Έλεος πια με τις «αρχές» και τους γραφειοκράτες, σε Ελλάδα και Βουλγαρία… Ποιος θα τους πει ότι αρκετό κακό έκαναν ήδη στη Μαρία και την οικογένειά της στα Φάρσαλα και δε χρειάζεται να συνεχίσουν την προσπάθεια;
Η Μαρία, ηλικίας 4 έως 6 ετών, αναμένεται να μεταφερθεί σε κέντρο υποδοχής της Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλγαρίας και στη συνέχεια να δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια, σύμφωνα με τη Γιάνα Κάνεβα, υπεύθυνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της πόλης Στάρα Ζαγκόρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο BGNES της Βουλγαρίας.
118 Σχόλια
Comments feed for this article
25 Οκτωβρίου, 2013 στις 7:09 μμ
σχολιαστης
http://tvxs.gr/news/ellada/oi-roysef-einai-biologikoi-goneis-tis-mikris-marias
25 Οκτωβρίου, 2013 στις 7:23 μμ
σχολιαστης
Αντί να κλείσει -είναι σχεδόν σίγουρο- το θέμα, καλύτερα είναι να ευχηθούμε να ανοίξει σε επίπεδο Ελλάδας και ΕΕ ώστε τα παιδιά αυτά -ξανθά και μη- να αντιμετωπιστούν ως παιδιά της Ευρωπαικής ένωσης με δικαιώματα και όχι εξ ορισμού ως παιδιά ενός κατώτερου θεού.
25 Οκτωβρίου, 2013 στις 7:48 μμ
dina kazana
Πολυ φοβουμαι οτι το λαμπερο αστερακι της μικρουλας, που ανεβασε τις τηλεθεασεις των καναλιων, θα κυλιστει ξανα εκει, που η ελπιδα και τα ατομικα , τα παιδικα δικαιωματα ειναι πολυ αδυναμα.
Αν ενα παιδι δεν μπορει να ειναι με την μητερα του, η ζωη του ειναι γεματη κινδυνους ακομα και σε «τοπους» που φαινονται λαμπεροι!
25 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:09 μμ
Πάνος
Κώστας Κιτσίκης
πριν από 6 λεπτά ·
τώρα που μάθαμε ότι είναι Ρομά, ο «ξανθός άγγελος» έγινε απλά η «μικρή Μαρία»
25 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:15 μμ
sissa ben dahir
25 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:17 μμ
σχολιαστης
Ρε παιδιά, μου αρέσει που είμαστε σίγουροι ότι πατάει ένα κουμπί και αλλάζει η άποψη των ανθρώπων. Εκτός από τη δική μας που μένει σταθερή.
Είναι και μικρή Μαρία και ξανθός άγγελος.
25 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:04 μμ
dina kazana
εμενα εκεινο που με φοβιζει περισσοτερο ειναι οτι εχουν αναλαβει «εργολαβικα» την «προστασια» της μικρουλας και ολων των παιδιων με παρομοια ‘μοιρα» το Ελληνικο κρατος προστασιας και ασφαλειας του πολιτη, οι κοινωνικες δημοσιες υπηρεσιες της Βουλγαριας και το Χαμογελο του παιδιου.
Γιατι κατι μου λεει οτι το παιδακι θα ειναι ισως ασφαλεστερο και καλυτερα κοντα στην πραγματικη του μητερα η ακομα και στην θετη του μητερα? Ολοι αυτοι αν ενδιαφερονται για το παιδι ας βοηθησουν μια απο τις δυο η και τις δυο μητερες να επιβιωσουν και να μεγαλωσουν στην οικογενεια τους την μικρη αλλα και τα αλλα παιδια τους, μην τα ξεχναμε!
Ποιος ευθυνεται για την οικτρη κατασταση αυτων των ανθρωπων? Ποιος ευθυνεται για τα κυκλωματα, μη μου πειτε οτι δεν τα γνωριζουν με το νι και με το σιγμα οι αρχες των δυο χωρων! Μη μου πειτε οτι το καθε χαμογελο δεν χρησιμοποιει την δυστυχια των μικρων και την αφελη συμπονια καποιων μεγαλων? Αν ενδιαφερονταν πραγματικα δεν θα εχτιζαν εξω απο την κοινωνια αναχρονιστικα-μεταμφιεσμενα σε συγχρονα οικοτροφεια, αλλα θα τα εδιναν σε αναδοχους γονεις
25 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:14 μμ
dina kazana
Κι αν οχι αναδοχη, αυτες οι «μητερες» στα σπιτια του χαμογελου, θα μπορουσαν να στεγαζονται μεσα στις πολεις σε διαμερισματα, με αριθμο μελων πολυμελους συνηθισμενης οικογενειας(πεντε εξι ατομα δηλαδη), να ζουν οπως καθε συνηθισμενη οικογενεια.
Δεν θα ξοδευονταν αυτα τα απιθανα ποσα για να χτιστουν αυτα τα σπιτια εξω απο την κοινωνια και θα διαχεονταν τα χρηματα για περισσοτερα παιδια και περισσοτερες θεσεις εργασιας.
Μαλιστα θα μπορουσαν αυτες τις θεσεις εργασιας να τις διαθετουν στις αληθινες μητερες των παιδιων, σωζοντας ετσι εκτος απο τα παιδια και τις μητερες.
Η κακοτυχια δεν ειναι αποδειξη αδιαφοριας και ανικανοτητας.
25 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:32 μμ
σχολιαστης
Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό για το χαμόγελο του παιδιού.
25 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:39 μμ
aftercrisis
Τελικά τι απέμεινε από αυτή την ιστορία με το ξανθό παιδάκι μέσα στη μαυριδερή οικογένεια; Ποιοί ήταν οι «διάβολοι», τι ακριβώς έκαναν, ποια τα κίνητρά τους;
Τι παιχνίδι τραγικής ειρωνείας έπαιξε σε αθώους και κουτοπόνηρους η βιολογία, βάζοντας το γονίδιο του αλφισμού (albino) σε μια οικογένεια τσιγγάνων της Βουλγαρίας;
Πως «τσίμπισαν» οι εθισμένοι στο κοινότοπο;
Άν το παιδάκι ήταν μελαχρινό και πράγματι κλεμμένο, ποιός θα έδινε σημασία;
Πως η μαύρη φτώχεια έγινε «αόρατη» και πρόβαλλε η λαθρεμπορία παιδιών, ο «χορός της αρκούδας», ίσως και το εμπόριο οργάνων;
Φυσικά υπάρχει παραβατική συμπεριφορά στην παράνομη (και μάλλον άτυπη) υιοθεσία.
Αλλά στο τέλος, ποιοί μένουν έκθετοι και χάνουν το όποιο δίκιο τους, μ’ αυτή την τραγική ιστορία – και κυρίως με το χειρισμό της από τα ΜΜΕ;
Και το κυριότερο; Τι θ’ απογίνει αυτό το κοριτσάκι;
Στον καιρό των τσιγγάνων και της μικρής Μαρίας – «Ederlezi Avela»
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/p/blog-page_15.html
25 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:03 μμ
dina kazana
Ποιο πραγμα δεν ισχυει σχο, για το χαμογελο?
Οτι χτιζουν σπιτια εξω απο την κοινωνια, οπως ηταν τα παλια οικοτροφεια, πραγμα εντελως εξω απο καθ συγχρονη αντιληψη ψυχολογιας και παιδαγωγικης?
Εξω και μακρυα απο την κοινωνια, την γειτονια γιατι η γειτονια εχει ματια και βλεπει κι αυτια κι ακουει και μπορει μεχρις και ν ανακατευεται?
Οτι συμβαινει στο κτισιμο των σπιτιων ο,τι και στο κτισιμο των εκκλησιων?
Οτι αυτο γινεται με ερανους και δωρεες, τις οποιες διαχειριζονται ποιοι και με ποιο επισημο/ανεξαρτητο ελεγχο?
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:55 πμ
Άγγελος
όχι Ντίνα, αυτό είναι το πρότυπο των SOS Kinderdorf. Το χαμόγελο του παιδιού έχει από όσο ξέρω διαμερίσματα.
και τα δύο αποτελούν μορφές του Community Based Residential Care. Τα SOS Kinderdorf είναι παλαιότερο πρότυπο και έχει δεχτεί κριτική για αυτά που αναφέρεις αν και όχι τραγικά πράγματα.
Δεν υπάρχει καμία σχέση στα αποτελέσματα που παράγουν τα κλασσικά ιδρύματα σε σχέση με το Community Based Residential Care. το δεύτερο είναι παραπλήσιο με την Foster Care/Ανάδοχο Οικογένεια.
Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου στέιλω μαίηλ με σχετική μελέτη που έχω κάνει στην Βουργαρία.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 1:05 πμ
xBeriner
«Ποιος ευθυνεται για την οικτρη κατασταση αυτων των ανθρωπων? »
Πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα, τα στερεότυπα. Πρέπει να είναι η κοινωνική ομάδα που την κυνηγάνε τα περισσότερα στερεότυπα.
Δεύτερον λιγότερο σημαντικό αλλά σημαντικό: Η νομαδική ζωή δεν επιτρέπει να σπάσει το γκέτο.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:20 πμ
dina kazana
Αγγελε, δεν καταλαβαινω ποια ειναι η διαφορα αναμεσα απο τα Community Based Residential Care,τα SOS Kinderdorf, που αναφερεις και τα παιδικα χωρια SOS.
Ο,τι εχει σχεση με την δημιουργια ιδιαιτερων ιδρυματικων κοινοτητων και δεν αφορουν μικρα οικογενειακου τυπου κυτταρα με στοχο ενταξης στον υπαρχοντα κοινωνικο ιστο, ειναι σαφως απηρχαιομενη ιστορια, που οδηγει τα παιδια στον ιδρυματισμο και «προφυλαγει» τα ιδρυματα απο τον κοινωνικο ελεγχο. Τα παιδικα χωριαSOS στο χαμογελο δεν ακηκουν? ακομη πριν λιγες μερες ζητησαν μεσα απο την τν ενισχυση για το κτισιμο και νεων σπιτιων.
Απο οσο γνωριζω διαμερισματα εχουν για τους γονεις των καρκινοπαθων και καρδιοπαθων παιδιων, που νοσηλευονται στο αντιστοιχο νοσοκομειο τους.
Για την ερευνα σου στην Βουλγαρια, αν θελεις αναφερε συνοπτικα τα αποτελεσματα της μελετης σου, ειναι κοινωνιολογικου τυπου η αρχιτεκτονικου των μοναδων αυτων? Ειχα την εντυπωση οτι εισαι κι εσυ αρχιτεκτων στην Γερμανια.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:24 πμ
dina kazana
xBeriner,
Θελεις να αναλυσεις λιγο αυτο που λες:
«Η νομαδική ζωή δεν επιτρέπει να σπάσει το γκέτο.»
γιατι δεν το καταλαβαινω? ευχαριστω!
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:46 πμ
σχολιαστης
http://www.hamogelo.gr/7-1/771/Ta-spitia-mas
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:21 πμ
kapetanios
και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βάρβαρους–οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύσις
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:25 πμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Δε βλέπω κανένα να διαμαρτύρεται για τους προφυλακισμένους γονείς που κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:26 πμ
dina kazana
Σχο, ακριβως, η ιστοσελιδα του χαμογελου επιβεβαιωνει αυτο που επισημαινω πως προκειται για «συγχρονα’ η αν θες μεταμφιεσμενα οικοτροφεια.
Ολα τα σπιτια ειναι μεγαλα οικηματα με 20 εως 35 παιδια. Ξερεις καμμια οικογενεια με τοσα ατομα?
Το ζητουμενο ειναι ποιοτικο, που ομως χαρακτηριζεται απο το ποσοτικο στοιχειο. Τα οικογενειακα κυταρα που πρεπει να δημιουργουνται για να εντασσονται πραγματικα στην κοινωνια ειναι να ειναι τετοια που να μη διακρινονται απο τα υπολοιπα κοινωνικα κυταρα. Να εγκαθιστανται καπου μεσα στην πολη και να εχουν στο κουδουνι το ονομα η της «μητερας», ακομα κι αυτο.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:27 πμ
kapetanios
Ντίνα μου πολύ σ αγαπάω ώρες ώρες
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:27 πμ
Πάνος
Εγκεφαλικό,
Το έγραψα εγώ χθες. Ελπίζω να το κάνουν και άλλοι.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:33 πμ
σχολιαστης
Οποιος τα βάζει με το χαμόγελο του παιδιού, είμαι σίγουρος ότι θα είναι ενημερωμένος σε βάθος για το θέμα. Αν το καταδικάσει λοιπόν προτείνοντας κάτι καλό που να λειτουργεί.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:34 πμ
σχολιαστης
Ας υποθέσουμε ότι γυρίζει το παιδί στους «γονείς» που το είχαν. Κλείνει το θέμα, το ξεχνάμε;
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:36 πμ
kapetanios
δλδ όποιος εκφράζει άποψη για το πως μπορεί ένα περιβάλλον να γίνει πιο υγιές τα βάζει με το χαμόγελο του παιδιού?
( οτι θα το ξεχάσουν αυτό να λέγεται–και το παιδί και τους γονείς)
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:37 πμ
nikiplos
Εδώ μπαίνει και το ζήτημα της υιοθεσίας. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι… Στη χώρα μας οι νόμοι είναι αναχρονιστικοί. Ας αλλάξει η νομοθεσία ώστε να μπορεί και η μικρή μαρία-ξανθός άγγελος, αλλά και κάποιο άλλο σκουρόχρωμο γυφτάκι να υιοθετηθεί από ανάδοχες οικογένειες.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:40 πμ
kapetanios
νικιπλε
δλδ να επιτρέπεται η συναλλαγή μεταξύ γονέων? Γιατί η Μαρία **έχει** γονείς 😉
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:43 πμ
σχολιαστης
Εχει γονείς που το παράτησαν και «γονείς» που το αγόρασαν, σίγουρα όχι από την καλή τους την καρδιά. Για το παιδάκι μια είναι η ευκαιρία. Να βρεθεί σε πιο ανθρώπινο περιβάλλον.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:46 πμ
kapetanios
γιατί σίγουρα? Και τέλος πάντως δεν κόβουμε λίγο τις σιγουριές, γκώσαμε
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:50 πμ
σχολιαστης
Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Και μη με λες για σιγουριές, αφου είσαι σίγουρος ότι **έχει** γονείς (που την αγαπάνε να υποθέσω και δεν είχαν καμιά ιδιοτέλεια )
Ας ψαχτεί λοιπόν το θέμα και αν αποδειχθούν ψυχούλες το βλέπουμε.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:56 πμ
kapetanios
το *έχει* πάει στους γονείς όχι στην αγάπη τους. Πάντως εάν είναι να περάσουν από αγαπησιόμετρο θα είχε πολύ γούστο να περνούσαμε κι εμείς–οι υπόλοιποι. Λες να μας έβγαινε κανα αποτέλεσμα έκπληξη ή και εδώ σιγουράκι?
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:58 πμ
δεξιος
To Xαμόγελο ότι και εάν είναι δεν έχει πια καμμιά αρμοδιότητα.Πέρα από τις θεωρίες καιρός να δούμε λίγο και το διεθνές δίκαιο.Το παιδάκι και οι γονείς του είναι Βούλγαροι πολίτες και η υπόθεση πλέον αφορά το βουλγαρικό κράτος.Τέλος η ιστορία.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:02 πμ
kapetanios
Βούλγαροι Ρομά ε! γαμω την ατυχία μου
( λείπει και η Αλίκη να μας πει το νομικό πλαίσιο για να γίνει κανείς γονέας)
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:09 πμ
dina kazana
Οταν μια οικογενεια δθελει να δωσει ενα παιδι σε μια αλλη οικογενεια ειτε με υιοθεσια ειτε με αναδοχη, οι φυσικοι γονεις πρεπει να συνεχιζουν να εχουν επαφη με το παιδι τους και το παιδι με τους γονεις.
Η υιοθεσια να ξεκιναει με αναδοχη και αφου αποδειχτει οτι οι αναδοχοι ειναι πραγματικα καταλληλοι (για παραδειγμα οτι δεν ειναι παιδεραστες), μονο τοτε να επιτρεπεται η υιοθεσια αλλα και παλι να υπαρχει διακριτικος διαχρονικος ελεγχος.
Οι κοινωνικες υπηρεσιες προνοιας πρεπει βασικα να ειναι δημοσιες και ενιαιες
και οι προσπαθειες τους πρεπει να επικεντρωνονται βασικα στην στηριξη των μητερων η και ολης της οικογενειας με βιωσιμους τροπους ωστε οι μητερες και οι οικογενειες να κρατησουν τα παιδια τους. Αν αυτο σε εσχατη περιπτωση δεν ειναι δυνατον τοτε να επιλεγονται αυτα τα ελαχιστου μεγεθους οικογενειακα κοινωνικα κυταρα, που αναφερω παραπανω. Τα ιδιωτικα οικοτροφεια, «σπιτια» και «χωρια» μαλλον αποτελουν βιτρινα και μεσον αλλων δραστηριοτητων (π.χ. οικονομικων) και στην χειροτερη περιπτωση αποδεικνυουν την ανικανοτητα του επισημου κρατους να δινει λυσεις και να παρεχει προνοια συμφωνα με τις υποχρεωσεις του.
Τα οποια ιδρυματα πρεπει να αποτελουν μια εντελως προσωρινη λυση και επιλογη και να ειναι κατω απο την αμεση επιβλεψη του δημοσιου.
Δυστυχως αυτο το «δημοσιο» ειναι ζητουμενο.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:12 πμ
skipper
Όπως και να το κάνουμε δεν γίνεται οι ξανθοί άγγελοι να περπατούν ξυπόλητοι….
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:30 πμ
kapetanios
Ντίνα,
εάν εξαιρέσουμε την αναδοχή ( που συνήθως αφορά προβληματικές οικογένειες ή προβληματικές σχέσεις μεταξύ μελλών) οι λόγοι που οδηγούν μια μητέρα να δώσει το παιδί της για υιοθεσία είναι ο εξής ένας: **οικονομικός**. Αναρωτιέμαι λοιπόν ,πρέπει να βελτιώσουμε το νομοθετικό μας πλαίσιο (δλδ να το κάνουμε(?) πιο ευέλικτο) ή πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των γονέων?
Κι αν πρέπει να κάνουμε το δεύτερο, η τρόικα θα συμφωνήσει?
Θέλω να πως οτι σε μια εποχή που το κοινωνικό κράτος παύει να υφίσταται η μικρή Μαρία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κράτος και την κοινωνία που παρακολουθεί αμέτοχη να κρύψουν τις ενοχές και τις ντροπές τους
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:39 πμ
kapetanios
η απανθρωπιά ενός οικονομικού συστήματος θεωρείται εγκληματική ενέργεια? Ένα κράτος που δολοφονεί συστηματικά(πχ στην περίπτωση των Ρομα, αλλά όχι μόνο ) τους πολίτες του είναι εγκληματική οργάνωση? Που είναι η Αλίκη ρε παιδιά?
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:10 πμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Νίκιπλε
Το ελληνικό δίκαιο της υιοθεσίας δεν διαφέρει, ως προς τη διαδικασία, από τα κεντροευρωπαϊκά ανάλογα στα οποία στηρίχθηκε. Οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν έχουν το προσωπικό για να αντεπεξέλθουν σε λογικά χρονικά πλαίσια στις υποχρεώσεις τους για την απαραίτητη κοινωνική έρευνα. Ταυτόχρονα το ζήτημα της επιλογής των γονιών που θα υιοθετήσουν αποτελεί πεδίο δράσης όλων των θεσμών. Θα ανακατευτούν, ευκαιρίας δοθείσης, βουλευτές και μητροπολίτες και διάφοροι άλλοι. Νομολογιακά γίνονται υπερβάσεις από τα δικαστήρια για να υιοθετηθούν παιδιά από βαλκανικές ή χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που το δίκαιό τους απαγορεύει την υιοθεσία των παιδιών από αλλοεθνείς γονείς, ενώ την από πλάγια οδό απόκτηση του παιδιού από τους Έλληνες που θέλουν να υιοθετήσουν, δε τη βασανίζουν. Το παραμύθι «το βρήκα τυλιγμένο σε κουβέρτα στην πόρτα μου» εξακολουθεί να λέγεται.
Ο εκσυγχρονισμός του δικαίου είναι φυσικά απαραίτητος, αλλά πλέον η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να συμπεριλάβει και αντίστοιχο δικαίωμα υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, για τα οποία θα πρέπει προηγουμένως να θεσπιστεί, τουλάχιστον, το σύμφωνο συμβίωσης. Κι αυτό είναι μεγάλο ταμπού. Δεν θα δεχθεί πολιτικός να αναλάβει το κόστος μιας τέτοιας συζήτησης σήμερα.
Πάνο
Δεν το είχα δει.
Οι γνωστοί ευαίσθητοι εξακολουθούν να σιωπούν, πάντως.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:11 πμ
σχολιαστης
Εχεις υπόψη σου κάποιες προτάσεις Καπετάνιε. Γιατί έχω την εντύπωση ότι η παρέμβαση της παραδοσιακής αριστεράς στο θέμα ήταν η κουμπαριά του Κωσταντόπουλου στον Γαλλικό.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:20 πμ
kapetanios
σχο , καλό αλλά παλιό
*
εσύ δεν είσαι Εγκεφαλικό κύτταρο, εγκεφαλικό επεισόδιο είσαι 🙂
Δεν φτάνει που επιτρέπουμε σε Ρομά να έχουν παιδιά θα επιτρέψουμε και σε ομοφυλόφιλους τώρα?! Ο Μπουτάρης τι λέει γι αυτό?
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:22 πμ
Mitsos
To παιδί δεν το αναζήτησε κανείς και κανείς δεν το θέλει πέραν από την τσιγγάνα που το αγορασε από την βιολογική μάνα του. Δεν βλέπω γιατί πρέπει να πάει σε ίδρυμα να το βιάζουν μερικοί ανώμαλοι και να πάθει ιδρυματισμό. Καλύτερα είναι να παραμείνει στο υπάρχον περιβάλλον που έχει συνηθίσει και να μην αλλάξει τρόπο ζωής. Ασχετα αν ο δυτικός άνθρωπος δεν δύναται να κατανοήσει τον τρόπο ζωής των τσιγγάνων, ο τρόπος ζωής τους τους ικανοποιεί και τους αρέσει. Δεν βλέπω γιατί πρέπει να αλλάξει όταν στο παρελθόν πχ στα σοσιαλιστικά κράτη πήγαν να τους απορροφήσουν και να τους αλλάξουν τη ζωή και κάθε προσπάθεια λίγο πολύ απέτυχε εντελώς.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:41 πμ
kapetanios
Μήτσε
είσαι σίγουρος ότι τώρα που έμαθαν όλοι ότι η μικρή δεν είναι « δικό» τους παιδί δεν θα το βιάσουν και «στο υπάρχον περιβάλλον». Το καλύτερο γι αυτήν πλέον είναι να «χαθεί» από τα μάτια **όλων μας**–γιατί αποδειχθήκαμε ακόμη μια φορά επικίνδυνοι
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:41 πμ
σχολιαστης
Μήτσο θα δοθεί για υιοθεσία. Που το έμαθες ότι δεν το θέλει κανένας;
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:47 πμ
kapetanios
δεν εννοεί ότι δεν θέλει να το υιοθετήσει κανείς αλλά ότι δεν το θέλει όπως είναι. Αυτοί που θέλουν **την Μαρία** είναι αυτοί που την γνωρίζουν, οι άλλοι θέλουν ένα παιδί –κι ας το λεν και Περσεφόνη 😉
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:48 πμ
Mitsos
Δεν απεδείχεθη ότι το βίασαν ή το κακοποίησαν από τους γιατρούς που το εξέτασαν. Αν πάει σε ίδρυμα εκεί θα το βιάσουν και σου το λέω με κάθε σιγουριά διότι γνωρίζω καλά περιπτώσεις.. ή θα το πουλήσουν σε όποιον δώσει τα περισσότερα. Από 100 μέχρι 200 χιλιάρικα πάνε οι τιμές για τα γερά παιδιά. Η τσιγγάνα αν ήθελε να το πουλήσει θα το πουλούσε. Δεν θα περίμενε να γίνει το παιδί 3-4 ετών.. Προφανώς το ήθελε γιατί ίσως έπαιρνε επιδόματα, αλλά δεν φταίει αυτός που ζητάει επιδόματα.. φταίει αυτός που του τα δίνει χωρίς να ελέγξει αυτόν που τα ζητάει. Οι υπάλληλοι που βεβαίωσαν 14 θηλυκά παιδιά δεν νομίζω ότι το έκαναν με το αζημείωτο. Ας ξεκινήσουν οι αρχές από εκεί και μετά ας κλείσουν τους πολύτεκνους τσιγγάνους μέσα.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:51 πμ
Mitsos
Ρε παιδιά η φωτογραφία του ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο μέσα απο την ιντερπολ.. Κανείς δεν το αναζήτησε εκτός από τη βουλγάρα τσιγγάνα που το γέννησε. Αυτό εννοώ.. Αυτή το πούλησε ή τεσπα το άφησε στην άλλη γιατί ήταν αδύνατο να το μεγαλώσει.. Το παιδί δεν απήχθη και δεν στοιχειοθετείται αδίκημα.. Ας αφήσουν τους ανθρώπους να πάνε στο τσαντήρι τους να πουλάνε πατάτες και ας ασχοληθούν με αυτούς που τους βεβαίωσαν 14 θηλυκά παιδιά.. (αποκλειστικά θυληκά για να μην μπλέκουν με το μητρώο αρρένων και την στρατολογία)..
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:02 μμ
σχολιαστης
Απο την αρχή αντιμετώπισα το θέμα ως μια ευκαιρία να πέσει φως στις συνθήκες διαβίωσης των Τσιγγάνων.
Κατά τη γνώμη μου η αλυσίδα της αμάθειας για να σπάσει, πρέπει να πάνε τα παιδιά τουλάχιστον 9 χρόνια στο σχολείο.
Μην ακούτε για παραδόσεις. Παράδοση ήταν μέχρι και πριν 70-80 χρόνια να μην μαθαίνουν τα κορίτσια γράμματα αλλά έσπασε μια χαρά χωρίς να θρηνεί κανένας που χάθηκε αυτή η …παράδοση.
Η πολιτεία πρέπει να σκεφτεί τρόπους-κίνητρα ώστε τα παιδιά των Τσιγγάνων να πηγαίνουν στο σχολείο. Δεν είναι τόσο δύσκολο αρκεί να υπάρξει βούληση.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:02 μμ
kapetanios
Μήτσε με μπερδεύεις,
δεν είπα ότι το βίασαν ή το κακοποίησαν , το αντίθετο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αύριο ,κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες δεν θα το βιάσουν ή δεν θα το κάνουν πουτάνα — η κοινωνία τους ΔΕΝ είναι αγγελικά πλασμένη και επιφυλάσσει ΚΑΙ αυτή στους αδύναμους της κρίκους την ίδια μοίρα
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:08 μμ
kapetanios
βούληση– και λεφτά 😉
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:11 μμ
σχολιαστης
Ως αρχή θα μπορούσε να συνδεθούν τα επιδόματα με το σχολείο. Και με πρόσθετα επιδόματα-υποτροφίες για καλές επιδόσεις. Κάτι πρέπει να γίνει, ας συμφωνήσουμε σε αυτό. 🙂
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:26 μμ
kapetanios
ποια επιδόματα(πιπέρι στο στόμα θα σε βάλει ο Στουρνάρας!) , αυτά που πετσόκοψαν από τους ανάπηρους τους πολύτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες?
Ποιά σχολεία και ποιούς δασκάλους , αυτά είναι αστεία πράματα στον καιρό του σοβαρού και αξιόπιστου μνημονίου.
Και ποια κοινωνία θα πω εγώ , αυτή που ακούει γύφτους και ανατριχιάζει?
Θέλω να συμφωνήσουμε σχο, αλλά…
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:41 μμ
σχολιαστης
Η «ανατριχίλα» είναι από τα γενικά μας προβλήματα που χρίζουν επίλυσης πριν/κατά/μετά το μνημόνιο.
Για τα επιδόματα, ένας γύφτος παίρνει ~1000 ευρώ για κάθε παιδί. Ακόμα και με αυτό το ποσό μπορεί να ασκηθεί πίεση για το καλό.
Τώρα αν μου πεις ότι σε 150 χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές, δεν μπορούν να βρεθούν οι ρομαντικοί που να προσπαθήσουν, χωρίς να επηρεαστεί το παλιο-μνημόνιο!
Εντάξει, 2-3 ιδέες καταθέτω. Σίγουρα θα υπάρχει σωστός τρόπος παρέμβασης βασισμένος και στην ανθρώπινη αλληλεγγύη.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:49 μμ
Αλικη
@ Σχολιαστη: Εχεις δίκιο, ο ρόλος του σχολείου ειναι βασικός. Πολυ σημαντικό εμποδιο ειναι η γλώσσα.
Εχω κανει εθελοντική ενισχυτικη διδασκαλία σε παιδάκια Ρομα, επι χρόνια, μεχρι πρόσφατα. Τα περισσότερα ηταν τουρκοφωνα -μειονοτικα, απο οικογένειες εγκατεστημένες στην Αθήνα. Ειναι οικογένειες με τεράστια -οικονομικά και αλλα-προβλήματα που ομως προσπαθούν με τον τροπο τους να ενταχθούν. Η μεγάλη τους δυσκολία ειναι η γλώσσα -οι γονείς συχνα δεν μπορούν καν να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή της Αθήνας για να δουλέψουν, διότι δεν ξέρουν να διαβάσουν τις πινακίδες των δρόμων και φοβούνται οτι θα χαθούν.
Τα παιδιά αυτα ειναι θύματα διπλού αναλφαβητισμου: ειναι αναλφαβητα και στη μητρική τους γλώσσα και σε αυτήν που διδάσκονται στο σχολείο. Ξεκινούν το δημοτικό χωρις να ξέρουν καλά ελληνικά. Στη συνέχεια μαθαίνουν να γράφουν σε άλλη γλώσσα απο την μητρική τους, που μιλάνε στο σπίτι τους. Αυτο εχει ως συνέπεια να αποθαρρύνονται γρήγορα και να εγκαταλείπουν το σχολείο, διότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Δεν διέκρινα καμια προσπάθεια αποκλεισμού και περιθωριοποίησης απο τους δασκάλους και τους καθηγητές τους -το αντίθετο, θα έλεγα. Ομως το πρόβλημα ειναι αντικειμενικό και δεν λυνεται εύκολα και άμεσα.
Το να φοιτούν τα παιδάκια αυτα σε ειδικο σχολείο δεν θα ηταν λύση -και σωστά, κατα τη γνώμη μου, δεν εχει υιοθετηθεί- διότι κατι τέτοιο θα τα γκετοποιουσε επισήμως. Το ζήτημα ειναι σύνθετο και χρειάζεται αντιμετώπιση απο ειδικούς. Οι καταγγελτικες κορώνες περι «κακουργας κοινωνίας» δεν προσφέρουν τίποτε, ειναι για κατανάλωση αυτών που τις εκπέμπουν.
Σε σχεση με τη μόρφωση των κοριτσιών: Οι γονείς που εγω γνώρισα δεν την ενθαρρύνουν, αλλα ούτε και την αποθαρρύνουν. Ειναι ομως απόλυτη αξία -και στη συνειδηση των ίδιων των κοριτσιών- ο γάμος, οσο γινεται νωρίτερα. Στα δεκαοχτώ αρχίζουν να θεωρουνται γέροντοκορες. Ετσι, πολλά έξυπνα κορίτσια και καλές μαθήτριες εγκαταλείπουν αρον-αρον το σχολειο για να μη μείνουν στο ράφι. Επομένως, ο κύκλος: πρόωρος γάμος, πολλά παιδιά, ανεργία, φτώχεια -και συχνά οικογενειακή βία- διαιωνίζεται.
ΥΓ: Στο τελευταίο υπάρχουν και εξαιρέσεις: Είχα μαθήτρια -η οποία ηταν και εξαιρετική ποιήτρια και της αρεσε η Ιλιάδα-, η οποία, ενώ έμενε συνεχώς στην ιδια τάξη, επέμενε να πηγαινει στο σχολείο για να μην την παντρεψουν!
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 1:15 μμ
σχολιαστης
Τι να πουν τα μειονοτικά παιδάκια και για τη Σαρία που ισχύει παράλληλα με τον ευρωπαικό τρόποι στη Θράκη. Τους την έχουν από παντού στημένη, Αλίκη.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 1:30 μμ
Mitsos
Ρε σεις ποιο σχολειο και μπούρδες.. Τις προάλλες ήμουνα στο σπίτι και έρχεται ένας τσιγγάνος και έπλεκε ψάθες σε καρέκλες. Του έδωσα 2 καρέκλες για πλέξιμο και ήπιαμε κανα δυο ρακές. Μου λέει απλά και ξάστερα.. Τι θα γίνει δηλαδή αν τελειώσει το κοπέλι το σχολείο? Ανεργο θα είναι και δεν θα ξέρει τίποτα να κάνει. Το θέμα είναι να ξέρει να διαβάζει λίγο και να λογαριάζει καλά να μην το κλέβουν όταν πουλάει καρέκλες και καρπούζια.. Αυτά πιστεύουν αυτοί για τη ζωή.. Η ζωή τους είναι εμπόριο τοις μετρητοίς και είναι οι μόνοι που πληρώνουν τους αγρότες μετρητό.. Ολοι οι άλλοι δουλεύουν το σύστημα επιταγή και να δούμε.. Ας τους δώσουν πρώτα νερό και μετά ας τους μάθουν την Ιλιάδα.. Οταν εχουν νερό, είναι καθαροί και δεν αρρωσταίνουν.. Αλλά αυτό το κράτος ντε και καλά θέλει να τους μάθει ελληνικά και δεν ξέρω εγώ τι. Οι άνθρωποι έχουν την γλώσσα τους και τους εξυπηρετεί. Απλά δεν έχουν γραφή. Η γραφή δεν τους χρειάζεται, τους χρειάζεται να μάθουν καμιά τέχνη πχ καλαθοπλεκτική, τσαγγαρική, γανωτζήδες, μαναβική, ψαθοπλεκτική.. παλιά έκαναν τους πεταλωτές και οικονομούσαν και από το εμπόριο μουλαριών και γαιδάρων..
Ας μάθουν πρώτα ελληνικά στα παιδιά στα χωριά που τα πιο πολλά δεν ξέρουν να γράψουν και να διαβάσουν και τους βάζουν οι δασκάλοι 10 με τόνο για να μην εγκαταλείψουν το σχολειό και το κλείσει ο Βορίδης με τον Αδωνι και μείνουν άνεργοι.. και ας μάθουν μετά γράμματα στους τσιγγάνους. Ο τσιγγάνος δεν θέλει να δουλεύει με βάση τον δυτικό τρόπο εργασίας, δεν θέλει να πληρώνει εφορία, δεν θέλει να πάει στο στρατό, δεν θεωρεί ότι πρέπει να μπει στην ελληνική κοινωνία.. Γιατί να τον καταδικάσεις να μπει με το ζόρι.. όταν στην Ρουμανία πχ τους έδινε σπίτια το καθεστώς του Τσαουσέσκου και αυτοί έμεναν σε τσαντίρια.. Με το έτσι θέλω δηλαδή θα κάνεις τον άλλον Ελληνα δυτικό Ευρωπαίο όταν δεν έχει καν πατρίδα και τη μια είναι εδώ και την άλλη σε άλλο κράτος..
Ας τους δώσουν νερό και ρεύμα το οποίο θα πληρώνουν σε κάπως χαμηλότερη τιμή και δεν θα φτάνει το δίκτυο βέβαια μέχρι το τσαντήρι τους.. Αλλά και το ρεύμα δεν νομίζω ότι χρειάζεται διότι το κλέβουν από τις κολώνες της ΔΕΗ.. Η μεγάλη μάστιγα που τους δέρνει είναι η ηρωίνη, κάποιοι πλουτίζουν εις βάρος των άλλως τσιγγάνων και έχουν αμύθητα λεφτά. Αν δεν πιάσουν μερικούς εμπόρους ναρκωτικών τα ΕΚΑΜ να τους λιανίσουν στο ξύλο ή να εκτελέσουν μερικούς πάνω στη σύλληψη για να φοβηθούν λίγο το κράτος.. οι θάνατοι θα συνεχίζονται ακάθεκτοι. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να το κάνει κανείς πρωθυπουργός και όσο δεν το κάνει θα πεθαίνουν σαν τα σκυλιά από τα ναρκωτικά. Ο δενδροπόταμος πχ είναι το κέντρο πώλησης κάθε είδους ναρκωτικής ουσίας και άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 1:41 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Η σαρία είναι άλλο μεγάλο δικό μας κατόρθωμα. Την εφαρμόζουμε εμείς , ακριβώς από τότε που την κατάργησαν οι Τούρκοι.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 3:06 μμ
Άγγελος
Εγκεφαλικό κύτταρο
το ισλαμικό δίκαιο εφαρμόζεται μόνο με την συγκατάθεση των εμπλεκομένων. είναι ουσιαστικά εθιμικό εξωδικαστικό δίκαιο. δεν βλέπω γιατί να μην εφαρμόζεται.
Ντινα
3 κατηγορίες παιδικής μέριμνας
Institutions
Community Based Residential Care (π.χ. SOS Kinderdorf ή χαμόγελο)
Foster Care
το πρώτο τελεί, καλώς, υπό διωγμο.
SOS Kinderdorf=παιδικα χωρια SOS. ξεκίνησε από την Αυστρία (Τυρόλο) μεταπολεμικά και είναι διεθνής ΜΚΟ. για το 1949 ήταν επαναστατική η προσέγγιση. πλέον της ασκήται κριτική για πολλά θέματα.
Χαμόγελο: Ελληνική ΜΚΟ.
Οι ανάδοχες οικογένειες θεωρούνται η καλύτερη μέθοδος. επίσης η αναδοχή είναι πολύ πιο ευέλικτη από την υιοθεσία, η δεύτερη έχει πλέον απηρχηωμένη στοχοθέτηση.
Στην βουλγαρία η μελέτη αφορούσε την Σχέση Κόστους Απόδοσης των τριών συστημάτων.
Κόστος= το κόστος λειτουργίας/παιδί και έτος
Απόδοση= η ικανότητα ένταξης στην κοινωνία όπως αποτυπώνεται από δείκτες όπως αυτόνομη ζωή, σταθερότητα στον χώρο εργασίας, ικανότητα δημιουργίας σχέσης, επίπεδο εκπαίδευσης, ναρκωτικά/αλκόολ κτλ.
όσον αφορά το κόστος μακράν φτηνότερο είναι το 3. το 1 είναι φτηνό λόγω εξωτερικοτήτων και οικονομιών κλίμακος. το 2 είναι το ακριβότερο.
(ενδεικτικά 3=2.000 Ε/έτος, 1=4.000 Ε/έτος, 2=7.000 Ε/έτος)
σχετικά με την απόδοση τα 2 και 3 δεν έχουν μεγάλη διαφορά, πέραν του ότι τα παιδιά από τις ανάδοχες οικογένειες ήταν πιο συχνά απόφοιτοι ΑΕΙ. αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα Παιδικά Χωρία ως ιδεολογία ενθαρρύνουν την εκμάθηση μιας τέχνης.
ούτε αρχιτέκτων είμαι ούτε μηχανικός.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 3:19 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Άγγελε,
μόνο εθιμικό δεν είναι και είναι απολύτως υποχρεωτικό (στις οικογενειακές και κληρονομικές διαφορές) αποκλειστικά για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Που την είδες τη συγκατάθεση;
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 3:22 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Να συμπληρώσω ότι αναγνωρίζοντας τις αποφάσεις του μουφτή τα ελληνικά δικαστήρια απεκδύονται συστηματικά της υποχρέωσής τους να ελέγχουν τη συμπόρευση των αποφάσεών του με το Σύνταγμα.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 4:25 μμ
kapetanios
να εμφανιστεί λέει από βδομάδα παιδί με τους γονείς του από τον καταυλισμό των Φαρσάλων για εγγραφή στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Ο καλός χαμός
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 4:37 μμ
kapetanios
Παιδιά στις παγίδες της οικογένειας
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 4:42 μμ
kapetanios
και
*
*
” Η εικονική καταστολή της παιδεραστίας”
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 5:06 μμ
Άγγελος
κύτταρο,
είναι εθιμικό με την έννοια ότι δεν είναι κωδικοποιημένο, αλλά βασίζεται στην ερμηνεία της παράδοσης του Ισλάμ. πότε έτσι, πότε γιουβέτσι.
υποχρεωτικό ΔΕΝ είναι. όπως σωστά αναφέρεις εφαρμόζεται στα οικογενειακά και τα κληρονομικά, θέματα που άπτονται της λειτουργίας της κοινότητας.
και το τελευταίο που γράφεις είναι πέρα για πέρα ταξονομικό λάθος. οι μουφτήδες είναι έλληνες ΔΥ με δικαστική αρμοδιότητα, απονέμουν δίκαιο. δεν υπάρχει θέμα αποδοχής από τα «ελληνικά» δικαστήρια, είναι ελληνικά δικαστήρια.
και τεσπα, άντε και την απαγορέψαμε την εφαρμογή της σαρία. τι σημαίνει αυτό; ότι οι μουσουλμάνοι δεν θα πηγαίνουν στον μουφτή να τους λύσει τις διαφορές; θα πηγαίνουν. απλά δεν θα έχεις εσύ πια επαφή με αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.
αν σε ερεθίζει το θέμα μουσουλμάνοι, αντάλλαξε το με Κρήτη.
η σαρία θα χάσει την άιγλη της, όταν οι μουσουλμάνοι θα μπορούν να κερδίσουν παραπάνω με την αψήφιση της, όταν π.χ. ο νεαρός πομάκος που δουλεύει στην Καβάλα θελήσει να πάρει ενυπόθηκο δάνειο και θέλει να χωρίσει το βιος του απ τα αδέλφια του. ε όταν ο μουφτής του αρχίσει τα σουξου μουξου, θα πάει στον υποθηκοφύλακα.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:46 μμ
xBeriner
«Θελεις να αναλυσεις λιγο αυτο που λες:
“Η νομαδική ζωή δεν επιτρέπει να σπάσει το γκέτο.”
γιατι δεν το καταλαβαινω? ευχαριστω!
»
1ον Αναγκαστικά οι κοινωνικές σχέσεις είναι με νομάδες σαν και σένα δηλαδή ανθρώπους από τη φυλή σου. Για να σπάσει το γκέτο πρέπει να βγεις από αυτό.
2ον Η εκπαίδευση λόγω πρακτικών δυσκολιών και λόγω του ότι το περιβάλλον (πάρα πολύ συχνά) δεν πιστέυει στην αξία της.
Αν δεν αλλάξουν αυτά τα δύο δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει ο κοινωνικός αποκλεισμός των ρομά. Δεν ρίχνω όλη την ευθύνη σε αυτούς. Η ευθύνη είναι μοιρασμένη. Αλλά τα στερεότυπα σιγά-σιγά θα γκρεμιστούν (όπως έχουν γκρεμιστεί και πολλά άλλα στερεότυπα για άλλες ομάδες) μόνο όταν οι ρομά αλλάξουν. Το αντίθετο δεν πρόκειται να γίνει.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:54 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Άγγελε, μού κάνει εντύπωση η βεβαιότητα με την οποία απαντάς.
Είσαι σε όλα, μα όλα λάθος.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:13 μμ
Άγγελος
please feel free to elaborate
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:39 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Click to access 28.-2010_Papadopoulou.Lina_saria.stin_.ellada_tim.tomos_.Parara.pdf
(Μεταξύ πολλών)
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:47 μμ
dina kazana
Αγγελε ευχαριστω πολυ για τα στοιχεια! Εγω κατεληξα στην 3η κατηγορια με πολιτικη και κοινωνιολογικη αναλυση αλλα τελειως εμπειρικα!
Χαιρομαι που με επιβεβαιωνει η επιστημη!
Αν και θεωρω την δευτερη κατηγορια(τα σπιτια και τα χωρια) πιο κοντα στην πρωτη κατηγορια λογω μεγεθους και δομης αλλα και χωρικης τοποθετησης.
Το πιο ευχαριστο( η μηπως δυσαρεστο?)που μου επιβεβαιωνεις το οτι ειναι και ακριβη ιστορια. Μαλλον η ακριβεια αφορα τις προμηθειες απο το κτισιμο αλλα και τα αναλωσιμα που πανε σε αλλες τσεπες. Ευχαριστω πολυ!
Παντως μενεις στην Γερμανια! Δεν κανω και σ αυτο λαθος, ε? Εργαζεσαι στις κοινωνικες υπηρεσιες προνοιας?
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:04 μμ
Άγγελος
όχι σόρρυ, ήθελα να πω πως δεν μένω γερμανία.
το ακριβό οφείλεται στο γεγονός ότι στα παιδικά χωριά αποτυπώνεται το πλήρες κόστος. στην περίπτωση των ιδρυμάτων έχεις συνήθως μονο τα λεγόμενα ΟΜ κόστη, ενώ στις ανάδοχες οικογένειες δεν έχεις κόστος, αφού η οικογένεια κάπου μένει ήδη.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:14 μμ
Άγγελος
κύτταρο
από μια διαγώνια ανάγνωση δεν βλέπω που ακυρώνουν τα αναφερόμενα αυτά που λέω εγώ, πέραν του ότι ο μουφτής δεν δικαστής με την έννοια του συντάγματος.
οκ. εγώ είπα ότι «οι μουφτήδες είναι έλληνες ΔΥ με δικαστική αρμοδιότητα, απονέμουν δίκαιο.» δεν είναι λοιπόν ντε γιούρε δικαστές, αλλά είναι ντε φάκτο. και σε αυτό το σημείο καλά κάνει το ελληνικό κράτος και επιμένει να απαγορεύει την εκλογή τους από την θρησκευτική κοινότητα.
ακόμη το κείμενο λέει ότι κάθε έλλην πολίτης μπορεί να προσφύγει στα τακτικά δικαστήρια. άρα η εμπλοκή του μουφτή δεν είναι υποχρεωτική.
αν σε ενδιαφέρει το θέμα ανάλογη συζήτηση έχει γίνει και στην Μεγάλη Βρεττανία σχετικά με τις μουσουλμανικές κοινότητες των πάκιστανων, που επίσης αναγνωρίζεται η «σύσταση» του μουφτή.
26 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:46 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Διαγώνια ανάγνωση πράγματι. Δοκίμασε λέξη λέξη. Αν ο ενάγων επιλέξει το μουφτή ο εναγόμενος υποχρεωτικά θα ακολουθήσει, χωρίς δικαίωμα επιλογής και προσφυγής στα τακτικά δικαστήρια. Οι αποφάσεις του μουφτή γραμμένες σε γλώσσα που οι Έλληνες δικαστές δεν μπορούν να διαβάσουν, αλλά ούτε και οι δικαζόμενοι μουσουλμάνοι, γιατί χρησιμοποιεί την οθωμανική και όχι την τουρκική, επικυρώνονται από τα ελληνικά δικαστήρια ενώ εμπεριέχουν ρυθμίσεις εντελώς ασύμβατες με το Σύνταγμα. Ο ενάγων είναι 9 στις 10 φορές άντρας. Η γυναίκα υποχρεωτικά υφίσταται την κρίση βασισμένη στο Κοράνι που τη θεωρεί υποδεέστερη του ανδρός. Για να μην τα πολυλέω, χάρις στη Σαρία έχουμε στην ευρωπαϊκή μας χώρα γάμους εντεκάχρονων κοριτσιών, γυναίκες που χάνουν την επιμέλεια των παιδιών τους μετά το διαζύγιο ανεξαρτήτως υπαιτιότητας και πολίτες που χάνουν τα κληρονομικά τους δικαιώματα αν αλλαξοπιστήσουν. Άλλα επιχειρήματα δεν έχω. Επαναλαμβάνω ότι η Τουρκία ως κοσμικό κράτος την κατήργησε. Εμείς τη συντηρούμε, με το ηλίθιο σκεπτικό ότι αυτό μας δίνει το δικαίωμα να διορίζουμε το μουφτή, και κρατούμε 120.000 συμπολίτες μας σε μεσαιωνική ομηρία.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:47 πμ
dina kazana
Εγκεφαλικο κυταρο,
Παρα πολυ ενδιαφεροντα αυτα που λες, πρωτη φορα τα ακουω η ιδια και νομιζω πως πρεπει να τα κονουμε ευεως γνωστα, ζητωντας να καταργηθει τετοια νομοθεσια που εν δυναμει αφαιρει ολα τα κεκτημενα δικαιωματα ισοτητας γυναικων πολιτων της Ελλαδας!
Σχετικα τωρα με τους «θετους» γονεις του μικρου κοριτσιου, που ειναι προφυλακισμενοι, εξ οσων εχω διαβασει στον τυπο αυτες τις μερες, μπορει να μην στοιχειοθετηται πληρως κατηγορια αλλα ακομα δεν ειναι καθαρο κι οτι ειναι αθωοι. Εαν «αθωωνει» την παραβατικοτητα τους η κοινωνιολογικη αναλυση της καταστασης τους λογω καταστασης της φυλης τους ρομα, θεωρεις οτι πρεπει να μην τους ασκηθει διωξη η απλα θεωρεις οτι πρεπει να αρθει η προφυλακιση τους εως οτου στοιχειοθετηθει (και αν) κατηγορια και πανε σε τακτικη δικασιμο?
Αν γι αυτο το παιδι δωθηκε μονο το ποσον των εκατον εικοσι ευρω για τα εισητηρια επιστροφης της φυσικης μητερας, οπως ισχυριζονται και οι δυο πλευρες, οποτε ουτε η φυσικη μητερα το πουλησε, ουτε η «θετη» το αγορασε το παιδι γιατι να παει σε καποιες κοινωνικες υπηρεσιες και οχι στην φυσικη μητερα και να ζησει οπως και τα αλλα παιδια της η στην «θετη» εφ οσον εχει δεθει μ αυτην την γυναικα ως μητερα του? Στο κατω κατω ειναι πολυ υποκριτικο απο μεριας μας και ειδικα των αρχων να ανησυχουν μονο γι αυτο το παιδι και οχι για το συνολο των παιδιων των δυο γυναικων. Αν ειναι ακαταλληλες ειναι για ολα τα παιδια τους κι αν ειναι καταλληλες για τα αλλα παιδια ειναι καταλληλες και για την Μαρια.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:54 πμ
dina kazana
Αν αποδειχτει οτι δεν υπαρχει στοιχειομενη κατηγορια εμποριας παιδιου, δεν θα μπορουσαν να εφαρμοστουν οι διαταξεις για αναδοχη οικογενεια σδω ωστε να βοηθηθει η οικογενεια αυτη να επιβιωσει μαζι με τη μικρη?
Αν καταλαβα καλα υπαρχει εδω βεβαιοτητα σε μεγαλο βαθμο για εν δυναμει βιασμο της μικρης οπου κι αν καταληξει να ζησει επειδη εγινε διασημη και θα ειναι περιζητητη απο τους παιδεραστες?
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:56 πμ
dina kazana
συγνωμη, αντι στοιχειομενη(!) διαβαστε στοιχειοθετημενη! ο …δαιμων γαρ!
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:40 πμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Ντίνα,
μπορείς να δεις το λινκ που έδωσα παραπάνω στον Άγγελο για μια γενική εικόνα.
Μπορείς ακόμη να ψάξεις το πολύ κατατοπιστικό βιβλίο του Γιάννη Κτιστάκι «Ιερός Νόμος του Ισλάμ και Μουσουλμάνοι Έλληνες Πολίτες», που διαβάζεται ευχάριστα και από μη νομικούς.
Το ξάφνιασμά σου όμως, θα μου επιτρέψεις να σου πω, ότι δεν το περίμενα από κάποια που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη ενασχόληση με τα γυναικεία ζητήματα.
Ως προς τους προφυλακισμένους τσιγγάνους (συγνώμη αλλά το να τους πω ξαφνικά ρομά το βρίσκω πολύ υποκριτικό) δεν προκύπτει μέχρις στιγμής να έχουν διαπράξει κάποιο κακούργημα. Το μόνο που βγαίνει είναι το πλημμέλημα της προσβολής της οικογενειακής τάξης, επειδή το εμφάνισαν για δικό τους παιδί ενώ δεν είναι, για το οποίο δεν επιτρέπεται η προσωρινή κράτηση. Σίγουρα δε βγαίνει το trafficking. Για άλλη μια φορά υπήρξε μια υστερική αντιμετώπιση από πλευράς κοινωνίας και θεσμών που αρέσκονται να πιάνουν το σφυγμό της.
Είναι «αστείο;» ότι δεν υπάρχει συνολική καταγραφή των γεννήσεων και των θανάτων που συμβαίνουν στην Ελλάδα σε μια κεντρική βάση. Αυτό σαν είδηση έκανε επίσης το γύρο του κόσμου.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 11:06 πμ
δεξιος
@ Ντίνα
Μπορείς να ζητήσεις να καταργηθεί η νομοθεσία αυτή αλλά θα πρέπει να είσαι έτοιμη να λάβεις τις παραιτήσεις μιας ντουζίνας διπλωματών του ΥΠΕΞ που θα σου πουν :
1) αλλάζεις τη συνθήκη της Λωζάννης που το αναλλοίωτό της είναι η βάση της ελληνικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά.
2) πριμοδοτείς στο μειονοτικό πληθυσμό την τουρκική κεμαλική εθνική ταυτότητα εις βάρος της μουσουλμανικής.
Αλλά αφού ο Βαρθολομαίος στο άλλο ποστ προσευχήθηκε υπέρ των μεταρυθμίσεων του Κεμάλ ίσως να μην είναι τόσο κακό.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:02 μμ
dina kazana
Nικο, απο νομικα ειμαι παντελως ασχετη, εκτος απο τα βασικα που γνωριζει ενας μεσος πολιτης μη νομικος. Ομως πανω απο τους νομους ειναι το συνταγμα και η συγχρονη ηθικη πολιτικη, που λεει οτι ολοι οι πολιτες ειναι ισοι απεναντι στους νομους.
Αυτα που αναφερει το εγκεφαλικο κυταρο, αν ισχυουν, υποβιβαζουν τους μουσουλμανους σε πολιτες δευτερης κατηγοριας και απο αυτους τις γυναικες ακομα χειροτερα σε τριτης κατηγοριας.
Η συμφωνια της Λωζανης εγινε για να εξασφαλιζει τα δικαιωματα των μουσουλμανων και οχι να τους αφαιρει δικαιωματα τους ως πολιτες αυτης της χωρας.
Προσωπικα δεν μπορω να αποδεχτω οτι μπορει να εχω ως Ελληνιδα χριστιανη παραπανω δικαιωματα απο την Ελληνιδα μουσουλμανα.
Ισως θα πεπει να μεταφραστει σε συγχρονα ελληνικα η σαρια και η διαδικασια να γινεται στη βαση της Ελληνικης και να ληφθει μεριμνα ωστε οπου η σαρια αφαιρει ατομικα δικαιωματα απο Ελληνες και Ελληνιδες πολιτες, να υπερισχυουν το συνταγμα και οι νομοι εναντι της σαριας.
Τωρα αν θα παραιτηθουν οι μισοι διπλωματες συγνωμη αλλα «σκασιλα μας μεγαλη και δεκα παπαγαλοι»! Ασε που αποκλειεται γιατι
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:04 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Δεξιέ,
Η Σαρία αμφισβητείται ότι στηρίζεται στη συνθήκη της Λωζάννης. Υποστηρίζεται ότι στηρίζεται στη συνθήκη Ειρήνης των Αθηνών του 1916 που καταργήθηκε από τη μεταγενέστερη συνθήκη της Λωζάννης, η οποία μιλά για σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας της μειονότητας χωρίς καμιά αναφορά σε ιεροδικεία και θρησκευτικούς νόμους. Στα πρακτικά των συνομιλιών των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας το 1931 ο Ισμέτ Πασάς φέρεται να δηλώνει «ότι η Ελληνική Κυβέρνησις δεν θα ηδύνατο να διοική με χοτζάδες τη μειονότητα της Δ. Θράκης» και ότι «οι Τούρκοι επιθυμούν όπως οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης αποβώσι καλοί Έλληνες και τύχωσι διανοητικής αναπτύξεως», ενώ ο Τεφήκ Ρουσδή παρεμβαίνει για να αναφέρει ότι «μετά την απομάκρυνσιν των ανεπιθυμήτων, τα 50% των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης εδέχθησαν τους Λατινικούς χαρακτήρας» (οι μουφτήδες χρησιμοποιούν την παλιά οθωμανική, τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο που έγραψα πιο πάνω). Ο Κεμάλ είχε ήδη καταργήσει τη Σαρία.
Εμείς διατηρούμε τα ιεροδικεία για να έχουμε το επιχείρημα ότι ο ιεροδίκης είναι δικαστής και για το λόγο αυτό πρέπει, κατά το Σύνταγμα, να διορίζεται από το ελληνικό κράτος.
Η Σαρία ήταν ένας ακόμη λόγος γα την υπανάπτυξη της Θράκης, επεκτάθηκε η εφαρμογή της λόγω ταυτότητας του θρησκεύματος και στους Πομάκους, ενώ υποτίθεται ότι αναφέρεται μόνο στους μη ανταλλάξιμους πληθυσμούς, επιταχύνοντας την ομογενοποίηση του πληθυσμού προς όφελος της Τουρκίας. Το ζήτημα δεν είναι πώς επιλέγεται ο μουφτής. Είναι το χρήμα που πέφτει από τα ανατολικά σ αυτή την πάμφτωχη περιοχή.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:15 μμ
dina kazana
Ασε που αποκλειεται να παραιτηθουν καθως ως τωρα δεν εχουν δειξει δειγματα ηρωικης γραφης (δεν ειδα κανεναν να παραιτειται για την εκχωρηση κυριαρχικων δικαιωματων της χωρας λογω μνημονιου) και δυτερον που να ψαχνουν τωρα δουλεια μονιμη και καλοπληρωμενη με ευχαριστες συνθηκες και πολλα εξτρα!
Η χωρα κινδυνευει απο την αφαιρεση δικαιωματων των μουσουλμανων Ελληνων με συνειδηση καταγωγης Τουρκικη παρα απο την αποδωση σε αυτους πληρη δικαιωματα Ελληνα πολιτη, καθως τοτε θα εχουν πολυ πιο λιγους και αδυναμους λογους να στρεφονται στην Τουρκια και να μη ενσωματωνονται εδω.
Η λεγομενη «πατριωτικη» δεξια αλλα και οι υπολοιποι»πατριωτες πολιτικοι και μη ειναι υποκριτες και κοντοφθαλμοι σε τετοιο βαθμο σ αυτα τα θεματα, που δεν βλεπουν οτι την ζημια την κανουν οι ιδιοι με την ηλιθια πολιτικη τους συμπεριφορα.
Οι αποψεις τους ειναι για τα μπαζα, για τον καλαθο της ιστοριας και μονο μικρα παιδια μπορουν να πεισουν.
Νικο, μη με συγχιζεις μερα χρονιαρα και ιστορικη, οπου μολις ακουσα οτι στις προσκλησεις που εστειλε ο Τζητζικωστας για την παρελαση στα κομματα, εστειλε και στην Χρυση Αυγη!
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:23 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Ντίνα,
ένα μικρό δείγμα για πράγματα που έχουν ήδη γραφεί εδώ και κάποια χρόνια
http://www.makthes.gr/news/reportage/15786/
Αν κάνεις τον κόπο να το διαβάσεις πρέπει να σου πω ότι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαίωσε τη μουσουλμάνα μη επικυρώνοντας την απόφαση του μουφτή επειδή τη θεώρησε αντισυνταγματική (κατά το Φεραίζ «Ο Θεός εντέλλεται υμίν, κατά την διανομήν της περιουσίας υμών προς τα τέκνα σας, να δίδητε εις τον υιόν το μερίδιον δυο θυγατέρων…» ) και κρίνοντας ότι η κόρη κληρονομούσε σε ίσα μερίδια με τον αδελφό της, ανατράπηκε στο Εφετείο Θράκης που έκρινε ότι άλλα λέει το Κοράνι και η απόφαση του Εφετείου επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:33 μμ
nikos__alfa
«ανατράπηκε στο Εφετείο Θράκης που έκρινε ότι άλλα λέει το Κοράνι και η απόφαση του Εφετείου επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο.»
Αυτό θα πει θεία χάρις!
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:34 μμ
Αλικη
Η σαρια αντικειται στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Συμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την οποία εχει κυρωσει η Ελλαδα απο το 1974 -σημειωτέον οτι την εχει κυρωσει και η Τουρκία.
Η συμβαση αυτη εχει υπέρ νομοθετική ισχύ. Δηλαδη υπερισχυει καθε απλού νομού, οπως οι νομοι που έχουν θεσπίσει τη σαρια στην Ελλάδα. Επίσης, ως προς τα κράτη που την έχουν κυρωσει, υπερισχύει και καθε διεθνούς σύμβασης, εκτός αν με αυτήν παρεχεται ευρύτερη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων απο εκεινη που δίνει η ΕΣΔΑ.
Επομένως, δεν χρειαζεται αλλαγη της νομοθεσίας για να καταργηθεί η σαρια. Αρκεί η αντίθεση της με την ΕΣΔΑ, η οποία την καθιστά αντισυνταγματική.
Ως προς την συνθήκη της Λωζανης: Δεν προέβλεπε μουφτη. Προέβλεπε τη συγκρότηση μικτών επιτροπών για τον καθορισμό μέτρων προστασίας των μουσουλμάνων σε σχεση με τις οικογενειακές τους υποθέσεις. Οι επιτροπές αυτές δεν συσταθηκαν ποτέ, ούτε θεσπισθηκαν συγκεκριμένα μέτρα.
Σε καθε περιπτωση, το ζήτημα ειναι πλέον αδιάφορο, λόγω της αντίθεσης της σαρια με την ΕΣΔΑ, οπως λέω πιο πάνω.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:34 μμ
dina kazana
Εγκεφαλικο κυταρο, σ ευχαριστω πολυ για την γνωση που μας μετεδωσες. Μη σου φαινεται περιεργο, που δεν γνωριζα τι συμβαινει με την σαρια, τους μουφτηδες τις γυναικες μουσουλμανες και το πως εφαρμοζεται το δικαιο της χωρας!
Δεν ετυχε και δεν μου περνουσε απο το μυαλο αν και ισως θα επρεπε! Δεν μπορεις παντα να τα ξερεις ολα ουτε να ασχολεισαι με ολα!
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:41 μμ
dina kazana
Αλικη, σ ευχαριστω και σενα.
Αν γνωριζετε, θα ηθελα πληροφοριες και για το θεμα των δικαιωματων των μουσουλμανων Της θρακης σε θεματα διαχειρισης της ιδιοκτησιας τους και μετεγκαταστασης σε αλλα μερη της Ελλαδας εκτος απο την Θρακη.
Δηλαδη δικαιωματα ιδιοκτησιας γης και κατοικιων, επιχειρησεων καθως και διαθεσης των περιουσιακων τους στοιχειων και αγορας νεων σε αλλο μερος της χωρας.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 1:40 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Ντίνα,
αυτό που ήθελα να πω αλλά….. εδίστασα……είναι πως οι μόνες που θα μπορούσαν πραγματικά να ενοχλήσουν την Τουρκία με τη δράση τους στη Θράκη είναι οι φεμινίστριες, αλλά αμέλησαν.
Για το άλλο που ρωτάς, νομίζω ότι καμιά απαγόρευση δεν ισχύει πλέον. Έχουν πλήρη οικονομική ελευθερία και ελευθερία κίνησης, εκτός από το να εγκατασταθούν στο νομό Έβρου.
Αλίκη,
Συμφωνώ για την ΕΣΔΑ. Αλλά όλοι οι νόμοι του κράτους ισχύουν μέχρι την κατάργησή τους. Η απόφανση του δικαστηρίου ότι μια ρύθμιση αντίκειται σε θεμελιώδεις διατάξεις και γι αυτό δεν εφαρμόζεται, ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση που άγεται σε δίκη και αφορά μόνο στα υποκείμενά της. Αυτό είναι βέβαιο πως το γνωρίζεις. Την αρμοδιότητα του μουφτή και την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου προβλέπει ο νόμος 1920 του 1991 που εκδόθηκε μετά την επικύρωση της ΕΣΔΑ από την Ελλάδα. Αν δεν απατώμαι, ο νόμος δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός ή αντίθετος στην ΕΣΔΑ από τον ΑΠ, το αντίθετο μάλιστα.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 2:20 μμ
dina kazana
εγκεφαλικο κυταρο, γραφεις
«Ντίνα,
αυτό που ήθελα να πω αλλά….. εδίστασα……είναι πως οι μόνες που θα μπορούσαν πραγματικά να ενοχλήσουν την Τουρκία με τη δράση τους στη Θράκη είναι οι φεμινίστριες, αλλά αμέλησαν.»
Δεν καταλαβαινω για ποιο λογο θα επρεπε να αναπτυξουν οι φεμινιστριες στην θρακη δραση για να ενοχλησουν την Τουρκια?
Οι φεμινιστριες μαλλον δεν εχουν εθνικιστικα κωλυματα. Μηπως ηθελες να πεις κατι αλλο?
Ο μονος λογος κατ εμενα θα ηταν για ενισχυση της θεσης και των ατομικων δικαιωματω των Μουσουλμανων γυναικων, τα οποια μαλλον απο το Ελληνικο κρατος θιγονται κι οχι απο το Τουρκικο
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 3:02 μμ
Αλικη
@ εγκεφαλικο κύτταρο: Οι διατάξεις της ΕΣΔΑ έχουν ΑΜΕΣΗ ισχυ στην έννομη τάξη μας. Αντικαθιστούν, δηλαδη, καθε προηγούμενη αντίθετη ρύθμιση απο το εθνικό δίκαιο, και υπερισχύουν καθε διάταξης τυπικου εσωτερικου δικαιου.
Η ελληνική νομοθεσία αντιβαίνει -πλέον- στην ΕΣΔΑ διότι αναγνωρίζει δικαιοδοτικη εξουσία στον μουφτη, ο οποίος συμφωνα με τα κριτηρια του αρθρου 6, παρ. 1 της ΕΣΔΑ δεν θεωρειται δικαιοδοτικο όργανο..
Η παραβιαση αυτη της ΕΣΔΑ δεν καλυπτεται απο τον ν. 1920/91, με τον όποιον η αποφαση του μουφτη απαιτειται να κηρυχθει εκτελεστη απο τον τακτικό δικαστή, μετά απο ελεγχο της συνταγματικοτητας της. Και αυτο διοτι -ακόμη και με συνταγματικο περιεχόμενο- η αποφαση του μουφτη εχει εκδοθεί απο οργανο που στερειται δικαιοδοτικης εξουσιας κατα την ΕΣΔΑ.
Αν υπαρξει προσφυγη κατα της αποφασης αυτης στο Δικαστηριο του Στρασβουργου, ειναι βέβαιο οτι θα κηρυχθει ανύπαρκτη.
Επομένως, και χωρις την καταργηση του ν. 1920/91 η την κριση του ΑΠ περι αντί συνταγματικοτητας του, ο μουφτης στερείται δικαιοδοτικης εξουσίας, βασει ΑΜΕΣΗΣ εφαρμογης της ΕΣΔΑ.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 4:35 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Οκ Αλίκη.
Εξήγησε μου και το μηχανισμό της «άμεσης ισχύος» και της «αντικατάστασης» να τον έχω πρόχειρο για τον αστυνόμο, τον εφοριακό, τον κλητήρα, το μουφτή και όποιον άλλο χρειαστεί.
Χρειάζεται πάντοτε να προηγηθεί δικαστική απόφαση, αλλιώς ο νόμος θα διατηρεί την κανονιστική ισχύ του και θα εκτελείται.
(Η μουσουλμάνα του παραδείγματος την κληρονομιά την έχασε. Λες να πάει στο Στρασβούργο; Και να πάει, αποζημίωση θα πάρει όχι την κληρονομιά – τόσο άμεση η εφαρμογή).
Ντίνα,
έκανα χιούμορ.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 4:42 μμ
dina kazana
Noμιζω πως εχετε δικιο και οι δυο σας. Θεωρητικα ισχυει αυτο που λεει η Αλικη, ενω στην πραξη γινεται αυτο που λεει το κυταρο. Προταση: Να ενωσετε τις δυναμεις σας γιατι επι της ουσιας δεν διαφωνητε. Εγω θα σας…συνδραμω!
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 5:43 μμ
Αλικη
@ εγκεφαλικό κύτταρο: Αυτο που είπα ειναι οτι τη διάταξη της ΕΣΔΑ μπορει να την επικαλεστει -στο τακτικό Δικαστήριο, προφανώς- ο διαδικος που θίγεται, ανεξάρτητα απο το αν εχει καταργηθεί η οχι ο ν. 1290/91, δεδομένου οτι η συμβαση αυτη εχει άμεση εφαρμογή και υπερισχύει καθε αντίθετης διάταξης τυπικού δικαίου. Επίσης, θα μπορούσε ενδεχομενως να ασκηθεί και ανακοπή κατα της εκτέλεσης σε αυτη τη βαση. Δεν χρειαζεται, λοιπόν, να παει η τσιγγάνα στο Στρασβουργο!
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν, βεβαίως, οτι δεν ειναι επιβεβλημένη η ρητή κατάργηση του ν. 1920/91. Η διατήρηση του, εκτος του οτι δεν εντάσσεται στην έννομη τάξη της χώρας μας, δημιουργεί μεγάλα πρακτικά προβλήματα, οπως σωστά αναφέρεις.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 7:15 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Μήπως με καμιά τροπολογία σε κανα σχετικό νονοσχέδιο να ήταν πιο εύκολο;; (σε άσχετο υπάρχει κίνδυνος να την καταψηφίσουν και μερικοί εβαίσθητοι που λέει και ο Παπούλης, ονόματα μη λέμε).
Επίσης κάποια εκκίνηση διαδικασίας από νομικό μέσω προσφυγής στη δικαιοσύνη, ώστε να έχουμε και επιβεβαίωση για την ισχύ όσων λέτε και περισσότερο η Αλίκη περί ..κατίσχυσης της ΕΣΔΑ, χωρίς να είναι υποχρεωτική και νομοθετική ρύθμιση;;
Συγγνώμη που αν και μη ειδικός διατυπώνω ερώτημα, αλλά έχω την εντύπωση ότι η ερμηνεία αν ένας νομος ή μια διάταξη είναι σύμφωνη με κάποια Σύμβαση ή πλαίσιο ..γενικότερα, ακόμη και αν αυτό είναι το Σύνταγμα, πολλές φορές είναι αντικείμενο συγκεκριμένης διαδικασίας.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 7:19 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Αναγνώστη κάτσε και διάβαζε (προσεκτικά).
Οι απορίες σου έχουν ήδη απαντηθεί.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 7:20 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Αν όχι, θα επανέλθω με παράδειγμα.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 7:34 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Θα κάτσω (όχι τώρα, αλλά μόλις βρεθεί λίγος χρόνος θα το κάνω)
Και εν τω μεταξύ για να μη σε κουράζω με παράδειγμα, αν και θα ήταν καλοδεχούμενο, να ρωτήσω την άποψή σου
1. Σε περίπτωση που κάποια διάταξη του τυπικού δικαίου δεν είναι σύμφωνη με διάταξη της ΕΣΔΑ, χρειάζεται και τροποποίηση ή κατάργηση της διάταξης ή η επίκληση της διάταξης της ΑΣΔΑ από το διάδικο στο δικαστήριο είναι αρκετή για να μην ισχύσουν τα της διάταξης του τυπικού δικαίου;;
2. Μέχρι να φτάσουμε στο δικαστήριο και σε όποιο βαθμό οι εφαρμογή των διατάξεων του τυπικού δικαίου που ας πούμε ότι θίγουν τον διάδικο, υπάρχει τρόπος να ζητηθεί η αναστολή της , μέχρι το ζήτημα να λυθεί στο διακστήριο.
Την κατανόησή σου για τον τρόπο που διατυπώνω τα ερωτήματα, δεν θέλω να πιέσω με ναι ή όχι και τέτοια, αλλά προσπαθώ να καταλάβω τη συζήτηση που έχετε με την Αλίκη.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 6:58 μμ
dina kazana
Aς πουμε και κατι αλλο:
Εγκεφαλικο κυταρο, με επιτιμησες που χρησιμοποιησα την λεξη Ρομα.
Νομιζω πως και οι ιδιοι την υιοθετου. Εχω ακουσει αυτες τις μερες καποιους απο αυτους στην τηλεοραση να αναφερουν: «εμεις οι Ρομα…» και υπεθεσα οτι ειναι σωστο να χρησιμοποιησω αυτο που και οι ιδιοι χρησιμοποιουν για να αυτο προσδιοριζονται. Ειναι αληθεια οτι ουτε σ αυτο το θεμα ειμαι διαβασμενη.
Ομως θα σας πω καποια σχετικα πραγματα απο την εμπειρια μου μεχρις τα δεκαοκτω, που εζησα στα Γρεβενα και ειχαμε Γυφτους ΚΑΙ Τσιγγανους! χωριστα και καμμια σχεση μεταξυ τους.
Οι Γυφτοι των Γρεβενων δεν ηταν νομαδες. Ηταν εγκατεστημενοι και διασπαρμενοι σε ολη την πολη, αλλα σε μια συνοικια το βαροσι ηταν οι περισσοτεροι ισως και οι φτωχοτεροι.
Μιλουσαν ολοι πολυ καλα Ελληνικα, χωρις αξαν, δεν τους ακουσα ποτε να μιλανε αλλη γλωσα.Επισης ντυνονταν ευρωπαικα όπως ολοι. Γενικα ηταν σκουροχρωμοι αλλα υπηρχαν και πιο ανοιχτοχρωμοι. Εμεναν ολοι σε κανονικα σπιτια και ασκουσαν καποιο επαγγελμα, οπως σιδηρουργος, μουσικος, παπουτσης κ.α. Η γιαγια μου μου ειχε πει οτι ειχαν ερθει απο την Αιγυπτο και γι αυτο τους λςγανε γυφτους.
Παντως εμεις τα παιδια στην γειτονια παιζαμε μαζι τους. Στο πρωτο μου σπιτι εκει που γεννηθηκα ειχαμε πολλους στην γειτονια και η οικογενεια μου ειχε οικειοτητα με τους περισσοτεους, ειδικα οι γυναικες μεταξυ τους.
Οι Τσιγγανοι ηταν σαφως νομαδες, με τις γνωστες φορεσιες τους, συνηθως κατασκηνωναν καποιες εποχες του χρονου στις παρειφες της πολης και πωλουσαν καλαθια. Μιλουσαν λιγες λεξεις ελληνικες με πολύ αξαν, με υποτυπωδες συντακτικο.
Τις τοπικες μουσικες μπαντες τις στελεχωναν οι γυφτοι και όχι οι Τσιγγανοι, οι οποιοι ουδεποτε αναμιχτηκαν στην ζωη της πολης αμεσα η σταθερα. Κατά πασα πιθανοτητα ουτε καν ερχοταν περιοδικα οι ιδιοι. Κυκλοφορουσε ενας ψιθυρος ότι εκλεβαν παιδια. Ειχε πολλους ανοιχτοχρωμους, ιδιαιτερα γυναικες.
Ετσι νομιζω πως ισως είναι λαθος η ταυτιση Τσιγγανων και γυφτων, δεν πιστευω πως μονο στα Γρεβενα ηταν ετσι τα πραγματα και γι αυτο επειδη ο προσδιορισμος τσιγγανοι εχει παρει ένα αρνητικο βαρος θεωρησα ότι το ευρωπαικο Ρομα είναι καλυτερο εφ οσον και οι ιδιοι το εχουν ενστερνιστει για να αυτοπροσδιοριζονται.
Κι ένα προσωπικο ανεκδοτο: Επειδη ημουν πολύ σκουροχρωμη κι εγω, όταν εκανα αταξιες ως παιδακι καποιες φορες με απειλησαν να με ξαναδωσουν πισω στους γυφτους, ότι από κει με ειχαν παρει!
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 7:01 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Οκ
– Οι νόμοι ισχύουν από τη στιγμή που θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
– Διοίκηση και δικαστήρια υποχρεούνται να τους εφαρμόσουν.
– Τα δικαστήρια οφείλουν να ελέγχουν ότι οι νόμοι είναι σύμφωνοι προς το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Αν διαπιστώσουν ότι δεν είναι, δεν τους εφαρμόζουν.
– Αυτό δεν καταργεί το νόμο. Απλώς η συγκεκριμένη υπόθεση κρίνεται σαν να μην υπήρχε ο νόμος.
– Η απόφαση του δικαστηρίου δεν υποχρεώνει κανέναν άλλον εκτός απ το διάδικο. Δεν έχει καθολική ισχύ. Είναι απλό νομολογιακό προηγούμενο.
– Η σαρία εφαρμόζεται βάσει νόμου στους μουσουλμάνους της Θράκης.
– Περιέχει κανόνες που κάνουν διακρίσεις βάσει φύλου και θρησκεύματος γι αυτό είναι αντίθετοι στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.
– Τα δικαστήρια, συνήθως δεν «βλέπουν» αυτή την αντίθεση και εφαρμόζουν τη Σαρία. Ο ΑΠ δεν έχει διακρίνει την αντίφαση αυτή ως σήμερα.
– Επιβάλλεται η κατάργησή της με νόμο.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 7:08 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Ντίνα καμία επιτίμηση, προς Θεού.
Κριτική σε όσους έσπευσαν να αναβαπτίσουν την άποψή τους για τη φυλή με τη χρήση μιας άλλης λέξης έκανα και δεν αφορούσε καν τους σχολιαστές του ποστ.
Κι εγώ μεγάλωσα με το φόβο του γύφτου που καβαλούσε ένα τεράστιο ουγγαρέζικο άλογο και πίσω έσερνε την αρκούδα. Οι δικοί μου ήταν κάπως πιο σκληροί. Μου λέγανε ότι θα με άλλαζαν με την αρκούδα.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 7:43 μμ
Αλικη
@ εγκεφαλικό κύτταρο: Πολυ συνεκτικη η διατύπωση των σημείων που κανεις.
Μια επισήμανση: Η σαρια αντιβαίνει στην ΕΣΔΑ διοτι περιεχει κανόνες που κάνουν διακρίσεις βάσει φυλου και θρησκεύματος -σωστό, ασφαλώς.
Ομως ο ν. 1920/91 αντιβαίνει στη συμβαση αυτη οχι με βαση αυτές τις διακρισεις -αυτες υποτίθεται οτι θεραπευονται με τον έλεγχο της συνταγματικοτητας απο τα Δικαστήρια, κατι που μάλλον δεν γινεται ουσιαστικά στην πράξη. Αντιβαίνει, διοτι -ακόμη και αν το περιεχόμενο της απόφασης ειναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ- ο νομος αυτος αναγνωρίζει δικαιοδοτικη εξουσία στον μουφτη, ο οποίος δεν ειναι δικαιοδοτικο όργανο, δηλαδη δικαστής, με βαση τα κριτήρια του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:07 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Παιδιά (και κορίτσια 🙂 ) καταρχήν μερσί που ασχοληθήκατε με τα αιτήματα για την εκλαικευση.
Τώρα σχετικά με πολιτικές παρεμβάσεις για το ζήτημα, δηλαδή για παρεμβάσεις που θα έχουν πρακτικό αποτέλεσμα νομίζω ότι έχουν ιδιάιτερη σημασία αυτά που ανέφερε το εγκεφαλικό κύτταρο.
Ειδικά αν μιλάμε για στόχους να βελτιωθεί μία παγιωμένη κατάσταση που αφορά σχέσεις τοπικών κοινωνιών με την κεντρική διοίκηση που για χρόνια ασκούνταν συγκεκριμένες πολιτικές και για συνθήκες ιδαίτερα δύσκολες στις κοινωνίες αυτές, ας αφήσουμε και τα ..γεωπολιτικά.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:07 μμ
dina kazana
Εγκεφ. κυταρο,
Παντως δεν φοβηθηκα ποτε οτι θα με δινανε . Το εισεπρατα ως αστειο γιατι και οι ιδιοι χαμογελουσαν πονηρα οταν το ελεγαν και χωρις τονο πραγματικης απειλης.
Αληθεια κι αυτο με την αρκουδα ειναι πολυ πιο αστειο, δεν ειναι δυνατο να μεγαλωσες υπο τον φοβο αυτης της απειλης οπως λες!
θυμαμαι τωρα κι ενα ασχετο οτι ειχαν παιξει ολοκληρο θεατρο καποια στιγμη οτι θα με πανε στις καλογριες, οπου ο μπαμπας μου πηγε να ετοιμασει τα ρουχα μου σ εξαλη(υποτιθεται) κατασταση και η γιαγια μου με πηρε να με κρυψει στην αποθηκη με τα καρβουνα. Εγω εν τω μεταξυ δεν θυμαμαι να ενοιωσα φοβο, η αποθηκη ηταν σκοτεινη, πισα σκοταδι, μονο που λερωθηκαμε. Η καημενη η γιαγια σκονταψε και χτυπησε το γονατο ετσι εληξε η κωμωδια μετατρεπομενη σε δραμα αδοξα αλλα ξυλο δεν επεσε.
Τι ειχα κανει? Ειχα σκαλισει με ενα μαχαιρι τον καινουργιο νεροχυτη απο χυτο μωσαικο, στο καινουργιο σπιτι, ημουν γυρο στα εξι. Πολυ εφευρετικο παιδι και γι αυτο απο την αλλη με καμαρωναν κι ας εκανα ζημιες!
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:12 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Ντίνα, κατά τη διάρκεια της καριέρας σου όλα αυτά τα χρόνια μήπως επέδειξες ιδιαίτερη ικανότητα αλλά και έφεση στο εμπόριο και πιο συγκεκριμένα οπώρων το καλοκάιρι (αρχάς Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου) και κιλιμίων το χειμώνα;;
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:17 μμ
dina kazana
Αναγνωστα, εδω το πολιτικο συστημα επεβαλλε ολοκληρο πλαφον στον εκλογικο νομο για να μην εχουν αυτονομη φωνη οι μουσουλμανοι.
Εχεις ομως δικιο οτι πρεπει να κινηθει καποια πολιτικη διαδικασια, δεν θα μπορουσαμε να κανουμε καποια καμπανια διαδικτυακα?
Η Αλικη παντως επιμενει σε λεπτη διαφοροποιηση, που ομως καταληγει οτι η νομοθεσια ειναι επαρκης. Εγω εχω πειστει απο την θεση του κυταρου οτι οι δικαστες κανουν του κεφαλιου τους κι οτι πρεπει να υπαρξει ρητη αναιρεση ολων των διαταξεων περι απονομης δικαιοσυνης απο μουφτη με σαρια ακομα κι αν ο Μουφτης καταληξει να ειναι μια εσωτερικη υποθεση της μειονοτητας και τους δοθει το δικαιωμα να τον εκλεγουν.
Η Τουρκια εχει μουφτηδες και αν ναι τι σχεση εχουν με το κοσμικο κρατος και την απονομη δικαιοσυνης?
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:22 μμ
σχολιαστης
«για να μην εχουν αυτονομη φωνη οι μουσουλμανοι»
Για να μειώσουν τη δυνατότητα της Τουρκίας να παίζει παιχνίδια με τους Ελληνες μουσουλμάνους.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:28 μμ
dina kazana
Αναγνωστα , ισως εχω εκφυλιστει και δεν ειμαι καθολου καλη στο «παζαρι».
Οι μονοι οπωρες που εχω πουλησει καθ ολο το ετος ειναι πολιτικοι μεσω διαδικτυου πια!
Ακομα, αρκετα νωρις εμοιαζα απιστευτα του μπαμπα μου, ωστε δεν υπηρξε καμμια αμφιβολια περι της προελευσης μου, εκτος αν εγινε κανενα περιπλοκο σεναριο, οπου υπηρξε σχεση του μπαμπα με αλλοφυλη γυφτισα, κι αυτη εδωσε το παιδι(εμενα) στην οικογενεια μας. Το κακο ειναι οτι οι ενδεχομενα εμπλεκομενοι η εχουν πεθανει η εχουν βαθεια γεραματα και ανοια και δε θυμουνται σχεδον πια τιποτε!
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:34 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Αυτό που καταλαβαίνω Ντίνα είναι ότι χρειάζεται εξειδίκευση σε επίπεδο νομοθεσίας.
Από αυτήν την άποψη το ότι αυτή δεν γίνεται, ενώ είναι απλό ζήτημα και σε αυτό συνηγορούν όσα αναφέρει η Αλίκη, είναι πολιτικό ζήτημα, ήτοι δεν θέλουν.
Αν μιλάει λοιπόν κάποιος για παρέμβαση θα έπρεπε να δει το ζήτημα του αν θα έπρεπε να υπάρχει απαίτηση υπό τύπο πολιτικής διεκδίκησης για να γίνουν τα αναγκαία.
Και αυτό διότι στην πραγματική ζωή τα πράγματα καθορίζονται πολυπεπίπεδα και ..πολυπαραγοντικά (όργανα εκτελεστικής εξουσίας, διακστικοί λειτουργοί, ..λειτουργοί της δημόσιας διοίκησης, συνήθειες, κοινωνικά …τάτους κβο κλπ), άρα το κενό σε θεσμικό επίπεδο για κάποιαν πχ που είναι αδύναμη είναι τεράστιο.
Αυτά γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε τα ίδια για διατάξεις που δεν είναι συνταγματικές και ψηφίζονται αυθαίρετα σε άλλα θέματα, αν μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα πρέπει να βάλουμε και άλλες παραμέτρου για να συμπληρωθεί το εικόνα έστω και αν αδρά μάλλον οι 2 προηγούμενοι τη σκιαγράφησαν.
Και αυτά μάλλον έχουν να κάνουν με διαστάσεις διεθνούς και εξωτερικής πολιτικής.
Από αυτήν τη σκοπιά «κλαδικά» κινήματα, όπως το γυναικείο ή και άλλα που τέτοιες παράμετροι δεν επηρεάζουν την πολιτική τους, είναι σωστό ότι θα μπορούσαν ήδη να είχαν αναδείξει το πρόβλημα.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:38 μμ
Αλικη
Dina: Δεν λέω καθολου οτι η υπάρχουσα νομοθεσία ειναι επαρκης. Λέω οτι ο σχετικός νόμος πρεπει να καταργηθει ρητά, ως αντισυνταγματικος. Λέω, ομως, οτι και μεχρι να καταργηθει υπαρχει έτσι κι αλλιώς δυνατότητα επικλησης της ΕΣΔΑ.
Κατα τα αλλα, έχεις μπερδευτεί λίγο. Δεν σε αδικω. Ισως η συζήτηση να υπήρξε πολυ εξειδικευμένη -διαστροφες νομικών!
Δεν θα επανέλθω.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:39 μμ
dina kazana
Σχο, ο καλυτερος τροπος για να μην επιτραπει στην Τουρκια να παιζει παιχνιδια με τους μουσουλμανους ειναι το ελληνικο κρατος να τους φερθει σαν πραγματικους ελληνες πολιτες με ισα δικαιωματα και ισες ευκαιριες. Αλλοιως το ιδιο το κρατος μας κανει τους μοτσουλμανους να νοιωθουν παρεισακτοι και η Ελλαδα στρωνει μονη της τον δρομο στις παρεμβασεις της Τουρκιας.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:48 μμ
Mitsos
Τι άλλο να κάνει δηλ το ελληνικό κράτος? Τους βάζει στα παν/μια με βαθμούς κάτω από τη βάση. Ο,τι δικαιούται οποιοσδήποτε Ελληνας το δικαιούνται σε μόρφωση και περίθαλψη, συντάξεις παίρνουν.. Θέλουν να μαθαίνουν τουρκικά, τους τα μαθαίνουν στο σχολειό.. Γενικά έχω αρχίσει να βαριέμαι με τους αιώνια αδικημένους μουσουλμάνους της Θράκης. Τελικά αν δεν τους αρέσει, ας πάνε στην Τουρκία.. Δεν θα με πιάσει κατάθλιψη επειδή θα μας αδειάσουν τη γωνιά όπως άδειασαν τη γωνιά οι Ελληνες της Πόλης και στα σπίτια τους κάθονται τώρα Τούρκοι.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:59 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Ντίνα,
Δεν θα έλεγα ότι τα δικαστήρια κάνουν του κεφαλιού τους όταν δεν βγάζουν το νόμο αντισυνταγματικό. Απλά δεν κάνουν την υπέρβαση που οφείλουν να κάνουν. Και πως να το κάνουν όταν ο ΑΠ, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας τα βρίσκει όλα εντάξει;
Είναι κι αυτό ένα ζήτημα στρεβλής αντίληψης της ανεξαρτησίας τους.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:07 μμ
Γιάννης - 2
@dina kazana
«.. ο καλυτερος τροπος για να μην επιτραπει στην Τουρκια να παιζει παιχνιδια με τους μουσουλμανους ειναι το ελληνικο κρατος να τους φερθει σαν πραγματικους ελληνες πολιτες με ισα δικαιωματα και ισες ευκαιριες ..»
🙂 🙂
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:15 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Star εναντίον Σαρίας τώρα.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:19 μμ
δεξιος
@ Αναγνώστης
Εξήγησα ποιός δεν θέλει.Το Υπουργείο Εξωτερικών.Και πάντως δεν έχει υπάρχει πίεση για το ζήτημα αυτό ούτε από τους βουλευτές της μειονότητος ούτε από την Τουρκία για ευνόητους λόγους αφού το θέμα αυτό είναι η κεντρική διχοτόμος της πολιτικής ζωής της ίδιας της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου γενικώς.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:43 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Δεξιέ,
Κι ο ΑΠ εξασκεί το μερίδιό του στην εξωτερική πολιτική. Δίνοντας γραμμή για τους κατώτερους δικαστές. Μην αγγίζετε.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:49 μμ
δεξιος
Να ξέρεις πάντως ότι είναι άλλο πράγμα να καταργηθεί η σαρία μετά από αίτημα της μειονότητος που προέκυψε απο ιδεολογικές πολιτικοκοινωνικές διεργασίες σε αυτήν και άλλο από ένα χριστιανικό κράτος μονομερώς στη βάση δυτικών αρχών.
Στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρξουν παπαγαλάκια που θα διαδίδουν ότι οι άπιστοι κατήργησαν τους νόμους του προφήτη και θα βρούν μεγάλο ακροατήριο.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:53 μμ
dina kazana
Κι αυτο σωστο!
Ομως μετα απο καποιο διαστημα τα οφελη θα τα κααταλαβουν και οι ιδιοι και κυριως οι γυναικες.
27 Οκτωβρίου, 2013 στις 9:58 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Βαρυσήμαντη επιστολή πρώην πρέσβεων στον Σαμαρά
..Στη Θράκη, με πολιορκητικό κριό το Γενικό Προξενείο Κομοτηνής, με τη διάθεση τεράστιων κονδυλίων και δυστυχώς με τη σύμπραξη ορισμένων τοπικών παραγόντων αλλά και άλλων, η Τουρκία ασκεί ουσιαστικά συνδιαχείριση υλοποιώντας την μακρόχρονη πολιτική της για τη προβολή ανύπαρκτης «τουρκικής» μειονότητας με απώτερο στόχο την απόσπαση της ακριτικής αυτής περιοχής από τον εθνικό κορμό. Άλλωστε ανάλογο ανύπαρκτο μειονοτικό ζήτημα επιδιώκει να εγείρει στη Ρόδο και στην Κω…»
https://panosz.wordpress.com/2013/10/24/mufanet-4/#comment-203719
ΥΓ 1.Ας μην ξεχναμε οτι επι πολλα χρονια στους Μουσουλμανους και στους Πομακους της Θρακης η συμπεριφορα του ελληνικου κρατους δεν ηταν και η καλυτερη ισως ηταν λιγο καλυτερη απο την συμπεριφορα προς τους Ρομα.
2. Μια διασταση που δεν εχει τεθει ειναι οτι οι Ελληνες Ρομα ειναι-μακραν- οι πιο «πλουσιοι» σχετικα με τους Βουλγαρους και τους Ρουμανους ομοφυλους τους, ετσι δικαιολογειται και ενδεχομενη ροη βρεφων/παιδιων προς την χωρα για διαφορες δουλειες (παρανομη υιοθεσια, ζητιανια,…)
28 Οκτωβρίου, 2013 στις 12:18 πμ
Άγγελος
κύτταρο
αυτό που λες ότι η επιλογή του ενάγοντος δεσμεύει τον εναγόμενο αλλάζει πολλά. πρέπει να το μελετήσω.
στα υπόλοιπα συμφωνώ με τον δεξιό.
ντίνα,
σε συζητήσεις που είχα κατά καιρούς με νεαρούς πομάκους στην ξάνθη και στα πομακοχώρια είναι όλο και πιο έντονη η αντιμετώπιση ως μια παράδοση που οκ υπάρχει αλλά δεν είναι και να την πάρουμε και πολύ σοβαρά. είναι εκεί που ήταν η ελλαδική κοινωνία το 1980. για τους τουρκογενείς της κομοτηνής δεν έχω εικόνα.
28 Οκτωβρίου, 2013 στις 8:28 πμ
dina kazana
Aγγελε, ειναι γνωστο οτι οι Πομακοι κρατουσαν παντα αποσταση απο τους μουσουλμανους με συνειδηση καταγωγης Τουρκικη, εχοντας και οι ιδιοι συνειδηση της διαφορετικοτητας τους, παρ ολο που το κρατος τους εσμπρωχνε να ταυτιστουν!.
Οι ακατανοητες επιλογες σχετικα με τους Πομακους του Ελληνικου κρατους ομως, πιθανα να εχουν αλλαξει πια την σταση των πολυ νεωτερων, δεν εχω παρακολουθησει τι συμβαινει. Η νεολαια των Πομακων κρατα κι αυτη αποσταση η συμπορευεται πια?
Και φανταζομαι πως μιλαμε πιο πολυ για τα χωρια γιατι στην πολη η αστικοποιηση βοηθαει στην ενδυναμωση της Ελληνικης ταυτοτητας ως κυριας.
28 Οκτωβρίου, 2013 στις 10:11 μμ
arcades
Ο ξανθός άγγελος ή μικρή Μαρία, ξεχάστηκε λοιπόν με τη συζήτηση περί Πομάκων, μουσουλμάνων, κλπ.
Ενα υστερόγραφο στο αρχικό θέμα του ποστ:
Maria is Roma – so now she will become invisible once more