Τελευταια σχολια
Πάνος στη Το νησί της Καλυψώς | |
Πάνος στη Παπαλάμπραινα | |
Απόστολος Χριστόπουλ… στη Παπαλάμπραινα | |
Άδεια για γεμάτα στο… στη Το σκυλάδικο, παλιά αριστερή… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσ… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Θοδωρής Τσιμπίδης: στις ελληνι… | |
Πάνος στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Πάνος στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Δημήτρης Γρηγοριάδης στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
papoylis στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… |
Προσφατη παραγωγη
- Το νησί της Καλυψώς – Έκθεση γλυπτικής
- Το νησί της Καλυψώς
- Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσίαση
- Σφηνάκια
- 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις για τον Εμφύλιο»
- Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τόμος Α
- 25 «μουσικές» αναρτήσεις στο Academia.edu
- Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις μου στο Academia.edu
- Academia.edu
- ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2021
- Ρεμπέτικο και αυτοκτονία
- Στιχηρά Ιδιόμελα
- Οι τελευταίες αστακομακαρονάδες (2006-2009)
- Ο παπάς
- Αυτοί που μιλούσαν με το Θεό
Τα πλεον δημοφιλη
- Άκης Πάνου
- Μάνη
- 65 Χρόνια (1944-2009) από την Ομαδική Σφαγή στον Μελιγαλά
- Ο Ποντιακός Εμφύλιος
- Θα ανακηρυχθούν οι κυνηγετικοί σύλλογοι Οικολογικές οργανώσεις;
- Ο καιρός των Τσιγγάνων (να μάθουν ιστορία)
- Ο Λυκειάρχης μας ήταν μαυροσκούφης, με τον Άρη...
- Μόλις 36 χρόνια ήταν η μέση διάρκεια ζωής στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα
- Γιατί με σκοτώνεις, σύντροφε;
- Ονόματα σε μια μαρμάρινη πλάκα
Kατηγορίες
Αρχείο
Δημοσιεύσεις που μου αρέσουν
Καλύβα International
Προστεθείτε στους 527 εγγεγραμμένους.
Blog Stats
- 9.559.606 hits
34 Σχόλια
Comments feed for this article
18 Απριλίου, 2010 στις 10:22 πμ
Αθ. Αναγνωστόπουλος
Εξαιρετικό κείμενο.
«οδού Πατρέων 75»
Πατρέως.
18 Απριλίου, 2010 στις 10:30 πμ
Πάνος
Θενξ – θα το διορθώσω πάραυτα στο κείμενο.
10 Αυγούστου, 2010 στις 9:19 μμ
Nikolaos Nikolaidis
Panos
Συμφωνώ απόλυτα με τον κ Αναγνωστόπουλο.
Είναι όντως ένα εξαιρετικό κείμενο!
11 Αυγούστου, 2010 στις 4:26 πμ
1as
Μερικές παρατηρήσεις.
1)Το κείμενο κινείται γύρω από την -μάλλον- ξεπερασμένη ηγετοκεντρική λογική,οτι ευθύνεται αποκλειστικά(ή στο μεγαλύτερο βαθμό) η ηγεσία.Είναι φανερή η προσπάθεια του νηματοθέτη να βγάλει διαχρονικά τους ηγέτες του ΚΚΕ ως βλάκες ή ψιλοτρελαμμένους,ακόμη συγκρίνοντας τελείως ανόμοιες καταστάσεις(π.χ ΕΛΑΣ,Δεκεμβριανά,εμφύλιο).
Ετσι έχουμε το παράλογο τα καλά να τα χρεώνεται η βάση του ΚΚΕ,και τα «κακά» η ηγεσία του.
Η βάση ήταν ηρωική,αλλά η ηγεσία φανατισμένη Σταλινική(aka ηλίθια/φανατικη/εγκληματική/αιμοδιψης…)
2)Ο ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ αγώνας του ΔΣΕ δεν ήταν χαμμένος από την αρχή.Η αστική τάξη πολλές φορές σκεφτηκε να φύγει στο εξωτερικό(το έχει συνήθειο),όπως και υπήρξανε και σκέψεις για αμνηστια και ειρήνευση που απαγορευτήκανε από τους «Συμμάχους» Αμερικάνους.
3)Και τα Δεκεμβριάνα δεν ήταν επανάσταση,και το ΚΚΕ δεν είχε πρόβλημα με την δημιουργία επαναστατικού στρατού.Ο οποίος όμως έπρεπε να τραφει πρώτα(πείνα του 41-42),και φυσικά ήταν μια τελείως νέα κατάσταση στην οποία δεν υπήρχε εμπειρία εξού και οι πρώτοι δισταγμοί.
Αλλώστε είχε προηγηθεί η σφαγή της Δράμας,και έπρεπε το ΚΚΕ να κινηθεί πιο σοβαρά αυτή τη φορά.
Είναι εύκολο να φτιάχνονται τέτοια θέματα με προαποφασισμένες «αλήθειες»(ανικανότητα,χαζομάρα,σταλινισμό).Απλά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι εξυπηρετούν,αφού αναπάραγουν στο όνομα του μη «ορθόδοξου φανατισμού» έναν φανατισμό ακόμη μεγαλύτερο.
11 Αυγούστου, 2010 στις 9:20 πμ
Πάνος
1ας,
1. Τα συμπεράσματά σου (για το κείμενο) ουδεμία σχέση έχουν με αυτό. Προφανώς προκύπτουν από το κεφάλι σου – και μόνο.
2. Ο αγώνας του ΔΣΕ όχι μόνο δεν ήταν «αναγκαίος» αλλά υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό έγκλημα εις βάρος της χώρας (και της ίδιας της αριστεράς, δευτερευόντως) σε ολόκληρο τον 20ο αιώνα.
3. Ισχύει ό,τι και στο 1.
Ελπίζω να πέρασες καλά στις διακοπές – πάντως ορεξάτος επέστρεψες… 😉
11 Αυγούστου, 2010 στις 1:59 μμ
1as
Τώρα που το ξανακοιτάω,το κείμενο μου ίσως να ήταν λίγο σκληρό σε φρασεολογία,αλλα ειλικρινά πιστεύω οτι ήμουν σωστός.
Αν δεν γινόταν ο ΔΣΕ,έπρεπε η Αριστερά ή να μεταλλαχθεί σε ρεφορμιστικό κόμμα,ή να σφαγούν τα μέλη της.Με δεδομένη την κατάσταση στο «χωριο» με τις παρακρατικές συμμορίες επιλέγει ο ΔΣΕ.Ηρωικός αγώνας που είχε την ευκαίρια να του να νικήσει αν δεν εμπλεκόντουσαν οι Αμερικανοί.
10 Ιανουαρίου, 2011 στις 6:27 μμ
argosholos
Πολύ ωραίο κείμενο, όπως και οι παραπομπές του.
1as
Λες:
«Αν δεν γινόταν ο ΔΣΕ,έπρεπε η Αριστερά …να μεταλλαχθεί σε ρεφορμιστικό κόμμα…»
Και λοιπόν; Είναι αυτό τόσο χειρότερο από έναν εμφύλιο πόλεμο;
10 Ιανουαρίου, 2011 στις 6:30 μμ
1ας
Υποθέτω ότι είναι φιλοσοφικό ερώτημα.Αν και διατηρώ επιφυλάξεις για την ορθότητα της φράσης μου,καθώς είναι φανερό ότι το πρόγραμμα του ΚΚΕ ήταν ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΟ σε αντίθεση με το σοσιαλιστικό πρόγραμμα του ΕΛΔ-ΣΚΕ του 1946(μάλιστα έκανε κριτική και στο ΚΚΕ ,ότι δεν μίλαγε για σοσιαλισμό)
10 Ιανουαρίου, 2011 στις 7:03 μμ
Πάνος
Τρία (3) πουλάκια κάθονται… 😉
10 Ιανουαρίου, 2011 στις 11:06 μμ
1ας
Γιατί ρε Πάνο; 😆
3 Μαρτίου, 2013 στις 10:57 πμ
papoylis
Τότε Πάνο μου δεν χρειαζόταν και Φώτοσοπ ( ούτε άλλωστε υπήρχε ) … η σχετική περιποίηση ακολουθούσε μετά τη διαδικασία Σήμανσης ( δείτε τη φωτό του δευτέρου συλληφθέντος Ψωμιάδη ) , ενώ και το τότε «κλίμα» δεν απαιτούσε εξωραϊσμούς 😆
3 Μαρτίου, 2013 στις 12:17 μμ
Πάνος
Μα τότε αντίσταση στη σύλληψη σήμαινε ανταλλαγή πυρών, δηλαδή άμεσος θάνατος του διωκομένου (βλ. στο ποστ το σημείο για την Πάτρα). Υπήρχαν και εξαιρέσεις, όπου ο θάνατος πήγαινε ανάποδα, όπως στην περίπτωση Γουσόπουλου που πρόλαβε, σκότωσε αυτός τον αστυνομικό και διέφυγε (βλ. ποστ για το αντάρτικο πόλης στη Θεσσαλονίκη).
Αν έχω καταλάβει σωστά το κλίμα της εποχής, ούτε καν «περιποίηση» γινόταν – εκτός αν εκκρεμούσε η εξάρθρωση ενός δικτύου και έπρεπε να αποσπαστούν καταδόσεις – οι οποίες όμως προέκυπταν απίστευτα εύκολα (βλ ποστ για την εξάρθρωση του δικτύου των «επιχειρηματιών» του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το ποστ για το αντάρτικο πόλης στη Θεσσαλονίκη). Συνήθως η σύλληψη ήταν λύτρωση για τους συλληφθέντες, ακόμα κι αν δεν το ομολογούσαν ούτε στον ίδιο τον εαυτό τους.
(Αυτό αφορά τα δίκτυα των πόλεων και όχι τους μαχητές του Γράμμου, οι οποίοι ήταν βέβαιοι για τη νίκη μέχρι το τέλος, ούτε τους Μακρονησιώτες που δεν υπόγραφαν τη «δήλωση»)
3 Μαρτίου, 2013 στις 8:54 μμ
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
4 Μαρτίου, 2013 στις 9:56 πμ
Pepermint
Πάνο καλημέρα
»Πρόσφερε όμως τον απαραίτητο χρόνο (σχεδόν δύο χρόνια!) στους αντιπάλους του, να κυριαρχήσουν και στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Να γεμίσουν τις φυλακές με δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΕΑΜ /ΕΛΑΣ. Να εκμηδενίσουν, στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας της Επανάστασης, πριν καν αυτή εκδηλωθεί.»
»Φυσικά έπαιξε σοβαρότατο ρόλο η αποφασιστική στάση του κράτους, που με τα στρατοδικεία, τις αμείλικτες εκτελέσεις, το φάσμα της Μακρονήσου, συνέτριψε το ηθικό της Αριστεράς. Αλλά η Γερμανική τρομοκρατία κατά την Κατοχή που ήταν αδυσώπητη δεν είχε κατορθώσει να δαμάσει το μαζικό, ένοπλο κίνημα στις πόλεις. Γιατί τότε δέσποζε το εθνικό πλαίσιο, που τώρα είχε αντικατασταθεί από την πολιτική –ταξική υποδομή. »
με συνοπτικές διαδικασίες το ζουμί της κότας
Το τσιτάτο »μόνο από πιστόλι καταλαβαίνουν» ούτε τυχαίο είναι, ούτε »αντιδραστικό». Μωσαϊκό μεν, δικαιολογημένο δε. Οταν χαρακτήρισε ο Κανέλλος τα έτσι ως νέους Παρθενώνες που ζώσανε ζωές…είχε απόλυτα δίκαιο. Βέβαια το τσιτάτο του…χιλιοτραγουδίστηκε από την αγκιτάτσια-προπαγάνδα των ταλιμπάν ως »μοναρχοφασιστικό».
Συμφωνώ με τις επισημάνσεις των υπονόμων πόλεως και βουνού (»Συνήθως η σύλληψη ήταν λύτρωση για τους συλληφθέντες, ακόμα κι αν δεν το ομολογούσαν ούτε στον ίδιο τον εαυτό τους. Αυτό αφορά τα δίκτυα των πόλεων και όχι τους μαχητές του Γράμμου, οι οποίοι ήταν βέβαιοι για τη νίκη μέχρι το τέλος, ούτε τους Μακρονησιώτες που δεν υπόγραφαν τη “δήλωση”).
1ας
Εχεις σε μερικά σημεία εν μέρει δίκαιο.
Οι ηγέτες του ΚΚ εκ φύσεως και θέσεως ήταν όπως για όλους τους επαναστάτες ένα κράμα αναισχυντίας, βλακείας, πονηράδας, κουτονπονηράδας, ταλιμπανισμού και καισαροπαπισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως είχαν και το μαστίγιο και το καρότο.
Η δε βάση αφελής ή ουγκάντα ή εγκληματική και βάρβαρη καθότι λούμπεν και επιπροσθέτως πιστή σε όλες τις εκφάνσεις της ως κυνάριον στα κελεύσματα της πεφωτισμένης.
Οι σκέψεις για αμνηστεία όντως υπήρξανε και ήταν ελέω της τρομακτικής ανεκτικότητας του κόσμου έναντι του εγκλήματος προς την χώρα. Και όντως οι Αμερικανοί επιμείνανε στο no mercy.
Υπάρχει μιά τάση (μιά έρευνα διαδικτυακή αρκεί) εν έτη 2013 να ακούγονται τσιτάτα του τύπου (ουσιαστικά επανάληψη της θέσεως Σιάντου »σιγά μην κάναμε την επανάσταση του προλεταριάτου») τα Δεκεμβριανά ήταν απλά μιά »ένοπλη διαμαρτυρία»…
ενώ ήταν…καραεπανάσταση καραμπινάτη, ασχέτως αν τα μαζέψανε μετά ελέω ήττας και αίματος που αυτή προκάλεσε.
Οπως διά του μαζεμένου όχλου και της βοής του εδιώχθη ο Σάχης από την Περσία (επιτυχώς), έτσι και το ΚΚ επιδίωξε την κατάληψη της εξουσίας με τον ίδιο τρόπο (ανεπιτυχώς) μέσω της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα…με το plan b (τα γεγονότα που ακολούθησαν) έτοιμο και δεδηλωμένο μέσω Ζεύγου….(ευτυχώς και αυτό ανεπιτυχώς).
Προσπαθώ να φανταστώ τον νεαντερντάλιο Σιάντο σε ρόλο ορθοδόξου Αγιατολάχ-Γέρου…ή έστω τον κωπηλάτη της Οξφόρδης σε ρόλο ρεφόρμερ Τσαουσέσκου. Ε ρε κλαδευτήρια…Ούτε ένα εκατομμύριο δεν θα έμενε ζωντανό.
4 Μαρτίου, 2013 στις 10:49 πμ
Mitsos
Τα Δεκεμβριανά δεν ήταν ένοπλη διαμαρτυρία, κατέληξε να γίνει ένοπλη λόγω της εγγενούς μαλακίας που έδειξε το κράτος και το παρακράτος που ήταν σε αγαστή συνεργασία με τους ‘Αγγλους. Την πολιτική του δύναμη ήθελε να δείξει το ΕΑΜ. Απλώς κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να πυροβολούν από την ασφάλεια που τους παρείχε το μπαλκόνι του σπιτιού τους το πλήθος. Γνωρίζω μάλιστα έναν γέρο κτηνοτρόφο στο επάγγελμα, συγχωρεμένο τώρα, που είναι γνωστό ότι στα Δεκεμβριανά σε ηλικία 22 ετών όταν αντελήφθηκε ότι ένας γαμημένος άνανδρος πυροβολούσε με 38αρι εγγλέζικο από μέσα από το παραθύρι του σαλονιού του, ανέβηκε στο μπαλκόνι, και όταν τελείωσαν οι σφαίρες στον μύλο του μπιστολιού τον έσφαξε με μια ξιφολόγχη και μετά εγάζωσε το σαλόνι με ένα Τόμσον και σκότωσε τη γυναίκα του και το γιο του.
Τώρα εάν όλοι οι επαναστάτες είναι καθάρματα, μάλλον κάθαρματα θα ήταν και οι επαναστάτες του 21, και μάλλον οι λαοί δεν θα πρέπει να κάνουν απελευθερωτικά κινήματα σύμφωνα με πολλούς δεξιούς οι οποίοι έχουν βέβαια την τάση να το παίζουν και εθνικόφρονες σε καιρό ειρήνης, αφού στον πόλεμο κλάνουν πατάτες. Αυτό αποδείχθηκε στην Κύπρο και προσφάτως στα Ιμια, που το κλάμα σε πολλά στρατόπεδα έτρεχε κορόμηλο..
Το μόνο βέβαια που δεν μας λένε είναι το πώς ένας λαός θα απελευθερωθεί όταν όλοι ακολουθούν το δρόμο της «λογικής». Με κανένα φιρμάνι του σουλτάνου τότε ή μήπως με καμία οδηγία της Ευρώπης του Ολάντ και της Μέρκελ τώρα;
4 Μαρτίου, 2013 στις 11:34 πμ
Πάνος
Μήτσο,
τα Δεκεμβριανά ήταν προετοιμασμένα (ως ένοπλη αναμέτρηση) και από τις δύο πλευρές. Όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Στην ενότητα «εμφύλιος» της καλύβας υπάρχουν αρκετές αναρτήσεις για τα Δεκεμβριανά – μπορείς να ρίξεις μια ματιά.
4 Μαρτίου, 2013 στις 12:13 μμ
Pepermint
Που σε βρε Μητσάρα χάθηκες
Μήτσο ούτε κράτος υπήρχε, ούτε παρακράτος τότενες. Κράτος και παρακράτος από τα 50ties και ένθεν.
Υπήρχε ισχυρή »αντίδραση» έναντι. Τώρα αν θες να το πεις παρακράτος, συμμορίες, μοναρχοφασίστες, τσιράκια των Αγγλων ή όπως αλλιώς δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρχε αντικομμουνιστικό μέτωπο και ότι ήταν δυναμικό, έχοντας την υποστήριξη εμφανή ή σιωπηρή σχεδόν όλου του μη εαμικού κόσμου (ήτοι του 75-80% του πληθυσμού). Ασε που από τα Δεκεμβριανά και μετά…μεγάλο κομμάτι και του εαμικού κόσμου κατάλαβε την πλάνη του.
Εφόσον λοιπόν υπήρξε μέτωπο και δη ένοπλο που έβαζε το κεφάλι του στον »ντορβά»….μάλλον είναι άστοχες οι κατηγορίες περί »κλάϊν μάϊν».
Σαφώς ατημελήτως…προετοιμασμένα τα Δεκεμβριανά και από τις δυό πλευρές, όπως επίτασσε άλλωστε το χάος της εποχής και η λογική του »πολέμου κεραυνού».
Στο χύμα…ένθεν και εκείθεν….αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Μετά σοβάρεψε το πράμα.
Αλλο το »εθνικοαπελευθερωτικό»…και άλλο το ιδεοληπτικό που βλέπει φαντάσματα και βαπτίζει εχθρό μάνα και τέκνο. Το πρώτο είναι αυτό που είναι, το δεύτερο θέλει ιζνογκούντς στην θέση του βεζύρη.
Σαφώς και η λεγόμενη »εθνική αντίσταση»…όσον αφορά πολιτικές και επιδιώξεις των ηγεσιών και πρακτικές μέρους των »μαχητών»…ούτε εθνική ήταν, ούτε αντίσταση. Οι περιπετειούλες του ΚΚ στοίχισαν σε αριθμούς όσο δεν στοίχησαν τρεις πόλεμοι….μην πούμε για τα κολάτεραλ ντάματζες άλλων επιπέδων.
Και αυτό δεν ισχύει μόνο για το ΕΑΜ αλλά και για άλλες ομάδες. Οπως δεν ισχύει για μέρος του ΕΑΜ και για άλλες ομάδες.
Υπάρχουν δεξιοί εθνικόφρονες και ελευθεριακοί βεβαίως της διεθνούς του κεφαλαίου. Οπως υπάρχουν και αριστεροί εθνικόφρονες και επίσης ελευθεριακοί της διεθνούς του μπετόναρμέ. Παντού υπάρχουν κατανομές με τις διαφοροποιήσεις τους.
Τα έχουμε πει πολλάκις.
Οι μικρο σαλτιμπάγκοι τύπου »βάστα ρόμελ» ή οι μεγαλοδοσίλωγοι (μη ιδεολόγοι) και λοιπά τρωκτικά δεν έχουν ούτε στίγμα, ούτε αρχές και δεν ανήκουν παρά στην παράταξη που φυσά ο άνεμος. Μήπως στην ΕΔΑ δεν βρήκαν στέγη δοσίλογοι ? Μήπως ο Αγγελόπουλος που έφαγε τα λεφτά του Μάρσαλ δεν ήταν εαμικός υπουργός ? Μήπως οι πλείστοι των κουκουλοφόρων καταδοτών δεν ήταν πρώην κουκουέδες ?
Το παραμύθιον της λουφτ περί πατριδοκαπηλείας έχει εφαρμογή σε πολύ μικρές ομάδες…καταλήγει όμως εκτός πραγματικότητας αφού αποδίδει εντελώς λαθεμένα στίγμα στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού. Αν επικρατούσαν οι ίδιοι δοσίλογοι θα δηλώνανε κομμουνισταράδες προκειμένου να γλυτώσουν.
Πολύ περισσότερο δε, όταν από ιδρύσεως του το ΚΚ (και σχεδόν μονόπωλιον της λουφτ για δεκαετίες) είναι συνδεδεμένο ως παράταξη με την προδοσία και το έγκλημα.
Δεν δικαιούται να ομιλεί, επειδή ο Σήφης απαίτησε αντίσταση και τα λαμόγια της ηγεσίας ως πειθήνια κυνάρια και με τον δόλο του »εθνικού» συγκινήσανε άλλο ένα 10-15% του πληθυσμού. Οτι έγινε δεν έγινε εκ καρδίας αλλά με δόλο εκ της ηγεσίας του. Εξαιρούνται βέβαια οι άδολοι πλανημένοι των γραμμών.
….το βλέπουμε άλλωστε με την απουσία της ή την ελεεινή της στάση από άλλους αγώνες του ελληνισμού μετέπειτα (π.χ. Κύπρος)…το βλέπουμε και σήμερα με τις επίσημες στάσεις όλων των κομμάτων και αποκομμάτων της για κάθε »εθνικό» θέμα
ή μήπως…έχει κατηγορηθεί κανένας άλλος για αντιρατσισμό κατά βούληση, φιλοσκοπιανισμό, φιλοτουρκισμό, φιλοαλαμπουρνεζισμό πλην της λουφτ ?
Και μην μου πεις…για το ελλαδεμπόριο. Πάντα υπήρχε αλλά, το θέμα δεν είναι η μετακίνηση της ρετσινιάς αλλά η παραδοχή ύπαρξής της.
4 Μαρτίου, 2013 στις 12:26 μμ
Pepermint
Ρωτώ λοιπόν
εάν είχε πέσει το Μακρυγιάννη και είχε κερδηθεί η μάχη στο Γουδί…τι θα έκανε το ΕΑΜ ???
θα συλλάμβανε τους ενοίκους της γκραντ βρτιάνιας και θα έλεγε…α διαμαρτυρήθηκα ενόπλως, νίκησον και απήλθον ? ορίστε κάντε εκλογές τώρα δημοκρατικές ?
🙂
προφανώς μόνο σαν ανέκδοτο στέκει…
4 Μαρτίου, 2013 στις 12:27 μμ
Πάνος
pep,
τα συνουσίασες, ελαφρώς… Η ΕΔΑ πήρε 23% μόλις λίγα χρόνια μετά τη συντριπτική ήττα της αριστεράς στον Εμφύλιο. Τα ποσοστά του ΕΑΜ το ’44 μπορεί να μην ήταν πλειοψηφικά, αλλά δεν ήταν καθόλου μικρά. Ο εκλογολόγος Νικολακόπουλος τα υπολογίζει (αν θυμάμαι καλά) σε αρκετά πάνω από 30%.
4 Μαρτίου, 2013 στις 12:35 μμ
σχολιαστης
Η πλάκα είναι ότι ορισμένοι, σκέφτονται ότι καλό θα ήταν να συνεχιστεί ο εμφύλιος από κει που σταμάτησε. 🙂
Αυτός ο μακαρίτης ο εμφύλιος, μια κατάσταση χαμένοι-χαμένοι, είναι λιγουλάκι ανατριχιαστικό και απογοητευτικό να διαπιστώνεις ότι είναι ακόμα ζωντανός.
4 Μαρτίου, 2013 στις 12:37 μμ
Pepermint
Γιατί είπα κάτι διαφορετικό Πάνο ?
Ο Νικολακόπουλος αν δεν με απατά η μνήμη μου είπε ότι με τίποτα το ΕΑΜ δεν θα ξεπερνούσε στις εκλογές το 30% και όχι ότι θα πήγαινε παραπάνω. Την ίδια εκτίμηση είχε και το ΚΚ στις περιβόητες συνδιασκέψεις (βλ. Φ. Γρηγοριάδης) για τριχοτόμηση των ψήφων.
Και οι εν λόγω δυό είναι αριστερόστροφοι, οπότε έχουν το φουσκωματάκι τους μέσα.
Απλά το πιό ρεαλιστικό έναντι του 30% είναι το 20-25%…δεν αλλάζει τίποτα. Χαρίζω και το 30….το υπόλοιπο 70% είναι αντικομμουνιστικό όπως και να έχει το πράμα, οπότε μιλάμε για συντριπτική πλειοψηφία.
Η ΕΔΑ μπορεί να πήγε εκεί που πήγε, αλλά την ψήφισε πλειάδα κόσμου και του κέντρου. Δεν είχε δηλαδή μόνο κομμουνιστικές ή μόνο αριστερές (μη κομμουνιστικές) ψήφους.
4 Μαρτίου, 2013 στις 12:51 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
» Η ΕΔΑ πήρε 23% μόλις λίγα χρόνια μετά τη συντριπτική ήττα της αριστεράς στον Εμφύλιο.»
Πάνο πήρε περίπου 25% το 1958 και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση αλλά είχε ψηφιστεί και από αρκετούς κεντρώους ακριβώς επειδή σε εκείνες τις εκλογές το κέντρο είχε πολυδιασπαστεί οπότε αδυνατούσε να προσφέρει μία εναλλακτική πολιτική πρόταση στην δεξιά της εποχής.
Την δεκαετία του ’60 όπου οι κεντρώες δυνάμεις συνασπίστηκαν στην Ένωση Κέντρου, τα ποσοστά της αριστεράς μειώθηκαν σημαντικά.
——————–
«Οι μικρο σαλτιμπάγκοι τύπου ”βάστα ρόμελ” ή οι μεγαλοδοσίλωγοι (μη ιδεολόγοι) και λοιπά τρωκτικά δεν έχουν ούτε στίγμα, ούτε αρχές και δεν ανήκουν παρά στην παράταξη που φυσά ο άνεμος. Μήπως στην ΕΔΑ δεν βρήκαν στέγη δοσίλογοι ?»
Pepermint το ότι ενδεχομένως υπήρξαν και δωσίλογοι που μεταπολεμικά εντάχθηκαν στην αριστερά δεν αναιρεί το γεγονός πως η πλειοψηφία τους απορροφήθηκε από την δεξιά.
4 Μαρτίου, 2013 στις 1:10 μμ
Mitsos
Tα Δεκεμβριανά αρχικά δεν σχεδιάστηκε από την αριστερά να γίνει ένοπλη σύγκρουση. Εάν ήταν έτσι θα κατέβαζε τις μπαρουτοκαπνισμένες μεραρχίες του Μωριά και της Ρούμελης από την αρχή και δεν θα γινόταν με ανθρώπους της κομσομόλ, και τότε πιθανόν τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά, τουλάχιστον στην αρχή.. Το παιχνίδι πάντως ήταν ούτως ή άλλως χαμένο όταν οι Εγγλέζοι αναμίχθηκαν με ό,τι καλύτερο διέθεταν σε έμψυχο και άψυχο υλικό.Μετά την περίοδο αυτή μάλιστα πολλοί ΕΑΜικοί μή κομμουνιστές στην Κρήτη αποχώρησαν συμπεριλαμβανομένου και του σογιού μου διότι εγνώριζαν τι σημαίνει SAS και RAF. Ο εμφύλιος δεν θα γινόταν εάν δεν επενέβαιναν οι ‘Αγγλοι, ή τουλάχιστον δεν θα φτάναμε μέχρι το 49. Επίσης για εμένα από χιλιάδες μαρτυρίες δεξιών και αριστερών είναι ξεκάθαρο ότι το ΕΑΜ θα επικρατούσε εάν δεν επενέβαιναν οι Σύμμαχοι, άσχετα τι λέει ο Νικολακόπουλος. Ακόμη και 30% να ήταν τα ποσοστά του ήταν αρκετά για να επικρατήσει διότι εξέφραζε το πιο δυναμικό κομμάτι της νεολαίας της εποχής.
Περιττό βέβαια θεωρώ να αναφέρω ότι εάν η Αμέρικα δεν είχε πυρηνικά, ο Ιωσήφ θα είχε μπουκάρει και το θέμα θα λυνόταν σε μερικά εικοσιτετράωρα, και αυτά με τις συμφωνίες στη Γιάλτα είναι για να τα πιστεύουν μόνο κάτι καθυστερημένοι ιστοριοφιλόλογοι που δεν καταλαβαίνουν ότι όταν έχεις στρατιωτική ισχύ γράφεις τις συμφωνίες και τα φιρμάνια στα παλιά σου τα παπούτσια.. ή στον πούτσο σου που έλεγε και ο γιος της καλογριάς. Η βόμβα ανάγκασε τους Ρώσους να υποχωρήσουν στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, αφού πάντοτε και σήμερα ακόμα τα στενά της Κωνσταντινούπολης και το Αιγαίο θέλουν να τα ελέγχουν απόλυτα.
Ας όψεται όμως ο Σαμαράς που θα το χαρίσει στους Γάλλους, και θα μας βάλει σε περιπέτειες με την Τουρκία για άλλη μια φορά, αφήνοντας στους επόμενους την καυτή πατάτα του Αγαίου, και πιστεύοντας ότι οι Γάλλοι που είπαν πουρ κουά, θα υπερασπιστούν τα σύνορα της Ελλάδος έναντι μιας Τουρκίας εκατό εκατομμυρίων. Μόνο οι ομόθρησκοι Ρώσοι έχουν την τεχνολογία και είναι σε θέση να βάλουν τους βρωμότουρκους στη θέση τους, και αντί να τους εμπλέξουμε στο Αιγαίο παίζουμε με κάτι Γάλλους αδερφές. Αλλά αφού έτσι είπε το Αμερικανικό κολλέγιο και οι νεοβενιζελικοί Λαμπράκηδες, Αγγελόπουλοι, Λάτσηδες, Μπόμπολες κλπ κλπ έτσι πράττει ξανά η δεξιά, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων το γνωστό σλόγκαν-ρητό της, πέφτοντας για άλλη μια φορά στη Βενιζελική λούμπα που έπεσε και τότε στα Δεκεμβριανά, βγάζοντας τους βενιζελικούς δοσιλόγους λάδι, και γλυτώνοντας τους από την κρεμάλα.
4 Μαρτίου, 2013 στις 1:18 μμ
Pepermint
»Pepermint το ότι ενδεχομένως υπήρξαν και δωσίλογοι που μεταπολεμικά εντάχθηκαν στην αριστερά δεν αναιρεί το γεγονός πως η πλειοψηφία τους απορροφήθηκε από την δεξιά.»
Θα πρέπει να ορίσουμε ποιός είναι δοσίλογος, ποιός ιδεοληπτικός και πόσοι ήταν αυτοί.
Πόσοι από αυτούς τιμωρηθήκαν και από ποιούς.
Εν μέρη ναι κάποιοι βρήκαν…ασφαλές καταφύγιο στην πλευρά των »νικητών».
Αν επικρατούσαν άλλοι θα δηλώνανε λενινιστές από τα γενοφάσκια τους.
Υπήρξαν και αρκετοί που κυνηγήθηκαν από την »δεξιά» όμως.
4 Μαρτίου, 2013 στις 1:25 μμ
Πάνος
ΟΙ δοσίλογοι μετά την απελευθέρωση:
https://panosz.wordpress.com/2010/04/06/civil_war-50/
4 Μαρτίου, 2013 στις 1:42 μμ
Pepermint
Μήτσο
Η φάση »Αθήνα» προετοιμαζόταν από το καλοκαίρι, ασχέτως του αν θα γινόταν ή όχι και με ποιό τρόπο. Στα πέριξ υπήρχε οργασμός ετοιμασιών (Στερεά, Πελοπόννησος).
Η δε απόφαση είχε ληφθεί από τα μέσα Νοεμβρίου. Απλά έμενε το timing, η πρόφαση και καλά αιτία κ.λ.π.
Ο Ελας του βουνού συμμετείχε μερικώς, όσο πίστευε ο Σιάντος ότι θα χρειάζονταν η συμβολή του. Δεν κατέβηκε ο κύριος όγκος, διότι πάλι στρατηγικώς ο Σιάντος πίστευε ότι θα ήλεγχε όλη την επικράτειαμε αυτό τον τρόπο κρατώντας και την πισινή σε περίπτωση αποτυχίας. Αστοχο τελείως…να το θέτει αυτό μεγάλη μερίδα ως τεκμήριο αθωότητος του ΚΚ.
Στην αρχή ούτως ή άλλως η επιτυχία ήταν του Ελας.
Αν δεν επενέβαιναν οι Αγγλοι…η επέμβαση του ΚΚ δεν θα άφηνε περιθώριο για την προδιαγραμμένη μοίρα μας.
Τώρα θα συμπληρώναμε 25 χρόνια χωρίς κομμουνισμό. Πιθανότατα ακόμα κορασίδες συγγενείς μας να ήταν στην πορνεία. Η μαφιοποίηση της κοινωνίας μας θα ήταν πολλάκις χειρότερη…και η λεξούλα κομμουνισμός θα απαγορευόταν δια ροπάλου.
Γιατί να επικρατήσει το 30% έναντι του »μαύρου μετώπου» ? ..την στιγμή που είναι δεδομένο ότι τα μη εαμικά, »αριστερά» κόμματα περισσότερες πιθανότητες συνεργασίας με το καθόλα αντικομμουνιστικό κέντρο και την δεξιά είχαν, παρά με το ΕΑΜ. Στην βάρκιζα…ποιοί πρωτοστάτησαν στις διαπραγματεύσεις ? Μήπως ήταν »αριστεροί» αυτοί ?
Αν πήγαινε η ιστορία όπως στην δύση ομαλώς, ομαλή θα ήταν και η πορεία της αριστεράς στην χώρα. Αντ’ αυτού πήγαμε μερικές δεκαετίες πίσω.
Δεν νομίζω ότι ο Σήφης είχε λόγο να μπουκάρει. Γεωπολιτικώς δηλαδή…δεν κολλάει χερσαία δύναμη και θαλάσσια δύναμη together. Την στιγμή που είχε »νομίμως» περισσότερο από την μισή Ευρώπη γιατί να ρισκάρει σε ρεπουτέσιον ?
Μην μου πεις ότι θα προτιμούσες να είχαμε γίνει και τύποις σοβιετία με τον Ιωαννίδη ή τον Ζαχαριάδη σε ρόλο τσαουσέσκου και τα κλαδευτήρια να δουλεύουν μέρα-νύχτα ?…ή μήπως λες να είχαμε μια πεφωτισμένη διαφοροποίηση ? 🙂
Οι Ρώσοι χέστηκαν για το θαλάσσιο. Ξέρουν ότι δεν τους παίρνει. Ποτέ δεν υπήρξαν ναυτικός λαός.
Δίοδο απλή θέλανε πάντα και ουχί έλεγχο. Ξέρουν ότι έλεγχο δεν δύνανται να έχουν. Τα περί πόθου της αρκούδος για κάθοδο στις θερμές θάλασσες γεωπολιτικώς είναι μιά μπούρδα και ολόκληρη.Αν το ήθελαν θα το είχαν επιχειρήσει ποικιλοτρόπως.
Τελείως πληροφοριακά…να σου πω ότι οι Ρώσοι γεωπολιτικοί έχουν αντιληφθεί ότι χωρίς το συνεκτικό τσιμέντο της Τουρκίας…δεν πάνε πουθενά στο όραμα της »Ανατολής της στέππας». Τουτέστιν επειδή παίζουν πλέον το παίχνιον της »μεταπολιτικής» και ουχί το μανιχαϊστικό τουρλουμπούκι που σερβίρουν εδώ κοιτάζουν και εδώ και απέναντι και πιό κάτω.
Πιθανότητες Ρωσοελληνικής συμμαχίας μόνο…δεν υπάρχουν, παρά στους γραφιάδες της αστειότητας. Γενικότερα οι συμμαχίες της παλιάς κοπής τελειώσανε. Πολυπλόκαμο το παίχνιον σήμερις και ακόμα περισσότερο στο εγγύς μέλλον.
ps- Μήτσο. Φιλική συμβουλή. Δίδεις μεγάλη σημασία…σε site του τύπου Αιγόκερως-3/βου που βρίθουν ανακριβειών και σερβίρουν συνωμοσιολαγνείες με μπόλικα ψέμματα και αληθοφανείς σως με μιά πρέζα βελουχιώτη.
stay away boy
4 Μαρτίου, 2013 στις 1:44 μμ
Pepermint
ααα…ενδιαφέρον Πάνο
θα του ρίξω μιά ματιά αύριο.
4 Μαρτίου, 2013 στις 2:13 μμ
Mitsos
ppermint επειδή αυτή τη στιγμή τυροκομώ και δεν μπορώ να γράψω περισσότερα. Καταρχάς δεν τα ξέρω αυτά τα σαιτ, δεύτερον από την εποχή των Τσάρων πάντοτε ίσχυε ότι οι Ρώσοι ήθελαν να ελέγχουν τη Μεσόγειο, και επειδή δεν το κατάφεραν στην Ελλάδα το δοκίμασαν και το κατάφεραν στην Κύπρο. Δεν ξέρω αν έχεις πάει στην Κύπρο, αλλά μια βόλτα θα σε πείσει. Εάν είχαμε μια ξεκάθαρη πολιτική υπέρ της Ρωσίας από χρόνια που αγόραζε τα προιόντα μας σε καλές τιμές, και είναι και ο κύριος παίκτης στο πετρέλαιο θα ήμασταν πολύ καλύτερα τώρα. Περιττό να σου πώ ότι οι μόνοι τουρίστες που αφήνουν κανένα φράγκο σήμερα είναι οι Ρώσοι. Τώρα στο θέμα αν θα ήμασταν καλύτερα με το ΚΚ, ειλικρινά είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να το φανταστώ ούτε ως σενάριο. Πάντως πιθανόν να είχαμε μια εκβιομηχάνιση, καλύτερα νοσοκομεία και πανεπιστήμια, που θα τα αξιοποιούσαμε μετά την κατάρρευση του υπαρκτού όπως κάνουν άλλα πρώην κομμουνιστικά κράτη. Ισως το χρέος να ήταν λιγότερο ή μηδενικό.. πάντως πουτάνες θα είχαμε περισσότερες από ότι έχουμε σήμερα. Αν και επειδή καμιά φορά νυχτοπερπατώ, ο αριθμός τους αυξάνει γεωμετρικά.. Πάντως δεν πίστεψα και δεν πιστεύω σε παραδείσους, πιστεύω στη δύναμη, στο ταμπεραμέντο και στο δαιμόνιο του Ελληνα, και στον από μηχανής θεό. Για αυτό πιστεύω ότι θα τη βρούμε την άκρη εδώ πέρα μόνοι μας χωρίς «προστάτες».
4 Μαρτίου, 2013 στις 2:25 μμ
Pepermint
Μήτσο επειδή είσαι του »κλάδου»…ξέρεις τι πρωτοφανή εμπόδια θέτουν οι Ρώσοι οι »φίλοι» μας…σε διμερείς που οι ίδιοι έχουν υπογράψει, προκειμένου να πιέσουν σε άλλους τομείς ?
Να σου πω για το μέλι…που έχει υπογραφεί σε διμερή (εξαγωγές δικές μας προς Ρωσία) και ζητούν εργαστηριακές αναλύσεις κουφές ? (20.000 ευρώ και βάλε το δείγμα) καθιστώντας τις εξαγωγές απαγορευτικές ?
Να σου πω για τα ροδάκινα που υποτίθεται όλες οι κονσέρβες μας πάνε εκεί ?
Ναι ξέρω τι γίνεται στην Κύπρο…ξέπλυμα.
Πάντως δεν διαφωνώ για τον τουρισμό. Ετσι όπως το λες είναι. Καλό είναι να προσανατολιστούμε στον τουρισμό με τους Ρώσους.
Και εγώ πιστεύω…σε αυτά που λες, αλλά μην ξεχνάς το τσιτάτο του Βενιζέλου που καλώς ή κακώς δεν μπορούμε να αγνοούμε »είμαστε πολύ μικροί …».
Απορώ όμως, όταν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από αρχαιοτάτων είναι παντελώς αδύνατον να »αυτοκυβερνηθούν». Πολύ περισσότερο δε όταν στην πορεία χιλιετηρίδων είναι δευτερόλεπτα οι στιγμές »ελευθερίας και ανεξαρτησίας».
Τουτέστιν…χρειάζεται πολύ δουλειά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για να σπάσουν τα δακτυλίδια προστασίας.
4 Μαρτίου, 2013 στις 2:41 μμ
Mitsos
peppermint όπως οι γάτες που έχω στο σπίτι πετάγονται από τη θέση τους όταν ανοίξω το ψυγείο, διότι το ψυγείο είναι ο ζωτικός τους χώρος, έτσι και τα κράτη πετάγονται όπου βρεθεί πετρέλαιο. Πετρέλαιο η Ευρώπη δεν έχει για αυτό και δεν μπορεί να παίξει μπάλα σήμερα και αν δεν λύσει το πρόβλημα ό,τι και να κάνει θα βρεθεί στην απέξω. Η Ελλάδα πρέπει από καιρό να παίξει μπάλα με τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, είτε λέγονται Εμιράτα, είτε Ιράν, είτε Ρωσία. Επιλέξαμε να παίξουμε το παιχνίδι του Ισραήλ, τι έχει το Ισραήλ να μας προσφέρει; Μια υπόσχεση ότι το εβραικό λόμπι της Αμερικής θα υποστηρίξει τα ελληνικά συμφέροντα. Αντιθέτως θα μπορούσαμε να παίξουμε στο παιχνίδι Ιράν-Τουρκίας και να υποστηρίξουμε το Ιράν που μας έδωσε και κάποιες φορές βερεσέ πετρέλαιο..
4 Μαρτίου, 2013 στις 2:49 μμ
Pepermint
Δεν ξέρουμε ακόμα…παρόλες τις αρβύλες που κυκλοφορούν, τι επιλέξαμε.
Κάτσε να δούμε τι θα γίνει με την »συνεκμετάλλευση» εάν και εφόσον…και μετά το ξανασυζητάμε
ps-…δεν έχεις καταλάβει ότι όλη η γιουρόπα παίζει το παίχνιον του ισραήλ…με την ιστορία με τους ισλαμομετανάστες ?
έχεις ξαναδεί εσύ…»φιλοσιωνιστικές» »ακροδεξιές» οργανώσεις…σε όλα τα μήκη και πλάτη της ?
4 Μαρτίου, 2013 στις 5:05 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Εν μέρη ναι κάποιοι βρήκαν…ασφαλές καταφύγιο στην πλευρά των ”νικητών”.»
Όχι απλά «κάποιοι» Pepermint, πολλοί.
«Αν επικρατούσαν άλλοι θα δηλώνανε λενινιστές από τα γενοφάσκια τους.
Υπήρξαν και αρκετοί που κυνηγήθηκαν από την ”δεξιά” όμως.»
Το ότι κάποιοι, λίγοι, τιμωρήθηκαν κατόπιν σαφώς και είναι αλήθεια, παρόλα όλα αυτά αυτοί ήταν πολύ λιγότεροι από οσους έμειναν ατιμώρητοι, παρά τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει κατά την διάρκεια της κατοχής.
Και ναι, δεν το συζητάμε, σε περίπτωση που επικρατούσαν οι κομμουνιστές αρκετοί από τους δωσίλογους θα δηλώνανε γεννημένοι κομμουνιστές.
Παρόλα αυτά όμως είναι εξίσου ασφαλές να υποτεθεί πως αρκετοί από αυτούς θα είχαν ένα κακό τέλος, και το γνώριζαν αυτό, σε περίπτωση επικράτησης των κομμουνιστών. Οπότε αν μη τι άλλο, η ίδια τους η δυνατότητα επιβίωσης ήταν που τους ώθησε να στρατευθούν στο στρατόπεδο της δεξιάς.
2 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 12:38 πμ
Κίτσος Μαλτέζος | Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] ***** Για τον Στέργιο Αναστασιάδη, που καθοδηγούσε τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ στην Αθήνα και το τέλος του Εμφύλιου στις πόλεις, δες: https://panosz.wordpress.com/2010/04/17/civil_war-52/ […]
9 Απριλίου, 2016 στις 7:38 μμ
Πάνος
Κώστας Χινόπορος, Πάτρα.
http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2016/03/1949.html