Τι να του πεις του Κατρούγκαλου;
Στη δραματική ομολογία ότι το σχέδιό του για το νέο ασφαλιστικό θα οδηγήσει «σε οιονεί δημευτικό αποτέλεσμα» για ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών προχωρά ο υπουργός Εργασίας με άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή.
Παραδέχεται, επίσης, εμμέσως ότι το νέο ασφαλιστικό οδηγεί σε «ανεπιεική αποτελέσματα» γράφοντας ότι «και οι δικαιότεροι όμως κανόνες επιδέχονται διόρθωση για να μην καταλήγουν σε ανεπιεική αποτελέσματα». Υπό το βάρος των αντιδράσεων, μάλιστα, από τους επιστημονικούς φορείς που βγαίνουν ξανά στους δρόμους οργανώνοντας πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 11:30 στα Προπύλαια προαναγγέλλει «»κόφτη» στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία».
Ενδεικτικό του δημευτικού χαρακτήρα του σχεδίου είναι όσα είπαν οι Πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας όταν του επεσήμαναν ότι η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε ύψος 20% επί του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις, επιβαρύνει υπέρογκα κάποιες ομάδες, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά στο κράτος, το 80% του εισοδήματός τους.
3 Σχόλια
Comments feed for this article
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:10 μμ
aftercrisis
Ο εξορθολογισμός του όλου συστήματος φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών (και ο κανόνας εξορθολογισμού είναι ένας, η προοδευτική φορολόγηση και εισφορά: να συνεισφέρουν με υψηλότερους συντελεστές οι έχοντες) γίνεται στη φάση της οικονομικής ανόδου. Θα έπρεπε να το είχαν καταλάβει το 1990-2008.
Τώρα είναι αργά, το υπάρχον σύστημα εισφορών δεν σώζεται με τέτοιου είδους ανισοβαρείς αλχημείες. Και δημευτικές είναι οι αλχημείες και αδικούν κατάφωρα τις νέες γενιές,
Το ρεαλιστικό είναι τώρα ν’ αρχίζουν απο το μηδέν, στήνοντας βήμα βήμα ένα νέο λειτουργικό σύστημα.
Το πρώτο βήμα και στήριγμα είναι το εγγυημένο βασικό εισόδημα για όλους και η κατάργηση της κουρελούς με τις «ότι νάναι» επιδοματικές παροχές και τις νταλά μπαλά αποσπασματικές φορορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.
Προφανώς ψάχνουν ματαίως για κορόιδα. Δεν είναι 1990 ή 2004 που κυκλοφορούσαν ακόμη πολλά τέτοια «βόιδα»- ζητωκραυγάζοντας για την «ισχυρή Ελλάδα».
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:28 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
«Εκπτώσεις» στις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων
Ο εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται – Απορρίπτεται η οριζόντια επιβολή καταβολής εισφορών 20% ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2016 23:55 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19/01/2016 05:00
Με μέτρο το ύψος των εισφορών – για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη – που καταβάλλουν οι μισθωτοί στο ΙΚΑ, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτόν θα επανακαθορίσουν τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αλλά και των επιστημονικών επαγγελμάτων (δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών κ.ά).
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει απορριφθεί η οριζόντια επιβολή του μέτρου καταβολής εισφορών 20% ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος και εξετάζονται οι εξής εναλλακτικές λύσεις:
1. Για τους νέους επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς) να καθιερωθεί μια χαμηλότερη κατηγορία ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες (από 0 ως 3 ή 5 χρόνια).
Για αυτή την κατηγορία αναμένεται να τεθεί το όριο των 468 ευρώ τον μήνα ως εισόδημα που επιφέρει εισφορές ύψους 93 ευρώ (από 117 ευρώ). Η ίδια ελάφρυνση εξετάζεται να ισχύσει και για όσους ανεξάρτητα απασχολουμένους αποφασίζουν να αλλάξουν επαγγελματική δραστηριότητα και να ξεκινήσουν από το μηδέν μια νέα σταδιοδρομία.
2. Για τα υψηλότερα εισοδήματα αναμένεται να τεθεί πλαφόν ανάλογα με το εισόδημα.
Οι εμπειρογνώμονες θα προτείνουν για εισοδήματα 20.000 ως 35.000 ευρώ η οροφή να οριστεί στο 45%, από 35.000 ως 50.000 ευρώ στο 50%, από 50.000 ως 65.000 ευρώ στο 55% και στα υψηλότερα εισοδήματα από 60% ως 65%.
Για παράδειγμα, αντί το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να προκύπτει από το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού (5.860 ευρώ τον μήνα που σημαίνει την καταβολή μηνιαίας εισφοράς 1.172 ευρώ για σύνταξη), να υπολογίζεται στο τετραπλάσιο του κατώτατου μισθού (2.344 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισφορά 468 ευρώ).
3. Θα επανεκτιμηθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους δικηγόρους και για άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, και συγκεκριμένα το ποσοστό 6,95% για την περίθαλψη, το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.
Με το νέο σύστημα ένας επαγγελματίας που πλήρωνε 90 ευρώ τον μήνα για υγειονομική περίθαλψη από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα πληρώνει 115 ευρώ.
Το τεκμαρτό εισόδημα
Οπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας, οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με το τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζει η Εφορία για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Η πρόταση νόμου προβλέπει τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών.
[…]
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=769849
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:59 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Μια ακομη αχρηστη ειδηση
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Διευκρινίσεις για το συντελεστή ΦΠΑ στα ροφήματα με βάση το γάλα
Διευκρινίσεις δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το ΦΠΑ που επιβάλλεται στα ροφήματα με βάση το γάλα.
Διευκρινίσεις για το συντελεστή ΦΠΑ στα ροφήματα με βάση το γάλα
Οι διευκρινίσεις βασίζονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, με αφορμή ερωτήματα πολιτών προς τη Φορολογική Διοίκηση και η οποία προβλέπει οτι:
– Σε συντελεστή ΦΠΑ 13% υπόκεινται το γάλα και η κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα), συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών.
– Σε συντελεστή ΦΠΑ 23% υπόκεινται τα προϊόντα με βάση το γάλα που περιέχουν άλλες ουσίες, πλην γλυκαντικών, όπως π.χ. το κακάο, ο καφές ή ουσίες, όπως βανίλια ή εκχυλίσματα φρούτων.
Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω διαφοροποίηση δεν επήλθε, βάσει των διατάξεων του νόμου 4334/2015, αλλά απορρέει από την κατάταξη των προϊόντων σε δασμολογική κλάση.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64319153