Βαρουφάκης στον ΣΚΑΪ: Είχαμε Plan X – το Βερολίνο «έκοψε» βοήθεια από την Κίνα
Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε μάλιστα ότι η η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, όμως η συμφωνία «ανετράπη […] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο.
Την ύπαρξη ενός Plan X (Σχεδίου Χ), το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αποκαλύπτει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.
Μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως βασικό «όπλο» της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς – όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε μάλιστα ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη […] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο.
Εστιάζοντας στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι στην ουσία η πρώτη απειλή για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup του μετέφερε ότι η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι να δεχτεί το πρόγραμμα ως έχει.
Προσέθεσε δε ότι το μήνυμα Ντάσελμπλουμ ήλθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε ενημερωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έφταναν για 12 ημέρες.
Αναφερόμενος στις μεγάλες κόντρες που είχε με τους ομολόγους του στα Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας κατά τη θητεία του, με εξαίρεση την πρώτη.
Ισχυρίζεται πως αποφάσισε να ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο Eurogroup ώστε να θυμάται τί ειπώθηκε για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια την κυβέρνηση και τη Βουλή, όμως δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον. «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν», λέει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις [τα] είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα».
Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το ‘Όχι’» αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών.
Οι τίτλοι τέλους της συμμετοχής του στην κυβέρνηση ήλθαν αφού, το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός του «εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει» και δέχτηκε τις προτάσεις των θεσμών.
Ολόκληρη η συνέντευξη στο On Demand βίντεο-αρχείο του skai.gr
51 Σχόλια
Comments feed for this article
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:39 πμ
kapetanios
τίποτε περισσότερο απ αυτά που ήδη γνωρίζαμε
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:42 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Μάθαμε, ότι όταν εσύ πανηγύριζες για το «όχι» ο Τσίπρας έκλεγε!
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:54 πμ
σχολιαστης
Ενδιαφέρον έχει εκεί που τον ρωτάνε αν αισθάνεται άσχημα για την καταστροφή που προξένησαν τα capital controls και απαντάει φυσικά αισθάνεται, απέτυχε.
Οταν ηρεμήσουν τα πράγματα χρειάζεται να γίνει μια έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή κύρους και να δημοσιευθεί ένα πόρισμα, που θα είναι τόσο περιγραφικό ώστε να μην τολμάνε πολιτικοί να παίζουν κρυφά παιχνίδια στην πλάτη ενός λαού.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:13 πμ
Πάνος
Μόνο εγώ δεν είδα χθες τον Γιάνννη; 😉
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:15 πμ
Πάνος
Επί τη ευκαιρία, αυτά ήθελε να πει ο Ιάσων – και είπε άλλα (αντ’ άλλων):
http://tvxs.gr/news/ellada/maksimoy-eksi-alitheies-gia-toys-metaklitoys-ypalliloys
Φυσικά, ισχύει πάντα ότι μια και μόνο σκατούλα αχρηστεύει ένα ολόκληρο βαρέλι κρασί. Αυτό όμως ΔΕΝ το καταλαβαίνουν τα κόμματα – και ο σύριζας δεν αποτελεί εξαίρεση.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:28 πμ
kapetanios
το ήξερα ότι ο Τσίπρας ευχόταν το ΝΑΙ Μιχάλη μου. Ήμουν στην Χαλκιδική κι όταν έλεγα στους πανικόβλητους του ΝΑΙ ότι ο Τσίπρας ψάχνει μια καλή δικαιολογία για να υπογράψει σε λευκή κόλλα χαρτί με κοιτούσαν ολίγον περίεργα 🙂
*
σχο
δεν υπάρχει καμιά καταστροφή από τα καπιταλ κοντρόλ. Η μεγάλη ζημιά(βλπ και ανακεφαλαιοποίηση) οφείλεται στην καθυστερημένη επιβολή τους
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:31 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Δεν θα ήταν καλύτερα με τον Τσίπρα, τους μετακλητούς να τους πληρώνει όποιος τους έχει ανάγκη; Γιατί θα πρέπει να τους πληρώνουν οι φορολογούμενοι;
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:14 μμ
Mitsos
Kάπταιν εγώ το κατάλαβα όταν ήρθαν στο σπίτι την προηγούμενη μέρα του δημοψηφίσματος ένα κλιμάκιο του Συριζα ότι η δουλειά ήταν προδομένη. Το βλέμμα τους δεν μου άρεσε. ΝΑΙ ψήφισαν αρκετοί ενώ αρκετοί δεξιοί είπαν ΟΧΙ. Και τα δυο κόμματα δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν κομματική γραμμή γιατί δεν ήθελαν ίσως να επιβάλλουν.
Στους μεν μίλησε ο εθνομηδενισμός που κουβαλάνε από το 74 και ψήφισαν ΝΑΙ για να μην χάσουνε το ψευτοβόλεμα τους. Στους άλλους μίλησε η πατριωτική παράδοση της παλαιάς δεξιάς που δεν υφίσταται από το 74 και έπειτα. Αυτά τα φαινόμενα τα παρατήρησα σε δεξιούς και αριστερούς στο χωριό μου, φαντάσου τα σε μια μεγάλη περιφέρεια όπως το Ηράκλειο ή την Αθήνα.
Το μόνο κόμμα στη βουλή που έλαβε ξεκάθαρη στάση ΟΧΙ είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν να το ακούνε κάποιοι, αλλά η ιστορία θα το γράψει, ήταν η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ το έπαιξε τρελίτσα, αλλά ευτυχώς που γράψανε τον Περισσό στα παπάρια τους οι ψηφοφόροι του. Αλλά ακόμα και αν δεν τον έγραφαν το ΟΧΙ θα υπερίσχυε. Ηταν σαφέστατο αυτό το δημοψήφισμα. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε ξεκάθαρα ότι δεν θέλει ούτε ευρώ ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ, ούτε ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ. Διότι όσοι ήταν του ευρω πάσει θυσία και όλοι οι ευρωλιγούρηδες που τρώγανε τις επιδοτήσεις, όπως και όλοι οι ραγιάδες χεσμένοι, πήγανε στο ΝΑΙ. Δια της εις άτοπον απαγωγής λοιπόν προκύπτει το νόημα του δημοψήφισματος και όχι δια της ευθείας που λέει ο Νεο Συριζα.. Συμφωνείται με τη πρόταση Γιουνκέρ? Το δημοψήφισμα ήταν σαφές: Πάσει θυσία ευρώ ή ΟΧΙ?
Ολοι περίμεναν το ΝΑΙ, αλλά εξεπλάγησαν. Οι μόνοι που το προβλέψανε ήταν οι μυστικές υπηρεσίες κάποιων πρεσβειών. Ακόμα και οι στοιχηματζήδες σήκωσαν τα χέρια ψηλά και δεν ξέρανε τι αποδώσεις να δώσουνε.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:23 μμ
xberliner
«ότι ο Τσίπρας ψάχνει μια καλή δικαιολογία για να υπογράψει σε λευκή κόλλα χαρτί»
Ξαναεπαναφέρω την ερώτηση στην καλύβα. Ακόμα πειστική απάντηση από υποστηρικτή του δημοψηφίσματος και του ΟΧΙ δεν έχω πάρει. Και επειδή τότε είχαμε ακούσει τα μύρια όσα οι της άλλης πλευράς, πραγματικά θέλω μια ειλικρινή απάντηση.
1. Γιατί έκανε δημοψήφισμα ο Τσίπρας;
2. Ήταν καταστροφικό ή χρήσιμο για τη χώρα;
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:23 μμ
σχολιαστης
Καπετάνιε, αν μετά το Γενάρη δεν φέρονταν με αυτό τον τρόπο δεν θα έφευγαν τα δις από τις τράπεζες. Εκεί κρίθηκε το παιχνίδι.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:28 μμ
Πάνος
Στην καλύβα λέγαμε ότι το μόνο «πάση θυσία» που αξίζει είναι η Δημοκρατία. Το ευρώ (το οποίο επιλέγουμε) είναι τεχνικό θέμα.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:32 μμ
Πάνος
μπερλίνερ,
1. Γιατί ήταν απόλυτο δικαίωμά του να «ρωτήσει» τους πολίτες
2. Ούτε καταστροφικό, ούτε χρήσιμο ήταν – με μια έννοια. Με μιαν άλλη ήταν χρησιμότατο, διότι απόδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι έννοιες «δημοκρατία» και «αρχίδια μάντολες» είναι ταυτόσημες για τους ηγέτες της ΕΕ.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:32 μμ
Ενη
«Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς – όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε.
Mας δουλευει ο Βαρουφακης.
«στο στενο πυρηνα εξι επτα ατομων» , δηλαδή σε μια απο τις πολλες συζητησεις μεταξυ τους αυτος «μειοψηφισε»
Ουτε ξερει αν. ηταν εξι η επτα τα ατομα. Ουτε ειχε αυτή η «παρεα» κανενα θεσμικο ρολο, απλά τα συζητουσαν ενα βραδυ………πινοντας τα ποτα τους, και ως φαινεται επεσε και αυτή η «ιδεα» για τα ομολογα κλπ. κλπ.
Μας τα πασσαρει ως «γεγονοτα» μεγιστου ενδιαφεροντος.
Αμ, αν ειναι ετσι και οι Λαφαζαναιοι, προφανως, ειχαν κανει περισσοτερες συζητησεις, μεταξυ τους, για μεταβαση σε δραχμή κλπ. κλπ.
Δηλαδη οι Συριζαιοι θα μας δινουν, λιγο λιγο, ολα τα σεναρια που «εμπνευοντουσαν» , αυτους τους πρωτους μηνες που καταστρεφονταν η οικονομία,
εν ειδει «σηριαλ» με «επεισοδια» ;;;; 😯
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:58 μμ
bas
Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ’ ότι την μιλάνε αυτοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ‘στον ενικό’. (28 / 04 / 2015)
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:13 μμ
aftercrisis
Αντι να ασχολούνται πιο σοβαρά και υπεύθυνα με το αντικείμενο της δουλειάς τους, οι (άχρηστοι κατά Μύνχάου) ακαδημαικοί οικονομολόγοι, κάνουν μαντεψιές για το τι συζητά το Πεκίνο με το Βερολίνο,
Ή σε θέματα περί σημερινης ευρωζώνης συμβουλεύονται τον αρχιοικονομολόγο και υπουργό οικονομικών της Θάτσερ το …1980 (ο περιβόητος Λάμοντ).
Εν τω μεταξύ τσιμουδιά για τα πραγματικά οικονομικά γεγονότα της εποχής, όπως ότι το αργό πετρέλαιο και μαζί τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου βυθίζονται στα Τάρταρα
http://www.nasdaq.com/markets/crude-oil.aspx
27 σήμερα το WTI του Τέξας
Αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή στις ΗΠΑ (Νοτια Ντακότα), που πουλάει το αργό πετρέλαιο που παράγει για 1,5 $ το βαρέλι – δηλαδλη πολύ κάτω παο το κόστος. Οι κακές γλώσσες λένε ότι όχι μονον δεν βγάζει κέρδος αλλά πουλά σε αρνητική τιμή – δηλαδή πληρώνει και πρίμ στον αγοραστή για να ξεφορτωθεί το απόθεμα.
Διάφοροι οικονομολόγοι, πέρισυ, όταν τα Χρηματιστήρια ήταν στο Θεό κι ακόμη παραπάνω και το αργό πετρέλαιο έκανε 100 $, δήλωναν ότι θα ανέβουν και άλλο.
Άχρηστη, αλλά η πιο καλοπληρωμένη «ακαδημαική φάρα» (πλην ολίγων σοβαρών εξαιρέσεων), ειδημονες του Τίποτε. Χωρίς καμμια πρακτική χρησιμότητα. Όταν δεν είναι στημένα παπαγαλάκια, βέβαια (πράγμα που εξηγεί και τις αποδοχές τους).
Ο Βαρουφάκης είναι πολύ αντιπροσωπευτική περίπτωση όλης αυτής της φάρας: αρχίζει από ψηλά ψηλά, απο μεγάλους σοφούς όπως ο Ρόγκοφ, που έκανε λάθος στο Excel και καταλήγει μέχρι και σε υπουργούς οικονομικών υπουργείων, που δεν ξέρουν πως γίνεται μια φορολογιθκή δήλωση.
Υπερτιμημένο επάγγελμα, πεταμένα λεφτά σε παχυλούς μισθούς.
Και κυρίως τραγικά ανεπαρκείς πρωθυπουργοί και άλλοι πολιτικοί, που πείθονται από παρλαπίπες τέτοιων τσαρλατάνων.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:19 μμ
aftercrisis
kapetanios,
περι καπιταλ-κοντρόλας, γραμμή Γιάννη αντί Γιάνη;
Δηλ. «γραμμή Μηλιού», – γιατί εξαρχής υπήρχε και η «ορθόδοξη μαρξιστική-λενινιστική γραμμή» άλλου Γιάννη, δηλαδή Δραγασάκη
Ενδιαφέρον ολο αυτό το μπλεξιμο με τους Γιάννηδες.
Τελικά έλυσε το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου τόσων Γιάννηδων ο …Ευκλείδης. 😯
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:24 μμ
kapetanios
σχο
από τα 45 δις τα 25 έφυγαν (με τις προτροπές του ΣΑΜ )από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο και τα 20 από κει και πέρα. Και αριθμητικά να το δει κανείς τις μεγαλύτερες ευθύνες DEN μπορεί να τις ρίξει στον συριζα
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:25 μμ
aftercrisis
Ο Τσίπρακας την πάτησε άγρια με τον Γιάνακα.
Τα asset του έγιναν σε χρόνο dt liabilities.
Ταχείας καύσεως. Σαν κάτι παλιές μετοχές τις παχειές με γλίτσα εποχές της «ισχυρής αγ-Ελλάδας».
«Γενικών Αποθηκών», «Αττικάτ», «Μπατατούδης», «Λαναράς» – για όσους θυμούνται.
Τα έχει αυτά τα πανω κάτω η θεωρία παιγνίων, ιδίως όταν ο «Γιάνης» παριστάνει τον «Χωσέ» 😯
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:37 μμ
aftercrisis
Πάνο,
οι σημερινοί ηγέτες της ΕΕ – οι πολιτικές ελίτ – απέδειξαν ότι δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους ηγέτες (πλε, μπράσινους ή ροζ) του ντεμέκ «περιούσιου λαού».
Το απέδειξαν και με το δημοψήφισμα και με το πως διαχειρίζονται τα σοβαρά προβλήματα, π.χ. οικονομική κρίση, πρόσφυγες, κλιματική αλλαγή, μεταρύθμιση του αποτυχημένου κράτους Ελλάδα και άλλα
Στην ίδια δημοκρατία-προσωπείο και άδειο κέλυφος πιστεύουν οι ελληνικές, βρυξελλιώτικες και άλλες ευρω-ελίτ.
«Χειρίζονται» σαν αντικείμενα τους πολίτες για χάρη των οικονομικών ελίτ, αντί να κάνουν αυτό που σημαίνει δημοκρατία: Να λένε την αλήθεια, ώστε να σχηματίζουν ορθή βούληση οι πολίτες, και μετά, οι πολιτικοί να εφαρμόζουν τη βούληση των πολιτών.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:37 μμ
δεξιος
Από αυτές που πούλαγε ο πατερας του γραμματέα και γιος του λαικού δικαστή Άφτερ.
http://makpress.blogspot.com/2016/01/blog-post_383.html
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:43 μμ
aftercrisis
Απάντηση της κυβέρνησης στν Βαρουφάκη:
«Ο λαός ήξερε τη συμφωνία και ψήφισε το Σεπτέμβριο»
¨http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500052893
Για το ίδιο το πνιγμένο κουνέλι που κρέμεται στο πλεκτό (από κεφαλιά – αυτογκόλ) κανείς δεν θέλει να μιλήσει.
Ούτε ο Γιάνης που κερνούσε, ούτε «οι Γιάννηδες» που πίνανε.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:50 μμ
aftercrisis
δεξιος,
«εξαιρετικός χρηματιστηριακός αναλυτής», από την «πολιτιστικη επανάσταση» και τη «συμμορία της Σαγκάης» στο «πούλα-πούλα»…
ώχ έδεσε το γλυκό, «αρουραίος, επρεπε να το είχα καταλάβει» (έλεγε ο γερο-Πιστός στη «Λαίδη και τον Αλήτη».
Ω τι κόσμος μπαμπά, θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν, ξανά και ξανά…
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:55 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«1. Γιατί έκανε δημοψήφισμα ο Τσίπρας;
2. Ήταν καταστροφικό ή χρήσιμο για τη χώρα;»
1) Γιατί είναι ένας τυχοδιώκτης απατεώνας που όταν είδε τα σκούρα σκέφτηκε πως μία καλή ιδέα θα ήταν να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών στους ψηφοφόρους με ένα δημοψήφισμα του κώλου το οποίο είχε και ασαφές ερώτημα από πάνω, ακριβώς για να μπορεί μετά να το χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα, το όποιο αποτέλεσμα, κατά πως τον συμφέρει. Με άλλα λόγια, το δημοψήφισμα ήταν μία προσπάθεια με διπλή στόχευση, από την μία να κρύψει τις συντριπτικές ευθύνες που είχε για την ολοκληρωτική αποτυχία των διαπραγματεύσεων και από την άλλη, παριστάνοντας τον μεγάλο δημοκράτη, να προσπαθήσει να εμφανίσει την άλλη πλευρά ως τους «κακούς» της υπόθεσης που τάχα «δεν σέβονται την θέληση του ελληνικού λαού» (λές και δεν είχαν να σεβαστούν την θέληση των δικών τους λαών).
2) Καθόλου χρήσιμο και σαφώς καταστροφικό. Οι ελέγχοι κεφαλαίων, μία σαφώς κακή επιλογή, τέθηκαν ακριβώς επειδή με το που αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα (την Παρασκευή 26 Ιουνίου) ξεκίνησαν ευθύς αμέσως μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες (ένα αποτέλεσμα που το είχαμε προβλέψει σχεδόν οι πάντες καιρό πρίν την όποια αναγγελία δημοψηφίσματος) και αν δεν ετίθεντο θα είχαμε από την Δευτέρα 29 Ιουνίου ξεγυρισμένο bank run. Όπως είπα ήταν μία κακή επιλογή αλλά όπως σκατά τα είχαν κάνει οι συριζαίοι η μόνη εναλλακτική θα ήταν το bank run. Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα ήταν το αποκορύφωμα της ολικής ανευθυνότητας, του κυνικού τυχοδιωκτισμού, και εν τέλει της απολυτης ανικανότητας της κυβέρνηση Συριζα-Ανελ.
Σε σχέση δε με το παραμύθι ότι θα ενίσχυε τάχα την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, επρόκειτο φυσικά για ένα ακόμα ξεδιάντροπο ψέμμα του Τσίπρα. Όχι μόνο δεν ενίσχυσε την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης αλλά την αποδυνάμωσε ακόμα περισσότερο, εφόσον από όλους έγινε αντιληπτό πως επρόκειτο περί μπλόφας, και όταν ο άλλος αντιληφθεί ότι μπλοφάρεις δεν ενισχύεται η θέση σου αλλά αποδυναμώνεται, και πολύ.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:25 μμ
kapetanios
γιατί επιμένουμε να συνδέουμε τα καπιταλ κοντρολ με το δημοψήφισμα? Ο έλεγχος ήταν και δεδομένος (από την στιγμή που η ΕΚΤ περιόριζε σταδιακά την ρευστότητα απ τις πρώτες ώρες που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση και νομίζω ότι το είχαμε επισημάνει και τότε) αλλά και τραπεζικά αναγκαίος (απόδειξη η συνέχιση των περιορισμών στις αναλήψεις ακόμη και σήμερα που όλα έχουν κριθεί πολιτικά)
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:26 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«γιατί επιμένουμε να συνδέουμε τα καπιταλ κοντρολ με το δημοψήφισμα?»
Γιατί αυτό ήταν η άμεση αιτία που τους προκάλεσε Κάπταιν, για αυτό.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:28 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Εαν δεν υπήρχε η αναγγελιά του δημοψηφίσματος δεν θα υπήρχαν και οι μαζικές αναλήψεις που ξεκίνησαν ευθύς αμέσως με το που έγινε αυτή η αναγγελία.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:31 μμ
Πάνος
«γιατί επιμένουμε να συνδέουμε τα καπιταλ κοντρολ με το δημοψήφισμα?»
Διότι έχομεν μια εμμονή κι εμείς (αυτοί). Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο 😉
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:40 μμ
kapetanios
μα δεν τους προκάλεσε αυτό αγαπητέ Γιάννη . Ίσα ίσα εάν θυμάσαι εγώ υποστήριζα(κατά τον Μάρτιο) σθεναρά εδώ στην καλύβα ότι εφόσον η τράπεζα της Ελλάδος(δλδ ο Στουρνάρας) δεν κατάφερνε με κάποιον έμμεσο τρόπο να περιορίσει τις εκροές έπρεπε πάση θυσία να επιβληθούν με απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης. Μην τρελαθούμε τώρα, έφευγαν 700εκ ΜΟ την ημέρα κι όσο αυτό δεν περιοριζόταν δημιουργούσε την τάση μιας γενικευμένης φυγής. Όχι ποια γιατί κυβερνούσε ο συριζας ξερωγω αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν φανερός ο κίνδυνος να μην αντέξει μια οποιαδήποτε, μικρή ή μεγάλη τράπεζα με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν όλες οι καταθέσεις με ένα μπειλ ιν αλλά Κύπρου.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:48 μμ
σχολιαστης
Γιατί έφευγαν αφού είχε έρθει η ελπίδα;
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:54 μμ
xberliner
«1. Γιατί ήταν απόλυτο δικαίωμά του να «ρωτήσει» τους πολίτες»
Τους ρώτησε και;
«2. Ούτε καταστροφικό, ούτε χρήσιμο ήταν – με μια έννοια. Με μιαν άλλη ήταν χρησιμότατο, διότι απόδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι έννοιες «δημοκρατία» και «αρχίδια μάντολες» είναι ταυτόσημες για τους ηγέτες της ΕΕ.»
Με το δημοψήφισμα ο κόσμος αποφάσισε ότι δεν θέλει μνημόνιο. Γιατί αυτό ήταν το ερώτημα, θέλεις δανειακή σύμβαση ή όχι. Ο Τσίπρας του έδωσε νέο μνημόνιο. Είχε κάθε δικαίωμα ως πρόσφατα δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της χώρας και υποχρέωση που προερχόταν από το 62% του δημοψηφίσματος να μην διαπραγματευτεί νέο μνημόνιο. Άρα πριν αρχίσουμε να τα πετάμε πέτρες στους υπόλοιπους (έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε μεν αλλά ας κοιτάξουμε πρώτα την καμπούρα μας) το ερώτημά μου καταρχήν είναι: Πόσο δημοκράτης είναι ο Τσίπρας;
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:55 μμ
kapetanios
δεν ξέρω αλλά η άποψη ότι τα καπιταλ κοντρολ όχι μόνο δεν προστάτεψαν την ελληνική οικονομία αλλά της έκαναν και κακό με βρίσκει εντελώς αντίθετο.
*
σχο
η ελπίδα έχει έρθει από τον Αύγουστο αλλά λεφτά δεν βλέπουμε
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:56 μμ
Πάνος
μπερλίνερ,
θέτεις ορέα ερωτήματα. Δώσε και τις απαντήσεις, λοιπόν 😉
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:57 μμ
kapetanios
(με βρίσκει αντίθετο γιατί είναι σαν να λέμε ότι φταίει η αντιβιοτική αγωγή για την λοίμωξη του αναπνευστικού–για την οποία χορηγείται !)
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:11 μμ
xberliner
«θέτεις ορέα ερωτήματα. Δώσε και τις απαντήσεις, λοιπόν»
Τα ερωτήματα είναι προς τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος. Για εμάς της άλλης πλευρά το μόνο ερώτημα είναι αν ο Αλέξης είναι ένας αδίστακτα ηλίθιος ή ένας ηλίθια αδίστακτος.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:32 μμ
Mitsos
Ηλίθια αδίστακτοι είναι όλοι, ολόκληρο το αυτο-αποκαλούμενο συνταγματικό τόξο και θα φάνε το κεφαλάκι τους στο τέλος αν δεν αλλάξουν βιολί. Οσο για τα καπιταλ κοντρολ, αυτά έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον Γιωργάκη μετά το Καστελόριζο, αλλά πού να ξυπνήσει αυτό το όρνιο? Ασχολούνταν με το ποδήλατο και τα πράσινα αλογα ανάπτυξη. Οι δε Ρώσοι και Κινέζοι ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν αλλά όπως φαίνεται έχουν υπογράψει οι κύριοι εδώ ότι μόνο από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα παίρνουνε λεφτά. Οπότε η κωλοτούμπα και μετά η δέσμευση στο ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας της Ελλάδος ήταν εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη. Αυτά που υπογράψανε και τρέξανε όλα τα τσογλάνια της βουλής να ψηφίσουνε γράφοντας το δημοψήφισμα στα παπάρια τους, δεν τα επικύρωνε ούτε η τελευταία αποικία της Αφρικής χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
Αλλά τέτοιος λαός μάλλον τέτοιους χρειάζεται. Τώρα θυμήθηκαν οι δικηγόροι και οι μηχανικοί ότι δεν τους αρέσει το μνημόνιο? Οταν γινόταν το δημοψήφισμα βγήκανε όλοι οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του δικηγορικού συλλόγου και φωνάζανε ΝΑΙ. Φάτε τώρα το ΝΑΙ και σκασμός. Οσο για τους αγρότες, βγήκε και η πουλημένη ΠΑΣΕΓΕΣ και έλεγε τα ίδια, ότι θα πεινάσουμε, πώς θα ποτίσουμε τα χωράφια μας και τα ρέστα.. Ενώ σε έκθεση που είχαν βγάλει ως ΠΑΣΕΓΕΣ επίσημη, η Ελλάδα ήταν πλεονασματική στα περισσότερα αγαθά που είναι για την επιβίωση του κόσμου και σε όσα δεν ήταν μπορούσε να ξαναγίνει σε 3-4 μήνες. Και ο τελευταίος αγρότης γνωρίζει ότι είμεθα πλεονασματικοί στο στάρι, στο λάδι και στο αρνί. Αυτά θα τρώγαμε αντί να τα τρώνε οι Ιταλοί τζάμπα. Καθίστε τώρα μαλάκες στα μπλόκα να τρώτε δακρυγόνα αφού δεν θέλατε να τρώει ο ελληνικός λαός το στάρι σας.. Εκεί πρέπει να κάθεστε. Μέχρι και ο τελευταίος αγρότης σας έχει σιχαθεί.
Στο διάολο να πάει για ράτσα, όποιος καραγκιόζης βγεί και τάζει λαγούς με πετραχήλια πάνε και του παίζουνε παλαμάκια και τον ψηφίζουνε.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:48 μμ
σχολιαστης
Μήτσο, σοβαρά μιλάς ότι αν παίρναμε μερικά δις από τους Ρώσους θα είχαμε λύσει κάποιο πρόβλημα; Με την καμία φίλε μου, μια τρύπα στο νερό θα είχαμε κάνει.
Οσο για το αρνί, δεν έχεις παρατηρήσει ότι η νεολαία σε μεγάλο ποσοστό δεν το βάζει στο στόμα της. 🙂
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:49 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«μα δεν τους προκάλεσε αυτό αγαπητέ Γιάννη»
Κάπταιν συγχέεις τις εκροές κεφαλαίων που ηδη είχαν ξεκινήσει με τις εκροές κεφαλαίων που προκλήθηκαν αμέσως μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος. Οι πρώτες, σε σχέση με τις δεύτερες, είχαν πολύ πιο αργούς ρυθμούς και αρα ήταν πολύ πιο διαχειρίσιμες. Αντίθετα, οι τελευταίες, λόγω ακριβώς του φόβου ότι μπορεί να είχαμε και grexit λόγω του δημοψηφίσματος, προκάλεσαν τόσο μαζικές αναλήψεις που αν δεν είχαν τεθεί οι ελέγχοι κεφαλαίων θα είχε λάβει χώρα ξεγυρισμένο bank run, και μέσα σε 2-3 μέρες δεν θα είχε μείνει φράγκο στις τράπεζες. Χώρια το γεγονός ότι θα είχαν υπάρξει και σκοτωμοί πάνω στην προσπάθεια του κόσμου να περισώσει ότι μπορούσε από τις καταθέσεις του. Οπότε, αμέσως μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος ο Συριζα δεν είχε πλέον άλλη εναλλακτική επιλογή παρά να επιιβάλλει τους ελέγχους κεφαλαίων. Οι τελευταίοι ήταν, και είναι, μία σαφώς κακή επιλογή και σε μία φυσιολογική οικονομία της αγοράς δεν χρησιμοποιούνται. Όπως όμως τα είχε κάνει σκατά ο Συριζα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους εκ των πραγμάτων είχαν καταστεί η λιγότερο κακή επιλογή, γιατί η εναλλακτική πλέον, με την αναγγελία του δημοψηφίσματος, ήταν φυσικά το bank run.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:26 μμ
σχολιαστης
http://www.liberal.gr/arthro/29416/politiki/2016/eu-benizelos-istoriko-ntokoumento-i-sunenteuxi-baroufaki.html
Ευ. Βενιζέλος: Ιστορικό ντοκουμέντο η συνέντευξη Βαρουφάκη
«Η συνέντευξη του κυρίου Βαρουφάκη είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που δείχνει το μέγεθος της ιστορικής, πολιτικής και νομικής ευθύνης του κυρίου Τσίπρα και της ομάδας του» σχολίασε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Έπαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους και με τις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων, έπαιξαν όντας ανίκανοι και ταυτόχρονα κυνικοί τυχοδιώκτες. Η διαφορά είναι ότι ο κύριος Τσίπρας ήθελε και θέλει το γάντζωμα στην εξουσία παραπλανώντας τον ελληνικό λαό, ήθελε να μας πάει στο τρίτο μνημόνιο κρύβοντάς το, ενώ ο κύριος Βαρουφάκης ήταν πιο φιλόδοξος, ήθελε να απειλήσει την Ευρωζώνη με διάλυση, χωρίς να καταλαβαίνει ποιο θα είναι το κόστος για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη συγκρότησης του μεγάλου προοδευτικό κέντρου. «Το κέντρο ήταν πάντα κάτι άλλο από τη δεξιά, ήταν κάτι άλλο από την παραδοσιακή αριστερά, ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, με ό,τι θετικό έχει γίνει στην πατρίδα μας, χρειάζεται όμως επιμονή και υπομονή» είπε, και συμπλήρωσε:
«Δεν αρκεί να είμαστε το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι κινήσεις. Πρέπει να είναι ει δυνατόν όλες οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου. Δε θα τελειώσει η συζήτηση αυτή σε λίγες μέρες, ούτε με την πρώτη άρνηση. Χρειάζεται επιμονή και σοβαρότητα, όχι βιασύνες. Το ζήτημα δεν είναι να βρεθούν ρόλοι και να περιχαρακωθούν σχήματα, αλλά πρέπει να κερδίσουμε αυτή την ευκαιρία, αυτή τη στιγμή που είναι ιστορική, χάριν της πατρίδας μας.
Και τα λέω αυτά, θέλοντας να τονίσω ότι ο ρόλος μου είναι ο ρόλος του καταλύτη και του θεματοφύλακα αυτής της προσπάθειας, δεν αναζητώ εγώ προσωπικά κάποιον κομματικό ρόλο, εμένα με ενδιαφέρει η στρατηγική της χώρας και με ενδιαφέρει η προοπτική της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, με ενδιαφέρει η αναβίωση ενός ισχυρού, πολυσυλλεκτικού, αξιόπιστου κέντρου».
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:40 μμ
Mitsos
Δεν χρειαζόταν τα λεφτά των Ρώσων φίλε μου. Εδώ είναι το κλειδί. Μέσα στο νομισματοκοπείο υπήρχε το απαραίτητο συνάλλαγμα δεδομένου ότι το πετρέλαιο είναι στα 30 δολλάρια δεν είχαμε πρόβλημα. Αν το πετρέλαιο ήταν στα 170 δολλάρια που ήταν κάποτε, τότε ναι χωρίς βοήθεια από μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε βήμα.
Οσο για το αρνί, ας μην φάνε αρνί, ας τρώνε τα Μπέργκερ των ΜακΝτόναλντς που είναι πιο υγιεινά για να κατεβάζουνε κώλους και βυζιά η φραπεδονεολέρα της Ελλάδος. Αλλά θα το ξαναπώ το παλιό, κατά μάνα κατά κύρη κατά γιο και θυγατέρα. Ο μπαμπάς έγλυφε τον κάθε πασόκο να τον διορίσει και έμαθε έτσι και τον υιό. Η μαμά γαμιότανε για να τη βολέψει σε καμιά δουλειά στο δημόσιο, έτσι έμαθε και την κόρη. Ο μπαμπάς έγλυφε τον κάθε βουλευτή για να εισπράττει επιδότηση για ελαιόλαδο όταν δεν είχε λάδι να λαδώσει τη σαλάτα του, έτσι έμαθε και τον υιό. Και τώρα βέβαια που το αγγούρι του Σόιμπλε μπαίνει βαθιά μέσα και κόβονται οι επιδοτήσεις χρόνο με το χρόνο, αρχίζει η μουρμούρα.
Θα το φάνε και το 3ο και το 4ο και το νιοστό μνημόνιο οι Ελληνάρες στον κώλο και θα κοιμούνται και με τη καραμπίνα, αν τους την αφήσει ο Τσίπρας γιατί ακούγεται ότι θα κατασχεθουν τα κυνηγετικά όπλα, για να μην μπουκάρει καμιά αγέλη Μουσουλμάνων να τους γκαστρώσει όλους μαζί στο σπίτι και δεν θα βγάζουνε μιλιά.
Εικόνα του είναι και του μοιάζει αυτού του σαπημένου λαού, αυτό το κωλοχανίο που λέγεται βουλή. Ας το καμαρώνουν, εγώ σε εκλογές δεν ξαναπάω. Ας πηγαίνουνε να πληρώνουνε και 3 ευρώ για να βγάλουνε τον σωτήρα που θα τους σώσει. Εγώ έμαθα στη ζωή μου να είμαι ελεύθερος άνθρωπος όχι δούλος. Εχω την περιουσία μου, την καλιεργώ πλούσιος δεν έγινα ούτε ήθελα ποτέ να γίνω καθότι σιχαίνομαι τα λεφτά και θα ζήσω. Αυτοί σε λίγο θα πεινάνε όταν θα τους πληρώνει ο Στουρνάρας με κάτι κωλόχαρτα που θα γράφουνε απάνω Eurobond.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:23 μμ
Πάνος
Μου κάνει εντύπωση που με τόσο πλούσιο εσωτερικό διάλογο θέλεις και συζήτηση 😉
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:35 μμ
kapetanios
δυστροπε
δεν θα συμφωνήσω(καθόλου) με την ανάγνωση σου. Είναι βέβαια η επικρατούσα άποψη αυτήν την στιγμή αλλά νομίζω ότι αφορά στο κόσμο που ενημερώνεται από τα ΜΜΕ και ουχί τον (λίγο)κόσμο που έχει ιδιαίτερες σφίξεις και ιδίαν άποψη για τα τραπεζικά πράγματα. Αυτό που παρακολούθησες ήταν το τέλος μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Μπορεί το δημοψήφισμα να ήταν ο τοίχος που βρέθηκε στο διάβα ενός ανεξέλεγκτου αυτοκινήτου που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα αλλά σίγουρα δεν φταίει ο τοίχος για το ατύχημα–θα μπορούσαν να βρεθούν χιλιάδες εμπόδια στην τρελή πορεία του αυτοκινήτου. Ο έλεγχος των αναλήψεων θα επιβαλλόταν ακόμη κι αν δεν είχαμε δημοψήφισμα(αυτό φυσικά δεν μπορώ να σου το αποδείξω) και οι τραπεζικές μας πράξεις και συναλλαγές θα τελούσαν υπό περιορισμό όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα γιατί απλά ήταν αναγκαίος για την ίδια την ύπαρξη του τραπεζικού μας συστήματος . Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται εδώ και κάμποσους μήνες καθημερινά και παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση του συνόλου των τραπεζών. Κάτι άλλο δεν έχω να προσθέσω
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:46 μμ
aftercrisis
Σήμερα πάντως ήταν η μέρα Nr 1 των χρηματιστηρίων, των πετρελαίων και άλλων πρώτων υλών σ’ όλο τον κόσμο.
http://www.naftemporiki.gr/finance/
Χρόνια έχουν να το πνίξουν έτσι το κουνέλι όλα μαζί και τόσο άγρια.
Το πρόβλεψαν αυτό που έρχεται (θα το δουμε τις επόμενες μέρες να συνεχίζεται) οι κάθε λογής «Γιάνηδες» – κι έδωσαν πρακτικές συμβουλές:
«Μετανοείτε, έρχεται το Τέλος»
Άχρηστοι, ικανοί μόνον για παρλαπιπολογίες – οι ανεπάγγελτοι είναι πολύ πιο πρακτικοί άνθρωποι
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:13 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Κάπταιν είναι δεδομένο πως διαφωνούμε.
«Είναι βέβαια η επικρατούσα άποψη αυτήν την στιγμή αλλά νομίζω ότι αφορά στο κόσμο που ενημερώνεται από τα ΜΜΕ.»
Βασικά αφορά κόσμο που ενημερώνεται από την προσωπική του εμπειρία, και όχι απαραίτητα από τα ΜΜΕ.
Και οι μαζικές αναλήψεις ξεκίνησαν με το που έγινε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Είχα βγει έξω εκείνο το βράδυ και θυμάμαι τον χαμό που γίνονταν σε κάθε σχεδόν ΑΤΜ. Θα μου πεις επρόκειτο για αντίδραση πανικού και θα συμφωνήσω, κάθε άλλο παρα ορθολογική αντίδραση (η οποία κατ’ ουσίαν επιδείνωνε και το πρόβλημα) ήταν, αλλά θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά ότι όντως συνέβαινε. Αλλά και οι παραγοντές των τραπεζών τα ίδια λέγανε (και λένε), πως η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν η αρχή πολύ μαζικών αναλήψεων εκ μέρους των πολιτών.
«Ο έλεγχος των αναλήψεων θα επιβαλλόταν ακόμη κι αν δεν είχαμε δημοψήφισμα»
Εαν δεν είχαμε το δημοψήφισμα δεν θα επιβάλλονταν και οι ελέγχοι κεφαλαίων την δεδομένη χρονική στιγμή. Οι έλεγχοι επιβλήθηκαν ακριβώς λόγω των ανεξέλεγκτων αναλήψεων μετρητών από τις τράπεζες εκ μέρους του κόσμου. Εαν δεν επιβάλλονταν οι ελέγχοι κεφαλαίων η εφιαλτική πιθανότητα να λάβει χώρα bank run την Δευτέρα αγγιζε πλέον τα όρια της βεβαιότητας.
Το αν θα επιβάλλονταν ελέγχοι κεφαλαίων σε κάποιο μελλοντικό χρόνο, όπως ισχυρίζεσαι, είναι κάτι που θα εξαρτιόνταν από το πως θα ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις, και με την προϋπόθεση βέβαια πως δεν θα έβγαινε η χώρα από την ευρωζώνη. Εαν οι διαπραγματεύσεις είχαν μία σχετικά καλύτερη έκβαση από αυτή που είχαν τότε δεν νομίζω πως θα επιβάλλονταν ελέγχοι κεφαλαίων, δεν θα υπήρχε λόγος για κάτι τέτοιο.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:21 μμ
Ενη
Γιατι γκρινιαζετε; οριστε εδω φρεσκα νεα απο το Νταβος.
Οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
20.01.2016 , 19:00 Τελευταία ενημέρωση : 20.01.2016, 19:01
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κ. Klaus Schwab.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. το 2015, η πρώτη θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Συζητήθηκε, επίσης, η διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο
Απο την ΑΥΓΗ
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:47 μμ
Ενη
ΔΠ 20/1 7,13 μμ.
+1
Επισης χρησιμο ειναι να υπενθυμισουμε οτι, το κλιμα της αναληψης των κεφαλαιων απο τις τραπεζες ειχε αρχισει ηδη απο πολλους μηνες πριν, με την προοπτικη μιας πιθανης κυβερνησης Συριζα.που ουδεις ηξερε την πολιτικη του. Ηταν η πρωτη φορά Αριστερα η οποια εν πολλοις ηταν αγνωστο τι θα εφαρμοσει.
Τοτε οι πλεον ενημερωμενοι (επιχειρηματιες κλπ.) φροντισαν εγκαιρως , με διαφορους τροπους να εξασφαλισουν τα κεφαλαια τους. Τοτε ακομα δεν φαινονταν μια μαζικη αναλυψη κεφαλαιων.
Αλλά σιγα σιγα ο κοσμος, ακομα και με την αλληλοενημερωση του, ο ενας με τον αλλον, συμβουλευαν φιλους και συγγενεις να σηκωσουν τις αποταμιευσεις τους, γιατι δεν ηξεραν τι θα συμβει στο μελλον.
Βεβαια τοτε δεν υπηρχε ακομα σε ευρεια κλιμακα το θεμα capital controls. Ισως μονο αναμεσα σε τραπεζικους και επιχειρηματικους κυκλους.
Η μεγαλη ομως «μαζα» φυγης κεφαλαιων εγινε αργοτερα. Ολοι μικροκαταθετες και οσοι ειχαν προθεσμιακες καταθεσεις, σηκωσαν το συνολο των χρηματων τους. .
Με την επιβολη τελος των cc στις τραπεζες εμπαιναν πλεον, οι κατατεθειμενες συνταξεις και μισθοι απο τους φορεις τους. Και αρχισαν οι ουρες στα ΑΤΜ.
Δενπροκειται για το αν ο κοσμος ακουει η οχι τα ΜΜΕ, εχει και το αισθημα της αυτοσυντηρησεως, διοτι ως γνωστόν η ελληνικη κοινωνια αποτελειται , σε μεγαλο ποσοστο, απο τα λεγομενα μικρο-μεσοαστικα στρωματα που διακατεχονται και απο μια συντηρητικη νοοτροπια.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:50 μμ
Ενη
Για τη συνεντευξη Βαρουφακη βεβαια, οπως ειναι φυσικο και Βερολινο και Κομισιον, δηλωσαν οτι δεν σχολιαζουν. 😆
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:59 μμ
Ενη
Τωρα το ειδα. Να προσθεσω και για το σχολιο του ΔΠ , 3,49 ΜΜ,
+1.
Δεν τα διαβαζω ολα τα σχολια και καποια μου ξεφευγουν. 🙂
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:51 μμ
nikiplos
Να προσθέσω μόνο ότι στις Γαλλικές τράπεζες τα capital controls, δλδ ο περιορισμός στην δυνατότητα ανάληψης είναι δεδομένως εδώ και 10ετία τουλάχιστον… Αν στην Ελλάδα δημιούργησε τραγικά προβλήματα, ο κύριος λόγος ήταν ότι περιόρισε τη δυνατότητα λαδώματος, κυκλοφορίας μαύρου χρήματος κοκ… Η μείωση της ρευστότητας θα τα έφερνε έτσι κι αλλιώς… Όσοι βλέπουν το δημοψήφισμα ως αιτία, έχουν τεράστια απόσταση από την πραγματικότητα…
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:02 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Όσοι βλέπουν το δημοψήφισμα ως αιτία, έχουν τεράστια απόσταση από την πραγματικότητα…»
Εκτός πραγματικότητας είναι μάλλον αυτοί που πιστεύουν το παραπάνω χωρίς να χρησιμοποιούν το παραμικρό επιχείρημα υπερ της θέσης τους.
«Αν στην Ελλάδα δημιούργησε τραγικά προβλήματα, ο κύριος λόγος ήταν ότι περιόρισε τη δυνατότητα λαδώματος, κυκλοφορίας μαύρου χρήματος κοκ…»
Μεγάλο επιχείρημα, έχεις και άλλα?
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:18 μμ
nikiplos
για τα αυτονόητα δεν μπορώ να βοηθήσω… 🙂
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:55 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Συγχαρητήρια!
Aυτή πόνταρα πως θα ήταν πάνω κάτω η απάντηση που θα δώσεις! 🙂 Περί αυτονόητων, αυταπόδεικτων, και άγιος ο θεός… 😉