Στην πραγματικότητα το ερώτημα έχει αντιφατικές απαντήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ένα αριστερό κόμμα. Ως κυβέρνηση προώθησε διάφορα θέματα, ιδιαίτερα στο θέμα των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων. Ήταν ταυτόχρονα αριστερός και προοδευτικός.
Ήταν όμως έτσι σε όλα;
Ας πάρουμε το θέμα των εξορύξεων για τους υδρογονάνθρακες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε μια τεράστια χαβούζα, όπου εταιρείες και κράτη θα αντλούν κέρδη, με μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Αυτό ενδεχομένως είναι αριστερό. Είναι όμως ταυτόχρονα και προοδευτικό; Οι εξορύξεις για πετρέλαιο στην Ήπειρο, με τη μοναδική φύση, είναι ίσως αριστερή πολιτική. Είναι όμως και προοδευτική πολιτική; Μήπως εδώ πραγματική προοδευτική πολιτική είναι εκείνη που λέει όχι στις εξορύξεις, ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Ας πάρουμε το θέμα των Σκουριών, στη Χαλκιδική. Είναι αριστερή πολιτική η αφαίρεση των μεταλλευμάτων και η επεξεργασία τους στο εξωτερικό; Μπορεί και να είναι. Είναι όμως αυτό προοδευτική πολιτική;
Τρίτο παράδειγμα, η ανασφάλεια των νεαρών κοριτσιών, που δεν μπορούν να διασχίσουν την πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ μόλις πέφτει το σκοτάδι, μετά από 4 και μισό χρόνια αριστερής διακυβέρνησης. Είναι προοδευτική πολιτική η αποδοχή της ανασφάλειας των ανθρώπων και η έμμεση πλην σαφής προστασία της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, στο όνομα της ιδεολογίας του «ασύλου»;
Όπως βλέπετε, τα θέματα είναι πολύπλοκα. Η αριστερά δεν έχει δεδομένη καμιά ταύτιση με την προοδευτικότητα. Η οποία, συνήθως, είναι απλώς η κοινή λογική: ασφάλεια για τις φοιτήτριες στο ΑΠΘ, προστασία του περιβάλλοντος από τον ενδεχόμενο κίνδυνο καταστροφής, διατήρηση του περιβαλλοντικού πλούτου για τις επόμενες γενιές, αποτροπή της λεηλασίας του ορυκτού πλούτου με αποικιοκρατικούς όρους.
Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να κάνει προοδευτική πολιτική στα θέματα που ανέφερα, αλλά δεν μπορούσε. Είτε για λόγους ιδεολογικούς, είτε από πραγματική πολιτική αδυναμία. Εγώ δεν είμαι αριστερός, προσεγγίζω κάθε θέμα ξεχωριστά, με βάση τις πολιτικές που το αντιμετωπίζουν. Θεωρώ την εξίσωση αριστερά = πρόοδος εκτός πραγματικότητας.
Χρειαζόμαστε τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, ως αυριανή κυβερνητική πρόταση, γιατί δεν θα έχει κανέναν παρόμοιο ιδεολογικό ή πολιτικό περιορισμό. Γιατί θα μπορεί να κάνει πολιτική με βάση τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, οι οποίοι θα τη στηρίζουν στα δύσκολα. Με βάση τη δική τους πολιτική βούληση και όχι τους συσχετισμούς και τις συνεννοήσεις των φραξιών σε μια πυραμιδική πολιτική συλλογικότητα.
*
Αυτά, μεταξύ άλλων, είπα σε μια συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Περαία, χθες 16/7/2019. Πολλές από τις εξαιρετικές τοποθετήσεις που ακούστηκαν εκεί θα μπορούσαν να είναι αυτοδύναμα άρθρα σε οποιαδήποτε εφημερίδα ή ιστοσελίδα. Φυσικά, δεν πέρασε από το μυαλό κανενός αυτή η συνάντηση να μεταδοθεί απευθείας μέσω web-tv. Ίσως, την επόμενη φορά.
5 Σχόλια
Comments feed for this article
18 Ιουλίου, 2019 στις 8:09 πμ
Πάνος
Ο Τσίπρας θέλει τη δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Πολλοί του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων ελάχιστοι πολιτικά σημαντικοί και πλήθος πολιτικά ασήμαντοι) δεν θέλουν. Το μεγάλο λάθος του Τσίπρα είναι ότι κάθεται και το συζητάει μαζί τους (ΔΕΝ θα βγει άκρη, στον αιώνα τον άπαντα και το μόνο που ίσως προκύψει θα είναι μια αναιμική και ανάξια λόγου διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ) αντί να προχωρήσει και να κάνει αυτό που πρέπει. Κι όποιος θέλει να μείνει με τη σφραγίδα, ας μείνει. Θα έχει την τύχη του Λαφαζάνη και της Κωνσταντοπούλου, για να αναφερθώ μόνο στις πρόσφατες περιπτώσεις.
22 Ιουλίου, 2019 στις 6:27 μμ
Gin Papas
Αιθεροβατουμε αν νομιζουμε οτι θα υπαρξει συμπνοια της δημοκρατικης
παραταξης για το κοινο καλο.
Στις Τετ, 17 Ιουλ 2019, 12:18 π.μ. ο χρήστης Η καλύβα ψηλά στο βουνό έγραψε:
> Πάνος posted: «Στην πραγματικότητα το ερώτημα έχει αντιφατικές απαντήσεις.
> Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ένα αριστερό κόμμα. Ως κυβέρνηση προώθησε διάφορα
> θέματα, ιδιαίτερα στο θέμα των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων. Ήταν
> ταυτόχρονα αριστερός και προοδευτικός. Ήταν όμ»
>
18 Αυγούστου, 2019 στις 11:34 πμ
Πασχαλίνα
καταστροφικός !!
18 Αυγούστου, 2019 στις 7:20 μμ
Πάνος
🙂
19 Αυγούστου, 2019 στις 11:41 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Αντί άλλης απάντησης παραθέτω το εξής απόσπασμα.
[…]
Η ιστορία του πνεύματος σε καμμια άλλη εποχή προγενέστερη δεν ήταν τόσο ξένη και πολλές φορές εχθρική σε σχέση με την ιστορία της πολιτικής , όπως στην δική μας. Μέσα στην σημερινή πολιτεία , εχομε την εντύπωση ότι διανύουμε ένα στάδιο συνεχούς και βραδείας ηθικής κατάπτωσης , όπου ο ανθρώπινο πνεύμα υπάρχει ολοένα και περισσότερο μονήρες , ακόμη και μέσα στους δικούς του κατοπτρισμούς όσο και μέσα στο ανώνυμο πλήθος. Και ήταν σφάλμα όταν θελήσαμε να ταυτισομε τις πολιτικοκοινωνικες διεκδικήσεις των μαζών , έστω και αν αυτές είναι δίκαιες αλλ’ όμως ιδιοτελείς και γι’ αυτό το λόγο γεμάτες από ένα αίσθημα κρυφής μνησικακίας και λανθάνοντος φθόνου, με την βαθειά εκείνη και αγωνιώδη αποδέσμευση που η ανθρώπινη συνείδηση αναζητά κατάντικρυ στις καταθλιπτικές δυνάμεις του κόσμου, που την περιβάλλει.
Οι διεκδικήσεις των μαζών αποβλέπουν να γίνουν μόνον μια επαναστατική επιχείρηση πραγματοποιήσεων και αποκλειστικός σκοπός των είναι να ικανοποιηθούν .Όμως , αντίθετα, η αληθινή ανταρσία είναι παναρχαιη και στην ουσία της μεταφυσική και δεν μπορεί να βιωθη αν δεν εμπνέεται από την ελπίδα «ενός άλλου κόσμου». Είναι η αποδεσμεύουσα ανταρσία ο διαρκής αρνητισμός – σαν ιδιότητα της πνευματικής φύσης του ανθρώπου και δεν είναι όπως οι κοινωνικές επαναστάσεις εύρημα υπολογισμών και συλλογιστική δικαίωση.
[…]
Και εχομε χάσει προ παντός την πρωτεϊκή εκείνη αυθεντικότατα , την προσυνειδητη κατάσταση αθωοτητος, που είναι η ουσιαστική μας υπόσταση και απ’ όπου απουσιάζουν οι θεωρητικοί προσδιορισμοί. Κάθε προσδιορισμός του ανθρώπου – έστω και αν αρχικά φαίνεται να πλουτίζει τον άνθρωπο , συμβαίνει τουναντίον να τον περιορίζει αφού αγνοεί την ιδιαίτερη εκείνη ιδιότητα του που δεν μοιάζει των άλλων πραγμάτων , αλλά είναι μια ιδιότητα ελευθερίας.
Έτσι είναι φανερή η διάφορα που υπάρχει ανάμεσα στην κοινωνική ελευθερία ( ως αποκλειστική εκζήτηση των διεκδικήσεων των μαζών ) και στην ανθρώπινη πραγματικότητα που είναι η συνειδητή μας ελευθερία. Τούτη δεν υποβάλλεται εκάστοτε , όπως η άλλη σε προσδιορισμούς εξαρτώμενους από την σχετικότητα του δικαιώματος , συνήθως της βίας – αλλά είναι μια αποκάλυψη με ρίζες τόσο βαθειάς στο εσωτερικό του ανθρώπου, όσο και η λέπι ατού ανθρωπινού πνεύματος.
Τέτοια είναι και η ψυχη της ποίησης και της τέχνης. Γιατί δεν μπορούμε να εισδύσουμε μέσα στο δικό τους κόσμο , αν δεν απορρίψουμε προηγουμένως όλους τούς προσδιορισμούς και όλες τις ερμηνείες που θέλουν να την εξηγήσουν.
ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛ. , Ενθύμιον ποιούμαι την Τέχνην – Αισθητικά Δοκίμια, Αθήνα, 1971
Προοίμιο, σελ. 15-17
ΥΓ Το βιβλίο στο
https://en.calameo.com/read/0015167794198982e15be