6f7b3f4afb0cc7c5b1b7543613e0643e

ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Ιανουαρίου 1, 2015 in comments

Πριν λίγες μέρες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τη (λάθος) μάχη για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά ήταν η στάση του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ. Δόθηκε τότε η εντύπωση, κυρίως λόγω της σταθερής θέσης της ΔΗΜΑΡ, ότι τα δύο κόμματα είχαν συμφωνήσει για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαμαράς προσέφερε στη ΔΗΜΑΡ τα πάντα: σημαντική παράταση της κοινοβουλευτικής θητείας για τους βουλευτές της, επάνοδο στην κυβέρνηση και, ίσως το κυριότερο, την προοπτική της πολιτικής ανάστασης για τη ΔΗΜΑΡ, η οποία θα μπορούσε να εμφανιστεί πάλι ως η «αριστερά της ευθύνης», όπως έκανε το καλοκαίρι του 2012. Και αν η ΔΗΜΑΡ ψήφιζε Δήμα, πιθανότατα θα είχαμε ήδη εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας και το 2015 θα έμπαινε με εντελώς διαφορετικές πολιτικές συνθήκες.

.
Οι εξηγήσεις που ακούγονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το διαφαινόμενο ναυάγιο της εκλογικής σύμπραξης είναι επιεικώς αστείες: αν ο Κουβέλης ήθελε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, κάτι που δεν γνωρίζουμε αν ισχύει, προφανώς έπρεπε να την έχει. Αν η ΔΗΜΑΡ απαιτούσε προγραμματική συμφωνία για τη συνεργασία, να συνεργαστεί δηλαδή ως κόμμα με στοιχειώδη σοβαρότητα και όχι ως ένα τσούρμο αιχμαλώτων πολέμου, είναι επίσης αυτονόητο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συμπεριφέρεται τόσο αλαζονικά και προσβλητικά προς τους πιθανούς πολιτικούς του συμμάχους αν είχε εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, με βάση το δίκαιο του ισχυρού. Ή, εναλλακτικά, αν είχαν πάρει τα μυαλά της ηγεσίας του αέρα. Τι από τα δύο συμβαίνει, ας το κρίνει ο καθένας.

.
Ας υποτεθεί όμως ότι τα πολιτικά αμαρτήματα της ΔΗΜΑΡ είναι τόσο βαριά, που δε σηκώνουν ούτε συγχώρεση, ούτε έλεος. Τάχα δεν ισχύουν τα ίδια κριτήρια πολιτικής παρθενίας για πολλούς άλλους συνεργαζόμενους με το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι και Μνημόνια έχουν ψηφίσει και θητείες σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν; Κάθε λογικός ψηφοφόρος μένει με την απορία, πόσο χειρότεροι είναι ο Κουβέλης, ο Πανούσης και η Ρεπούση από τους ήδη ενταγμένους στο ΣΥΡΙΖΑ απελεύθερους του ΠΑΣΟΚ. Και η σύγκριση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αν γίνει με τα ορφανά του Καμμένου ή και με το κόμμα των ΑΝΕΛ, το σύνολο των μελών του οποίου υπήρξαν μέλη, στελέχη, βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ.

.
Ας μιλήσουμε λοιπόν καθαρά: όλο το παιγνίδι είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις εκλογές έχοντας κυριαρχήσει ο Λαφαζάνης και η λογική Λαφαζάνη στο εσωτερικό του. Κάτι που εκφράζεται με το πολιτικό ρεζιλίκι του ξεπουλήματος της ΔΗΜΑΡ, αλλά και με τις αριστερίστικες κορόνες των στελεχών αυτού του κλίματος (Μηλιός, Τόλιος και πολλοί άλλοι) οι οποίοι δε διστάζουν να παίζουν πόκερ με το μέλλον της χώρας και τη θέση της στην ΕΕ και το ευρώ, νομίζοντας ότι έτσι κάνουν «αριστερή» πολιτική.

.
Φυσικά είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να αυτοκτονήσει πολιτικά, ένα βήμα πριν γίνει κυβέρνηση. Να αμφισβητήσει μόνος του όχι μόνο την αυτοδυναμία, αλλά και την ίδια την πρωτιά στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Να διακινδυνεύσει να μείνει, ακόμα κι αν βγει πρώτο κόμμα, χωρίς ούτε έναν πολιτικό σύμμαχο στην επόμενη Βουλή – ή, ακόμα χειρότερα, μόνο με τους ΑΝΕΛ, αν καταφέρουν κι αυτοί να επιβιώσουν. Και να οδηγήσει έτσι τη χώρα και πάλι στο ΝΔΣΟΚ.

.
Αυτές είναι οι μοναδικές ρεαλιστικές προοπτικές που εξασφαλίζει ο λαφαζανισμός. Αν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 3 και 4 του μηνός τις επιβεβαιώσει ή τις κουκουλώσει με διφορούμενα και μισόλογα, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ένα μέρος των ψηφοφόρων του και υποστηρικτών μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς δηλαδή που δεν έχουν καμιά σχέση με τη λογική και τις προτάσεις των μειοψηφικών τάσεων, οι οποίες προσπαθούν τώρα να πάρουν το πάνω χέρι με τις εκλογικές συμμαχίες και την εκλογική ρητορική της ανέξοδης αυτοεπιβεβαίωσης φαντασιώσεων και τυχοδιωκτισμών. Τις ίδιες δυνάμεις και πρόσωπα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά απόκλεισαν το άνοιγμά του στην κοινωνία και στους πολίτες, με τη ρητορική και τις πρακτικές τους. Μπορεί αυτοί οι ψηφοφόροι να είναι λίγοι και να μην επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, μπορεί όμως και όχι.

*

Ανοιχτό δημοκρατικό προσκλητήριο αποφάσισε η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ… αλλά η Αριστερή Πλατφόρμα απείχε!

Ιανουαρίου 4, 2015 in comments

Δεν μπορεί να υπάρξει καθαρότερο μήνυμα ότι ΔΕΝ υπάρχει ενότητα και συναντίληψη στο ΣΥΡΙΖΑ τρεις μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές. Ο Τσίπρας έκανε το τραγικό λάθος να επιλέξει τον «εξευμενισμό του θηρίου» αντί την πολιτική σύγκρουση όταν ήταν καιρός να την κάνει, με αποτέλεσμα την προσωπική του μείωση, στην περίπτωση ΔΗΜΑΡ και Κουβέλη, η οποία ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις πιθανών συνεργασιών, τις οποίες δεν εγκρίνει η… Ίσκρα. Αν ο ίδιος και η ομάδα στελεχών γύρω του τα θεωρούν όλ’ αυτά φυσιολογικά, δε μπορώ να το ξέρω. Ωστόσο, η έκκληση προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ανανεώθηκε σήμερα από τον Τσίπρα, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η πτέρυγα Λαφαζάνη, δείχνει ποιος έχει το ιδεολογικό και πολιτικό «πάνω χέρι» αυτή την κρίσιμη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς.

Digital Camera

Αυτοδυναμία ή πολιτική ηγεμονία;

Ιανουαρίου 7, 2015 in comments

Η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και με 33%, αρκεί να ψηφιστούν αρκετά τα κόμματα που δεν θα συγκεντρώσουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή. Φροντίζει γι’ αυτό το μπόνους των 50 εδρών, που θέσπισε και διατήρησε το ΝΔΣΟΚ για λογαριασμό του, αλλά για πρώτη φορά φαίνεται ότι δεν θα το απολαύσει.

.
Αλλά η αυτοδυναμία με ποσοστό κάτω από 40% (κι αυτό σχηματικά) δεν σημαίνει και πολλά. Από πρακτική άποψη, θα σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση από τον Τσίπρα ή από τον ΣΥΡΙΖΑ (με κομματικές διαδικασίες). Αυτό είναι καλό από την άποψη ότι η κυβέρνηση αυτή θα μπορέσει να ασχοληθεί με τα επείγοντα προβλήματα της χώρας, αυτά που τόσο ανεύθυνα φόρτωσε στον κόκορα ο Σαμαράς επισπεύδοντας τις εκλογές, με την ελπίδα ότι θα τις κερδίσει.

.
Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει η δυνατότητα της διαχείρισης. Θα υπάρχει όμως η δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος του πρώτου κόμματος; Με δεδομένο ότι όλες μα όλες οι εξουσίες θα παραμένουν στα χέρια του ΝΔΣΟΚ, το οποίο πολύ λογικά θα προσπαθήσει να τις διατηρήσει και να τις εκμεταλλευτεί για να κάνει τη ζωή της νέας κυβέρνησης δύσκολη.

.
Θεωρώ ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τους εταίρους στην ΕΕ: πολύ σύντομα θα βρουν λύση στα προβλήματα της σχέσης τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει εσωτερική (συριζαίικη) αυτό-υπονόμευση.

.
Αν συμβεί αυτό, σε σύντομο χρόνο- γιατί κάθε χρονοτριβή θα είναι πολιτικά καταστροφική,  τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες της επόμενης κυβέρνησης να κατακτήσει την πολιτική ηγεμονία στο εσωτερικό της χώρας και να διεκδικήσει αποφασιστικά τη μετακίνηση των εξουσιών (δικαστική, ΜΜΕ, τράπεζες, σώματα ασφαλείας, δημόσιες υπηρεσίες κλπ) είτε προς το μέρος της είτε προς την ουδετερότητα. Η μετακίνηση αυτή είναι απαραίτητος όρος για να υλοποιηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στην Ελλάδα, κάτι που είναι και το πραγματικό ζητούμενο των εκλογών.

.
Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για το ΣΥΡΙΖΑ (όχι όλον…) για μετά τις εκλογές, που δίνει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας για τον ίδιο και για τη χώρα. Γιατί δεν μας αρκεί να ξεφορτωθούμε το ΝΔΣΟΚ, πρέπει αφ’ ενός να μη το ξαναφορτωθούμε σύντομα και αφ’ ετέρου να αξίζει τον κόπο όλη αυτή η φασαρία – να δούμε δηλαδή αλλαγές, οι οποίες με το ΝΔΣΟΚ μοιάζουν αδιανόητες.

.
Το δεύτερο σενάριο, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, είναι αυτό της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ή περισσότερα από τα μικρά κόμματα ή, αν αυτό σταθεί αδύνατο, ο «μεγάλος συνασπισμός» (με τη ΝΔ) ή νέες εκλογές. Το δεύτερο σενάριο είναι το λιγότερο κακό από τα επόμενα, αλλά όλα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: μηδέν στο πηλίκον.

*

Η δημοσκοπική μελαγχολία και η μελαγχολία της κοινωνίας

Ιανουαρίου 9, 2015 in comments

Η δημοσκοπική μελαγχολία (όρος που είδα σε ανάρτηση του Πάνου Θεοδωρίδη) αφορά τους πάντες: κανένα κόμμα δεν μπορεί να είναι πραγματικά ευχαριστημένο από τις δημοσκοπικές του επιδόσεις. Το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ, ο ΓΑΠ, το ΚΚΕ, ακόμα και η ΧΑ δεν έχουν κανένα λόγο να χαίρονται. Ομοίως το Ποτάμι, το οποίο θα πρέπει να περιορίσει τις φιλοδοξίες του στην απλή είσοδο στη Βουλή, για πρώτη και κατά πάσαν πιθανότητα τελευταία φορά.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η δημοσκοπική μελαγχολία των μικρών θα σήμαινε δημοσκοπική ευφορία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά κι αυτό δεν προκύπτει, από τους αριθμούς που συλλέγουν, επεξεργάζονται και δημοσιεύουν οι δημοσκόποι, αφήνοντας έτσι σε μελαγχολία και τους «μεγάλους».

Όλ’ αυτά συμβαίνουν γιατί πόλωση δεν υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κομμάτων. Στην κοινωνία η μελαγχολία είναι σταθερή κατάσταση – και η μελαγχολία αποτρέπει την  πόλωση. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, έτσι θα μείνουν τα πράγματα, για πολύν καιρό ακόμα.

*

Δεν θα τελειώσει…

Ιανουαρίου 10, 2015 in comments

Τα «απίστευτα» γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Γαλλία δεν είναι πρωτοφανή, ούτε καν για την Ευρώπη. Επειδή όμως είχαν τρομερό συμβολισμό  έχουν συγκλονίσει τους Ευρωπαίους όσο και η 11η Σεπτεμβρίου 2001. Και επειδή υπάρχει ένας κόσμος ακραίων που πανηγυρίζει για τις σφαγές, θα υπάρξει συνέχεια, καθώς ο ασύμμετρος πόλεμος μεταφέρθηκε ήδη στην Ευρώπη, για τα καλά.

Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο πολιτισμών – είναι ακριβώς η απουσία πολιτισμού που τον χαρακτηρίζει. Η ανησυχία είναι πολύ εύκολο να μετατραπεί σε υστερία και η υστερία να οδηγήσει σε ουσιαστικά ανεξέλεγκτη κλιμάκωση. Μετά, όταν τα πράγματα ησυχάσουν, η Ευρώπη θα έχει αλλάξει δραματικά.

Με λίγα λόγια όλα εξαρτώνται από την ωριμότητα των Ευρωπαίων και των ηγεσιών τους, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητά τους για ταυτόχρονη προάσπιση της ασφάλειας αλλά και των κατακτήσεων του δικού τους πολιτισμού.

Η πιθανότητα να ξεφουσκώσει σύντομα όλο αυτό και να το «ξεχάσουμε» δεν φαίνεται ισχυρή. Θα ζήσουμε ένα τσουνάμι εξελίξεων τις οποίες κανείς δε μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ιστορία προδιαθέτει για τα πάντα, στην κλίμακα από το μικρότερο δυνατό κακό, ως τον χειρότερο εφιάλτη.

*

Όταν ο πρύτανης αφήνει τη βολή του

Ιανουαρίου 11, 2015 in comments

Αφήνω τη βολή της θέσης του πρύτανη του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας για να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις…

http://www.kathimerini.gr/799049/article/epikairothta/politikh/h-epilogh-ths-systrateyshs

Νόμιζα ότι η θέση του πρύτανη στο ΕΚΠΑ είναι ζόρικη και απαιτητική και ουχί «βολή». Λάθος μου. Εκτός αν κάνω (πάλι) λάθος και ο κύριος πρύτανης θυσιάζει τη βολή του ενόψει νέων ευκαιριών, τις οποίες αυτός προβλέπει, αλλά εμείς δεν. Γιατί να σώσει μόνο το ΕΚΠΑ, αν μπορεί να σώσει ολόκληρη τη χώρα, εν τω μεταξύ; 😉

*

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο σκαντζόχοιρος και τα ψηφοδέλτια

Ιανουαρίου 12, 2015 in comments

Δεν γνωρίζω τον αρθρογράφο, ξέρω όμως ότι αυτά που γράφει για την ιδιότυπη εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ ισχύουν. Άλλωστε σχεδόν όλα τα έχουν επισημανθεί σε αναρτήσεις και σχόλια της καλύβας. Όποιος περιμένει να συναντήσει στην πραγματικότητα των κομμάτων κάτι καλύτερο ή έστω διαφορετικό, ψάχνει για ψύλλους στ’ άχυρα. Και αν μέχρι ενός σημείου δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, μας ενδιαφέρει η επίπτωση που μπορεί να έχουν στην πολιτική της αυριανής κυβέρνησης, ειδικά τον πρώτο κρίσιμο καιρό. Ως ανεξάρτητοι σχολιαστές και πολίτες που διαθέτουν ένα μικρό βήμα (στα λεγόμενα… μύδια) οφείλουμε να το σημειώσουμε: καιστο θέμα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε καλό βαθμό. Προς το παρόν αυτό και τα άλλα, πολύ πιο σοβαρά, προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ υπερκαλύπτονται από την απέχθεια που προκαλεί το ΝΔΣΟΚ στους πολίτες, αλλά κι αυτό σε δυο βδομάδες θα αρχίσει να εξασθενεί, μέχρι να πάψει να ισχύει. Μετά, τι γίνεται;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο σκαντζόχοιρος και τα ψηφοδέλτια | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.

*

Ο Τσίπρας διαβεβαίωσε τους κυνηγούς ότι δεν θα καταργήσει το κυνήγι

Ιανουαρίου 12, 2015 in comments

Τη μια μέρα η Ραχήλ, την άλλη το γήπεδο της ΑΕΚ, την παράλλη η είσοδος στον ΔΟΛ και το ΜΕΓΚΑ, σήμερα το κυνήγι – υποθέτω με σύμφωνη γνώμη και των εκλεκτών υποψηφίων των Οικολόγων Πράσινων, που δίνουν… το οικολογικό χρώμα. Καλά που οι συριζαίοι έχουν τη Μέρκελ για να επιβεβαιώνουν ότι είναι και ζόρικοι και αριστεροί 😉

ΥΓ. Όταν έλεγα εδώ και μήνες «χαμηλά ο πήχης» κάτι τέτοιο εννοούσα. Φυσικά αναμένονται ακόμα πιο ορέα πράγματα – ας είναι καλά η Μέρκελ που θα τρώει τις αγριάδες. Κυρίως όμως το ΝΔΣΟΚ, που τα κάνει όλα αυτά να φαίνονται «ψιλά γράμματα», ενώ δεν είναι.

*

Α. Τσίπρας στην Handelsblatt: Μας δώσατε περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε

Ιανουαρίου 13, 2015 in comments

Η «προς Γερμανούς επιστολή» είναι μια σημαντική πολιτική και επικοινωνιακή κίνηση από τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον στις σχέσεις με τη Γερμανία και κατ’ επέκταση την ΕΕ.  Ο Τσίπρας επιχειρηματολογεί στη βάση της λογικής, αυτής που επικαλούμαστε όλοι (ακόμα και ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς πριν υποταχθούν και στρατευτούν στην ακριβώς αντίθετη πολιτική): είναι αδύνατον να σβήσεις τη φωτιά ρίχνοντας κι άλλο λάδι. Είναι αδύνατον να αποπληρώσεις ένα μεγάλο (τώρα, ακόμα μεγαλύτερο) χρέος σκοτώνοντας την οικονομία και τη ίδια την κοινωνία που τη στηρίζει. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά επιτέλους πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, στη βάση της κοινής λογικής και του αμοιβαίου συμφέροντος, της χώρας μας και των εταίρων της. Ό,τι και να πουν οι αμετανόητοι Παπαμιμίκοι, όσο κι αν προσπαθήσουν να κάνουν τα δύσκολα ακόμα δυσκολότερα οι διάφοροι Τόλιοι του ΣΥΡΙΖΑ.

*

Πολύ αργά για να μη γίνει τίποτα

Ιανουαρίου 15, 2015 in comments

(Σχόλιό μου στο karfitsa.gr)

Αυτές τις μέρες όλοι έχουμε ένα λόγο παραπάνω να απελπιζόμαστε για τους πολιτικούς, για τα κόμματα, για τους «εκπροσώπους» μας. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς, για λίγα έστω λεπτά, οποιοδήποτε από τα αμέτρητα τηλεοπτικά πάνελ: τράτζικ!
Μια κατάσταση πολιτικής και πολιτισμικής παρακμής, η οποία έρχεται και δένει με την πολύτιμη συμβολή των τηλε – δημοσιογράφων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα ούτε θέλουν ούτε μπορούν να συντονίσουν μια πολιτική συζήτηση στοιχειωδώς θελκτική, δηλαδή με κανόνες, ουσία και σεβασμό του χρόνου και της αισθητικής.
Μήπως όμως είμαστε υπερβολικοί στις απαιτήσεις μας από τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους που «μας έτυχαν»; Από πού άραγε προέρχονται όλοι αυτοί και από πού εμείς; Και γιατί θα έπρεπε να διαθέτουμε καλύτερους απ΄ αυτούς που έχουμε;
Ιδιαίτερα όσοι ζούμε στη Θεσσαλονίκη και τα πέριξ θα έπρεπε να είμαστε λιγότερο απαιτητικοί, αφού όχι μόνο αποδεχόμαστε αλλά και δια της ψήφου μας πρόσφατα επιβραβεύσαμε την κατάσταση που επικρατεί στο άμεσο περιβάλλον που ζούμε, σε όλους τους δήμους της Νύμφης του Θερμαϊκού.
Μήπως είναι σε καλύτερο επίπεδο τα λοιπά τηλεοπτικά προγράμματα που καταναλώνουμε καθημερινά, οι μουσικές που επιτρέπουμε να φτάνουν ως τ’ αυτιά μας, η ψυχαγωγία που επιλέγουμε – από τον «καφέ» στα κατειλημμένα πεζοδρόμια ως τις νυχτερινές μας επιλογές;
Αλλά και οι τόποι της «κοινωνικής δικτύωσης», στο ίντερνετ, στους οποίους συχνάζει ένα πλήθος από εμάς, μήπως είναι ένας άλλος τόπος; Ούτε κατά διάνοιαν! Παρά τις διάσπαρτες νησίδες είναι ο ίδιος άχαρος τόπος που γεννά τους γνωστούς μας πολιτικούς και δημοσιογράφους, με τους οποίους αισθανόμαστε άβολα εμείς οι γνωστοί, επίσης, πολίτες: κολιός και κολιός, από το ίδιο βαρέλι!
Αλλά είναι πολύ αργά για να μη γίνει τίποτα.
Είναι βέβαιο πως ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι δημοσιογράφοι ούτε οι πολίτες θ’ αλλάξουν με δική τους πρωτοβουλία και κόστος. Αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, θα είχε συμβεί προ πολλού. Θα αλλάξουμε όλοι, θέλοντας και μη, ερήμην μας. Με τον τρόπο που θα μας επιβάλει η ανάγκη.
Θα το προλάβουμε κι εμείς που γνωρίσαμε κατά σειράν την Ελλάδα της φτώχειας, της «αλλαγής», της αστακομακαρονάδας και, τελευταία, της κατάθλιψης. Και αν τα πράγματα πάνε καλά (γιατί μπορεί και να πάνε στραβά κι ανάποδα) και η χώρα μας αποχτήσει καλύτερους πολίτες, υπάρχει ελπίδα να ζήσουμε κι έναν καλύτερο δημόσιο βίο.

19380a78f2845cc155f67baccb51298f

Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω

Ιανουαρίου 15, 2015 in comments

Οι πολίτες δεν ήθελαν τις πρόωρες εκλογές. Δεν ήθελαν, επίσης, να παραβιαστεί για μια ακόμα φορά το πνεύμα του Συντάγματος, με τη χρησιμοποίηση της αδυναμίας για εκλογή προέδρου για να επιβληθούν πρόωρες εκλογές. Γι’ αυτό και οι δημοσκοπήσεις «τιμώρησαν» για λίγο καιρό τον ΣΥΡΙΖΑ, με το περίφημο «κλείσιμο της ψαλίδας».

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται απολύτως από την ετερογονία των σκοπών (τους): κάποιοι νομίζουν ότι θα πιάσουν ξανά και θα ματίσουν το νήμα που κόπηκε πριν 70 χρόνια για την αριστερά, κάποιοι πιστεύουν ότι μέσω του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσουν την ατζέντα του ΚΚΕ, για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Οι περισσότεροι όμως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για ένα διπλό λόγο: είναι απολύτως απελπισμένοι από την πολιτική του ΝΔΣΟΚ και δεν υπάρχει άλλη κυβερνητική πρόταση.

Παραβλέπουν λοιπόν τις ασάφειες, τις εσωτερικές διαφωνίες, την παλαιοκομματική λογική στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και ένα πλήθος άλλα κουσούρια του ΣΥΡΙΖΑ. Προτιμάνε να βλέπουν τα νέα πρόσωπα (δηλαδή τον Τσίπρα και ελάχιστους άλλους, μέσα στη συνήθη κομματική γεροντοκρατία) που μεταφέρουν μιαν αμυδρή έστω ελπίδα ότι θα τους απαλλάξουν από τα βαμπίρ του ΝΔΣΟΚ και, επιπλέον, ότι δεν θα τα κάνουν μούσκεμα!

Προσωπικά δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος για τις εξελίξεις: εδώ και πολύ καιρό έχω καταλήξει ότι ο πήχης των προσδοκιών πρέπει να  τοποθετείται πολύ χαμηλά. Θεωρώ όμως αναγκαία συνθήκη για την επιβίωσή μας να ταραχθεί επιτέλους ο βάλτος, γι’ αυτό και θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, αίσθησή μου είναι ότι το μούδιασμα που ανάφερα στην αρχή έχει ήδη ξεπεραστεί από τα πράγματα και σιγά σιγά αρχίζει να σχηματίζεται μέσα στο εκλογικό σώμα το ρεύμα που θα δώσει το τελικό ποσοστό στο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά ο στίχος που τραγούδησε ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και χρησιμοποίησε προεκλογικά το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου: το ποτάμι δε γυρίζει πίσω!

Εκτίμησή μου είναι ότι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, βοηθούντος και του παρανοϊκού εκλογικού νόμου, έχει ήδη κουμπώσει και απομένει να δούμε την έκταση που θα πάρει η εκλογική του νίκη.

*

Νέα Δημοκρατία: Βασικός της στόχος να πείσει τους «νοικοκυραίους» και τη «μεσαία τάξη»;

Ιανουαρίου 17, 2015 in comments

Αυτό ισχυρίζεται το επικοινωνιακό επιτελείο του Σαμαρά (και αναπαράγει ο αρθρογράφος του ΒΗΜΑΤΟΣ) αλλά για όποιον παρακολουθεί απέξω, με στοιχειώδη ψυχραιμία, η αλήθεια μοιάζει διαφορετική: ο πραγματικός στόχος του Σαμαρά είναι να κανιβαλίσει τα όμορα κόμματα (κυρίως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ) και να μαζέψει ο ίδιος «όλο το χαρτί», βασιζόμενος στη θεωρία της χαμένης ψήφου. Γιατί, πράγματι, ο μοναδικός τρόπος να μην πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά και την κυβέρνηση είναι οι υποτιθέμενες «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις, αλλά και όποιος άλλος φοβάται την επέλαση των «κομμουνιστών»  να ψηφίσουν ομοθυμαδόν Σαμαρά! Αυτό βέβαια ενέχει δύο κινδύνους: πρώτον, να γίνουν τα υποψήφια θύματα (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) μαλλιά κουβάρια με τη ΝΔ και, δεύτερον, αν το κόλπο δεν πιάσει και η ΝΔ παραμείνει δεύτερη, με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εκτός Βουλής, να ενισχυθεί αποφασιστικά η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ!

Το τελευταίο χαρτί του Σαμαρά λοιπόν είναι η χαμένη ψήφος και είναι σίγουρο ότι θα το παίξει δυνατά, εις βάρος των υποτιθέμενων «φιλικών» του κομμάτων, παρακινούμενος και από το προσωπικό του πολιτικό ένστικτο. Το άνοιγμα των τελευταίων ημερών προς τα αριστερά (λέμε τώρα…) της ΝΔ αυτό ακριβώς υποδηλώνει. Αυτό εκτιμώ ότι θα είναι το κόλπο γκρόσο των τελευταίων ημερών – θα μπορούσε και να πιάσει αν ο Σαμαράς και η ΝΔ διέθεταν μεγαλύτερο απόθεμα πολιτικής αξιοπιστίας από αυτό που τους έχει απομείνει. Αν οι κινήσεις τους δικαιώσουν όσα έγραψα παραπάνω,  κινδυνεύουν να μεγαλώσουν υπέρμετρα οι ίδιοι το ποσοστό  του ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντάς του μαζικά τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων – για να κλείσουμε εύθυμα το παρόν σχόλιο.

(Και που να δεις γέλια αν συνωμοτήσει το Σύμπαν για να βοηθήσει τον Σαμαρά και καταλήξουμε σε τρικομματική Βουλή…)

*

Δημοσκόπηση για ΣΚΑΙ: ΣΥΡΙΖΑ 33,5% – ΝΔ 27%

Ιανουαρίου 19, 2015 in comments

Η διαφορά θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερη αν η ΝΔ πετύχαινε να «ροκανίσει» το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ή να πείσει τους ψηφοφόρους της ΧΑ να την ψηφίσουν μαζικά ενόψει του φοβερού και τρομερού… κομμουνιστικού κινδύνου, που απειλεί τη χώρα. Προφανώς οι ψηφοφόροι δεν δίνουν σημασία πλέον στα λεγόμενα του Σαμαρά και των ακροδεξιών τερατολόγων που κυριαρχούν στην εκλογική εκστρατεία της ήδη σπαρασσόμενης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η γιγαντιαία  (όσο και ανόητη) επιχείρηση τρομοκράτησης του κόσμου απέτυχε παταγωδώς και η ΝΔ θα κριθεί βάσει της δικής της απόδοσης και μόνον. Αν αποτύχει και η προσπάθεια κανιβαλισμού των ψήφων ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, κάτι που είναι πολύ πιθανό αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έτσι κι αλλιώς η ΝΔ δεν έχει καμιά ελπίδα για πρωτιά, τότε η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων την Κυριακή ενδέχεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 10 μονάδες.

*

Τα αυγά στις εκλογές της Κυριακής

Ιανουαρίου 20, 2015 in comments

Πάμε στις εκλογές της Κυριακής με ερωτηματικά και ασάφειες. Ένα απ’ αυτά που δεν έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ και τα μύδια είναι τι εκλογική επίδοση θα έχουν τ΄αυγά. Όλοι μοιάζει να έχουν ξεχάσει το 9,4% που πέτυχαν λίγους μήνες νωρίτερα, στις ευρωεκλογές. Οι δημοσκόποι ερμηνεύουν το 5% ή το 6% που δίνουν στη ΧΑ οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις με την υπόθεση ότι οι πολλοί ψηφοφόροι της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης δεν απαντάνε στις ερωτήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση όμως η ΧΑ είναι πολιτικά ζωντανή και δυνητικά επικίνδυνη. Έχουν περάσει κιόλας 16 μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησε η αντιπαράθεση του πολιτικού κόσμου και της δικαστικής εξουσίας μαζί της, η δίκη δεν έχει αρχίσει ακόμα και το πολιτικό τέλος της επικίνδυνης οργάνωσης  δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Κι αν γίνει η στραβή και η ΧΑ είναι τρίτο κόμμα την Κυριακή, θεωρητικά ενδέχεται να λάβει εντολή σχηματισμού ο φυλακισμένος φύρερ στον Κορυδαλλό. Και μόνο αυτό φτάνει για να δείξει το επίπεδο της αποτυχίας στους χειρισμούς που έγιναν από την πολιτική ηγεσία (πρωτίστως την κυβέρνηση Σαμαρά) και την Δικαιοσύνη. Μπορούμε μόνο να ευχηθούμε ο ελληνικός λαός να είναι πιο αποτελεσματικός στην αντιπαράθεση με τους ναζί, με την ψήφο του.

*

Προεκλογικό σχόλιο

Ιανουαρίου 22, 2015 in comments

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν απομείνει ως ψηφοφόροι οι (ιδεολόγοι) ακροδεξιοί και οι… νεοφώτιστοι συνοδοιπόροι. Η λεγόμενη «μεσαία τάξη»  (με πολιτικούς όρους: το κέντρο) έχει αναχωρήσει γι’ αλλού, κουνώντας το μαντίλι. Το 19% της ΝΔ στις πρώτες εκλογές του 2012 αναιρέθηκε στις δεύτερες, γιατί οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ θέλησαν να δώσουν στο κόμμα τους μια τελευταία ευκαιρία. Έτσι η ΝΔ έλαβε το παρηγορητικό 29% και έγινε πρωθυπουργός ο Σαμαράς. Η μεγαλοψυχία αυτή των ψηφοφόρων της ΝΔ δεν βρήκε την παραμικρή ανταπόκριση στην κυβερνητική πολιτική των επόμενων ετών, συνεπώς δεν θα επαναληφθεί. Το έλλειμμα θα καλυφθεί εν μέρει με νέες εισροές, κυρίως από τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά από τη στιγμή που απέτυχε παταγωδώς η εκστρατεία τρομοκράτησης των πολιτών που επέλεξε ως προεκλογική στρατηγική η ακροδεξιά ηγεσία της ΝΔ, η ήττα ενδέχεται να μετατραπεί σε πραγματική συντριβή. Γιατί πολλοί ψηφοφόροι που θα ψήφιζαν ΝΔ υπό τον καταναγκασμό «να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ», τώρα δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν και να μη ψηφίσουν τα μικρότερα κόμματα, που τους εκφράζουν περισσότερο.

Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε σήμερα το ακριβές μέτρο των πραγμάτων ένας ψηφοφόρος του (με προέλευση ΠΑΣΟΚ): ούτε που έχουν καταλάβει τι συμβαίνει, ούτε που κάνουν τίποτα οι ίδιοι – ο κόσμος θα τους κάνει κυβέρνηση, με το ζόρι! 

*

Προεκλογικό Σάββατο

Ιανουαρίου 24, 2015 in comments

Ήταν μια ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδος: είχε έντονες συγκινήσεις, είχε ανατροπές, στον κόσμο κυριάρχησε μάλλον μια ευγενής αμηχανία παρά πόλωση, δεν είχε τον ατελείωτο και επιπλέον αφήνει προοπτικές για τη συνέχεια, από Δευτέρα. Όπως το καλό σεξ, που θα έλεγε μια ήδη πικραμένη ψυχή…

Αυτό που μένει να απαντηθεί από τις κάλπες είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία ή όχι. Και το ένα και το άλλο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, από τη σκοπιά του πολίτη που έχουν πιάσει φωτιά τα μπατζάκια του, για τη χώρα του και το νοικοκυριό του.

Αυτό που ξεκαθάρισε τις τελευταίες μέρες είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας. Τα υπόλοιπα, που είναι και τα πραγματικά σημαντικά, είναι αμμιγώς ελληνικά, εσωτερικά θέματα. Και απ΄ αυτά θα κριθεί, σχεδόν με το καλημέρα, αν ο Τσίπρας θα μείνει πρωθυπουργός για λίγους αγχώδεις μήνες ή για μια δημιουργική και αναγεννητική οκταετία.

ce1160b5b04b77669aa8d163298eefac

Μια πρώτη αξιολόγηση του αποτελέσματος

Ιανουαρίου 25, 2015 in comments

Είναι μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, αλλά όχι θρίαμβος. Είτε υπάρξει αυτοδυναμία μιας ή δύο εδρών στη Βουλή είτε όχι. Γιατί με ένα ποσοστό αρκετά κάτω από 40% και χωρίς κανένα περιθώριο απειθαρχίας στην κοινοβουλευτική ομάδα είσαι υποχρεωμένος να επιδιώκεις ανά πάσα στιγμή συναινέσεις (συμβιβασμούς) και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Πολύ περισσότερο στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον… έξω κόσμο.

Είναι μια μεγάλη ήττα για τη ΝΔ, αλλά δεν είναι θανατηφόρα (στρατηγική), όπως ήταν η ήττα του ΠΑΣΟΚ στα 2012. Ωστόσο είναι προφανές ότι η ΝΔ πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση και τόλμη τις δικές της εσωτερικές υποθέσεις – με πρώτη την παραμονή του Σαμαρά στην ηγεσία. Μπορεί να τους συμβεί το χειρότερο (διάσπαση και μίμηση της αποδόμησης του ΠΑΣΟΚ) μπορεί και όχι.

Κερδισμένοι ήταν σήμερα όλοι οι «μικροί», πλην ΠΑΣΟΚ (το οποίο, ωστόσο, επιβίωσε και μπήκε στη Βουλή) και του κόμματος ΓΑΠ. Κάποιος ή κάποιοι από τους «μικρούς» πιθανότητα θα κληθούν να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, πιθανότητα αφ’ εαυτής ενδιαφέρουσα.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και η ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά μοναδική. Αν την εκμεταλλευτεί υπέρ της χώρας και των πολιτών, θα αυξήσει τις δυνάμεις του και θα δημιουργήσει πολιτική ηγεμονία.

Καλή συνέχεια!

*

ΣΑΝΕΛ

Ιανουαρίου 27, 2015 in comments

Όσοι σκίζουν τα ρούχα τους από ιερή αγανάκτηση για την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ας απαντήσουν στο απλό ερώτημα: θα προτιμούσαν νέες εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες;

Επειδή η απάντηση είναι, αυτονόητα, αρνητική, πρέπει να πούμε ευθέως και χωρίς περιστροφές  ότι στην νέα  Βουλή δεν υπάρχει καλύτερος ή έστω λιγότερο κακός εταίρος για κυβερνητική συνεργασία. Ούτε καν λιγότερο ψεκασμένος.

Ψυχραιμία, λοιπόν. Θα κρίνουμε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι και ο κύριος υπεύθυνος για ό,τι καλό ή κακό ακολουθήσει, με βάση τις επιδόσεις της επί του πεδίου της πραγματικότητας. Όλα τ’ άλλα είναι να ‘χαμε να λέγαμε.

*

Η νέα κυβέρνηση

Ιανουαρίου 27, 2015 in comments

Είναι μια μεγάλη (σε αριθμό υπουργών) κυβέρνηση, με λιγότερα υπουργεία. Είναι μια ανομοιογενής σύνθεση, όπως όλες οι κυβερνήσεις που είχαμε στην Ελλάδα από το 2009 και μετά. Είναι μια κυβέρνηση που περιέχει υπουργούς (άλλοτε, άλλους) με τους οποίους πολλοί  εκνευρίζονται μόνο που τους βλέπουν, όπως συμβαίνει από το 1821 και μετά. Είναι μια κυβέρνηση που έχει στη σύνθεσή της ορισμένα πρόσωπα, που υπόσχονται κάτι διαφορετικό (προς το καλύτερο) όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Όλα θα κριθούν σε λίγους μήνες – σε μεγάλο βαθμό από το ρυθμό που θα έχει επιβάλει ο Αλέξης Τσίπρας. Και από την ικανότητά του να μετατρέψει αυτό το ανομοιογενές τσούρμο σε πειθαρχημένη και αποτελεσματική ομάδα.

Για σήμερα, ευχές για καλή επιτυχία!

*

WSJ: Η ευρωζώνη ίσως χρειαστεί να θυσιάσει την Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία

Ιανουαρίου 29, 2015 in comments

Μετάφραση: να θυσιαστεί η Ελλάδα, για να σωθεί το άθλιο μετα -Φρανκικό πολιτικό κατεστημένο του Ραχόι – του οποίου η φυσική θέση είναι στη φυλακή, μετά από τις αποκαλύψεις για τα «μαύρα ταμεία» του κόμματος (λεπτομέρειες εις τον Ισπανό κ. Γκρούεζα). Αναρωτιέμαι αν είναι έξυπνο να θεωρούν τους Ευρωπαίους – και ειδικά τους Ισπανούς – τόσο μα τόσο ηλίθιους…

d2849afccaff9e1fb0452b4438e558b8

Τσίπρας – Βαρουφάκης παρουσιάζουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στους Ευρωπαίους

Ιανουαρίου 30, 2015 in comments

Για πρώτη φορά από το 2010 μια ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει στους εταίρους συγκεκριμένη, δική της πρόταση για την ανάταξη της οικονομίας και της χώρας. Αυτή την ώρα δε γνωρίζουμε πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι, αφού η ριζική ανατροπή της προηγούμενης «λογικής» θεωρείται αυτονόητη στην ελληνική πλευρά,  ούτε που θα ισορροπήσει ο ενδεχόμενος συμβιβασμός. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι η ως τώρα καταστροφική (θανατηφόρα) «θεραπεία», στην οποία υποβαλλόταν η χώρα μέσω του ΝΔΣΟΚ, δεν θα συνεχιστεί. Οι Έλληνες έκαναν την κίνηση που έπρεπε στις 25 Ιανουαρίου και η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη και προετοιμασμένη. Σειρά των εταίρων να ανταποκριθούν, προς όφελος της Ευρώπης, του ευρώ και της Ελλάδας. Αν, μετά, κλαίνε οι Έλληνες ολιγάρχες και τα παράσιτα, μικρό το κακό!

Τσίπρας – Βαρουφάκης παρουσιάζουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στους Ευρωπαίους – οικονομικές ειδήσεις της ημέρας – Το Βήμα Online.

*

Αλαλούμ στα σχολεία ανήμερα των Τριών Ιεραρχών

Ιανουαρίου 30, 2015 in comments

Ας ελπίσουμε ότι είναι η τελευταία ανωμαλία που προκάλεσαν στην εκπαίδευση οι προηγούμενοι απερίγραπτοι Υπουργοί «Παιδείας»: σήμερα ταλαιπωρήθηκαν άδικα γονείς (που το καθημερινό τους πρόγραμμα πήγε… περίπατο), μαθητές και εκπαιδευτικοί, με πρόσχημα τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, σε μια κατά τα άλλα κανονική εργάσιμη μέρα. Μια κανονική μέρα πρέπει να είναι η μέρα αυτή και για την εκπαίδευση. Το καλό νέο είναι ότι η πολιτική (και όχι μόνο) αρπαχτή της δήθεν αξιολόγησης, που τόσα προβλήματα δημιούργησε στα σχολεία και η οποία δηλητηρίασε το κλίμα σχεδόν σε κάθε σύλλογο διδασκόντων, βρίσκεται ήδη εκεί που πρέπει: στα σκουπίδια.

*

Σύγκρουση ή συμφωνία;

Ιανουαρίου 30, 2015 in comments

Συμφωνία, εννοείται. Αλλά,  συμφωνία όχι σαν κι αυτές που γνωρίσαμε από το 2010 και μετά και οι οποίες σκότωσαν την ελληνική οικονομία και σχεδόν διέλυσαν την ελληνική κοινωνία.

Αν ήταν να αποζητούμε μια τέτοια συμφωνία, που ισοδυναμεί με μια φρίκη χωρίς τέλος, δεν υπήρχε κανένας λόγος να αντικαταστήσουμε το ΝΔΣΟΚ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Η νέα συμφωνία πρέπει να είναι συμφέρουσα ταυτόχρονα για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες. Να αφήνει στους πρώτους περιθώριο για ανάσα και ελπίδα. Και να συμβάλλει στη διόρθωση της Ευρωπαϊκής πορείας, η οποία αν συνεχιστεί ως έχει, οδηγεί στην ουσιαστική διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη γενικευμένη επέλαση της αντι-ευρωπαϊκής όσο και αντι-κοινωνικής ακροδεξιάς.

Αυτή τη δύσκολη ώρα, την ώρα που πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή, τώρα που κάθε πλευρά προσδιορίζει τις θέσεις της και μετράει τις δυνάμεις της, οι πραγματικοί Ευρωπαίοι είναι Έλληνες και υποστηρίζουν την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας στη μεγάλη της προσπάθεια, η οποία αφορά άμεσα και το δικό τους μέλλον. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και όσοι Έλληνες είναι πραγματικοί Ευρωπαίοι.