπορεί να παρεμποδιστεί η επένδυση παρεμποδίζοντας την υπογραφή παραχώρησης του αιγιαλού.
Από τα παραπάνω συνάγεται το αυτονόητο: Δεν θα εμποδίσουμε την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας με ανοησίες του τύπου να μην παραχωρηθεί ο αιγιαλός από το ΥΠΕΝ, να μην του δίνει ρεύμα η ΔΕΗ, να μην του ανοίγει βιβλία και στοιχεία η εφορία. Ο μόνος διοικητικός τρόπος είναι η ανάκληση της ΑΕΠΟ, αλλά αυτό δεν το προτείνει κανένας «οικολογικός φωστήρας», γιατί στερείται νομικής βάσης.
Φυσικά οι φωστήρες της οικολογίας ξεχνάνε τα κινήματα και πάνε να τα υποκαταστήσουν διεκδικώντας από την δημόσια διοίκηση να «καθαρίσει» για λογαριασμό τους. Δυστυχώς οι πολέμιοι της κοινωνίας του θεάματος συστηματικά γίνονται οι χειρότεροι θιασώτες της, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την ανυπαρξία της αγωνιστικότητας με το …θέαμα της αγωνιστικότητας και της πράσινης καθαρότητας.
Θυμίζουν κάτι αντιεξουσιαστές που αυταπατώνται ότι με την βία θα νικηθεί ο καπιταλισμός.
Ξεχνούν αμφότεροι, ότι η κοινωνία του κέρδους εκτρέφεται από το θέαμα και την βία.
Δεν θα επεκταθώ άλλο, χρονιάρες μέρες. Δίνω έτσι μία ευκαιρία, μέχρι να φύγουν οι καλικάντζαροι, στους «συντρόφους» που ανακάλυψαν ευθύνες στο θέμα της Ίου να ανασκευάσουν και να επανορθώσουν. Αν δεν το κάνουν θα απαντήσω αναλυτικά με στοιχεία και τότε θα διαπιστώσουμε εάν εγώ πουλάω την οικολογία ή εκείνοι «πουλάνε οικολογία».
Μέχρι των Φώτων λοιπόν εύχομαι σε όλες και όλους χαρούμενες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα και για την υπόλοιπη χρονιά υγεία και χαρά.
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:59 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Τα ψέματα του Τσιρώνη:
#1 ( και θίγει και τον Πάνο που έχει γράψει αγωνιστεί κι επιμείνει επί αυτού).
«Σε κάθε περίπτωση δεν θυμάμαι το οικολογικό κίνημα να έχει ξεσηκώσει αγώνα για την μη παραχώρηση αιγιαλού σε οποιαδήποτε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα, ούτε καν στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας»!!!!
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:28 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Ψέμα #2
«Ο μόνος διοικητικός τρόπος είναι η ανάκληση της ΑΕΠΟ, αλλά αυτό δεν το προτείνει κανένας «οικολογικός φωστήρας», γιατί στερείται νομικής βάσης».
Το ΣτΕ με απόφασή του στις 17/3/2014 αναφέρει:
Παρ. 2 του άρθρου 21 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α΄), ορίζεται ότι:
Για την ανάκληση μιας ΑΕΠΟ δεν είναι απαραίτητο να τηρείται η διαδικασία που προβλέπεται για την έκδοση της πράξης.
Δηλαδή η κυβέρνηση δεν καλύπτεται με τη δικαιολογία ότι άλλοι είχαν υπογράψει την ΑΕΠΟ. Το μέτρο της ανάκλησης των περιβαλλοντικών όρων, έχει γίνει πλειστάκις σε εργοτάξια δημοσίων και ιδιωτικών έργων (π.χ. ανεμογεννήτριες) και οικοδομικές κατασκευές.
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:40 μμ
Πάνος
Μιχάλη,
για την ΠΟΤΑ δεν είχε υπάρξει κανένα «οικολογικό κίνημα» – ούτε καν απ’ τους ΟΠ, παρά ως εξαίρεση. Ο λαός της Μεσσηνίας την ήθελε τη επένδυση – και όλα τα υπαρκτά και παρόντα κόμματα, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια κλπ ήταν υπέρ. Οπότε… δεν προσβάλλομαι με όσα λέει ο Τσιρώνης. Το άλλο, για την ανάκληση της ΑΕΠΟ, είναι ενδιαφέρον. Ανακαλείς, η υπόθεση πηγαίνει στη Δικαιοσύνη και… τι γίνεται; Η ανυπαρξία τοπικού οικολογικού κινήματος είναι (και πάλι) καθοριστική. Με απέξω παρεμβάσεις, δεν γίνεται τίποτα. Εδώ στη Χαλκιδική υπάρχει ΤΟ κίνημα (αυθεντικό και δυναμικό, του ντόπιου πληθυσμού) και δεν βγάζουν άκρη…
1 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:00 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Επειδή δεν είμαι νομικός για να ξέρω τι γίνεται, αντιλαμβάνομαι ότι περιβαλλοντική μελέτη με τσιμέντα στον αιγιαλό δεν στέκει. Πέρα όμως τούτου, οι ΟΠ αν θυμάμαι καλά, δεν είχαν μείνει βουβοί στον Κωνσταντακόπουλο κι είχαν αναφερθεί και από δικά σου post αρκετές φορές στην επένδυση του Ναυαρίνου. Το ζήτημα όμως δεν σταματάει εκεί, γιατί έχει πολύ βάθος και αλληλοκάρφωμα, μια και ο Τσιρώνης κατηγορεί ευθέως τον Φλαμπουράρη ότι τον άφησε εκτεθειμένο. Σημειωτέο, ότι ο Δημαράς κρατά αποστάσεις. Πέρα όμως τούτου, τα λόγια του Τσίπρα στο βίντεο είναι μια ακόμη ντροπή για την εξαπάτηση που έστησε σε ανυποψίαστους πολίτες, που τον πίστεψαν. Αν λοιπόν προχωρήσει όλη αυτή ιστορία, ό,τι και να λέμε στη συνέχεια, όλα πλέον δείχνουν σε τούτη τη χώρα αισχρά. Παλιοί και οι καινούργιοι, είναι βουτηγμένοι στην πλεκτάνη.
2 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:19 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Αυτά για την ιστορία…
Πριν από μια 15πενταετία περίπου.
Η Ελλάδα πήγαινε (σχεδόν) σύμπασα ενθουσιώδης, προς την υλοποίηση των Ολυμπιακών της Αγώνων. Η κατασκευή όλων των εν δυνάμει ολυμπιακών εγκαταστάσεων, είχε καλυφθεί υπό την υψηλή προστασία της κυβέρνησης, δηλαδή παρακάμπτονταν εύκολα, όλες οι τυπικές διαδικασίες για την αδειοδότηση των έργων.
Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ (τότε), ήταν ο Κώστας Λαλιώτης. Υφυπουργός του ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος (προερχόμενος από τον οικολογικό χώρο).
Ένα από τα πλέον αμφισβητούμενα κι επίμαχα έργα, ήταν και το κωπηλατροδρόμιο του Σχινιά.
Από αρχαιολογικής και οικολογικής πλευράς, δόθηκε μεγάλη μάχη για να μην υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο. Εναντίον της κατασκευής τάχθηκε η Ακαδημία Αθηνών, η Αρχαιολογική Εταιρεία, η EURΟPA NΟSTRA, εκατοντάδες αρχαιολόγοι και ιστορικοί, 249 άνθρωποι του πολιτισμού, η WWF, η Ορνιθολογική, το Πανελλαδικού Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων κλπ.
Οι οικολόγοι και οι αρχαιολόγοι, ήταν ανεπιθύμητα πρόσωπα στην περιοχή, σύμφωνα με την άποψη του δημάρχου Μαραθώνα Χρίστου Μπάρμπα κι όποτε διαμαρτυρήθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή του Σχινιά, βρήκαν μπροστά τους τραμπούκους.
Η κυβέρνηση Σημίτη προχώρησε στην υλοποίηση των έργων κι αντικατέστησε τους Λαλιώτη και Ευθυμιόπουλο με την Βάσω Παπανδρέου. Η διάδοχος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, συνέχισε την fast track υλοποίηση των σχεδίων, με τη δικαιολογία, ότι έχω μπροστά μου υπογραφές, άρα συνεχίζω το έργο των προκατόχων μου.
Ένας από τους διαμαρτυρόμενους στα έργα του κωπηλατοδρομίου, ήταν και ο Γιάννης Τσιρώνης, σημερινός αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ, προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους. Τότε οξύστομος, κατάγγελνε υποκριτές τους κυβερνητικούς, γιατί πίσω από μια υπογραφή τους κρύβουν τα σχέδια των εργολάβων, που θέλουν να τα οικονομήσουν καταστρέφοντας το περιβάλλον.
15 χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται τούτη τη φορά στην Ίο. Ο Τσιρώνης καλύπτεται θρασύδειλα πίσω από την υπογραφή των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την επένδυση του Μιχαλόπουλου στο νησί, επαναλαμβάνει τα λόγια του Λαλιώτη:
«Εγώ υπογράφω, άλλοι είναι υπεύθυνοι».
Συμπέρασμα: Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο να μην λες. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.
ΥΓ. Το κωπηλατοδρόμιο στοίχισε τελικά 54 εκατομ. ευρώ. Για την υπόθεση της σπατάλης των χρημάτων ( είχε προβλεφθεί για 28 εκ. ευρώ), έχει αναλάβει (υποτίθεται) ο εισαγγελέας.
2 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:07 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Ίος 2004
2 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:09 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Ίος 2010. Η επέλαση Μιχαλόπουλου αρχίζει…
2 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:10 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Ίος σήμερα. Σειρά έχουν κι άλλα έργα στο νησί, επί ημερών Σύριζα.
2 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:36 πμ
aftercrisis
Τι να ψάχνουμε τώρα…
Ο όρος «χρήσεις γης», νοτίως της Γεύγελης, αφορά αποκλειστικά και μόνον βιντεοπαιχνίδια και γενικώς virtual reality.
Είναι για να παίζουν πολεοδόμοι και «πολεοδόμοι», όπως οι πιτσιρικάδες κλέβουν αυτοκίνητα και ελικόπτερα στο Gran Theft Auto, για όσους ξέρουν.
2 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:37 πμ
aftercrisis
Ας τους βάλω πρωτότυπες ιδέες:
Τεχνητό χιόνι, στη γειτονική Δήλο.
2 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:49 μμ
Ενη
Καποτε ισως θα πρεπει να συμφωνησει συμπασα η κοινωνία, αριστεροι, δεξιοι, οικολογοι, ανθρωπιστες, κρατιστες, αυτονομοι κλπ.κλπ.
τι εννοειται με τον ορο ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Οι περισσοτεροι θα πουν βεβαια οχι ΠΟΣΟΤΙΚΗ αλλά ΠΟΙΟΤΙΚΗ αναπτυξη.
Σε ο,τι αφορά το περιβαλλον οπου ζουν οι ανθρωποι, να μη «στοιβαζονται» σε πυκνοκατοικημενες περιοχές, οπου εχουν κτισθει πολυκατοικιες η μια κολλητη στην αλλη, οπου κοινοχρηστος χωρος δεν υπαρχει, (παρκα κλπ.)
αλλά μονο δρομοι που ενωνουν τις πολυανθρωπες πολικατοικίες.
και ολα αυτα, να φαντασθει κανεις οτι ειναι κυρίως και τα αιτηματα των οικολογικων κινηματων, μεταξυ ολων των αλλων.
Ομως οταν σε μια χωρα βρισκομαστε μπροστα σε μια αδηριτη αναγκη για να γινουν επενδυσεις που θα τροχοδρομησει και την οικονομικη αναπτυξη (θεσεις εργασίας, μειωση της ανεργιας, κινηση της οικονομίας κ.α.)
δεν γινεται να επιχειρηματολογουμε εναντια σε αναπτυξιακες προσπαθειες και ιδιαιτερα εκει οπου ως χωρα εχουμε και τα…….συγκριτικα μας πλεονεκτηματα. Οπως εχει πολλες φορές ειπωθει η βαρια μας βιομηχανία ειναι ο τουρισμός.
Οσοι αντδρουν σε επενδυσεις στον τουριστικό τομεα πρέπει να προτεινουν αλλης μορφης αναπτυξη, η αλλης μορφης οργανωση της κοινωνίας. Το να τηρουνται οι «περιβαλλοντικοι οροι» ειναι ενα θεμα που τυγχανει πλειστων ερμηνειων. Οκαθενας, ακομα και το ιδιο το οικολογικό κινημα εχει και τη δικη του ερμηνεια.
Στο συγκεκριμενο θεμα της Ιου, οπως φαινεται απο το κειμενο που εδωσε ο Πανος, ειναι μια επενδυση οπως ολες οι παρομοιες που εχουν γινει σε ολα τα μερη της γης, οπου αναπτυχθηκε ο τουρισμος μιας χωρας.
Επειδη, δε, δεν εχουμε ενα κρατικο σχεδιασμό της οικονομίας, ειναι ο ιδιωτικος τομεας που επενδυει στην οικονομία.
Καλο θα ηταν να μεινει το περιβαλλον αθικτο και οσοι μπορουν να το χαιρονται κανοντας καμπινγκ η αλλες δραστηριοτητες των φυσιολατρων.
Ομως, στο καθεστως που ζουμε η ιδωτικη οικονομία κινει τα νηματα και το κρατος ελεγχει τη νομιμοτητα.
Ο αιγιαλος και βεβαια δεν πωλειται, υπαρχει μονο η χρηση του.
Καλον ειναι λοιπόν να γινονται εγκαταστασεις τουριστικες που θα σεβονται το περιβαλλον, να ειναι ποιοτικα κατασκευαστικα εργα και οχι μεγαθηρια συγκροτηματων , (οπως εγινε οχι μονο εδω αλλα και στην Ισπανια οπου τωρα με την κριση εχουν εγκαταλειφθει και ερημωσει)……
υγ. Αγαπητε Μιχαλη, παντα προσεχω τα σχολια σου που ειναι τεκμηριωμενα και σωστα, αλλά μερικα πραγματα ισως δεν μπορουν να γινουν αλλιως. Το θεμα νομιμοτητας και ελεγχου ειναι βεβαια εκ των ων ουκ ανευ, αλλά πολλες φορες δεν ξερει κανεις ποιος εχει δικαιο και ποιος οχι.
Π.χ. η απαντηση Τσιρωνη που εδωσε ο Πανος.
υγ. Τωρα γιατι το συγκεκριμενο θεμα συζητειται στο ποστ Βαρουφακης, ειναι ενα ερωτημα. 🙂
2 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:19 μμ
kapetanios
το γελοίο προκύπτει από την σύγκριση της τιμής παραχώρησης αιγιαλού πχ στο Πολύχρονο Χαλκιδικής (18€/m2) και στην Ιο (9€/m2). Γελοίο είναι επίσης η παραχώρηση αιγιαλού πχ στις επιχειρήσεις της Β Ελλάδος να δίνεται ΜΟΝΟΝ για έναν χρόνο (εμποδίζοντας κάθε μεσοπρόθεσμο επενδυτικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων) ενώ στην περίπτωση του Μιχαλούπουλου να δίνεται για όσα χρόνια γουστάρει . Έχει κι άλλα γελοία η υπόθεση αλλά βαριέμαι αυτήν την στιγμή να επεκταθώ.