Αυτή την περίοδο το θέμα της ονομασίας της FYROM βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς το νεοσύστατο κράτος πρόκειται να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς. Δεν θα υπήρχε πρόβλημα για κανέναν άλλον (πέρα από την Ελλάδα) αλλά η είσοδος στους οργανισμούς αυτούς προϋποθέτει ομοφωνία των ήδη συμμετεχόντων, δηλαδή και της χώρας μας. Η οποία έχει ήδη καταστήσει γνωστή την απόφασή της να μην επιτρέψει την είσοδο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όσο αυτή επιμένει να χρησιμοποιεί το «Μακεδονία» χωρίς αυτό να συνοδεύεται από γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό. Το θέμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γελοίο, αλλά όταν οι εθνικιστές καθορίζουν τη στάση των χωρών τους, το γελοίο γίνεται αυτομάτως σοβαρό και επικίνδυνο.

  • Ήταν γελοία η επίσημη υιοθέτηση από την Ελλάδα της θέσης των εθνικιστών, ότι κάθε ονομασία που περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» δεν είναι αποδεκτή
  • Είναι γελοία η επιμονή των Σκοπιανών στη μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» και η άρνησή τους να αποδεχτούν μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό.

Ευτυχώς, η θέση της Ελλάδας προσαρμόστηκε σε αυτό που επιβάλλει μια λογική αντίληψη των πραγμάτων, ξεφεύγοντας από τις εθνικιστικές αθλιότητες.

Δυστυχώς, η θέση της FYROM παραμένει ως είχε.

Με αυτά τα δεδομένα, προξενεί εντύπωση η πολιτική επιλογή κάποιων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξουν τη στήριξη του Σκοπιανού εθνικισμού, υποστηρίζοντας ενθέρμως το «Δημοκρατία της Μακεδονίας»: http://parafoniades.wordpress.com/2007/10/19/%ce%98%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%a3%ce%a5%ce%a1%ce%99%ce%96%ce%91/