
(πως είπατε;)
1. Θα προτιμήσω θάνατο / το μαύρο δεν τ’ αφήνω (Βαμβακάρης)
2. Να ‘ξεραν πόσο η καρδιά μου μέσα κλαίει / με βασανίζουν με πληγώνουν οι καημοί / Τίποτα δε θέλω πια κοντά μου / όλα πλέον τα έχω βαρεθεί (Τσιτσάνης)
3. Τέρμα θα ρίξω εις τη ζωή / χρυσή μου ν’ αποθάνω / γιατί βαρέθηκα να ζω / στον κόσμο τον απάνω (Μπάτης)
4. Είναι πικρός ο θάνατος / μα είναι ησυχία/ γιατί γλυτώνει το κορμί / από την τυραγνία (Βαμβακάρης)
5. Νεκροί χτυπώ κι ανοίχτε μου / να μπω για να σκουπίσω / τον τάφο τον παντοτινό / που θε να κατοικήσω (Παγιουμτζής)
6. Τι πάθος ατελείωτο / που είναι το δικό μου / όλοι να θέλουν τη ζωή / κι εγώ το θάνατό μου…Θα πα να εύρω μια σπηλιά / με πέτρες και με χώμα / κι εκεί θ’ αφήσω κόκαλα / ζωή, ψυχή και σώμα (Βαμβακάρης)
7. Φτώχεια που σέρνεις πάντοτε / τον πόνο και τη θλίψη / αρρώστιες, βάσανα, καημούς / – τέτοια ζωή να λείψει (Βαμβακάρης)
8. Ψεύτικος είναι ο ντουνιάς / μια ξέρα να καθίσω / κι απ΄ τα πολλά μου βάσανα / λίγα να λησμονήσω (Βαμβακάρης)
9. Ακόμα και στην κόλαση / μονάχος θέλω νά ‘μαι / δε θέλω ούτε ν’ αγαπώ / ούτε να μ’ αγαπάνε (Τσιτσάνης)
10. Με δίκοπο μαχαίρι / βαριά θα πληγωθώ / θα βάχω με το αίμα μου / τα έρημα σοκάκια ‘ / με πνίξαν τα φαρμάκια. / Με δίκοπο μαχαίρι / εγώ θα σκοτωθώ (Τσιτσάνης)
11. Πάρε, Χάρε, την ψυχή μου / ησυχία για να βρω /αφού το θέλησε η μαύρη μοίρα / μες τη ζωή μου να μη χαρώ (Τσιτσάνης)
12. Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω / να με σκεπάσει το νερό / τη δύστυχη ζωή που κάνω / να την αντέξω δε μπορώ / … …τα κύματα να μ’ αγκαλιάσουν / το φως να μη το ξαναδώ (Βασιλειάδης + Ζαμπέτας ή [το πιθανότερο] Βαμβακάρης)
Επιλογές από την εργασία του «δικού μας» Αυστραλού Στάθη Gaunlett με τίτλο «Περιθωριακοί αυτόχειρες». Ο μπουζουκσής ψάλων, του Μποστ.
3 Σχόλια
Comments feed for this article
22 Δεκεμβρίου, 2020 στις 9:38 μμ
Πάνος
Ήταν άνθρωποι της πραγματικής – δύσκολης – ζωής. Ο Βαμβακάρης είχε επιπλέον λόγους (δες κουρίκουλουμ) μετά το 1950, όταν έγραψε τα εκπληκτικά 6 και 12.
Παρεμπιπτόντως ΚΑΝΕΝΑΣ ρεμπέτης δεν αυτοκτόνησε. Η μόνη (εμμέσως σχετική) αυτοκτονία ήταν αυτή του Αντωνίτση, αυτού που σκότωσε το Σακαφλιά, όταν πέθανε ο προστάτης του και δε μπορούσε πια να ζήσει αξιοπρεπώς. Ήταν τότε 80 χρονών.
22 Δεκεμβρίου, 2020 στις 10:05 μμ
Πάνος
Ο Μάρκος ήταν ένας ευδαίμων άνθρωπος, ψηλός, όμορφος, αρχοντικός, οι γυναίκες έκοβαν φλέβες γι’ αυτόν. Αλλά μετά το 1950 (περίπου) σε όλες τις φωτογραφίες του είναι «κατάμαυρος», επειδή δε μπορούσε να στηρίξει την οικογένειά του, επειδή το έργο του είχε ξεχαστεί και επειδή δεν μπορούσε να παίξει καλά, λόγω της αρθρίτιδας. Γύριζε στις ταβέρνες και ο Στέλιος έβγαζε «πιατάκι» – ώσπου ένα βράδυ τον έδιωξαν, γιατί έπαιζε το τζουκ – μποξ. Τότε έγραψε το νο. 6 – ένα από τα πιο αληθινά και πιο σπαραχτικά τραγούδια του ρεμπέτικου. Ευτυχώς, τα πράγματα έστρωσαν κάπως προς το τέλος, με την πρώτη αναβίωση του ρεμπέτικου (δεκαετία ’60)
ΥΓ. Υπάρχει μια εξαίρεση στις φωτογραφίες – μια με τον Παγιουμτζή. Γελάνε και οι δυο.
25 Δεκεμβρίου, 2020 στις 7:31 πμ
Πάνος
Χρόνια Πολλά στις φίλες και τους φίλους της καλύβας!
Κέρασμα ένα νέο ποστ στις «Σημειώσεις»:
Το τραγούδι του καπετάν Κώστα Γαρέφη και του καπετάνιου Άρη Βελουχιώτη
https://greekcivilwar.wordpress.com/2020/12/25/gcw-1663/