Άνοιξε το πρώτο καυτό εσωτερικό μέτωπο. Δηλαδή ανοιχτό ήταν, αλλά οι πρωτοβουλίες του Λαφαζάνη αλλάζουν τα δεδομένα. Δηλαδή, ενδέχεται να τα αλλάξουν. 

 21_03_20150215_kt_5648_sooc14240112821425038864

Στην ανάκληση της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών» προχωρά το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης – Κινητικότητα αυτή την ώρα έξω από τα μεταλλεία

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη πρέπει να διενεργηθεί επανέλεγχος για το κατά πόσο οι υποβληθείσες μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις.

«Ο επανέλεγχος αυτός κρίθηκε επιβεβλημένος, μετά από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα από όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», σημειώνεται στην απόφαση.

Η απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων στα μεταλλεία οι οποίοι απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την οποία βάλουν κατά της απόφασης του Π. Λαφαζάνη, με προσωπικούς μάλιστα χαρακτηρισμούς.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Οι αντιδράσεις της Ελληνικός Χρυσός

 

Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» μετά την ανάκληση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές από το ΥΠΑΠΕΝ προσφύγει στη δικαιοσύνη και ειδικότερα στο ΣτΕ.

 

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για την ακύρωση της ισχύς της υπουργικής απόφασης, η οποία βασίζεται σε καταγγελία του «παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων» βάσει της οποίας αναφέρεται ότι «έχουν υποβληθεί ανακριβή στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του γηπέδου ιδιοκτησίας του φορέα του έργου, καθώς και την  αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα αυτού».

Είναι βέβαια απορίας άξιο πως η κυβέρνηση βασίστηκε για την απόφαση της σε τέτοιο «έδαφος» όταν όλες οι αιτιάσεις του antigoldgr.org που αποτελούσαν το κύριο σώμα και των 3 προσφυγών που κατατέθηκαν στο ΣτΕ επί του επενδυτικού σχεδίου τα τελευταία 3 χρόνια απορρίφθηκαν και οι 3 με τις δυο τελευταίες μόλις πριν από μια εβδομάδα.

 

Μια απόφαση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των εργαζομένων, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως ανέφεραν και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν προ ολίγου.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

 

Έκπληξη εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την αντίδραση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων στις Σκουριές, η οποία καταφέρθηκε εναντίνον του υπουργού Π. Λαφαζάνη για την απόφασή του να ανακαλέσει τη θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή.
Όπως αναφέρουν, η απόφαση ανάκλησης δεν θίγει κατά κανέναν τρόπο τα συμφέροντά τους. «Αντίθετα», συμπληρώνουν, «η απόφαση του υπουργού ήταν απολύτως επιβεβλημένη προκειμένου να προστατευθεί με τον όσο το δυνατόν ουσιαστικότερο τρόπο το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον».
Οι κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τονίζουν ότι «η νέα κυβέρνηση είναι πρώτα απ’ όλα κυβέρνηση των εργαζομένων και γι’ αυτό, στο πλαίσιο μιας νέας μεγάλης προσπάθειας για την προοδευτική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ασκεί τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο απέναντι σε ενδεχόμενες παρεκκλίσεις και αυθαιρεσίες μεγάλων και ιδιαίτερα πολυεθνικών επιχειρηματικών συμφερόντων».

 

Μια επιστολή

Η σημερινή ενέργεια του κ. Λαφαζάνη ενόχλησε τα σωματεία εργαζομένων στις Σκουριές, τα οποία σε επιστολή τους στον Πρωθυπουργό ανέφεραν ότι «ο πιο «αριστερός» υπουργός, θεωρητικά, αυτής της κυβέρνησης, αντί να τηρήσει τον λόγο του απέναντι σε εργαζόμενους, προτίμησε να κάνει το χατίρι σε πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και εντιμότητας, των οποίων τις απόψεις επικαλείται στην απόφασή του».
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Λαφαζάνης είχε υποσχεθεί πως «πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση θα ερχόταν πρώτα στη Χαλκιδική για να ενημερωθεί και να δει από κοντά τους χώρους που εργάζονται 2.000 κάτοικοι της Βορειανατολικής Χαλκιδικής».
Τα σωματεία καλούν τον επενδυτή να συνεχίσει τη στήριξη του επενδυτικού έργου και διαμηνύουν: «Αν γίνουμε δυσάρεστοι στη κυβέρνηση ας στείλει τα ΜΑΤ».

Πηγή: http://www.thepressproject.gr/article/73687/Epanelegxos-adeion-stis-Skouries

Advertisement