Όσοι απείχαν από τις εκλογές είναι αχρείοι;

Αυτά και άλλα παρόμοια ισχυρίζεται ο πολύς Θόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_14/06/2009_318696

Ανήκω σε εκείνους που δεν απείχαν. Δεν το έχω κάνει ποτέ μου – ούτε καν το 1984 που οι ευρωεκλογές ήταν ακριβώς  στη μέση των εξετάσεων του πτυχίου: ξεσηκώθηκα τότε και κατέβηκα από τη Θεσσαλονίκη στη Μεσσηνία για να ψηφίσω, κουβαλώντας μαζί μου τους τόμους της Κινητής και της Ακίνητης Προσθετικής.

Αλλά η χυδαία απαξίωση αυτών που επέλεξαν την αποχή ειλικρινά με εξοργίζει. Γιατί ο Πάγκαλος δεν καταλαβαίνει (ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει) ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το έλλειμμα πολιτικής εκπροσώπησης: πολλοί, πάρα πολλοί πολίτες και ψηφοφόροι αισθάνονται ή εκτιμούν ότι κανένα από τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα, τουλάχιστον τα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα της αριστεράς, δεν τους εκπροσωπεί πολιτικά. Ακούγοντάς τους να επιχειρηματολογούν εκτιμώ το σκεπτικό τους πολύ περισσότερο από εκείνο πολλών «οπαδών» που πάνε στις κάλπες – πολλές φορές για ιδιοτελείς και φτηνούς λόγους*. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να κάτσουν να προβληματιστούν τα κόμματα αυτά για το τι φταίει, να τροποποιήσουν την πολιτική τους, να ανανεώσουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό τους προσωπικό και να προσπαθήσουν να προσελκύσουν εκ νέου όσους απείχαν. Κάτι που δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο, έτσι όπως τα έχουν καταφέρει ως τώρα.

Η αυτιστική και βαθύτατα αντιδημοκρατική λογική του Πάγκαλου, ότι όποιος δεν ήρθε στις κάλπες να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ είναι αχρείος, μόνο μια απάντηση μπορεί να έχει. Αλλά επειδή η καλύβα είναι σεμνό μπλογκ, αποφεύγω να την καταγράψω…

* χαρακτηριστικά: απείχε μόλις το 10% των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ απείχε το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών!