ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Εισφορές – σοκ στα «μπλοκάκια» – Τι θα πληρώνουν πάνω από 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες
Αντιμέτωποι με ένα μεγάλο σοκ θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που αμοίβονται με «μπλοκάκια» καθώς το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί «κεραμίδα» χωρίς προηγούμενο. Αν ισχύσουν όσα προβλέπονται και δεν υπάρξουν βελτιώσεις του νόμου τότε οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα αυξηθούν δραματικά και θα καθορίζονται ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία.
Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από 158 έως 1.582 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί από από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε το πρώην ΤΕΒΕ –από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους- και θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του. Σύμφωνα με το fpress, οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για την επικούριση για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο. Για να προστατέψει τα έσοδά του Ταμείου, το νομοσχέδιο θέτει κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ. Δηλαδή ακόμη και οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες, το όφελος που θα έχουν δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα και αυτό θα προκύψει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους είναι μικρότερο από 800 ευρώ τον μήνα.
Η διάταξη αναφέρει:
«Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα). Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52 (είναι τα 5860 ευρώ που βγάζουν εισφορές 1582 ευρώ τον μήνα). Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.
Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η νομοθετική διάταξη, αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα ενώ για τις λύσεις παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις. Δεν αποσαφηνίζεται δηλαδή τι ακριβώς θα γίνει με τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, με τις μονοπρόσωπες ΕΠΕ, με τα μέλη διοικητικού συμβουλίου εταιρειών, με τους ασφαλισμένους που έχουν διπλή ιδιότητα (π.χ και μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ). Μέχρι αυτές να εκδοθούν, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα ζουν στην αβεβαιότητα.
Ίδια εικόνα και για τους αγρότες αλλά και για τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίοι υπάγονταν μέχρι τώρα στον ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων. Η μόνη διαφορά με τους επαγγελματίες είναι ότι το ποσοστό ου 20% που είναι η εισφορά για τη σύνταξη επιτυγχάνεται με σταδιακή αύξηση έως και το 2019. Για τους αγρότες, οι αυξήσεις θα είναι σοκαριστικές καθώς σήμερα πληρώνουν από 62,76 έως 136,26 ευρώ τον μήνα και με το νέο καθεστώς, το ελάχιστον θα είναι 126 ευρώ ενώ το μέγιστο θα μπορεί να φτάσει έως και το απίστευτο ποσό των 1586 ευρώ
49 Σχόλια
Comments feed for this article
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:41 πμ
kapetanios
ποιος είναι ο ΜΟ εισοδημάτων αυτών που αμείβονται με μπλοκάκια?
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:46 πμ
σχολιαστης
Τα εισοδήματα με μπλοκάκια φορολογούνται. Όσο μεγαλώνουν μεγαλώνει και ο συντελεστής.
Προφανώς θα πάρουν πίσω αυτή τη διάταξη που δεν έχει λογική και τιμωρεί αυτόν που κάνει νόμιμα τις δουλειές του και δηλώνει φορολογητέο πάνω από λίγα χιλιάρικα.
🙂
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:53 πμ
kapetanios
άλλο ρωτάω σχο μιας και δεν γνωρίζω . Εάν (εάν λέω)ο ΜΟ καθαρών εισοδημάτων είναι μικρότερος των 9χιλ στην πραγματικότητα αυτοί που αμείβονται με μπλοκάκια μάλλον θα ευνοηθούν από την διάταξη.
υγ
μεταξύ μας τώρα ,θεωρώ την πρόβλεψη για αυξημένες εισφορές σε υψηλά εισοδήματα ως μια προσπάθεια του νεοσυριζα να εμφανίσει (με δημιουργικό λογιστικό τρόπο) έσοδα στο σύστημα για να ρίξει στάχτη στα μάτια της τρόικας. Αλλά μασάει η κατσίκα ταραμά? (γι αυτό και δεν μπαίνω στον κόπο να ανοίξω την συζήτηση τους ασφαλιστικού με βάση το «σχέδιο» Κατρούγκαλου
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:17 πμ
σχολιαστης
Δες κάποια παραδείγματα για ΤΣΜΕΔΕ
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2016/01/blog-post_5.html
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:16 μμ
kapetanios
σχο
στα παραδείγματα η μόνη διαφορά που βλέπω είναι η κατάργηση της προνομιακής αντιμετώπισης (έκπτωση) που όμως δεν απολάμβαναν οι άλλοι κλάδοι. Εάν όλη η φασαρία γίνεται γι αυτήν τότε φίλε μου έχω πολλές ενστάσεις
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:27 μμ
σχολιαστης
Η …εισφορά φτάνει πάνω από 1500 ευρώ το μήνα (το 10πλάσιο του ελάχιστου). 🙂
Είπαμε, δεν πρόκειται να ισχύσει το μέτρο. Μπήκε για να βγεί, με την τεχνική της καλύβας του Χότζα.
Οσοι δηλώνουν αξιοπρεπές εισόδημα, φορολογούνται αγρίως και οι φόροι τους χρησιμοποιούνται ΚΑΙ για να πληρώνει το κράτος συντάξεις. Οπότε το …πετάλωμα με πρόσθετα ποσά μέσω ασφαλιστικού είναι αντιπαραγωγικό.
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:34 μμ
kapetanios
πόσοι δηλώνουν αξιοπρεπές εισόδημα και πράγματι θα τους σκίσουν ? Αυτό ρώτησα εξ αρχής, έχεις κάποια σχετική ενημέρωση για το θέμα?
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:28 μμ
aftercrisis
Και άν π.χ. για 6 μήνες έχεις 0 αμοιβές (σύνηθες π.χ. για μηχανικούς ελέυθερους επαγγελματίες ή με «μπλοκάκια» που κόβουν τα αντίστοιχα των μισθών όλα μαζί στο τέλος του χρόνου);
Εδώ σε θελω μάστορα Κατρούγκαλε (και «σπίρτο» μου Σπίρτζη βεβαίως..)
Τζάντζαλα μάντζαλα 🙂
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:36 μμ
aftercrisis
kapetanios,

δηλώσεις εισοδημάτων έτους 2014 (οικ. έτος 2015):
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:37 μμ
aftercrisis
Το γράφημα είναι απο ενημερωτικό άρθρο στην «Καθημερινή» 03.01.2016
http://www.kathimerini.gr/844412/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ftwxoi-dyo-stoys-treis-epaggelmaties
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:54 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Μια καποια λυσις :
Κοινωνικα φροντιστηρια ξενων γλωσσων -εντατικου τυπου- σε «ελευθερους επαγγελματιες» και «μπλοκακια», 6-μηνες εως 12-μηνες συμβασεις σε επιχειρησεις στο εξωτερικο και μετα αυτοι/ες που ειναι αποδεκτοι και αντεχουν (μη μαμακηδες,…) μεταναστευουν.
ΥΓ Διοτι ηδη απο την δεκαετια του 80 αρκετοι μηχανικοι PhD-δες απο ΗΠΑ και Μ.Βρεττανια που δεν μπορουσαν να προσαρμοστουν ή δεν τους αρεσε το κλιμα,…επεστρεψαν χωρις να εχουν ιδιαιτερη τυχη , παρα τα υψηλα προσοντα τους (ειχαν αποκοπει απο τα σχετικα κυκλωματα ανελιξης).
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:58 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Μια συμπληρωματικη λυσις θα ητο δημιουργια κοινοπραξιων ή επιχειρησεων υποδοχης υπηρεσιων outsourcing, αλλα μας εχουν προλαβει οι Ασιατες εδω και 40 ετη, δεν εχουμε συγκριτικα πλεονεκτηματα (δυνατοτητα μη τηρησης περιβαλλοντικων κανονων, νομοθεσιας εργασιακων συνθηκων, πολυ χαμηλων μισθων,…)
http://www.kathimerini.gr/467747/article/epikairothta/ellada/yphresies-outsourcing-apo-ellada
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:39 μμ
σχολιαστης
Φυσικά με την κρίση, είναι πολλοί οι μηχανικοί που βγάζουν ελάχιστο εισόδημα.
Αυτό κάνει ακόμα πιο απαράδεκτο, αυτοί που δηλώνουν αξιοπρεπές εισόδημα και φορολογούνται σκληρά, να πληρώνουν και ένα δυσανάλογο ποσό ως …ασφάλιση. Διότι όταν πληρώνουν φόρους. συμβάλουν και στο να πληρώνει το κράτος και τις επιδοματικές συντάξεις.
Η λύση είναι απλή. Πρέπει να γίνονται συμψηφισμοί για τα χρόνια με κέρδη και ζημιές ώστε όταν έχουν ζημιές να μην πληρώνουν και όταν έχουν κέρδη να καλύπτουν και τα δίσεκτα έτη. Και αν στο τέλος δεν έχουν καταφέρει να μαζέψουν το ελάχιστο ποσό που απαιτείται, να παρακρατείται από τη σύνταξή τους.
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:46 μμ
aftercrisis
σχο,
έχω την εντύπωση ότι δεν αναγνωρίζουν την πραγματική πραγματικότητα. Δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται «έξω» στην κοινωνία.
Περίπου οπως και οι προηγούμενοι κυβερνώντες βέβαια, και οι προ-προηγούμενοι…
Ο λόγος δεν είναι πάντα και κατανάγκη σκοπιμότητα και κακή προαίρεση: Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που μάλλον δεν εισακούονται, δεν έχουν «κανάλια πρόσληψης», κατάλληλες «αισθητήριες κεραίες» για να καταλάβουν what’s running….
Αυτός είναι ο κοινωνικός τους περίγυρος και ο «βιόκοσμός» τους, αυτά καταλαβαίνουν. 🙂
«Τί να καταλάβουμε οι φτωχοί», με Σκουρλέτηδες, με Λαζαρίδηδες, με Σπίρτζηδες, με Σαββαΐδου-δες, με Παπαμιμίκους, με Ρέππηδες και με Κατρούγκαλους – «12 % εγγυημένο, λέγε με Πάκη» (σκόπιμα τους ανακατεύω);;;
(«αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή»….για να μείνουν ίδια) 🙂
Και πιο κάτω στην ιεραρχία ποιοί «ευαισθητοι δέκτες» ήταν εγκατεστημένοι, ποιοί είναι εγκατεστημένοι τώρα ;
Μέχρι νεωτέρας είμαστε βαθειά μέσα στη γούβα
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:09 μμ
Πάνος
Η ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι εμφανώς καταστροφική για πολλούς απ’ αυτούς. Και είναι η πιο πειστική έκκληση για… παρανομία. Να την αποσύρουν τάχιστα και να βρουν κάτι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, πχ τον συμψηφισμό καλής και κακής χρονιάς, όπως προτείνει ο σχολιαστής, αλλά χωρίς τα εξωπραγματικά επίπεδα των εισφορών που εξαγγέλθηκαν. Αν θα τη δεχτεί το ΔΝΤ είναι άλλο καπέλο, αλλά, τουλάχιστον, ας είναι κατά το δυνατόν σοβαρές και δίκαιες οι προτάσεις της κυβέρνησης.
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:30 μμ
Άγγελος
Καπετάνιος και σχο
Εγώ έχω καθαρά εισοδήματα 50-90 χιλιάδες το χρόνο με 95% πελάτες εξωτερικού.
Αν γίνουν αυτές οι αλλαγές δεν έχω λόγο να κρατάω την έδρα στην Ελλάδα. Θα την μεταφέρω Γερμανία.
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:31 μμ
σχολιαστης
Δεν έχεις άλλη λύση!
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:05 μμ
aftercrisis
Άγγελος,
στη Γερμανία, για τη φορολόγηση εισοδήματος προσώπων άν περνάς τα 50.000 φορολογήσιμα σε πιάνει φορολογικός συντελεστής 42 %
Χώρια οι ασφαλιστικές εισφορές
https://www.cfe-eutax.org/taxation/personal-income-tax/germany
Για το τελικό πληρωτέο παίζει ρόλο βέβαια και η οικογενειακή κατάσταση, αλλά αυό είναι άλλη ιστορία που προσμετράται και εδώ.
Οι εταιρικοί φόροι είναι διαφορετικοί πάντως.
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:07 μμ
aftercrisis
Έχει και + 5.5 % επί του φόρου εισφορά αλληλεγγύης
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:09 μμ
σχολιαστης
Καλή λύση είναι η Βρετανία, μου εξηγούσε φίλος που μετέφερε την εταιρία του εκεί.
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:12 μμ
aftercrisis
Ιδιοκτησία: Φιλελεύθερος Εκδοτική Α.Ε.
Πρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος: Λευτέρης Παπαϊωάννου
Γενικός Διευθυντής: Θανάσης Μαυρίδης
Αρχισυντάκτης: Δημήτρης Ζάντζας
Διεύθυνση Ανάπτυξης & Πωλήσεων: Γιώργος Μουρούτης
Διεύθυνση τμήματος Digital: Αλέξανδρος Γεωργακάκης (Γιακούμπ)
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:13 μμ
aftercrisis
Λάθος γα αλλού ήταν.
6 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:55 μμ
Άγγελος
aftercrisis
η διαφορά είναι στο τι θεωρείται δαπάνη. καμία σχέση με το τι θεωρεί δαπάνη η γερμανική και η ελληνική εφορία.
εμένα τα έξοδα μου είναι μετακινήσεις και τροφεία. 100% εκπίπτοντα στην Γερμανία, 0-40% εκπίπτοντα στην Ελλάδα.
Αμέσως αμέσως έχουμε ενα συν πλην των 20.000 ανά έτος.
δεν έχω πρόβλημα και με το 42%, έχω πρόβλημα με το αλλάζουμε σύστημα κάθε τρεις κ λίγο.
για τις δε ασφαλιστικές εισφορές αν έχεις πάνω από ένα εισόδημα επιλέγεις αν θες ιδιωτική και ρυθμίζεις το τι σύνταξη θα έχεις.
κοινως ΤΣΜΕΔΕ 6.000 ,μένω ελλάδα.
ΤΣΜΕΔΕ 19.000 γεια σας.
7 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:51 μμ
σχολιαστης
Μας υποστηρίζει και ο σ. Παναγιώτης 🙂
http://www.liberal.gr/arthro/27532/epikairotita/2016/p-lafazanis-afanizoun-agrotes-kai-eleutherous-epaggelmaties-me-to-asfalistiko.html
Για αφανισμό ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, κάνει λόγο ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Μεταξύ άλλων το κορυφαίο στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας τονίζει ότι εάν ψηφιστούν οι προτάσεις της κυβέρνησης «οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι θα επιβαρύνονται με εισφορές επί του φορολογητέου εισοδήματος τους 20% για κύρια σύνταξη, 6,95% για τον κλάδο υγείας και 7,5% για την επικουρική ασφάλιση. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τις άλλες επιβαρύνσεις τους από τα μνημόνια, δηλαδή το φόρο εισοδήματος 26%, το τέλος επιτηδεύματος 650 έως 1.000 ευρώ και την εισφορά αλληλεγγύης 0,7% έως 6%, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες αυτές εξοντώνονται και οδηγούνται στον αφανισμό και στο κλείσιμο».
7 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:06 μμ
δεξιος
Κλονίζεται η στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου.
http://www.iefimerida.gr/news/244388/i-antzy-samioy-proin-fan-toy-tsipra-vrizei-ton-syriza-oneiro-itan-kai-paei-san?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=twitter&utm_source=socialnetwork
7 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:39 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥ TWITTER
Η Αντζυ Σαμίου, πρώην φαν του Τσίπρα, βρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ονειρο ήταν και πάει… σαν προδομένος έρωτας»
Πηγή: iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/244388/i-antzy-samioy-proin-fan-toy-tsipra-vrizei-ton-syriza-oneiro-itan-kai-paei-san#ixzz3wZcJxA2G
ΥΓ Δυο cult προσωπα. Το ονομα τους αρχιζει απο Α 🙂
7 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:22 μμ
aftercrisis
Αφώτιστε.
είναι τρία το Α, όχι μόνον προδομένος έρωτας αλλά και οιονεί Ιμπσενικό τρίγωνο.
Αχ, Αντζυ εναντίον Αντζυ. Όπως οι Κράμερ.
Ο Νορβηγός θεατράνθρωπος τα πρόβλεψε, ενάμισυ αιώνα πρίν.
Ζηλεύει την άλλη Άντζυ, την Γερμανίδα ερευνήτρια της Φυσικοχημείας και αναρριχήτρια των Άλπεων, γιατί ως φυσικοχημικός ανέπτυξε καλή χημεία με τον Αλέξη.
7 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:36 μμ
Dimitris
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:27 πμ
Πάνος
Γεωργιάδης: Βατερλό για τις εργοδοτικές οργανώσεις η συμφωνία για τις εισφορές
«Δυστυχώς την πάτησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ
Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/303708/georgiadis-vaterlo-gia-tis-ergodotikes-organoseis-i-sumfonia-gia-tis-eisfores/#ixzz3wdwsTE4B
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
(Δεν ξέρουν τι τους γίνεται οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι του επιχειρηματικού κόσμου και ξέρει ο Μπουμπούκος…)
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:44 πμ
Πάνος
Η τάχαμ δήθεν φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση ομίλησε και είπε: Οχι στις περικοπές συντάξεων, όχι στις αυξήσεις εισφορών, όχι σε όλα. Όχι στο Μνημόνιο, δηλαδή. Τι ορέα που περνάει κανείς στην αντιπολίτευση 😉
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:28 μμ
Πάνος
Αυτό είναι το δίλημμα; Λάθος!
Σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, την επομένη των εκλογών, η εκάστοτε αντιπολίτευση ζητούσε νέες εκλογές! Και κάθε φορά που γινόταν αλλαγή αρχηγού, οι υποψήφιοι πρόβαλλαν ως βασικό πλεονέκτημά τους την ικανότητα να νικήσουν τον αρχηγό του αντίπαλου κόμματος
Γιώργος Καρελιάς
Οι εξελίξεις περί το Ασφαλιστικό έχουν επισκιάσει ή και παραμερίσει από την επικαιρότητα τη μάχη ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. Oμως, επειδή τις επόμενες μέρες τα φώτα θα πέσουν πάνω στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω της εκλογής του νέου αρχηγού του την Κυριακή, αξίζει να προσέξουμε το βασικό δίλημμα που θέτουν οι υποψήφιοι. Και όχι μόνο οι δύο φιναλίστ Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι ηττηθέντες Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης.
Το δίλημμα αυτό συνοψίζεται στην κατηγορηματική διαβεβαίωση «εγώ θα νικήσω τον Τσίπρα». Το έθεσε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών (εδώ), αλλά και πριν από λίγες μέρες (εδώ). Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Μεϊμαράκης (προ)βλέπει ότι η ΝΔ (υπό την ηγεσία του, εννοείται) βρίσκεται κοντά στην εξουσία (εδώ).
Βεβαίως, για να μην είμαστε άδικοι, αυτός ήταν ο καημός των κομμάτων εξουσίας σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Την επομένη των εκλογών, η εκάστοτε αντιπολίτευση ζητούσε νέες εκλογές! Και κάθε φορά που γινόταν αλλαγή αρχηγού, οι υποψήφιοι – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – πρόβαλλαν ως βασικό πλεονέκτημά τους την ικανότητα να νικήσουν τον αρχηγό του αντίπαλου κόμματος και Πρωθυπουργό.
Αυτό είναι, άραγε, σήμερα το πρωτεύον δίλημμα στη ΝΔ; Οι εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες, η κυβέρνηση έχει (πρέπει να έχει) ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ξεδιπλώσει την πολιτική της και να κριθεί. Αυτό ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις.
Η ΝΔ στις 20 Σεπτεμβρίου έχασε καθαρά. Τι νόημα έχει το «ντοπάρισμα» των οπαδών της με την καλλιέργεια προσδοκιών ότι όπου να ‘ναι θα πέσει η κυβέρνηση, θα γίνουν νέες εκλογές και το κόμμα θα (επαν)έλθει εν τη βασιλεία του; Τι εξυπηρετεί η αυτάρεσκη διαβεβαίωση των υποψήφιων αρχηγών «εγώ θα νικήσω τον Τσίπρα»; Είναι αυτό το σημαντικότερο δίλημμα για το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης;
Κάποια στιγμή η παρούσα κυβέρνηση θα πέσει. Ακόμα και για τα ιερά τέρατα της Μεταπολίτευσης Κωνσταντίνο Καραμανλή (τον μακαρίτη εννοούμε, μη γίνει κάποιο μπέρδεμα…) και Ανδρέα Παπανδρέου ήρθε η ώρα της ήττας. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι αναμένεται, διότι η πλήρης αναντιστοιχία λόγων και έργων του θα διώξει τους παραπλανηθέντες και εξαπατηθέντες.
Ομως, δεν ήρθε ακόμα η ώρα αυτή. Και το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, αντί να «ντοπάρει» τους οπαδούς του με την προσδοκία της γρήγορης επανόδου, καλό θα ήταν να προετοιμαστεί. Να κάνει αυτοκριτική για τα δικά του πεπραγμένα, να μας πει τι θα αλλάξει. Αντί για γενικολογίες, να μας πει πώς εκείνο θα λύσει το Ασφαλιστικό, πώς (δεν) θα φορολογήσει τους αγρότες και από πού θα πάρει τους πόρους.
Ο κ. Μεϊμαράκης, αντί να βλέπει «τροχιά εξουσίας», ας αναλογιστεί τι έφταιξε τις δύο προηγούμενες φορές που ηττήθηκε και ας μας πει τι σκοπεύει να κάνει για να ανανεώσει το κόμμα του. Ο «καραμανλισμός» δεν είναι φάρμακο δια πάσαν νόσον, για να μην πούμε ότι προκαλεί αποστροφή σε μεγάλα τμήματα ψηφοφόρων, τα οποία η ΝΔ πρέπει να προσεγγίσει, αν θέλει να νικήσει κάποια φορά στο μέλλον.
Ο κ. Μητσοτάκης, αντιστοίχως, ίσως πρέπει να κατανοήσει περισσότερο ότι ο φιλελευθερισμός (με ή χωρίς το πρόσημο «νέο» μπροστά) δεν είναι η αλάνθαστη συνταγή που θα φέρει αυτομάτως την έξοδο από την κρίση και την ευημερία στη χειμαζόμενη Ελλάδα. Οπως απέτυχε ο απόλυτος κρατισμός, έτσι θα αποτύχει και ο απόλυτος φιλελευθερισμός, αν αυτό έχει στο νου του.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρωτεύει σήμερα για όλη την αντιπολίτευση -και ιδίως για τη ΝΔ- δεν είναι η καλλιέργεια της προσδοκίας «όπου να ‘ναι πέφτει ο Τσίπρας, ερχόμαστε εμείς». Διότι, ακόμα κι αν αυτό συμβεί και έρθουν εκείνοι απροετοίμαστοι, μόνο και μόνο ως αντικαταστάτες του Τσίπρα, τίποτα δεν θα αλλάξει. Θα ζήσουμε μια από τα ίδια. Και αυτό θα είναι το χειρότερο.
http://www.protagon.gr/scripta/editorial/afto-einai-to-dilimma-lathos-44341018864
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:43 μμ
aftercrisis
Άν πράγματι κινηθούν προς την ασφαλιστική εξομοίωση των μισθωτών του τυπικού και του άτυπου («μπλοκάκια») ιδιωτικού τομέα (και όχι μόνον του κανονικού ιδιωτικού), θα είναι βημα προς τον εξορθολογισμό της (νταλά μπαλά) αγοράς εργασίας.
Αφού το ταμείο θα είναι πια ένα και μοναδικό, δεν έχει νόημα ο ασφαλιστικός κατακερματισμός ανάλογα με την τυπική μορφή απασχόλησης. Ο μισθωτός είναι μισθωτός και ο εργοδότης εργοδότης, ανεξάρτητα από την ειδική μορφή που δίνουν στη συμβασιακή τους σχέση.
Η σημερινή ανακοίνωση για τους μισθωτούς με «μπλοκάκια» είναι το πρωτο λογικό πράγμα που άκουσα μέσα στο όλο μπάχαλο περί περί ασφαλιστικού – εδώ και χρόνια. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα στο ίδιο πνέυμα εξορθολογισμού.
Τελικά το αποτέλεσμα θα μετρήσει. Άν το προωθήσει στην πράξη ο μυστηριώδης Κατρούγκαλος ή κάποιος άλλος πιο «στρωτός» πολιτικός, ποσώς ενδιαφέρει τους πολίτες
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:04 μμ
Ενη
» Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρωτεύει σήμερα για όλη την αντιπολίτευση -και ιδίως για τη ΝΔ- δεν είναι η καλλιέργεια της προσδοκίας «όπου να ‘ναι πέφτει ο Τσίπρας, ερχόμαστε εμείς». Διότι, ακόμα κι αν αυτό συμβεί και έρθουν εκείνοι απροετοίμαστοι, μόνο και μόνο ως αντικαταστάτες του Τσίπρα, τίποτα δεν θα αλλάξει. Θα ζήσουμε μια από τα ίδια. Και αυτό θα είναι το χειρότερο. Γ.Καρελιας » (Πάνος 8/1 12,28 μμ.)
υγ
Ολο το αρθρο ειναι η πιο σωστη επισημανση για το θεμα.
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:16 μμ
aftercrisis
Ενη
συμφωνώ απολύτως με την τελευταία παρατήρηση. Έχει γίνει τόσες πολλές φορές η επανάληψη των ίδιων μετά την πτώση του «ώριμου φρούτου», που μοιαζει πια με «φυσικό νόμο» ή με αγώνα σικέ.
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:18 μμ
σχολιαστης
Σε κάθε περίπτωση, οι συριζανελ, αντιμετωπίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, χειρότερα από τους ραγιάδες οι Τούρκοι, τα 400 χρόνια της σκλαβιάς. 🙂
Διάλεξαν αποδέκτη και έστειλαν το μήνυμα «οι αυτοί ή εμεις». Το καταγράφουμε! Θα το θυμόμαστε! 🙂
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:38 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Γ. Κατρούγκαλος: Μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές για νέους επαγγελματίες – Τι θα ισχύσει για τα «μπλοκάκια»
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 13:08 UPD:13:09
του Στέλιου Παπαπέτρου
Δύο «παράθυρα» για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους χρησιμοποιούν «μπλοκάκια», καθώς και στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, άνοιξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι όσοι αμείβονται με μπλοκάκι από το οποίο προκύπτει σχέση εξαρτημένης και σταθερής εργασίας θα καταβάλουν το 6,5% των ασφαλιστικών εισφορών και το υπόλοιπο 13,5% θα το καταβάλει ο εργοδότης τους. Όπως είπε, θα προβλέπεται οι εισφορές που θα καταβάλλουν οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκι» να είναι ίδιες με τους μισθωτούς. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος με «μπλοκάκι» προσφέρει εργασία σε πολλούς εργοδότες τότε το 13,5% της εργοδοτικής εισφοράς θα επιμερίζεται μεταξύ των εργοδοτών.
Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος άνοιξε «παράθυρο» για να υπάρξει ευνοϊκό καθεστώς επί μια τριετία για όλους τους νέους επαγγελματίες – επιστήμονες. Όπως ανέφερε, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες, για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες. Δηλαδή για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών τους εισφορών να λαμβάνεται ως κριτήριο βάσης τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή 93 ευρώ.
[….]
http://www.naftemporiki.gr/story/1051021/g-katrougkalos-mikroteres-asfalistikes-eisfores-gia-neous-epaggelmaties–ti-tha-isxusei-gia-ta-mplokakia
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:47 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Τα πραγματα ειναι πιο πολυπλοκα με την παροδο του χρονου.
Οντως εδω και 35 ετη οι εργοδοτες μηχανικοι και εταιρειες μηχανικων (μελετητες, εργοληπτες, εμποροι ) απασχολουσαν ως συνεργατες μηχανικους με ΑΠΥ. Αρχικα οι μηχανικοι επελεγαν αυτην την λυση διοτι διευκολυναν τον εργοδοτη τους (διοτι οι εργοδοτικες εισφορες υπαλληλου μηχανικου ηταν πολυ υψηλες) , ενω -οι πιο ικανοι/δραστηριοι- το απογευμα και τις αργιες μπορουσαν να απασχολουνται με δικες τους δουλειες και κερδιζαν φορολογικα λογω χρησης συντελεστη 60% επι των εισοδηματων απο μονιμη παροχη υπηρεσιων..
Οι εργοδοτες αρχικα -αρκετες φορες-πληρωναν και τις ασφαλιστικες εισφορες των συνεργατων μηχανικων. Ομως το 1980 ο ΑΜ ΤΕΕ ήταν 30.000 ,υπηρχε αναπτυξη και σχετικη σπανιοτητα μηχανικων.
Απο το 2005-6 αρχισε η μειωση του κυκλου εργασιων στους εργοδοτες και ηδη απο το 1998 διπλασιαστηκαν οι εισαγομενοι σε ΑΕΙ με συνεπεια την 10-12-2015 ο τελευταιος ΑΜ ΤΕΕ να ειναι 137051!!!
Με την παροδο του χρονου απο απο αμοιβες 10 εως 30 ευρω την ωρα (25-ρηςνεος μηχανικος εως 50-ρης υπεργολαβος) , φθασαμε στα μπλοκακια…
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:05 μμ
aftercrisis
Αφώτιστε
Είναι πάρα πολλοί άλλοι πέρα από τους μηχανικούς, μισθωτοί με μπλοκάκια.
Τα οργανωμένα φοροτεχνικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες απασχολούν πια υπαλλήλους οικονομολόγους ή νομικούς σχεδόν αποκλειστικά με μπλοκάκια.
Το ίδιο και οι γιατροί που δουλεύουν σε διαγνωστικά κέντρα ή ιδιωτικά θεραπευτήρια. Είναι πολύ δύσκολο να βρείς εκεί γιατρό με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας. Μόνον νοσοκόμες προσλαμβάνουν τυπικά.
Άν πάμε και σε δημοτικές επιχειρήσεις κτλ, με τις συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, το «μπλοκάκι» πάει για χαμό στο ίσωμα…. 🙂
Είναι καθιερωμένο εδώ και χρόνια η Επιθεώρηση Εργασίας να μην έχει αντίρρηση σε τέτοιες περιπτώσεις. Αρκεί να υπάρχει στο χώρο εργασίας ο «φερετζές» – δηλαδή το γραπτό ιδιωτικό συμφωνητικό σύμβασης έργου που ανανεώνεται τακτικά.
Απλά τα πράγματα και όλοι οι υπηρεσιακοί αρμόδιοι γνωρίζουν τι νερό βγαζει ο κουβάς και από ποιό πηγάδι,
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:35 μμ
kapetanios
ας αφήσουμε τον Κατρούγκαλο να ξεδιπλώσει τις χάρες του –μέχρι να έρθουν οι «θεσμοί». Τότε θα τα ξαναδούμε όλα αυτά . Γιατί το πρόβλημα, ξαναεπαναλαμβάνω για χιλιοστή φορά, ΔΕΝ είναι ο (καλός ή κακός)σχεδιασμός του ασφαλιστικού ή άλλου συστήματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία χρόνια , αλλά η τρόικα και το μνημόνιο που πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα
Νομίζω ότι στον νεοσυριζα ζουν την ίδια ψευδαίσθηση(πολιτικής ελευθερίας) που ζούσαν και οι Σαμαροβενιζέλοι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 14 –και θα νιώσουν σύντομα την ίδια απογοήτευση με τον ΣΑΜ
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:42 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
aftercrisis
Μηχανικοι, γιατροι, δικηγοροι, οικονομολογοι.
Ο μεγαλος υπερπληθωρισμος των επιστημονων των ανωτερω κλαδων τα τελευταια 20 ετη, σε συνδυασμο με την τελευταια υφεση (10-ετη για μηχανικους , 7-ετη για τους υπολοιπους) επιφερει :
-τεραστιες μεταβολες (αλλαγες προς το χειροτερο) ατην ανεργια/υποαπσχοληση, στις αμοιβες και στις εργασιακες σχεσεις.
-στην μεταναστευση επιστημονων λογω της πολυ μεγαλης ανισορροπιας μεταξυ προσφορας και ζητησης , η οπιοα θα γινοταν -απλως- με χαμηλοτερους ρυθμους αν η ελληνικη οικονομια ξεπερνουσε την υφεση
ΥΓ Ακριβως οπως λογω του υπερπληθωρισμου ΕΙΧ, ο ιδιωτικος τροπος μετακινησης στις αστικες περιοχες εχασε βαθμιαια την χρησιμοτητα του λογω της τεραστιας κυκλοφοριακης συμφορησης
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:26 μμ
σχολιαστης
Ο υπερπληθωρισμος των επιστημονων δεν έχει καμια σχέση με τον κεφαλικό φόρο που βάζει η παλαβή κυβέρνηση στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.
Υπάρχει γερή φορολογία, που πάνω από ένα ποσό μάλιστα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Και ένα σημαντικό τμήμα της φορολογίας αυτής πάει και για την επιδότηση του ασφαλιστικού.
Από τη φάση, αυτός που δεν δηλώνει φοροδιαφεύγει, περάσαμε στην, δηλώνει εισοδήματα μεγαλύτερα από …μονοψήφια; Ισόβια και μετά εις θάνατον. 🙂
Πρόκειται για εντελώς ηλίθιους τύπους που τα έχουν κάνει μπάχαλο. Στο διάολο.
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:58 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
σχολιαστης
Πολωνεσαι, συγχυζεσαι και δεν καταλαβαινεις τι γραφω τεκμηριωμενα.
Αλλο πραγμα ειναι η υπεφορολογηση των αυτοαπασχολουμενων επιστημονων με την οποια -προφανως- διαφωνω διοτι ειναι αδικη και παραλογη και αλλο πραγμα η 10-ετης υφεση που υφισταται ο τεχνικος κλαδος(κατασκευες) και ιδιως των μηχανικων.
Εδω και 10 ετη μειωνεται σταθερα και δραματικα το ΠΔΕ, το οποιο συγκεντρωνεται σε λιγες εργοληπτικες εταιρειες, αντι ενα μερος του να διαχυθει σε μικρα και μεσαια εργα.
Ομως ο υπερπληθωρισμος των επιστημονων δημιουργει την πολυ μεγαλη ανισορροπια μεταξυ προσφορας και ζητησης και ολα τα επακολουθα (ανεργια, υποαπασχοληση, χαμηλες αμοιβες, πολυ χαμηλες εως μηδενικες προσδοκιες επιβιωσης,…) με αποτελεσμα την μεταναστευση , η οποια, κανονικα, θα επρεπε να ηταν -συμφωνα με τα στοιχεια- αρκετα υψηλοτερη.
Επισημαινω οτι :
-ηδη απο την εποχη Γιαννιτση ειχα προτεινει αυξηση των εισφορων για να λαμβανουμε σημαντικα υψηλοτερη συνταξη απο το ΤΣΜΕΔΕ και μονον ξυλο δεν εφαγα απο φιλους και γνωστους:-)
– το κακο αρχισε απο το 1998,οταν ο Γ. Αρσενης αυξησε τους εισαγομενους απο 40.000 σε 80.000((οπως μου ειπε -σημερα- ενας νεοτερος μηχανικος στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΔΕ)
Κανονικα, το πληθος των εισαγομενων θα επρεπε να προσαρμοσθει ενιαυσιως στο εκαστοτε πληθος των συνταξιοδοτουμενων, πλεον 10%.
ΥΓ Για την υπεφορολογηση του ανω 20% των εργαζομενων υψηλομισθων ισχυει το εξης
«…..Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα εργοδότη ο οποίος επιθυμούσε να ανταμείψει έναν σκληρά εργαζόμενο υπάλληλο και αύξησε τον μικτό μηνιαίο μισθό του από τις €2.500 στις €3.500. Η αύξηση αυτή κόστισε €1.246 στον εργοδότη, ο εργαζόμενος έλαβε επιπλέον καθαρές αποδοχές €396 και το κράτος εισέπραξε επιπλέον έσοδο €850. Δηλαδή το 68,2% της αύξησης κατέληξε στο κράτος….»
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1051036/pos-epidroun-oi-eisfores-stous-misthous-kai-tin-apasxolisi
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:25 μμ
σχολιαστης
Σιγά μήπως δεν καταλαβαίνω τι γράφεις 🙂
Αλλά αφού το έθεσες έτσι*, ας κάνω ότι δεν κατάλαβα κι ας κλείσω την κουβέντα εδώ.
*»Πολωνεσαι, συγχυζεσαι και δεν καταλαβαινεις τι γραφω τεκμηριωμενα»
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:01 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Ειχα γραψει ενα μεγαλο σχολιο για το ΤΣΜΕΔΕ, αλλα το εχασα.
Το συμπερασμα ειναι οτι απο την σχεση 7:1 του 2010 εγινε 4:1 to 2015.
Με εισπραξιμοτητα ασφ. εισφρορων 48% για το 2015 η σχεση ισοδυναμει με 2 πληρωνοντες/1 συνταξιουχο.
Απο τις αμεσες/μεσοπροθεσμες λυσεις που βλεπω ειναι : μεταναστευση, προσωρινη αλλαγη επαγγελματος (αγροτοκτηνοτροφικη παραγωγη, τουρισμος, εμποριο σε τουριστικες περιοχες, βιοτεχνια,..), εστω και για συμπληρωματικο εισοδημα και σε κλαδους με μεγαλη ανεργια (χημικοι μηχανικοι) πληρης επαγγελματικος αναπροσανατολισμος.
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:09 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Πισω στα βασικα.
Οταν η ελληνικη οικονομια -προ εναρξης της παγκοσμιοποιησης- βρισκοταν σε ανοδο (1974- 1989), τα συνδικατα μπορουσαν με απεργιες να πετυχουν καλυτερους ορους εργασιας και υψηλοτερες αποδοχες
Τοτε ομως υπηρχαν βιομηχανιες, που χρειαζονταν μηχανικους, οι αντιπροσωπειες εισαγωγης επισης,….η αντιπαροχη κια τα δημοσια εργα ηταν στο φορτε τους. Πολλες εργοληπτικες δουλευαν στην Μ.Ανατιολη,…
Πολλοι απο τους μηχανικους εγιναν στην συνεχεια εργοληπτες προς το τελος της δεκατιας του 80.
Τοτε λοιπον (1971 ΑΜ ΤΕΕ 15000) οι μηχανικοι ηταν αναρπαστοι και μπορουσες να επιλεξεις ποια μελετη ή εργο θα επαιρνες , αν θα διοριζοσουν ή οχι στο Δημοσιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ,… με δικαιωμα υπογραφης σε ιδιωτικες μελετες !!!
Ηταν δε τοσο μεγαλη η αυτοπεποιθηση του τεχνικου κοσμου (επι προεδριας Ευαγγελου Κουλουμπη) που δεν προβλεψε να αυξησει τις ασφαλιστικες εισφορες ωστε οι μηχανικοι να λαμβανουν υψηλοτερη συνταξη και εφ απαξ αναλογο με των ΔΥ Μηχανικων, διοτι απλως οι μισοι τουλαχσιτον δεν υπηρχε λογος να παρουν συνταξη, επεφταν επι των επαλξεων…
Τα χρονια περασαν, καταργηθηκαν τα 8-ωρα για τους Ιταλοσπουδασμενους, αρχισε η αποβιομηχανιση, …, οι εργοληπτικες μας εφυγαν απο την Μ.Ανατολη, δημιουργηθηκαν 5 πολυτεχνεια,…
[…]
Ο εξωπραγματικος αριθμος των 4.400 εγραφομενων στο ΤΣΜΕΔΕ το 2008 (700 απο εξωτερικο), μου δημιουργησε την βεβαιοτητα της επερχομενης καταστροφης στον κλαδο μας…
Η σχεση (ασφαλισμενοι/συνταξιουχοι) 7:1 του 2010 εγινε 4:1, σημερα, ενω το 2015 μολις το 48% πληρωσε τις εισφορες του, δηλ. πρακτικα η σχεση εχει γινει 2 (πληρωνοντες) :1!!!!
ΥΓ Τελικα βρηκα το χαμενο 🙂 σχολιο κανοντα σε ενα παραθυρο back πολλες φορες
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:48 μμ
σχολιαστης
«To Ποτάμι συγχαίρει τη βουλευτή του Σύριζα κυρία Χαρά Καφαντάρη για το διορισμό του συζύγου της κ. Α. Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Παραλλήλως, συγχαίρει τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την τολμηρή αξιοκρατική επιλογή του» σχολιάζει ειρωνικά το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/303760/diorizoun-to-suzugo-tis-vouleutou-tou-suriza-haras-kafadari-/#ixzz3wgEXuDcM
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:58 μμ
δεξιος
Η ελληνική οικονομία δεν ήταν σε άνοδο τη δεκαετία του 80 (μόνο 1% αυξήθηκε το πραγματικό ΑΕΠ).Σε άνοδο ήταν το δημόσιο χρέος και οι διορισμοί πολλών (και μηχανικών) στο δημόσιο.
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:15 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
δεξιος
μια μικρη ανακριβεια να βρεις (1%) και να με κακισεις. Ποιος εθεσε τα θεμελια για την αποβιομηχανιση κατα την περιοδο 1974-1981 ; Διαβασε και τα υπολοιπα απο το σχολιο μου.
Γνωριζω πολυ καλα οτι μετα τον Εθναρχη Κωνσταντινο Καραμανλη ηρθε το χαος!!!
8 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:29 μμ
δεξιος
Εντάξει.Νομίζω ότι ο Κουλουμπής πραγματικά πίστευε ότι η ανάπτυξη αλά Ανδρέας (διορισμοί στο δημόσιο,δημόσια έργα,νέοι κρατικοί οργανισμοί κτλ) και άρα και η απασχόληση των μηχανικών μπορούσε να συνεχισθεί επ αόριστον.