Βράστα!
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5109870/gyrh-me-toksika-fytofarmaka-syllegoyn-oi-melisses/
Η Greenpeace βρήκε 7 διαφορετικά φάρμακα σε 10 δείγματα στην Ελλάδα
Greenpeace: Γύρη με τοξικά φυτοφάρμακα συλλέγουν οι μέλισσες και στην Ελλάδα
Ενα επικίνδυνο κοκτέιλ τοξικών φυτοφαρμάκων περιέχει η γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες από τους ευρωπαϊκούς αγρούς, προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.
Η οργάνωση σε έρευνα που διεξήγαγε διαπίστωσε πως δύο στα τρία δείγματα γύρης που συνέλεξαν οι ερευνητές περιείχαν έως και 17 διαφορετικά φυτοφάρμακα!
Τα χημικά που βρέθηκαν στη γύρη που συλλέχθηκε από κυψέλες προέρχονται από διάφορες κατηγορίες φαρμάκων, όπως εντομοκτόνα, ακαρεοκτόνα, μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Τα προϊόντα αυτά, όπως καταγγέλλει η οργάνωση, ανήκουν σε μεγάλες αγροχημικές εταιρείες, όπως είναι η Basf, η Syngenta και η Bayer, στα κεντρικά γραφεία της οποίας βρέθηκαν σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, ακτιβιστές της Greenpeace απαιτώντας να σταματήσει να σκοτώνει τις μέλισσες με τα προϊόντα της.
Κατά την έρευνα «Το φορτίο των μελισσών. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε κηρήθρα γύρης (ψωμί μέλισσας) και γύρη από συλλέκτες γύρης από μελιφόρες μέλισσες (apis mellifera) σε 12 ευρωπαϊκές χώρες», η οποία δημοσιεύθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, αναλύθηκαν περισσότερα από 100 δείγματα γύρης από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Συνολικά ανιχνεύθηκαν 53 χημικές ουσίες, γεγονός που «φωτογραφίζει» το υφιστάμενο αγροτικό μοντέλο της Ευρώπης. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν:
– υψηλές συγκεντρώσεις διαφορετικών μυκητοκτόνων σε γύρη συλλεγμένη γύρω από αμπελώνες στην Ιταλία
– ευρεία χρήση θανατηφόρων εντομοκτόνων για τις μέλισσες σε γύρη από αγρούς στην Πολωνία
– ανίχνευση DDE (βιοσυσσωρεύσιμο προϊόν αποδόμησης του απαγορευμένου DDT)
– συχνή ανίχνευση στη Γερμανία της ουσίας thiacloprid, η οποία έχει νευροτοξικές ιδιότητες για τα έντομα και ανήκει στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Greenpeace, βρέθηκαν επτά διαφορετικά φυτοφάρμακα σε 10 δείγματα γύρης.
«Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές εκτίθενται σε ένα κοκτέιλ τοξικών φυτοφαρμάκων, τις συνέπειες των οποίων μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε. Αυτό είναι άλλη μία απόδειξη ότι υπάρχουν δομικά λάθη στο αγροτικό μοντέλο της Ευρώπης που βασίζεται στην ευρεία χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων, τις εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες και τον έλεγχο της γεωργίας από εταιρείες κολοσσούς, όπως η Bayer και η Syngenta. Η έρευνά μας αποδεικνύει την ανάγκη για μία ουσιαστική στροφή στη βιώσιμη γεωργία» δήλωσε η υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Ναταλία Τσιγαρίδου.
Άλλωστε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σε έρευνα που είχε κάνει, αναγνώριζε τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη γνώση μας σχετικά με την υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, καθώς και τις επιπτώσεις των χημικών κοκτέιλ, και καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη να καλύψουν αυτό το κενό με επιπλέον επιστημονική έρευνα.
Εκκληση της Greenpeace στην ΕΕ και στον έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την έρευνα, η Greenpeace καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
* Να επεκτείνει τους περιορισμούς που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ για συγκεκριμένα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες, συγκεκριμένα τα clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam και fipronil, ώστε η χρήση τους να απαγορευτεί πλήρως.
* Να απαγορεύσει πλήρως όλα τα υπόλοιπα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές (ανάμεσά τους τα chlorpyrifos, cypermethrinκαι deltamethrin).
* Να εφαρμόσει φιλόδοξα ευρωπαϊκά σχέδια δράσης για την καλύτερη αξιολόγηση των επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων στους επικονιαστές και τη μείωση της χρήσης τους.
* Να ενθαρρύνει την έρευνα και την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης των ζιζανίων χωρίς τη χρήση χημικών και να προωθήσει την ευρεία εφαρμογή βιώσιμων αγροτικών πρακτικών.
Η Greenpeace καλεί επίσης τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Αθανάσιο Τσαυτάρη:
* Να προβεί στην πλήρη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.
* Να προωθήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Μέλισσες, με σκοπό: (1) να παρακολουθείται η υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, (2) να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι των φυτοφαρμάκων καθώς και να μειωθεί η χρήση τους, (3) να προωθηθεί η αύξηση της βιοποικιλότητας στη γεωργία και εναλλακτικές, μη χημικές πρακτικές.
* Να στρέψει τους οικονομικούς πόρους μακριά από την καταστροφική βιομηχανική γεωργία και να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία.
10 Σχόλια
Comments feed for this article
16 Απριλίου, 2014 στις 6:05 μμ
oxtapus
Reblogged this on Oxtapus *blueAction.
16 Απριλίου, 2014 στις 11:14 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Θα αγοραζω μελι Κορσικης 😉
16 Απριλίου, 2014 στις 11:21 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Η κατά κεφαλή κατανάλωση μελιού στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 1,7 κιλά γεγονός που μας κατατάσσει στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών της Ε.Ε με βάση τα στοιχεία της Eurostat. Η ετήσια παραγωγή μελιού στην Ελλάδα ανήλθε σε 16.000 τόνους(Τέταρτη θέση στην Ε.Ε.) με βάση τα στοιχεία της Eurostat για την περίοδο 2004/2005.Προηγούνται η Ισπανία με 32.000 τόνους η Γερμανία με 26.000 τόνους(κυρίως όμως λόγω τον εισαγωγών και όχι από εγχώρια παραγωγή) και η Ουγγαρία με 19.500 τόνους. Όσον αφορά των αριθμό των κυψελών καταλαμβάνουμε την δεύτερη θέση με (1.497.690 ) αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10,8% του συνόλου των κυψελών της Ε.Ε των 27) με πρώτη την Ισπανία με (2.320.949)και ακολουθούν η Γαλλία (1.360.976) η Ιταλία (1.157.133) η Πολωνία (1.091.930) κτλ.
Στην Ελλάδα το 2005 απασχολούνταν 19.814 μελισσοκόμοι εκ των οποίων οι 7.170 είναι επαγγελματίες η ποσοστό 36% επί του συνόλου και οι οποίο κατείχαν το 73% του συνολικού αριθμού των κυψελών. Επαγγελματίας χαρακτηρίζεται ο μελισσοκόμος με περισσότερες από 150 κυψέλες. Επίσης οι Έλληνες επαγγελματίες μελισσοκόμοι αποτελούν σχεδόν το 40% των επαγγελματιών την Ε.Ε (7.170 από τους 17.986)Πηγή: COPA & Eurostat
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναγνωριστεί 16 κατηγορίες μελιού ως ΠΟΠ(Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης) και 3 κατηγορίες ως ΠΓΕ (Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης). Από την Ελλάδα έχει καταχωρηθεί στο συγκεκριμένο Μητρώο μια κατηγορία Μελιού ως ΠΟΠ και συγκεκριμένα το εξαιρετικό Μέλι» Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια « το οποίο παράγεται αποκλειστικα στον Νομο Αρκαδίας- Όρος Μαίναλο (Πελοπόννησος) το οποίο αναγνωρίσθηκε ως ΠΟΠ το 1996(Καν.1263/1996). »
http://www.organic-honey.gr/why-greek/statistics/
ΥΓ Λιγο παλια τα στοιχεια.
16 Απριλίου, 2014 στις 11:35 μμ
Mitsos
Να στρέψει τους οικονομικούς πόρους μακριά από την καταστροφική βιομηχανική γεωργία και να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία.
Αφού το σύστημα θέλει χαμηλές τιμές και μεγάλη παραγωγή. Αλλος τρόπος πέραν από τη χημική γεωργία για μεγάλες αποδόσεις δεν υπάρχει. Θα τρώνε λοιπόν οι άνθρωποι τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά, αφού έτσι επιτάσσει το σύστημα το οποίο αυτοί «δημοκρατικά» εκλέγουν. Τόση φασαρία γίνεται για να πέσει η τιμή παραγωγού στο γάλα. Συνέχεια λοιπόν πιέζονται τα ζώα να αποδώσουν όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να τα τρελάνουμε.
Η μελισσοκομία είναι επιστήμη. Οσο κάποιοι θα χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερα φάρμακα, τόσο η μέλισσα θα υποφέρει. Είναι στο όριο τα πράγματα και θεωρώ πολύ πιθανό στο μέλλον αν συνεχιστεί η αλόγιστη χρήση φαρμάκων, το τόσο ωφέλιμο έντομο αυτό να εξαφανιστεί. Ηδη τα άγρια σμήνη μελισσών δεν μπορούν να επιβιώσουν στη φύση λόγω της βαρόας. Ενώ παλιότερα το έντομο αυτό ζούσε σε άγρια μορφή χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου τώρα δεν μπορεί να επιβιώσει και είναι καταδικασμένο. Το επάγγελμα λοιπόν του μελισσοκόμου είναι εντελώς απαραίτητο για τη γεωργία, όσο και αν κάποιοι γεωργοί δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό και πολλές φορές ψεκάζουν ακόμα και μέσα στα κουτιά των μελισσών. Ειδικά μερικές καλιέργειες όπως τα εσπεριδοειδή, οι αμυγδαλιές και άλλα δέντρα χωρίς τη μέλισσα δεν μπορούν να καρποδέσουν. Παρόλα αυτά πολλοί αγρότες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξοντώσουν τη μέλισσα και τους μελισσοκόμους.
Γίνονται άπειρες λαθραίες εισαγωγές μελιού που βαπτίζεται ελληνικό από Κίνα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Ρωσία. Αυτό αναμιγνύεται με ελληνικό θυμαρίσιο και σερβίρεται στο εμπόριο με υψηλές τιμές. Το κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να εξοντωθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας, ένας κλάδος που ανθούσε στην Ελλάδα ενώ είμαστε η δεύτερη χωρα μετά την Ισπανία στην ΕΕ σε παραγωγή και εξαγωγές μελιού. Η τιμή παραγωγού φθίνει συνεχώς, λόγω των αθρόων εισαγωγών, κατά συνέπεια θα πέσει και η ποιότητα οπότε ο κλάδος χάνει τα πάντα.
16 Απριλίου, 2014 στις 11:51 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«…Οι μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρατηρήθηκαν σε Βέλγιο (34%) και Βρετανία (29%). Στη χώρα μας κατεγράφη ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απωλειών – 6,6%, όταν το όριο του θεωρούμενου ως αποδεκτού ποσοστού θνησιμότητας το χειμώνα είναι 10%….»
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=85600
16 Απριλίου, 2014 στις 11:56 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Οπως ακριβως τα γραφει ο Mitsos.
Χωρις μελισσες δεν υπαρχει επικονιαση.
«Μέλι: Ελλειμματική παραγωγή, υψηλή κατανάλωση αλλά και μεγάλη νοθεία στη χώρα μας
….Όμως και η πυκνότητα των μελισσιών στη χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Όπως ανέφερε ο κ. Χαριζάνης, κατά την παρουσία του στην εκδήλωση «Σύγχρονες επιχειρηματικές δυνατότητες στον αγροτικό τομέα», που πραγματοποιήθηκε στο ΓΠΑ, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2013 «στις ΗΠΑ έχουν 0,4 μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Για αυτό εκεί έχουν μεγάλο πρόβλημα επικονίασης με αποτέλεσμα να «νοικιάζουν» τις κυψέλες πληρώνοντας τους παραγωγούς με 140 δολάρια για να τις μεταφέρουν στις καλλιέργειές τους». Στη χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό μελιού (65%) παράγεται από μελιτώματα (έλατο και πεύκο) που δεν ζαχαρώνει. Οι συσκευαστές προτιμούν αυτά τα μέλια στα μίγματα που συσκευάζουν».
Όσον αφορά το βασιλικό πολτό, η χώρα μας παράγει περίπου 600 κιλά ετησίως, ενώ όπως υποστήριξε ο κ. Χαριζάνης, «στην ελληνική αγορά διακινούνται τουλάχιστον 15 τόνοι με την ένδειξη ότι είναι ελληνικής παραγωγής». Η νοθεία είναι τεράστια αφού οι τιμές είναι 2.000 – 3.000 το κιλό, ενώ οι έμποροι τον αγοράζουν από την Κίνα με 70 ευρώ το κιλό. …»
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=78091
17 Απριλίου, 2014 στις 12:04 πμ
Mitsos
Δεν χάνονται οι μέλισσες τον Χειμώνα. Χάνονται όλο το χρόνο και ειδικά την Ανοιξη λόγω των φαρμάκων για τα ζιζάνια, με αποτέλεσμα να συντηρούνται μελίσσια μη παραγωγικά ή να αναγκάζεται ο μελισσοκόμος να συνενώνει μελίσσια για να μην τα χάσει λόγω έλλειψης πληθυσμού. Η βαρόα, οι σφήγγες και κυρίως τα φυτοφάρμακα είναι η αιτία που χανονται τα μελίσσια.
Αφου ένα μελίσσι χάσει εργατικό πληθυσμό το αποτελειώνουν οι φυσικοί του εχθροί σφήγγες, σκούρκοι και λοιπά αρπακτικά έντομα.
Η βαρόα καταπολεμάται και με βιολογικά οργανικά οξέα, πολύ επιτυχημένα και οικονομικά. Προσωπικά τον τρόπο αυτόν χρησιμοποιώ από χρόνια. Για τα φυτοφάρμακα το μόνο που κάνω πλέον είναι να μην πηγαίνω σε καλιέργειες που πέφτει πολύ φάρμακο κοντά σε αμπέλια και σε θερμοκήπια. Αυτά λίγο πολύ κάνουν όλοι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι σήμερα.
Το πρόβλημα βέβαια είναι μεγαλύτερο στα βαμβάκια όπου το μέλι του βαμβακιού που βοηθούσε τη μέλισσα να επιβιώσει τώρα την σκοτώνει πολλές φορές λόγω των συνεχών ψεκασμών.
17 Απριλίου, 2014 στις 12:08 πμ
Πάνος
Μήτσο, τι είναι η «βαρόα»;
17 Απριλίου, 2014 στις 12:12 πμ
Πάνος
Άσε, τη βρήκα.
http://kthnotrofia.pblogs.gr/h-barroa-kai-h-katapolemish-ths.html
17 Απριλίου, 2014 στις 12:22 πμ
Mitsos
Ενα εντομο παράσιτο που ρουφάει την αιμολέμφο των μελισσών, το οποίο παρασιτούσε για χρόνια στην κινεζική φυλή μέλισσας χωρίς να την σκοτώνει. Οταν σιγά-σιγά έφεραν κάποιοι σμήνη μελισσών από την Κίνα στην Ευρώπη εξαπλώθηκε παντού και διάλυσε τη μελισσοκομία στην Ευρώπη και στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 70. Στην Ελλάδα και στην Κρήτη χάθηκε η κρητική μέλισσα το 83, η οποία υπήρχε την εποχή του Μίνωα. Η μέλισσα αυτή ήταν πολύ άγρια και από παλιούς μελισσοκόμους έχω ακούσει ότι ήταν πολύ εργατική, λιτοδίαιτη και παραγωγική. Η βαρόα είναι ο υπ αριθμον ένα εχθρός της μέλισσας και αν δεν είχαν βρεθεί από τους Σοβιετικούς και τους Σκανδιναβούς αυτές οι βιολογικές και φτηνές μέθοδοι, η επαγγελματική μελισσοκομία θα είχε σβήσει από χρόνια λόγω των πανάκριβων σκευασμάτων της Bayer.
Σήμερα αντιμετωπίζεται λοιπόν αλλά πάλι προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά και μεγάλο άγχος στο μελισσοκόμο. Τα άγρια σμήνη όμως που δεν επιδέχονται θεραπεία δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω της βαρόας και σε 3-4 χρόνια τα σκοτώνει. Να σημειωθεί εδώ ότι τα άγρια σμήνη είναι τα πιο παραγωγικά και φεύγουν συνήθως με καλό γενετικό υλικό από τους μελισσοκόμους που δεν διαχειρίζονται καλά τις κυψέλες τους την Ανοιξη. Συνήθως εισβάλουν σε κάποια κουφάλα δέντρου ή βράχου ή σε καμιά σκεπή κανενός σπιτιού και μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες αποικίες αν η βαρόα δεν τα εξολοθρεύσει. Κάποιες φορές επιδιώκει ο μελισσοκόμος να βρεί ένα τέτοιο σμήνος γιατί κουβαλά καλό γενετικό υλικό και να το βάλει σε κάποια κυψέλη. Προσωπικά έχω βρεί τρείς φορές κρεμασμένο σε δέντρα σαν τσαμπί.
Το μόνο μέρος της Γης που δεν έχει εισβάλει η βαρόα αν και αυτό τώρα τελευταία αμφισβητείται είναι στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στην Χαβάη. Στα βόρεια κλίματα όπως στη Ρωσία πχ το συγκεκριμένο παράσιτο είναι λιγότερο συνηθισμένο, αλλά στη Μεσόγειο δυστυχώς θερίζει τους πληθυσμούς των μελισσών.