Τζάμπα χρεώθηκε η Μαριέττα τις «κατηγορίες» περί αξιοπρεπούς και σύννομης (θεσμικής) αντιμετώπισης του προβλήματος του βιβλίου Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, για λογαριασμό της Κυβέρνησης.

Προεκλογικά δεν το μοίρασαν λέγοντας ένα ψέμα: δεν προλάβαιναν τα τυπογραφεία, λόγω εκλογών. Και τώρα υλοποιείται η απόφαση – που είχε ληφθεί πριν τις εκλογές.

Πάνε χαμένες οι διπλές και οι τριπλές διορθώσεις… Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο απεφάνθη: φτου, κακά! Έδωσε έτσι το πρόσχημα στο νέο Υπουργό (τον Ευριπίδη) να υλοποιήσει την ήδη ειλημμένη (προφανώς από κάποιον πάνω από τη Μαριέττα) πολιτική απόφαση: το βιβλίο αποσύρεται – και αντικαθίσταται με το παλιό.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

  1. Οι μαθητές της έκτης θα μείνουν αρκετές βδομάδες χωρίς το μάθημα της Ιστορίας, μόνο και μόνο επειδή η Κυβέρνηση αντί να δείξει σοβαρότητα επέλεξε να παίξει την κολοκυθιά.
  2. Η κυβέρνηση κορόιδεψε (δούλεψε) εν ψυχρώ τη συγγραφική ομάδα του βιβλίου και τους πολίτες / ψηφοφόρους.
  3. Η κυβέρνηση δεν είχε το πολιτικό θάρρος (καλύτερα: την πολιτική ευθύνη) να επιμείνει στην προβλεπόμενη θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  4. Το χειρότερο απ’ όλα είναι το μήνυμα που εκπέμπεται: κάθε οργανωμένη εθνικιστική / ακροδεξιά καμπάνια των χριστιανοελλήνων (αν έχει μέσα και αριστερούς μαϊντανούς, ακόμα καλύτερα) θα πετύχει, αργά ή γρήγορα το στόχο της.

Το βιβλίο ήταν κακό – το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Η πολιτική λύση που δίνεται τώρα είναι απείρως χειρότερη. Και η ευθύνη γι’ αυτό το δημοκρατικό ολίσθημα δεν είναι του Ευριπίδη, ο οποίος θα το φορτωθεί, αλλά του ίδιου του Πρωθυπουργού.