http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.anagnwstes&id=21789
Η αριθμητική ενός κτηνοτρόφου
Για να μεγαλώσει ένας κτηνοτρόφος 300 αρνιά (από τη γέννα μέχρι το σφαγείο) χρειάζεται να ταΐσει τα πρόβατά του 30 περίπου τόνους καλαμπόκι (ή κριθάρι), το οποίο με 30 λεπτά του ευρώ κοστίζει περίπου 9.000 ευρώ. Την εποχή που αναφέρομαι (τέλη Ιανουαρίου 2013) τα 300 αρνιά με 8 περίπου κιλά το καθένα θα δώσουν 2.400 κιλά κρέας. Σήμερα τα αρνιά πωλούνται από τον κτηνοτρόφο 4 ευρώ / κιλό, δηλαδή θα δώσουν στον κτηνοτρόφο 9.600 ευρώ. Ως εδώ αυτή είναι η πραγματικότητα με αριθμούς.
Με 600 ευρώ κέρδος τι μπορεί να πληρώσει ένας κτηνοτρόφος; Ο ίδιος αλλά και η οικογένεια δουλεύουν νυχθημερόν κοντά στο κοπάδι, οι φόροι αυξάνονται συνεχώς, η τιμή πώλησης είναι τόσο χαμηλή και μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, αντίθετα η τιμή αγοράς των ζωοτροφών αυξάνεται γεωμετρικά κάθε χρόνο. Σημειώνω ότι οι υπολογισμοί έχουν να κάνουν με μια περίοδο 60 περίπου ημερών. Τι γίνεται στη συνέχεια; Ακόμη και οι επιδοτήσεις δεν αρκούν να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα (προσοχή δεν παίρνουν οι κτηνοτρόφοι τα ποσά των επιδοτήσεων που κατά καιρούς ακούγονται στα ΜΜΕ). Πώς μπορεί σήμερα ένας κτηνοτρόφος να κάνει υπολογισμό εσόδων-εξόδων και να είναι αισιόδοξος για τη δουλειά του;
Ο κτηνοτρόφος στον τομέα του δεν έχει θέμα ανεργίας γιατί δουλεύει όλη μέρα, έχει πρόβλημα ουσιαστικής επιβίωσης καθώς οι τιμές στα προϊόντα που παράγει μειώνονται κάθε χρόνο. Μπορεί κάποιος επίσημος φορέας του κράτους να μας πει, πώς μπορεί να στηρίξει την παραγωγή, να προστατέψει τον κτηνοτρόφο από τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων του, να εξηγήσει εντέλει τι μπορεί να περιμένει στον χώρο της δουλειάς του; Γιατί κάθε χρόνο και χειρότερα; Ειδικά σήμερα ακούμε καθημερινά ότι χρεοκοπήσαμε από τους πολλούς υπαλλήλους, γιατί δεν στηρίζετε τους κτηνοτρόφους παραγωγούς; (Δεν αναφέρομαι σε επιδοτήσεις αλλά σε ουσιαστική στήριξη της παραγωγής ώστε να μπορεί να προγραμματίσει ο κτηνοτρόφος τη δουλειά του και τη ζωή του).
*Ο Απόστολος Νάστος είναι αιγοπροβατοτρόφος, ασκεί το επάγγελμα από παιδί 10 ετών μέχρι σήμερα στα 75 χρόνια και ζει στο Μακρυχώρι Λάρισας.
24 Σχόλια
Comments feed for this article
31 Ιανουαρίου, 2013 στις 4:33 μμ
j95
άρα η δραστηριότητα του κτηνοτρόφου στο όρος Καρακόπετρα (όπου η διαθέσιμη βιόμαζα είναι περιορισμένη) δε μπορεί να έχει παραπάνω από 6% περιθώριο κέρδους, που σημαίνει ότι είναι πολύ απλά αδύνατο να ασκηθεί σε οικογενειακό επίπεδο.
Είναι περίπου σα να θες να βγάλεις κέρδος από χιονοδρομικό κέντρο στον Υμηττό, χρησιμοποιώντας τεχνητό χιόνι. Ε δε γίνεται. Θα σου πάρει όλη την πελατεία ο Παρνασσός που το χιόνι το έχει τζάμπα.
31 Ιανουαρίου, 2013 στις 5:25 μμ
kapetanios
δλδ είσαι κατά της σταβλισμένης κτηνοτροφίας?
31 Ιανουαρίου, 2013 στις 5:50 μμ
Πάνος
Μα που χάθηκε αυτός ο Μήτσος, τώρα που τον χρειαζόμαστε;
31 Ιανουαρίου, 2013 στις 6:54 μμ
γκόλφω η βοσκοπούλα
Για να δούμε κάτι σχετικό: Το κράτος χρειάζεται φίλτρα για αιμοκάθαρση ή υποβρύχια για την εθνική άμυνα. ΄Εχει δύο δυνατότητες: ή θα τα εισάγει άμεσα από το εξωτερικό σε μια τιμή που περιλαμβάνει και τις απαραίτητες προσαυξήσεις (λόγω νεοκλασσικών στην Δ. Αεροπαγήτου, καταλαβαινόμαστε…) ή θα προσπαθήσει να δώσει επιδοτήσεις ώστε σε καμιά 500ριά χρόνια να αναπτύξει εγχώρια σχετική τεχνογνωσία και να απεμπλακεί από την ξένη εξάρτηση. Στη δεύτερη περίπτωση θα κοστίσουν ακριβώτερα με αμφίβολα αποτελέσματα εντός ορατού ορίζοντος εκλογών (δηλ. 2-3 χρόνια).
Το ίδιο κράτος, επειδή συμβαίνει τα τελευταία 200 χρόνια να βρίσκεται σε μόνιμη ένδεια, αντιμετωπίζει και το αίτημα βοσκών κάθε είδους να επιδοτήσει τη παραγωγή τους. Συγχρόνως στην αγορά κυκλοφοράει «αρνάκι» Ν. Ζηλανδίας μεγέθους μικρού γκοντζίλα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Τι θα κάνει το κράτος: Θα δώσει φόρους για την ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής τροφίμων ή θα κάνει φτηνές εισαγωγές; Σημειωτέον ότι οι αγρίως φορολογούμενοι κάτοικοι θέλουν εδώ και τώρα φτηνές τιμές στα σούπερμάρκετ.
Και για να το κάνουμε πιο δύσκολο: θα προτιμήσει το κράτος να δώσει τους πενιχρούς πόρους για την ανάπτυξη κάποιας τεχνολογίας ή για επιδοτήσεις στα πρόβατα; Τι είναι πιο φτηνό στην παγκόσμια αγορά;
Αν σκεφτείτε τα παραπάνω υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί. ΟΙ βοσκοί μπορούν να εκμεταλλευτούν το brand name του προϊόντος τους και να το πουλήσουν ακριβά, όπως κάνουν πριν το Πάσχα όταν προβαίνουν και σε βαφτίσεις εισαγωγών ως εντοπίων. Ας σημειωθεί, ότι την ίδια ακριβω΄ς εποχή οι διάφοροι αφτιάδες φωνάζουν στις τηλεοράσεις για τη τιμή του αρνιού ότι είναι υψηλή…
Οι δε κρατούντες αν προτιμήσουν υποβρύχια αντί για πρόβατα μπορεί να έχουν τη τύχη του Τσαουσέσκου, εκτός αν καταφέρουν να εκτοξεύσουν πύραυλο στο διάστημα όπως ο ένδοξος Κιμ τάδε της Β. Κορέας…
31 Ιανουαρίου, 2013 στις 7:53 μμ
Νικόλας
Προϊόντα :
Γάλα: 300 πρόβατα Χ 120 κιλά/έτος (τουλάχιστον τα βελτιωμένα παράγουν έως και 260) = 36..000 κιλά ετησίως Χ 0,9484 (μέση τιμή 2011 στοιχεία ΕΛΟΓΑΚ εδώ http://www.elog.gr/(S(afzz3k45de12p4551gbka5r3))/Elogak/anaforesAigoprovio.aspx?pagenb=20859)
=34.142,40€
η πολυδυμία των προβάτων (ρυθμός γεννήσεων) είναι περίπου 1% δηλαδή κάθε έτος γεννιούνται 300 αρνάκια. Το 25% (75) ο παραγωγός τα διατηρεί για αντικατάσταση των γηρασμένων ενώ τα υπόλοιπα (225) σφάζονται
225 Χ 8κιλά Χ 4€ (η τιμή που έδωσε ο ίδιος αν και πολλές φορές είναι αρκετά παραπάνω 6 -8€) = 7200€
Σύνολο = 34.142+7200 =41.342€
Αν υποθέσουμε ότι δίνει 15.000€ σε ζωοτροφές και άλλα του απομένουν 26.342
ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ………………..που δεν είναι λίγες
Η δουλειά του κτηνοτρόφου είναι από τις πιο δύσκολες που υπάρχουν. Με όλες τις καιρικές συνθήκες πρέπει να είσαι εκεί. Δεν έχει Πάσχα Χριστούγεννα, καλοκαιρινές διακοπές ή απεργίες. Άλλο αυτό και άλλο το δεν αφήνει εισόδημα. Μη λέμε κι ότι θέλουμε
31 Ιανουαρίου, 2013 στις 8:05 μμ
kapetanios
26.342 για πόσους εργαζόμενους? Το κόστος της επένδυσης? Εφορία?
31 Ιανουαρίου, 2013 στις 8:08 μμ
kapetanios
πάντως εάν το ρίξει στις φτηνές εισαγωγές οι πενιχροί πόροι του θα γίνουν **πενιχρότεροι**
31 Ιανουαρίου, 2013 στις 8:32 μμ
σχολιαστης
Το πιο ουσιαστικό είναι ότι μέσα από δύσκολες συνθήκες παράγεται ένα καταπληκτικό προϊόν, η φέτα. Και το κατσικίσιο τυρί θα συμπλήρωνα.
Αν είναι να επιδοτήσει κάποιους το κράτος, τουλάχιστον ας βοηθήσει αυτούς που παράγουν κάτι που αξίζει.
Αλλιώς σε λίγο θα τρώμε τυρί αγελάδας παραγόμενο στους 10όροφους στάβλους της Ολλανδίας. .:)
31 Ιανουαρίου, 2013 στις 8:57 μμ
kapetanios
η μόνη μονάδα που γνωρίζω με 250 περίπου αιγοπρόβατα (και όχι μόνο πρόβατα) ανήκει σε ένα μοναστήρι στην Χαλκιδική την οποία διαχειρίζεται ένας εντελώς τρελός και παλαβός με την κτηνοτροφία μοναχός κοντά στην ηλικία μου με την οποία όμως βγάζει τρελά έσοδα για την μονή. Κ
ι αυτό γιατί στις τιμές έχει επιλέξει την σκληρή πολιτική ( παίζει να έχει για τα προϊόντα που παράγει(κρέας, γάλα τυρί κλπ) τις ακριβότερες τιμές ) αλλά απολαμβάνει μια ιδιαιτερότητα: οι «πελάτες» του είναι αποφασισμένοι (για πολλούς και διαφόρους λόγους–*ένας* εκ των οποίων είναι η ποιότητα) να αγοράσουν από αυτόν – και χωρίς μεσάζοντες .
Την (συμπληρωματική ) τροφή την παράγει μόνος του (είναι ελευθέρας βοσκής ) και η βοήθεια στην μονάδα παραγωγής αμοισθί
Για υπό κανονικές συνθήκες «εκτατική» κτηνοτροφία θαρρώ ότι πρέπει να γίνει τεχνοοικονομική μελέτη για πάνω από 600 ζωντανά –αλλιώς το βλέπω πολύ χλωμό
31 Ιανουαρίου, 2013 στις 9:27 μμ
Γιώργος 1.2
Click to access odigos_neoi_ktinotrofoi.pdf
31 Ιανουαρίου, 2013 στις 11:28 μμ
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
1 Φεβρουαρίου, 2013 στις 11:36 μμ
kapetanios
διάβασα το λινκ (μελέτη του τμήματος ζωικής παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας) που δίνει ο Γιώργος και συγκεκριμένα το 3ο κεφάλαιο που αφορά την προβατοτροφία. Μιλάμε για μια επένδυση που ** κατ ελάχιστον** απαιτεί 220χιλ ευρώ με οικτρές ( και με τις πλέον αισιόδοξες παραδοχές όπως Γάλα στο 1€ , κρέας στα 6€ τιμές που πλέον θα υπάρχουν μόνο στην φαντασία μας) αποδώσεις –κι αυτές βασισμένες εν πολλοίς στις επιδοτήσεις και στο… αφορολόγητο
Με λίγα λόγια οι μεσαίες μονάδες (και άρα και το σύνολο των κτηνοτρόφων μας ) είναι καταδικασμένες 100% . Ελπίζω μονάχα μην πάνε και μπλέξουν τίποτε νέα παιδιά με όλα αυτά που ακούνε και καταστρέψουν τις ζωές τους. Ο Απόστολος Νάστος του ποστ έχει απόλυτο δίκιο
2 Φεβρουαρίου, 2013 στις 12:17 πμ
suspect
Δεν έχει καμία λογική , ηθική ή οικονομική , να επιδοτώ με τους φόρους μου την καταπληκτική φέτα εγώ που έχω δυσανεξία στα γαλακτοκομικά .
Όποιος δεν θέλει να τρώει τυράκι από 10ώροφη φάρμα στην Ολλανδία θα πρέπει να το πληρώνει .
Γενικότερα , είναι και διαισθητικά προφανές οτι είναι αδύνατον να αντέξει ο πρωτογεννής τομέας πολυδιασπασμένος σε μικροιδιοκτησίες , παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις με ντελικατέσσεν και γκουρμεδιές για απαιτητικούς ουρανίσκους .
Το γιατί πρέπει οπωσδήποτε το πρόβατο να βελάζει στα ελληνικά , αν μπορούμε να το έχουμε σε καλή σχέση ποιότητας τιμής απ έξω μου είναι ακατανόητο . Και μη μου πει κάποιος , μα το εμπορικό ισοζύγιο …. Ισορροπημένο ή θετικό εμπορικό ισοζύγιο μπορεί να έχουν και πολύ φτωχές χώρες και πολύ πλούσιες .
9 Ιουλίου, 2013 στις 1:02 πμ
Νικητας
αν δε λυπομουν τα αρνια θα τα σφαζα να τα πετουσα την ωρα που γενιουνται οποιος επειστημονας νομιζει οτι θα τα καταφερει ιδου η ροδος ιδου και το πηδημα. ολοι εμεις της ζωικης παραγωγης ειμαστε ηρωες που τα καταφερνουμε ακομη να παραγουμε γιατι αυτο κανουμε παραγουμε εκ του μηδενος προτογενες πλεοναζμα χαρις στο φηλοτιμο μας.οσο για της επηδοτησης η μαλον το παραμυθη των επηδοτησεων εγω κερδηζα περισσοτερα πριν να ερθουν στην ελλαδα οι επηδοτησεις.και μπορω να το αποδειξω γιατι εχω ακομα τα τιμολογια αγορας ζωοτροφων ,σφαγης και πωλησης του γαλακτος απο την αρχη της δεκαετειας του 80.και μην ξεχνατε την πρωτεινη που χρειαζεστε για να σταθειται σταποδια σας το γαλα τον παιδιων σας το παραγουν καποιοι συγχρονοι σκλαβη γιαυτο πριν τους κατηγορησετε σκεφτηται οτι αυτο παραγεται σημερα ισως σταματηση αυριο και η ασφαλτος δεν τρωγεται η μυιγιες μπορη. ευχαριστω.
9 Ιουλίου, 2013 στις 9:43 πμ
Πάνος
Νικήτα,
καλωσόρισες στην καλύβα!
9 Ιουλίου, 2013 στις 10:07 πμ
σχολιαστης
Τώρα που με την ευκαιρία του σχολίου του Νικήτα, ξαναβλέπω τα σχόλια, να προσθέσω ότι οι τιμές καταναλωτή είναι πανάκριβες, αλλά το θέμα είναι ότι δεν πάει σημαντικό τμήμα στον παραγωγό για να σταθεί στα πόδια του.
Π.χ. ποιος μπορεί να πει πόσο βγάζει ο βασικός συντελεστής της φέτας, ο παραγωγός, από τα 9 ευρώ που πωλείται κατά μέσο όρο.
9 Ιουλίου, 2013 στις 12:34 μμ
Mitsos
Nικήτα συνάδελφε κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και τα μαθηματικά της κτηνοτροφίας που είναι δυστυχώς πλέον αδίστακτα που εγώ πλέον δεν τολμώ να τα κάνω. Εξαφανιζόμαστε αλλά φταίμε και εμείς που δεχτήκαμε οι παλιότεροι τις επιδοτήσεις και τις μπούρδες. Οι παλιότεροι, τα κομματόσκυλα, πρόλαβαν και πήραν κάποια σεβαστά ποσά, αλλά τολμώ να πω ότι είναι πανευρωπαικό το πρόβλημα και δεν είναι μόνο με το κρέας και το γάλα. Η Ευρώπη αποφασίζει να αφήσει ελεύθερες τις εισαγωγές στα πάντα εκτός από τα κινέζικα αυτοκίνητα κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας.. Τυχαίο δεν νομίζω. Πού την πάνε τη δουλειά? Αύξηση της ανεργίας, των ανθρώπων που κάνουν επάγγελμα τη ζωή με επιδόματα, του αλκοολ, των ναρκωτικών κλπ κλπ.. Εκεί την πάνε τη δουλειά πανευρωπαικά, να ζούνε μόνο τα γκόλντεν μπους, η παροχή τραπεζικών υπηρεσιών..
Αφησαν λοιπόν ανεξέλεγκτες τις εισαγωγές από κράτη που είναι τεράστια σε μέγεθος με λίγο σχετικά πληθυσμό που μπορούν να παράγουν για την ώρα φτηνά. Η ποιότητά τους είναι κατώτερη γιατί δεν έχουν τα αρωματικά φυτά των ελληνικών βουνών και οι ράτσες εκτροφής τους δεν είναι σαν τις δικές μας..
Οι ζωοτροφές έχουν πάρει την ανιούσα εκτός των άλλων γιατί υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα, υπάρχουν οι μεσάζοντες και με τις ποσοστώσεις, πιέζουν συνεχώς την Ελλάδα να παράγει ολοένα και λιγότερο. Οι δικοί μας Ευρωβουλευτές δεν πάνε στο ευρωκοινοβούλιο, έχουν δει το βουλευτιλίκι στην Ευρωβουλή ως διακοπές 5ετούς διάρκειας για αυτούς και τις γκόμενές τους με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Ψηφίζονται σημαντικά θέματα για την Ελλάδα και αυτοί δεν μιλούν για τίποτα ή απουσιάζουν ακόμη και της αριστεράς.
Ο Τσαυτάρης κάτι παλεύει να κάνει αλλά τα κυκλώματα και τα συμφέροντα είναι τεράστια. Οι προηγούμενοι όμως οι περισσότεροι ήταν για κλάματα, ιδέα δεν είχαν από γεωργία και κτηνοτροφία. Υποστήριζαν μόνο τοπικά συμφέροντα της εκλογικής του περιφέρειας. Κανένας μακρόπνοος σχεδιασμός για τίποτα.
Μάθαμε οι περισσότεροι να ζούμε σαν τα σπουργιτάκια. Τα τσιγάρα μας και να κεράσουμε καμιά ρακή στο καφενείο το φίλο, το σύντεκνο, τον κωντοχωριανό.. Εγώ πολλές φορές σβήνω το 30 ετών toyota όταν κατεβαίνω τον ψηλορείτη για να μην καίω βενζίνα.. Αλλά πιστεύω ότι αν το θέμα το πάρουμε ζεστά, πιέσουμε για ουσιαστικά πράγματα πανελλαδικά και σε συνεννόηση και με άλλους Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς που και αυτοί πεινούν αλλά λιγότερο από εμάς κάτι μπορεί να βγεί. Συνάδελφε στις εκλογές που έρχονται να σκεφτείς καλά τι θα ψηφίσεις.. Μην μένεις σε πολιτικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.. Και εγώ ΠΑΣΟΚ ήμουνα και το μετανιώνω.. Ψήφο σε νέα κόμματα και σε νέους ανθρώπους που θέλουν κάτι να αλλάξει. Οι παλιοί σχηματισμοί δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην ουσία.
9 Ιουλίου, 2013 στις 1:05 μμ
Πάνος
Μήτσο,
στη Μακεδονία (προφανώς και αλλού) λειτουργούν ήδη μονάδες (ημι- σταυλισμένων) κατσικιών με μηχανικό άρμεγμα, αυτόματες ταϊστρες, σύγχρονο τυροκομικό εξοπλισμό, επιστημονική (δεν κάνω πλάκα) παρακολούθηση κάθε αίγας, ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής ζωωτροφών, ζωή κουραστική μεν αλλά σχεδόν αστική για τους κτηνοτρόφους κλπ. Πόσο μπορεί να αντέξει αυτόν τον ανταγωνισμό ο τύπος της παραγωγής που βλέπουμε στο βίντεο;
9 Ιουλίου, 2013 στις 1:37 μμ
nikos__alfa
Μήτσο
μη σβήνεις το αυτοκίνητο στην κατηφόρα γιατί κινδυνεύεις τζάμπα. Στις κατηφόρες το αυτοκίνητο καταναλώνει Ο καύσιμο γιατί η αντλία βενζίνης σταματά να λειτουργεί εφ όσον κινείται από τη βαρύτητα. 😉
9 Ιουλίου, 2013 στις 1:42 μμ
Pepermint
Μήτσο
…έτσι ακριβώς +++++
9 Ιουλίου, 2013 στις 1:46 μμ
nikos__alfa
Ακριβώς όταν έχουμε ταχύτητα στο σαζμάν και φρενάρει συγχρόνως ο κινητήρας.
9 Ιουλίου, 2013 στις 2:14 μμ
Mitsos
Και εδώ εκσυχρονίστηκαν πολλοί με διάφορους αναπτυξιακούς νόμους. Αλλοι πήγαν καλά, άλλα οι περισσότεροι κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα από τα χρέη.. Η κτηνοτροφία της Μακεδονίας είναι κυρίως εντατικού τύπου. Η κτηνοτροφία της Νοτίου Ελλάδος και των νησιών είναι άλλου τύπου με ζώα που κινούνται σε τεράστια βουνά και χειμάζουν συνήθως σε παραθαλάσσια μέρη. Η σταβλισμένη κτηνοτροφία ως ανακάλυψη βοήθησε στο να παραχθεί προιόν πολύ και να πέσει η τιμή. Ομως έπεσε τόσο η τιμή παραγωγού που με την άνοδο της τιμής των ζωοτροφών κινδυνεύει περισσότερο από την εκτατική γιατί εξαρτάται αποκλειστικά σε τροφές. Επίσης επειδή τα ζώα είναι στοιβαγμένα είναι πιο επηρρεπή σε αρρώστιες και χρειάζονται περισσότερα φάρμακα. Μολύνουν επίσης με τα λύμματα αυτές οι εγκαταστάσεις, ειδικά οι χοιροτροφικές.
Ο Παπασηφάκης στο video συνεχίζει μια διαδικασία που έχει σταματήσει εν πολλοίς. Παράγει εξαιρετικό προιόν που πάει σε ντελικατέσεν και είναι ακριβότερο. Αυτό είναι το ονομαστό τυρί τρύπας, το οποίο παράγεται και ωριμάζει σε θερμοκρασίες που το κάνουν φοβερό. Κανένας ψυκτικός μηχανισμός δεν μπορεί να ωριμάσει έτσι το τυρί. Βγάζω και εγώ μικρές ποσότητες και το δίνω εδώ στην περιοχή σε διάφορους μερακλήδες καταναλωτές σε τιμή χαμηλότερη του Super Market.. μόνο που το ωριμάζω σε ένα πηγάδι μέσα σε μιας δικής μου εμπνεύσεως κατασκευή που το προφυλάσσει από διάφορους εχθρούς. To τυρί αυτό έχει ωριμάσει για τουλάχιστον 6-9 μήνες καμιά φορά και 12 μήνες, ενώ το κοινό τυρί γραβιέρα είναι συνήθως 2-3 μηνών.
Πάνο αμάξια βγάζει και η Hyundai, αμάξια βγάζει και η Ferrari. Αλλο το ένα και άλλο το άλλο. Φέτα βγάζει και η Κίνα, φέτα βγάζει και η Ελλάδα δεν είναι το ίδιο πράγμα για αυτό και δεν πρέπει να έχουν την ίδια τιμή. Η αλητεία είναι να λες ότι πουλάς γραβιέρα Χανίων και να είναι με σκόνη γάλα Βελγίου. Οπως λοιπον η Ferrari το σήμα της το προσέχει και δεν μπορεί κανείς να πει ότι το αυτοκίνητο που παράγει είναι Ferrari γιατί έχει μερικά εξαρτήματα όμοια με το Ferrari, έτσι και η Ελλάς αν θέλει να επιβιώσει στη φέτα και στη γραβιέρα Κρήτης και στα λοιπά ΠΟΠ προιόντα πρέπει να προσέξει γιατί σε λίγο θα είναι πολύ αργά για δάκρυα.. και η μπάλα θα πάρει πρώτα αυτούς που είναι πιο εκσυγχρονισμένοι και χρεωμένοι πρώτους.. και μετά εμάς τους λιγότερο εκσυγχρονισμένους βιολογικούς και παραδοσιακούς cult τύπους που έχουμε μάθει στη φτώχεια.. και δεν έχουμε μάθει στα πολλά δάνεια.
Σήμερα τα καλύτερα προιόντα που παράγονται βγαίνουν εξωτερικό. Το δικό μου μέλι φεύγει Ευρώπη όλο πχ, κρέας στέλνουμε στα Αραβικά εμιράτα κλπ κλπ.. Εδώ θα μένει το κρέας Βουλγαρίας και το χοιρινό του Βελγίου που είναι αρκετά καλό. Οπως η Τυνησία πχ βγάζει πολύ καλό λάδι που εξάγεται, αλλά ο κοσμάκης τρώει σαπουνόλαδα.. Οσο το μεροκάματο πέφτει και η φτώχια με την κρίση αυξάνει αυτό το φαινόμενο θα έρθει και εδώ.
Οσον αφορά τις τιμές στο S/M που ανεβαίνουν, ανεβαίνουν για πολλούς λόγους καύσιμα ακριβά, φόροι, μικρός κλήρος, αλλά κυρίως καρτέλ που ελληνοποιούν. Οι τελευταίοι κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά και θα σου πω γιατί. Κάνει κόπο ο άλλος πχ να παράγει ωραίο προιόν και να φτιάξει όνομα και έρχεται ο άλλος και πουλάει προιόν κατώτερης ποιότητας με το όνομα το δικό σού, και σου χαλάει το όνομα.. Και καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα όπως λέμε..
9 Ιουλίου, 2013 στις 4:05 μμ
Πάνος
Μητσο,
οσο ζω, μαθαινω… 😉
9 Ιουλίου, 2013 στις 4:13 μμ
σχολιαστης
Τι κρίμα να μη μπορούν οι κτηνοτρόφοι μέσα από συνεταιρισμούς να παράγουν οι ίδιοι ζωοτροφές αλλά να το αγοράζουν όσο τους το δίνουν οι άλλοι.