Όλους μας απασχολεί (πολλοί έχουν φτάσει ήδη στην κατάθλιψη) η οικογενειακή οικονομική μας τύχη, για τους επόμενους μήνες και χρόνια. Για παράδειγμα, με τα νέα μέτρα (τα οποία στην πραγματικότητα είναι παλιά – απλά δεν θέλαμε να τα δούμε) στις στρατιές των  ανέργων θα προστεθούν άλλες 30.000 εργαζόμενοι (τώρα) σε Υγεία, Εκπαίδευση και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όχι γιατί έτσι θα βελτιωθούν σε κάτι τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι δήμοι, αλλά γιατί έτσι διέταξαν οι τροϊκανοί – και η κυβέρνηση το δέχτηκε μετά από σκληρότατη μάχη (στη φαντασία του Στουρνάρα).

Δεν είναι όμως απλά οι απολύσεις το πρόβλημα, αλλά και η ριζική υποβάθμιση των υπηρεσιών που θα προκληθεί και το απόλυτο ξεχαρβάλωμα που θα ακολουθήσει, ως αποτέλεσμα του πακέτου απολύσεων – μισθολογικής σφαγής – απουσίας οποιασδήποτε προοπτικής. Οι πλέον ικανοί ή όσοι μπορούν θα αποχωρήσουν, για τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό. Και στο τέλος της μέρας οι Έλληνες θα μείνουν χωρίς δημόσιες (και δωρεάν) Υπηρεσίες Υγείας, χωρίς στοιχειωδώς ευπρεπή δημόσια Εκπαίδευση και με αδύναμη τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία απλά θα φυτοζωεί.

Και λοιπόν; Λοιπόν, αυτά (και όχι μόνον αυτά) σημαίνουν ριζική μείωση στο προσδόκιμο επιβίωσης. Αύξηση των αυτοκτονιών. Απόλυτη δυστυχία για τα ΑΜΕΑ, τους χρονίως πάσχοντες, τους μικρο- συνταξιούχους. Περαιτέρω μείωση των γεννήσεων και όξυνση του δημογραφικού προβλήματος. Μαζική μετανάστευση έτοιμου, έμπειρου και εκπαιδευμένου προσωπικού. Ραγδαία επιστροφή στο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας του 1960. Μετατροπή τους αστικού περιβάλλοντος σε ακατοίκητη αστική ζούγκλα (η επαρχία φαίνεται ότι θα αντέξει – αλλά για πόσο;).

Και μετά; Μετά η Ελλάδα θα έχει γίνει και επισήμως προτεκτοράτο. Ή, αν θέλετε, μπανανία. Οι Έλληνες, όσοι απομείνουν, δεν θα έχουν καμιά σχέση με τον πλούτο της χώρας τους – απλώς θα παρίστανται, ως ενοχλητικοί παρίες. Οι επαρχίες που έχουν (ή φαντάζονται ότι έχουν) κάποια ελπίδα σε μιαν άλλη πορεία, θα ζητάνε αυτονομία ή ανεξαρτησία. Θέμα χρόνου είναι να τεθούν και απαιτήσεις αλλαγής συνόρων. Η Ελλάδα του 2021, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση που την έφερε από την κατάσταση της παλιόψαθας των εθνών (Μακρυγιάννης) στην ελίτ του δυτικού κόσμου, θα επιστρέψει πολλές δεκαετίες πίσω.

Εκτός αν δεχτούμε ότι όλα αυτά είναι παραλογισμοί και ότι ο Στουρνάρας ξέρει καλύτερα.