Μας αφορά όλους, είναι το κορυφαίο θέμα των ημερών, αλλά ελάχιστη συζήτηση γίνεται επί της ουσίας, σε πολιτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρότασή της και την υπερασπίζει όσο μπορεί, αλλά η αντιπολίτευση μοιάζει πολιτικά αυτοευνουχισμένη: καμιά πρόταση επί της ουσίας, πέρα από κοινοτοπίες και στείρα άρνηση παλαιοκομματικού τύπου.
Κι όμως, παρά τα κάποια θετικά σημεία, η πρόταση της κυβέρνησης είναι λάθος στη σύλληψή της. Διότι επιλέγει τη (σχεδόν) διατήρηση των συντάξεων στο ύψος που βρίσκονται σήμερα, εις βάρος των εργαζόμενων / ασφαλισμένων, οι οποίοι αδικούνται κατάφωρα.
Τα πράγματα θα μπορούσε να ήταν απλά: τόσα μπορεί να διαθέτει το δημόσιο στα ταμεία για τις συντάξεις, τόσα μπορεί να δίνει – χωρίς να καταστρέφει ολόκληρες κατηγορίες πληθυσμού ήδη μισοκατεστραμμένες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όταν θα μπορεί να δώσει περισσότερα, θα δώσει περισσότερα.
Σε απλά ελληνικά, τέθηκε λάθος προτεραιότητα. Γιατί με την πρόταση της κυβέρνησης μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο: πρώτα πρέπει να εξασφαλίσεις μια οικονομία σε κίνηση και χωρίς φρικαλέα ποσοστά ανεργίας και μαύρης εργασίας και μετά να προσπαθήσεις να διατηρήσεις τις παρεχόμενες συντάξεις στο ύψος τους. Με την πολιτική που επιλέχτηκε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το σύστημα θα καταρρεύσει – γιατί κανένας (εργαζόμενος) δεν θα πληρώνει σχεδόν το σύνολο του εισοδήματός του σε ασφαλιστικές εισφορές και πάσης φύσεως φόρους. Χωρίς καν να καθιερώνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό δίχτυ ασφάλειας για το τμήμα του πληθυσμού που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.
Τέλος, η διατήρηση ή η αυξομείωση των συντάξεων (και των μισθών) ελάχιστη σημασία έχει όσο βρίσκεται σε λειτουργία ο κόφτης της παρανοϊκής (ουσιαστικά ανεξέλεγκτης) φορολόγησης. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, αλλά δυστυχώς το μάθημά μας δεν το έχουμε κατανοήσει – και θα μείνουμε ανεξεταστέοι ακόμα μια φορά.
Θα έχουμε όμως την ευκαιρία για μια νέα προσπάθεια;
7 Σχόλια
Comments feed for this article
12 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:24 μμ
Πάνος
Οι 3 σκληρές απαιτήσεις των δανειστών στο ασφαλιστικό
Tvxs Ρεπορτάζ
Τρεις δύσκολες γραμμές άμυνας προσπαθεί να κρατήσει η κυβέρνηση στην κόντρα με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, επιχειρώντας ταυτόχρονα τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση των ευρωπαϊκών της συμμαχιών και την περιφρούρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο εγχώριο μέτωπο.
Οι γραμμές άμυνας
Οι τρεις γραμμές άμυνας χτίζονται επί των ισάριθμων σκληρών αιτημάτων των πιστωτών για σύνδεση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης και μη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών – αιτημάτων, απέναντι στο οποία ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε σκληρή και έντονη διαπραγμάτευση κατά την ενημέρωση, χθες το βράδυ, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν μια ενημέρωση μακράς διάρκειας – κράτησε περισσότερες από πέντε ώρες -, χωρίς εντάσεις μεν, αλλά με εμφανή τον προβληματισμό και την αγωνία των βουλευτών για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και την τελική μορφή που θα έχουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 40 βουλευτές έθεσαν ερωτήσεις και ζήτησαν διευκρινίσεις από τον υπουργό Εργασίας, ενώ αίτημα σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν να προστατευθούν πάσει θυσία οι υφιστάμενες κύριες συντάξεις και να μην υπάρξουν επώδυνες μειώσεις και στις επικουρικές – στον βαθμό, τουλάχιστον, που δεν θα πλήττονται οι μη έχοντες.
Κατρούγκαλος: Δύσκολη διαπραγμάτευση
Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε τα τρία σημεία τριβής με τους δανειστές, αναγνώρισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, αλλά διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις και θα δοθεί μάχη για μια σειρά από άλλα θέματα, με πρώτο το ζήτημα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών τουλάχιστον στο 30% του εισοδήματος, ενώ από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύεται επίσης πως, παρά την ενοποίηση σε έναν ενιαίο φορέα, θα καταβληθεί προσπάθεια να διατηρηθεί ένας βαθμός αυτονομίας σε ταμεία όπως το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και το ΤΣΜΕΔΕ. Υπό διαπραγμάτευση, κατά τις ίδιες πηγές, παραμένει και το αγγελιόσημο για τα ΜΜΕ – μια διαπραγμάτευση, όμως, που θεωρείται «εξαιρετικά δύσκολο» να κερδηθεί.
Η μαραθώνια ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Γιώργο Κατρούγκαλο αποτυπώνει και την προσπάθεια στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση να περιχαρακώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 εν όψει της καθοριστική, και για τις πολιτικές εξελίξεις, ψήφισης του ασφαλιστικού, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρώτο στάδιο διαβούλευσης με τους πιστωτές και ενεργοποίησης διπλωματικών και πολιτικών διαύλων στην Ευρώπη.
Ο μαραθώνιος στην Ευρώπη
Οι πληροφορίες από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συνεχώς διευκρινίσεις επί των ρυθμίσεων του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, με το πρώτο πιο καθαρό στίγμα προθέσεων να αναμένεται στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου. Είναι μια συνεδρίαση στην οποία, όπως ήδη έχει καταστεί σαφές από τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξουν αποφάσεις αλλά τα πολιτικά της μηνύματα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου που αναμένονται στην Αθήνα περί τις 20 Ιανουαρίου.
Η διαμόρφωση ευρωπαϊκού πολιτικού κλίματος υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αποτελεί και τον στόχο της εν εξελίξει περιοδείας του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε έξι χώρες της ευρωζώνης – μια περιοδεία που ολοκληρώνεται αύριο με το καθοριστικό ραντεβού που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…
12 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:27 μμ
Πάνος
«Οι τρεις γραμμές άμυνας χτίζονται επί των ισάριθμων σκληρών αιτημάτων των πιστωτών για σύνδεση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης και μη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών»
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι τα δύο από τα τρία «αιτήματα των πιστωτών» είναι σωστά – ή τουλάχιστον εγώ συμφωνώ μαζί τους. Το πρώτο (για τα εισοδηματικά κριτήρια) είναι ολίγον φλου και οπωσδήποτε το λιγότερο σημαντικό. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση πάει πάλι με λάθος θέσεις στο ασφαλιστικό, την ώρα που η αντιπολίτευση κάνει κυριολεκτικά το κορόιδο.
12 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:23 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016
Έξι «καρφιά» στο σώμα των ασφαλισμένων
Αντώνης Κουρούκλης
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής
Σε συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλου στην εφημερίδα Αυγή (6.1.2016) και σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι απαντά στα περί νέας γενιάς συνταξιούχων των 600 ευρώ, με περισσό θράσος είπε: «Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι αθώος. Κατασκευάστηκε σκόπιμα, με βρώμικο και προβοκατόρικο τρόπο, […] δεν ξέρω τα κίνητρα των διαδοσιών, αλλά είναι προφανές ότι η πρακτική τους υπονομεύει ευθέως όχι μόνον την μεταρρύθμιση, αλλά την ίδια την κυβέρνηση της αριστεράς»! Από τις γραμμές της… «αντεπανάστασης», λοιπόν, δίνουμε μια πρώτη απάντηση ανατρέχοντας στις «θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Ασφάλιση», πριν από ενάμιση χρόνο, σε κριτική του στο ν.3863/10 Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.
«Το «νέο ασφαλιστικό» είναι έτσι δομημένο ώστε με την παρούσα αγορά εργασίας να μη δίνει πλήρεις συντάξεις. Οι εργαζόμενοι είναι αδύνατο να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για τις μειωμένες συντάξεις που προβλέπουν οι νέοι νόμοι, αφού είναι αδύνατο για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να διασφαλίσει 40 έτη πλήρους ασφάλιση… Αναφερόμενος δε ο ΣΥΡΙΖΑ στα περί «βασικής σύνταξης» των 360 ευρώ, σημείωσε ότι « δεν αποτελεί ύστατο δίχτυ ασφαλείας αλλά στρατηγικό στόχο ενός μοντέλου κοινωνικής προστασίας που θα ασχολείται μόνο με την ακραία φτώχεια και όσο θα ασχολείται με αυτήν, θα την διευρύνει»…
Ο ν.3863/10 της μνημονιακής κυβέρνησης του 2010 έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με τη σημερινή κυβερνητική πρόταση, παρά την εφαρμογή διαφόρων μεταβατικών διατάξεων και «καθυστερήσεων» που φυσικά ήταν απόρροια των κοινωνικών αντιδράσεων και αγώνων της περιόδου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δανειστές βέβαια των ΕΕ, ΔΝΤ, δεν σταμάτησαν να πιέζουν για τελικό «ξεκαθάρισμα», για τελική λύση που θα παραπέμπει ευθέως στο δραστικό περιορισμό της κρατικής συμμετοχής στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη και η οποία συνδέεται άμεσα με την προοπτική της περίφημης βιωσιμότητας του χρέους. Κάτι τέτοιο όμως αδυνατούσε να αναλάβει πολιτικά και να διεκπεραιώσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Μέσα από τους γνωστούς χειρισμούς, τις παλινωδίες, την αναποφασιστικότητα και την τυχοδιωχτική στρατηγική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές του Γενάρη 2015 φτάνουμε στο σήμερα, όπου ο «κλήρος» της διεκπεραίωσης αυτής νομοτελειακά πέφτει στις δικές του πλάτες. Η πρόταση Κατρούγκαλου αποτελεί μια ακόμα πιο αντιδραστική έκδοση του πορίσματος των «σοφών» για το ασφαλιστικό, κατακρεουργεί ό,τι απόμεινε στο ασφαλιστικό, εξαπατά τους ασφαλισμένους με τις λεγόμενες «προσωπικές διαφορές» και στέλνει στον Καιάδα της ανέχειας και της φτώχειας τόσο τους νυν όσο και τους μελλοντικούς ασφαλισμένους.
[…]
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2016/01/blog-post_57.htm
12 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:43 μμ
xberliner
Σημαντικό αν και ξεχασμένο.
«Ιστορική απόφαση του Εφετείου Θράκης – Καμία ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου στη Λίμνη Βιστωνίδα»
http://www.lifo.gr/now/greece/86410
Να θυμηθούμε ότι η απόφαση των δικαστών το 2008 δεν είχε δημοσιοποιηθεί ποτέ γιατί είχαν προλάβει να έρθουν σε συμφωνία εξωδικαστικά το ελληνικό δημόσιο με τη μονή βατοπαιδίου, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο (Καραμανλής, Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης και σία) να χαρίσει δημόσια περιουσία και εν συνεχεία να την ανταλλάξει με άλλη δημόσια περιουσία ακόμα μεγαλύτερης αξίας.
Βέβαια η κεφαλή του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου της μεταπολίτευσης και ο άνθρωπος που οδήγησε τη χώρα στα βράχια το 2009 ανάχθηκε σε εθνική εφεδρεία που αμά λάχει δίνει συμβουλές (και όχι μόνο;) και στον Αλέξη.
Βρε ουστ.
12 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:44 μμ
xberliner
Αν ναι και ο κολλητός του Πάκης έγινε ΠτΔ που μόνο ο αγκαλίτσας μπορεί να σταθεί στο πλάι του.
13 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:04 πμ
δεξιος
Διεθνής διάκριση για τον ΣΥΡΙΖΑ.
http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500051104
13 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:00 μμ
Πάνος
Στουρνάρης.
http://www.nooz.gr/economy/stournaras-8etikos-gia-tin-asfalistiki-metarri8misi