Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την ψήφο ενός πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το εκλογικό δάνειο του ‘15, έγινε την περασμένη Κυριακή επένδυση της δημοκρατικής και προοδευτικής Ελλάδας στον ΣΥΡΙΖΑ», εξηγώντας ότι 1.800.000 πολίτες αυτή τη φορά έδωσαν πολύ συνειδητά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι αυτή η εμπιστοσύνη τους θα μπορούσε να ειδωθεί ως «συμβόλαιο και εντολή να μετασχηματιστούμε με γοργά βήματα από ένα κόμμα οργανωτικά μικρό με τεράστια όμως εκλογική επιρροή σε ένα κόμμα που θα μπορεί να χωρέσει και οργανωτικά τις αγωνίες αυτού του κόσμου».
Αλλάζουμε; Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο, πολύ επαναστατικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο σύνθημα της ΚΕ του κόμματος «Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε».
Μιλώντας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τις αρχές μας, αλλά τη φόρμα για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αξίες. Μετασχηματισμός σημαίνει, τόνισε, «να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή», «όχι να παραμείνουμε θάμνος, να κρατήσουμε τις ρίζες μας αλλά να μη φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, με ρίζες βαθιές και δυνατές αλλά με τα κλαδιά του να ανοίγονται και να σκεπάζουν όλο το προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο». Σχολιάζοντας την αναντιστοιχία ψηφοφόρων-οργανωμένων μελών, τόνισε ότι δεν είναι αριστερό «να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους και ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις και έξω το εκκλησίασμα».
Τόνισε ότι δεν ζητά «να υποστείλουμε τις σημαίες των ιδεών μας», αλλά να γίνουν πιο επαναστατικές, όχι μόνο κόκκινες αλλά και πράσινες, όχι απ’ το πράσινο του ΠΑΣΟΚ, γιατί «κανένας δε θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς, αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της αριστεράς».
«Θέλουμε ένα κόμμα μαζικό», είπε θέτοντας ως αρχικό εφικτό στόχο τα μέλη να αριθμούν τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων. Μίλησε για κόμμα νεανικό, λαϊκό, δημοκρατικό και σύγχρονο, με ισχυρή ταυτότητα, αριστερό, πράσινο, «που θα αποτελεί κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στο τόπο μας». Ο κ.Τσίπρας είπε ότι «η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ντε φάκτο με το πολλαπλασιασμό των μελών μας, που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο συνέδριο επανίδρυσης, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα τεθούν στη κρίση των μελών τα πάντα».
Κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν τις προτάσεις για το πως θέλουν να είναι το κόμμα.
Στις αρχές του Σεπτέμβρη να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, είπε.
Θέλουμε μαζικό κόμμα με μέλη που θα αριθμούν το 10% των ψηφοφόρων μας, ένα κόμμα νεανικό, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Προτεραιότητα να αντιστοιχηθούμε με το μαζικό ρεύμα στη νέα γενιά που είπε ΣΥΡΙΖΑ και το 2015 και σήμερα
Θέλουμε ένα κόμμα λαϊκό, είπε προσθέτοντας ότι στις λαϊκές γειτονίες ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 40%.
Θέλουμε κόμμα δημοκρατικό και σύγχρονο τόνισε, και είπε ότι σήμερα ο κόσμος μπορεί να κινητοποιηθεί από το διαδίκτυο.
Καλεσε τα στελέχη να μη κρυφτούν πίσω από παλαιές οχυρώσεις
*
Από αυτά που είπε ο Τσίπρας προκύπτει ότι η αναμενόμενη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη μπαίνει σε δεύτερο πλάνο. Για τη ακρίβεια, δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από το σχήμα που θα κληθεί να βοηθήσει τον (μελλοντικό) πολυπληθή, νεανικό και οικολογικό ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.
Φαίνεται ότι ο Τσίπρας επιλέγει να μείνει στη σιγουριά του μικρού, αντί να διεκδικήσει το μεγάλο.
Αλλά τα όνειρα για πολλαπλασιασμό του υπαρκτού ΣΥΡΙΖΑ είναι όνειρα θερινής νύχτας. Και μάλιστα νύχτας με κουφόβραση και κουνούπια.
Φυσικά, τίποτα δεν γίνεται αν δεν το θέλει ο «φύσει και θέσει» επικεφαλής. Αλλά και τίποτα δεν αποκλείεται (να γίνει) αν ο Τσίπρας επιλέξει να παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ (του 5%), αντί να κάνει το μεγάλο βήμα που απαιτούν και ευνοούν οι περιστάσεις.
Όταν θα το επιχειρήσει ξανά (μετά την αποτυχία διόγκωσης, έστω και περιορισμένης, του ΣΥΡΙΖΑ) ίσως είναι πολύ αργά.
15 Σχόλια
Comments feed for this article
13 Ιουλίου, 2019 στις 8:39 μμ
Ενη
Ο Τσιπρας εχει δειξει οτι ειναι ο ανθρωπος που εκμεταλλευεται τη συγκυρία της καθε εποχης.
Οπως τότε. οταν εκμεταλευομενος το κλιμα του κινηματος των αγανακτισμένων, με αυτα που ελεγε και υπόσχονταν (να μη τα επαναλαμβανουμε go back κλπ.), καταφερε και εγινε κυβερνηση.
Τώρα, προεκλογικά μιλουσε για «προοδευτικη συμμαχια» εχοντας υποψη του καποια προσωπα ειτε πολιτικά ειτε διανοουμενους κ.α. που τους θεωρουσε οτι ειναι εν δυναμει μια κοινωνικη προοδευτικη δυναμη που θα ειναι μαζι του.
Ομως, οταν το αποτελεσμα των εθνικων εκλογων εφτασε να ειναι σε ενα ποσοστο του 31,5%, τοτε αντελήφθη οτι η συγκυρία ειναι αλλη.
Η «προοδευτικη συμμαχια» ξεπεραστηκε απο το εκλογικο αποτελεσμα και ο στοχος πλεον ειναι μια ευρυτερη παραταξη η οποια θα πρεπει να ανταποκρινεται και στο κομμα του Συριζα.
Ετσι, φαινεται οτι αυτο που θελει να πετυχει ειναι κατι διαφορετικο, οπως, ενα κομμα που θα εχει μεν τα χαρακτηριστικα του σημερινου συριζα και θα διατηρει τις αξιες του, ομως
θα ειναι μια εκφραση κυριως ς του νεανικου κοινου, το οποιο ειναι το πλεον ευαισθητοποιημένο μερος της κοινωνίας σε ο,τι αφορά την κλιματικη αλλαγή,
και ετσι ηδη το περιγραφει ως τη μεγαλη πρασινη προοδευτικη δυναμη.
Με αλλα λογια εκμεταλλευομενος και τα φαινομενα των καιρικων καταστροφων που συμβαινουν σημερα λογω της κλιματικης αλλαγης,
ερχεται ο Τσιπρας, δια της διευρυνσης του Συριζα, να καλυψει το κενο του οικολογικου χωρου ως ο μονος εκπροσωπος του.
Ετσι μαλλον προδιαγραφεται και ποιας μορφης θα ειναι και ο αντιπολιτευτικος του λογος στη Βουλη.
Θα αντιτιθεται στα μεγαλα αναπτυξιακα εργα της κυβερνησης Μητσοτακη, οταν θα θεωρει οτι ενισχυουν την καταστροφή του περιβαλλοντος.
Επιδιώκει λοιπόν να γινει ο Συριζα η μεγαλη συγχρονη προοδευτικη δυναμη της Πρασινης Αριστερας στην Ελλαδα.
Βέβαια θα μπορουσε καποιος να τους υπενθυμισει οτι οταν η κυβερνηση του Γ.Παπανδρεου ειχε κεντρικο στοχο της πολιτικης της την πρασινη αναπτυξη,
αυτοι μιλουσαν για «πρασινα αλογα»…….
13 Ιουλίου, 2019 στις 9:17 μμ
Πάνος
Ένη,
ενδιαφέρον το σχόλιό σου.
Θα δείξει.
15 Ιουλίου, 2019 στις 1:39 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
ΚΙΝΑΛ: Παραίτηση στελέχους στη Ρόδο με αιχμές για μετατροπή του σε μουσείο
[…]
Χαρακτηριστικά σε επιστολή του αναφέρει ότι «η μη αξιοποίηση της νέας γενιάς του Κινήματος μαζί με τον απαρχαιωμένο πολιτικό λόγο που εκφράζεται από κοινοβουλευτικούς με δεκαετίες προϋπηρεσίας θα ωθήσει τα νέα στελέχη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και θα μετατρέψει αργά ή γρήγορα το δικό μας κόμμα σε μουσείο που βασίζει την εκλογική του επιρροή σε υπερήλικες θαυμαστές του Ανδρέα, της Μελίνας και του Γεννηματά χωρίς καμία περαιτέρω προοπτική».
[…]
https://www.naftemporiki.gr/story/1497630/kinal-paraitisi-stelexous-sti-rodo-me-aixmes-gia-metatropi-tou-se-mouseio
ΥΓ Εξαιρετική περιγραφή !
15 Ιουλίου, 2019 στις 2:32 μμ
Ενη
Αφώτιστε,
Εαν η περιγραφή ανταποκρινεται οντως στην πραγματικοτητα, ειναι στην ευχέρεια των νεων ανθρώπων του ΚΙΝΑΛ να την αλλαξουν.
Στο ΠΑΣΟΚ , η νεολαια ηταν πάντα ενα μεγαλο μέρος του οργανωμενου μερους του και το πλεον δυναμικο στοιχειο του Κινηματος.
Οι νεολαιοι λοιπόν του ΚΙΝΑΛ, αν ακολουθησουν τους προκατοχους τους, μπορουν με το δυναμισμο τους αλλά και τις σωστες κινησεις να αλλαξουν το κλιμα. Να ανοιξουν το ΚΙΝΑΛ στο νεανικο ακροατηριο με προτασεις που θα τους ικανοποιουν και θα καλυπτουν τις δικες τους επιθυμίες και στοχους.
Αν το καταφέρουν, αυτοματως το παλαιο πολιτικο δυναμικο θα γινει μειοψηφία, η οποια ομως ειναι παντα χρησιμη γιατι διαθετει και την εμπειρια αλλα και το σεβασμό για τους αγωνες του.
Ασφαλως και η ηγεσια του ΚΙΝΑΛ θα θέλει το κόμμα να ειναι ενα συγχρονο κινημα με προσταρηδες τους νεους ανθρωπους. Ηδη, οπως βλεπουμε ακομα και στα τηλεοπτικα πανελ, οι εκπροσωποι του ΚΙΝΑΛ ειναι σχεδον ολοι νεοι ανθρωποι.
Βέβαια μεσα σε ενα κομμα παντα υπηρχαν και μαλλον παντα θα υπαρχουν ανταγωνισμοι………
15 Ιουλίου, 2019 στις 3:21 μμ
Ενη
Συνεχεια για ΑΦ
Δεν ειδα να κανεις καποιο σχολιο στο κείμενο μου του ποστ, για Τσιπρα-Συριζα.
15 Ιουλίου, 2019 στις 7:39 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ενη
Πολλοί έμπειροι πολίτες, παραμένουν σκεπτικοί στην συμμετοχή σε «μια ευρύτερη παράταξη η οποία θα πρέπει να ανταποκρινεται και στο κομμα του Συριζα» όπως γράφεις στο σχολιο σου.
Και η ιστορία έχει δείξει ότι υπαρχουν σοβαροί λόγοι μη συμμετοχής
Το 2009 είχα γράψει για τον ΣΥΝ καταλήγοντας ως εξής :
» Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η ανανεωτική αριστερά όπως δομήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να διώξει τις «συνιστώσες» , αν αυτές συνεχίζουν να συνομωτούν και να υποστηρίζουν ψυχαναγκαστικά το αλάθητό τους για ‘’επανάσταση’’, να διεξάγει μακρόχρονο συνέδριο επανίδρυσης με συγκεκριμένες θέσεις και προοπτική σε εντελώς διαφορετικές βάσεις, καλώντας όλους τους σκεπτόμενους προοδευτικούς και ανένταχτους αριστερούς πολίτες , οι οποίοι εξάλλου αποτελούν μαζί με τις 16000 χιλιάδες μέλη του, και την αιτία ύπαρξης του ΣΥΝ (είναι οι ψηφοφόροι του) να συμμετέχουν ενεργά για διαρκή και ανοικτή ανανέωση προσώπων και ιδεών, αλλάζοντας το οργανωτικό μοντέλο με τα ’’κουτάκια’’ των ‘’συνιστωσών’’ και του ΣΥΝ, και πείθοντας όλο και περισσότερους, ότι στον νέο αναγεννημένο ΣΥΝ θα βρουν στήριξη στα προβλήματά τους, εφόσον -βεβαίως- η ηγετική του ομάδα πιστεύει ότι ο ΣΥΝ δεν είναι αυτοσκοπός για την διαιώνιση της ‘’συλλογικότητας’’ των επαγγελματιών πολιτικών της αριστεράς»
Αν από το παραπάνω απόσπασμα αλλάξουμε την λέξη ΣΥΝ με ΣΥΡΙΖΑ, αν λάβουμε υπόψη την αποχώρηση των Λαφαζανικων και την πλήρη εκλογική καταβαραθρωση της ΛΑΕ 2015-2019, καθώς και την επιστροφή ηγετικών μελών της ΔΗΜΑΡ, η εικόνα είναι παρόμοια.
Τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι :
α. η απορρόφηση της κεντρικής διεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από το κράτος (βλ. ΥΓ).
β. Ως προς την εκλογική βάση (τους ψηφοφόρους) του κόμματος τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ 28.000 άτομα αντιπροσώπευαν το 2015 μηδαμινά ποσοστά, αντίστοιχα, μόλις το 1,5% περίπου
ΥΓ
[…]
2.Η απορρόφηση της κεντρικής διεύθυνσης του κόμματος από το κράτος
Το καταστατικό του κόμματος, στο άρθρο 27, που υποτίθεται ότι ρυθμίζει τις «σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το κράτος και την κυβέρνηση», αναφέρει στο εδάφιο 1: «1. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, στηρίζεται στις κοινωνικές δυνάμεις και δεν εξαρτά την επιβίωσή του από κάθε είδους σχέση με τους κρατικούς μηχανισμούς». (…) και παρακάτω προβλέπει: «3. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας, διατηρεί σε κάθε περίπτωση την οργανωτική και πολιτική του αυτονομία έναντι της κυβέρνησης και του κράτους. (…) Τα στελέχη που κατέχουν αμειβόμενη κυβερνητική θέση ή αξίωμα (μέλος Υπουργικού Συμβουλίου ή μέλος ΔΣ Δημόσιου Οργανισμού / Διεθνούς Οργανισμού ή Ανεξάρτητης Αρχής / ΔΕΚΟ / ΝΠΔΔ / Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Υφυπουργοί), δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25% των μελών κάθε οργάνου του κόμματος. Τι συνέβη, όμως, στην πραγματικότητα; Η Κεντρική Επιτροπή που εκλέχθηκε στο 2ο Συνέδριο του κόμματος, τον Οκτώβριο του 2016, αριθμεί 151 μέλη. Από αυτά, τα 104, δηλαδή 7 στα 10 (ποσοστό 68%) ανέλαβαν στην περίοδο 2015-2019 κάποια κυβερνητική/κρατική θέση…
[…]
Η ολοκληρωτική απορρόφηση των κορυφών και της κεντρικής διεύθυνσης του κόμματος από το κράτος, ακύρωσε την (όποια) πολιτική λειτουργία της ΚΕ είχε απομείνει και ουσιαστικά οδήγησε, αθόρυβα, στην de facto κατάργησή της, ως καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, προς όφελος του αρχηγού και της ηγετικής ομάδας.
[…]
Τι αντιπροσωπεύει σήμερα η οργανωμένη κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ; Τα στοιχεία, σχετικά με τα κομματικά μέλη είναι συντριπτικά. Στη δεύτερη εκλογική νίκη του κόμματος, τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έφθασαν τα 1.926.000 άτομα, ποσοστό 35,5%. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τη διάσπαση του 2015, έφθαναν τις 32.000. Με τη διάσπαση αποχώρησαν περίπου 6.000 μέλη και στρατολογήθηκαν περίπου 2.000 νέα. Επομένως, μετά τη διάσπαση του 2015, τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίσθηκαν σε 28.000 άτομα (-6.000+2.000).[ Ως προς την εκλογική βάση (τους ψηφοφόρους) του κόμματος, αυτοί οι αριθμοί αντιπροσώπευαν το 2015 μηδαμινά ποσοστά, αντίστοιχα, μόλις το 1,66% και το 1,45% (Διάγραμμα 3).
Η εξαιρετικά δυσμενής οργανωτική κατάσταση γίνεται περισσότερο αντιληπτή, εάν συγκριθεί με την αντίστοιχη ενός συγγενικού κόμματος, που ακολούθησε παράλληλη πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos. Σύμφωνα με τον επίσημο συμμετοχικό κόμβο του κόμματος[, τα εγγεγραμμένα μέλη ανέρχονται στις 11/6/19, σε 517.407 άτομα. Στις πρόσφατες ισπανικές βουλευτικές εκλογές (28 Απριλίου 2019) έλαβαν μαζί μάλιστα με την Ενωμένη Αριστερά (I.U.) 3.751.145 ψήφους, ποσοστό 14,32%. Δεδομένου, ότι ένα μέρος αυτής της επιρροής προέρχεται από την I.U. (περίπου το 1/10), τα εγγεγραμμένα μέλη των Podemos αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% της εκλογικής τους βάσης.
[…]
https://www.tovima.gr/2019/06/14/politics/dysoioni-analysi-mayri-gia-to-mellon-syriza-otan-xasei-stin-ethniki-kalpi-grafimata/
15 Ιουλίου, 2019 στις 8:17 μμ
Ενη
ΑΦ
Η φραση ««μια ευρύτερη παράταξη η οποία θα πρέπει να ανταποκρινεται και στο κομμα του Συριζα» , ειναι στοχος του Συριζα, οπως τον ερμηνευσα στο σχολιο μου.
Το τι θα ειναι η «δημοκρατικη παραταξη»,οπως την αντιλαμβανεται ο Τσιπρας, ειναι μαλλον προβλημα των προσφατων ψηφοφόρων του δηλαδη αυτο το 31,5%.
Λεπτομερεις αναλυσεις σχεσης κομματος-ψηφοφορων δεν ειναι θέμα που απασχολει τον πολυ κόσμο. Αυτα ειναι θεματα των ειδικων.
Ο κεντρικός στοχος του Τσιπρα-συριζα δειχνει να ειναι μια μεγαλη παραταξη του προοδευτικου χώρου απεναντι στην παραταξη του Μητσοτακη.Τουλαχιστον για την περιοδο διακυβερνησης της ΝΔ.
Συμφωνα δε και με τις δηλώσεις Τσιπρα εκει χωρουν ολοι………..
16 Ιουλίου, 2019 στις 10:52 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ενη
Όπως έγραψα στο σχόλιο μου «β. Ως προς την εκλογική βάση (τους ψηφοφόρους) του κόμματος τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ 28.000 άτομα αντιπροσώπευαν το 2015 μηδαμινά ποσοστά, αντίστοιχα, μόλις το 1,5% περίπου».
Με δεδομένη την προϊστορία δηλ. το 2009 τα εγγεγραμμένα μέλη ήταν 16.000 ενώ το 2015 28.000, αν ο στόχος είναι τα μέλη της νέας παράταξης να φθάσουν το 10% των ψηφοφορων , δηλ. τους 180.000 , αυτό είναι αδύνατο στο ορατό μέλλον για δυο λόγους:
ο πρώτος και βασικός είναι ότι εμποδίζονται ή αποθαρρυνονται από τα παλιά ενεργά μέλη για να έχουν αυτά τον έλεγχο των οργανώσεων και των ωφελημάτων (διορισμών, κρατικών δουλειών, κ.λπ.) όταν ξανακυβερνησει η παράταξη.
ο δεύτερος είναι ότι «Πολλοί έμπειροι πολίτες, παραμένουν σκεπτικοί στην συμμετοχή σε μια ευρύτερη παράταξη …»
16 Ιουλίου, 2019 στις 12:11 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Οι νέοι επιστήμονες και εργαζόμενοι στο εξωτερικό δεν θα επιστρέψουν και δεν θα δραστηριοποιηθουν ενεργά με την νέα παράταξη
Οι παραμένοντες ενδέχεται….
ΥΓ έντονη γραφή
16 Ιουλίου, 2019 στις 1:57 μμ
Ενη
Οι διεργασίες στο Σύριζα
https://www.iefimerida.gr/politiki/proedro-apo-kalpi-theloyn-ston-syriza
17 Ιουλίου, 2019 στις 4:59 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Το «μπαϊράκι» του Τσακαλώτου και o εκνευρισμός του Τσίπρα
Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός είπε «άντε μην τα πάρω» στην χθεσινή Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τι σημαίνει η αντίδραση του επικεφαλής των 53+
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019
[…]
Ένα θέμα διαδικασίας, δηλαδή η κατάρτιση του καταλόγου των ομιλητών από τον απερχόμενο διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ήταν όμως αρκετό για να επικρατήσει ένταση και να υπάρξει το πρώτο επεισόδιο μεταξύ Τσίπρα – Τσακαλώτου. Όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχικά να στρίψει το τιμόνι προς το κέντρο βάζοντας πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε καίριες θέσεις και στη συνέχεια να το μετατρέψει σε αρχηγικό κόμμα μίας μεγάλης πλειοψηφίας που θα στηρίζει τον αρχηγό και μίας μικρής μειοψηφίας χωρίς ισχύ στα κέντρα λήψης αποφάσεων, δεν θα είναι χωρίς προβλήματα, όπως εκτιμούσαν οι συνεργάτες του.
[…]
https://www.naftemporiki.gr/story/1498177/to-mpairaki-tou-tsakalotou-kai-o-ekneurismos-tou-tsipra
17 Ιουλίου, 2019 στις 5:02 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Η εξουσία είναι γλυκιά και ….αφροδισιακή 🙂 .
Οποιος δαγκώσει το μύλο της εξουσίας σπάει δυο-τρία δοντIα (ΑΦ 1984)
17 Ιουλίου, 2019 στις 5:03 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
μήλο.
21 Ιουλίου, 2019 στις 6:15 μμ
Aftercrisis (@Aftercrisis)
Εάν τίθεται θέμα περί μεταφύτευσης Πράσινων χαρακτηριστικών στον τωρινό ΣΥΡΙΖΑ – εν είδει μεταλλαγής σε «Πρασινη Αριστερα» στην Ελλαδα, χώρια που αμφιβάλλω σφόδρα ως προς τις προθέσεις, κυρίως το θεωρώ για αντικειμενικούς λόγους απολύτως ανεφικτο (δυστυχώς).
Πουθενά νοτίως των Άλπεων δεν ευδοκίμησε υπολογίσιμο Πράσινο ή πρασινοειδές κόμμα. Και οι λόγοι δυστυχώς δεν είναι πολιτικοί, αλλά κοινωνιολογικοί. Νοοτροπιών που αλλάζουν πολύ πιο δύσκολα και πολύ πιο αργά από τις πολιτικές στάσεις κτλ Στο Νότο ευδοκιμούν οι ηδονιστικές και εγωιστικές νοοτροπίες και ιδεολογίες, πολύ περισσότερο από τον Βορρά της Ευρώπης. Ακούς λόγια πολλά για το κλίμα, το περιβάλλον κτλ αλλά στην πράξη πλειοδοτεί το «ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κώκος μας», το «μετά από εμάς άς έρθει ο κατακλυσμός», το «καθένας είναι άξιος της τύχης του», κοκ κοκ.
Είναι ο ίδιος λόγος γα τον οποίο οι «ώριμες» και υπερώριμες γενιές εδώ κάτω δεν δίνουν δεκάρα για το τί λογής μέλλον (περιβαλλοντικό, οικονομικό ή άλλο) θα φορτώσουν στις πλάτες των νεότατων. Παρεκτός και άν πρόκειται για δικά τους παιδιά ή εγγόνια. Αλλά ακόμη και αυτό το στενά οικογενειακό ενδιαφέρον, είναι απλώς ευχή αμφίβολου ρεαλισμού και το ακυρώνει η στενομυαλιά και ο ταρτουφισμός.
22 Ιουλίου, 2019 στις 3:45 μμ
Ενη
Οπως φαίνεται, το θέμα δεν θα περιορισθει μονο στο Σύριζα. Τα κοινοβουλευτικα κομματα της σημερινής βουλής, λιγο ως πολύ, εχουν συμπεριλάβει και καποιες σκεψεις για την κλιματική αλλαγή.Οπότε στα σχεδια τους μοιαζει λιγο δύσκολο να μην αναφέρονται καθολου για καποιας μορφης «πρασινη αναπτυξη».
Σε ο,τι αφορά την ελληνικη κοινωνία, ως συνολο, ουτε οι νεοι αλλα ουτε και οι μεγαλυτερες ηλικίες δειχνουν ιδιαιτερη ευαισθησία στο θέμα της κλιματικης αλλαγης. Ολοι επαφιενται στο ευκρατο μεσογειακο κλιμα και στη γεωπολιτικη μας θέση, που ειναι και το συγκριτικό μας πλεονεκτημα για τον τουρισμο.
Ολοι οι βορειοι θέλουν να κανουν τις διακοπές τους στην Ελλαδα………
Χρειάζεται λοιπόν μια συνειδητοποιηση του πληθυσμου για τα θεματα της πρασινης ανάπτυξης και οι κυριως υπευθυνοι για μια τετποια ενημερωση ειναι οι πολιτικές δυναμεις.
Να δουμε λοιπον ποιο θα ειναι το κομμα που θα προτεινει μια ευρεια συζητηση για το θέμα της κλιματικης αλλαγης στη βουλή.