Λέτε, ενώ ο Κατρούγκαλος έκανε χιλιάδες πολίτες να ακούνε ΣΥΡΙΖΑ και να σκαρφαλώνουν στα δέντρα, ταυτόχρονα να σχεδίασε μια τρύπα στο νερό;
ΔΝΤ για ασφαλιστικό: «Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα»
Το ΔΝΤ δεν δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά και αντιπροτείνει αύξηση έως 1% για εργοδότες και εργαζόμενους, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», όσον αφορά το ελληνικό σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Το Ταμείο θεωρεί επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς περικοπή κυρίων συντάξεων.
Η έκταση των αλλαγών και το ύψος των περικοπών που επιθυμεί ντο κουαρτέτο (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) αποτυπώνονται στη φράση που ανέφερε στην κυριακάτικη εφημερίδα πηγή των δανειστών: «Ζητήσαμε αγελάδα και έφεραν γάτα», σχολιάζοντας το μεταφρασμένο κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η κυβέρνηση.
Ο «σκιώδης» Τόμσεν
Μέσα στο σκηνικό των σκληρών διαπραγματεύσεων, προσωπικά χειρίζεται την υπόθεση του Ασφαλιστικού ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, ο οποίος αναφέρεται στη γενική διευθύντρια Κ. Λαγκάρντ και έχει περιορίσει την επικεφαλής των ελεγκτών Ν. Βελκουλέσκου.
Όπως αναφέρουν στο ίδιο δημοσίευμα καλά πληροφορημένες πηγές, το αμφιλεγόμενο στέλεχος του Ταμείου εργάζεται πυρετωδώς μέσω παρασκηνιακών επαφών με τριπλό στόχο:
Πρώτον, την υιοθέτηση μιας «φιλόδοξης», όπως της αποκαλεί, ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.
Δεύτερον, τη συμφωνία με τον Γερμανό υπουργό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μέσω μιας ήπιας αναδιάταξης των λήξεων του ελληνικού χρέους μετά το 2021.
Τρίτον, την επανεκλογή της Κ. Λαγκάρντ στη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου την άνοιξη, καθώς η θητεία της της τελευταίας ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Η Γαλλίδα δικηγόρος θέλει να αποδείξει στους ισχυρούς μετόχους του Ταμείου που την επικρίνουν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας (όπως η Βραζιλία) ότι δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει άλλα λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Παρεμβάσεις
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τόμσεν παρεμβαίνει στις εξελίξεις επηρεάζοντας ακόμη και την εσωτερική πολιτική σκηνή. Έπαιξε ρόλο-κλειδί στην πρόκληση αδιεξόδου στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση Σαμαρά και την τρόικα το φθινόπωρο του 2014. Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Βήμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης πνέει μένεα εναντίον του Δανού για τον εκβιασμό που άσκησε στην απελθούσα κυβέρνηση και στον ίδιο με στόχο την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων υπό την απειλή της μη αποδέσμευσης της δόσης.
6 Σχόλια
Comments feed for this article
17 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:34 πμ
σχολιαστης
17 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:50 πμ
Πάνος
Οι υπουργοί εργασίας των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (και της Γαλλίας και της Ιταλίας) εκφράστηκαν θετικά (έως πολύ θετικά) για το σχέδιο Κατρούγκαλου. Ο Τόμσεν, από τους βασικούς συντελεστές της αποτυχίας των ελληνικών μνημονίων (σε σχεδιασμό, εκτέλεση και αξιολόγηση) έρχεται τώρα και μιλάει για γάτες και $%^&*()&^ μάντολες. Την ώρα που οφθαλμοφανώς προσπαθεί να διασώσει τη Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ και τον εαυτό του από τον σκουπιδοτενεκέ, «δίνοντάς τα όλα» στους Γερμανούς του Σόιμπλε, οι οποίοι τον χρησιμοποιούν για να τους κάνει τη βρώμικη δουλειά.
Σιχτίρ, ογλάν!
17 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:50 πμ
σχολιαστης
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΞΗΓΕΙ
Χάρβαρντ: Γιατί κρίναμε ως τραγική τη διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα
Πηγή: Χάρβαρντ: Γιατί κρίναμε ως τραγική τη διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/246013/harvarnt-giati-kriname-os-tragiki-ti-diapragmateytiki-taktiki-toy-tsipra#ixzz3xUQrhJ44
17 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:53 πμ
σχολιαστης
ΣΕ ΡΟΛΟ «ΣΚΛΗΡΟΥ» ΤΟ ΔΝΤ
Μυστική συμφωνία Σόιμπλε με Τόμσεν – Ζητούν να πάρουμε πίσω το Ασφαλιστικό!
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113892165
17 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:02 πμ
Πάνος
Κάνει μπαμ από χιλιόμετρα, σχο.
17 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:12 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Χάρβαρντ: Γιατί κρίναμε ως τραγική τη διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα»
O καθηγητής Μονούκιν εκφράζει μερικές απόλυτα εύλογες επισημάνσεις για την ολοκληρωτικά αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης πέρσι (πολλές από αυτές τις επισημάνσεις τις είχαμε εκφράσει και αρκετοί σχολιαστές στις διάφορες σχετικές αναρτήσεις). Οι ευθύνες Τσίπρα και Βαρουφάκη για αυτή την παταγώδη αποτυχία είναι φυσικά συντριπτικές. Επίσης επιβεβαιώνει το πόσο εσφαλμένη ήταν η επιλογή για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο όχι μόνο δεν ενίσχυσε την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης αλλά κατ’ ουσίαν την αποδυνάμωσε (κάτι που επίσης είχε επισημανθεί από αρκετούς σχολιαστές τότε).
Εδω ολόκληρη η συνέντευξη
http://www.kathimerini.gr/846052/article/epikairothta/politikh/giati-kriname-th-diapragmateysh-tsipra-tragikh
Την περασμένη εβδομάδα το τμήμα διαπραγματεύσεων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέδωσε την ετήσια λίστα με τις δέκα χειρότερες διαπραγματεύσεις της χρονιάς. Στην πρώτη θέση τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και η διαπραγμάτευση που έκανε με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Η «Κ» μίλησε με τον επικεφαλής του προγράμματος διαπραγματεύσεων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τον καθηγητή Ρόμπερτ Μονούκιν, για τη διαπραγμάτευση αυτή. Ο κ. Μονούκιν είναι ένας από τους κορυφαίους στο είδος, με πλούσια βιβλιογραφία, αλλά και ιδιαίτερα γνωστός στη διεθνή αγορά, καθώς είχε συμβουλευτικό ρόλο σε μία σειρά από διαπραγματεύσεις, όπως στη διαμάχη μεταξύ Βαλόνων και Φλαμανδών στο Βέλγιο, στο Μεσανατολικό, αλλά και σε πολυεθνικές εταιρείες.
Τον περασμένο χρόνο, λοιπόν, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ίσως τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση για το 2015: αυτή της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους την οποία σήμερα χαρακτηρίζει «σίγουρα μία από τις χειρότερες της χρονιάς».
Για τον έμπειρο καθηγητή, η διαπραγμάτευση βασικά χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη κράτησε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση κατάφερε την επιμήκυνση του προγράμματος και οι Ευρωπαίοι εταίροι υπονόησαν ότι μπορεί να επιδείξουν περισσότερη ελαστικότητα με την Ελλάδα. «Σε εκείνη τη φάση πίστευα ότι ο κ. Τσίπρας και κ. Βαρουφάκης έκαναν μία καλή διαπραγμάτευση».
Επιδείνωση
Τη δεύτερη φάση ο καθηγητής του Χάρβαρντ την τοποθετεί μετά τη συμφωνία επιμήκυνσης και μέχρι την τελική συμφωνία του Ιουλίου. «Εκεί έκαναν πολύ κακή δουλειά. Ο κ. Βαρουφάκης δεν κατάλαβε τη σημασία των καλών επαγγελματικών σχέσεων με τους εταίρους του. Αντί γι’ αυτό ασχολήθηκε με “ρητορική άνθηση»» όπως λέει χαρακτηριστικά. Για τον Αμερικανό καθηγητή αυτό που πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του αυτός που διαπραγματεύεται -και παίζει ιδιαίτερη σημασία για το αποτέλεσμα – είναι ότι «οι διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς η διαπραγμάτευση δεν στηρίζεται σε αφηρημένες έννοιες».
Εντύπωση του προκάλεσε ότι ο κ. Βαρουφάκης, ενώ διαπραγματευόταν συνέχιζε να γράφει στο blog του κάνοντας ρητορικά σχόλια. «Διαφήμιζε τον εαυτό του ως έξυπνο και ειδικό στη θεωρία των παιγνίων και έφτιαχνε μία κατάσταση στην οποία η Τρόικα θα υπαναχωρούσε, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά». Για τον κ. Μονούκιν, ο τότε υπουργός Οικονομικών αλλά και ο κ. Τσίπρας «είχαν καταφέρει να γίνουν μισητοί».
Για τον Αμερικανό καθηγητή η ελληνική πλευρά πίστεψε στο παιχνίδι μετωπικής σύγκρουσης (chicken game) με την Ε.Ε. θεωρώντας ότι οι Ευρωπαίοι θα υπαναχωρήσουν πρώτοι και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις κράτησαν τόσο πολύ. Αυτό όμως που τον παραξένεψε περισσότερο ήταν η απόφαση για το δημοψήφισμα. «Ηταν μία τραγική ιδέα. Οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες πολιτικές αποφάσεις, ειδικά όταν το ερώτημα είναι τόσο τεχνικό» είπε και συμπλήρωσε ότι του φάνηκε πολύ περίεργο ότι η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε ότι ένα «Οχι» θα έκανε τους Ευρωπαίους να τους δώσουν περισσότερη ελαστικότητα.
Οπως επισημαίνει, η ελληνική πλευρά με το δημοψήφισμα έχασε οποιαδήποτε διαπραγματευτική πίεση και ο λόγος ήταν ότι οι αγορές είχαν αποφασίσει ότι ακόμα και αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, αυτό δεν θα είχε άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στη Δύση. «Η ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο σημαντική, όπως φάνηκε, στην παγκόσμια οικονομία» λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρουφάκης που είχε σχεδιάσει αυτή τη θεωρία των παιγνίων δεν είχε καν ασχοληθεί αν ο κ. Τσίπρας τον υποστήριζε, λέει με έκπληξη στην «Κ» ο κ. Μονούκιν. «Για μένα ήταν εντυπωσιακό ότι κατέληξε να παραιτηθεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα, απόδειξη ότι ο κ. Τσίπρας ήταν διστακτικός ως προς την έξοδο της χώρας από το ευρώ».
Για τον ειδικό στις διαπραγματεύσεις, κάτι τέτοιο ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ελληνική οικονομία και ενώ κανένας δεν μπορούσε να πει με σιγουριά ποιες θα ήταν οι συνέπειες από μία τέτοια έξοδο, υπήρχαν τεράστια ρίσκα. Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε με μία χειρότερη συμφωνία γιατί ήταν περισσότερο απελπισμένη, λέει ο κ. Μονούκιν και συμπληρώνει ότι το δημοψήφισμα ως απειλή απέτυχε γιατί η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να αντέξει τις συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ. Οπως λέει στους μαθητές του «ποτέ μην κάνετε μία απειλή που δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε».