Όπως συμβαίνει πάντοτε στη ζωή, οι κερδισμένοι δεν είναι ακριβώς κερδισμένοι και οι χαμένοι δεν είναι εντελώς χαμένοι.

(Χάνει εντελώς και οριστικά μονάχα όποιος φεύγει / διαφεύγει από το ζην, κερδίζοντας, παράλληλα, κάτι πολύ σημαντικό: την …ησυχία του – και άλλα οφέλη, που δεν είναι του παρόντος!)

Κερδισμένη είναι η ΝΔ. Μια κακή κυβέρνηση, η οποία έπεσε από το βράχο της Ακρόπολης – ή το Λευκό Πύργο και στάθηκε όρθια: Υποκλοπές, δομημένα ομόλογα, ακρίβεια, βιβλίο ιστορίας, Πολύδωρας, απαγωγές Πακιστανών, βασανισμοί κρατουμένων, Τσιτουρίδης, πολύμηνες καταλήψεις στα ΑΕΙ, κάθε Πέμπτη το κέντρο της Αθήνας μπουρδέλο, κουκουλοφόροι, γάλατα, κουμπάροι, η μισή χώρα καμένη στις πυρκαγιές, εβδομήντα νεκροί, πλήρης απομυθοποίηση του οργανωμένου «ευρωπαϊκού» κράτους. Καμιά απ’ όλες αυτές τις συφορές δε στάθηκε ικανή να την απομακρύνει από την εξουσία. Είναι, ταυτόχρονα, χαμένη – δεν της έχει μείνει πια καύσιμο για τη συνέχεια και η κατάσταση κρίσης του ΠΑΣΟΚ δε θα τη βοηθήσει καθόλου, ώστε να προσπαθήσει να βελτιωθεί (λέμε τώρα…). Από εδώ και πέρα θα σαπίσει με γοργούς ρυθμούς και ή εξουσία θα πέσει, σαν ώριμο φρούτο, στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, αρκεί αυτό να μην προσπαθήσει να την …αποφύγει.

Χαμένο το ΠΑΣΟΚ, αλλά μέσα στην ατυχία του κερδισμένο: αν η διαφορά με τη ΝΔ ήταν μικρή, θα ήταν πολύ δύσκολο να απαλλαχτεί από τον ΓΑΠ – με αποτέλεσμα να έχει εξασφαλισμένη την ήττα και στις επόμενες εκλογές. Η βαριά ήττα, είναι μοναδική ευκαιρία ώστε το ΠΑΣΟΚ να γλιτώσει από τον ένδοξο Γεώργιο και τους συν αυτώ φωστήρες – και να ανακτήσει με σιγουριά την εξουσία που θα χάσει αργά ή γρήγορα η ΝΔ. Αρκεί να μην κάνει χοντρές πολιτικές ανοησίες – για σιγουριά, καλύτερα να μην κάνει τίποτα απολύτως.

Πρώτη αναθεώρηση: ο ΓΑΠ είπε και ελάλησε, προς τον Ευάγγελο και κάθε άλλο μνηστήρα: μολών λαβέ! Δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με δαύτον…

Κερδισμένο το ΚΚΕ, σε ποσοστό. Ωστόσο, χαμένο σε όλους (τους άλλους) βασικούς στόχους του για τις εκλογές: ο δικομματισμός παραμένει υγιέστατος και ο τρισκατάρατος ΣΥΡΙΖΑ υπερβολικά ενισχυμένος! Επιπλέον, οι νέοι ψηφοφόροι του Κόμματος (με κεφαλαίο) θα είναι πολύ λιγότερο συγκαταβατικοί και υπομονετικοί μαζί του, συγκρινόμενοι με τους παλαιούς, οι οποίοι έχουν μεταθέσει πολλά στη Δευτέρα Παρουσία (= τον σοβιετικό σοσιαλισμό του μέλλοντος)

Κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό επίσης. Εκ πρώτης όψεως, δε χάνει τίποτα. Πολιτικά, ωστόσο, κινδυνεύει πάντοτε να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη, καθώς συν-αποτελείται από εντελώς ετερόκλητες πολιτικά δυνάμεις, με αντιδιαμετρικές πολιτικές στοχεύσεις και ασύμβατες πολιτικές κουλτούρες. Η διάλυση αυτή θα συμβεί όταν θα τεθεί ξανά επιτακτικά το θέμα των πολιτικών συμμαχιών – ως τότε έχει ο Θεός! Η πραγματική ζημιά του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο ότι χάνει για δεύτερη φορά, λόγω της …επιτυχίας του, την ευκαιρία να γίνει ένα σύγχρονος αριστερός πολιτικός φορέας (η πρώτη φορά ήταν η ψευδο-επιτυχία στις δημοτικές, λόγω Τσίπρα). Επόμενη ευκαιρία, δε φαίνεται στον ορίζοντα…

Κερδισμένος ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Οι ψηφοφόροι έστειλαν στη Βουλή μια ομάδα η οποία (θα εξαρτηθεί από τη σύνθεσή της) θα είναι και γραφική και επικίνδυνη. Ακριβώς όπως ο αρχηγός τους. Η ζημιά από το κέρδος του ΛΑΟΣ μεταβιβάζεται εξ ολοκλήρου στην ελληνική πολιτική ζωή, με την υποβάθμιση του πολιτικού λόγου και της πολιτικής αισθητικής, η οποία είναι εξασφαλισμένη από τους Καρατζαφεραίους. Οι ίδιοι, τι είχανε τι χάσανε – όπως τραγωδεί η κ. Έφη Σαρρή.

Έκτη πολιτική δύναμη, οι Οικολόγοι – Πράσινοι. Κέρδισαν το στοίχημα της εγγραφής στον πολιτικό χάρτη, έχασαν την προσδοκία της μεγάλης έκπληξης. Αλλά, γι’ αυτούς, τα έγραψα αναλυτικά την παραμονή των εκλογών, ακριβώς για να προλάβω κάποιες …παρεξηγήσεις: https://panosz.wordpress.com/2007/09/15/elections-19/

*

(θα επανέλθω, όταν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα)

Δεύτερη αναθεώρηση, πρωί Δευτέρας: τα τελικά αποτελέσματα δεν άλλαξαν την εικόνα. Το πολύ ενδιαφέρον ήταν οι μετα-μεσονύχτιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν άργησαν καθόλου!