Όχι ότι έλειψε ποτέ. Απλώς είχε λουφάξει μετά τις δυο ήττες που υπέστη, μία με τη Συμφωνία των Πρεσπών (από τον Τσίπρα – και ήταν συντριπτική ήττα) και μία στην προηγούμενη γενική κινητοποίηση κατά των προσφύγων (από τον Μητσοτάκη – ορισμένοι τη θεωρούν ισοπαλία)

Τώρα είναι ανοιχτά δύο μέτωπα για την ακροδεξιά, που επιχειρεί ένα νέο γύρο: οι πρόσφυγες και οι μάσκες στα σχολεία.

Στα σχολεία, μπορεί να καταφέρει να κλείσουν. Γιατί να λειτουργήσουν χωρίς μάσκες στους μαθητές ή με προαιρετικές μάσκες σε όποιον επιθυμεί, είναι απλώς αδιανόητο. Το να καταφέρει η ακροδεξιά να κλείσει τα σχολεία μοιάζει απίθανο αυτή τη στιγμή. Το κέρδος της όμως είναι δεδομένο, καθώς κατάφερε να μιλήσει, να επηρεάσει και να κινητοποιήσει πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες «μανούλες»

Με τους πρόσφυγες το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Εδώ την λύση θα κληθούν να δώσουν α. η διεθνής θέση της χώρας (είναι μια χώρα ευρωπαϊκή και έχει υπογράψει όλες τις βασικές συνθήκες για τους πρόσφυγες: η κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο να τις καταργήσει de facto) και β. τα ΜΑΤ.

Είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν άγριες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, όπως την προηγούμενη φορά. Το αποτέλεσμα όμως, κι εδώ, είναι προδιαγεγραμμένο.

Απλώς, μετά, η Νέα Δημοκρατία θα έχει να αντιμετωπίσει μια νέα ακροδεξιά, ως διακριτό κομματικό σχηματισμό. Σαν τη Χρυσή Αυγή, αλλά χωρίς τους τελειωμένους ναζιστές – τουλάχιστον σε πρώτο ρόλο. Βέβαια, ο πατριωτικός φερετζές του νέου κόμματος, μόνο τους αφελείς θα εμποδίσει να διακρίνουν το χιτλερικό μουστάκι από πίσω.

Advertisement