tumblr_ngadptXuaM1qz4txfo1_1280

(Φωτο: http://semioticapocalypse.tumblr.com/ )

Κλείνουμε το δρόμο για το Κέντρο Υγείας;

Απριλίου 1, 2015 in commentsΘερμαϊκού πολιτεία

Μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο το σκεπτικό της «Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού», η οποία καλεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις (και συμβολικό κλείσιμο του δρόμου Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας) προκειμένου να γίνουν προσλήψεις γιατρών στο ΚΥ Ν. Μηχανιώνας, να αντιμετωπιστούν προβλήματα καθαριότητας κλπ.

Το άκαιρο της κινητοποίησης, ενώ ακόμα δεν έχουν καν αναλάβει τα καθήκοντά τους οι νέοι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, είναι προς συζήτηση, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα.

Το βασικό ερώτημα είναι αν οι όποιοι πόροι υπάρχουν ή υπάρξουν στο μέλλον για την Υγεία, θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατ’ αρχήν για άμεσες προσλήψεις στο ΕΣΥ ή μήπως πρέπει να εξοφληθούν πρώτα τα χρέη μηνών και ετών του ΕΟΠΥΥ στους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ανοιχτά τα ιατρεία και τα εργαστήριά τους; Και το ένα και το άλλο δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει, ταυτόχρονα.

Η περιοχή του δήμου Θερμαϊκού διαθέτει πολλούς ιατρούς, σε όλες τις ειδικότητες. Οι οποίοι εξακολουθούν να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού, αντιμετωπίζοντας οι ίδιοι πολλές φορές σοβαρό πρόβλημα επαγγελματικής επιβίωσης, λόγω της κρίσης και λόγω της γενικής στάσης πληρωμών. Φυσικά εκκρεμεί το θέμα δημιουργίας συμβάσεων στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν, πχ στους παιδιάτρους. Γιατί είναι μάλλον αφελές να υποστηρίζει κανείς ότι θα λυθεί το πρόβλημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης πολλών χιλιάδων παιδιών στο Θερμαϊκό με την πρόσληψη ενός ή και δύο παιδιάτρων στο Κέντρο Υγείας.

Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν επίμονα και ανυποχώρητα την πολιτική επιλογή για σωτηρία του ΕΣΥ και ουσιαστική του επανίδρυση, με νέο σχεδιασμό που να αντιστοιχεί στη σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών. Όχι όμως εις βάρος της κοινής λογικής και όχι σε αντιπαράθεση με τον λεγόμενο «ιδιωτικό τομέα», αλλά σε μια λογική συνεργασίας και συμπληρωματικότητας.

Για τους λόγους αυτούς (και άλλους, δευτερεύοντες) δεν υποστηρίζω τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της «Πρωτοβουλίας». Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί την επόμενη φορά.

Πρόσκληση σε συλλόγους και συλλογικότητες σεκοινή δράση για τη στήριξη του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας | ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ.

*

Η διαλεκτική της κριτικής

Απριλίου 2, 2015 in comments

Ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση στις ακόμα και βιτριολικές κριτικές που γίνονται για τα πολλαπλά φαινόμενα της κυβερνητικής κουλαμάρας, καθώς αυτά εκδηλώνονται καθημερινά και μάλιστα με αμείωτη ένταση;

Πάντως όχι η καλύβα και ο γράφων αυτά τα σχόλια.

Αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε το κύριο πολιτικό διακύβευμα και να μη το χάνουμε από την οπτική μας μετά από κάθε λαφαζανιά ή κάθε νέα κωσταντοπουλιάδα.

Γιατί η ουσία βρίσκεται αλλού.

Και όλοι καταλαβαίνουμε που.

Ακόμα και όσοι, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της καλύβας* πριν τις εκλογές, επέμεναν να τοποθετούν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τους και τώρα κλαίνε και οδύρονται επικαλούμενοι τις «προδομένες» αριστερές τους ονειρώξεις.

  • αυτό αφορά μόνο τους αναγνώστες και σχολιαστές του μπλογκ, φυσικά;-)

*

Τσίπρας: πρόσβαση σε περίθαλψη για όλους

Απριλίου 2, 2015 in comments

Η αναγγελία αυτή είναι η σημαντικότερη απ’ όσες έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός για θέματα Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «υγειονομική φτώχεια».

Πως θα υλοποιηθεί αυτό; Με την ανάπτυξη και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το άνοιγμα όσων κλινών ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, το «ηλεκτρονικό ιστορικό ασθενούς», 4.500 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ, ενίσχυση του ΕΚΑΒ και άλλα μέτρα.

Στο μεταξύ, καταργήθηκε ήδη το «εισιτήριο» των 5 ευρώ, μια από τις πλέον αντιλαϊκές εμπνεύσεις της κυβέρνησης του ΓΑΠ, την οποία διατήρησε το ΝΔΣΟΚ.

Οι εξαγγελίες του Τσίπρα για την Υγεία κινούνται σε θετική κατεύθυνση, πάνω στους «κοινούς τόπους» για τη Υγεία, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Δυο παρατηρήσεις: οι περισσότερες έχουν ακουστεί κι άλλες φορές φορές στο παρελθόν και δεν υλοποιήθηκαν στην πράξη. Οι εξαγγελίες δεν αφορούν όλο το διαθέσιμο δυναμικό της χώρας σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές.

Το πρώτο είναι θέμα αξιοπιστίας. Το δεύτερο είναι ζήτημα στρατηγικής αντίληψης, κατά τη γνώμη μου ζήτημα -κλειδί για τον βέλτιστο σχεδιασμό των Υπηρεσιών Υγείας του μέλλοντος.

Newsbeast.gr | ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε 4.500 προσλήψεις στην Υγεία.

*

Η Εξεταστική του χαμένου χρόνου

Απριλίου 7, 2015 in comments

Από τη πρώτη στιγμή η καλύβα εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την Εξεταστική των Μνημονίων. Όσα λέγαμε στις 31 Μαρτίου ισχύουν στο ακέραιο:

https://panosz.wordpress.com/2015/03/31/syriza-102/

Με την έννοια αυτή, επειδή ότι δεν είναι ωφέλιμο είναι επιζήμιο, και εφ’ όσον σώνει και καλά πρέπει να «απαντήσουμε» εδώ και τώρα για θέματα που έχουν να κάνουν με αυτή καθ’ αυτή τη σύσταση και λειτουργία του νεο-ελληνικού πολιτικού συστήματος, της  κοινωνίας και του  κράτους, θα ήταν προτιμότερο, ως μικρότερο κακό, να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για μια επιτροπή σοφών, που θα μελετήσει εις βάθος αν η κότα έκανε τ’ αυγό ή αν συνέβη το αντίστροφο. Στο μεταξύ, οι υπόλοιποι θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε με τη φωτιά που έχουν αρπάξει τα μπατζάκια μας.

Το παρεμπίπτον: μ’ αυτές τις λάθος επιλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βοηθά το ΝΔΣΟΚ να επιβιώνει πολιτικά και… να ελπίζει.

Σφοδρή σύγκρουση αρχηγών για την Εξεταστική | πολιτικη | ethnos.gr.

*

Ακυρώνει το ΣτΕ τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια

Απριλίου 7, 2015 in comments

Η υπόθεση των αθρόων μετεγγραφών ήταν μια από τις πλέον φαύλες, λαϊκίστικες, αντιεκπαιδευτικές και ζημιογόνες αποφάσεις που πήρε το ΝΔΣΟΚ κατά την  πολύχρονη παραμονή του στην εξουσία. Σήμερα το ΣτΕ μας λέει ότι η απόφαση αυτή ήταν και παράνομη (το «και» το προσθέτω εγώ).

Τώρα, πως θα πει η κυβέρνηση στις οικογένειες που εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάπτυστη απόφαση ότι τα παιδιά τους πρέπει να επιστρέψουν στις αρχικές σχολές υποδοχής, από τις οποίες ουδέποτε έπρεπε να φύγουν για να πυκνώσουν μέχρις ασφυξίας τα τμήματα του ΕΚΠΑ και του ΑΘΠ;

Με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να πει στους εργαζόμενους στα μεταλλεία της Βόρειας Χαλκιδικής ότι θα πρέπει ν’ αφήσουν τη δουλειά τους – μια δουλειά που δημιουργήθηκε μόνο χάρη στην εγκληματική πολιτική του ΝΔΣΟΚ, το οποίο περιφρόνησε σκαιότατα και την τοπική κοινωνία και την κοινή λογική, αβαντάροντας την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Δεν είναι καθόλου εύκολες οι αποφάσεις και στις δύο περιπτώσεις. Αλλά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που βιαζόταν ν’ αναλάβει τις κυβερνητικές ευθύνες. Ας τις αναλάβει, λοιπόν, και ας δώσει τις λύσεις που πρέπει.

Ακυρώνει το ΣτΕ τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια | κοινωνια | ethnos.gr.

*

Η Liberation για τις Γερμανικές οφειλές της Κατοχής

Απριλίου 8, 2015 in comments

Το άρθρο της Λιμπερασιόν περιέχει ένα (και μόνο) σοβαρό επιχείρημα: η Ελλάδα έλαβε σημαντικά κεφάλαια από την ΕΕ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχονταν από τη Γερμανία. Συνεπώς δεν δικαιούται να ζητά πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ας παρακάμψουμε την έντεχνη, πλην καθόλου αθώα, ταύτιση της ΕΕ και της Γερμανίας. Άραγε, από την εταιρική σχέση Ελλάδας και Γερμανίας εντός της ΕΟΚ, της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η Ελλάδα είχε αποκλειστικά οφέλη και η Γερμανία αποκλειστικά ζημίες, έτσι ώστε η Ελλάδα οφείλει να το βουλώσει οριστικά στο θέμα των Κατοχικών επανορθώσεων; Δε νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας λογικός άνθρωπος (οι προπαγανδιστές δεν περιλαμβάνονται) που να πιστεύει με τα σωστά του ότι η Γερμανία έχει χάσει από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει παρόμοιες ανοησίες, χρειάζεται επειγόντως τη βοήθεια ειδικών. Απομένουν  τα μη σοβαρά επιχειρήματα: η Ελλάδα διεκδικώντας τις Γερμανικές οφειλές διχάζει τη Ευρώπη, την οδηγεί στην καταστροφή κλπ. Κυριολεκτικά, μπούρδες! ΥΓ. Το άρθρο του Κατρεμέρ στη Λιμπερασιόν συνοδεύεται από μια γελοιογραφία αυθεντικού γκαιμπελίστικου ήθους, την οποία δεν αναπαράγω στην καλύβα. Μπορείτε να τη θαυμάσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί. Aρθρο της Liberation που σοκάρει: Ο Τσίπρας ζωγραφίζει τη σβάστικα στην Μέρκελ | iefimerida.gr.

*

Η ΝΔ απέναντι στις ευθύνες της

Απριλίου 9, 2015 in comments

Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα (ασυμβίβαστα)  για τον Γ. Κατρούγκαλο και ότι θα ήταν προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ και δικό του, κυρίως όμως προς όφελος της δημόσιας ζωής, αν υπέβαλε την παραίτησή του.

Βλέπουμε σήμερα ότι η Νέα Δημοκρατία κυριολεκτικά ξεσαλώνει στη Βουλή, όχι επί της ουσίας του νομοσχεδίου που εισηγείται ο Γ. Κατρούγκαλος, γιατί τότε θα έπρεπε να έρθει αντιμέτωπη με τις δικές της εγκληματικές επιλογές της προηγούμενης περιόδου, αλλά επειδή ο Γ. Κατρούγκαλος είναι ο υπουργός – εισηγητής.

Το πολιτικό κόστος το καταλογίζει ο λαός, δια της ψήφου του. Αυτός θα είναι ο κριτής του ΣΥΡΙΖΑ και του Κατρούγκαλου, όταν έρθει η ώρα. Το στρίβειν δια του Κατρούγκαλου όμως που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία για να αποφύγει την ουσία των πολιτικών επιλογών δεν πείθει κανέναν για την ειλικρίνεια και τη σοβαρότητά της. Το ότι κρίθηκε και μαυρίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω καθόδου.

«Μετωπική» στη Βουλή με φόντο το ν/σ για την δημόσια διοίκηση | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

*

Οι καταλήψεις και ο Τσίπρας

Απριλίου 13, 2015 in comments

Πρέπει και αυτό το θέμα να το λύσει ο πρωθυπουργός, δεν του φτάνουν όλα τ’ άλλα;

Φαίνεται πως δεν του φτάνουν. Οι αναρχοφασίστες που έχουν καταλάβει την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ παίζουν ανενόχλητοι ως τώρα το παιγνίδι τους, ολόκληρες βδομάδες, ενώ θα έπρεπε να έχουν βγει (ακουσίως, εννοείται) καροτσάδα από τις πρώτες ώρες.

Αλλά η κυβέρνηση τους κοιτάει (να τη βρίζουν και να την προβοκάρουν). Τους παρατηρεί να εξευτελίζουν μεταξύ των άλλων, την ίδια τη Δημοκρατία. Αλλά δεν αντιδρά. Η μόνη αντίδραση των συριζαίων, συμπεριλαμβανομένων όσων είναι υπουργοί, που έχω προσέξει ως τώρα είναι εναντίον του Πανούση. Τον οποίο δεν υποστήριξε κανένας συνάδελφός του – εκτός αν συνέβη κάτι τέτοιο και μου διέφυγε.

Δυστυχώς, οι αναρχοφασίστες δεν πήγαν «να σουβλίσουν αρνί», όπως φέρεται να είπε κάποιος ανευθυνοϋπεύθυνος συριζαίος υπουργός περί την Μεγάλη Πέμπτη. Μπορεί τώρα να ελπίζει ότι θα πάνε για μπάνια, όταν σφίξουν οι ζέστες και θα λυθεί έτσι το πρόβλημα.

Υποθέτω ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να περιμένει ως το καλοκαίρι.

Έκκληση των πρυτανικών αρχών προς Τσίπρα για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ – Ειδήσεις – Ελλάδα – in.gr.

*

Ή φεύγεις ή διαλύουμε την Νέα Δημοκρατία!

Απριλίου 15, 2015 in comments

Ομολογώ ότι θεωρώ αυτά τα εξτρεμιστικά (γουάου!) ως ατυχή αποτελέσματα της υπέρμετρης κατανάλωσης πασχαλινού αρνιού. Οι «δελφίνοι» είναι πολιτικά ανύπαρκτοι (ή ξεπουπουλιασμένοι) μηδενός εξαιρουμένου, ο Σαμαράς too hard to die και ο Βούδας των παρασκηνίων είναι εντελώς απίθανο να συναινέσει στη διάλυση της ΝΔ αντί, για παράδειγμα, να την παραδώσει σ’ έναν νεώτερο εξάδελφο. Βεβαίως η δημιουργία ενός φυσιολογικού (ευρωπαϊκού) δεξιού ή απλά φιλελεύθερου κόμματος, χωρίς ακροδεξιά, χουντικούς, ομοφοβία, ρουσφετολαγνεία, ρατσισμό, κραυγαλέα διαπλοκή κλπ, θα ήταν εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την πολιτική σκηνή της χώρας. Αλλά, για να μείνουμε στο πασχαλινό κλίμα, με τις πορδές δε βάφονται αυγά.

Ή φεύγεις ή διαλύουμε την Νέα Δημοκρατία! – ΜΕ ΑΠΟΨΗ – Capital.gr.

*

Μάθανε πως στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευγενικοί, πλάκωσε και το ΠΑΜΕ

Απριλίου 15, 2015 in comments

Τι πιο φυσικό, βεβαίως, μια ομάδα «συνδικαλιστών» απλά τα κάνει μπάχαλο και διαλύει μια συνάντηση «κοινωνικού διαλόγου» μέσα στο Υπουργείο Εργασίας. Πρέπει να εξάρουμε την άκρως πολιτική αντίδραση του Σκουρλέτη απέναντι στον τραμπουκισμό: «Βοηθά αυτός ο τρόπος»; αναρωτήθηκε μ’ έναν εσωτερικό λυγμό, κόβοντας κυριολεκτικά τα γόνατα των τραμπούκων, οι οποίοι πλέον θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά να επαναλάβουν τη γιούργια… εντός της ημέρας 😉

Διέκοψε τον κοινωνικό διάλογο το ΠΑΜΕ – Σκουρλέτης: Βοηθά αυτός ο τρόπος; – Η Αυγή Online.

*

Για έναν έντιμο συμβιβασμό

Απριλίου 19, 2015 in comments

Ομοθυμαδόν έχουν πέσει οι Ευρωπαίοι να λένε ότι δεν διανοούνται την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ακόμα κι εκείνος ο Χάρης, εκ Κύπρου. Θα ήταν προτιμότερο αν έβαζαν λιγότερο άγχος και περισσότερη αλήθεια στις δηλώσεις τους: αν παραδεχόντουσαν ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση αλλά στυγνός εκβιασμός και τρομοκρατία εις βάρος της Ελλάδας, ώστε να δεχτεί η κυβέρνηση Τσίπρα ακόμα κι εκείνα που δεν υπόγραψαν οι Σαμαροβενιζέλοι. Μόνο που τότε θα έπρεπε, αντί να καλούν εμμέσως ή και απροκάλυπτα την Ελλάδα να δεχτεί την άνευ όρων ισοπέδωσή της, να συμπεριφερθούν ως πραγματικοί εταίροι – και ως πραγματικοί Ευρωπαίοι, που νοιάζονται για το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και να εργάζονται για έναν πραγματικά έντιμο συμβιβασμό στην παρούσα δύσκολη φάση μιας σχέσης που δεν είναι ευκαιριακή, αλλά έχει δυο ολόκληρους αιώνες ιστορικό βάθος.
Σε ό,τι με αφορά, αν το τίμημα για την παραμονή στην Ευρωζώνη είναι η ισοπέδωση της χώρας μου και των ανθρώπων της, όχι ευχαριστώ. Και το λέω με περίσκεψη και στεναχώρια γιατί θεωρώ τον εαυτό μου συνειδητό Ευρωπαίο. Άλλο όμως να είσαι Ευρωπαίος και άλλο ευρωλιγούρης.

*

Τις παραιτήσεις των διοικητών των νοσοκομείων ζήτησε ο Κουρουμπλής

Απριλίου 19, 2015 in comments

Η θητεία των διοικητών λήγει στο τέλος του 2016. Όλοι επιλέχτηκαν με αυστηρά κριτήρια, εκ των οποίων το καθοριστικό ήταν η άριστη ποιότητα σχέσεων που έχει ο καθένας απ’ αυτούς με το ΝΔΣΟΚ. Επί της διακυβέρνησης του οποίου υπηρέτησαν μια συγκεκριμένη πολιτική για το ΕΣΥ, όπως την οραματίστηκε η τρόικα και την υλοποίησαν με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση οι αστέρες Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης.

Η νέα κυβέρνηση επαγγέλλεται (και προσπαθεί να υλοποιήσει) μια διαφορετική πολιτική για το ΕΣΥ. Σωστή ή λάθος θα το δείξει η πράξη. Εκείνο που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο ήταν όλοι οι διοικητές νοσοκομείων, οι αναπληρωτές τους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων να θέσουν αυτοβούλως τις παραιτήσεις τους στη διάθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας, ώστε να μπορέσει αυτή να υλοποιήσει την πολιτική της χωρίς πρόσθετα προβλήματα λόγω ασυμφωνίας (πολιτικών) χαρακτήρων.

Μένει να δούμε, όταν ευδοκήσουν (με το ζόρι) να αδειάσουν τις καρέκλες οι κατέχοντες, με ποιόν τρόπο θα τους αντικαταστήσει η κυβέρνηση. Γιατί αν είναι πάλι καθοριστικό κριτήριο η «άριστη ποιότητα σχέσεων» των επερχομένων με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ -ΟΠ και, ακόμα χειρότερα, η προσωπική τους σχέση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, φέξε μου και γλίστρησα.

Τις παραιτήσεις των διοικητών των νοσοκομείων ζήτησε ο Κουρουμπλής – Ελλάδα – Επικαιρότητα – Τα Νέα Οnline.

*

Ποτάμι: Φέρτε στη Βουλή τη συμφωνία των 500 εκατ. για τα αεροσκάφη

Απριλίου 19, 2015 in comments

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην έρθει η συγκεκριμένη συμφωνία για συζήτηση και έλεγχο στη Βουλή. Αντιθέτως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έρθει.

Αν η κυβέρνηση απαντήσει πειστικά ότι ήταν μια σωστή κίνηση, τόσο το καλύτερο γι’ αυτή. Αν έχει γίνει λάθος, να διορθωθεί. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μείνει η παραμικρή σκιά σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Η Βουλή είναι το θεσμικά και πολιτικά αρμόδιο σώμα για να γίνει η σχετική συζήτηση.

Ποτάμι: Φέρτε στη Βουλή τη συμφωνία των 500 εκατ. για τα αεροσκάφη | Πολιτική – NewsIt.gr.

*

Νέα παράταση για τη χρεοκοπία: 30 Ιουνίου

Απριλίου 21, 2015 in comments

Κάτι δεν τους πάει καλά: η Ελλάδα δεν συμφωνεί (να υποχωρήσει άνευ όρων στις απαιτήσεις για νέα υφεσιακά μέτρα, που θα επιταχύνουν το καθοδικό σπιράλ του θανάτου) αλλά και δε λέει να χρεοκοπήσει, με αποτέλεσμα η MayDay να αναβάλλεται διαρκώς. Ήδη άρχισαν να μιλάνε για τις 30 Ιουνίου.

Στο μεταξύ μαθαίνουμε ότι η φοβερή και τρομερή απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους των ΟΤΑ είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται στην ΕΕ και δεν την επινόησε για πρώτη φορά ο διαβολικός ΣΥΡΙΖΑ (δες στο σύνδεσμο).

Αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο τώρα είναι μια πολιτική (πρωτίστως) αλλά και επικοινωνιακή ανασυγκρότηση της κυβέρνησης. Γιατί τα παραμύθια της χρεοκοπίας και της μονομερούς καταστροφής της Ελλάδας, ενώ δήθεν κανένας άλλος δεν θα πάθει το παραμικρό, τελειώνουν. Το πραγματικό ερώτημα όμως πρέπει να απαντηθεί σύντομα. Και δεν είναι άλλο από το πως θα ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία.

Αυτό είναι το δικό μας πρόβλημα. Το αν θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας ενώ οι φίλοι και εταίροι μας έχουν επιβάλει οικονομική ασφυξία είναι πρόβλημά μας ως ένα σημείο. Από εκείνο το σημείο και πέρα, είναι όλο δικό τους.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει χρόνο έως τις 30 Ιουνίου – Express.gr.

*

Προσφυγικό: ο Τσίπρας και οι άλλοι

Απριλίου 23, 2015 in comments

Κατασταλτικά, δηλαδή απολύτως αναποτελεσματικά (και εις βάρος των προσφύγων) σκοπεύει να αντιμετωπίσει η ΕΕ το «μεταναστευτικό». Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει στο Συμβούλιο Κορυφής μιαπραγματικά σοβαρή πρόταση, σε αντιπαράθεση με την επικίνδυνη υποκρισία των άλλων:

…και έμφαση στις διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων σε Λιβύη και Συρία προσέρχεται στη σύνοδο η Αθήνα.

Υποθέτω ότι οι πολίτες της Ευρώπης είναι σε θέση να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ μιας υποκριτικής και μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής πρότασης για το προσφυγικό.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για μεταναστευτικό.

*

Πολιτική διαπραγμάτευση

Απριλίου 24, 2015 in comments

Τα εργασιακά, ο ΦΠΑ στα νησιά και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που εμφανίζονται ως τα σημεία που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές μοιάζουν κυριολεκτικά ασήμαντα γι’ αυτούς, σε σχέση με αυτό που υποτίθεται ότι διακυβεύεται, δηλαδή η αξιοπιστία του ευρώ και η ακεραιότητα της Ευρωζώνης.

Αλλού, λοιπόν, πρέπει να αναζητήσει κανείς τις αιτίες για την καθυστέρηση. Κατά τη γνώμη μου, στη διάθεση για αποτροπή (κινήσεων σχετικής ανεξαρτησίας) και πρόληψη (επέκτασης του φαινομένου σε άλλες χώρες). Η δήθεν έλλειψη λεπτομερών και κοστολογηγμένων προτάσεων της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις αποδεικνύεται πως ήταν  απλό άλλοθι: αν το πρόβλημα ήταν μια φορά πολιτικό για τη νέα κυβέρνηση, για τους εταίρους μας (αυτούς που έχουν το πάνω χέρι στην Ευρωζώνη) ήταν πολιτικό επί δέκα.

Η αντοχή της ελληνικής πλευράς στην πολιτική πίεση μάλλον δεν ήταν αναμενόμενη από τους άλλους. Όπως δεν ήταν αναμενόμενη και η αντοχή στην οικονομική ασφυξία – η οποία ωστόσο δεν ήταν απόλυτη, είτε διότι δεν θα μπορούσε να είναι είτε διότι οι εταίροι δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους για να είναι.  Ίσως δεν ήταν αναμενόμενες και οι όχι ασήμαντες κινήσεις της Αθήνας προς άλλες πλευρές και η απόπειρα άρθρωσης αποχρώσεων στην εξωτερική πολιτική. Καθώς περνούν οι εβδομάδες και οι μέρες βλέπουμε πως αυτή η αντοχή δημιουργεί άγχος και το άγχος αφήνει να διαφαίνονται ρωγμές στο μπετόν αρμέ.

Είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει ενιαία άποψη στους εταίρους για το «Ελληνικό πρόβλημα». Είναι επίσης προφανές ότι είναι πολιτικά αδύνατον να «πουληθεί» στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ακόμα και η πιθανότητα να ξεσπάσει στην Ευρώπη και στον κόσμο μια πραγματική θύελλα επειδή οι «θεσμοί» τα στύλωσαν στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, κυριολεκτικά για πενταροδεκάρες. Όσο για τα εργασιακά, δηλαδή περισσότερη ευκολία στις απολύσεις, ακούγεται ως (μαύρο) ανέκδοτο για μια οικονομία στην κατάσταση της ελληνικής.

Το μόνο πράγματι σοβαρό ζήτημα που απομένει είναι το ασφαλιστικό. Στο σύνολό του, όχι σε ό,τι αφορά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα που μπορεί να λυθεί, ούτε καν έχει τεθεί, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που γίνονται τώρα. Ούτε μπορεί να γίνει η συζήτηση ερήμην των ενδιαφερομένων, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών.

Ίσως γι’ αυτό ο Τσίπρας χθες ήταν τόσο χαλαρός και άνετος στις φωτογραφίες του με τους άλλους ηγέτες. Επειδή διαβλέπει μια κατάληξη που δεν θα είναι μεν λαμπερή (και δεν θα μπορούσε να είναι) αλλά δεν θα είναι πολιτική ήττα για την κυβέρνησή του και για τη χώρα του. Κάθε άλλο, μάλιστα!

*

Ενδιάμεση συμφωνία ή ενδιάμεση στάση πληρωμών;

Απριλίου 25, 2015 in comments

Αν ισχύουν τα κάτωθι δεδομένα:

  1. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, και
  2. Θα έχεις (να δώσεις) μόνο αν πεις «ναι σε όλα, άνευ όρων»,

…τότε η ενδιάμεση στάση πληρωμών είναι μια απολύτως φυσιολογική πολιτική εξέλιξη.

Μετά ας δικαιολογήσουν στην Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινή γνώμη τις συνέπειες των επιλογών τους, όσοι επιμένουν πως η μοναδική θεραπεία της κεφαλαλγίας είναι το κόψιμο του κεφαλιού.

*

Η συνέντευξη Τσίπρα

Απριλίου 28, 2015 in comments,

Ο οικοδεσπότης προσπάθησε φιλότιμα να την καταστρέψει, αλλά ο Τσίπρας είχε κάτι να πει. Ήθελε να είναι αυτοκριτικός (κάναμε λάθος που δώσαμε βάση στις προφορικές δεσμεύσεις για χρηματοδότηση) οξύς (αμέσως μετά την 20η Φεβρουαρίου οι απέναντι ξεκίνησαν την  προσπάθεια επιστροφής στο μέηλ Χαρδούβελη) συνεπής (αν δεν πετύχω έντιμη συμφωνία, δεν αποκλείεται το δημοψήφισμα) αλλά και αισιόδοξος (η επίτευξη μιας συμφωνίας συμφέρει τους πάντες, συνεπώς θα πετύχουμε μια συμφωνία).

Ο Τσίπρας δεν έχασε κανέναν φίλο στο εσωτερικό, ίσως ξανακέρδισε μερικούς. Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως ορισμένα πολύ σοβαρά λάθη: Η στρατηγική της συμφωνίας – γέφυρας, όπου θα προχωρούσαμε με βάση τα «εύκολα», αφήνοντας τα «αγκάθια» για μετά ήταν εσφαλμένη στη σύλληψή της γιατί υποτιμούσε την πολιτική και διαπραγματευτική δεινότητα των απέναντι, όπως αποδείχτηκε στην πράξη. Ήταν λάθος η υποτίμηση του παράγοντα «χρόνος», ο οποίος πιέζει αφόρητα, ως ενεργή μεταβλητή, την ελληνική οικονομία. Ήταν λάθος η έλλειψη φροντίδας για μια καλά στελεχωμένη και προετοιμασμένη διαπραγματευτική ομάδα τεχνοκρατών, κάτι που γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί εκ των υστέρων.

Τα λάθη αυτά δεν επέτρεψαν την πλήρη εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που είχε η ελληνική πλευρά στο ξεκίνημα της προσπάθειας: είχε συνολική – Ευρωπαϊκή εναλλακτική  πρόταση για την πολιτική της λιτότητας και το αποτυχημένη Μνημόνιο, είχε τον αέρα μιας εκλογικής επιτυχίας – ανατροπής, είχε το μεγάλο επικοινωνιακό όπλο του Βαρουφάκη, είχε την πολυτέλεια να μην εκβιάζεται από κανέναν γιατί δεν υπάρχουν σκελετοί διαφθοράς στις ντουλάπες του πρωθυπουργού και των βασικών στελεχών της κυβέρνησης.

Αυτά τα πλεονεκτήματα επέτρεπαν, ίσως, μια έντιμη συμφωνία στις δεδομένες συνθήκες, δηλαδή έναν συμβιβασμό που θα άφηνε ένα μικρό ή μεγαλύτερο κέρδος για την Ελλάδα. Αρκεί να γινόταν επιδέξια εκμετάλλευσή τους στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή τις πρώτες βδομάδες. Θα μπορούσε τότε η νέα κυβέρνηση, κλείνοντας αυτή την πληγή, να ασχοληθεί περισσότερο αποφασιστικά με τα εσωτερικά θέματα.

Υπήρξε όμως καθυστέρηση, ίσως γιατί εκτιμήθηκε ότι η άμεση επιδίωξη μιας συνολικής συμφωνίας ήταν ανέφικτη, ίσως για λόγους που έχουν να κάνουν με τους εσωτερικούς συσχετισμούς του κυβερνητικού στρατοπέδου, ίσως γιατί υπήρχε η αντικειμενική πολιτική και τεχνική αδυναμία να διαπραγματευτεί και να κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια νέα συνολική συμφωνία – κάτι που πιθανόν ισχύει ακόμα. Μόνο που η καθυστέρηση έφτασε τη χώρα κυριολεκτικά στα όρια αντοχής της, δεν βοήθησε στην επίτευξη ενός καλύτερου αποτελέσματος και δυσκολεύει τώρα την διαπραγματευτική ομάδα, που νοιώθει την πίεση του χρόνου.

Πιθανότατα θα επιτευχθεί μια συμφωνία και θα επιβεβαιωθεί η  «αισιοδοξία» του Τσίπρα. Αλλά, τα «αγκάθια» που προσπάθησε να αποφύγει η συμφωνία – γέφυρα θα είναι εκεί και θα περιμένουν. Άλλωστε λίγες μόνο βδομάδες μας χωρίζουν από τον Ιούνιο, που τελειώνουν τα… «εύκολα».

Κλείνοντας το σχόλιο θα ήθελα να επισημάνω δυο σημεία στα οποία ο πρωθυπουργός ήταν πολιτικά μέτριος έως κακός. Το ένα είναι η αντιμετώπιση των αναρχοφασιστών και της δράσης τους στα πανεπιστήμια και έξω απ’ αυτά. Και το άλλο η υπόθεση Ξηρού. Και ένα ακόμα, ότι δεν απόκλεισε την περίπτωση δημοψηφίσματος – αλλά αυτό χρειάζεται ξεχωριστή συζήτηση.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Τσίπρας παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή για τη δεδομένη συγκυρία. Και δείχνει ότι μαθαίνει από τα λάθη και τις αστοχίες του ιδίου και της κυβέρνησής του. Εκτιμώ ότι οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να τον στηρίζουν στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει.

*

Το bullying του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Απριλίου 29, 2015 in comments

Έχω επισημάνει κι άλλες φορές ότι η μοναδική πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που προέρχεται από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που κατέστη προφανές σε όλους μετά το πρωτοφανές συριζαίικο bullying που υπέστη η κυβέρνηση (και προσωπικά οι Τσίπρας – Βαρουφάκης) όταν υπογράφηκε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Για όσους δεν θυμούνται, η συμφωνία αυτή ποτέ δεν ήρθε στη Βουλή για επικύρωση, με αστεία (μη πολιτικά) επιχειρήματα, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι δεν την έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, ως όφειλε, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα την υπερψήφιζε σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας τότε υποχώρησε και η εσωκομματική αντιπολίτευση πήρε αέρα στα πανιά της – στα μυαλά της δε χρειαζόταν περισσότερος.

Δεν ξέρω πόσο επηρέασε η εσωκομματική (και ενδοκυβερνητική) αντιπολίτευση την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εκτιμώ ότι η συμβολή της ήταν αρνητική, στη λογική ότι ήτανε στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος. Η ευθύνη, έτσι κι αλλιώς, χρεώνεται στον Τσίπρα.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου πέρασε πολύς χρόνος, ο οποίος δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε. Για την ακρίβεια σπαταλήθηκε, εκτός και εντός. Και φτάσαμε στο σημείο όπου οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους (και όχι τους «εταίρους», όπως προτιμά να γράφει περιφρονητικά ο Λαφαζάνης)  έφτασαν στο σημείο μηδέν, όπου δεν χωράνε άλλες καθυστερήσεις.

Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή ο πολιτικά κορυφαίος (αν και όχι ο χειρότερος) της εσωκομματικής και ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται με δική του πολιτική γραμμή, εμφανώς σε διάσταση με αυτήν του πρωθυπουργού. Με μια πλατφόρμα ΚΚΕ για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπονομεύει ευθέως τη διαπραγμάτευση, όπως την υλοποιεί ο Τσίπρας!

Λαφαζάνης υπέρ Grexit

Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν αυτά λεγόντουσαν σε κάποιο καφενείο ντουμανιασμένο από τα τσιγάρα ή σε κάποιον από τους πάνω ορόφους του «Σπιτιού του Λαού» ή αν τα έγραφε ένας ακόμα επαναστάτης του φέισμπουκ. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα αν τα γράφει ένας υπουργός της κυβέρνησης. Σοβαρό πρόβλημα για την ίδια τη χώρα – και για την κυβέρνηση, φυσικά.

Η αντιπολίτευση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανευθυνότητας και υπονόμευσης – και δεν εννοώ το τρίγωνο ΝΔΣΟΚ + Ποτάμι, αλλά την πραγματική αντιπολίτευση, από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Τσίπρας δεν κάνει σύντομα τις κατάλληλες κινήσεις αλλά, αντίθετα, επιτρέψει στον εαυτό του να συμβιβαστεί με τις εσωκομματικές αντιευρωπαϊκές φράξιες δεν θα έχει πλέον την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Αν ο ελληνικός λαός ήθελε Λαφαζάνη, μπορούσε κάλλιστα να ψηφίσει Κουτσούμπα, ο οποίος λέει τα ίδια ακριβώς, χωρίς να κοροϊδεύει κανέναν.

*

Η ερώτηση στο δημοψήφισμα

Απριλίου 30, 2015 in comments

… δεν έχει μεγάλη σημασία. Γιατί, όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση θα είναι μία απ’ τις δύο: «ναι στο ευρώ» ή «ναι στη δραχμή».

Το ενδιαφέρον είναι τι στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση. Γιατί αν πει «ναι στο ευρώ», το δημοψήφισμα δεν έχει κανένα νόημα. Αν πάλι επιλέξει το «ναι στη δραχμή», η μόνη έντιμη λύση είναι η άμεση προκήρυξη εκλογών.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος σύμπασα η χώρα θα μετακομίσει από τη λογική – προς άγνωστες κατευθύνσεις.

Πολιτικά λοιπόν η επίκληση του δημοψηφίσματος δεν έχει κανένα νόημα, καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει στο παραμικρό τη στάση των εταίρων – θα διευκολύνει κιόλας όσους παίζουν ήδη τις πενήντα αποχρώσεις του Grexit. 

H μόνη λογική που υπάρχει στην υπόθεση είναι η κομματική, πως δηλαδή θα καθυστερήσει ή θα ματαιωθεί η (αναπόφευκτη) σύγκρουση και η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ ότι η χώρα θα διακινδυνεύσει να πάει κατά διαόλου από… Φλαμπουράρη!

Advertisements