…για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1026217&lngDtrID=244

*

Αντιγράφω το δεύτερο (και ζουμερό) μέρος του κειμένου:

Πρέπει να σημειωθεί ότι για να επιτευχθεί η απαιτούμενη προεδρική «πλειοψηφία» των 180 βουλευτών δεν αρκεί απαραιτήτως η σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να την πετύχει με τις ψήφους των βουλευτών του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ.

Αν και το ΚΚΕ παραδοσιακά απέχει από τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι πιθανό να επανεξετάσει τη στάση του, εφόσον θα κρίνεται από τη διαδικασία το αν η χώρα θα αναγκαστεί να υποστεί μια εκλογική δοκιμασία σε περίοδο κρίσης.

Εφόσον, λοιπόν, ο πρωθυπουργός αποφασίσει να μην καταφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο, θα προσπαθήσει να «φορτώσει» το πολιτικό κόστος για τις εκλογές στα κόμματα που θα υπονομεύσουν τη διαδικασία, και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο κ. Παπούλιας υπήρξε επί δεκαετίες υπουργός και ανώτατο στέλεχος.

Από την άλλη πλευρά, εφόσον το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην άποψή του να μην υπερψηφίσει τον κ. Παπούλια, για να εκβιάσει τη διάλυση της Βουλής, τότε θεωρείται βέβαιο πως ο ίδιος ο κ. Παπούλιας θα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί στην επανεκλογή του. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Καραμανλής απελευθερώνεται από τη δέσμευσή του και είναι πιθανό να αναζητήσει υποψήφιο πρόεδρο στην Αριστερά, ανακατεύοντας και πάλι από την αρχή την τράπουλα στο πολιτικό παιχνίδι.

*

Με λίγα λόγια, μετά το αναμενόμενο «κάψιμο» της υποψηφιότητας Παπούλια, αν αρνηθεί να τον ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, ο Καραμανλής είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει σε Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από την αριστερά – και μάλιστα όχι τη «γενική και αόριστη» αριστερά, αλλά τον ευρύτερο χώρο του  ΚΚΕ! Για το οποίο, ενδεχομένως, ο  συμβολισμός της εκλογής «δικού του» προέδρου δεν είναι υποχρεωτικά αμελητέος. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πάγια πολιτική θέση του Κόμματος είναι ότι οι πρόωρες εκλογές δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν!

Εννοείται ότι ταυτόχρονα πρέπει να μείνει ικανοποιημένος και ο Καρατζαφέρης.

Δύσκολη παρτίδα…