Πρώτη φορά λαγός αριστερά!
– Χαιρετίζω την προσπάθειά σας! θα είμαστε κοντά σας στις καλές προσπάθειες που γίνονται στα πλαίσια κανόνων, στα πλαίσια θεσμών και μέσα σε μια οπτική που βλέπει την ποιότητα ζωής πάνω από όλα. Και το κυνήγι αυτό επιχειρεί να αναδείξει: μια νέα ποιότητα ζωής!..
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η μεγάλη έκθεση για το κυνήγι OUTDOOR EXPO 2015 | Outdoor Expo.
14 Σχόλια
Comments feed for this article
18 Απριλίου, 2015 στις 7:14 μμ
N.A.B.
Πλήρης δήλωση Λαφαζάνη.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της OUTDOOR EXPO 2015 ο κος Λαφαζάνης στο σύντομο χαιρετισμό μεταξύ άλλων είπε:
«Έχω πλήρη συνείδηση, ως υπουργός μιας νέας ριζοσπαστικής κυβέρνησης, ότι για να υπάρξει κυνήγι πρέπει να υπάρχει περιβάλλον, πρέπει να έχουμε αειφόρο ανάπτυξη, να έχουμε δάση, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες…, αλλιώς το κυνήγι δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει. Ο πραγματικός κυνηγός είναι αυτός που διαφυλάσσει όλα αυτά τα αγαθά που κληρονομήσαμε και που πρέπει να τα αφήσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για να τα χαρούν και εκείνα… Ο πραγματικός κυνηγός δεν πηγαίνει απλά για να θηρεύσει. Πηγαίνει για την αναψυχή, για την ψυχαγωγία, για τον περίπατο, για την κοινωνική συναναστροφή. Για όλα αυτά που κάνουν το κυνήγι ένα από τα ωραιότερα σπορ.
Με αυτή την έννοια, εμείς πάντα θα είμαστε δίπλα σας, πάντα θα υποστηρίζουμε εκείνες τις προσπάθειες σας που θέλουν να αναπτύξουν και να αναβαθμίσουν το περιβάλλον, να το διατηρήσουν και να το προστατεύσουν. Που θέλουν την αειφόρο ανάπτυξη και καταλαβαίνουν ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει ως επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη. Η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον δεν είναι αντιπαραγωγικός πόρος αλλά η κινητήριος δύναμη για να πάμε σε μια ουσιαστική παραγωγική ανάπτυξη με προοπτική για το μέλλον…
Χαιρετίζω την προσπάθειά σας! θα είμαστε κοντά σας στις καλές προσπάθειες που γίνονται στα πλαίσια κανόνων, στα πλαίσια θεσμών και μέσα σε μια οπτική που βλέπει την ποιότητα ζωής πάνω από όλα. Και το κυνήγι αυτό επιχειρεί να αναδείξει: μια νέα ποιότητα ζωής!..»
Οκ. Ίσως η έκφραση «για ψυχαγωγία και συναναστροφή» να μην είναι η καταλληλότερη για μια αντίληψη αντι-κυνηγητική. Όμως, δεν είπε μόνο αυτά, είπε κι άλλα. Ο άνθρωπος πήγε σε μια Έκθεση και έπρεπε να πει δυο λόγια. Τι έπρεπε να κάνει, να αρχίσει να τους βρίζει;
Προσωπικά, η σύνταξη του λόγου μου άφησε μια εντύπωση αμηχανίας και έλλειψης σχέσης με το αντικείμενο. Ξύλινος λόγος. Σημαίνει αυτό κατ’ ανάγκη γλύψιμο και κωλοτούμπα; Θέλω να πω, υπάρχουν τόσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ πιο επιρρεπείς σε καλλιτεχνικές αθλοπαιδειές, δε θα κολλούσα στη δήλωση αυτή του Λαφαζάνη.
Άποψή μου…
18 Απριλίου, 2015 στις 8:21 μμ
Πάνος
Ν.Α.Β,
έχεις δίκιο, πλην η καλύβα έχει μια οικολογική… προϊστορία. Αυτό ίσως δεν έχει σημασία, αλλά στην κυβέρνηση συμμετέχουν και οι Οικολόγοι – Πράσινοι, οι οποίοι υπήρξαν κάποτε ένα μη – κυνηγετικό κόμμα. Αλλά κι αυτό ίσως δεν έχει σημασία.
Καταγράφουμε λοιπόν τις θέσεις της κυβέρνησης για το λιγνίτη (και τις κινήσεις ως προς τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ) Τις άλλες, τις διαφαινόμενες, για τις Σκουριές. Και τώρα, το «άνοιγμα» στους κυνηγούς, με τον τρόπο που πολύ σωστά σκιαγράφησες.
Απλά, καταγράφουμε.
18 Απριλίου, 2015 στις 8:22 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«…Ο πραγματικός κυνηγός είναι αυτός που διαφυλάσσει όλα αυτά τα αγαθά που κληρονομήσαμε και που πρέπει να τα αφήσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για να τα χαρούν και εκείνα… Ο πραγματικός κυνηγός δεν πηγαίνει απλά για να θηρεύσει. Πηγαίνει για την αναψυχή, για την ψυχαγωγία, για τον περίπατο, για την κοινωνική συναναστροφή….»
Ειναι πρωτη φορ που συμφωνω με τον Λαφαζανη.
Βεβαιως «για την κοινωνική συναναστροφή» μαλλον δεν γνωριζει ή απεφυγε να το αναφερει οτι μερικοι οικογενειαρχες κυνηγοι πηγαιναν για ….κυνηγι γκομενων (με ή χωρις πληρωμη) ενω πριν την επιστροφη αγοραζαν απο ντοπιους μερικα θηραματα για ξεκαρφωμα.
18 Απριλίου, 2015 στις 8:28 μμ
Πάνος
Επίσης ο Λαφαζάνης δεν είπε ότι «ο πραγματικός κυνηγός» είναι κάτι σαν το σοσιαλισμό: μια ουτοπία. Χρησιμεύει ωστόσο ως άλλοθι (φερετζές) για τους υπαρκτούς κυνηγούς.
18 Απριλίου, 2015 στις 8:33 μμ
Πάνος
https://panosz.wordpress.com/2008/08/13/bioannis-3/
https://panosz.wordpress.com/2008/09/09/bioannis-5/
https://panosz.wordpress.com/2012/01/20/hunting-6/
18 Απριλίου, 2015 στις 8:57 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Καλυβαρχα,
Εχεις μια εμμονη εναντιον του κυνηγιου, ισως γιατι ως παιδι να εχεις παραβρεθει σε σφαγη Αθηναιων κυνηγων με επαναληπτικες καραμπινες σε περασματα πτηνων.
Υπαρχουν τοσοι πολλοι κανονικοι ανθρωποι που εχουμε αποσυναρμολογημενα κυνηγετικα οπλα του πατερα ή του παππου …. , σε πολλες περοχες της χωρας.
Παλαιοτερα (70’s) τα χρησιμοποιουσαμε για φυσιολατρικο κυνηγι που σημαινει οτι η κυνηγετικη εκδρομη/πεζοπορια στη φυση ειναι το κυριως κινητρο χρησιμοποιειται μονοκανο ή δικανο πυροβολισμος οταν εισαι σιγουρος οτι θα πετυχεις το θηραμα και αν δεν εχεις αρκετα θηραματα μαζευεις χορτα,σταφυλια, βατομουρα, αναλογα την εποχη
18 Απριλίου, 2015 στις 8:59 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Πιστευω οτι στην σκεψη μου ειμαι οικολογος και μεχρι τα 23 μου λιγο κυνηγος. Οικολογος δεν σημαινει ενας/μια ημιμαθης της ΕΛΜΕ ή ενα παιδι της πολης που πηγε στο μουσειο Φυσικης Ιστοριας και που χωρις να εχει γνωρισει την φυση , αλλα και την τεχνολογια, στην πραγματικοτητα ειναι αντιθετος/η σχεδον σε οποιαδηποτε αναπτυξιακη προσπαθια (λαμογιων ειναι αληθεια) απο τη χρησιμοποιηση του λιγνιτη, τις ανεμογεννητριες, την εξορυκτικη βιομηχανια,….
Υπενθυμιζω οτι το τελευταιο χωριο ηλεκτροδοτηθηκε το 1974, ενώ μεχρι το 1991-1992 ηταν πολυ δυσκολο ως επαγγελματιας να εχεις δευτερη τηλεφωνικη γραμμη (βρωμικο 89 ψηφιακα κεντρα,…).Ενα ΙΧ 1000 κ.ε. του πατερα μου στοιχισε 400.000 δρχ. το 1980 και το χρησιμοποιησα εως το 2004 παιρνοντας ενα μεταχειρισμενο, γιατ ι-πλεον- κινδυνευα στα ταξιδια μου. Βεβαιως απο το 1976 χρησιμοποιω δικυκλα, μοταοσυκλεττες.
Δεν ειδα τους περισστερους απ’ αυτους τους «οικολογους» (αυτους που γνωρισα τουλαχιστον 1982-1985) που αν και ειχαν σπυδες,γνωσεις και εμπειρια σε θεματα πολιτικης οικολογιας να εχουν διαφορετικη συμπεριφορα απο τους υπολοιπους.
Αρα τι να περιμενουμε απο τους περισσοτερους απο τους ημιμαθεις «οικολογιζοντες» ;
18 Απριλίου, 2015 στις 11:36 μμ
N.A.B.
Πάνο,
ξέρω για την οικολογική προϊστορία της καλύβας και τη συμμερίζομαι. Κι έχω πάρει μέρος κατά καιρούς σε καυγάδες (διαδικτυακούς και μη) σχετικά με το κυνήγι.
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν είναι όλοι οι κυνηγοί αόμματοι οδηγοί αγώνων. Μερικοί έχουν μια αίσθηση μέτρου και αειφορίας, έστω και για το δικό τους, εγωιστικό συμφέρον της επόμενης και μεθεπόμενης χρονιάς.
Και έκανα το σχόλιο που έκανα επειδή η φράση εκείνη απομονωμένη δημιουργεί εντυπώσεις που δεν προκύπτουν πραγματικά από το σύνολο του άρθρου.
Αυτό, δε χρειάζεται άλλη προέκταση και γίνει η τρίχα τριχιά.. 🙂
18 Απριλίου, 2015 στις 11:48 μμ
Πάνος
ΟΚ! 🙂
19 Απριλίου, 2015 στις 12:01 πμ
aftercrisis
Κυνηγοί συντάξεων στα 40 βεβαίως βεβαίως, εκτός πολλών άλλων, οι φαν του κ. υπουργού, οπότε δικαίως έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο και για το άλλο κυνήγι, λαγών, γουρούνων και μπεκατσών.
Oι ΔΕΚΟτζήδες φίλοι του έχουν και μισθούς-συντάξεις κατάλληλλα για να αγοράζουν και να συντηρούν μεγάλα τζίπ, οπότε κυνηγούν όπου θέλουν
Για μια νέα ποιότητα ζωής!
Μς όλους αυτούς τους ευκατάστατους χλεχλέδες να μη καταλαβαίνουν ούτε γρί από οικολογική εγκράτεια, ούτε να νοιώθουν τι είναι κρίση, διαρκώς και σταθερά αλίμονο στα αγριογούρουνα, στα παιδιά τους και στις πέρδικες.
19 Απριλίου, 2015 στις 8:41 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Στο θυμικό του «αριστερού» Συριζαίου και του «προσαρμοστικού» Οικολόγου (μερικοί και Πράσινοι), το κυνήγι είναι ένα μέσον (το κίνητρο), προσέγγισης της φύσης και του νατουραλισμού. Δηλαδή αντί για πεζοπορία, αντί για ορειβασία, αντί για τρέξιμο και ποδηλασία την εξοχή, το κυνήγι
ξεχνώντας την ηθική και βιολογική του παράμετρο, δηλαδή το θάνατο, αναφέρεται ως μια αοριστολογική αρετή, στην εξισορρόπηση των πλεονασμάτων. Σκοτώνουμε χωρίς μεγάλες επιπτώσεις, εκείνα τα είδη, που μπορεί γρήγορα ν’ αποκατασταθούν από νέες γενιές θηραμάτων. Δηλαδή η «Μάνα Φύση» δεν αφήνει κανένα στην μοίρα του. Το κενό αναπληρώνεται. Άρα βοηθούμε έμμεσα σ’ εκείνα τα πουλιά ή λοιπά ζώα που επιβιώνουν, στο να βρουν γρηγορότερα και καλύτερη τροφή για να πολλαπλασιαστούν, γιατί σε άλλη περίπτωση, η συσσώρευση μεγάλων αριθμών ζώων, είναι εις βάρος της επιβίωσής τους. Αυτή λοιπόν η κοντόθωρη «ποιότητα ζωής» της φύσης, είναι ένα κίνητρο «νατουραλισμού».
Το σκοτωμένο ζώο, λογίζεται ως στόχος, ουδετεροποιημένος από τον πόνο, όπως ακριβώς η προσέγγιση των οικονομικών μεγεθών (των αριθμών), που δεν υπολογίζουν με την ψυχρότητα των απολύτων επιδιώξεων, ότι πίσω από τις όποιες νόρμες, υπάρχουν πρόσωπα και ψυχές, που στη δική μας περίπτωση (του κυνηγιού), είναι αφ’ ενός η εξολόθρευση των ειδών, αλλά κι αφ’ ετέρου η έλλειψη ελευθερίας στην φυσική επιλογή, μια και μεσολαβεί καταλυτικά ο άνθρωπος θηρευτής. Δηλαδή στην πάγια θέση κάθε κυνηγόφιλου, «ότι εμείς δεν κάνουμε περισσότερο κακό από τα ζώα που κυνηγούν άλλα ζώα», παραλείπεται εντέχνως η ανάμιξη της φύσης (της βιολογικής ισορροπίας), ότι στον αγώνα της επιβίωσης των ζώων, βεβαίως και τα σαρκοφάγα συντηρούνται από τα φυτοφάγα, αλλά μ’ ένα κριτήριο στη θήρευση τους, που είναι η θανάτωση των ασθενικών κι αδύναμων, που μερικές μάλιστα φορές είναι και φορείς ασθενειών. Άρα η βίαιη επέμβαση του ανθρώπου, δεν έχει κίνητρο και κριτήρια (με βάση την φυσική κατάσταση της πανίδας), αλλά καθοδηγείται από την περιστασιακή συνάντηση του κυνηγού με το θήραμα. Πυροβολείται ότι είναι προσιτό.
Στο κυνήγι ο θάνατος είναι ο εθισμός της καταστολής. Σκοτώνουμε ότι δεν μπορεί να μας αντιμετωπίσει. Σκοτώνουμε επειδή ο θάνατος είναι η δική μας λατρευτική συνήθεια, στο να χαιρόμαστε την υπεροχή μας. Το κυνήγι δεν είναι μια ολιστική ποιότητα ζωής, γιατί αφού έχουμε ήδη στερήσει με τις τεχνητές παρεμβάσεις μας τα όρια της φύσης και τα μέσα της τροφικής διατροφής της πανίδας, στο τέλος καταγράφουμε τα φυσικά πλεονάσματα, με κριτήριο όσα εμείς έχουμε θέσει ως ανθρωπογενή ανεκτά όρια.
Στόχος λοιπόν των οικολογικών ριζοσπαστικών απόψεων είναι, η διεύρυνση της φύσης ( και μέσα από τους αστικούς ελεύθερους χώρους) κι όχι η προκρούστια προσαρμοστικότητα της ποιότητας ζωής, στα μέτρα των ανθρωπίνων ενστίκτων (προδιαγραφών).
19 Απριλίου, 2015 στις 9:09 πμ
N.A.B.
Κύριε Μιχελή,
όχι για να αντικρούσω αυτά που γράψατε (στα οποία σε γενικές γραμμές συμφωνώ) αλλά για να συμπληρώσω, θεωρώ – συγκριτικά – την θανάτωση ενός ζώου στο κυνήγι πιο σπλαχνική από τη θανάτωσή του (και μάλιστα μαζικά) σε κάποια μονάδα εκτροφής / σφαγείο , από αυτά που εξυπηρετούν τις μαζικές αστικές μας ανάγκες (;) για τροφή.
Σε βαθμό που θα έδινα υψηλότερο βαθμό προτεραιότητας για την αντιμετώπιση της απάνθρωπης μεταχείρισης των ζώων στα εκτροφεία, από τη δραστηριότητα του κυνηγιού – εκτός από την περίπτωση που συντρέχουν ειδικοί λόγοι όπως απειλή κάποιου πληθυσμού με βαθμό σπανιότητας ή κίνδυνο εξάλειψης.
Μάλιστα, εάν καταφέρουμε να μειώσουμε το βαθμό εξάρτησης του σύγχρονου ανθρώπου από το κρέας – και κατ’ επέκταση και τη μαζικότητα και την αδιαφορία με την οποία αναπαράγουμε τερατώδεις συνθήκες διαβίωσης στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, θεωρώ ότι θα υπάρξει αντίκτυπος και στην έκταση και τον τρόπο που γίνεται και το κυνήγι.
20 Απριλίου, 2015 στις 8:15 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Αγαπητέ φίλε μου «Ν.Α.Β».
Η διατροφή μας (ως μέγιστο εκ των κεφαλαίων του πολιτισμού και της οικονομίας), είναι η βιολογική μας ταυτότητα. Επιλέγουμε για βρώση (τρώμε όπως τρώμε), αυτό που κατ’ ουσία διαμορφώνει τη συμπεριφορά μας. Η ποσότητα και η ποιότητα, πρέπει πρωτίστως να είναι στόχος καθ’ ενός μας, που δέχεται ως σημείο αναφοράς του, το ευ ζην. Μια ποιότητα ζωής, που φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τον πλούτο των εδεσμάτων, αλλά με την επιλεκτική διατροφή μας που συνοδεύεται και από άσκηση.
Η κρεατοφαγία και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές της αγοράς, σε σχέση με όλο τον κοστοβόρο κύκλο της διατροφής των ζώων, είναι ένα από τα «φρούτα» της τρέχουσας υπερκατανάλωσης, που δήθεν μας έκανε πιο πλούσιους, σε σχέση με το παρελθόν. Η υπερκατανάλωση λοιπόν επιβαρύνει πρωτίστως τον οργανισμό μας και σε δεύτερη φάση τα συστήματα υγείας, ενώ δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στη δέσμευση εδαφών κλπ. που μια συνετή κυβέρνηση (όπως λέγεται ότι είναι με αριστερό πρόσημο του Σύριζα), θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπ’ όψη της.
20 Απριλίου, 2015 στις 11:41 μμ
Ν.Α.Β.
Κύριε Μιχελή,
φυσικά συμφωνώ με όσα είπατε.
Μάλιστα έχω λίγο καιρό που σκέφτομαι αν θα άξιζε τον κόπο (από πρακτική άποψη βέβαια) να ενημερώναμε τα πολύ μικρά παιδιά τι είναι το κρέας που τους δίνουμε (γουρούνι, κότα, κατσίκι κλπ) και αν δείχνουν απροθυμία να το φάνε να τα αφήνουμε να μην καταναλώνουν κρέας.
Μήπως διαμορφώσουν έτσι (με ενστικτώδη τρόπο) μια σχεδόν φυτοφαγική δίαιτα. Μεγάλο πράγμα η συνήθεια.
Ομολογώ, εγώ είμαι εθισμένος στο κρέας. Δε με ευχαριστεί αυτό. Μου είναι δύσκολο να μπω στη διαδικασία να αλλάξω. Αν όμως είχα διαμορφώσει άλλη διατροφική βάση, τότε ίσως να είχα πιο υγιή στάση στο θέμα αυτό.
– | –
Και μια τελευταία, «πειρακτική» προσφορά στο θέμα αυτό του κυνηγιού.. Σχετικά με το τι είδους κυνηγοί υπάρχουν (γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι)
http://www.koutipandoras.gr/article/138613/ayti-einai-i-pio-misiti-gynaika-ston-planiti-foto
(αφιερώνεται στον Πάνο που τον πειράζει το κυνήγι – κι εδώ συμφωνούμε απόλυτα)