Τελευταια σχολια
Πάνος στη Το νησί της Καλυψώς | |
Πάνος στη Παπαλάμπραινα | |
Απόστολος Χριστόπουλ… στη Παπαλάμπραινα | |
Άδεια για γεμάτα στο… στη Το σκυλάδικο, παλιά αριστερή… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσ… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Θοδωρής Τσιμπίδης: στις ελληνι… | |
Πάνος στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Πάνος στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Δημήτρης Γρηγοριάδης στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
papoylis στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… |
Προσφατη παραγωγη
- Το νησί της Καλυψώς – Έκθεση γλυπτικής
- Το νησί της Καλυψώς
- Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσίαση
- Σφηνάκια
- 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις για τον Εμφύλιο»
- Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τόμος Α
- 25 «μουσικές» αναρτήσεις στο Academia.edu
- Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις μου στο Academia.edu
- Academia.edu
- ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2021
- Ρεμπέτικο και αυτοκτονία
- Στιχηρά Ιδιόμελα
- Οι τελευταίες αστακομακαρονάδες (2006-2009)
- Ο παπάς
- Αυτοί που μιλούσαν με το Θεό
Τα πλεον δημοφιλη
- Μετά τον Μελιγαλά, οι Γαργαλιάνοι: 21-22 Σεπτεμβρίου 1944
- Τα 100 καλύτερα βιβλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
- Μόλις 36 χρόνια ήταν η μέση διάρκεια ζωής στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα
- Ο παρακολουθών τον παρακολουθούντα
- Εμφύλιες συγκρούσεις στο Άγιον Όρος
- Η περιοδολόγηση του Εμφυλίου Πολέμου (1943-1949)
- Η εκκλησία πάντα εξαιρείται
- Το εξπρές του μεσονυκτίου
- Προσφέρω 20ευρα στην τιμή των 3,5 ευρώ.
- Η χελιδόνα
Kατηγορίες
Αρχείο
Καλύβα International
Προστεθείτε στους 522 εγγεγραμμένους.
Blog Stats
- 9.553.773 hits
36 Σχόλια
Comments feed for this article
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:40 πμ
ΣΑΘ
Είδες «κατοστάρι» η Θάνου;
Όλοι οι ύποπτοι σ’ ένα φρεσκαρισμένο ραβδάκι, (stick), δυο μέρες προ των εκλογών.
Με προεξάρχοντα, ως συνήθως, τον Παπασταύρου, βεβαίως, βεβαίως,
αυτό το πέραν πάσης αμφιβολίας «λαμόγιο»….
Το νέο ήθος τών «πρώτη φορά αριστερά».
Αυτών που μας πέταξαν στη θάλασσα και κοντέψαμε να πνιγούμε, και τώρα μας ζητούν να τους ξαναδοξάσουμε επειδή, λέει, μας «έσωσαν».
Θου Κύριε…
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:52 πμ
Πάνος
ΣΑΘ,
κατηγορείτε εμμέσως πλην σαφώς μια ανώτατη δικαστικό ότι έχει γίνει υποχείριο των υποχθονίων σχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ – σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει και «κατοστάρια»;!
Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (και) ως συκοφαντική δυσφήμιση, εις βάρος της κ. Θάνου.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 3:03 πμ
ΣΑΘ
Αυτό είναι δικό σας αυθαίρετο συμπέρασμα.
Δεν έγινε υποχείριο κανενός η «ανωτάτη δικαστικός» που λέτε, η οποία, συμβαίνει να είναι και Πρωθυπουργός της χώρας.
Ήξερε το θέμα, (ουσία και κατατόπια), έσπευσε κατά καθήκον, και νά σου το «στικάκι» φάντης μπαστούνι, δυο μέρες προ των εκλογών.
Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιείται ήδη από τους Συριζαίους το «στικάκι» αυτό. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι όφειλε να προβλέψει η κ. Πρωθυπουργός.
Τι ωραίοι που είναι, αλήθεια, οι δικαστικοί, (γενικά μιλάω), όταν κάνουν πράγματα που μας αρέσουν… Και πόσο κατάπτυστοι όταν μας χαλάνε τη σούπα (π.χ. Σκουριές).
Όταν εσείς προσωπικά σέρνετε τα εξ αμάξης εις βάρος τού Σαμαρά, του Βενιζέλου, του ΓΑΠ, του ΚΑΚ και όποιου τέλος πάντων σας κάνει κέφι, δεν διαπράττετε «συκοφαντική δυσφήμιση»; Είναι όλα όσα τους καταμαρτυρείτε δικαστικά αποδεδειγμένα;
Κι εκείνο το «και οι κρίνοντες κρίνονται», δεν ισχύει πλέον για σας;
Έχω την αίσθηση ότι όταν οι ανώτατοι δικαστικοί γίνονται Πρωθυπουργοί, ο ρόλος τού Πρωθυπουργού (όλων βεβαίως των Ελλήνων) προέχει αυτού τού δικαστή. Λειτουργούν, δηλαδή, και κρίνονται ως Πρωθυπουργοί κυριότατα και όχι ως δικαστικοί.
ΥΓ
Ελπίζω ειλικρινά ότι με το σχόλιό σας πασχίζετε να με προστατέψετε από κακοτοπιές. Αν είναι έτσι, σας ευχαριστώ.
Δεν διανοούμαι καν να δώσω άλλη ερμηνεία βασισμένη στη φρασεολογία και στο ύφος του σχολίου σας.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 7:09 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Επειδή παλαιότερα έχω αναφερθεί σ’ εκτενές σχόλιο στην «Καλύβα», θα ήθελα επιγραμματικά να επανέλθω για να θυμίσω ότι:
1. Οι ιστορίες «Φαλτσανί», αφορούν λογαριασμούς μέχρι το 2006 και όσα ελληνικά ονόματα περιλαμβάνονται εκεί, σε δυό μήνες λόγω της παρέλευσης του 10χρονου, θα είναι οι όποιες κατηγορίες παρελθόν. Οπότε τώρα, τρέχουν προκαταβολικά να καβατζάρουν μερικά ονόματα, για σέρνεται προεκλογικά και μετεκλογικά η όλη υπόθεση, ενώ γνωρίζουν ότι μόνο όσες υποθέσεις τελεσιδικήσουν, μπορεί αν κριθούν ένοχοι οι κάτοχοι των λογαριασμών, να καταβάλουν ένα αντίτιμο, στο ελληνικό δημόσιο ή να γίνει αντίστοιχη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στη χώρα μας.
2. Οι άλλες χώρες που πήραν χρήματα, από τα ονόματα της συγκεκριμένης λίστας, ουσιαστικά τελείωσαν τις συγκεκριμένες υποθέσεις το 2010. Τα χρήματα δόθηκαν κατόπιν συνεννοήσεως των ελβετικών αρχών με την τράπεζα ΗSBC (που εργάζονταν ο Φαλτσανί) και φυσικά κάτω από τον έντονο εκβιασμό που άσκησαν οι Ηνωμ. Πολιτείες (για ποινικοποίηση των αντίστοιχων τραπεζικών καταστημάτων της συγκεκριμένης τράπεζας στις ΗΠΑ, που δέχθηκαν τις καταθέσεις παράνομα και τις έστειλαν στη συνέχεια στην Ελβετία). Από το 2010 η HSBC σύμφωνα με δήλωσή της, έχει αποδεσμευθεί απ’ αυτούς τους ένοχους λογαριασμούς και έχουν μπει στο αρχείο της. Άρα ουδεμία ποινική δίωξη εναντίον της θα υπάρξει, αφού ειδική επιτροπή επανεξέτασε όλες τις καινούργιες και παλιές (νόμιμες) καταθέσεις κι έδωσε στη συνέχεια το πράσινο φως, για τη νόμιμη τραπεζική παραμονή της στην Ελβετία.
Άρα και να είσαι στη συγκεκριμένη λίστα του Φαλτσανί, αν δηλώσεις ότι σήμερα δεν έχεις χρήματα (και τα συγκεκριμένα ποσά των καταθέσεων), κανείς δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να τα καταβάλλεις. Το συγκεκριμένο στοιχείο μπαίνει ως σημαντική σημείωση, γιατί πολλοί εξ όλων εκείνων που είχαν καταθέσεις στη λίστα Φαλτσανί, έχουν δηλώσει κι έχουν επαληθευτεί από την επιτροπή που ανέφερα, ότι κατόπιν δική τους επιθυμίας, η εν λόγω τράπεζα, χρησιμοποίησε τότε τις καταθέσεις τους στην παγκόσμια αγορά τραπεζικών προϊόντων, για ν’ αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Όμως η τραπεζική κρίση του 2007,ουσιαστικά εκμηδένισε τα κέρδη και τις καταθέσεις κι άρα οι κάτοχοι δεν έχουν σήμερα τα ποσά που αναφέρονται.
3. Ο Παπασταύρου που κατηγορείται για συμμετοχή του στη λίστα Φαλτσανί, δικαιολογεί την παρουσία του εκεί, ότι ως νομικός σύμβουλος των καταθετών είχε τη διαχείριση των χρημάτων των πελατών του. Κι επειδή βάση αυτής της απολογίας δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί τίποτε (μια κι τράπεζα δηλώνει άγνοια κι αναρμόδια να κρίνει), σέρνεται 4 χρόνια η υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια, που δεν έχουν βγάλει άκρη. Το ίδιο γίνεται και με μερικούς άλλους δικηγόρους, που στη συνέχεια πολιτεύτηκαν στην Ελλάδα, γι’ αυτό και μιλάνε τώρα για πολιτικό προσωπικό που είναι ένοχο από τη λίστα Φαλτσανί.
Συμπέρασμα: Παρ’ το αυγό και κούρευτο. Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι πεθαμένη! Μόνο μερικοί (κυρίως εφοπλιστές), έχουν καταβάλλει μικροποσά, γιατί έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, που θέλουν να τ’ αποδεσμεύσουν από την κατάσχεση, για να πωληθούν.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:56 πμ
Πάνος
ΣΑΘ,
καλημέρα!
Το σχόλιό μου κινείται μεταξύ αστείου και σοβαρού. Στο παρελθόν πάντως έχω δώσει σκληρή μάχη (πειθούς) για να προφυλάξω έναν σχολιαστή της καλύβας από τις άγριες διαθέσεις ενός πολιτευόμενου δικηγόρου που ζητούσε από μένα τα στοιχεία του για να του υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Και δεν ήταν αυτό το μοναδικό περιστατικό, απλώς ήταν εκείνο που είχε άμεση πιθανότητα να πάρει το δρόμο τον (πολύ) κακό.
Όσο για το επιχείρημά σας ότι κάνω κι εγώ τα ίδια (άρα δικαιούσθε κι εσείς; ) δεν είναι ό,τι καλύτερο. Εκτός του ότι ΔΕΝ ισχύει – αλλά αυτό είναι άλλου ιερέως ευαγγέλιο. Αυτού του ιερέως που δεν συγχέει τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και τη σάτιρα με τις αγνές και άδολες ύβρεις, στις οποίες καταφεύγει κανείς για να ξαχαρμανιάσει 😉
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:58 πμ
Πάνος
Μιχάλη,
πολύ σωστά θέτεις το θέμα, σε μερικές από τις πτυχές του. Το οποίο στην ουσία του είναι γιατί όσοι είχαν την ευθύνη κατάφεραν να μην έχει αξιοποιηθεί η λίστα αυτή (και οι άλλες που υπάρχουν) τόσα χρόνια.
Ήταν απλή ανικανότητα ή κάτι πολύ σοβαρότερο;
(Το ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό) 😉
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:10 πμ
σχολιαστης
Θα είχε ενδιαφέρον αν η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ήρθε για να κάνει αδιάβλητες εκλογές έχει παράσχει τη συνδρομή της για να γίνει το σόου του κ. Φαλτσιανι Συνδρομή για κάτι που δεν θα διευκρινιστεί αλλά απλώς θα κυκλοφορήσουν φήμες. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Και γιατί δεν γινόταν η συνάντηση μερικούς μήνες πριν για να υπάρχει χρόνος;
Και κάτι ενδιαφέρον
http://www.cretalive.gr/world/view/to-podemos-kai-o-faltsiani-ths-listas-lagkarnt/224429
«Ευχαριστούμε πολύ τον Φαλτσιανί που πρότεινε να συνεργαστεί στην κατάρτιση του προγράμματος του Podemos, θα πρόκειται για μία ανεκτίμητη βοήθεια»
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:28 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Πάνο αν ζητάς τη δική μου άποψη για την ολιγωρία των προηγούμενων ετών, σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ αυτή έχει δυό σκέλη.
1. Ο Βενιζέλος αντελήφθη ότι εκεί μέσα, υπάρχουν πρόσωπα που εκμεταλλεύτηκαν από την διακυβέρνηση του Σημίτη, τις μπίζνες του χρηματιστηρίου, των ολυμπιακών και των εξοπλιστικών και θησαύρισαν. Για να προστατεύσει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και προπαντός τον εαυτό του ως υπουργός πολιτισμού, που είχε την πολιτική ευθύνη στην επιμέλεια των ολυμπιακών έργων, έψαξε στα γρήγορα και είδε μερικά ονόματα, που αν ξεδιπλώνονταν οι πορείες των καταθέσεών τους, θα έφερναν σε δύσκολη θέση πολλούς παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου που στήριξαν και κέρδισαν από όλες αυτές τις κρατικές μπίζνες. Για να μην λοιπόν μεταβληθεί η χώρα σ’ ένα απέραντο δικαστήριο και το ΠΑΣΟΚ στ’ αζήτητα, μια που ήθελε να κυβερνήσει, φρόντισε με τον τρόπο του να πέσει στα μαλακά η λίστα και να στραφεί το όλο ενδιαφέρον στο Χριστοφοράκο, που ήταν άλλωστε στη Γερμανία και δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα να εκτεθεί. Έριξαν λοιπόν όλα τα βάρη στις πλάτες του Τσοχατζόπουλου, που πήρε με τις κατηγορίες όλες τις αμαρτίες του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ.
2. Ο Σύριζα (του 4%), φώναζε για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά με τζούφια βόλια. Στο μεταξύ πολλά τωρινά στελέχη του που ενέχονται ως συνένοχα στις μπίζνες του ΠΑΣΟΚ έχουν περάσει στο Σύριζα. Ξέροντας λοιπόν την αδυναμία του Βενιζέλου να κάνει την κάθαρση, φώναζε έτσι για μόστρα στη συνέχεια, γιατί ουσιαστικά ήξερε ότι η πολιτική συγκάλυψη ήταν δεδομένη. Τα χρόνια πέρασαν ο Σύριζα ήρθε στην κυβέρνηση και στο διάστημα αυτό μιλάμε για μια λίστα Λαγκάρντ που είναι πιά πεθαμένη.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:25 πμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
Καλημέρα κι από μένα
Μ’ εκείνο το τσεκουράτο «ΔΕΝ ισχύει» (!!) και με τις «αγνές και άδολες ύβρεις, στις οποίες καταφεύγει κανείς για να ξαχαρμανιάσει», γέλασα με την καρδιά μου. Να ‘στε καλά.
Συνεχίζουμε, λοιπόν, απτόητοι….
Άσχετο (αλλά και όχι):
Πριν από λίγη ώρα τελείωσε στη νεομαρξιστική (και «δικαιολογημένα» τσιπρική ως το μεδούλι) ΕΡΤ 3, μεγάλης διάρκειας εκπομπή (πολλοστή επανάληψη) με θέμα τα απάνθρωπα βασανιστήρια που περνούσαν κομμουνιστές και κομμουνίζοντες στη Μακρόνησο, στο Τρίκερι κ.τ.λ.
Ανοιχτή (και ξεδιάντροπη) αντιδεξιά προπαγάνδα, λέω ελόγου μου, δυο μέρες προ των εκλογών.
Τυχαίο (και αυτό); Δεν νομίζω.
ΥΓ
1) Είδατε ποτέ εκπομπή σε ελληνικό κρατικό κανάλι, που, (ξεφεύγοντας επιτέλους από την κατεστημένη «οσιομαρτυρολογική» ερμηνεία), να προσπαθήσει να αναλύσει σε βάθος ουσιαστικά και πειστικά, (με ιστορικά επιχειρήματα και με βάση τα πραγματικά ιστορικά δεδομένα της εποχής), το φαινόμενο ξερονήσια; Το πότε, το πώς, το γιατί τους;
Όλο αυτοί που δεν υπέγραψαν κελαηδάνε ακατάπαυστα, και μάλιστα χωρίς κανέναν απολύτως αντίλογο, 40 χρόνια τώρα. Η άλλη πλευρά «δεν δικαιούται δια να ομιλεί».
Η κατεστημένη κομμουνιστική και κομμουνίζουσα νεοελληνική «διανόηση», δεν βγάζει ούτε ανάσα για τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που υπέγραψαν, (όχι πάντα με βασανιστήρια), και όχι μόνο δεν ήθελαν ούτε να ξανακούσουν για κομμουνισμό αλλά και αγωνίστηκαν με πάθος εναντίον του ενόπλως αλλά και αόπλως.
Απ’ ότι θυμάμαι, ούτε και η δραστήρια (Εμφυλιοπολεμική) «Καλύβα» έχει ασχοληθεί με τη διάσταση αυτή του «ξερονησιακού» ζητήματος.
2) Γιατί κάθε φορά που γράφω ένα σχόλιο, χρειάζεται να γράφω την ηλεκτρονική διεύθυνση και το όνομα; Παλιά αυτό νομίζω ότι δεν συνέβαινε. Άρχιζα δηλαδή να γράφω, και τα στοιχεία αυτά εμφανίζονταν στη θέση τους αυτομάτως.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:55 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Αν (που φοβάμαι ότι θα και ελπίζω να πέφτω έξω) ο Τσίπρας πάιξει το χαρτί της διαχείρισης της ..σκοτεινιάς και αναγάγει σε προεκλογικό του όπλο αυτού του είδους τις διαδρομές και ουσιαστικά …γινόμενος(*) μέρος ενός παιχνιδιού επηρεασμού της κοινής γνώμης διάφορων που όυτε τους ξέρουμε, ούτε θα τους μάθουμε (σε χρόνο που έχει νόημα) η ευθύνη για το δηλητηριασμό της πολιτικής ζωής θα τον βαραίνει.
Φυσικά δεν θα τον βαραίνει αποκλειστικά, ούτε, πιθανά, κυρίως, (δε με ενδιαφέρουν τα ποσοστά), αλλά αυτό (οι άλλοι με τα πρώτα θέματα τους μουρούτηδες και δεν ξέρω εγώ τι λένε ισχύει, δεν ισχύει κάνουν τα ίδια) δεν αποτελεί ελαφρυντικό για κάποιον που επαγγέλεται το νέο και την ομαλοποίηση της κοινωνικής, οικονομικής (έχει σημασία) και πολιτικής ζωής της ΄χωρας.
Είναι πάντως εντυπωσιακό και αγγίζει τα όρια του κλαυσίγελου να διακηρύτεις τον πόλεμο στην διαπλοκή και να προτείνεις τις μεθόδους Φαλσιανί ως γιατρικό.
Και να μιλάς για ηθικό πλεονέκτημα κιόλας
Η δημοσιοποίηση της λίστας (ποιας από όλες άραγες) προεκλογικά, το μόνο που κάνει είναι να δυσκολεύει την πιθανότητα από μια ορθή χρήση, μέσω ελέγχων τους να πάρει χρήματα το κράτος και ταυτόχρονα ευτελίζει όσους συμμετέχουν στη διαχείριση αυτή.
Τι να πει κανείς, πιο αναλυτικά νομίζω δεν έχει νόημα, ο0δρόμος αυτός στο τέλος καταλήγει και βοηθάει πολύ φαιές καταστάσεις.
ΤΟ ότι τον έχουν πάρει και αντίπαλοι (του Τσίαπρα) το κάνει απλώς χειρότερο, καθότι ενισχύει την άποψη «όλοι ίδιοι είναι (και δη μπροστά στην κουτάλα, όπως λένε και οι φαιοί που σας έλεγα)»
Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα σοβαρευτούν και αυτοί και οι άλλοι και θα βγάλουν από το δημόσιο βίο αυτές τις διαδικασίες ή ας ελπίσουμςε ότι γρήγορα δεν θα τους παίρνει να τα κάνουν, καθότι ο ..λαός (που επικαλούνται και μιλάνε στο όνομά των θελη΄σεων και τωναισθημάτων του) δεν θα αποδεικνύεται τόσο αφελής και αυτοκαταστροφικός για να γίνεται παίγνιο
(*) και με την έννοια του πολλαπλασιασμού, πέρα από την παθητική μετοχή
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:23 μμ
aftercrisis
Μόνον όταν ακουστεί ήχος χρήματος αρκετών (δεκάδων) δις που θα πέφτουν στο δημόσιο ταμείο – όπως συνέβη στη Γαλλία,σ την Ισπανία και σε άλλες κανονικές χώρες, μόνον τότε θα έχει νόημα να μιλά κανείς για το θεμα. Φαλτσιανί
Προς το παρόν παρακολουθούμε τα κλασικά «ελληνικά επικοινωνιακά», ανάξια λόγου. Ο κόσμος τώρα πια καταλαβαίνει καλύτερα: όλο το πολιτικό προσωπικό και οι λοιπές «ελίτες» (έτσι τις έλεγε ο Παπάντριου ΙΙ), αν΄τι να αξιοποιήσουν τον Φαλτσιανί κάνουν το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά. Φαλτσάρουν.
Ένα είναι σίγουρο: Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι κυρίως υποφορολογημένος ιδιωτικός πλούτος Ελλήνων.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:28 μμ
aftercrisis
Και κάτι για την δικαστική εξουσία – η οποία στην Ελλάδα είναι σάρξ εκ της σαρκός του πιο βαθέος κράτους.
Επί δεκαετίες παρακολουθούσαν αμέριμνοι πως οι ελίτες το γκ@μ@σανε το κράτος μέχρι που έγινε αποτυχημένο και τελικά ψόφησε.
Τώρα μερικοί παριστάνουν τους τιμωρούς Ζορρό. Αλλά τα πτώματα δεν ζωντανεύουν.
Αργά, πολύ αργά, κυρίες και κύριοι δικαστές.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:33 μμ
Πάνος
ΣΑΘ,
εχει (ασχοληθει η καλυβα) με το θεμα που λετε, αλλα ως παρεμπιπτον, οχι ως ξεχωριστη αναρτηση. Και ο λογος ειναι οτι το θεμα αυτο με ξεπερναει, ως ερασιτεχνη. Αν δω κατι σοβαρο και ενδιαφερον (ταυτοχρονως) θα το αναρτησω.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:44 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Υπάρχουν τρόποι για ένα κράτος, στα όρια της νομιμότητας, να αξιοποιήσει (επικουρικά και μόνον επικουρικά) προϊόντα όπως αυτά του εν λόγω κυρίου.
Ο πρώτος είναι να μην προβοκάρει τις διαδικασίες των ελέγχων και ουσιαστικά να ακυρώσει την όποια πιθανότητα αξιοποίησης.
Ας δούμε τι έκαναν οι άλλες χώρες που είχαν κάποια μικρά ή μεγάλα αποτελέσματα από τα εν λόγω προϊόντα και τι έκαναν και κάνουν οι δικοί μας.
Η (πολιτική) ευθύνη του Παπακωνσταντίνου είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με όσους ..σβήνουν (δεν κάνυον ότι πρέπει για να μη σβησστούν)όχι απλώς όνόματα από την κάθε λίστα, αλλά ακυρώνοντας το περιεχόμενό της για να κάνουν πολιτικάντικη χρήση της ως τέτοιας (υπάρχει μια λίστα).
Αυτό όμως είναι το λιγότερο μπροστά στο μείζον που είναι η αναγωγή αυτών των διαδικασιών ως αποδεκτών και νόμιμων στη συνείδηση των πολιτών.
Καλά οι πιο ορέοι από όλους είναι οι Ποδέμος (αν ισχύει) που τον πήραν και σύμβουλο.
Δεν είναι προσωπικό, είναι τι εκπροσωπεί και πώς το διαχειρίζεται το ζήτημα
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:59 μμ
aftercrisis
Η Ελλάδα είναι χώρα με πολύ μεγάλο ιδιωτικό πλούτο – και εξαιρετικά άνισα κατανεμημένο για τα ευρωπαικά μέτρα, δυτικά και ανβατολικά, όλα τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία και δείκτες, π.χ. ο συντελεστής Gini αυτό δείχνουν.
Ωστόσο έχει απολύτως χρεοκοπημένο κράτος και εξαιρετικά προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα. Δεν ξέρω καμμιά άλλη περίπτωση χώρας με τόσο κραυγαλέα αντίθεση τόσο μεγάλου ιδιωτικού πλούτου και τόσο μεγάλης δημόσιας φτώχειας.
Κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να σημαίνει αυτή η αντίφαση. Οι αριθμοί δεν μπορούν να πουν ψέμματα, παρεκτός και άν είναι «πειραγμένοι».
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:26 μμ
Πάνος
Αναγνωστη,
ειναι ΟΚ ο τσαμπουκας φωτογραφος και απαραδεκτος αυτος που αποκαλυψε τους απατεωνες;
Ειπαμε, καλα τα τσιπουρα, αλλα οχι ανεξελεγκτη καταναλωση… 😉
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:22 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Ποιος είπε ότι είναι οκ ο φωτογράφος;;
Τσίπουρα δεν εχω πιει (ακόμη 😆 ), αλλά και νάπινα (αν δεν το παράκανα) τη διαφορά των υποθέσεων και των παρεμβαινόντων σε αυτές θα την διέκρινα 😉
Επίσης, αυτό το «αποκάλυψε τους απατεώνες» είναι αξίωμα;;
Γιατί εγώ (και όχι μόνον όταν είμαι ..στεγνός αλλά και εν ευθυμία ευρισκόμενος) δεν διακατέχομαι από την ιδέα ότι διαθέτω τα στοιχεία για να αξιολογήσω τα στοιχεία που ο κάθε κομιστής (τους) βγάζει στην δημοσιότητα, οπότε δεν ξέρω τι αποκάλυψε και τι όχι.
Μπορεί να υποψιάζομαι διάφορα, αλλά για να τα μεταφέρω στο δημόσιο διάλογο (αν ήμουν πολιτικός που παρεμβαίνει και καθορίζει την ατζέντα και φέρει την ευθύνη, εμείς λέμε ότι θέλουμε αν δεν θίγουμε συγκεκριμένα πρόσωπα, τέλος πάντων τέτοιο θέμα δεν υπάρχει) θα τα είχα τσεκάρει.
Κάποιος βέβαια μπορεί να είστε πιο ..ενημερωμένος και ειδικός από μένα και να μπορεί να βλέπει μια λίστα και να ξέρει τη σημαίνει η κάθε αναφορά, αλλά τι να κάνουμε δεν είμεθα όλοι τόσο ..γάτες.
Πάντως κρατήστε κάτι που συνήθως γίνεται. ¨οταν υπάρχουν επιχειρηματικοί πόλεμοι και δη διεθνείς (βλ. σχόλιο του κου Μιχελή παραπάνω για την υπόθεση) αλλά και συμφερόντων γενικότερα, το σύνηθες είναι αυτό που βλέπουμε είναι ένα συγκεκριμένο μέρος που οι διάφοροι που επιχειρούν θέλουν να εμφανίσουν.
Ας πούμε γίνονται διάφορα σε ένα χώρο τον οποίον κρύβει ένα πανί, αλλά κατά καιρούς ανεβαίνουν διάφορες παραστάσεις θεάτρου σκιών που έχουν μεν σχέση με τα όσα διαδραματίζονται, αλλά δεν είναι αυτά.
Συνεπώς θεωρώ προχειρότητα και επιπολαιότητα να πιστέψει κάποιος ότι αυτό που του δείχνουν και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους του αρκούν για να διαμορφώσει α΄ποψη.
Οπότε τι λεω.
Στο δημόσιο διάλογο δεν πρέπει να δίνουμε σημασία σε ότι δεν ξέρουμε, διότι απορποσανατολιζόμαστε από το να δίδουμε σε αυτά που ξέρουμε και (ίσως να) μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Και φυσικά μακριά από τις συνθηματολογίες και τις κενές περιεχομένου αξιωματικές αιτιάσεις, επειδή τότς κάποος ή έστω ..πολλοί
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:26 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Κάποιος βέβαια μπορεί να είστε πιο ..ενημερωμένος = Κάποιος βέβαια μπορεί να είναι πιο ..ενημερωμένος
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:29 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
ΣΑΘ τα οσα έγραψες στο πρώτο ύστερογραφό σου (σχόλιο 11:25 πμ) είναι ενδιαφέροντα αν και προσωπικά διαφωνώ με αρκετά από αυτά.
Όπως και να ‘χει, μία πραγματικά αξιόλογη ανάρτηση που θίγει το ζήτημα της εξορίας των πολιτικών κρατουμένων στα ξερονήσια, ασχολούμενη με την Μακρόνησο, είναι η παρακάτω,
https://panosz.wordpress.com/2009/10/19/civil_war-25/
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:49 μμ
Πάνος
Αν η μεγαλο – φοροδιαφυγή* (τα αδήλωτα / αφορολόγητα δις) θεωρείται κακούργημα, τότε η παραπάνω φράση μου δεν είναι απλώς αξίωμα, ενέχει χαρακτήρα δόγματος.
Αν οι εν λόγω πρακτικές εμπίπτουν στην κατηγορία «δεν τρέχει κάστανο», τότε η φράση δεν είναι αξίωμα, αλλά μια απλή σαχλαμάρα.
—
* αν πάμε παρακάτω ενδέχεται να προκύψουν και άλλα ορέα, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μίζες εξοπλιστικών κλπ. Ας μην πάμε όμως στις πιθανότητες και ας μείνουμε στην προφανή βεβαιότητα της φοροδιαφυγής.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 3:03 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
«Αν η μεγαλο – φοροδιαφυγή* (τα αδήλωτα / αφορολόγητα δις) θεωρείται κακούργημα, τότε η παραπάνω φράση μου δεν είναι απλώς αξίωμα, ενέχει χαρακτήρα δόγματος. »
¨Όχι δεν είναι αυτό το θέμα, σε αυτό συμφωνούμε (και επαυξάνω κιόλας) το θέμα είναι αν οι διαρροές από τη λίστα υπηρετούν την καταπολέμησή της ή όχι.
Και αν τέτοια στοιχεία μπορούν να διαχειρίζονται με τέτοιον τρόπο.
Η ένστασή μου είναι στο «αυτός που αποκάλυψε», δηλαδή στην υιοθέτηση μιας επιχειρηματολογίας όσων επιχειρούν στο ζήτημα που δεν βλέπω από που προκύπτει η τεκμηρίωσή της.
Και δεν μιλάμε και για κάποιον δημόσιο λειτουργό (εισαγγελέα η κάτι ΄τετοιο) που έβγαλε πόρισμα, αλλά για κάποιον που τα στοιχεία που πήρε πρέπει οι αρμόδιοι να τα αξιολογήσουν (όλα και απερίσπαστοι από διαρροές και πιέσεις, εμπλεκομένων άμεσα ή ..έμμεσα 😉 )
Θα μου πει ..κάποιος μα αφού οι αρμόδιοι αργούν και θα του πω ότι ίσα ίσα αυτό με κάνει πιο επιφυλακτικό σε διαρροές (στα αποτελέσματά τους).
ΥΓ Χωρίς να σημαίνει κάτι, αλλά είναι ενδεικτικό του πόσο σύνθετη και περίπλοκη είναι η υπόθεση να αναφέρω ότι τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ – Φαλσιανή τα πήρε η Λαγκάρντ από παρέμβαση των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας και οι ποδέμος είχαν τη δυνατότητα να κάνουν σύμβουλο το Φαλσιανί γιατί έμεινε στην Ισπανία και δεν εκδόθηκε στις χώρες που τον ζητούσαν αφού η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δουλέυει – συνεργάζεται στις δικές μυστικές υπηρεσίες.
Και μου λέτε να βασιτώ στον κάθε Ρομπέν της εγχώριας δημοσιογραφίας που ξέρει και ..αποκαλύπτει.
Νο μερσί που λένε και στην πατρίδα του ..φαλσιανί
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 3:34 μμ
Πάνος
Αναγνώστη,
αρχίζεις να με εκνευρίζεις… Μια σειρά χώρες αξιοποίησαν τη δική τους λίστα και (ως επιστέγασμα) βούτηξαν μερικά δις από διαφυγόντες φόρους κλπ. Και εσύ, χρόνια ολόκληρα μετά, ακόμα να λύσεις το μεγάλο φιλοσοφικό ερώτημα για το φύλο των αγγέλων – και δη στα αραμαϊκά;
Έλεος, να ‘ούμε! 😉
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 3:42 μμ
σχολιαστης
Το στικάκι μπορούσαν να το ξεψαχνίσουν αν ήθελαν οι συριζαίοι. Ο Φαλτσιανι από το Φέβάρη συνεργάζεται με τους ποδεμος, άρα δικός τους άνθρωπος. Αυτά που είπε 10 Σεπτέμβρη, τα ήξερε και το Φλεβάρη.
Το σόου της τελευταίας βδομάδας δείχνει αυτό που είναι προφανές. Και δεν θέλουν ξεκαθάρισμα και προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν . 🙂 Ανθρώπινο. Διαχρονικά!
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 3:56 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Πριν εκνευριστείς Πάνο δες ότι οι χώρες αυτές κατάφεραν αυτά που είπες ακριβώς γιατί δεν έκαναν αυτό που κάνουμε εμείς,.
Δηλαδή αντί τα στοιχεία να γίνουν αντικείμενο έρευνας και όπλο δράσης αυτών των δημόσιων υπηρεσιών οι οποίες μπορούν για λογαριασμό του Κράτους και να μαζέψουν χρήματα και να τιμωρήσουν του παράνομους φοροφυγάδες, τα κάνουμε χαρτοπόλεμο προς όφελος πολιτικάντικων ή άλλων παιχνιδιών και έτσι χάνουμε την ευκαιρία της αξιοποίησής τους εκεί που πρέπει.
Ποιο φύλο των αγγέλων, αυτός που το όπνομά του στη λίστα δεν σημαίνει τίποτα ίσα και όμοια με αυτόν που σημαίνει τεκμήριο για παράνομες πράξεις;;
Ή έχεις κανέναν τρόπο να διακρίνεις τον έναν από τον άλλον διαβάζοντας ονόματα και πιθανά κάποια ..επισυναπτόμενα, που ούτε ξέρεις αν είναι όλα, ούτε από πού πορέρχονται.
Δηλαδή η διαφάλιση της ατιμωρησίας των ενόχων δια της μεθόδου της γενίκευσης και του τσουβαλιάσματος;;
Και εγλώ εκνευρίζομαι, αλλά όχι με σένα, με το ..μέηνστρέημ των γενικεύσεων
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 6:35 μμ
Πάνος
Αναγνώστη,
δεν τρώγεσαι ούτε με ξύδι ούτε μ’ αλάτι ορισμένες φορές. Ποιος σου είπε, καλό μου παιδί, ότι έχω άλλην ιδέα για το τεχνικό μέρος της αξιοποίησης της πληροφορίας;
Αυτό που λέω είναι ότι η λίστα ΘΑΦΤΗΚΕ, για χρόνια. Κι αυτοί που το έκαναν θα έπρεπε να έχουν λογοδοτήσει, αν είμαστε μια φυσιολογική χώρα. Αλλά αν είμασταν μια φυσιολογική χώρα ΔΕΝ θα το έκαναν, θα αξιοποιούσαν τη λίστα όπως έκαναν άλλες χώρες και δεν θα συζητάγαμε τώρα περί αυτής.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 6:37 μμ
Πάνος
Λογικόν. Όπως ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει 😉
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 6:46 μμ
σχολιαστης
Ανθρωπος τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει κολιτιλίκια με τους ποδεμος μπορεί να προσεγγίσει εύκολα. Δεν το κάνει όμως! 🙂 Μόνο 10 μέρες πριν τις εκλογές για να γράφει ασαφώς -τι έχει μέσα το κουτί- η ζουγκλα και ο βαξεβάνης. Και ο Κουρής υποθέτω! Γουάου!
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 7:26 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Τελικά τι κάνει ο Φαλτσανί στους Podemos;
Ο Πάνος έχει ένα δίκιο. Θα μπορούσε τη γνώση του εν λόγω κυρίου να την είχε εκμεταλλευτεί το ελληνικό κράτος, αν ήταν σοβαρό κι έτσι να είχε περισσότερα αποτελέσματα το ΣΔΟΕ, παρά να παίζει πολιτικάντικα το ζήτημα τώρα. Θα μπορούσε και ο Σύριζα να τον εκμεταλλευτεί, μήνες πριν, για να μην πω κάνα δυό χρόνια πριν, όταν ο Φαλτσανί έψαχνε απεγνωσμένα πολιτική στήριξη, για να καλύψει τις διώξεις του. Όμως ακόμα και τώρα, ο Τσίπρας παίζει με τις εντυπώσεις, γιατί τον βολεύει επικοινωνιακά το ζήτημα. Όταν το ρώτησαν σήμερα στον Αντένα για την περιβόητη λίστα και την Ελλάδα, είπε περίπου ότι είπαν και οι προηγούμενοί του. Ότι έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, γι’ αυτό και δεν παρεμβαίνω. Δηλαδή ζήσε Μάη να φας τριφύλλι. Διότι όλα αυτά θα ήταν ωραία, αν υπήρχε χρόνος. Όμως αυτός τώρα εξαντλήθηκε.
Το γεγονός είναι ότι οι Podemos δεν πήραν τον Φαλτσανί για να τους πει ονόματα Ισπανών, αλλά για να φτιάξουν και μέσω των δικών του συμβουλών, ένα προστατευτικό ιστό στην ισπανική οικονομία, για να προστατεύονται από τις διαρροές των καταθέσεων στις offshore τρύπες.
Μια λοιπόν που λέμε και ξαναλέμε για τον Φαλτσανί, πολιτιστικά έχει για την Ελλάδα σημασία, το γεγονός των σπουδών του εν λόγω κυρίου. Σπούδασε σε μια πόλη (γαλλική), πού έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Την περιβόητη Αντίπολη (Αντίπ) στη γαλλική Ριβιέρα, εκεί που πέρασε ένα διάστημα της ζωής του ο Καζαντζάκης. Στο μέρος λοιπόν αυτό βρίσκεται η περιβόητη τεχνολογική σχολή (κομπιουτεράδων) με τ’ όνομα «Σοφία-Αντίπολης», για να θυμίζει όπως αναφέρουν οι επινοητές της ιδρύσεως του εκπαιδευτικού ιδρύματος, την γνώση και την λάμψη της Ελλάδας! Όλοι οι δρόμοι έχουν ελληνικά ονόματα και μια πλατεία με τ’ όνομα του Καζαντζάκη.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 7:43 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Ξέχασα να σημειώσω ένα ακόμη σημαδιακό ζήτημα: Είχε προτείνει στον Τσίπρα ο Βάλτερ Μπάιερ (εκείνος που τον συνόδευσε στη συνάντησή του με τον Πάπα), να βάλει τον Ερβέ Φαλτσανί πρώτο στη λίστα των Ευρωεκλογών του Σύριζα (πριν τον πάρει το κόμμα «Χ» που τον έβαλε στη λίστα του). Όμως τελικά αποφάνθηκαν ότι επικοινωνιακά βόλευε καλύτερα ο Γλέζος, για να τονίσει το αριστερό και αντιγερμανικό ένστικτο των ψηφοφόρων. Ας σημειωθεί ότι το «κόμμα Χ», ήταν ένα προϊόν των διαμαρτυριών των ισπανικών πλατειών, που στη συνέχεια πολλά μέλη του πήγαν στο ισχυρότερο κίνημα των Podemos.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:31 μμ
Πάνος
Ερβέ Φαλσιανί
Στις αρχές του 2014 είχα μια συνάντηση στο Παρίσι με τον Κώστα Βαξεβάνη, τον εκδότη και διευθυντή του ελληνικού περιοδικού Hot Doc, που λίγο καιρό νωρίτερα είχε δημοσιεύσει τη λεγόμενη Λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών της HSBC Private Bank.
Μου ζήτησε να επικεντρωθούμε σε θέματα που θα μπορούσε να εξηγήσει με σαφήνεια στους συμπατριώτες του και αυτό που κυρίως τον ενδιέφερε, ήταν περιπτώσεις όπως αυτή της πρώην συζύγου ενός υπουργού Οικονομικών ή της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γεωργίου Παπανδρέου.
Του απάντησα ότι είναι δύσκολο να διευκρινιστεί η θέση κάποιου με οικονομικούς όρους, εφόσον η νομοθεσία αντίκειται σε κάτι τέτοιο. Εκείνος αδυνατούσε να κατανοήσει το γεγονός ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να παρακάμψουμε νόμους, προκειμένου να καταστούν γνωστά τα στοιχεία που αφορούσαν την HSBC και τους πελάτες της. Το είχε βιώσει από πρώτο χέρι ο ίδιος, δεδομένου ότι είχε συλληφθεί και διωχθεί δικαστικά επειδή δημοσιοποίησε τα ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δυνατόν να πάρει κανείς αυτές τις πληροφορίες διά της νόμιμης οδού. Τα πάντα έχουν προβλεφθεί έτσι, ώστε να εμποδίζεται η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων και όποιος επιμένει πεισματικά στην αποκάλυψη της αλήθειας, κινδυνεύει να υποστεί ποινικές διώξεις. Στη Γαλλία ο νόμος ορίζει ότι προστατεύονται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποκαλύπτουν κάποιο περιστατικό διαφθοράς, ενώ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν προβλέπεται κανενός είδους προστασία.
Το 2010 υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ και αρμόδιος για θέματα Προϋπολογισμού ο Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Ερίκ Βερθ, που το όνομά του ήταν ανάμεσα σε εκείνα των τριών χιλιάδων Γάλλων φοροφυγάδων με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Η σχετική έρευνα επαλήθευσε ότι τα ονόματα προέρχονταν τόσο από πληροφορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όσο και από τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτή η ανακοίνωση ήταν αρκετή ώστε ορισμένοι πελάτες της HSBC να αμφισβητήσουν έντονα τη νομιμότητα των στοιχείων καθώς, όπως ισχυρίζονταν, ήταν αμφίβολη η προέλευσή τους. Ένα αυτογκόλ για τη Γαλλία. Τότε η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ παρέδωσε στην κυβέρνηση της Αθήνας τη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών της HSBC.
Το 2011 επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη σωτηρία της Ελλάδας τέθηκε ο Σαρκοζί, ο οποίος είχε τη λίστα εκείνη και, γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στον Παπανδρέου. Ακόμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε συναινέσει στην ανάληψη των διαπραγματεύσεων από τον Γάλλο πρόεδρο. Και οι δύο χώρες επιθυμούσαν να διατηρήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές και να αποτρέψουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησής τους εξαιτίας του χρέους της Ελλάδας. Όπως είχε συμβεί και στις ΗΠΑ, η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εκβιασμού και ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Στην Ελλάδα ο κατάλογος αυτός με τα ονόματα εξαφανίστηκε. Ζήτησα από τον Κώστα Βαξεβάνη να μιλήσει με κάποιον εισαγγελέα που τυχόν γνώριζε και να τον φέρει σε επαφή με τους Γάλλους, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε. Ήταν αρκετός ένας μόνο εισαγγελέας σε κάθε χώρα για να ξεκινήσει η έρευνα, αλλά στην Ελλάδα, όπως και αλλού, ποτέ δεν δρομολογήθηκε επίσημα κανένας ανακριτικός έλεγχος.
* Απόσπασμα από το βιβλίο των Ερβέ Φαλσιανί και Άντζελο Μινκούτσι «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων», εκδόσεις Λιβάνη
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/erbe-falsiani-i-elliniki-parodia-me-ti-lista-lagkarnt
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:37 μμ
Πάνος
Η πολιτική του υγρού χώματος (κοινώς της λάσπης)
Tvxs Άρθρο
Δημήτρης Μάρδας
Παραμονές εκλογών κάποιοι ανακαλύπτουν ενίοτε τον τροχό και άλλη… την πυρά. Έτσι βγάζουν στον αφρό της ενημέρωσης ειδήσεις, που αφορούν θέματα ρουτίνας, τα οποία όμως βαπτίζονται ως αποκαλύψεις ή αναδύουν από τον βυθό της θάλασσας πληροφορίες γνωστές εδώ και πολύ καιρό.
Πρόσφατα στο facebook, γνωστή υποψήφια βουλευτής, η οποία πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 υποστήριζε ότι εμείς, ως χώρα και μάλιστα από μόνοι μας, μπορούμε να τυπώσουμε ευρώ (!!!), ανακάλυψε το ακόλουθο. Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία χάριζε χρήματα στην Eurobank.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί το εξής. To κράτος παρέχει στην Eurobank, όσο και στις άλλες τράπεζες, ένα σύνολο εγγυήσεων και τίποτα άλλο. Αυτό το θεώρησε η εν λόγω κυρία σκάνδαλο ή πρωτόγνωρο φαινόμενο. Η πρώτη αίσθηση που προκαλεί αυτή η αποκάλυψη είναι μια και μοναδική: Είτε η εν λόγω κυρία είναι πεισματικά αδαής είτε αφελής είτε κακόβουλη.
Η εγγύηση του κράτους για δάνεια τραπεζών από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ κ.ά. ή η παροχή εγγύησης εκ μέρους του κράτους για ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες, είναι μια παλιά διεθνής πρακτική, η οποία αποφέρει επιπλέον στο κρατικό προϋπολογισμό και κάποια κέρδη, που αποδίδουν οι ωφελούμενες τράπεζες. Επίσης, το κράτος συνηθίζει να παρέχει εγγυήσεις και σε δάνεια εταιρειών. Να σημειωθεί το Ελληνικό κράτος παρέχει εγγυήσεις εδώ και χρόνια, σε όλες τις τράπεζες της χώρας και όχι επιλεκτικά μόνο σε μία. Η όλη διαδικασία λοιπόν είναι μια υπόθεση ρουτίνας, που επαναλαμβάνεται και όχι κάτι ιδιαίτερα εξαιρετικό. Για την ίδια όμως ήταν αποκάλυψη!
Κάποιοι άλλοι, με υστέρηση δέκα μηνών (!) αποκάλυψαν, παραμονές εκλογών, ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, δεν είχε απομακρυνθεί, κατά την άποψή τους, από εργολήπτρια εταιρεία, στην οποία συμμετείχε πριν γίνει υπουργός.
Η αποκάλυψη αυτή προκαλούσε μια εύλογη ερώτηση: Γιατί η φοβερή αυτή είδηση προκλήθηκε παραμονές εκλογών και όχι στο χρόνο που έπρεπε, δημιουργώντας λοιπόν την αίσθηση για κτύπημα κάτω από τη μέση; Οι «ερευνητές» της υπόθεσης, ούτε που άγγιξαν βέβαια το διαγωνισμό, ο οποίος αποτέλεσε την αιτία της «αποκάλυψης». Να σημειωθεί ότι ο επίμαχος διαγωνισμός κατακυρώθηκε επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις 27/11/2014, μη παρουσιάζοντας ελαττώματα.
Έτσι, σύνδεσαν τις απόψεις τους περί διαπλοκής με το θέμα της μη αποχώρησης του κ. Φλαμπουράρη από την εταιρεία. Η διαπλοκή όμως κτίζεται κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης ενός διαγωνισμού έως την ώρα της κατακύρωσης ή μέσω πολιτικών παρεμβάσεων σε υψηλό επίπεδο και όχι με τη βοήθεια τυπικών νομικών υποχρεώσεων των εργολάβων, άσχετων με τον οποιονδήποτε διαγωνισμό.
Ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης παρουσίασε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, αναφορικά με τη μη συμμετοχή του στην εταιρεία μετά τον Ιανουάριο του 2015. Οι επιθέσεις αυτές επιδιώκουν τη δημιουργία ενός νέφους σκόνης, που συσκοτίζει όμως τα ουσιαστικά ερωτήματα. Και έτσι πορευόμαστε, με τέτοιους πολιτικούς, που δείχνουν από την άλλη τους τρόπους με τη βοήθεια των οποίων σκέπτονται να κυβερνήσουν.
Tέλος, η προεκλογική περίοδος που ολοκληρώνεται σήμερα, ανέδειξε και ένα άλλο θέμα που αξίζει να το επισημάνουμε. Από τις τηλεοπτικές παρουσιάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, δεν με ενοχλεί η κριτική για τα ισοδύναμα μέτρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας, που προτείνουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, με τρομάζει όμως το εξής:
Τα κόμματα που επιδιώκουν να κυβερνήσουν ή να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση ΔΕΝ έχουν να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα. Οπότε εύλογα τίθεται η εξής ερώτηση: Πώς στην άκρως βραχυχρόνια περίοδο θα ελαφρύνουν κάποιες επώδυνες ρυθμίσεις και βάρη που προβλέπει η Συμφωνία, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια χρημάτων που προκύπτουν από ισοδύναμα μέτρα; Να σημειωθεί ότι η Συμφωνία προβλέπει ρυθμίσεις για τα ισοδύναμα μέτρα, όπως προτείνει η κυβέρνηση.
* Ο Δημήτρης Μάρδας είναι υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Θεσσαλονίκης, π. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:41 μμ
Πάνος
Φωτίου προς Πρώτο Θέμα: 48ώρες έμειναν, οπότε ότι προπαγάνδα προλάβετε
«Σαράντα οκτώ ώρες έμειναν, οπότε ό,τι προλάβουν», δήλωσε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, αναφορικά με το εφάπαξ που πήρε σχεδόν 2 χρόνια μετά την συνταξιοδότησή της, όπως όλοι οι συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα «στις 21 Ιουλίου 2015 υπογράφηκε η απόφαση χορήγησης ασφαλιστικής παροχής από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων στην κυρία Φωτίου και εκδόθηκε το σχετικό χρηματικό ένταλμα, ύψους 69.367,04 ευρώ, μετά τη συνταξιοδότησή της από τη θέση της καθηγήτριας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου» και μάλιστα όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο «ελάχιστα είναι τα εφάπαξ που έχουν πληρωθεί από τις αρχές του 2015, ενώ οι καθυστερήσεις ξεπερνούν πολλές φορές τα δύο, τρία ή και τέσσερα χρόνια».
Όπως ανέφερε σε δήλωση της στην Αυγή η Θεανώ Φωτίου, το εφάπαξ της καταβλήθηκε 2 χρόνια μετά την συνταξιοδότησή της στις 31 Αυγούστου 2013, ύστερα από 40 χρόνια εργασίας. «Το ποσό δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό που πήραν άλλοι καθηγητές και δεν υπήρχε καμία επίσπευση στην καταβολή του γιατί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη για όλους τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων», δήλωσε.
Όσο για την αιχμή που αφήνει το Πρώτο Θέμα, ότι πήρε τα χρήματα εν μέσω capital controls, η Θεανώ Φωτίου σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά φυσικά δεν τα έχει σηκώσει από τον λογαριασμό της, ακριβώς λόγω των capital controls.
Μπροστάρης της διαπλοκής ο πρωταθλητής του κιτρινισμού: Το Πρώτο Θέμα
Πλήρη στήριξη στην υποψία βουλευτή του παρείχε o ΣΥΡΙΖΑ. «Οι θύλακες της διαπλοκής, με μπροστάρη τον πρωταθλητή του κιτρινισμού ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ βρήκαν άλλο στόχο: τη Θεανώ Φωτίου», σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κατηγορία; Μετά από σχεδόν 3 χρόνια που συνταξιοδοτήθηκε, υπεγράφη η απόφαση για να εισπράξει το εφάπαξ της, μαζί με μια σειρά άλλων δημοσίων υπαλλήλων που είχαν κάνει αίτηση την ίδια εποχή. Πληροφορούμε δε τον συντάκτη του «αποκαλυπτικού άρθρου» ότι τα capital controls απαγορεύουν τις αναλήψεις και όχι την πίστωση ποσών εκ μέρους του δημοσίου σε δικαιούχους», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» που αποκαλύπτει ως μέγα σκάνδαλο την καταβολή του εφάπαξ μετά την συνταξιοδότηση της Θ. Φωτίου», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι προφανές ότι δεν είναι το ποσό, δεν είναι ο χρόνος που πέρασε μέχρι να καταβληθεί το εφάπαξ στην κα Φωτίου ούτε τα capital controls. Είναι ο πανικός μπροστά στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια σπίλωσης ενός έργου, των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που έχει εγγραφεί στη συλλογική συνείδηση των πολιτών με θετικότατο πρόσημο. Η κάρτα σίτισης, η δωρεάν παροχή ρεύματος, η επιδότηση ενοικίου, δηλαδή η ανακούφιση εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών και χτυπημένων από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ανθρώπων, αυτός είναι ο στόχος. Απομένουν 48 ώρες μέχρι τα αποτελέσματα. Περιμένουμε την επόμενη λάσπη…», καταλήγει.
http://tvxs.gr/news/ekloges-septembris-2015/fotioy-pros-proto-thema-48ores-emeinan-opote-oti-propaganda-prolabete
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:10 μμ
aftercrisis
Για να θυμόμαστε πάντα του στραβού το δίκιο, πρέπει να θυμόμαστε και ποιοί έβαλαν σκέτο «stop control» στη θέσπιση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Γιατί αυτό – λόγω μεγέθους – δεν είναι αρκετό ώστε να θεωρηθεί capital, δεν έφαγε capital control αλλά Alt + Control+ Del.
Ενώ για τα εφάπαξ των ΔΥ σκίζονται και ξεσκίζονται όλοι, ως φίλοι ή ως εχθροί, τους πραγματικά αδύναμους τους έχουν γραμμένους στα τεράστια π@π@ρια τους. Κανείς δεν μιλάει γι αυτούς. Μόνον οι μεγαλο-μεσοαστοί ψηφίζουν;
Με το σκάνδαλο της εγκατάλειψης των πραγματικά φτωχών ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ κανείς δεν ασχολείται. Ούτε το Πρώτο Θέμα, ούσε ο Σύριζα, ούτε ο Σφύριζα ούτε ο Μύριζα. Οϋτε κάν από πολιτικαντισμό εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αναφέρουν οι δεξιοί και κεντρώοι. Σ’ αυτό επικρατεί κατά κράτος η ταξική αλληλεγγύη των μεγαλομεσαίων.
Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ την πάπια. Αφού τον διευκολύνουν, θα κάτσει να σκάσει;
Όμως ουφ, στο τέλος η «ζημιά» έγινε.Το «ξεχασμένο», το «κακό», το «κάκιστο» Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ξανα-επέβαλε το κακό, το τρισκάκιστο Μνημόνιο !
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:19 μμ
aftercrisis
Νάτος και ο άλλος, ο … καινούργιος και …άφθαρτος:
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500026662
Αντί να προτείνει εξορθολογισμό και προοδευτική διαβάθμιση των συντελεστών του ειδικού φόρου ακίνητης περιουσίας, ώστε να μη πληρώνουν ΕΝΦΙΑ τα κοτέτσια και οι μικρές μονοκατοικίες στο χωριο, αλλά να πληρώνουν τα δίκαια και δέοντα οι ιδιοκτήτες μεγάλης και πολλαπλής ακίνητης περιουσίας, προτείνει απλά …κατάργηση γενική του ΕΝΦΙΑ.
Δηλαδή ένα ψίχουλο δωράκι στους αδύναμους και bonus στους δυνατούς.
Ολα καλά, ήρεμα και αγαπημένα – όπως πάντα ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά (χωρίς βέβαια να ρωτηθεί το θύμα άν θελει…)
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:48 μμ
Πάνος
Κι άλλη σκοτεινή συνωμοσία ΣΥΡΙΖΑ-Δικαιοσύνης αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η εμμονή τους με τη λίστα Λαγκάρντ!
Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών καταδικάστηκαν ο πρώην υπουργός Γίαννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του 2008.
Η ποινή είναι μετατρέψιμη σε χρηματική πρός δέκα ευρώ την ημέρα και έχει αναστέλλουσα δύναμη .
Την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η δίκη για τη δεύτερη παράβαση που αποδίδεται στον πρώην υπουργό και αφορά το έτος 2009 ενω αναμένεται βούλευμα από το συμβούλιο εφετών για την κατηγορία της κακουργηματικής παράβασης του νόμου περί πόθεν λέσχες που αντιμετωπίζουν ο Γίαννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του.
Οι κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος, αφορούν ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ σε τραπεζικό λογαριασμό, χρήματα που δεν είχαν δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία τα έτη 2009-2010.
Το δικαςτηριο επέβαλε, επίςης,χρηματική ποινη 10.000 ευρώ για τον καθένα . Με την ίδια αποφαση επιδικάστηκε στο Δημόσιο το οποίο παραστάθηκε ως πολιτικη αγωγή αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης 50.000 ευρώ.
http://fifo.blogy.gr/post/1371:katadikastikan-se-poini-fylakisis-tessaron-eton-o-proin-ypoyrgos-gpapantonioy-kai-i-syzygos-toy-gia-to-13-ekat-eyro-poy-#.Vfsu_1yHVw8.facebook
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:55 μμ
σχολιαστης
Άσχετοι ή κάτι άλλο;
https://panosz.wordpress.com/2015/09/18/sxoliasths-kathimerini-1-28/