Tvxs

Η Γερμανίδα καγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελδέχεται ισχυρές πιέσεις από δεξιά της για πιο σκληρή στάση στο προσφυγικό, ενώ η μέθοδος Όρμπαν (τείχη για την απόκρουση των desperados του κόσμου) αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως διαπιστώνει κανείς μετά τους ελέγχους που ξεκίνησαν στα σύνορά τους η Δανία και η Σουηδία. 

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας επιχειρεί να εμφανιστεί ως ηγέτης του αντιμερκελικού μετώπου στο προσφυγικό και η τελευταία του παρέμβαση είναι μια πρόταση για τη χώρα μας, η ΕΕ να εγείρει νέα σύνορα στα βόρεια της Ελλάδας, γιατί η συμφωνία με την Τουρκία δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει η εισροή των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων προς την Ευρώπη.

Οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται αμείωτες και αυτό σημαίνει ότι φθάνουν καθημερινά 3.000 – 4.000 άνθρωποι. Οι μισοί από όσους έρχονται εδώ από τα τουρκικά παράλια είναι παράνομοι μετανάστες, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας. 

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι το μήνυμα πως δεν υπάρχει τρόπος να περάσεις στην Ευρώπη από την Ελλάδα τελικά θα μειώσει και τις αφίξεις, αλλά ήδη υπάρχει προετοιμασία για τον δυνητικό εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τον ακριβή αριθμό και τις συγκεκριμένες επιπτώσεις.

Τουρκική ανυπακοή 

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ παρά τα 3 δισ. που εξασφάλισε και παρά την απόφαση για επιτάχυνση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων και για φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα). Ούτε το δουλεμπόριο έχει ελεγχθεί ή περιοριστεί, ούτε η συμφωνία επανεισδοχής τηρείται, ούτε hot spot  στην τουρκική επικράτεια δημιουργείται ώστε να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση και να δρομολογείται από εκεί η μετεγκατάσταση σε δυτικές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη δυσφορία της για τη στάση της Άγκυρας αλλά δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει κάποια δυναμική απάντηση στην τουρκική ανυπακοή. «Είναι πολύ σαφές πως τις τελευταίες εβδομάδες οι αριθμοί (σ.σ. των μεταναστών και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη από τα τουρκικά παράλια) παρέμειναν σχετικά αυξημένοι, άρα μένει ακόμη πολλή δουλειά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Άμστερνταμ.

Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο θα δώσει μεγάλο βάρος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης χωρίς ωστόσο να είναι σαφές τι θα σημαίνει στην πράξη το ειδικό ενδιαφέρον της.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα εγκαλείται για ελλιπή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της, υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα ως προς τη συνεργασία με την Frontex και κυρίως δεν επιδεικνύεται κατανόηση από την πλευρά των εταίρων για την τεράστια μεταναστευτική πίεση που δέχεται η χώρα μας χωρίς ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη.

Οι ανησυχίες για την έκβαση της προσφυγικής κρίσης είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους στο Μέγαρο Μαξίμου βιάζονται να κλείσει η αξιολόγηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος από τους πιστωτές ώστε να μην είναι ανοιχτά ταυτόχρονα δύο τόσο θερμά μέτωπα.

 

Πηγή: Προσφυγικός χειμώνας | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα