… Η συζήτηση που άνοιξε ο πρωθυπουργός, πάντως, δείχνει πως υπάρχει πρόθεση για άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου με το οποίο θα μειώνεται κατά το ήμισυ το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, θα σπάνε οι μεγάλες περιφέρειες και θα διατηρείται το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στο 3%.Η ΝΔ, το πιθανότερο, θα διαφωνήσει με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αυτό κάνει ακόμη σημαντικότερη τη στάση που θα κρατήσουν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχουν λόγους να θέλουν ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Ωστόσο, σε συνθήκες όξυνσης της σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα, οι βουλευτές αυτών των κομμάτων θα σκεφτούν πολύ πιο σύνθετα και δεν θα εξετάσουν απλώς αν συμφωνούν με τη νομοθετική πρωτοβουλία αλλά επίσης σε ποια όχθη του διπολισμού στέκονται – με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
8 Σχόλια
Comments feed for this article
16 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:57 πμ
Πάνος
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο εκλογικός νόμος (και η μορφή της ενισχυμένης ή η απλή αναλογική) θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε θέμα συζήτησης και συναίνεσης, αφενός, και να έχει συμφωνηθεί ότι θα συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση, αφετέρου. Έστω σε β’ χρόνο.
Τα άθλια κόλπα του μακαρίτη Κουτσόγιωργα με τον εκλογικό νόμο (1989) δεν πρέπει να επαναληφθούν, επ ουδενί. Ούτε το λάθος του Μητσοτάκη (του κανονικού) που «έκλεισε» το θέμα στην αρχή της θητείας του… και δεν είδε άλλη.
16 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:05 μμ
Santiliana
Συμφωνω , οπως επισης οτι και η απλη αναλογικη ,μονο μια ειναι.
Αλλο η πολιτικη σκοπιμοτητα των στιγμων , και αλλο η στρεβλωση λεξεων.
Οχι Κουρουπλη, καμμια ενισχυση στο πρωτο κομμα και κατωτατο ορειο το 1% , να δουμε τοτε ποιοι με ποιους θα πορευθουν.
16 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:08 μμ
physicist
Ο παρών εκλογικός νόμος είναι άθλιος και πρέπει ν’ αλλάξει. Κατά τ’ άλλα, δεν έχω καμία αμφοβολία ότι και ο Σύριζα θ’ αρχίσει τα μαγειρέματα και τα τζερυμάντερινγκ (και δεν θα είναι δα και παγκόσμια πρωτοτυπία). Μου φαίνεται όμως πως αυτό σημαίνει ότι ξέρουν στην Κουμουνδούρου ότι τα 36% Σύριζα με 28% ΝΔ έχουν αλλάξει, αλλιώς δεν θα άλλαζαν ούτε γιώτα.
Πάνο, γιατί είναι λάθος να κλείνουν αυτά από νωρίς, και μάλιστα ει δυνατόν να κλείνουν για καμια εικοσαετία τουλάχιστον; Πώς το εννοείς δηλαδή το «λάθος»;
—
ΥΓ: Κοίτα πόσο σύντομα, τελικά, θα επιστρέψει ο παλιός, καλός μας δικομματισμός και θα φάει η μαρμάγκα κάτι πασόκ, ποτάμια και πυροβολημένους (για το γελοίο υποκείμενο που ευχόταν καρκίνο σε οικογένειες άλλων ανθρώπων δεν μιλάω καν). Πού θα καταλήξουν οι ακατονόμαστοι και πότε, ήθελα νάξερα.
16 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:15 μμ
Πάνος
Λάθος θα είναι κάθε μονομερής κίνηση, από την πλευρά της κυβέρνησης. Ακριβώς γιατί θα υπερισχύσουν κομματικοί υπολογισμοί και όχι το περίφημο «γενικό συμφέρον».
Αν δεν συμφωνήσουν τα άλλα κόμματα ας μείνει ο εκλογικός νόμος ως έχει – κι όποιος καεί, κάηκε. Με δική του ευθύνη.
16 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:16 μμ
physicist
ΟΚ, σαφές τώρα και με βρίσκει σύμφωνο.
16 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:24 μμ
Πάνος
Τόσκας: «Δεν είναι αρεστά τα χημικά αλλά είναι το ηπιότερο μέσο».
*
Τα χημικά έπρεπε να είχαν ήδη καταργηθεί. Εκτός αν ο κ. Τόσκας θέλει να απαλλάξει τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως του Μητσοτάκη από το μπελά να τα επαναφέρει.
16 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:45 μμ
Santiliana
Oχι, πρεπει να αλλαξει και εκλογικα τερτιπια οπως οι ροηγουμενοι δεν εχουν θεση.
Πιστευω οτι οπως και να εχουν τα πραγματα , και δεν ειναι ασχημα οσο ο Μαρινακης με την φυλλαδα του θελει να δειξει, αλλα μπορει και να ειναι παλι πρωτο κομμα με διαφορα ο συριζα , πρεπει απαραιτητα να δειξουν το αληθινο τους προσωπο απαντες.
Αυτο μονο με απλη αναλογικη στην ουσια του επιτυγχανεται , και εκει ο κουτοπονηρος πολιτης θα παρει την ευθυνη του.
16 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:54 μμ
σχολιαστης
Ολες οι ενέργειες του συριζα δείχνουν ότι δεν μπορεί να γίνει ένα κεντροαριστερό κόμμα. Είναι παραδοσιακή αριστερά όσο και να φτιασιδωθεί.
Η κατάρρευση των ποσοστών του θα είναι δραματική και δεν θα μπορέσει στο μέλλον να παίξει τον ένα πόλο του νέου δικομματισμού. Του …εύχομαι να γυρίσει σύντομα στο 4% πριν κάνει κι άλλη ζημιά.
Είτε με απλή είτε με ενισχυμένη ο κόσμος έχει καταλάβει. Και τον τελευταίο μήνα κατάλαβαν και κάμποσες χιλιάδες ψηφοφόροι του, ότι πόνταραν σε περίεργο κόμμα. 🙂