Τι δείχνουν;
- Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα από 3,1 έως 4,6% στην πρόθεση ψήφου
- Ο Καραμανλής θεωρείται καλύτερος από τον Παπανδρέου, για τη δύσκολη δουλειά του πρωθυπουργού. Πολύ καλά πηγαίνει και ο Κανένας.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει την τρίτη θέση και το ΚΚΕ περιορίζεται στην τέταρτη, σε δύο δημοσκοπήσεις. Στις άλλες δύο, οι θέσεις 3 & 4 αλλάζουν. Σημειώσατε Χ. Γεγονός είναι ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντέχει καλά!
- Το κόμμα του Καρατζαφέρη σταθερά περί το 4% (και κάτι)
- Οι Οικολόγοι – Πράσινοι εμφανίζονται σε δύο από τις τέσσερις δημοσκοπήσεις να ξεπερνάνε το 3%. Στις άλλες δύο αναζητούνται, υπό του Ερυθρού Σταυρού: δεν τους έβαλαν στα ερωτηματολόγια οι γκαλοπτζήδες ή το 2,8%, για παράδειγμα, δε γεμίζει το μάτι στο συντάκτη του «Πρώτου Θέματος»; Και να σκεφτεί κανείς ότι το ποσοστό των Ο-Π είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες παραμέτρους, γιατί θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή όχι!
Ερασιτεχνική εκτίμηση: με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ περί το 65% και την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ πάνω από 80%. Με το σταθερό προβάδισμα του Καραμανλή στην «καταλληλότητα». Μετά από ένα πραγματικά εφιαλτικό εξάμηνο για την κυβέρνηση (ΔΕΘ, Βατοπέδι, Δεκεμβριανά, αγροτικά, διεθνής κρίση, Τατουλο- δαλαη-μανώληδες κλπ) η ΝΔ δείχνει ζαλισμένη, αλλά παραμένει σταθερά μέσα στο παιγνίδι.
Όχι γιατί δεν έχει τα μαύρα της τα χάλια, αλλά γιατί απέναντί της, ως μοναδική εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, ορθώνεται ο ΓΑΠ και οι …επιτελικοί κύκλοι του.
39 Σχόλια
Comments feed for this article
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:39 πμ
Παπούλης
Να επισημάνω μόνο τη διαχρονική σοβαρότητα των δημοσκοπήσεων της Public Issue….
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:10 πμ
σχολιαστης
Δώσε βάση στην ερώτηση, τί θα γίνει αν χρειαστουν επαναληπτικές εκλογές με το νέο νόμο. Η διαφορά πάει στις 8.1 μονάδες, το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία και το λογαριασμό πληρώνουν όλα τα μικρά κόμματα.
Συγκράτησε και το θηριώδες 8.5% στη Β’ Αθήνας. Επίσης το ότι η διαφορά στην «καταλληλότητα» έχει πέσει μέσα σ’ ένα μήνα απο τις 12 μονάδες στις 4.
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:34 μμ
nina n
πρώτη φορά γράφω καλημέρα,
Παρατήρησα ότι γνωρίζετε πολλά πράγματα γύρω από την πολιτική, μήπως μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει για τους οικολόγους
Αν βγάλουν βουλευτή θα αλλάζει στη μέση της θητείας του ή όχι
Θα είναι σαν το ΚΚΕ που δίνουν τους μισθούς τους στο κόμμα?
Δηλ. γενικά τι προβλέπετε
Το καταλάβατε ότι ψάχνομαι…
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:36 μμ
Πάνος
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το εύρημα στη δημοσκόπηση του ΕΘΝΟΥΣ, όπου στην ερώτηση για πρόθεση ψήφου σε ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ εκλογές, το ΠΑΣΟΚ παίρνει τα σώβρακα από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ο-Π, προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη «αυτοδυναμία».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=2448796&tag=6307#
Έχω την αίσθηση ότι αυτό το σενάριο θα παίξει (υπόγεια) και στις πρώτες εκλογές. Και θα έχει απήχηση.
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:59 μμ
nik.athenian
Δεν είναι απλή αίσθηση Πάνο. Ρωτώντας και στα ατομικά μας περιβάλλοντα νομίζω το διαπιστώνουμε, σε ένα βαθμό που συνεχώς μεγαλώνει. Θα την πληρώσουν τελικά ΣΥΡΙΖΑ και ΟΠ από το ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ από τη ΝΔ.
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:59 μμ
Πάνος
nina,
καλωσόρισες στην καλύβα!
Στις εκλογές του 2007, όπου ήμουν κι εγώ υποψήφιος, ίσχυαν τα εξής:
– εναλλαγή στο μέσο της θητείας, και
– παραχώρηση του 50% της βουλευτικής αποζημίωσης στο φορέα.
Από τότε δεν άλλαξε τίποτα, φαντάζομαι ότι θα ισχύουν τα ίδια και στις επόμενες εκλογές. Εναλλαγή προβλέπεται και στην ευρωβουλή.
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:04 μμ
σχολιαστης
Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μεζέ και απ’ το ΚΚΕ.
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 5:57 μμ
Πάνος
Σενάρια συνεργασιών: Τι επιδιώκουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ;
Διαψεύδουν κατηγορηματικά οι Οικολόγοι Πράσινοι ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για κυβερνητική συνεργασία, και μάλιστα «σε προχωρημένο στάδιο», με το ΠΑΣΟΚ ή οποιονδήποτε άλλο.
Η παρουσία του Ευ. Βενιζέλου στην πίτα μας στη Θεσσαλονίκη, που τροφοδότησε τις σχετικές φήμες, βασίστηκε σε πρόσκληση που είχαμε στείλει σε ΟΛΑ τα κόμματα.
Η θέση αρχής των Οικολόγων Πράσινων υπέρ των συνεργασιών και κατά των αυτοδύναμων κυβερνήσεων είναι πάγια: δεν αναφέρεται ειδικά στη σημερινή πολιτική συγκυρία και δεν οδηγεί αναγκαστικά σε επιλογές κυβερνητικών συνεργασιών.
Θέλουμε να συμβάλουμε σε ριζικές αλλαγές πολιτικών και όχι απλώς να αναπαλαιώσουμε ένα πολιτικό σύστημα που έχει φτάσει στα όρια του. Ζητήματα συνεργασιών θα συζητηθούν, με συμμετοχή όλων των μελών μας, μόνο αν το επιβάλουν τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Προς το παρόν οι θεσμικοί μας στόχοι επικεντρώνονται στην προσπάθεια να εκλέξουμε τουλάχιστον έναν πράσινο Έλληνα ευρωβουλευτή τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά και να εκπροσωπηθούμε στην Ελληνική Βουλή όποτε γίνουν εθνικές εκλογές.
Τόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις όσο και κυρίως η εικόνα που έχουμε από την άμεση επαφή μας με τους πολίτες δείχνουν ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα εκλέξουν βουλευτές για το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι έτσι αναμενόμενο το ενδιαφέρον τόσο των πολιτών όσο και των ΜΜΕ για το τι επιδιώκουν πολιτικά οι Οικολόγοι Πράσινοι και ποια είναι η στάση τους σε θέματα συνεργασιών.
Θα θέλαμε να κάνουμε ξεκάθαρο από την αρχή ότι οι δικές μας πολιτικές αξίες επιδιώκουν το δημόσιο διάλογο και τη διαφάνεια στις σχέσεις των κομμάτων μεταξύ τους και με την κοινωνία, οπότε οι όποιες θέσεις μας θα είναι δημόσιες και δεν θα προχωρούσαμε σε συμφωνίες που θα διαμορφώνονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Φήμες ότι «υπάρχουν ήδη συμφωνίες», επίσημες ή ανεπίσημες, για κυβερνητική συνεργασία μας με το ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις πολιτικές αξίες που εκπροσωπούν οι Οικολόγοι Πράσινοι και όσοι δείχνουν να τους εμπιστεύονται. Αν είχαμε αποφασίσει να κάνουμε κάποια σχετική διαπραγμάτευση ή συνεννόηση, ή είχαμε γίνει αποδέκτες τέτοιων προτάσεων θα το δημοσιοποιούσαμε. Τέτοιες πολιτικές κινήσεις και διαδικασίες απαιτούν δημόσια συζήτηση και διαφάνεια.
Με δεδομένο ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και των προτεραιοτήτων της πολιτικής, στοχεύουμε με τη δική μας εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας να μην μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση ώστε να προωθηθούν σημαντικές αλλαγές σε θέματα διαφάνειας, αντιμετώπισης της διαφθοράς, αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της οικολογικής βιωσιμότητας. Μια μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ θα ήταν εμπόδιο σήμερα για τις αναγκαίες αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και το περιβάλλον.
Είναι πιθανό διάφορες φήμες να αντανακλούν απόψεις ή ευχές δημοσιογράφων ή και να απηχούν σκέψεις που συζητιούνται στο ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η θέση των Οικολόγων Πράσινων υπέρ των πολυκομματικών κυβερνήσεων και κατά των αυτοδυναμιών, είναι πάγια, και δεν αναφέρεται ειδικά στη σημερινή πολιτική συγκυρία.
Είναι λογικό τόσο οι πολίτες όσο και οι Οικολόγοι Πράσινοι να μην έχουμε ακόμη πειστεί για το αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για προγραμματικές συμφωνίες των Οικολόγων Πράσινων με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα. Για να γίνουν εφικτές οποιεσδήποτε συνεργασίες πρέπει –τουλάχιστον όσον αφορά στους Οικολόγους Πράσινους– να υπάρχουν σαφείς θεματικές πλειοψηφίες στην κοινωνία, αλλά και να στραφούν τα υπόλοιπα κόμματα προς πιο οικολογικές/πράσινες θέσεις και πολιτικές όχι μόνο στα λόγια ή για επικοινωνιακούς λόγους αλλά με πολύ σοβαρές ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ όσον αφορά στην εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα, απαιτούνται δεσμεύσεις στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, που έχουν αποτελέσει πληγή για την Ελλάδα μέχρι τώρα και που αποτελούν κεντρικό μας ζήτημα σε όλα τα επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συζητήσουν αν και όταν προκύψουν παρόμοια θέματα δημοκρατικά, με συμμετοχή όλων των μελών μας, και μόνο αν το επιβάλουν τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Κριτήριο δεν θα είναι η επιδίωξη για μερίδιο εξουσίας, αλλά ο στόχος μας να επηρεάσουμε σε οικολογικότερες κατευθύνσεις το σύνολο του πολιτικού φάσματος.
Η Εκτελεστική ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
των Οικολόγων Πράσινων
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:07 μμ
Πάνος
Η φάκα είναι καλά στημένη: αν στις εκλογές εκλογές, δε μπουν οι Ο-Π στη Βουλή και έχει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ, όλες οι συζητήσεις για συνεργασία έχουν φιλολογικό χαρακτήρα. Αν μπουν οι Ο-Π στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτοδυναμία, θα μπει το δίλημμα: στήριξη του ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ή νέες εκλογές για αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και …έξοδο των Ο-Π από τη Βουλή.
Με βάση αυτά τα καθόλου απίθανα σενάρια, οι Ο-Π θα πρέπει να προετοιμαστούν αναλόγως και εγκαίρως: είναι αντιφατικό, αλλά η ενδεχόμενη επιτυχία στις επόμενες εκλογές μπορεί να τους οδηγήσει σε έξοδο από τη Βουλή αμέσως μετά.
Αν, όπως λέει η Γραμματεία
«…οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συζητήσουν αν και όταν προκύψουν παρόμοια θέματα δημοκρατικά, με συμμετοχή όλων των μελών μας, και μόνο αν το επιβάλουν τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές»
…τότε όποια συζήτηση και να κάνουν ΔΕΝ θα έχει την παραμικρή επίπτωση στις πολιτικές εξελίξεις.
Η πολιτική των συμμαχιών, όποια κι αν είναι, πρέπει να είναι σαφής και να εξαγγέλεται στο σωστό timing. Κι αυτό είναι τώρα. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο (=τις πρώτες κάλπες) το πουλάκι θα έχει πετάξει.
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:40 μμ
aaron
Το μισο της αποζημιωσης στο κομμα ισχυει για τους ΟΠ και για τις ευροεκλογες ; Ξερει κανεις τιποτα ;
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 8:53 μμ
Πάνος
Ισχύει, διότι το προβλέπει το καταστατικό (παρ.15.2.γ):
«Μέλη που εκλέγονται σε θεσμικά όργανα υποχρεούνται να καταβάλουν στο φορέα το 50% της αποζημίωσής τους»
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:24 μμ
Ενη Καπαζογλου
Ενα κομμα δεν μιλαει για «σεναρια» αλλα για τις «θεσεις» του σε καποια θεματα.
«να υπαρχουν σαφεις θεματικες πλειοψηφιες στην κοινωνια». (μπορει καποιος να εξηγησει την εννοια αυτης της εκφρασης?)
Και το «αποκορυφωμα». «Απαιτουνται δεσμευσεις (υποτιθεται απο τα αλλα κομματα), στα θεματα καταπολεμησης της διαφθορας».Αν ειναι δυνατον να φαντασθει κανεις οτι θα υπαρξει κομμα που θα αφηνει «αμφιβολιες» για τη θεληση του για «καταπολεμηση της διαφθορας»!!!!!!
Πανο, λυπαμαι, αλλα δεν αντεξα!!!!!
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:29 μμ
Πάνος
Ένη,
να μη λυπάσαι καθόλου! 😉
Το κείμενο της Γραμματείας είναι από τα πλέον απογοητευτικά, που έχω δει τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να αντικατοπτρίζει την έλλειψη επεξεργασμένης (ουσιαστικά και όχι στο στυλ «είπαμε δυο κουβέντες») θέσης του φορέα – καθώς και την εμφανή δυσκολία πραγματικής επαφής με την πολιτική πραγματικότητα.
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:40 μμ
aaron
Ενη
το κείμενο μοιαζει με παιδιαριστικο ποιηματακι. Δεν έχει ιχνος πολιτικης σκεψης. Πολυ πιιθανα γιατι απο πισω δεν υπαρχουν θεσεις, η υπαρχουν ομιχλωδεις αχταρμαδες που, τα ασθενη μυαλα καποιων, τα μπερδευουν με θεσεις.
15 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:06 μμ
Ενη Καπαζογλου
Και επισης προσεχει κανεις οτι η προσεγγιση του σε οτι αφορα τα αλλα δυο κομματα δλδ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ,βρισκεται στον ιδια «παραλληλη τροχια», ανευ καμιας διαφορας, ολα ιδια και μεις με ολους.
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 1:34 πμ
Καναλιώτης
Για τις συμμαχίες.
Έφηβος : Τι γνώμη έχετε για τις συμμαχίες; Για παράδειγμα, αν γίνει αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις και η επόμενη βουλή είναι αυτή των γκάλοπ δηλαδή δεν θα υπάρξει αυτονομία, μπορεί να ζητηθεί από τους Οικολόγους Πράσινους να συμμετέχουν σε κυβέρνηση συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ; Ποια θα είναι η στάση σας τότε; Με τα άλλα κόμματα;
Νίκος Χρυσόγελος : Χωρίς την πολιτική πίεση από τους Οικολόγους Πράσινους ως αυτόνομης πολιτικής δύναμης δεν προωθούνται αλλαγές. Δείτε, η παρουσία και μόνο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ αναγκάζει την κυβέρνηση και τα κόμματα να αρχίσουν να μιλάνε για τα θέματα της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος που ήταν για πολλά χρόνια στο περιθώριο. Η βαθιά και πολύπλευρη κρίση απαιτεί νέες πολιτικές προτάσεις, αυτοί που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δεν έχουν αξιοπιστία ώστε να επιλύσουν τα προβλήματα.
Τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν απογοητεύσει ή και εξοργίσει τους πολίτες, ιδιαίτερα τα κόμματα εξουσίας που είναι υπεύθυνα για την γενικευμένη διαφθορά, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την υποβάθμιση των πόλεων, την οικονομική και κοινωνική κρίση αλλά και τα μικρότερα κόμματα τα οποία παραμένουν μόνο στην κριτική και ελάχιστα επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων με πολιτικές παρεμβάσεις και ολοκληρωμένες και συνεκτικές προτάσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ήρθαμε για να επιβεβαιώσουμε ότι τα πράγματα δεν αλλάξουν, αντίθετα επιδιώκουμε να αλλάξουμε τις πολιτικές, να πιέσουμε και τα ίδια τα κόμματα να αλλάξουν.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν είμαστε δογματικοί ούτε καιροσκόποι. Η πολιτική μας βασίζεται σε αξίες και μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα. Πρώτη προτεραιότητα είναι φυσικά να αποκτήσουμε μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική επιρροή, και να μπούμε οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, διαφορετικά δεν έχει νόημα η συζήτηση. Αυτό από μόνο του θα ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και θα προκαλέσει μετατόπιση της κεντρικής πολιτικής συζήτησης για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν και θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο πια στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά και στην κοινωνία.
Δεν είμαστε υπερόπτες να πιστεύουμε ότι μόνο εμείς έχουμε την απόλυτη αλήθεια, αλλά τα σημερινά κόμματα πρέπει να αλλάξουν πολύ. Χωρίς βαθιές αλλαγές στα κόμματα δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για συνεργασία μας μαζί τους σε κυβερνητικό επίπεδο. Η δική μας παρουσία θα αναγκάσει και τα άλλα κόμματα να αλλάξουν.
Από άποψη στρατηγικής οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν είμαστε ούτε υπέρ της άνευ όρων συμμετοχής μας σε κυβερνήσεις, απλώς για να πάρουμε και εμείς καρέκλες και μέρος στη διανομή προνομίων και εξουσιών, αλλά ούτε και υπέρ της άρνησης σε κάθε περίπτωση της συμμετοχής μας σε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το κριτήριο μας για τη συμμετοχή ή όχι είναι αν μπορούμε να επιφέρουμε βαθιές κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές αλλαγές για τη βιωσιμότητα και μια μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών σε θέματα λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών που επηρεάζουν τη ζωή τους. Η δυνατότητα αλλαγών, η προγραμματική συμφωνία με δημόσιο και δεσμευτικό τρόπο, η απαλλαγή του κράτους από τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφορά, η βαθιά αλλαγή όλων των επιμέρους πολιτικών προς πράσινη/οικολογική κατεύθυνση είναι αυτά που θα καθορίσουν την απάντησή μας για τη συμμετοχή μας ή όχι σε ένα κυβερνητικό σχήμα, αν το φέρουν οι συνθήκες. Απαντήσεις πρέπει να δοθούν όμως και από τα άλλα κόμματα στις ερωτήσεις που θα θέσουμε.
12.2.2009
http://efhbos.wordpress.com/2009/02/12/xrysogelos/
Χωρίς να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις και αυτό το κείμενο, είναι σαφώς πιο πολιτικό και δίνει κεντρικές κατευθύνσεις (άσχετα αν εγώ διαφωνώ).
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:52 πμ
Καναλιώτης
Βέβαια και αυτό είναι επίκαιρο
https://panosz.wordpress.com/2008/08/20/ecogreens-5/
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:45 πμ
Πάνος
Βέβαια, αλλά μια πραγματικά μεγάλη συζήτηση περί συνεργασιών έχει γίνει εδώ:
https://panosz.wordpress.com/2008/09/12/tsipras-2/
*
Οι «κεντρικές κατευθύνσεις» είναι γενικόλογες και θεωρητικές. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι.
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:57 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Στην πολιτική υπάρχουν δυο τρόποι, για να πετύχεις τη φθορά του αντιπάλου.
• Με το να πας με το δικό σου μονοκομματικό μπλοκ και με τις ισχυρές θέσεις σου (και πλειοψηφίες), να επιβάλεις τις απόψεις σου.
• Με το πετύχεις χαλαρή συνεργασία, με πρόσωπα κοινής αποδοχής, ή εμβολίζοντας τον αντίπαλο χώρο, με την μεταγραφή (τη συνεργασία) από στελέχη, τών αντιπάλων σου, που έχουν κοινωνική απήχηση.
Στην πρώτη περίπτωση, κυβερνηθήκαμε μέχρι σήμερα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Στη δεύτερη περίπτωση, το χρησιμοποίησε εύστοχα ο Σαρκοζί, για να διαλύσει το Σοσιαλιστικό κόμμα. Πήρε ως μεταγραφή σημαντικά σοσιαλίζοντα στελέχη και διεύρυνε την κοινωνική του βάση.
• Μια άλλη περίπτωση που ισχύει κι απευθύνεται σε χαλαρούς σχηματισμούς, με περιορισμένη πολιτική, όπως λ.χ. οι Οικολόγοι Πράσινοι, είναι η αποφλοίωση του χώρου τους.
Με παράλληλες δράσεις και παρουσιάσεις οικολογικών δραστηριοτήτων, που επιχειρούν άμεσα ή έμμεσα τα κόμματα εξουσίας, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο, πολιτικής συσπείρωσης (στην οικολογία), που επιχειρείται (από πολίτες στους ΟΠ), δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Δηλαδή, εμείς (οι ισχυροί), έχουμε παράλληλες οργανώσεις (ΜΚΟ), που στρέφουν το θυμικό της κοινωνίας, στην προστασία του περιβάλλοντος. Ενεργοποιούνται έτσι τα κόμματα, από την πίεση των πολιτών. Οι πολιτικοί οδηγούνται σε …πράσινες λύσεις. Μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού, που εύστοχα επιχειρεί ο Σκάι στην Ελλάδα, από τις παράλληλες ( υπερκομματικές του) δράσεις. Έτσι το «φρούτο» των άγνωστων Οικολόγων, μαδάει από μόνο του.
Εκεί λοιπόν φαίνεται η αδυναμία σου να αντιπροτείνεις πολιτική. Όταν φωνάζεις το Βενιζέλο κι όταν τρέχεις στο κάθε παρατρεχάμενο για προβολή, όταν δεν έχεις προσωπικότητα, αργά ή γρήγορα, θα σε ρουφήξει η «μαύρη τρύπα» του δυνατού. Άντε τότε εσύ ο «μικρομέγαλος», να φορέσεις τακούνια, για να δείξεις ψηλότερος και να πεις σαν την «Lolita»: Κοιτάχτε είμαι εδώ, δεν σας κάνω; Ορίστε και το μπούστο μου. Φούσκωσε…
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:49 πμ
bioannis
@ ααρον: «το κείμενο μοιαζει με παιδιαριστικο ποιηματακι. Δεν έχει ιχνος πολιτικης σκεψης. Πολυ πιιθανα γιατι απο πισω δεν υπαρχουν θεσεις, η υπαρχουν ομιχλωδεις αχταρμαδες που, τα ασθενη μυαλα καποιων, τα μπερδευουν με θεσεις.»
Να χαρώ την αναλυτική ικανότητα και τη διεισδυτικότητα πίσω από τους αχταρμάδες. Ιδού:
1ος αχταρμάς (και παιδιάστικη θέση)
«είμαστε από θέσεις αρχής εναντίον των μονοκαομματικών κυβερνήσεων»
2ος αχταρμάς (και άλλα λόγια να αγαπιώμαστε)
«για οπιαδήποτε ενδεχόμενη συνεργασία να ένας αχταρμά: «οι δικές μας πολιτικές αξίες επιδιώκουν το δημόσιο διάλογο και τη διαφάνεια στις σχέσεις των κομμάτων μεταξύ τους και με την κοινωνία, οπότε οι όποιες θέσεις μας θα είναι δημόσιες και δεν θα προχωρούσαμε σε συμφωνίες που θα διαμορφώνονταν πίσω από κλειστές πόρτες.»
Τρίτος αχταρμάς (και λοιπές άλλες γενικούρες)
«επιδιώκουμε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και των προτεραιοτήτων της πολιτικής»
Τέταρτος αχταρμάς (και ομολογία έλλειψης θέσης)
«να προωθηθούν σημαντικές αλλαγές σε θέματα διαφάνειας, αντιμετώπισης της διαφθοράς, αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της οικολογικής βιωσιμότητας.»
Πέμπτος αχταρμάς (δεν μας αρέσουν οι συνεργασίες: 5 κόμματα 1 πολιτική)
δεν «έχουμε ακόμη πειστεί για το αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για προγραμματικές συμφωνίες των Οικολόγων Πράσινων με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα.»
Και τελευταίος αχταρμάς (για να μην πέσουν, τόσοι πολλοί αχταρμάδες βαρείς εις το στομάχι)
«Κριτήριο δεν θα είναι η επιδίωξη για μερίδιο εξουσίας, αλλά ο στόχος μας να επηρεάσουμε σε οικολογικότερες κατευθύνσεις το σύνολο του πολιτικού φάσματος.»
Υ.Σ
«Κοιτάχτε είμαι εδώ, δεν σας κάνω; Ορίστε και το μπούστο μου. Φούσκωσε…»: Μιχάλη Μιχελή, με έκανες να νοιώσω την ανωριμότητά μου. Απο το θαυμασμό (σου) μεταφέρθηκα ταχέως στον απελπισμένο σκεπτικισμό. Κάτι έγινε με την πυξίδα, αγαπητέ, μάλλον φτάσαμε στον βόρειο πόλο. Ευτυχώς ο σεβασμός στο πρόσωπό σου παραμένει ακέραιος.
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:54 πμ
bioannis
«Ημερίδες για την οικονομική κρίση και την Πράσινη Οικονομία/ Green New Deal διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι:
Ημερίδα με θέμα «Οικονομική Κρίση και Πράσινη Οικονομία/Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο» διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Αθήνα την Παρασκευή 20/2, ώρα 14.00-21.30 στο ξενοδοχείο Ιμπέριαλ (πλατεία Μεταξουργείου)
Σε αυτή συμμετέχουν ως ομιλητές μεταξύ άλλων πανεπιστημιακοί (Θ. Πελαγίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, Α. Ξεπαπαδέας, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Λ. Λουλούδης, αντιπρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Γ. Καλλής, καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, Θ. Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος), οικονομολόγοι, εκπρόσωποι ΜΚΟ (Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης), ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Pierre Jonckheer, υπέυθυνος για θέματα οικονομίας καθώς και ο βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Ηans-Josef Fell, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας, τεχνολογίας και φυσικών πόρων.»
Αυτός και αν είναι αχταρμάς !!
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 10:05 πμ
Dralion
Το σημαντικοτερο συμπερασμα ολων των δημοσκοπησεων βρισκεται στο ποστ, αλλα δεν το σχολιαζει κανεις.
Αντιγραφω:
«Μετά από ένα πραγματικά εφιαλτικό εξάμηνο για την κυβέρνηση (ΔΕΘ, Βατοπέδι, Δεκεμβριανά, αγροτικά, διεθνής κρίση, Τατουλο- δαλαη-μανώληδες κλπ) η ΝΔ δείχνει ζαλισμένη, αλλά παραμένει σταθερά μέσα στο παιγνίδι.»
Αυτη η φραση – την οποια θεωρω σωστη – θα επρεπε να απασχολησει τους κοινωνιολογους και τους ψυχολογους, οχι μονο τους πολιτικους.
Ενα και μοναδικο απο αυτα τα σκανδαλα θα εριχνε την κυβερνηση σε οποιοδηποτε μη-Μπανανισταν κρατος.
Οι ελληνες τρωνε στην μαπα επι 6 χρονια τωρα τα σκανδαλα με ρυθμο 1 ανα τριμηνο και *εξακολουθουν* να ψηφιζουν την ιδια κυβερνηση.
Αυτο το φρικιαστικο γεγονος, μονο εμενα εντυπωσιαζει;
Με τετοια κυβερνηση, το Πασοκ θα επρεπε να εχει ποσοστο τουλαχιστον 70% – 80% . Τα σημερινα ποσοστα του Πασοκ δειχνουν το ποσο ξωφλημενο ειναι αυτο το κομμα.
Οσο για τους Ο-Π, καθε συζητηση για συμμαχιες και συνεργασιες ειναι της πλακας. Συγνωμη για τον χαρακτηρισμο, αλλα ειναι αφελεια (χοντρη μαλιστα) να αγωνιας για το αν θα βγαλεις εναν και μοναδικο βουλευτη και να σε απασχολει το ερωτημα αν θα συνεργαστεις, με ποιον θα συνεργαστεις, τους ορους που θα βαλεις κλπ. Αυτα ειναι θεωρητικουρα.
Περιμενει κανεις τοσο οριακο εκλογικο αποτελεσμα, ωστε ολα να κριθουν απο εναν βουλευτη; Μπορει κανεις να προβλεψει απο σημερα την κατανομη των εδρων με ακριβεια μιας εδρας;
Αν οχι, τι ακριβως συζηταμε και γιατι το κουραζουμε;
Οταν με το καλο οι ΟΠ βγαλουν 10-15 βουλευτες, τοτε να κουβεντιασουμε για συνεργασιες και συμμαχιες. Με εναν βουλευτη (και αν… ) που πας;
Ολες ανεξαιρετως οι κουβεντες περι συνεργασιων κλπ. βλαπτουν τους ΟΠ. Μονο χαμενοι μπορουν να βγουν απο τετοιες κουβεντες, ασχετα απο τις θεσεις η τις «θεσεις» που παρουσιαζουν.
Δεν ειμαι της λογικης «η ολα η τιποτα». Σαν ψηφοφορος, περιμενω απο τους ΟΠ να κανουν πολιτικη, οχι να μοιραζουν καρεκλες.
Μονο με την πολιτικη (για την ακριβεια: την Πολιτικη Οικολογια) μπορεις να αλλαξεις την νοοτροπια μιας κοινωνιας σε βαθος.
Αν καταφερεις να αλλαξεις τα μυαλα, δεν θα χρειαζεται να ανησυχεις για την μια καρεκλιτσα. Αν αλλαξει η νοοτροπια των ελληνων, οι ΟΠ θα βγαλουν τοσους βουλευτες, που θα μπορουν να διαπραγματευτουν οτι συμμαχια θελουν, με τους ορους που θελουν.
Αλλιως οι ΟΠ ειναι καταδικασμενοι εσαει να παρακολουθουν με αγωνια το καθε δημοψηφισμα και να μετρανε το 0.1 της εκατοστιαιας μοναδας.
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:20 πμ
Πάνος
Dralion,
κάπου έχεις μπερδευτεί, δεν υπάρχει ένας (1) βουλευτής. Είσοδος στη Βουλή =3% = 8 βουλευτές, μίνιμουμ.
Και αν από το ΠΑΣΟΚ λείπουν δυο-τρεις για να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (=151) καταλαβαίνεις πόσο επειγόντως πρακτική είναι αυτή η συζήτηση.
Προσωπικά είμαι υπέρ μιας κουλτούρας συνεργασιών (που υπάρχει στους Ο-Π). Ταυτόχρονα λέω ότι η πιθανή / ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται εξαιρετικά σοβαρή και έγκαιρη προετοιμασία (και συζήτηση για το πως και τι, εντός του φορέα ΚΑΙ με τους φίλους/ ψηφοφόρους). Αυτό το δεύτερο όχι μόνο λείπει, αλλά μετατίθεται (αυτοκτονικά) για τότε που το ΠΑΣΟΚ θα έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι (=επαναληπτικές εκλογές, όπου θα σαρώσει) στα χέρια του.
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 11:33 πμ
Dralion
Πανο, ευχαριστω. Οντως ειχα «ξεχασει» το γεγονος οτι 3% = 8 εδρες.
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:28 μμ
aaron
bioannis
Αχταρμαδες ειναι. Δηλ. νεφελωδεις αοριστιες γιατι δεν ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ το ΠΩΣ. Στο ΠΩΣ θα κολλησει το σίδερο.
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:15 μμ
Καναλιώτης
Έχεις δίκιο. Έτσι ακριβώς είναι. Και θα βρεθούν μπροστά σε απρόοπτες καταστάσεις. Και όχι μόνο με τις συμμαχίες αλλά και με άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το «Μακεδονικό».
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 5:28 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Ελάτε βράδυ σπίτι. «Home made party»!
Έχω, τρεις όρνιθες στην ταράτσα. Για τα φρέσκα αυγουλάκια. Έχω κι ένα κόκορα, που ξεφωνίζει κι έχει αναστατώσει τη γειτονιά.
Θα τον σφάξω, για να ησυχάσω από τις γκρίνιες. Θα τον μαγειρέψω με πατάτες, που έβγαλα, από το χωράφι της πιλοτής.
Θα φτιάξουμε και καμιά σαλάτα, από τα μαρούλια και τα καρότα του μπαλκονιού.
Ο Γιάννης θα φέρει πορτοκάλια, που έκοψε από τον ακάλυπτο της πολυκατοικίας.
Η Μαίρη, έχει βράσει σταμναγκάθια, που μάζεψε στην ταράτσα της.
Η Ευανθία, θα βάλει τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, που έβγαλε από παρτέρι του δρόμου.
Ο Δημήτρης, μανιτάρια και μπρόκολα, που καλλιεργεί στο απέναντι άκτιστο οικόπεδο, που περιμένει να γίνει πολυκατοικία. Μια χαρά θα περάσουμε, με την πράσινη παρέα.
Α, ξέχασα. Αν είμαστε και τυχεροί, θα μας φέρει γάλα κι ο Νώντας.
Θ’ αρμέξει μου είπε την αγελάδα, που έχει στο ημιυπαίθριο γκαράζ.
Ότι περισσέψει, θα τα πάμε αύριο στη λαϊκή, για να φάνε κι οι φτωχοί.
Εφαρμογή στην πράξη:
ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΡΙΖΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. (Εισήγηση της Ομάδας Οικονομίας προς το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων).
• Αστικούς κήπους, με ατομικές ή συλλογικές καλλιέργειες ειδών διατροφής για αυτοκατανάλωση, σε ακάλυπτους πολυκατοικιών, ταράτσες, μπαλκόνια, αυλές, ή άκτιστα οικόπεδα.
Πάντως για να εξηγούμαστε! Μην μου ζητήσετε να σας δώσω, stuff, από τις γλάστρες με τη φούντα, που έχω στο παράθυρο του μπάνιου. Κρατάω το καλό πράγμα, για να το καπνίσω με τον Γιωργάκη, όταν θα πανηγυρίζουμε τη συνεργασία μας…
Μιχάλης Μιχελής
16 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:24 μμ
Μαύρο πρόβατο
😆
😆
😆
Όμως, κυρίες και κύριοι, δεν είναι της μόδας αυτά τ’αστεία. Βρείτε κάτι άλλο:
-γιατί οι κότες ψόφησαν από ηλίαση
-πάνω στις πατατιές έχουνε στάξει όλοι οι καταλύτες των ΙΧ της πολυκατοικίας
-τα μαρούλια του μπαλκονιού τα φάγαμε τον προηγούμενο μήνα-φτάνουν δε φτάνουν για δυό σαλάτες το χρόνο
-ο ακάλυπτος δεν κάνει πορτοκάλια
-τα σταμναγκάθια έχουν ψόφιες κότες της ταράτσας ανάμεσα
-τα σκορδοκρέμμυδα στο παρτέρι τα φάγαν τα γατόσκυλα
-ο Δημήτρης που καθάριζε τα μπρόκολα τρυπήθηκε από μια σύριγγα
-μόνο η αγελάδα είναι μια χαρά, την έχουν υιοθετήσει όμως κάτι ινδοί και δε αφήνουν να την πλησιάσει κανείς.
Έτσι , πήγαμε στο οργκάνικ σούπερ μάρκετ της γωνίας να ψωνίσουμε. Χεστήκαμε, φτωχοί είμαστε;
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 3:52 πμ
aaron
Οι αστικοι κηποι δεν δουλευουν ετσι. Ουτε σε ακάλυπτους πολυκατοικιών, ουτε σε ταράτσες, ουτε σε μπαλκόνια, ουτε σε αυλές. Αν μιλαμε για αστικους κηπους. Ειναι αλλο πραμα. Οποιος το’γραψε ειναι απλως για φυτεμμα ο ιδιος. Αν θελει ας ερθει σε επικοινωνια με το μπλογκ να του δωσουμε στοιχεια. Ειναι ενα τελειως αλλο πραμα. Οταν ελεγα εχτες για αχταρμαδες ειχα δικιο. Tωρα φαινεται και στην πραξη.
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:33 πμ
bioannis
Μπράβο ρε aaron … να απονείμεις και ένα βραβείο στον εαυτό σου, επι τη ευκαιρεία της απόδειξης στην πράξη, βρε !!
Είναι ολοφάνερο, αχταρμάς η κατάσταση.
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 7:48 πμ
Πάνος
βιογιάννη,
«έπεισες» χθες το σχολιαστή να δηλώσει ότι δεν θα ανακατευτεί ξανά με θέματα που αφορούν τους Ο-Π, θέλεις να κάνεις σήμερα το ίδιο με τον aaron;
Δεν είναι και δύσκολο, ξέρεις… Λίγη προσπάθεια ακόμα χρειάζεται… 😉
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 8:21 πμ
bioannis
Έχω τόση δύναμη ρε Πάνο ; Μπράβο μου !!
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:11 πμ
Πάνος
Δύναμη να προγκάς ανθρώπους μακριά από τους Ο-Π; Περισσότερη απ’ όση φαντάζεσαι! 😉
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:28 πμ
Πάνος
“…οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συζητήσουν αν και όταν προκύψουν παρόμοια θέματα δημοκρατικά, με συμμετοχή όλων των μελών μας, και μόνο αν το επιβάλουν τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές”
Αυτά λέει η ανακοίνωση της Γραμματείας των Ο-Π. Ας δούμε τώρα τι λέει και η κοινή λογική.
Κυριακή, εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία, οι Ο-Π με 8 βουλευτές. Τίθεται το ερώτημα: συνεργασία ΠΑΣΟΚ με Ο-Π ή νέες εκλογές.
Ξέρετε πόσος χρόνος (θα) υπάρχει, για να απαντηθεί το ερώτημα; Τρεις (αριθμητικά: 3) μέρες. Μετά η εντολή θα δοθεί στο δεύτερο κόμμα, δηλ. τη ΝΔ. Σε αυτές τις 3 μέρες μπορούν να συμβούν τα πάντα, εκτός από όσα υπόσχεται η Γραμματεία για συζήτηση με συμμετοχή όλων των μελών.
Γιατί ακόμα κι αν προλάβει να γίνει συνέδριο, ο χρόνος για διαβούλεση, ζύμωση κλπ είναι ανύπαρκτος. Με δεδομένο ότι στους Ο-Π έχουν ήδη εκφραστεί ποικίλες (και αποκλίνουσες) απόψεις για το θέμα.
Που σημαίνει ότι θα πάμε ξυπόλητοι στ’ αγκάθια, αν περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα στρατηγικά πολιτικά ερωτήματα την τελευταία στιγμή.
Συνεπώς, και η «συζήτηση» με το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ουσιαστικά άνευ όρων, με δεδομένο το δίλημμα συνεργασία ή άμμεσες επαναληπτικές εκλογές (και εξαφάνιση των Ο-Π από τη Βουλή, όπως δείχνουν ΤΩΡΑ οι δημοσκοπήσεις για τις οποίες συζητάμε σε αυτό το ποστ)
Εγώ αντιλαμβάνομαι το θέμα ως καθαρή εξήγηση όχι με το ΠΑΣΟΚ, αλλά με τους πολίτες που επιλέγουνν να ψηφίσουν ΟΠ: ναι, προτείνουμε συνεργασία, με αυτούς τους όρους. Όχι, δε θέλουμε συνεργασία γι’ αυτό και γι’ αυτό.
Αν δεν υπάρξει έγκαιρα αυτή η καθαρή συνενόηση, τότε οι ΟΠ θα οδηγηθούν με μαθηματική βεβαιότητα στα αδιέξοδα διλήμματα των 3 ημερών – και μετά άντε να ξαναφέρεις πίσω όσους θα την κάνουν. Και δεν εννοώ μονάχα τους ψηφοφόρους των Ο-Π που θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, τη δεύτερη Κυριακή.
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 9:41 πμ
fifi
Αν η λύση στην παρουσα οικονομική κρίση ήταν θέμα τεχνικό , οι Ευραωπαίοι και Αμερικανοί φίλοι δεν θα περίμεναν κανέναν από μας για να ξεπεραστεί. Δυστυχώς το θέμα είναι δομικό του συστήματος. Όταν λέμε δομικό εννοούμε βέβαια ότι η επίλυσή του θα έχει «παράπλευρες απώλειες», όχι σε κτήρια αλλά σε ανθρώπινο δυναμικό. Η βίαια αλλαγή έρχεται και δεν φαίνεται κανείς να θέλει να το δεί και πολύ περισσότερο να το αντιμετωπίσει. Βέβαια θα περίμενα οι Ο-Π να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση, πράγμα που δεν βλέπω. Τώρα εαν μαζευτούν οι μισοί Πανεπιστημιακοί της χώρας και μιλάνε για την οικονομία δεν λέει και τίποτα. Το ζητούμενο τώρα δεν είναι οι τεχνικές υπάρχουν ειδικοί περισσότεροι από όσους χρειαζόμαστε. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική και το όραμα.( Η υποψήφια βουλευτής των Ο-Π ΜΒ απαντούσε με την ίδια διπλωματική γλώσσα που απαντούν σε δύσκολες ερωτήσεις οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.!) Ειμαι απαισιόδοξη με την καλή έννοια
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:53 μμ
aaron
bioanni
επι των μανιφεστων λεγε οτι θες. Η γενικολογια στην γενικολογια κολλαει. Στα ειδικα θεματα προσεξε. Δεν χωραει αστεια. Οι αστικοι κηποι εχουν ιστορια. Δεν ειναι ακάλυπτοι, ταράτσες, μπαλκόνια και αυλές.
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 12:56 μμ
aaron
Κανε τον κοπο να ψαξεις λιγο για να ειρωνευεσαι λιγοτερο.
17 Φεβρουαρίου, 2009 στις 2:00 μμ
aaron
Aλλα θα μου πεις, σαυτο τον τοπο ποτε κυλισε ο τζετζερης και βρηκε το καπακι; Ο καθενας δηλωνει οτι θελει και ειναι οτι δηλωσει. Και η πραγματικοτητα που μας τριγυριζει αδιαψευστος μαρτυρας.
22 Φεβρουαρίου, 2009 στις 6:26 μμ
σχολιαστης
Πρόκειται για θίασο
http://new.enet.gr/?i=news.el.home&id=19850