children-gather-for-a-photo-india

Lester R. Brown

Plan B Updates

DECEMBER 04, 2013

Μετάφραση: Γιάννης Μαστοράκης

Η Ινδία είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σιτηρών μετά την Κίνακαι τις ΗΠΑ. Η υιοθέτηση ποικιλιών υψηλότερης αποδοτικότητας και η επέκτασητης άρδευσης έχει οδηγήσει σε έναν αξιοσημείωτο τριπλασιασμό της παραγωγής εν σχέσει προς τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ατυχώς όμως, ένα μεγάλο μέρος του νερού που αρδεύει τα 3\5 των καλλιεργειών σιτηρών της Ινδίας προέρχεταιαπό πηγάδια που έχουν αρχίσει να στερεύουν. Η κατάσταση αυτή θέτει ήδη τις προϋποθέσεις για μια μεγαλύτερη μείωση στα αποθέματα τροφής του αυξανόμενου πληθυσμού της Ινδίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν διανοιχτεί 27εκατομ φρέατα, ωθώντας τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες προς τα κάτω σε κάθε Ινδικό κρατίδιο. Ακόμα και η συνήθως συντηρητική Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε το 2005 ότι το 15% των τροφίμων της Ινδίας παράγεται από την υπεράντληση των υπογείων υδάτων. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 190εκατομ Ινδοί σιτίζονταιμε νερό που δεν μπορεί να διατηρηθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα διατροφικά θεμέλια για 190εκατομ ανθρώπους θα μπορούσαν να εξαφανιστούν χωρίς σχεδόν καμία προειδοποίηση.

Οι σπόροι της Ινδίας απειλούνται περισσότερο από την παγκόσμια υπερθέρμανση. Οι παγετώνες χρησιμεύουν ως δεξαμενές που τροφοδοτούν τους περισσότερους ποταμούς της Ασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου της ανομβρίας. Καθώς όμως οι παγετώνες των Ιμαλάϊων και του Θιβέτ συρρικνώνονται, μπορεί στο εγγύς μέλλον να παράγουν περισσότερο νερό, αλλά στο απώτερο μέλλον θα παράγουν πολύ λιγότερο.

Για να περιπλέξουν τα πράγματα περαιτέρω, τα μοντέλα των μουσώνων αλλάζουν επίσης, κάνοντας πιο περίπλοκη υπόθεση την πρόβλεψη των ετήσιων πλημμυρών. Αυτό το οποίο βιώνει η Ινδία είναι μια ‘φούσκα τροφίμων’, μια αύξηση της παραγωγής τροφίμων που βασίζεται όμως στη μη βιώσιμη χρήση των υπογείων υδάτων της. Και αυτό συμβαίνει σε μια χώρα όπου το 43% των παιδιών κάτω των 5 ετών είναι λιποβαρή. Μια έρευνα που έγινε από την οργάνωση Save the Children διαπίστωσε ότι τα παιδιά σε μια ανά τέσσερεις οικογένειες περνάνε μερικές μέρες νηστικά, όπου δηλαδή δεν τρώνε καθόλου. Σχεδόν τα μισά τρέφονται με ένα είδος βασικής διατροφής, χάνοντας έτσι ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες που θα προέρχονταν από μια πιο ποικίλη δίαιτα

Παρόλο που η φτώχεια έχει μειωθεί για μερικούς , τα δύο τρίτα του πληθυσμού εξακολουθούν να ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα , σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα . Και ο πληθυσμός αυξάνεται κατά σχεδόν 30 εκατομμύρια κάθε δύο χρόνια, αριθμος ίσος με τον πληθυσμό του Καναδά –που πρεπει και αυτοί να τραφούν. Μέσα σε 20 χρόνια, ο πληθυσμός της Ινδίας αναμένεται να φτάσει τα 1,5 δις, ξεπερνώντας την Κίνα .

……………………………………………………………………………………..

This piece originally ran in the LA Times on November 29, 2013.