«Αυτά τα λόγια μας εμπνέουν και για το σημερινό σχέδιο της επόμενης φοράς που θα είναι αλλιώς….» γράφει εμπνευσμένος ο Παύλος Πολάκης – και παραθέτει ένα μεγάλο απόσπασμα από το «Λόγο της Λαμίας»
Θεολογική, μη πολιτική σκέψη. Για να μη πω ασυναρτησία.
https://facebook.com/permalink.php?story_fbid=2671473466429451&id=100007004708966
24 Σχόλια
Comments feed for this article
28 Αυγούστου, 2020 στις 10:42 πμ
Πάνος
Εκείνος ο Αντώνης Σαμαράς, καλά; Καλά θα είναι, για να πηγαίνει στη Βουλή και να ψηφίζει τις συμφωνίες του Μητσοτάκη (τις οποίες περνούσε γενιές δεκατέσσερις λίγο καιρό πριν)
Karma is a bitch!
28 Αυγούστου, 2020 στις 10:44 πμ
Πάνος
«Ευελπιστούσαμε ότι ο Σαμαράς θα έπραττε το πατριωτικό καθήκον του, αλλά φαίνεται ότι κάτι τον εμποδίζει ή τον κρατάει και δεν τολμάει να συμπεριφερθεί όπως αρμόζει στην περίσταση»
http://www.antinews.gr/action.read/politiki/ermi-patrida-/2.146728
28 Αυγούστου, 2020 στις 11:02 πμ
Πάνος
Νίκος Κοτζιάς
·
Δώδεκα μίλια: σχέδια και αλήθειες
Το επιχείρημα της ΝΔ ότι άλλο το 2018 και άλλο το 2020, και άρα, ότι ήταν τότε «προδοσία» είναι σήμερα υπέροχο, γιατί η χώρα «έχει περισσότερα προβλήματα», είναι έωλο. Η τέχνη της πολιτικής είναι να προβλέπονται οι εξελίξεις και να αντιμετωπίζονται με σχέδιο, γνώση και θάρρος και όχι να τρέχει κανείς, όπως η ΝΔ, πίσω από τις εξελίξεις, χωρίς σχέδιο και γνώση. Ούτε να αντιδρά σπασμωδικά και με πολλαπλές υποχωρήσεις που προαναγγέλλουν και τις επόμενες.
Το 2018 βλέπαμε που θα μπορούσε να φτάσει η νευρική-αναθεωρητική Τουρκία και ετοιμαζόμασταν. Η ΝΔ δεν έβλεπε. Είχε καρφώσει τα μάτιά της στις καρέκλες της εξουσίας και όλα τα άλλα γύρω είχαν σκοτεινιάσει και της ήταν αδιάφορα. Όταν έφτασε το 2020 είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και είχαν γίνει σειρά υποχωρήσεων.
Το 2015-8 υπήρχε σχέδιο που συμπεριλάμβανε λύσεις για όλα τα κομβικά ζητήματα, όπως για το Ονοματολογικό, το Κυπριακό, τις Αιγιαλίτιδες. Ως προς το τελευταίο, η πρόβλεψη ήταν να κλείσουν οι κόλποι και να χαραχθούν οι γραμμές βάσης, ώστε να μεγαλώσει η χώρα. Να επεκταθούν οι Αιγιαλίτιδες ζώνες και να αποκτήσει η Ελλάδα ΑΟΖ. Είμαι ο πρώτος Υπουργός που προώθησα ένα τέτοιο σχέδιο. Επιδιώχθηκε τότε να υλοποιηθεί το σχέδιο με την αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, ώστε κατά τη λύση της διαφοράς μας με την Ιταλία να μην υπάρξουν παραχωρήσεις εθνικής μας κυριαρχίας, όπως έκανε η ΝΔ. Με την επέκταση στα 12 μίλια συν τους κόλπους, αυτόματα η ελληνοϊταλική ΑΟΖ δεν θα μπορούσε να έχει, πλέον, ως αντικείμενο αυτά που επιδίωκε η Ιταλία και εντέλει παραχώρησε αμαχητί η ΝΔ.
Με την επέκταση των χωρικών υδάτων περιοριζόταν δραστικά και η ύλη της διαπραγμάτευσης με την Αλβανία για την ΑΟΖ, κατά 94%. Η ορθή λύση γινόταν έτσι ευκολότερη. Στην ίδια κατεύθυνση έγινε δουλειά για τους κόλπους, τις γραμμές βάσης και τα χωρικά ύδατα της Κρήτης, καθότι διέβλεπα μελλοντικές προκλήσεις της Τουρκίας.
Μέχρι το 2015, η πρόβλεψη του Διεθνούς Δικαίου για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη γραμμών βάσης, ήταν εξαφανισμένη από την ελληνική συζήτηση. Όταν έβγαλα αυτές τις προβλέψεις από το «σεντούκι» του Διεθνούς Δικαίου και ετοίμασα προεδρικά διατάγματα, μου επιτέθηκαν δυνάμεις με τις πιο διαφορετικές αιτιάσεις σχεδόν από όλους τους χώρους. Με προσπάθειες απαξίωσης αυτής της πολιτικής και προσωπικές επιθέσεις. Για να μην ξεχνιόμαστε.
Η πρώτη πρόβλεψη μου, ως προς το θέμα των 12 μιλίων, ήταν να προωθηθούν αυτά τα δικαιώματα με νομοτεχνική τάξη και σωστό πολιτικό-διπλωματικό τρόπο. Η ΑΟΖ, η αιγιαλίτιδα ζώνη, οι κόλποι και οι γραμμές βάσης έχουν μια συγκεκριμένη σειρά στην χάραξή τους για να έχουν μέγιστο αποτέλεσμα. Το κλείσιμο των κόλπων σημαίνει ότι μετατρέπονταν οι κόλποι σε «εσωτερικά ύδατα» όπου η κυριαρχία του κράτους είναι απόλυτη. Οι κόλποι γίνονται ένα είδος «μη ξηρού εδάφους». Οι άκρες των κόλπων συνδέονται με ευθείες που ονομάζονται γραμμές βάσης (υπάρχουν 4 είδη). Οι δύο αυτές κινήσεις μόλις πραγματοποιηθούν ανακοινώνονται και αναρτώνται στον ΟΗΕ. Η σημασία των κόλπων και των γραμμών βάσης δεν αφορά μόνο στην «εδαφική» επέκταση ενός κράτους, αλλά και στο γεγονός ότι η χάραξη της ΑΟΖ και της Αιγιαλίτιδας ζώνης, εφόσον έχουν διασφαλιστεί οι κόλποι και οι γραμμές βάσης, ξεκινά από τις τελευταίες και όχι από τις «εσωτερικές παραλίες» των κόλπων. Κατά συνέπεια όταν κανείς συμφωνεί σε ΑΟΖ πριν κλείσει τους κόλπους, έχει ήδη απωλέσει τμήματά της, που θα προέκυπταν αν η ΑΟΖ ξεκινούσε από τις γραμμές βάσης. Η μεθόδευση από την ΝΔ των δύο ΑΟΖ και της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας δεν το έλαβε αυτό υπόψη. Ακολούθησε μια χωρίς ειρμό πορεία. Απόδειξη ότι δεν είχε, ούτε έχει στρατηγική.
Το δεύτερο στοιχείο του σχεδίου της τμηματικής επέκτασης των Αιγιαλίτιδων ζωνών, ήταν η πρόβλεψη, μόλις κλείναμε τους κόλπους και χαράσσαμε τις γραμμές βάσης, να πραγματοποιούσαμε μια ανά τρίμηνο επέκτασή των χωρικών υδάτων σε επόμενες περιοχές της χώρας, ώστε στο τέλος μιας διαδρομής ενός έτους, να είχε πραγματοποιηθεί η συνολική προβλεπόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων. Τον Οκτώβριο του 2018 στο Ιόνιο και τμήμα της θαλάσσης βορείου της Κρήτης. Τον Γενάρη του 2019 όλη η Κρήτη και άλλα νησιά. Τον Απρίλιο, πάντα του 2019, η ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι και την Θεσσαλονίκη κοκ. Αυτό το σχέδιο είχε το θετικό ότι ούτε αποδεχόταν τη θεωρία ότι έχουμε δικαιώματα μόνο στο Ιόνιο, αλλά ούτε προσχωρούσε στην άποψη ότι υποχωρούμε στην Τουρκία αν ξεκινήσουμε τμηματικά τις ζώνες. Και αυτό διότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα, στο όνομα του να μην δείξει υποχωρητικότητα στην τουρκική απειλή με την τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων, δεν έκανε οποιαδήποτε χρήση των δικαιωμάτων της, ποτέ και πουθενά. Είχε ντε φάκτο παραιτηθεί από αυτά. Γεγονός που αποτελεί, στην πραγματικότητα τη μέγιστη υποχώρηση. Το επιχείρημα ενάντια στην βαθμιαία επέκταση των χωρικών υδάτων, θα είχε ίσως μια βάση, μόνο εάν ένα τέτοιο σχέδιο άρχιζε και τελείωνε στο Ιόνιο.
Τρίτο, το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που είχα ετοιμάσει, συμπεριελάμβανε, μαζί με το Ιόνιο και την Νότια Πελοπόννησο, τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα. Ανάμεσα στα δύο, και ανάμεσα στο δεύτερο και την Κρήτη, προβλεπόντουσαν δύο διάδρομοι, προκειμένου να διασφαλιστεί η διεθνής ναυσιπλοΐα. Με αυτή την κίνηση καταρριπτόταν το επιχείρημα ότι τάχα η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε κλειστή θάλασσα. Επιπλέον εξέθετε την Τουρκία και την ωθούσε να εγκαταλείψει στην πράξη τις περί πολέμου δηλώσεις της (θέμα που δεν θα αναλύσω δημόσια). Κατά συνέπεια υποχώρηση, και το λέω από τώρα, θα ήταν να μην προβλέπονται αυτές οι επεκτάσεις στα δύο νησιά.
Η επέκταση των χωρικών υδάτων θα γινόταν με προεδρικά διατάγματα, διότι αποτελούν εφαρμοστικές πράξεις ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας (την επικύρωση / ενσωμάτωση από την Ελληνική Βουλή του Διεθνούς Δίκαιου της θαλάσσης του 1982) και όπως ουσιαστικά λεγόταν στο τότε νόμο, η υλοποίησή του απαιτούσε προεδρικά διατάγματα. Στη χώρα μας η υλοποίηση νόμου δεν γίνεται δια νόμων, εκτός αν κάτι τέτοιο προβλέπεται ρητά. Το λέω για να μην ακούσω πάλι τα γνωστά φοβικά επιχειρήματα που απέτρεψαν την προηγούμενη κυβέρνηση από μια τέτοια ορθότατη πράξη. Και για να είμαι σαφής, όταν παραιτήθηκα τα προεδρικά διατάγματα είχαν ήδη προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν γνώσει του τότε Πρωθυπουργού, τα οποία στη συνέχεια της παραίτησής μου επιστράφηκαν. Ουδείς αιφνιδιάστηκε. Κάποιοι δεν ήθελαν στην τότε κυβέρνηση να υλοποιηθεί το πολιτικό μου σχέδιο. Επικαλέστηκαν την ανάγκη νόμου αντί Προεδρικού Διατάγματος, για να απορρίψουν τα ΠΔ και να μην κάνουν ούτε το νόμο. Από την αρχαιότητα γνωρίζουμε, όμως, ότι η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όχι από τις δικαιολογίες.
Έκανα πολιτική βλέποντας μπροστά, αξιολογώντας το τι έρχεται και τι πρέπει να γίνει. Έχοντας μελετήσει και διαμορφώσει στρατηγική. Ήθελα να προληφθούν καταστάσεις με σχέδιο και αξιοποιώντας όλες τις νομικές-τεχνικές και διπλωματικές δυνατότητες. Αντίθετα, η ΝΔ τσαλαβουτάει σήμερα στην υπάρχουσα προεργασία χωρίς να αντιλαμβάνεται το συνολικό σχέδιο. Έρχεται κατόπιν εορτής για να κάνει μισά πράγματα από αυτά που ξόρκιζε ως προδοσία πριν δύο χρόνια. Κάνει ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις. Μπερδεύει τη σειρά των πραγμάτων και συνεχίζει να μην καταλαβαίνει. Φοβάμαι περιπέτειες για τη χώρα. Είθε να κάνω λάθος.
28 Αυγούστου, 2020 στις 11:07 πμ
Πάνος
Διαβάζω προσεκτικά τις αναλύσεις του Κοτζιά. Έχουν στέρεες βάσεις, σε όλα τα επιμέρους. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν οι οριοθετήσεις ΑΟΖ, στις τωρινές συγκυρίες, με όλα τα αρνητικά τους, μπορεί να έχουν θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας.
28 Αυγούστου, 2020 στις 5:10 μμ
Πάνος
Οι εξετάσεις δεν γίνονται για να αποδείξουν επάρκεια των υποψηφίων. Γίνονται στη βάση της ανταγωνιστικότητας (μεταξύ τους). Συνεπώς οι οιμωγές για τις χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε κάποιες σχολές είναι απλώς τραλαλά. Πραγματικό πρόβλημα η Μέση Εκπαίδευση και το Λύκειο
#βασεις2020
28 Αυγούστου, 2020 στις 5:24 μμ
Πάνος
Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας δεν διαθέτει πια ούτε Πανεπιστήμια ούτε ΤΕΙ. Αυτά που υπάρχουν δεν είναι τίποτα περισσότερο από φαντάσματα, χρόνια τώρα.
#βασεις2020
28 Αυγούστου, 2020 στις 5:49 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
1.Πληρης αλλαγη της α βαθμιας, β βαθμιας εκπαιδευσης , εισαγωγικων,…, με στοχο οι μαθητες να διδασκονται πως να μαθαινουν νεες γνωσεις (τα εχω ξαναγραψει σε αλλες αναρτησεις) με στοχο απο την “καλυτερη εκπαιδευση για ολους” προς ” την καλυτερη εκπαιδευση που ταιριαζει στον καθενα”.
2. Δεν καταλαβαινω γιατι οι βαθμοι στο λυκειο να να ειναι απο 16 εως 20 και τα πρωτα σημαδια αποτυχιας να φαινονται στην βαθμολογια των εισαγωγικων εξετασεων.
Το 1973 οι 5 πρωτοι των 4 υψηλοβαθμων σχολων του ΕΜΠ ελαβαν στις εισαγωγικες εξετασεις : απο 18.77 εως 15.77, με αριστα το 20
αρα αυστηρη βαθμολογια σημαινει δημοκρατια. Η βαθμολογηση στο γυμνασιο και λυκειο καθως και στις εισαγωγικες με θεματα κλιμακωτης δυσκολιας , οπως αυτες που γνωρισα το 1973 να ειναι αυστηρη αλλα δικαιη, δηλ. απο 11 εως 17 (18 σε εξαιρετικες περιπτωσεις)
3. Σε σχολές υψηλού επιπέδου το ποσοστο να είναι μικρότερο και από το 15%. Αυτος ειναι ο στοχος, λογω υπερ-κορεσμου (4-πλασιων μηχανικων, γιατρων, οικονομολογων, δικηγορων, κ.λ.π.). Διαφορετικα δαπανουνται στην ελλαδα 12.000 εως 15000 ευρω το ετος για να στειλουμε γιατρους, μηχανικους και αλλες ειδικοτητες στο εξωτερικο για εργασια.
4. Και εμεις στα φροντιστηρια …μαθαιναμε συνταγες, μεθοδους κ.λ.π. και μπορει να ερχοταν ενας επαρχιωτης απο το πουθενα που διαβαζε Αποστολ και Ιησουιτες και να εγραφε πολυ καλυτερα απο μας.
Και οπως εγραψε ο Καλυβαρχης
«Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας δεν διαθέτει πια ούτε Πανεπιστήμια ούτε ΤΕΙ. «
29 Αυγούστου, 2020 στις 10:21 πμ
Πάνος
Εμείς (1979) μαθαίναμε αν περάσαμε (και που) από το ραδιόφωνο. Ο ιατρικός κύκλος είχε τότε 10 σχολές και την Οδοντιατρική ΑΠΘ την είπαν τελευταία: 7 καφέδες, στο μεταξύ! Κέρασα κάτι γερόντια στο απέναντι καφενεδάκι και έτρεξα στους δικούς μου, στο χωράφι, να τους πω τα νέα.
29 Αυγούστου, 2020 στις 12:43 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Εμεις απο την δημοσιευση στο ΒΗΜΑ. Προσωπικα δεδομενα δεν υπηρχαν τοτε. Ετσι -εκ των υστερων- κατανοησα τις μεγαλες μπλοφες της αριστερας….
29 Αυγούστου, 2020 στις 5:41 μμ
Πάνος
Η πραγματικότητα δεν έχει σχέση με το μοντέλο #Μαγιορκίνη. Οι μαθητές δεν είναι στατικά, ακίνητα στοιχεία. Έρχονται από κάπου (και φέρνουν) αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε εισόδους – εξόδους-διαλείμματα κλπ.
Οι σχολικές τάξεις είναι πολλές φορές μικρές. Μια γρίπη, υποθέτω, έχει ευκολότερη διασπορά σε 25 παρά δε 15, στον ίδιο μικρό χώρο. Τέλος, Βρετανοί και Ιταλοί που έσπασαν τις τάξεις στα δύο, κάτι θα υπολόγισαν.
https://www.amna.gr/home/article/483622/Gk-Magiorkinis-Den-echo-peistei-oti-echei-simasia-to-megethos-ton-taxeon
29 Αυγούστου, 2020 στις 5:49 μμ
Πάνος
«Πώς θα πληρώσετε εμπρόθεσμα ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο το φόρο εισοδήματος»
Αν είχαμε τα ευρά, το ξέραμε κι από μόνοι μας, μάναμ. #φόρος
30 Αυγούστου, 2020 στις 4:34 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε σήμερα απόφαση, με την οποία επιμηκύνεται, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, προβλέπεται η παράταση, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.
https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1631808/paratasi-tis-prothesmias-katabolis-kai-anastolis-eispraksis-bebaiomenon-forologikon-ofeilon
30 Αυγούστου, 2020 στις 4:43 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
[…]
Ο Γκίκας είναι το new kid in town. Γλυκούλης και προσιτός στους νέους θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική συνέντευξη για το παλιό 01 του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου.
Ο Γκίκας ανέλαβε γι΄αυτό ακριβώς το λόγο να “μιλήσει” στους νέους τους οποίους δεν μπορούσε να πείσει ο Τσιόδρας, οι οποίοι δεν πάνε τον Χαρδαλιά αλλά ευχαρίστως θα μοιράζονταν ένα στριφτό με τον Γκίκα.
Από αυτή την άποψη ο Γκίκας είναι καλή επικοινωνιακή επιλογή για τη κυβέρνηση. Ο ίδιος έπεσε χωρίς να το καταλάβει στη παγίδα ξεκινώντας αρχικά με τις δημοφιλείς αναρτήσεις του στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια θα αναλάμβανε έναν επικίνδυνο ρόλο-αυτόν του τελάλη του φόβου.
Ο φόβος όπως και να το δεις δεν είναι καλό πράγμα παρότι όπως λένε μερικές φορές φυλάει τα έρμα.
Η δουλειά του Γκίκα είναι να τρομάζει αλλά με το δικό του στυλ. Κι αυτό δεν μας αρέσει καθόλου.
Έπρεπε να βρεθεί ένα αντίδοτο στον εναλλακτικό φόβο που πουλάει ο Γκίκας.
[…]
https://kourdistoportocali.com/news-desk/o-chamenos-ta-pairnei-ola/
30 Αυγούστου, 2020 στις 5:42 μμ
Πάνος
Τι είναι μαγιορκίνι;
Ψάρι. Ορκίνι: Εμφανίζεται τοπικά στην Ιερισσό κάθε άνοιξη (εξ ου Μαγι-ορκίνι, Μαγιορκίνης) Οι ντόπιοι το τρώνε τρελά, το παστώνουν και το παινεύουν πολύ. https://ypaithros.gr/ena-psari-pou-syndeei-tin-istoria-tou-me-tin-ierisso/?cli_action=1598797292.613
30 Αυγούστου, 2020 στις 5:46 μμ
Πάνος
– Μεταδίδεται ο κορονοϊός με τη Θεία Κοινωνία;
– Οσον αφορά τα θέματα της θρησκείας, ο δημόσιος διάλογος δεν βοηθάει. Εάν και εφόσον μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, δεν θα βοηθήσει. Τουλάχιστον το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Θεωρώ ότι η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί στο πλαίσιο ενός δημιουργικού διαλόγου και όχι μιας προσπάθειας να αποδείξουμε ότι η επιστήμη υπερτερεί της θρησκείας ή το ανάποδο. #Μαγιορκινης
30 Αυγούστου, 2020 στις 6:50 μμ
Πάνος
Συνταξιούχοι: ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!
https://pbs.twimg.com/media/Egp3F5NX0AAGIFw?format=jpg&name=small
30 Αυγούστου, 2020 στις 6:51 μμ
Πάνος
Μια επένδυση (ανεμογεννήτριες, είναι ψήλωμα) θα σώσει το χώρο από μελλοντικές πυρκαγιές.
https://pbs.twimg.com/media/EgrR92jXcAEHAnc?format=jpg&name=small
30 Αυγούστου, 2020 στις 8:42 μμ
Πάνος
Η Κεραμιδαρέως θα ανακοινώσει νέο σύστημα για τις εξετάσεις (βάση εισαγωγής = 10) Τρεις μέρες μετά, κι αφού θα έχει εκτεθεί ολόκληρο το νεοφιλευθεριάτο, ο παλαιοκομματικός Μητσοτάκης θα επαναφέρει τα πράγματα εκεί που ήταν. Το λέω στους φίλους φιλελέ για να μη τσιμπήσουν, πάλι.
30 Αυγούστου, 2020 στις 8:54 μμ
Πάνος
Ανεμογεννήτριες στο Σάος; Προφανώς όχι. Μη ξεχνάμε όμως ότι το νησί (Σαμοθράκη) αντιμετωπίζει χρόνια τώρα τρομερό πρόβλημα διάβρωσης – κυριολεκτικά πέφτει στη θάλασσα! Οι τοπικοί που διαμαρτύρονται (καλώς) δεν έχουν κάνει τίποτα γι΄ αυτό (κακώς, κάκιστα)
https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/257503_iero-nisi-tis-samothrakis-bora-sta-aiolika
30 Αυγούστου, 2020 στις 9:01 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Αφου το παιχνιδι ηταν και ειναι χαμενο από την ΣΤ Δημοτικου εως και τις εισγωγικες, η βαση εισαγωγης μπορει προσωρινα να γλυτωσει τα ΑΕΙ απο την βαρια ξεφτιλα, αλλα θα στειλει εκτος βουλης την υπουργο, αναλογως με την Μαριέττα Γιαννάκου.
30 Αυγούστου, 2020 στις 11:08 μμ
Πάνος
Μετά την εν ψυχρώ καταστροφή της «Πομπηίας της Θεσσαλονίκης» (σταθμός Βενιζέλου του μετρό) ήρθε η φωτιά που έκαψε τις Μυκήνες. Νομίζω ότι είναι κατάλληλη στιγμή για μια διεθνή καμπάνια επιστροφής των Μαρμάρων.
30 Αυγούστου, 2020 στις 11:16 μμ
Πάνος
Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε ουσιαστικά το 1974. Ως τότε ήταν «κάτι σαν». Τυπικά ήταν, στην πράξη δεν ήταν. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι θα είμαστε καλύτερα με Ζαχαριάδη. Το σημειώνω απλώς γιατί βλέπω διάφορους να το επικαλούνται στα κουτουρού.
31 Αυγούστου, 2020 στις 9:58 πμ
Πάνος
Αυτοψία Μενδώνη στις Μυκήνες: Η λιγότερη δυνατή, η ζημιά – Συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική (video) https://ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/aytopsia-mendoni-stis-mykines-i-ligoteri-dynati-i-zimia-sygcharitiria-stin-pyrosvestiki-video/
Τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί; Να γίνουν οι πέτρες ασβέστης;
9 Σεπτεμβρίου, 2020 στις 10:47 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Η υπαναπτυξη ως βλαπτικο πολιτιστικο στοιχειο.
1. “Σκεφτείτε λίγο! Ξέρετε ήδη κάθε τι το ουσιαστικό, από τις συνθήκες που προκαλείται μια αρρώστια. Και όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν έναν αρρωστημένο νου. Που βρίσκεται σ’ όλα αυτά ο δρόμος για μια θεραπευτική επίδραση ; Πρώτα απ’ όλα υπάρχει η κληρονομική προδιάθεση……. Έπειτα είναι η επίδραση της πρώιμης παιδικής ηλικίας,…. Ύστερα υπάρχει όλη αυτή η δυστυχία στη ζωή που την περιελάβαμε κάτω από τον όρο “στερήσεις μέσα στην πραγματικότητα”, απ’ οπου προέρχεται όλη η απουσία της αγάπης στη ζωή δηλαδή φτώχεια, οικογενειακοί καυγάδες, λανθασμένη εκλογή στο γάμο, δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες, και η αυστηρότητα των απαιτήσεων με τις οποίες η ηθική συμβατικότητα καταπιέζει το άτομο.”
Σ. Φρόϊντ, Το άγχος .
2. Υπανάπτυξη είναι η αδυναμία συσσώρευσης εμπειριών (δική μου προσθήκη : και επεξεργασίας τους για το κοινό καλό) Edmundo Desnoes, Κουβανός συγγραφέας. Ζει από το 1979 στην Νέα Υόρκη. “Μνήμες υπανάπτυξης” βιβλίο, Μέδουσα, σελ. 134, Επίσης σε ταινία σε σκηνοθεσία Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα.
Η πρωτη φορα που ακουσα για την υπαναπτυξη ηταν προς το τελος της δεκαετιας του ’70 οταν ενας φιλος μου ελεγε οτι του ειχε κανει μεγλη εντυπωση οταν ειδε σ’ ενα ταξιδι του οτι οι κατοικοι ενος αραβικου κρατους εμεναν σε σκηνες ενω παραλληλα ειχαν εγχρωμη τηλεοραση. Ο καταναλωτισμος ειναι αλλο ενα συμπτωμα της υπαναπτυξης(σε φτωχογειτονιες καπνιζαν ακριβα τσιγαρα σε επιχρυσα πακετα, και ειχαν ονειρο να αγορασουν καποτε μια Alfaromeo, κ.λπ.)
Η υπαναπτυξη ειναι επομενως ενα βλαπτικο πολιτιστικο στοιχειο. Αναπτυσσεται περισσοτερο σε φτωχογειτονιες και σε απομονωμενες αγροτικες και κτηνοτροφικες περιοχες. Πριν την ελευση της τηλεορασης η οποια λειτουργησε ικανοποιητικα , αρκετα αργοτερα απ’ οτι στις μεγαλες πολεις.
Αντιθετα μ’ οσα νομιζουν αρκετοι, οι προσλαμβανουσες δεν εχουν να κανουν αναγκαστικα με την μορφωση ή το εισοδημα λ.χ. ενα παιδι σ’ ενα λιμανι εχει αρκετες προσλαμβανουσες ωστε να μαθει προοδευτικα τη ζωη, ετσι ωστε να γινει τεχνιτης, ναυτικος ή λιμενεργατης, και να μαθαινει την ζωη πολυ περισσοτερο απο ενα αγροτοπαιδο σε ορεινο χωριο που θα συνεχισει την εργασια της οικογενειας .
Η σκληρη ζωη στην επαρχια , συνοδευοταν απο ενα μιγμα υποτελειας (προς τις αρχες, την οικονομικη και πολιτικη εξουσια) και κουτοπονηριας , κουτσομπολιου στην κλειστη κοινωνια , μισους για ερωτικες, κληρονομικες και κτηματικες διαφορες, που οδηγουσαν αρκετες φορες σε φονους, ειδικα την περιοδο του εμφυλιου, κατω απο το πεπλο ιδεολογικων διαφορων.
Ο δασκαλος , ο καθηγητης ή ενας μορφωμενος θειος ηταν οι πνευματικοι μεντορες του ανησυχου μικρου επαρχιωτη. Αφομοιωναν – οι καλυτεροι- αυτα που τους ελεγαν και σπανια εθεταν ερωτησεις. Αντιθετα, αρκετα παιδια των μεγαλων πολεων ειχαν εστω και περιοριμενη προσβαση σε βιβλια. ενω οι πιο ανησυχοι ηδη απo το τελος του Δημοτικου αρχισαν να θετουν ερωτησεις.
Αυτο συνεχιστηκε -δυστυχως- και στην φοιτητικη τους ζωη. Τα αριστερα κομματα ειχαν τους καθοδηγητες, ως πολιτικους προισταμενους των επαρχιωτων και οταν ειπα σ’ ενα φιλο μου «σταλινικο ρηγα» οτι μετα την δικτατορια ενας –αμορφωτος πολιτικα -νεος δεν μπορει να αντιμετωπισει τον αρκετα μεγαλυτερο του καθοδηγητη, τοτε μου απαντησε οτι ειμαι αναρχικος! Παραλληλα η πολιτικη τους επιμορφωση ηταν κατω απο στοιχειωδης και ανεπαρκης, ενω διαφαινοταν η ελλειψη ουμανισμου και κριτικης του υπαρκτου , εξουσιοδοτωντας δηθεν στο φθινον -σε μεγεθος- προλεταριατο να αναλαβει την ενδεχομενως αιματηρη καταληψη της εξουσιας.
Στο κοινωνικο επιπεδο τα παιδια του κεντρου της Αθηνας ηταν πιο εμπειρα απο τα παιδια των προαστιων, αν αυτα δεν πηγαιναν σε καποιο καλο σχολειο του κεντρου.
Η εξελιξη πολλων παιδιων των προαστειων που πηγαιναν σε τοπικο σχολειο ηταν πιο αργη , ενω αρκετα κολλησαν στις πατρογονικες παραδοσεις (σπουδες και διορισμος στο Δημοσιο, τραπεζες και ΔΕΚΟ με μεσον ), ειδικα τα κοριτσια απο ευπορες οικογενειες εγιναν «σκλαβες σε χρυσο κλουβι», οπως ειπα σε ενα παλιο μου φλερτ πριν παντρευτει τον γιο ενος οικογενειακου φιλου των γονεων της…