(Ζει, αλλά εντελώς μεταλλαγμένο. Σε γενικές γραμμές, σαν το αντίθετό του)
*
Κάτι δεν μου πήγε καλά εξαρχής, από την «πρωινή προσευχή» – αλλά δεν έδωσα σημασία, σκεπτόμενος πως κάθε φορά που βλέπω τα παιδάκια να σταυροκοπιούνται όλα μαζί …με πιάνει το ανάποδο. Κι όμως, εκ των υστέρων διαπίστωσα τι έφταιγε, όταν πληροφορήθηκα πως και σε άλλα σχολεία η προσέλευση ήταν μειωμένη – και για ποιο λόγο: πολλοί γονείς δε στέλνουν τα παιδιά τους σήμερα στο σχολείο, ακριβώς λόγω της γιορτής! Επειδή δε γουστάρουν να γίνεται μια τέτοια γιορτή!
Εγώ όμως θέλω να γιορτάζεται η 17 Νοέμβρη στα σχολεία. Γιατί είναι μια μοναδική ευκαιρία να ακούσουν τα παιδιά μου (μέσα από όλα μπορεί να περιέχει μια σχολική γιορτή) τι ήταν η χούντα, τι είναι η δημοκρατία, γιατί έγιναν όσα έγιναν κλπ. Ανέβηκα λοιπόν με καλή διάθεση ως την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, για να παρακολουθήσω αυτά που μας είχαν ετοιμάσει οι δάσκαλοι και οι μαθητές των δυο τμημάτων της Τετάρτης. Η δουλειά που είχε γίνει από τους δασκάλους ήταν εξαιρετική, αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, σε ό,τι αφορά τη διδαχή και τα μηνύματα που περνούσε στους μικρούς μαθητές. Γιατί κατάφερνε μέσα σε λίγη ώρα να παρουσιάσει συμπυκνωμένους όλους τους κυρίαρχους εθνικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς μύθους, όπως διαμορφώθηκαν «οριστικά» μετά τη μεταπολίτευση – με την καθοριστική συμβολή της «στρατευμένης» Τέχνης.
Κάποιος που (ας υποθέσουμε) κατέβηκε από το Άλφα του Κενταύρου και δεν έχει ιδέα για τα θέματα που θίχτηκαν (όπως η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών) αν έπαιρνε τοις μετρητοίς όσα ακούστηκαν στη σχολική εκδήλωση, αβίαστα θα κατέληγε στα ακόλουθα συμπεράσματα:
- Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση, ακριβώς όπως η αντίστοιχή της στην Κατοχή, δηλαδή η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Την πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στους Γερμανούς, τη δεύτερη στους Αμερικάνους.
- Ο λαός σύσσωμος συμμετείχε και στο Γοργοπόταμο και στο Πολυτεχνείο και με την ηρωική του δράση (και τη λεβεντιά του) κατόρθωσε να κατατροπώσει τους κατακτητές – στη δεύτερη περίπτωση ρίχνοντας τη χούντα. Στην πραγματικότητα, ουδείς Έλληνας συνεργάστηκε με τις δυνάμεις κατοχής ή με τη χούντα των Αμερικάνων.
- Τίποτα απολύτως δε μεσολάβησε από την κατοχή (1941-44) ως τη χούντα (για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι Αμερικάνοι) και την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η λέξη «Εμφύλιος» δεν ακούστηκε ούτε μια φορά.
- Οι Αμερικάνοι είναι οι μοναδικοί κακοί του πλανήτη – και μας έχουν βάλει στο μάτι (προφανώς διότι είμαστε ωραίοι και ατίθασοι και αυτό τους δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα). Ο πατριωτισμός και η εθνική συνείδηση των Ελλήνων σηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον αντιαμερικανισμό.
- Η αριστερή δράση και η αντίστοιχη πολιτισμική παραγωγή (τραγούδι και ποίηση, στην εκδήλωσή μας) είναι αμιγώς εθνικοαπελευθερωτική / αντιαμερικανική. Πχ, το τραγούδι «πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες» που τραγούδησαν τα παιδιά συνάδει απολύτως με τα καταγάλανα χρώματα της εκδήλωσης. Ομοίως και τα (περισσότερα) από τα (άθλια, στο σύνολό τους) ποιήματα που ακούστηκαν. Η Αριστερά (που δεν κατονομάζεται, αλλά έχει παράξει το 100% του υλικού της εκδήλωσης) δεν ήταν παρά μια αγνή, ηθική και τίμια Ελληνοπούλα, προσηλωμένη στην Εθνική Ανεξαρτησία και στα εθνικά ιδεώδη, εν γένει.
- Ο πόθος για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία συνάδει απολύτως με τους στίχους του «πότε θα κάνει ξαστεριά», που τραγούδησαν τα παιδιά, ιδίως με αυτούς που λένε: «…να κάνω μάνες δίχως γιούς, γυναίκες δίχως άντρες, να κάνω και μικρά παιδιά, να κλαιν δίχως μανάδες…». Αυτό και άλλα αντίστοιχα τραγούδια συμβάλλουν στη διαμόρφωση υγιούς φρονήματος στη νέα γενιά των Ελλήνων.
- Γίνεται μια εξαιρετική είσοδος των παιδιών στο χώρο του παραλόγου, μέσω της εικόνας και του ήχου: Στην οθόνη βλέπουμε το σύνθημα «γιατί δεν τους κρεμάτε» (των εξεγερμένων), ενώ ο αφηγητής / μαθητής διαβάζει ένα ποίημα που αναρωτιέται «μα πως μπόρεσαν (οι χουντικοί) να χτυπήσουν;»
*
Φυσικά, δεν εξαντλούνται με τα παραπάνω όσα θα καταλάβαινε ο επισκέπτης από το Άλφα του Κενταύρου για τη σύγχρονη νέο-ελληνική παράνοια και τις εκδηλώσεις της μέσα στην Εκπαίδευση. Τα παιδιά του δημοτικού, τι κατάλαβαν, άραγε; Και πόσο τα επηρέασε το μάθημα που πήραν παρακολουθώντας τη σχολική τους γιορτή;
95 Σχόλια
Comments feed for this article
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 4:17 μμ
σχολιαστης
Aν έλεγε κάποιος στα παιδιά
«Ενας βασικός λόγος που η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε αυτό το τσίρκο, και είναι βουτηγμένη στα σκατά και τη διαφθορά είναι γιατί, σχεδόν όλοι αυτοί οι αλήτες που κατέστρεψαν τη χώρα στη διάρκεια της χούντας, έμειναν ατιμώρητοι σαν να μη συνέβη τίποτα.
Κανένας δεν πλήρωσε για την καταστροφή της Κύπρου. Ελάχιστοι στρατιωτικοί αποστρατεύθηκαν. Σχεδόν κανένας απο τους χιλιάδες επίορκους δικαστές δεν έφυγε με τις κλωτσιές. Δεν έγινε καμία κατάσχεση για τις, λόγω της χούντας, αποκτηθήσες περιουσίες. Οι βασανιστές με απόφαση της δικαιοσύνης δεν μπήκαν ούτε μια μέρα μέσα. Δήμαρχοι, Νομάρχες, τα καθίκια της συμβουλευτικής, συνέχισαν σφηρίζοντας αδιάφορα. Εντάχθηκαν σιγά σιγά στα σημερινά κόμματα και στα κέντρα εξουσίας.»
Μπορεί τα παιδιά να μην καταλάβαιναν πολλά, αλλά όλο και κάτι θα έμενε στο μυαλουδάκι τους. Και θα είχαν τιμήσει οι δάσκαλοι με τον καλύτερο τρόπο τη 17 Νοέμβρη.
Βέβαια αυτό ενέχει τον κίνδυνο να ρωτήσει και κάποιο παιδάκι. Γιατί δάσκαλε (ή μπαμπά), ανέχεσαι να ζεις σ’ αυτή την καθικοχώρα που μας περιγράφεις; ε;
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 4:43 μμ
Advocatus diaboli
Λαέ πεινάς, γιατί τους προσκυνάς;
ένα ακόμη σύνθημα που δίνει τις δικές του απαντήσεις. Αυθεντικό του Πολυτεχνείου. Νομίζω πως λέει πολλά απο αυτά που και εσύ εννοείς.
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 4:48 μμ
π2
Με άλλα λόγια, το πόσο αποστεγνωμένοι, ισοπεδωτικοί και ασπρόμαυροι παρουσιάζονται οι μύθοι μας είναι ευθέως ανάλογο με το πόσο απομακρυσμένοι είναι από τα πραγματικά διακυβεύματα.
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 5:22 μμ
ο θειος Ισιδωρος
Το πολυτεχνειο ηταν η αρχη
θαρθει κι η σειρα του καραμανλη!
(οπως θαλεγε κι ο Νοσφυ)
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 5:28 μμ
Νοσφεράτος
«…να κάνω μάνες δίχως γιούς, γυναίκες δίχως άντρες, να κάνω και μικρά παιδιά, να κλαιν δίχως μανάδες…»
Τί ωραιοι στιχοι …ειδικά οταν τους λενε παιδακια του Δημοτικου ε!!
Φαινεται οτι μας αρκει το οτι πρερχονται απο την Λεβεντομανα Κρητη..
Κατα ταλλα συμφωνώ με τον Σχολιαστή ..και επαυξάνω
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 5:49 μμ
Πάνος
Έχω τη γνώμη ότι πολλές από τις σημερινές μας κακοδαιμονίες αναδείχτηκαν στα χρόνια της χούντας, αλλά οι μυστικές τους ρίζες πάνε λίγο πιο πίσω: στον εμφύλιο 1943-49.
Η χούντα δεν ήταν παρά η τελευταία μεγάλη πολιτική επιχείρηση του Εμφυλίου.
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 6:05 μμ
Νοσφεράτος
Παντως ποτες μου δεν μπορεσα να καταλαβω το εξής … Πως γινεται στην Ελλάδα , στα λόγια ολοι να είμαστε φανατικά Αντιαμερικανοι(ακόμα και οι Ακροδεξιοι, και οι της Εκκλησιας και οι Νουδουδες κ.λ.π ενώ στην πραξη οχι απλώς να ειμαστε δουλοπρεπεστατοι (και να πιθηκίζουμε καθε -μα καθε τι Αμερικανικο) αλλά να εχουμε μετατρεψει και την χωρα μας σε μια ακόμη (αθλια βεβαια)πολιτεια των ΗΠΑ
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 7:16 μμ
xrysostomos
Σωστό το κείμενο.
Μπορείτε να διαβάσετε και τις συζητήσεις στο http://www.phorum.gr/viewtopic.php?t=101207
και τις απόψεις μερικών […] με αφορμή το ποστ με τίτλο «Η χούντα ζει».
Και μη χειρότερα
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 7:37 μμ
Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος
Πολύ μεστό και σοφό κείμενο.
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 10:54 μμ
π2
Παρεμπιπτόντως, πού είναι ο Πόντος και η Αριστερά, αμφότεροι και οι δύο, να διαμαρτυρηθούν για βιβλίο ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου;
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 10:56 μμ
π2
για το βιβλίο εννοούσα
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 10:57 μμ
Alkibiades (??!)
Οταν εδωσαν τα τελευταια σημεια ζωης, εγραφαν πως ειναι χαμου…
16 Νοεμβρίου, 2007 στις 11:26 μμ
Γιάννης
-η εθνικοποίηση του Πολυτεχνείου, που αναφέρει η ανάρτηση,
-η αποσιώπηση των προ Πολυτεχνείου μετεμφυλιακών δεκαετιών, που οδήγησαν στη χούντα και σε αυτό, χάριν της εθνικής ενότητας
-η εκμετάλλευσή του για δημιουργία νέων αστέρων και αγωνιστών, πολιτικών (η γενιά του Πολυτεχνείου)
-η αποσιώπηση του γεγονότος ότι η χούντα έπεσε λόγω της Κύπρου
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:43 πμ
Παπούλης
Κυρ Γιάννη , άστο δεν τόχεις….
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 3:40 πμ
Αντώνης
«Παντως ποτες μου δεν μπορεσα να καταλαβω το εξής … Πως γινεται στην Ελλάδα , στα λόγια ολοι να είμαστε φανατικά Αντιαμερικανοι(ακόμα και οι Ακροδεξιοι, και οι της Εκκλησιας και οι Νουδουδες κ.λ.π ενώ στην πραξη οχι απλώς να ειμαστε δουλοπρεπεστατοι (και να πιθηκίζουμε καθε -μα καθε τι Αμερικανικο) αλλά να εχουμε μετατρεψει και την χωρα μας σε μια ακόμη (αθλια βεβαια)πολιτεια των ΗΠΑ»
Δε βλέπω καμμία αντίφαση. Επειδή ακριβώς είμαστε δουλοπρεπέστατοι γι’ αυτό είμαστε φανατικά αντιαμερικανοί. Άλλα παραδείγματα: επειδή ακριβώς στην πραγματικότητα δε δίνουμε δεκάρα για την πραγματική γνώση, που δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο στα ημέτερα εδάφη, γι’ αυτό και κοπτόμεθα άπαντες ως κοκότες για την παιδεία. Επειδή ακριβώς δεν έχουμε την παραμικρή σχέση με την αρχαία Ελλάδα δε σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας για την άμεση σχέση αίματος με τους «προγόνους», κ.ο.κ. Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται ευθέως και αντιστρόφως. Ειδικά όταν υπόκειται σε μαζική ύπνωση (σχεδιασμένη; αυτοΰπνωση λόγω εκκωφαντικής αμορφωσιάς; αναπαραγωγή της αυτής κατάστασης; εκδοχές). Οι ψυχοτέτοιοι το λένε υπεραναπλήρωση.
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:42 μμ
manitaritoubounou
Στο νεαρό ιστολόγιό μου έχω μια σειρά ιστορικών στοιχείων για το «Πολυτεχνείο» της Πάτρας:
http://manitaritoubounou.wordpress.com/
Αξίζει να τα επισκεφτείτε. Καλά θα κάνετε και να τα σχολιάσετε.
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 12:53 μμ
Πάνος
Αφού το θέτεις έτσι, εντάξει, θα σε επισκεφτούμε. Και, ίσως, να σχολιάσουμε – αν μας δώσεις την αφορμή… 🙂
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 1:08 μμ
manitaritoubounou
Με τον τρόπο σου με σκλάβωσες αδελφέ…
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 1:19 μμ
Πάνος
ΟΚ. Πήγα, είδα και …σχολίασα! 🙂
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 2:56 μμ
johnvellis
Δεν ξέρω. Γεννήθηκα μαζί με την χούντα…το 67…Ήταν λάθος εποχή.Στο σχολείο τότε τα «καλά» παιδιά μαθαίναμε πως να γλιτώσουμε από τις αποβολές και τους κακούς δασκάλους. Και από την άλλη κάναμε τις διαβολές μας. Πρέβεζα, επαρχιακή πόλη με πολλά μα πάρα πολλά χωριά…
Από τη μια η αριστερά, η καθαρή αριστερά όπως θα έλεγε και το ΚΚΕ από την άλλη οι δεξιοί, βασιλόφρονες και χουντικοί…όλοι μπερδεμένοι.
Από την μία η αριστεροσύνη από την άλλη η δεξιοφροσύνη…και όλοι νιώθαν δικαιωμένοι.
Οι ΚΚΕδες δεν μιλούσαν και πολύ τότε. Από την άλλη οι «καλοί» πολίτες με τους ρουφιάνους της γειτονιάς παίρναν τα ανταλλάγματα. Η Χωροφυλακή δεν έψαχνε και πολύ. Απλά όσοι δεν χώνευαν κάποιους τους ρίχναν τη ρετσινιά του κοινωνικού φρονήματος…αστάθεια κοινωνικού φρονήματος, έλλειψη εθνικοφροσύνης…το μέγιστο κακό της εποχής…
Πολιτική βασικά δεν γίνονταν, ούτε καν δεξιά. Πιστεύω ότι η χούντα με ωφελιμιστικές πολιτικές προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της και να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό. Τον φόβο τον ήθελε για βοήθεια.
Κάποιοι παλιοί «γνώριμοι», αριστεροί, πήραν τον δρόμο της νέας εξορίας…όχι ότι δεν το περίμεναν, κάποιοι γίναν πρώιμοι αγωνιστές με έδρα στο εξωτερικό και κάποιοι την πλήρωσαν αφού εξαφανίστηκαν με γνωστούς τρόπους από την κυβέρνηση των στρατιωτικών…
Ακόμα και τώρα, παρότι μικρός τότε, δεν κατέληξα σε κάτι θετικό ή ιστορικά ηρωικό για αυτή την περίοδο. Την θεωρώ σάπια απλά.
Δεν ξέρω αν θα πρέπει να γίνεται γιορτή για μία παρωδία πολιτικής με εγκληματικές τάσεις…Από την άλλη η Αμερική αλλά USA αυτή την πολιτική κάνει πάντα στον κόσμο γιατί περιμέναμε κάτι διαφορετικό τη συγκεκριμένη ασταθή περίοδο της πολιτικής μας ζωής που όλα ως ρευστά ήταν και εκμεταλλεύσιμα…
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 5:06 μμ
johnvellis
Και κάτι για την πορεία στην Αμερικάνινη πρεσβεία και την ιδεολογική σύγχιση.
Γνωστός μου, γιός συνεργάτη τυπογράφου, ιδεολογικά ας πούμε στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν λίγα χρόνια μου είπε κάτι που με άφησε άφωνο…
Ένα νέο τρόπο για να φτάσεις στην ολοκλήρωση της πορείας σύντομα…
Περίμενα μεγαλύτερη ταχύτητα της πορείας, καλύτερη οργάνωση και έλεγχος πιθανών εμποδίων, κλπ.
Η απάντηση;…Το μετρό…
Και το έλεγε σοβαρά σαν να βρήκε την ιδανική λύση. Ο νεαρός είχε τελειώσει και την Πάντειο.
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 6:19 μμ
johnvellis
http://video.google.com/videoplay?docid=5620743718948313946
Aπό τον Μεταξά στον Παπαδόπουλο….όχι ότι ενδιάμεσα είχαμε τρελές διαφορές στη λογική…
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 7:05 μμ
johnvellis
Φωτογραφίες απο Πολυτεχνείο 1973
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=602164
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 8:25 μμ
Μαρικομνήμων
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, το βλέπω απόλυτα φυσικό μετά από τόσα χρόνια (εμποδίων, συγκρούσεων, βόλεψης, …γερονταμάτων) να έχει καταλαγιάσει ο παλμός και η συμμετοχή των πολιτών για «Τη Μνήμη» της μέρας -και του εορτασμού και της διαμαρτυρίας.
Προσωπικά, θεωρώ πως καλώς συνεχίζεται και διατηρείται, γιατί είναι μέσα στις πολιτικές μας παραδόσεις και γενικά στις νεότερες δημοκρατικές μας παραδόσεις.
Σε τέτοιες εποχές που έχει πέσει πολλή χλαπάτσα -έτσι κι αλλιώς- και μια μερίδα τού κόσμου είναι «καθισμένη» και πολιτικά και ψυχολογικά και απ’ την άλλη με μια Αριστερά -όχι μόνο στα ελληνικά πράματα, αλλά και στα διεθνή- που ψάχνει να βρει το δρόμο της και προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί (μια μακριά και δύσκολη πορεία κι αυτή…) πρέπει να διατηρούμε αυτά που κατακτήσαμε, να τα υπενθυμίζουμε (και σε εμάς και στους άλλους).
Κι αν τα κρατάμε συνέχεια «αναμμένα» -έστω και με τον «ειδικό» τρόπο των δασκάλων των μικρών μαθητών- θάρθουν καιροί που, πραγματικά, θα πάρουν τις ουσιαστικές τους διαστάσεις.
ΥΓ:
Για τη μέρα, στο JUKE-BOX, έβαλα ένα καλούδι, για όποιον δεν το έχει.
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ [1976] Δ. Μούτση – Γ. Σκούρτη
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 8:36 μμ
Νοσφεράτος
Ρε Μαρικα ο JUKE-BOX,εισαι ρε;
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 8:37 μμ
Νοσφεράτος
Σας τολεγα ,δε σας τόλεγα ;
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 8:42 μμ
bioannis
Όταν οι ιδέες γίνονται απλώς σύμβολα, τρύπιες νάιλον σημαίες, τότε νερομπουρμπουλιάζουν όλα ασύστολα.
Ακόμα και ο Καρατζαφέρης είναι με το Πολυτεχνείο. Ένα – δύο – τρία πολλά κωλοχανεία !! Εθνική εορτή σου λέει…. οπότε, στραβοί κουτσοί στον Άγιο Παντελεήμονα (άγιε συγχώραμε).
Εύγε Πάνο για το κείμενό σου. Μόνο μια μικρή διαφωνία. Γιατί έβαλες στον τίτλο ερωτιματικό. Αμφιβάλλεις οτι το Πολυτεχνείο το πεθάνανε, καιρό τώρα ;
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 8:45 μμ
Πάνος
βιογιάννη,
το Πολυτεχνείο είναι σπόροι. Κοιμούνται στη γη, αλλά δε χάνονται – κάποτε θα σκάσουν μύτη. Μπορεί και όχι, βέβαια – το πιθανότερο. Αλλά η έστω και μικρή πιθανότητα, δεν αξίζει το ερωτηματικό; 🙂
*
Νόσφεράτε,
επιτέλους, το βρήκες!
(μπουχαχαχαχαχαχαχα….)
17 Νοεμβρίου, 2007 στις 10:36 μμ
Under Const-Action
Από την εκπαίδευση της μνήμης, προτιμώ την εκπαίδευση του οράματος.
Απ’ το να μάθουν τα παιδιά το «τι;», προτιμώ να μάθουν το «γιατί;».
Με ενοχλεί αυτό το άχρωμο-άοσμο-άγευστο τελετουργικό που στήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ποιηματάκια, τραγουδάκια, κείμενα-αχταρμάς…
Θα αρκούσαν μερικές φωτογραφίες, μια συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων, όχι των 3 ημερών, αλλά των 3 δεκαετιών που προηγήθηκαν.
Και (επιτέλους) μία συζήτηση… Για να προκύψει το «πως» και το ¨γιατί».
Εκτός αν επιμένουμε να ταΐζουμε τους μαθητές μας πληροφόρηση, αντί να τους μαθαίνουμε τους μηχανισμούς αναζήτησης, σύνθεσης και λογικής επιλογής.
18 Νοεμβρίου, 2007 στις 4:13 μμ
johnvellis
Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς. «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: “Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;”. Αφήνιασα. Εβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: “Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω”. Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή… Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ενας φασίστας».
Παρά τον πόνο τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους. Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα: «Οπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Οταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Οσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ’ όσα τους κάναμε… Δεν μπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».
Aπόσπασμα από την συνέντευξη του οδηγού του τανκς που μπήκε στο Πολυτεχνείο.
http://parafoniades.wordpress.com/
19 Νοεμβρίου, 2007 στις 7:33 μμ
Νοσφεράτος
για δεστε κι αυτό :
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=69814296
21 Νοεμβρίου, 2007 στις 4:27 μμ
Νοσφεράτος
Για να καταλάβουμε σε τι καταρακύλα ..σε τι Πατο εχουμε φτασει …
Δίκη – κατηγορώ για τα βασανιστήρια της χούντας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ
Μια «ασυνήθιστη» δίκη, με μεγάλο ενδιαφέρον, θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου 2008 στη Θεσσαλονίκη. Σαράντα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και 33 μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η δίκη θα είναι ανάμεσα στον Νάντη Χατζηγιάννη, που φυλακίστηκε και βασανίστηκε επί δικτατορίας, και τον συνταξιούχο αστυνομικό Αντώνη Λεπενιώτη, που ο Χατζηγιάννης τον κατηγορεί ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη το 1967.
Ποιος θα καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου; Ο Χατζηγιάννης, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του ο Λεπενιώτης, ο οποίος τον κατηγορεί για εξύβριση και ηθική βλάβη, επειδή του φώναξε «δολοφόνε του Χαλκίδη», όταν συναντήθηκαν τυχαία σε αστικό λεωφορείο του ΟΑΣΘ τον Σεπτέμβριο του 2004. Ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου 1967, αστυνομικοί κάνουν έφοδο στην οικοδομή όπου κρύβονταν ο Νάντης Χατζηγιάννης μαζί με τον Γρηγόρη Παντή και τον Γιάννη Χαλκίδη, στην περιοχή Μαρτίου με Κωνσταντινουπόλεως. Μόλις τους παίρνουν είδηση οι τρεις αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης προσπαθούν να ξεφύγουν από τον φωταγωγό. Οι αστυνομικοί πυροβολούν και πετυχαίνουν τον Χαλκίδη, ο οποίος αν και τραυματισμένος τρέχει μαζί με τους άλλους δύο σε γειτονική αλάνα, μέσα σε καταιγισμό πυροβολισμών, όπου τελικά εγκλωβίζονται. Εκεί ο Χαλκίδης δέχεται τη χαριστική βολή και οι άλλοι συλλαμβάνονται.
Ο Γιάννης Χαλκίδης είναι ο πρώτος νεκρός του αντιδικτατορικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη και ο Χατζηγιάννης, που ήταν δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή, καταγγέλλει ότι ενώ εκείνος ψυχορραγούσε, αστυνομικοί τον ποδοπατούσαν στο στήθος με απάνθρωπη βαρβαρότητα και ευχαρίστηση, ώσπου ξεψύχησε. Μεταξύ των αστυνομικών που συμμετείχαν στη δολοφονία του Χαλκίδη ο Χατζηγιάννης έχει κατονομάσει τον Λεπενιώτη, ο οποίος, όμως, δεν δικάστηκε γι’ αυτή την υπόθεση, διότι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι δεν ήταν παρών. Αυτό υποστηρίζει και ο ίδιος ο Λεπενιώτης στη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του Χατζηγιάννη. Δηλώνει ότι απουσίαζε σε άδεια και επικαλείται βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του 1977. Αναφέρει ότι υπηρετούσε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης εκείνο το διάστημα (αποστρατεύθηκε το 1972) και πως στις 5 Σεπτεμβρίου 1967 είχε δοθεί εντολή να γίνει επιχείρηση εναντίον των «κρυπτομένων κομμουνιστών» Χαλκίδη, Παντή και Χατζηγιάννη, που είχαν διαπράξει «αξιόποινες πράξεις».
Δυο μέρες νωρίτερα ο Χατζηγιάννης, μαζί με άλλους συντρόφους του, είχαν προκαλέσει έκρηξη σε κολόνα της ΔΕΗ, κοντά στο Καυταντζόγλειο με στόχο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η διακοπή επιτεύχθηκε και κράτησε λίγα λεπτά.
«Φτάσαμε σήμερα στο σημείο, σαράντα χρόνια μετά, οι υπάνθρωποι βασανιστές της χούντας να σέρνουν στα δικαστήρια αγωνιστές που καταγγέλλουν τα εγκλήματά τους!», σχολίασε ο Νάντης Χατζηγιάννης για τη δίκη του Φεβρουαρίου. «Φτάσαμε στο σημείο παρακρατικοί και ΕΚΟΦίτες, που συμμετείχαν σε δολοφονικές επιθέσεις κατά δημοκρατών πολιτών και υπηρέτησαν με ζήλο τη χούντα, να μας ζητούν και τα ρέστα, επικαλούμενοι “αθωωτικές” δικαστικές αποφάσεις!». Η περίφημη «αποχουντοποίηση» άφησε στο απυρόβλητο πολλούς από τους πιστούς υπηρέτες της χούντας, επισήμανε. Στην Αθήνα κατατέθηκαν 150 μηνύσεις για βασανιστήρια και απορρίφθηκαν ως «εκπρόθεσμες» και από τους 150 αστυνομικούς που κατηγορούνταν για βασανιστήρια, μόνο 16 παραπέμφθηκαν σε δίκη.
Στη δίκη του Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη ο Ν. Χατζηγιάννης και συναγωνιστές του προετοιμάζονται για ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον των βασανιστών της χούντας μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες, ώστε να μετατραπεί αυτή σε δίκη κατά των εγκλημάτων της χούντας.
Μεταξύ των δικηγόρων που θα υπερασπιστούν τον Ν. Χατζηγιάννη είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια «προκλητική αντιστροφή της πραγματικότητας».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/11/2007
17 Νοεμβρίου, 2008 στις 1:11 πμ
vloutis
Άμα θέλουμε ΕΜΕΙΣ, τότε ΝΑΙ!!!
Την καλησπέρα μου.
vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com
17 Νοεμβρίου, 2008 στις 2:37 πμ
Γιώργας
Βλέποντας ολα αυτά, λέω να ξαναπάω πίσω στο Αλφα του Κενταύρου! 🙂
17 Νοεμβρίου, 2008 στις 11:49 πμ
Στέλιος Λεβαντής
Μία γιορτή για το πολυτεχνείο στο Λύκειο μου έχει μείνει. Στη διοργάνωσή της είχαν πρωτοστατήσει κάτι αριστεροί καθηγητές. Το αποτέλεσμα ήταν αυτή η αθλιότητα που περιγράφεις, Πάνο.
Όμως, οι διοργανωτές, αριστεροί γαρ, ήθελαν να να δώσουν ένα πιο νεανικό, πιο ζωντανό τόνο στην εκδήλωση, ήθελαν και τη συμμετοχή μας. Συμφώνησαν, λοιπόν, να παίξει τη μουσική της εκδήλωσης ζωντανά μια ροκ μπάντα που είχαν φτιάξει κάτι μαθητές από το σχολείο.
Η εκδήλωση κύλησε ομαλά, η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και όλοι oι μαθητές περιμέναμε το τέλος της γιορτής.
Τι έγινε στο τέλος; Αφού τελείωσε όλη η σαβούρα, εκτός προγράμματος, η μπάντα ξεκίνησε να παίζει το The Wall των Pink Floyd:
We don’t need no education / we don’t need no thought’s control / no dark sarcasm in the classroom / teachers leave thew kids alone.
Καταπληκτική στιγμή! Ήταν ο δικός μας πραγματικός εορτασμός του Πολυτεχνείου. Οι καθηγητές έμειναν μαλάκες. Οι γονείς το ίδιο [ακόμη δεν είχαμε μπει στην μεταμοντέρνα εποχή που τίποτα δεν ενοχλεί και τίποτα δεν κάνει εντύπωση. Αυτό το τραγούδι ήταν σχεδόν παράνομο στα σχολεία]. Από τους μαθητές, οι περισσότεροι ξέραμε τι θα γίνει και το περιμέναμε πώς και πώς. Το τραγουδούσαμε και από κάτω με μεγάλο ενθουσιασμό. Τα απόγευμα, στην πορεία, κατεβήκαμε σχεδόν όλοι, σχεδόν ασυγκράτητοι.
Από όσο ξέρω, σε αυτό το σχολείο δεν ξανάγινε γιορτή που να ρισκάρουν τη συμμετοχή των μαθητών με οποιονδήποτε τρόπο.
17 Νοεμβρίου, 2008 στις 3:49 μμ
j95
«Παντως ποτες μου δεν μπορεσα να καταλαβω το εξής … Πως γινεται στην Ελλάδα , στα λόγια ολοι να είμαστε φανατικά Αντιαμερικανοι(ακόμα και οι Ακροδεξιοι, και οι της Εκκλησιας και οι Νουδουδες κ.λ.π ενώ στην πραξη οχι απλώς να ειμαστε δουλοπρεπεστατοι (και να πιθηκίζουμε καθε -μα καθε τι Αμερικανικο) αλλά να εχουμε μετατρεψει και την χωρα μας σε μια ακόμη (αθλια βεβαια)πολιτεια των ΗΠΑ»
μην ξεχνάς ότι οι πιο «αντιαμερικανοί» του κόσμου είναι οι καράβλαχοι του αμερικανικού νότου.
Και στις δύο περιπτώσεις η αιτία είναι μία, και λέγεται παρατεταμένη ενδογαμία.
17 Νοεμβρίου, 2008 στις 5:32 μμ
Πάνος
Μάλλον παρατεταμένο χερογλύκανο λέγεται – και στις δύο περιπτωσεις… 😉
17 Νοεμβρίου, 2008 στις 5:35 μμ
nikiplos
Καλησπέρα… η γιορτή δεν είναι παρά η ανάγκη αποδοχής ηρώων… αποδοχής σε ένα πολιτικά ορθό κλίμα… Δυστυχώς ζητούμε επι τοις ουσίας από την κεντροδεξιά παράταξη να άρει ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας της. Η δικτατορία δεν έγινε με απλή την ανοχή της. Έγινε με την συνενοχή και συμμετοχή της κεντροδεξιάς παράταξης, που στο φόβο μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης την κρίσιμη δεκαετία του 60 που είχαν κατασπαταληθεί τα χρήματα από το σχέδιο Μάρσαλ, η μάσα εκείνων που παρασιτούσαν με αρχιιερέα το Παλάτι είχε αρχίσει τραγικά να περιορίζεται… Κρίνοντας πιθανό τον εξοβελισμό τους από τα δρώμενα της χώρας οι Παλατιανοί κυρίως καθώς είχαν λερωμένη τη φωλιά τους με την αποστασία, λίγα τμήματα του κέντρου είχαν πολιτική αξιοπιστία, και η παρουσία του Τάκη Κανελλόπουλου, δεν θα βοηθούσε σημαντικά. Οι εκλογές του 67 θα αναδείκνυαν πανηγυρικά μια κεντροαριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Εξύφαναν λοιπόν μια δικτατορία η οποία αποδείχθηκε οπερέτα, με το προσπέρασμα των συνταγματαρχών.
Προσωπικά δεν πιστεύω πως την επέβαλλαν οι ΗΠΑ. Απλώς την ευνόησαν. Όταν κατάλαβαν ότι ήταν αναπόφευκτη ιστορία βέβαια απλά διέταξαν ενδεχομένως τους Συνταγματάρχες να παρακάμψουν τους άκαμπτους παλατιανούς σφογγοκωλάριους στρατηγίσκους…
Το πολυτεχνείο ήταν το επιστέγασμα της αυθόρμητης λαϊκής δυσαρέσκειας.
Με τίποτε όμως δεν μπορεί να κοπεί και να ραφτεί στα μέτρα μιας πολιτικής ορθότητας, τη στιγμή μάλιστα που ως συνήθως οι εορτές αυτές δεν αναφέρουν στοιχεία από νεκρούς κλπ, παρά μόνο κρεσέντο αγωνιστικά από καθοδηγητές που τις μέρες του πολυτεχνείου μιλούσαν για «αλήτες μα καρό πουκάμισα». Στα πλαίσια του πολιτικού εξωραϊσμού του λοιπόν σήμερα δεν είναι παρά μια γιορτή… όπως η πρωτομαγιά… για άλλους ευκαιρία να ξελεγράρουν, για άλλους μια υπενθύμιση για εγρήγορση… και για κάποια προβατάκια, μέρες αγγαρείας γιατί πρέπει να στηθούν τεράστια πανώ και σημαίες και ικριώματα με μικροφωνικές, που τουλάχιστον παλαιότερα γίνονταν δωρεάν από τα χέρια των «αγωνιστών».
Τώρα όσο για τη σημερινή σύγχυση των παιδιών, σκεφτείτε τη σύγχυση των συμμετεχόντων τότε…
17 Νοεμβρίου, 2008 στις 8:39 μμ
σχολιαστής
35 χρόνια μετά, η δημοκρατία μας έχει αυτές τις φυλακές-κολαστήρια.
17 Νοεμβρίου, 2008 στις 10:00 μμ
σχολιαστής
Τα «πράσινα παπούτσια», ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα των φοιτητικών διαδηλώσεων και της απόπειρας βίαιης καταστολής τους, που σημάδεψαν μια ταραχώδη περίοδο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δικάζονται στις 2 Δεκεμβρίου. Δύο εβδομάδες μετά την επέτειο για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=16.11.2008,id=94458612
18 Νοεμβρίου, 2008 στις 12:28 πμ
demetrat
πρώτα να μάθουμε εμείς τι έγινε εκεί πέρα.Και μετά νάχουμε το κουράγιο να το πούμε και στα παιδιά μας.
και μετά δε χρειάζονται ούτε αργίες, ούτε φανφάρες , ούτε σχολικές γιορτές .
δ
18 Νοεμβρίου, 2008 στις 12:39 πμ
Πάνος
Μαθαίνουμε τι έγινε ΣΗΜΕΡΑ στη Θεσσαλονίκη…
10 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:16 μμ
generation-prezaTV
Το κείμενο ήταν αυτό που πραγματικά έψαχνα κι όλα τα σχόλια που επακολούθησαν ήταν τρομερά αποκαλυπτικά. Γεννήθηκα το 77 πάντα το πολυτεχνείο ήταν η αγαπημένη μου γιορτή, η μόνη που με συγκινούσε, και στην ουσία δεν ήξερα τπτ για αυτή γιατί στο σχολείο το αντιμετώπιζαν όπως περιγραφεις. τώρα που τα διάβασα όλα τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι αυτή είναι η πρόσφατη ιστορία μου, πρωταγωνιστές της οποίας είναι εν ζωή και καθορίζουν το παρόν μου. Είμαι βλήμα που τόσα χρόνια δεν αναζητούσα στοιχεία για το ιστορικό κενό ’40-’77 ώστε να εξηγήσω όσα γράφονται τώρα στην ιστορία.
2 ερωτήσεις
Ποιοι ήταν «οι αλήτες με τα καρώ πουκάμισα» κ ποιοι πραγματικά έριξαν τη χούντα;
11 Δεκεμβρίου, 2008 στις 12:03 πμ
Πάνος
ganeration-preza TV,
καλοσώρησες στην καλύβα!
Στις ερωτήσεις σου θα απαντήσεις μόνος σου, αφού το ψάξεις: οποιαδήποτε απάντηση κι αν σου δώσω εγώ εδώ πέρα, απλά θα προκαλέσει ακόμα περισσότερες ερωτήσεις. Δες, αν θέλεις, και τα υπόλοιπα ποστ της καλύβας με το tag «πολυτεχνείο 1973».
13 Νοεμβρίου, 2009 στις 6:37 μμ
@
Σε σχέση με όσα αντεπιστημονικά, ανιστόρητα, ανειλικρινή και λογοκριμένα ακούγονται στις σχολικές επετείους για το Πολυτεχνείο, έστω το ακόλουθο απόσπασμα του Ραφαηλίδη από την «Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους» του.
«Οι ρήτορες των δύο εθνικών επετείων, που είναι δύο ίσως γιατί μία δε φτάνει για να καταλάβουμε πως είμαστε Έλληνες, δε θα βρουν τίποτα χρήσιμο γι’ αυτούς σε τούτο το βιβλίο.
Οι δάσκαλοι όμως θα μπορούσαν κάλλιστα να το χρησιμοποιήσουν σα βοήθημα αλλά και σα συμπλήρωμα στις επισήμως λογοκριμένες σχολικές ιστορίες, που στοχεύουν μάλλον στην αποβλάκωση, παρά στην εγρήγορση των Ελληνοπαίδων, που όντας βουτηγμένα από τρυφερός ηλικίας στο θεσμοθετημένο ιστορικό ψέμα. θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς να γίνουν κάποτε υπεύθυνοι και έντιμοι πολίτες ενός κράτους γεμάτου απατεώνες.»
13 Νοεμβρίου, 2009 στις 9:22 μμ
Πάνος
@
καλωσόρισες στην καλύβα!
13 Νοεμβρίου, 2009 στις 10:50 μμ
Ενη Καπαζογλου
@
To βιβλιο του Βασ. Ραφαηλιδη που αναφερεις «ΙΣΤΟΡΙΑ (κωμικοτραγικη) του ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1830-1974» θα μπορουσε κανεις να πει οτι ειναι η Ιστορια ειδωμενη απο εντελως αλλη ματια. Γραμμενο απο εναν δημοσιογραφο και μαλιστα κριτικο κινηματογραφου και αριστερο, δινει ζωντανες εικονες των γεγονοτων με εναν σκωπτικο τροπο που σπαει κοκκαλα. Δεν φειδεται ουδενος τα «ψελνει» προς ολες τις πλευρες και εν τελει αναδεικνυει τα γεγονοτα με τη σκληροτερη γλωσσα αλλα σε πειθει οτι δεν «παιζει» το παχνιδι καμιας εξουσιας.
Βεβαια οι αναφορες του και οι πηγες του, οπως καταγραφονται ,προερχονται απο γνωστα ιστορικα κειμενα της ελληνικης ιστοριογραφιας.
14 Νοεμβρίου, 2009 στις 3:35 μμ
Πολίτης του Κόσμου
Εγώ πάντως θυμάμαι πως, τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990 που πήγαινα σχολείο, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου καθόλου αποστειρωμένος δεν ήταν. Θυμάμαι μάλιστα χαρακτηριστικά μια καταπληκτική γιορτή στο γυμνάσιο, που την είχαμε οργανώσει οι μαθητές (με την καθοδήγηση και τη βοήθεια ενός καθηγητή φυσικά). Αν άλλαξε σήμερα δεν το γνωρίζω.
14 Νοεμβρίου, 2009 στις 3:39 μμ
Πολίτης του Κόσμου
Όπως φυσικά θυμάμαι και το προσκλητήριο των νεκρών, έστω αυτών των 15 που η χούντα είχε αναγνωρίσει επίσημα και που οι σημερινοί θαυμαστές της αρνούνται την ύπαρξή τους και χλευάζουν τη μνήμη τους.
14 Νοεμβρίου, 2009 στις 9:11 μμ
Liakada
για όλα αυτά φταίει κατα βα΄θος η γενεια αμς.. Η γενειά του Πολυτεχνείου που οπως τις πορείες προς την Αμερικάνικη πρεσβία δεν μπορού, μετέπειτα , να περιφρουρήσ, δεν φρόντισε να καταγραφούν και επίσημα τα γεγονότα και η ιστορία των ημερών εκείνων .. Σαν παραμύθι και βασισμένο στις μνήμες του καθενός μας μεταφερετε η ιστορία της καταπιεσμενης και ταραγμένης εκείνης εποχής της νιότης μας.
Αν καλορώταγες τους δασκάλους των παιδιων σου είσαι σίγουρος ότι είχαν ξεκάθαρη μέσα τους την ιστορία? Μην είσαι! Τσεκάρισε το!
Αε που η καθε μια δασκαλίτσα λέει οτι θέλει στην ταξη της.. Θυμαμαι σε κάποιο απο τα Τοσίτσεια σε β τάξη του δημοτικού που η δασκάλα επέμενε πως δεν υπήρξαν νεκροί εκέινη τη νύχτα στο Πολυτεχνείο , και ενα μικρο ψειριάρικο την εκραξε ρωτώντας τη : Κυρία και αυτές οι μαμαδες στο που είδαμε προχτες που με πηγε η μαμα μου στο πολυτεχνειο γιατί κλαίγανε? Ολες αυτες οι μαυροφορεμενες ? Τρελλες είναι ? Μη μας λέτε ψεματα!
15 Νοεμβρίου, 2009 στις 12:37 μμ
Πάνος
Πολίτη του Κόσμου & Λιακάδα,
σας καλοσωρίζω στην καλύβα!
*
Από τα αρχαία ποστ της καλύβας, η αιρετική «Σούλα του Αγώνα», του θείου Ισίδωρου. Συνοδεύεται και από άλλα στιχουργήματα:
https://panosz.wordpress.com/2007/11/15/isidoros-6/
16 Νοεμβρίου, 2009 στις 11:20 μμ
Σπίθας
(Ζει, αλλά εντελώς μεταλλαγμένο. Σε γενικές γραμμές, σαν το αντίθετό του)
Τα είπες όλα. Κάθε χρόνο προσπαθούσα και έβρισκα την σχέση του με το «σήμερα».
Φέτος, ειδικά..καμμία σχέση. Τι σύνθημα να πεις?
» Δεν είμαστε καλά, δεν έχουμε μυαλό,..»
17 Νοεμβρίου, 2009 στις 4:10 μμ
Belbo
Το είπε ο Άρης Δαβαράκης σήμερα:
«Το Πολυτεχνείο: Θύμα μιας απίστευτης εθνικής καπηλείας»
Δυστυχώς έχει καταντήσει μια γραφικότητα όλο το σκηνικό με την «πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία», τα παρωχημένα συνθήματα και τα σπασίματα στο τέλος. Επόμενο βήμα είναι τανκσάκια στο μοναστηράκι σαν αναμνηστικά (δεν είμαστε μακριά)…
17 Νοεμβρίου, 2009 στις 11:30 μμ
Πάνος
Η λίστα με τους 24 νεκρούς:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100057_15/11/2009_337419
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 10:40 πμ
1ας
Μπράβο για το άρθρο σας.
Είναι απορίας άξιο,πότε θα μάθουμε για την Ιστορία αυτού του τόπου.
Πότε θα μάθουμε για την συμμαχία ΕΔΕΣ με τους ΝΑΖΙ.
Πότε θα μάθουμε για την εισβολή των Βρετανών στην Ελλάδα στα Δεκεμβριανά;
Πότε θα μάθουμε για τις περιουσίες των Εβραίων που διαμόρφωσαν τις μετακατοχική άρχουσα τάξη της Μακεδονίας.
Ως πότε θα μείνουμε στο αριστερό παρωχημένο ιστορικό σχήμα του Σβορώνου περί της «αντίστασης» που είναι δήθεν η φύση του Έλληνα;
Οι ευθύνες της Αριστεράς είναι πολύ μεγάλες.Ως πότε θα βάζει την Ιστορία στο κρεβάτι του Προκρούστη και θα αποσιωπά τις ευθύνες των πρακτορίσκων των Άγγλων(π.χ Κομνηνός Πυραμογλου του ΕΔΕΣ) επειδή συνεργάστηκαν με την ΕΔΑ μετά το 50.
Το Πολυτεχνείο με τις ευθύνες της Αριστεράς,κατάφερε να γίνει ένας μύθος για δήθεν συνέχιση της Παλλαικής Αντίστασης του ΕΑΜ.Δεν ήταν έτσι.Το Πολυτεχνείο είχε μαζικά χαρακτηριστικά αλλά δεν είχε τον χαρακτήρα της διάρκειας και της συνέχειας.
Είναι προφανές ότι η Χούντα έμεινε στην εξουσία,όπως και έπεσε κατόπιν της θέλησης της Αμερικής,και όχι από τους αγώνες στο Πολυτεχνείο.
Πρέπει να πάψει αυτός ο μύθος που καλλιεργήθηκε.
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:28 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Μου προκαλεί βαθιά ενόχληση το πως έχει κακοποιηθεί, στο ιδεολογικό επίπεδο, το πολυτεχνείο από το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης. Όλοι οι μύθοι που αναφέρεις Πάνο είναι απόρροια αυτής της ιδεολογικής κακοποίησης.
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:32 πμ
1ας
Και το άμεσο ερώτημα που έχω να κάνω σε όλους σας είναι: Αυτοί οι μύθοι από ποιον πολιτικό χώρο καλλιεργήθηκαν;
Η μάλλον ποιος πολιτικός χώρος κέρδισε υπεραξία;Και δεν μιλάω βραχυπρόθεσμα μόνο.
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 9:23 μμ
Σπυρίδων Α. Θεοδωρόπουλος
Κατ’ αρχήν, τιμώ απερίφραστα τους γνωστούς ως «νεκρούς τού Πολυτεχνείου».
Είτε είναι 24 (Καθημερινή 15.11.2009 [δες ανωτέρω link] ), είτε είναι 12 (δες Πόρισμα [1982] του Αστυνομικού Δ/ντή Α΄ Γ. Σαμπάνη [κανένας νεκρός εντός του Πολυτεχνείου] ), είτε είναι 15 (δες Πόρισμα [1974] του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Τσεβά [επίσης κανένας νεκρός εντός του Πολυτεχνείου] ).
Για όλα αυτά δες: http://www.pare-dose.net/?p=245
Τώρα, το πόσοι από αυτούς έπεσαν πράγματι αγωνιζόμενοι εναντίον του καθεστώτος Παπαδόπουλου-Μαρκεζίνη, και πόσοι όχι, είναι ζήτημα δευτερεύον.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το πρόβλημα βρίσκεται αλλού:
Το σύνολο τού μαθητόκοσμου μαθαίνει ακόμα αλλά και ο πολύς κόσμος έχει «εμπεδώσει» πια, ότι «το Πολυτεχνείο έριξε τη χούντα»!……
Κούνια που μας κούναγε!
Η «εξέγερση του Πολυτεχνείου» μεθοδεύτηκε από τη CIA και τα ενταύθα τσιράκια της. Τα πρώτα συνθήματα στο χώρο του Πολυτεχνείου, τα έγραψαν προβοκάτορες ΕΣΑτζίδες και ειδικά μυημένοι ΚΥΠατζήδες.
Σκοπός, η ανατροπή του («δυστροπούντος» ήδη απέναντι στις ΗΠΑ)Παπαδόπουλου και η προετοιμασία του εγκληματικού πραξικοπήματος που οδήγησε στη συμφορά τής Κύπρου.
Είναι καιρός πια να συνειδητοποιήσουμε ότι τη δικτατορία δεν την έριξε «το Πολυτεχνείο» αλλά η συμφορά της Κύπρου!…..
Ας τελειώνει κάποτε αυτό το παραμύθι, το οποίο τόσο επιδέξια αλλά και αναίσχυντα καπηλεύτηκαν (και εξακολουθούν να να καπηλεύονται) τόσοι πολλοί.
Η ανατροπή Παπαδόπουλου έφερε στα πράγματα μια σκληρότερη αλλά και ασύγκριτα αφρονέστερη δικτατορία, που οδήγησε στην προδοσία και τη διχοτόμηση της Κύπρου, (και μάλιστα σε μια στιγμή που στο βάθος του τούνελ φαινόταν κάποιο, έστω αμυδρό, φως απαρχής εξόδου προς κάποια «ομαλότητα»).
Μόνο έθνη προορισμένα να αφανιστούν, γιορτάζουν αποφράδες μέρες της ιστορίας τους, (μέρες αδερφοσκοτωμού και αυτοκαταστροφής), ως ημέρες δόξας!…..
Δεν μένει παρά να γιορτάζουμε και την ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο!…
Αμφισβητεί κανείς ότι και τότε έπεσαν Έλληνες (και μάλιστα πολύ περισσότεροι από εκείνους που σκοτώθηκαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου), και μάλιστα αμυνόμενοι του πατρίου εδάφους;
Χαίρετε!
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 9:58 μμ
kazana Dina
Μου αρεσει και με λυπει συναμα που καποιοι εχουν μια βεβαιοτητα, μα μια βεβαιοτητα για την αποψη τους που την προβαλλουν σαν αδιαμφισβητητο γεγονος!
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 10:02 μμ
iconology2009
Αυτό το:»…Η «εξέγερση του Πολυτεχνείου” μεθοδεύτηκε από τη CIA και τα ενταύθα τσιράκια της. Τα πρώτα συνθήματα στο χώρο του Πολυτεχνείου, τα έγραψαν προβοκάτορες ΕΣΑτζίδες και ειδικά μυημένοι ΚΥΠατζήδες.
Σκοπός, η ανατροπή του…», δεν το δέχομαι από θέση αρχής, στο βαθμό που δεν υπάρχει απόδειξη και δεν προσκομίζονται τεκμήρια. Αλλά για το επιχείρημα ότι η Χούντα έπεσε από τα δικά της ανομήματα στη Κύπρο και όχι από το Πολυτεχνείο-είχανε μιά σκασίλα οι συνταγματάρχες γιά τους νεκρούς του Πολυτεχνείου!-αυτό είναι αυταπόδεικτο και απολύτως λογικό. Με μιά όμως διαφορά, μικρή ίσως και επουσιώδη αλλά υποστατή:βάρυνε στο βιογραφικό της. Ηταν κι αυτό ένα βαρίδι για το οποίο είτε έτσι ειτε αλλιώς απολογούνταν.
Η δεύτερη και σοβαρότερη ένσταση μου αφορά την πολύ πονηρή διατύπωση-μα παρά πολύ πονηρή!!!!-«… σε μια στιγμή που στο βάθος του τούνελ φαινόταν κάποιο, έστω αμυδρό, φως απαρχής εξόδου προς κάποια “ομαλότητα”).» Η σκληρότερη στιγμή ενός τέτοιου καθεστώτος είναι η στιγμή που επιχειρεί να νομιμοποιηθεί:είναι η ηθικά αχρειότερη και η πιό ύπουλη. Είναι σα το βιαστή που προσπαθεί να νομιμοποιήσει την αισχρή πράξη του με αρραβώνα9λέω αρραβώνα γιατί φυσικά οι χουνταίοι ΠΟΤΕ’ δεν θα αποκαθιστούσαν αληθινά δημοκρατικό καθεστώς. Κάτι τέτοιο ήταν έξω από την ίδια τη φύση της ιδιοσυστασία τους. Θάταν σα να λέμε ότι οι ύαινες θα γίνονταν χορτοφάγες).
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 10:12 μμ
1ας
Συμφωνώ με τον κύριο Σπυρίδων.Το Πολυτεχνείο δεν έριξε την Χούντα.
Το Πολυτεχνείο όμως ήταν λαικός αγώνας έστω και αν δεν ήταν παλλαικός ξεσηκωμός.
Σε καμμία περίπτωση όμως δεν ήταν η πανάκεια την οποία θέλουν να μας προβάλουν για να προβληθούν τα σημερινά λαμόγια της πολιτικής τα οποία συμμετείχανε τότε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
π.χ Λαλιώτης,Δαμανάκης και όλη η μούργα του ΠΑΣΟΚ.
Πιθανότατα να υπήρχε ξενικός δάχτυλος στο πολυτεχνείο.Σε κάθε περίπτωση όμως αυτός ο δάκτυλος λειτούργησε ως «σπίθα στον κάμπο» σε μια υπαρκτη κατάσταση.Αν γούσταρε ο λαός την χούντα δεν θα γινότανε το Πολυτεχνείο.
Βέβαια οι πατρώνες της Χούντας,ήταν οι κύριοι συμπαραστάτες της καθ’όλη τη διάρκεια τη.
(Βέβαια ο ξενικός δάχτυλος,κατά τα Δεκεμβριανά του 44 ήταν κωλόχερο,αλλά αυτό δεν πειράζει μερικούς μερικούς…)
Όσοι να ήτανε οι νεκροί στο Πολυτεχνείο είναι αδιάφορο.Είτε ένας είτε ένα εκατομμύριο,η Χούντα ήταν η έκφραση μερικών μεσαίων(ανώτερων αξιωματικών)που μπροστα στην θέληση τους για εξουσία,καταλύσανε την Δημοκρατία για να έχουνε λούσα δόξα και φήμη.
Βλέπετε οι περισσότεροι από τους «συνταγματαρχες» ήταν πρωην ταγματασφαλίτες που κινδύνευαν να αποστρατευθούν το 67 λόγω πληθώρας αξιωματικών του βαθμού τους.
Το χρήμα είναι πάντα η αιτία…
Από εκεί και πέρα,η χούντα είναι υπεύθυνη για το πολιτισμικό βιασμό της Ελλάδας.Στην Χούντα πέθαναν πολιτισμικά τα πάντα.
Ο Ανθιμος «γεννήθηκε» στη Χούντα.
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 10:57 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Μερικές οφειλόμενες απαντήσεις σε κάποια από οσα λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος
«Η “εξέγερση του Πολυτεχνείου” μεθοδεύτηκε από τη CIA και τα ενταύθα τσιράκια της. Τα πρώτα συνθήματα στο χώρο του Πολυτεχνείου, τα έγραψαν προβοκάτορες ΕΣΑτζίδες και ειδικά μυημένοι ΚΥΠατζήδες.
Σκοπός, η ανατροπή του (“δυστροπούντος” ήδη απέναντι στις ΗΠΑ)Παπαδόπουλου και η προετοιμασία του εγκληματικού πραξικοπήματος που οδήγησε στη συμφορά τής Κύπρου.»
Κ. Θεοδωρόπουλε για τέτοιας βαρύνουσας σημασίας ισχυρισμούς περιμένω και τις ανάλογης βαρύτητας αποδείξεις…τις οποίες όμως δεν προσκομίσατε.
Πέραν αυτού όμως, ακόμα και αν κάποιοι πράκτορες του τότε στρατιωτικού καθεστώτος παίξανε κάποιο ρόλο στο ξέσπασμα της εξέγερσης, οι χιλιάδες κόσμου που ξεχύθηκαν στους δρόμους εκφράζοντας την βαθιά τους απέχθεια για το στρατιωτικό καθεστώς προφανώς και δεν το κάνανε αυτό προκειμένου να ανατραπεί ο Παπαδόπουλος και να πάρει την θέση του ο Ιωαννίδης, αλλά επειδή αισθάνονταν μία βαθιά αποστροφή για αυτό καθεαυτό το καθεστώς και ότι αντιπροσώπευε. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν δεχτεί κανείς πως στην αρχή υπήρξε μία προβοκάτσια αυτή πυροδότησε εν τέλει μία γνήσια και εκτεταμένη εξέγερση εναντίον του καθεστώτος.
«Είναι καιρός πια να συνειδητοποιήσουμε ότι τη δικτατορία δεν την έριξε “το Πολυτεχνείο” αλλά η συμφορά της Κύπρου!»
Εδω θα συμφωνήσουμε, η εξέγερση του πολυτεχνείου δεν έριξε την δικτατορία.
«Η ανατροπή Παπαδόπουλου έφερε στα πράγματα μια σκληρότερη αλλά και ασύγκριτα αφρονέστερη δικτατορία, που οδήγησε στην προδοσία και τη διχοτόμηση της Κύπρου, (και μάλιστα σε μια στιγμή που στο βάθος του τούνελ φαινόταν κάποιο, έστω αμυδρό, φως απαρχής εξόδου προς κάποια “ομαλότητα”).»
Το κακό με τις δικτατορίες είναι πως επιχειρούν να φιλελευθεροποιηθούν ακριβώς επειδή επιδιώκουν να αποκτήσουν κάποια νομιμοποιηση στα μάτια του πληθυσμού, και όχι φυσικά επειδή ξαφνικά νιώθουν κάποια έλξη προς την δημοκρατία. Κάθε όμως απόπειρα φιλελευθεροποίησης που επιχειρούν τέτοια καθεστώτα έχει το αποτέλεσμα πως ενισχύει, και σημαντικά, την θέληση του πληθυσμού (ή τουλάχιστον ενός αριθμητικά σημαντικού τμήματός του) να απαλλαγεί ολοκληρωτικά από αυτά. Πέρα όμως από αυτή την θέληση απαλλαγής από τέτοια καθεστώτα αυξάνονται δραματικά και οι ευκαιρίες, ακριβώς λόγω της διαδικασίας φιλελεθεροποίησης, για να δραστηριοποιηθεί ο πληθυσμός εναντίον τους. Ενίοτε δε αυτή η κινητοποίηση του πληθυσμού οδηγεί και σε εξεγέρσεις ή και σε επαναστάσεις ακόμα, τα παραδείγματα είναι πολλά.
«Μόνο έθνη προορισμένα να αφανιστούν, γιορτάζουν αποφράδες μέρες της ιστορίας τους, (μέρες αδερφοσκοτωμού και αυτοκαταστροφής), ως ημέρες δόξας!….. »
Ας είμαστε σοβαροί κ. Θεοδωρόπουλε…
Από οσο γνωρίζω όλα τα έθνη που σέβονται την ιστορία τους γιορτάζουν μέρες που έλαβαν χώρα εξεγέρσεις ή επαναστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω τις ΗΠΑ και την Γαλλία.
Ναι, σίγουρα, σε μιά εξέγερση λαμβάνει χώρα αδερφοσκοτωμός αλλά δεν είναι φυσικά ο αδερφοσκοτωμός αυτό που γιορτάζεται αυτές τις μέρες. Αυτό που γιορτάζεται είναι η επιτυχής, ή και η ανεπιτυχής, απόπειρα να αλλάξει μία κατάσταση πραγμάτων (π.χ μία στρατιωτική δικτατορία) που η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί ως απαράδεκτη και ανυπόφορη.
Κ. Θεοδωρόπουλε, η εξέγερση του πολυτεχνείου γορτάζεται ακριβώς γιατί πολύς κόσμος αψήφησε τον φόβο του και αποφάσισε να αντιπαρατεθεί με μιά στρατιωτική δικτατορία. Γιορτάζεται για το ηθικό θάρρος που έδειξαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ενάντια σε ένα αντίπαλο κατά πολύ υπέρτερο στρατιωτικά από τους ίδιους.
Και ας μην ξεχνάμε δε πως ο αδερφοσκοτωμός στον οποίο αναφερθήκατε, τοσο κατά την διαρκεια της εξέγεσης του πολυτεχνείου οσο και κατά την διάρκεια του πράξικοπήματος Σαμψών στην Κύπρο (το οποίο όλοι ξέρουμε τι τραγικά αποτελέσματα είχε, την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο), είχε ως θύτη αποκλειστικά τα όργανα του στρατιωτικού καθεστώτος…
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:01 μμ
Σπυρίδων Α. Θεοδωρόπουλος
@ «1ας»
Όχι «τον κύριο Σπυρίδων» αγαπητέ. Το σωστό είναι «τον κύριο Σπυρίδωνα». ‘Ελεος!
(Εκτός κι αν τα Ελληνικά δεν είναι η μητρική σας γλώσσα, ή αν το κάνετε επίτηδες για να με ειρωνευτείτε).
Αυτό τουλάχιστον, ελπίζω να το καταλάβετε.
Ευχαριστώ.
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:12 μμ
1ας
Κύριε Σπυρίδωνα το ξεχνάω.Σήμερα είμαι πτώμα στην κούραση και το νιονιό μου δεν δουλεύει.Ε μην είστε και τόσο εύθικτος,γιατί μετά θα το αρχίσω να το λέω επίτηδες 🙂
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:15 μμ
Σπυρίδων Α. Θεοδωρόπουλος
@ «Δύστροπη Πραγματικότητα»
Παρρησία ελάλησα!
Η κριτική σας ευπρόσδεκτη και σαφώς αναμενόμενη.
Ως προς το «ας είμαστε σοβαροί», δείτε, παρακαλώ, τι θα κάμετε με τη δική σας ανώνυμη σοβαρότητα.
Ευχαριστώ.
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:17 μμ
Σπυρίδων Α. Θεοδωρόπουλος
@ «1ας»
Δεν θα με εκπλήξετε!
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:31 μμ
sissa ben dahir
Στο χρόνο που μεσολάβησε από πέρυσι μέχρι φέτος, η απάντησή μου στο ερώτημα του τίτλου διαμορφώνεται ως εξής:
Όχι, αλλά ζουν καλά εξαιτίας του, τύποι σαν τον Παπαχρήστο που εξασφάλισαν σύνταξη διόμισυ χιλιάρικα και εφάπαξ άλλα διακόσα, χωρίς να πατήσουν τα τελευταία πέντε χρόνια στη δουλειά τους πάνω από ισάριθμες ώρες συνολικά.
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:41 μμ
δεξιος
Παντως κ. Θεοδωροπουλε τα πρωτα συνθηματα τα εριξαν και τις πρωτες καταληψεις στο Πολυτεχνειο τις εκαναν φοιτητες πολιτικοι μηχανικοι και μηχανολογοι που διαμαρτυρονταν επειδη η χουντα περασε νομο με τον οποιο οι υπομηχανικοι αποκτουσαν το δικαιωμα να βγαζουν αδειες οικοδομης μεχρι τεσσερις οροφους.
Αν ησαν αναμεσα τους και πρακτορες της CIA το αγνοω.Το θεμα παντως των επαγγελματικων δικαιωματων μηχανικων ΑΕΙ και ΤΕΙ χρονιζει ακομη και μαλλον δεν θα λυθει ουτε με το μνημονιο.
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:48 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Ως προς το “ας είμαστε σοβαροί”, δείτε, παρακαλώ, τι θα κάμετε με τη δική σας ανώνυμη σοβαρότητα.»
Κ. Θεοδωρόπουλε,
πριν τσαντιστείτε με το ελάσσον το οποίο είναι η ανωνυμή μου σοβαρότητα, σκεφτείτε πρώτα μήπως φέρετε και εσείς κάποια ευθύνη για την φράση μου η οποία και σας έκανε να δυσανασχετήσετε. Βλέπετε, το παρακάτω αποσπασμά σας,
«Μόνο έθνη προορισμένα να αφανιστούν, γιορτάζουν αποφράδες μέρες της ιστορίας τους, (μέρες αδερφοσκοτωμού και αυτοκαταστροφής), ως ημέρες δόξας!»
μου προκάλεσε κάποια ενόχληση με την απολυτότητα που αποπνέει, ακριβώς επειδή ανήκω σε αυτούς που γιορτάζουν την εξέγερση του πολυτεχνείου, και μόνο αποφράδα ημέρα δεν την θεωρώ, ούτε και φυσικά γιορτάζω κανένα αλληλοσκοτωμό. Εξέθεσα στο τελευταίο μου σχόλιο το τι ακριβώς τιμώ αυτή την συγκεκριμένη μέρα.
Εύχομαι να ξεκαθαρίστηκε η όποια παρεξήγηση.
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:56 μμ
1ας
Σημείωση:Αδερφοσκοτωμός είναι και ο «εμφύλιος» πόλεμος εναντίον του Νενέκου,αλλά τον γιορτάζουμε.
15 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:57 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Στο χρόνο που μεσολάβησε από πέρυσι μέχρι φέτος, η απάντησή μου στο ερώτημα του τίτλου διαμορφώνεται ως εξής:
Όχι, αλλά ζουν καλά εξαιτίας του, τύποι σαν τον Παπαχρήστο που εξασφάλισαν σύνταξη διόμισυ χιλιάρικα και εφάπαξ άλλα διακόσα, χωρίς να πατήσουν τα τελευταία πέντε χρόνια στη δουλειά τους πάνω από ισάριθμες ώρες συνολικά.»
Σίσσα είχε τύχει και είχα γνωρίσει τον Παπαχρήστο πέρσι το καλοκαίρι και για να πω και του στραβού το δίκιο τον βρήκα πολύ συμπαθή. Παρόλα αυτά, με συμπεριφορές σαν και αυτή που αναφέρεις είναι σαν ακυρώνει αυτά που έκανε το ’73 με το πολυτεχνείο.
Είναι κάτι τέτοιες συμπεριφορές από πολλά προβεβλημένα στελέχη της «γενιάς του πολυτεχνείου» οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα, και απολύτως δικαιολογημένα, αυτής της γενιάς σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 12:45 πμ
nikiplos
καλησπέρα…
Θα πρότεινα σε αρκετούς πρόσφατους σχολιάζοντες να επαναξιολογούν τα σχόλιά τους. Οκ προφορικός (σχεδόν ) λόγος είναι, αλλά … μένει…
Δεν είναι σωστό να αξιολογείται μια πράξη με την μετέπειτα πορεία κάποιων (τραγικών μειοψηφιών) από τους συμμετέχοντες, που σε τελευταία ανάλυση φέρουν τη μισή ευθύνη για το «έγκλημα» της εκποίησης των αγώνων τους (η άλλη μισή στο Λαό που τους ψηφίζει…)
Κε Θεοδωρόπουλε τα σχόλιά σας θέλουν … γυάλισμα… Ιδίως όταν αναφέρεστε σαν «αλληλοσκοτωμό» την άνανδρη πράξη ανδρείκελων της χούντας που με ξένες πλάτες, επινόησε φανταστικούς εχθρούς και γύρισε την Ελλάδα 50 χρόνια πίσω… Πολλώ μάλλον όταν η ανανδρεία τους έφθασε με την εξέγερση του πολυτεχνείου στο αποκορύφωμα: Έστειλαν Τανκς να αντιμετωπίσουν τον Λαό που εξεγέρθηκε. Και εξεγέρθηκε ενάντια σε μια χούντα ηλιθίων που ως γνωστόν είναι οι πλέον επικίνδυνοι. Καθόλου ανέκδοτο δεν ήταν τότε να σε τρέχουν στην ΕΣΑ και να υποστείς βασανιστήρια που δεν θα σε άφηναν μετά ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής σου. Και λίγος σεβασμός μπροστά σε εκείνους τους φοιτητές που δεν δείλιασαν (έστω για μια στιγμή σε εκείνα τα 7 χρόνια) μπροστά στα ανδρείκελα…
Εκείνα περί ΕΣΑ και CIA αρκούντως φαιδρά. Όσο για τους ΚΥΠατζίδες φοιτητές αν είστε και κάποιας ηλικίας θα τους θυμάστε… δεν ήταν ικανοί ούτε για … αντιγραφή, και πήραν πτυχία νύκτωρ…
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 12:45 πμ
Σπυρίδων Α. Θεοδωρόπουλος
@ «Δύστροπη Πραγματικότητα»
Δεν ενοχλήθηκα αγαπητέ/αγαπητή «με το ελάσσον [προφανώς εννοείτε ‘το έλασσον’] το οποίο είναι» η δική σας «ανώνυμη σοβαρότητα».
Ενοχλήθηκα διότι ενώ γράφω παρρησία [να ‘ξερα και πώς μπαίνει η υπογεγραμμένη!…] και επωνύμως τη γνώμη μου, εσείς υπαινίσσεσθε σαφώς ότι δεν είμαι σοβαρός.
Προφανώς επειδή δεν συμφωνείτε με τα γραφόμενά μου.
Αυτή σας η στάση, κάνει εσάς σοβαρόν κι εμένα όχι;
Τέλος πάντων, επ’ αυτού τέλος!
Έρρωσο!
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 1:18 πμ
Σπυρίδων Α. Θεοδωρόπουλος
@ «Nikiplos»
Αν τα σχόλιά μου θέλουν «…..γυάλισμα….» (;;;) τα δικά σας μάλλον θέλουν νίψιμο και χτένισμα…
Εν πάση περιπτώσει, ας κατεβάσουμε τους τόνους κι ας μιλάμε καθαρά.
Ξαναδιαβάστε, παρακαλώ, το κείμενό μου.
Ο σεβασμός μου απέναντι στους «νεκρούς του Πολυτεχνείου» αλλά και απέναντι στους -ευάριθμους συγκριτικά- Έλληνες που αντιστάθηκαν π ρ α γ μ α τ ι κ ά στη δικτατορία και δεινοπάθησαν εξ αιτίας της, είναι δεδομένος.
Το βάρος του σχολίου μου βρίσκεται στο μύθο ότι «το Πολυτεχνείο έριξε τη χούντα», στο ότι η σύγκρουση αυτή ήταν εμφύλια [όποια κι αν ήταν τα «ανδρείκελα» αυτά, ήταν Έλληνες], και στο ότι το Πολυτεχνείο λειτούργησε ως «κερκόπορτα» για να φτάσουμε στην απώλεια εθνικού εδάφους, δηλαδή στη συμφορά της Κύπρου.
Να είστε καλά!
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 1:20 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Νικιπλε επειδή με το παρακάτω μάλλον αναφέρεσαι σε μένα,
«Δεν είναι σωστό να αξιολογείται μια πράξη με την μετέπειτα πορεία κάποιων (τραγικών μειοψηφιών) από τους συμμετέχοντες, που σε τελευταία ανάλυση φέρουν τη μισή ευθύνη για το “έγκλημα” της εκποίησης των αγώνων τους (η άλλη μισή στο Λαό που τους ψηφίζει…)»
νομίζω πως πρέπει να ξεκαθαρίσω πλήρως τι είπα ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις…
Το ότι υπάρχει μία μειοψηφία προβεβλημένων πρωταγωνιστών του πολυτεχνείου που εξαργύρωσαν την συμμετοχή τους στην εξέγερση ΔΕΝ μειώνει φυσικά την σημασία της εξέγερσης. Άλλωστε, δεν μου φαίνεται και να υπονόησα κάπου κάτι παρόμοιο…
Αυτό που είπα είναι πως αυτή η εξαργύρωση από μερικούς των τότε αγώνων τους, έχει δημιουργήσει μία πολύ αρνητική εικόνα για αυτή την γενιά σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, και αυτό είναι γεγονός, είτε μας αρέσει είτε όχι.
…………….
Κ. Θεοδωρόπουλε,
όταν διαφωνώ με τις ιδέες κάποιου, εκφράζω αυτή την διαφωνία με αντεπιχειρήματα. Για παράδειγμα, διαφωνω με αρκετές από τις απόψεις σας αλλά αυτή μου την διαφωνία την εκφράζω με επιχειρήματα.
Η φράση μου όμως που σας έκανε να δυσανασχετήσετε, δεν συνιστούσε φυσικά κριτική σε κάποια ιδέα σας, αλλά όπως προανέφερα ήταν απόρροια της ενόχλησης που αισθάνθηκα από την αίσθηση απολυτότητας που αποπνέει ο τρόπος με τον οποίο λέτε τα οσα λέτε στο παρακάτω αποσπασμά,
«Μόνο έθνη προορισμένα να αφανιστούν, γιορτάζουν αποφράδες μέρες της ιστορίας τους, (μέρες αδερφοσκοτωμού και αυτοκαταστροφής), ως ημέρες δόξας!”
Τέλος και από μένα!
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 1:38 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Το βάρος του σχολίου μου βρίσκεται […] στο ότι η σύγκρουση αυτή ήταν εμφύλια [όποια κι αν ήταν τα «ανδρείκελα» αυτά, ήταν Έλληνες], και στο ότι το Πολυτεχνείο λειτούργησε ως “κερκόπορτα” για να φτάσουμε στην απώλεια εθνικού εδάφους, δηλαδή στη συμφορά της Κύπρου.»
Τι να κάνουμε κ. Θεοδωρόπουλε τα έχουν αυτά οι δικτατορίες, ενίοτε οδηγούν και σε εξεγέρσεις. Το θέμα είναι όμως ποιό? Να μεμφόμαστε τους εξεγερμένους επειδή εξεγέρθηκαν ενάντια σε μιά δικτατορία? Και επειδή έτσι οδήγησαν το καθεστώς να προβεί σε αδερφοσκοτωμό? Βέβαια, ο αδερφοσκοτωμός προϋποθέτει πως σκοτώνουν και οι δύο αλλά στην περίπτωσή μας ήταν μόνο η μία πλευρά αυτή που προέβηκε σε σκοτωμό αδερφών, και αυτή ήταν η δικτατορία…
Το άλλο που λέτε ότι το πολυτεχνείο «λειτούργησε ως “κερκόπορτα” για να φτάσουμε στην απώλεια εθνικού εδάφους» θα ήθελα σας παρακαλώ να το αναλύσετε λίγο περισσότερο. Θα ήθελα να μας εκθέσετε την συλλογιστική πάνω στην οποία βασίζετε το συγκεκριμένο συμπέρασμα.
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 8:51 πμ
vel
προς κάθε ενδιαφερόμενο:
και οι Θερμοπύλες δεν έδιωξαν τους Πέρσες απο την Ελλάδα, όμως ο συμπατριώτης μας έγραψε :
» Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.»
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 10:14 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Kαι εδω το λίνκ προς ένα ενδιαφέρον ντοκουμέντο, το τεύχος 8 της Πανσπουδαστικής όπου το ΚΚΕ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριζε πως η εξέγερση του πολυτεχνείου ήταν αποτέλεσμα δράσης προβοκατόρων και πρακτόρων του καθεστώτος.
(Από ότι φαίνεται πάντως, απο διάφορα που γράφουν ορισμένοι, την άποψη αυτή του ΚΚΕ την ασπάζονται που ανήκουν σε διαμετρικά αντιθετους πολιτικά χώρους.)
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:24 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Yποθέτω αυτό εδω είναι το πόρισμα Σαμπάνη (ή τουλάχιστον ένα τμήμα του) στο οποίο αναφέρεται ο BBFC,
Το πόρισμα αναφέρεται στον αριθμό των νεκρών.
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:28 πμ
Πάνος
Γιάννη,
εύγε + εύγε! (δις, δηλαδής)
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:46 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Το ωραίο Πάνο είναι πως απλά ξεκίνησα να κάνω μία μικρή έρευνα για το πόρισμα Σαμπάνη και κοίτα πλάκα, έπεσα πάνω σε κάτι ακόμα καλύτερο… 😉
Μιά σαμπάνια για τον Σαμπάνη! 🙂
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 11:50 πμ
1ας
Πραγματικά η προπαγάνδα της «Ανανεωτικής Αριστεράς» του δήθεν ανθρωπισμού ευνούχισε το Πολυτεχνείο σε…κάτι που αντλεί την αξία του από τους νεκρούς ανθρώπους και όχι από το δίκαιο των επιχειρημάτων του ενάντια σε μια Χούντα που στηρικτηκε και έπεσε εξυπηρετώντας αντιλαικά συμφέροντα.
Δέχομαι οτι δεν υπήρξε κανένας νεκρός.Και;;;;;;;;
Η ίδια λογική υπάρχει και σήμερα.1.000.000.000 άνθρωποι δεν έχουνε να φάνε,αλλά άμα γίνει καμμία εκτέλεση στο Ιράν όλοι ορμάνε να ουρλιάξουνε για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δυστυχώς η «Ανθρωπιστική ατζέντα» επιβλήθηκε και είναι η πιο αντιανθωπιστική στην ουσία.Βούτυρο στο ψωμί των Ιμπεριαλιστών.
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 12:09 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«…και όχι από το δίκαιο των επιχειρημάτων του ενάντια σε μια Χούντα που στηρικτηκε και έπεσε εξυπηρετώντας αντιλαικά συμφέροντα.»
Να υποθέσω απ’ το παραπάνω πως εσυ, αν αυτη οι χούντα υποστήριζε λαϊκά συμφέροντα, ακόμα και αν υπήρχαν νεκροί, μάλλον δεν θα είχες πρόβλημα?
«Η ίδια λογική υπάρχει και σήμερα.1.000.000.000 άνθρωποι δεν έχουνε να φάνε,αλλά άμα γίνει καμμία εκτέλεση στο Ιράν όλοι ορμάνε να ουρλιάξουνε για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
Ρε συ μάθε να σκέφτεσαι λογικά, δεν είναι δα και κάνα κατόρθωμα…
Βάσει ποιάς λογικής καταλήγεις στο συμπέρασμα πως επειδή πεινάει 1 δις δεν θα πρέπει να μιλήσουμε ενάντια στην ιρανική δικτατορία, ειδικά όταν αυτή καταδικάζει γυναίκες σε θάνατο δια λιθοβολισμού??? Αντιλαμβάνεσαι τι λές?
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 12:25 μμ
1ας
Το έγραψα έτσι ακραία για να γίνει κατανοητή η διαφορά.
Η χούντα δεν ήταν κακή (κύρια) επειδή δολοφονήθηκαν άτομα στο Πολυτεχνείο(άλλωστε και στη μεταπολίτευση δολοφονήθηκαν π.χ Κουμής-Καννελοπούλου,Καλτεζάς,Γρηγορόπουλος),αλλά επειδή (πρωτίστως) ήταν αντιλαική αντιδημοκρατική και εξυπηρετούσε συμφέροντα άλλων.
Ακριβώς το ίδιο πράγμα που γίνεται στο Ιράν γίνεται και στη Σαουδική Αραβία για την οποία ουδείς μιλάει,τα ΜΜΕ επιβάλουν την «Ανθρωπιστική» τους ατζέντα και εμείς ακολουθούμε.
Ο Ελληνικός στρατός είναι στρατός κατοχής στο Αφχανιστάν και φυλάει τις φυτείες οπίου,και εμείς το παίζουμε «ανθρωπιστές» με το να κατηγορούμε τους «απολίτιστους» του Ιράν που εκτελούνε γυναίκες,ενώ εμείς οι «οπιοφύλακες» είμαστε πολιτισμένοι που είμαστε τα κουτσαβάκια των αρχιβασανιστών του(βλ.αποκαλύψεις του Wikileaks) Αμερικανικού στρατού κατοχής.
Σε κάθε περίπτωση,συμφωνώ να πιέζεις για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν,αλλά να μην έχουμε και την ψευδαίσθηση ότι ο πολιτισμένος κόσμος δεν κάνει τα χειρότερα(βλ.εισβολή στο Ιράκ) με την αιτιολογία ότι είναι «απολίτιστοι» και έχουν «πυρηνικά» και θα «καταστρέψουν τον κόσμο».
Βέβαια το να μιλάς ενάντια στην Αμερική,είναι πλέον μπανάλ…
Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τι λέω.Ο Κορτέζ έκανε γενοκτονία με αφορμή τις «ανθρωποθυσίες» των απολίτιστων.Κάθε φορά που φωνάζουμε για το Ιράν,πρέπει να συμπληρώνουμε οτι αυτό δεν πρέπει να γίνει δικαιολογία για την ισοπέδωση της χώρας στο στύλ Ιράκ/Αφγανιστάν γιατί απλά παίζουμε το παιχνίδι των Ιμπεριαλιστών.
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 12:53 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Η χούντα δεν ήταν κακή (κύρια) επειδή δολοφονήθηκαν άτομα στο Πολυτεχνείο(άλλωστε και στη μεταπολίτευση δολοφονήθηκαν π.χ Κουμής-Καννελοπούλου,Καλτεζάς,Γρηγορόπουλος),αλλά επειδή (πρωτίστως) ήταν αντιλαική αντιδημοκρατική και εξυπηρετούσε συμφέροντα άλλων.»
Η χούντα ήταν κακή και ανυπόφορη επειδή κατέστελλε την ελευθερία των ατόμων, σε όλα τα επίπεδα. Το να καταστέλλεις την ελευθερία των ανθρώπων είναι αντιλαϊκο, αντιδημοκρατικό, απάνθρωπο. Και τα ίδια κάνανε φυσικά και οι «λαϊκές» σοσιαλιστικές «δημοκρατίες.» Ήταν καθεστώτα ανελεύθερα, αντιδημοκρατικά, αντιλαϊκά, απάνθρωπα.
«Ακριβώς το ίδιο πράγμα που γίνεται στο Ιράν γίνεται και στη Σαουδική Αραβία για την οποία ουδείς μιλάει,τα ΜΜΕ επιβάλουν την “Ανθρωπιστική” τους ατζέντα και εμείς ακολουθούμε.»
Ναι, ισχύει αυτό που λές, στην Σαουδική Αραβία γίνονται τα ίδια και χειρότερα και τα ΜΜΕ δεν βγάζουν άχνα.
Το επιχείρημα όμως ποιό είναι? Πως επειδή συμβαίνουν και εκεί τα ίδια και χειρότερα ο κόσμος δεν θα πρέπει να αποδοκιμάζει το καθεστώς του Ιράν όταν τα καθεστωτικά ΜΜΕ βγάζουν στην φόρα, για τους όποιους δικούς τους λόγους, τον απάνθρωπο χαρακτήρα του?
«Ο Ελληνικός στρατός είναι στρατός κατοχής στο Αφχανιστάν και φυλάει τις φυτείες οπίου,και εμείς το παίζουμε “ανθρωπιστές” με το να κατηγορούμε τους “απολίτιστους” του Ιράν που εκτελούνε γυναίκες…»
Άντε πάλι το ίδιο παράλογο επιχείρημα…
Δηλαδή επειδη ο ελληνικός στρατός συμμετέχει στους νεοϊμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς των Αμερικανών οι Ελληνες πολίτες δεν θα έπρεπε να παίρνουν θέση εναντια στις αθλιότητες του ιρανικού καθεστώτος, όπως το να καταδικάζει γυναίκες σε θάνατο δια λιθοβολισμού, όταν αυτές βγαίνουν στην φόρα?
«Κάθε φορά που φωνάζουμε για το Ιράν,πρέπει να συμπληρώνουμε οτι αυτό δεν πρέπει να γίνει δικαιολογία για την ισοπέδωση της χώρας στο στύλ Ιράκ/Αφγανιστάν γιατί απλά παίζουμε το παιχνίδι των Ιμπεριαλιστών.»
Και πως έβγαλες ρε παλικάρι μου το συμπέρασμα πως πολλοί από οσους αποδοκιμάζουμε το αυταρχικότατο καθεστώς του Ιραν για την βάρβαρη καταπίεση που επιβάλλει στις γυναίκες δεν ειμαστε ταυτόχρονα και ενάντια σε μία πολεμική εκστρατεία εις βάρος του??
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 12:57 μμ
1ας
Νομίζω ότι είχα να πω το είπα ξεκάθαρα στην προηγούμενη ανάρτηση δε μιλάω προσωπικά σε εσένα για την στάση σου στο Ιράν/Ιράκ αλλά για το Ελληνικό δημοσιογραφικό κατεστημένο και για τα πολιτικά κόμματα.
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 1:11 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Νομίζω ότι είχα να πω το είπα ξεκάθαρα στην προηγούμενη ανάρτηση δε μιλάω προσωπικά σε εσένα για την στάση σου στο Ιράν/Ιράκ αλλά για το Ελληνικό δημοσιογραφικό κατεστημένο και για τα πολιτικά κόμματα.»
Λάβε πάντως υπόψη πως υπάρχουμε αρκετοί πλέον που δεν τρώμε το κουτόχορτο που σερβίρουν τα ΜΜΕ και παράλληλα τηρούμε μία πολύ κριτική στάση απέναντι στα κόμματα, ΟΛΑ τα κόμματα (από το πιο μεγάλο εως το πιο μικρό), ακόμα και αυτά που μπορεί να υποστηρίζουμε.
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 2:38 μμ
catalinas
ισως θα πρεπει να τραβηξουμε καποιες χοντροκομενες και επισφαλεις συνδεσεις με τον Μαι του 68 μονο και μονο μπας και ξετρυπωσουμε κανα καλο σχολιο (υπερ ή κατα).
1. Αιτια. Στην ελλαδα, βολες κατα του χουντικου καθεστωτος κυριως απο εξω (ΗΠΑ) και απο μεσα(Ιωαννιδης) σε κατι που ηταν σχεδιασμενο απο την αρχη να αποκτησει ογκο και παλμο και βεβαια βρηκε ανταποκριση. Στην Γαλλια ο πολύς ΝτεΓκωλ απλα δεν θελει να φορτωθει δολλαρια και απαιτει τον Χρυσο που αναλογει στις δολλαριακες του εξαγωγες. Casus Belli απο ΗΠΑ.
2. Αμεσες συνεπειες. Στην ελλαδα, μια στυγνοτερη ξενοκινητη χουντα που οδηγει σε εθνικη συμφορα. Στην Γαλλια για πρωτη φορα η βιομηχανια μοδας πουλησε πιο πολλα γυναικεια παντελονια αποτι ανδρικα (οπως ακριβως το περιγραφει ο ανδρουλακης).
3. Μακροπροθεσμες συνεπειες. Στρατιες αμεσα και εμεσα κρατικοδιαιτων επαναστατων αυτοπροσδιοριζονται μεσω των γεγονοτων αυτων και αλωνουν τα παντα. Στην ελλαδα πιο συγκεκριμενα οποιος αποδομει τον μυθο της 25ης μαρτιου, με τα υλικα κατεδαφισεως χτιζει τον μυθο του πολυτεχνιου που εριξε την χουντα. Η απλη αναφορα των παραπανω σημειων 1 & 2 σε γυμνασιο τιμωρειται με λυντσαρισμα απο τα 12χρονα.
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 2:58 μμ
Ενη
Πάνο
Προχθές στο ποστ για την επετειο της Καλύβας ειχα πει οτι δεν μπορώ να θυμηθώ πώς βρέθηκα να σχολιάζω εδώ.
Λοιπόν θυμήθηκα τα περιστατικά. Ηταν πάλι μέρες για την επέτειο του Πολυτεχνέιου΄πριν δυο χρόνια και ειδα σε μπλόγκ (του «Εφηβου» η της «Σίλιας» δεν ειμαι σίγουρη σε ποιό ακριβώς), να εχει αναρτηθεί ενα δικό σου ποστ (της Καλύβας ψηλά στο βουνό…) με ολο το πορισμα Τσεβα.
Ετσι εσπευσα να σε συγχαρώ για το ποστ και ετυχα του καλωσορίσματος σου οπως και του Παπούλη (που με αναγνώρισε κιόλας) λόγω του οτι «μπούκαρα» με ονοματεπώνυμο.
Κατόπιν ακολούθησε ενας πολυ ενδιαφέρων και συγκινητικός διάλογος και με τη συμμετοχή της Σίλιας η οποία ανέφερε κάποια περιστατικά που εζησε εκείνες τις μέρες στη Θεσσαλονίκη ,οπως κι εγω την εμπειρία μου αυτών των ημερών οπως την ειδα και την εζησα στην Αθήνα ιδιαίτερα το βραδυ της εισβολής του τανκ αλλά και τα επακόλουθα.
Δεν ημουνα μέσα στο Πολυτεχνείο ,αλλά μαζί με την οικογένεια μου εξω ,ανάμεσα στο πλήθος που συμπαρεστέκονταν τότε στο κάλεσμα των «παιδιών του Πολυτεχνείου».
Η μνήμη πάντα παραμένει η πηγή της ιστορίας.
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 3:32 μμ
Πάνος
Πέρασαν κιόλας δυο χρόνια;!
16 Νοεμβρίου, 2010 στις 10:29 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Ένα ενδιαφέρον άρθρο γραμμένο από ένα αμερικάνο δημοσιογράφο τον Ιανουαρίο του ’73. Δίνει μία γεύση του τι σήμαινε να ζεί κανείς κάτω από την στρατιωτική δικτατορία.
http://aliciapatterson.org/APF001972/Hougan/Hougan11/Hougan11.html
Και μία συνέντευξη της Ελένης Βλάχου όπου μιλάει περί της δικτατορίας, στον ίδιο δημοσιογράφο, τον Οκτώβριο του ’72.
http://aliciapatterson.org/APF001972/Hougan/Hougan07/Hougan07.html
17 Νοεμβρίου, 2012 στις 11:19 μμ
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ and commented:
Add your thoughts here… (optional)
7 Ιανουαρίου, 2013 στις 1:12 μμ
orestes
η ταξη μου ειναι αυτη……!!!2ο δημοτικο περαιας θεσσαλονικη….
7 Ιανουαρίου, 2013 στις 1:33 μμ
Πάνος
Ναι! 🙂
13 Νοεμβρίου, 2016 στις 7:23 μμ
Το Πολυτεχνείο ζει; – Σημειώσεις για τον Εμφύλιο
[…] Πηγή: Το Πολυτεχνείο ζει; | Η καλύβα ψηλά στο βουνό […]