Με κάτι τέτοια εκτιμάς (ακόμα περισσότερο) το ευρώ – όσο κι αν τα μεταξωτά νομίσματα θέλουν και επιδέξια μυαλά, τα οποία δεν αφθονούν στον τόπο μας. Όσο για το χαριτωμένο «φταίει η αντιπολίτευση για τον πληθωρισμό» τι να πει κανείς… Κρίμα για τον κόσμο αυτής της χώρας, τον οποίο περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες.
Με 60,9% τρέχει σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα – Ειδήσεις – Κόσμος – in.gr.
114 Σχόλια
Comments feed for this article
13 Ιουνίου, 2014 στις 11:39 πμ
Mitsos
13 Ιουνίου, 2014 στις 12:36 μμ
Κώστας.Κ
Μήτσο με ποια λογική η λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Βενεζουέλας είναι η υποτίμηση του νομίσματος ;
Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα που η χώρα υποτίμησε το νόμισμα της κατά 70% περίπου (από ισοτιμία 0,6 σε 2 μπολιβάρ ανά δολάριο) το ΑΕΠ της χώρας αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 8-10%.
Την τελευταία τετραετία που η χώρα υποτίμησε πιο εντατικά το νόμισμα της, πάλι κατά 70% (από 2 σε 6 περίπου μπολιβάρ ανά δολάριο) αλλά σε πολύ μικρότερο χρόνο, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν ξεπέρασε το 2-3% ετησίως.
Τι λοιπόν αναμένεις να πετύχει μία ακόμη ισχυρότερη υποτίμηση που θα συνοδεύεται με υπερπληθωρισμό όταν είναι γνωστό πως έτσι τη νύφη θα πληρώσουν με όρους αγοραστικής δύναμης οι πλέον αδύναμοι ;
13 Ιουνίου, 2014 στις 12:59 μμ
Mitsos
Γιατί ποιος είπε ότι εγώ πχ υποστηρίζω ότι η λύση είναι η συνεχής υποτίμηση. Το συγκεκριμένο βίντεο το υποστηρίζει του οποιου ο δημιουργός είναι αναλυτής γεωπολιτικής και όχι οικονομολόγος.
Τεσπα τα προβλήματα των χωρών αυτών είναι χρόνια. Είναι κράτη μπανανίες με λαούς καταληστευμένους από την Αμερική και παλιότερα από την Ισπανία, διχασμένα στη βάση δεξιάς αριστεράς και όχι στη βάση αυτών που είναι δοσίλογοι και μαριονέτες της Αμερικής και σε αυτούς που επιδιώκουν εθνική ανεξαρτησία. Το ίδιο μοτίβο επιχειρείται και εδώ, δηλαδή ο διχασμός σε δεξιά αριστερά και όχι στο ποιος επιδιώκει η Ελλάδα να ανήκει στον ελληνικό λαό. Ακόμα και μέσα στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας υπάρχει φοβερός διχασμός για το ποιος θα παίξει την καλύτερη μαριονέτα των ΗΠΑ για να λάβει το αμερικανικό χρίσμα και να κατατροπώσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Για το λόγο αυτό καταφέρνει ο Μαδούρο να ελέγχει ακόμα τα πράγματα. Ακόμα δηλ και η αντιπολίτευση είναι φοβερά διχασμένη.
Αυτό που συμβαίνει είναι μια τρομερή εξαγωγή λαθραίου συναλλάγματος από την μεγαλοαστική κλίκα της χώρας, την οποία κατάφερε σε κάποιο ελάχιστο βαθμό να περιορίσει ο Τσάβες, αλλά δυστυχώς πλέον έχει χαθεί κάθε ελπίδα νομισματικού ελέγχου στη χώρα. Γίνεται ένας φοβερός μαυραγοριτισμός στο συνάλλαγμα και μια αθρόα λαθραία εξαγωγή πλούτου προς τις ΗΠΑ και τις άλλες οικονομίες της Λ. Αμερικής. Είναι εντελώς ανίκανος ο συγκεκριμένος να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας όπως ήταν και οι προηγούμενοι δεξιοί και αριστεροί που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Μια ζωή είχε πληθωρισμό η χώρα, απλώς τωρα έχει ξεφύγει κάθε έλεγχος. Πάντα ο πληθωρισμός τους κινούταν στο όριο 20–30%, τώρα έχει φτάσει πάνω από το 50% και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, αν δεν γίνει οριστική εκκαθάριση του χρέους της χώρας και δεν κλείσει τα σύνορα. Αλλά είναι τέτοια η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στο στράτευμα, που δεν θεωρώ πιθανό το σενάριο αυτό να εφαρμοστεί, όπως δεν θεωρώ ιδιαιτερα πιθανό να πληρώσει ποτέ εφορία η κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα ή να σταματήσει η εισροή λαθρομεταναστών στο ελληνικό έδαφος. Οπως εδώ είναι στρατηγική επιλογή η φοροδιαφυγή των πλουσίων έτσι εκεί είναι στρατηγική επιλογή ο πληθωρισμός ώστε να μπορεί να πλουτίζει η κυρίαρχη τάξη εξάγοντας συνάλλαγμα και κάνοντας μαυραγοριτισμό στη σχέση δολλάριου-μπολιβαρ.
13 Ιουνίου, 2014 στις 1:17 μμ
δεξιος
Δεν είναι όλες οι οικονομίες της Λ. Αμερικής ίδιες.Υπάρχουν και εξαιρέσεις.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chile
The Chilean currency is the Chilean peso (CLP). Chile is one of South America’s most stable and prosperous nations,[10] leading Latin American nations in human development, competitiveness, income per capita, globalization, economic freedom, and low perception of corruption.[11] Since July 2013, Chile is considered by the World Bank as a «high-income economy», and hence as a developed country.[122][123][124]
Chile has the highest degree of economic freedom in South America (ranking 7th worldwide), owing to its independent and efficient judicial system and prudent public finance management.[125] In May 2010 Chile became the first South American country to join the OECD.[126] In 2006, Chile became the country with the highest nominal GDP per capita in Latin America.[127]
13 Ιουνίου, 2014 στις 1:25 μμ
Κώστας.Κ
Καλή απάντηση.
Τρεις παρατηρήσεις.
Και η αριστερά λέει πως θέλει να επιστρέψει ο έλεγχος της χώρας στο λαό.
Με την εξαίρεση ίσως της Ελβετίας και της Κίνας, ούτε η Δύση δεν έχει ουσιαστικά τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής που συνεχίζει να είναι αλόγιστα επεκτατική ευνοώντας βεβαίως τους πλουσίους.
Η Βενεζουέλα δεν έχει πρόβλημα χρέους αφού το δημόσιο χρέος της είναι 50% του ΑΕΠ και το εξωτερικό της χρέος 0,2% του ΑΕΠ.
13 Ιουνίου, 2014 στις 1:34 μμ
Κώστας.Κ
Δεξιέ,
και οι εξαιρέσεις δεν είναι για πολύ : αρχές 2011 η Χιλή γνώρισε αύξηση ΑΕΠ 9,5% και αρχές 2014 είναι στο 2,5% με συνεχή πτωτική τάση λόγω εξωστρέφειας…
13 Ιουνίου, 2014 στις 1:34 μμ
Mitsos
Ολες οι χώρες αυτές είναι μπανανίες και ως μπανανίες αντιμετωπίζονται από τις κυρίαρχες δυνάμεις στον κόσμο. Είναι χώρες που στην παγκόμια γεωπολιτική αντιμετωπίζονται ως μπάλες και όχι ως παικτες. Ως μπάλες λοιπόν οι παγκόσμιοι παίκτες τις χρησιμοποιούν απλώς για να βάλουν γκολ ο ένας στον άλλο. Η Χιλή απλώς μαζί με την Αργεντινή και τη Βραζιλία είναι μεγαλύτερες σε έκταση και πλουσιότερες ως περιοχές, αλλά καμία χώρα δεν μπόρεσε ποτέ να ασκήσει πολιτική. Πάντοτε υπήρξαν μαριονέτες διάφορων χωρών είτε της Ισπανίας, είτε της Αμερικής, είτε της Κίνας είτε της Ρωσίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική είναι η τεράστια διείσδυση της Κίνας σε όλη τη Λ. Αμερική και την Αφρική και δεν βλέπω να μπορεί να κάνει κάτι για αυτό πλέον. Αρχίζει η Αμερική να το λαμβάνει ως ένα γεγονός το οποίο είναι αδύνατον να ανατρέψει με ειρηνικά μέσα. Ολες αυτές οι χώρες θα μπορούσαν υπό άλλους όρους να είναι οι πλουσιότερες στον κόσμο και να έχουν το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και την καλύτερη ποιότητα ζωής. Περιέργως όμως την καλύτερη ποιότητα ζωής και το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα έχει παγκόσμίως η παγωμένη Φινλανδία που ουδέποτε έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και ουδέποτε ενεπλάκη στον ψυχρό πόλεμο.
13 Ιουνίου, 2014 στις 1:40 μμ
Mitsos
50% του ΑΕΠ για κράτη τέτοιου τυπου δεν είναι καθόλου αμελητέο ποσό. Μόνο χώρες βιομηχανικές με διογκωμένο τραπεζικό τομέα μπορούν να χρωστάνε και να μην τρέχει κάστανο βλέπε Η. Βασίλειο, Γερμανία, Αμερική κλπ κλπ.. Ακόμα και η Ελλάδα διασώθηκε μέσα στο ευρώ διότι ήταν μέλος της ΕΕ. Αν είχε τέτοιο χρέος και δεν ήταν μέλος της ΕΕ, δεν θα την έσωζε κανείς. Βέβαια δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να χρεοκοπήσει η Ελλάς αν δεν ήταν μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης. Το χρέος της χώρας άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα μετά το 81 που μπήκε στην ΕΟΚ.. και οι λόγοι δεν ήταν ο κακός Ανδρέας, αλλά πολύ βαθύτεροι. Δεν θέλει όμως ο ελληνικός λαός να αναλάβει την ευθύνη να τους αναζητήσει και βρήκε εύκολο εξιλαστήριο θύμα τον Τσοβόλα και τον ΓΑΠ αργότερα..
13 Ιουνίου, 2014 στις 1:55 μμ
Κώστας.Κ
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ Βενεζουέλας κι Ελλάδας όσον αφορά το χρέος είναι πως η πρώτη δεν έχει εξωτερικό χρέος ενώ η δεύτερη έχει πρωτίστως εξωτερικό γεγονός που περιορίζει αφάνταστα τους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, ο λόγος εξωτερικού προς δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι 130%, ενώ στην Βενεζουέλα είναι μόλις 0,4%…
Τέλος, ο λόγος δημοσίου χρέους/ΑΕΠ εκτινάχθηκε τη δεκαετία του ’80 (από 25% σε 100%) εξαιτίας της άσκησης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με δανεικά παράλληλα με τις δύο νομισματικές υποτιμήσεις που εκτίναξαν το χρέος.
13 Ιουνίου, 2014 στις 2:21 μμ
Mitsos
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος ανεβαίνει όλο το διάστημα από το 81 μέχρι σήμερα εκθετικά. Κυβερνήσεις πέρασαν, υπουργοί άλλαξαν και απολύτως τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Δεν φταίει η δεκαετία του 80 μόνο. Το χρέος ανέβηκε από το 2000 και μετά εκθετικά χωρίς κανένα σταματημό όπως επίσης αποβιομηχανοποιήθηκε η χώρα όλο αυτό το διάστημα της εφαρμογής του φιλελεύθερου μοντέλου της κατάργησης κάθε περιορισμού στην κίνηση κεφαλάιων και αγαθών εντός της ΕΟΚ. Οποιος τώρα δεν θέλει να τα δει αυτά τα θέματα και τα ρίχνει πότε στον Αντρέα και πότε στο Μητσοτάκη, το Σημίτη και τον Καραμανλή Β’ μπορεί να πετάει τη μπάλα σε όποια εξέδρα θέλει, ανάλογα με τις κομματικές του παρωπίδες και από το ποια παράταξη κυνήγησε την οικογένειά του στον εμφύλιο.. Τα γεγονότα πάντως και οι αριθμοί μιλούν από μόνα τους και η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή. Η ΕΟΚ ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα που έκανε η Ελλάς σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ουδέποτε διασφάλισε τα σύνορα μας, ουδέποτε μας προστάτευσε από τη λαθρομετανάστευση, ουδέποτε περιορίσαμε τις αμυντικές μας δαπάνες λόγω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ουδέποτε αναπτυχθήκαμε πραγματικά μέσα σε αυτό το σχηματισμό και ουδέποτε εισακουσθήκαμε στο θέμα των Σκοπίων ή στο Κυπριακό. Το μόνο που μας πρόσφερε η ΕΟΚ ήταν φθηνά δανεικά με τα οποία κατάφερε μια πολιτική ελίτ να επανεκλέγεται διαλύοντας τη χώρα και την παραγωγή της ώστε να καταναλώνονται τα βιομηχανικά προιόντα τρίτων και αυτοί οι τρίτοι μετά να μας πουλάνε και τα αεροπλάνα τους και τα υποβρύχια τους τα γερμένα.
Οταν τελειώσει λοιπόν το πάρτυ διότι ακόμα δεν τελείωσε, θα προσγειωθούμε σε μισθούς μεταξύ Πολωνίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας εκεί που έπρεπε να είμαστε από παλιά εφόσον δεν αναπτυχθήκαμε βιομηχανικά αλλά το ριξαμε στις Ολυμπιάδες, στα F16 block 52++ και στον αγροτουρισμό στα Βουνά τα τελευταία χρόνια.. Αυτές είναι νομοτέλειες και δεν είναι θέμα δεξιάς αριστεράς.. άλλο ότι ο Ελλην τρέφει αυταπάτες ανάλογα με το αν ήταν το σόι του από τους νικητές ή τους ηττημένους του εμφυλίου.
13 Ιουνίου, 2014 στις 2:31 μμ
Κώστας.Κ
Μήτσο,
επειδή κι εγώ στα νούμερα βασίστηκα κι όχι σε προκαταλήψεις πολιτικές ή άλλες, σου επισημαίνω πως ο λόγος χρέους/ΑΕΠ δεν αυξήθηκε σχεδόν καθόλου τη περίοδο 1994-2008 όπου κυμάνθηκε στο 100-105% περίπου.
Συνεπώς είναι λάθος να ταυτίζεται η εκτίναξη του με την ένταξη στην ΕΟΚ, οι λόγοι είναι πολλαπλοί και μπορούμε να τους συζητήσουμε αλλά όχι τώρα.
Για του λόγου chime του αληθές δες εδώ :
http://www.tradingeconomics.com/greece/government-debt-to-gdp
13 Ιουνίου, 2014 στις 3:14 μμ
Mitsos
Κώστα δηλαδή θεωρείς με λίγα λόγια ότι ένα χρέος 94-2008 που δεν κατεβαίνει κάτω από το 100% του ΑΕΠ για μια χώρα ορεινή, φτωχή, μη αναπτυγμένη βιομηχανικά ή ως παγκόσμια αγορά συναλλάγματος όπως πχ το City, με συνεχή και ακανθώδη ζητήματα ασφάλειας και σοβαρά εθνικά θέματα είναι επιτυχία να μην περναει το 105% το χρέος ως προς το ΑΕΠ? Χρεοκοπημένη ήταν η χώρα από τότε και το είχε ξεκάθαρα πει ο Μητσοτάκης στη βουλή το 94, ότι πριν το 2000 θα έχουμε μπει σε Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο. Και πολύ καθυστέρησαν να μας βάλουν σε μνημόνιο και ΔΟΕ οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου τούτου. Το πιο τραγικό το οποίο η πολιτική μαφία της Ελλάδος δεν μπορεσε να συλλάβει τη σημασία του, αν και είχε εγκαίρως προειδοποιηθεί από τον Ζολώτα, ήταν ότι εκτός των άλλων τραγικών το χρέος όταν χάσαμε τη δρχ έγινε εξωτερικό και όχι εσωτερικό. Αυτό επιτάχυνε την καταστροφή. Αν είχαμε δρχ όπως τη διαχειριζόταν η ελίτ, πάλι θα χρεοκοπούσαμε απλά θα έπαιρνε ίσως 5-10 χρόνια ακόμα. Πάντως νομοτελειακά θα χρεοκοπούσε αυτή η χώρα ειδικά όταν άρχισε πλέον το πετρέλαιο να ανεβαίνει πάνω από το όριο των 100 δολλαρίων. Ηταν εντελώς αναπόφευτκτο να μην χρεοκοπήσουμε.
13 Ιουνίου, 2014 στις 3:26 μμ
Πάνος
Αν η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη, Μήτσο, τουλάχιστο να μη στεναχωριόμαστε 😉
13 Ιουνίου, 2014 στις 3:50 μμ
Κώστας.Κ
Δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο Μήτσο. Απλά προσπάθησα να επισημάνω ότι το χρέος δεν αναπτύχθηκε εκθετικά καθ’ όλη τη τετρακονταετία και πως αυτό δεν οφειλόταν στην σύνδεση με την ΕΟΚ αλλά στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και στο πως ακριβώς ‘αξιοποιήθηκε’ η σύνδεση με την ΕΟΚ.
Χρεοκοπημένη είναι μία χώρα που δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της με βιώσιμο για την οικονομία της τρόπο. Η Ελλάδα τότε ακόμη μπορούσε γιατί στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε πρωτογενή πλεονάσματα και το μομέντουμ της ένταξης όλο μπροστά της. Αν είχε εισέλθει με χαμηλότερη ισοτιμία στο ευρώ (ζήτημα παζαριού) και είχε ασκήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική παράλληλα με ουσιαστική κι αναπτυξιακή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων (χωρίς να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες) θα μπορούσε νομίζω να τιθασεύσει το χρέος έχοντας χαμηλότερους αλλά σταθερότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αλλά αυτό προϋπόθετε ορθολογικό και αδιάφθορο κράτος και πολιτικούς.
Πάντως, αν συμφωνείς με την άποψη Μητσοτάκη πως η χώρα ήταν ήδη χρεοκοπημένη το 1994, τότε συμφωνείς πως η μεγάλη ζημιά έγινε τη δεκαετία του ’80 κι ότι ακόμη κι επί Μητσοτάκη που αυξήθηκε το χρέος ήταν επειδή μεταφέρθηκε στο Δημόσιο ένα μεγάλο κομμάτι που είχε στα χέρια της η Τράπεζα της Ελλάδας (ως όφειλε να γίνει) από τη δεκαετία του ’80…
13 Ιουνίου, 2014 στις 4:20 μμ
Mitsos
Γιατρέ η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη. Ο χειρισμός της όμως ήταν που μας έφερε σε αυτό το σπιραλ καθόδου από το οποίο δεν μπορούμε να βγούμε. Η διαχείριση αυτής της χρεοκοπίας ήταν τελείως λανθασμένη και θα τολμούσα να πω ότι κάποιοι που διαχειρίστηκαν την τύχη της χώρας έπρεπε να περάσουν από δίκη για εθνική προδοσία. Οι δρόμοι ήταν δύο, επέλεξαν να παραμείνουν στο ευρώ, να μην διαγράψουν επί της ουσίας το χρέος και να ακολουθήσουν μια τρελή κούρσα αποπληθωρισμού και βίαιης καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων. Ο άλλος δρόμος ήταν η μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερο μέρους του χρέους, η αλλαγή σε εθνικό νόμισμα και η εθνικοποίηση της ΤτΕ και όλου του τραπεζικού συστήματος όπου θα λάμβανε χώρα ανακεφαλαιοπόίηση με δρχ.
Η ελίτ αποφάσισε να μη χάσει η ελληνική ολιγαρχία κανένα από τα προνόμια της συμπεριλαμβανομένου της φοροκλοπής και της φοροαποφυγής. Επέλεξε έτσι ο ελληνικός λαός, τους στήριξε και τους στηρίζει και θα πληρώσει αυτή του την επιλογή πάρα πολύ ακριβά. Ολη αυτή η ιστορία θα τελειώσει με μια εθνική τραγωδία όπως ακριβώς έληξε και η περίοδος της χούντας με την τουρκική εισβολή.
Είτε με Συριζα είτε με ΝΔ θα είχε ακολουθηθεί η ίδια οδός του μνημονίου και της παραμονής στο ευρώ υπό οποιαδήποτε θυσία. Για αυτό πλέον έχω παυσει να ασχολούμαι με τους Συριζαίους και στην κόντρα αυτή τη διπολική εγώ δεν μασάω να μπώ και να βρίζω από το πρωί μέχρι το βράδυ στο καφενείο τους κακούς δεξιους όπως άλλοι. Απαιτώ όμως να μην με βρίζουν και αυτοί. Απλά να δεχτούν ότι έκαναν λάθος και ο δρόμος που επέλεξαν δεν τους βγήκε.
Αν λοιπόν ο Τσίπρας ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και επαναλάβει το ίδιο πείραμα θα φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα. Θα χάσει την εξουσία και μετά θα κυβερνά το πιο μαύρο κομμάτι της αντιδραστικής αστικής ακροδεξιάς για τουλάχιστον 20 χρόνια μέχρι να βρεθεί κάποιος κεντρώος χώρος που ανασυντασσομενος να διεκδικήσει εξουσία στην Ελλάδα.
13 Ιουνίου, 2014 στις 4:31 μμ
Mitsos
Κώστα μιλάς για αδιάφθορο κράτος.. δεν υπάρχουν τέτοια κράτη ούτε ποτέ υπήρξαν είτε στη δύση είτε στην Ανατολή. Δεύτερον η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ έφερε τη σταδιακή απώλεια ανταγωνιστικότητας και την υπερχρέωσή της. Διότι απλούστατα όταν καταρέουν οι εξαγωγές και έχεις μονίμως αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών, όταν δεν έχεις αεροπλανοφόρα ή δεν είσαι Ελβετία ή City, αργά ή γρήγορα χρεοκοπείς. H EOK έδωσε λεφτά αλλά τα εδινε πάντα υπό τέτοιους όρους είτε στην κεντρική διοίκηση είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να σταταλώνται σε μη παραγωγικές επενδύσεις. Τα λεφτά γινόταν δρόμοι, γέφυρες Ριου Αντιριου, ολυμπιάδες, γερμένα υποβρύχια, ξενοδοχεία στα Βουνά, επιδοτήσεις στο βαμβάκι κλπ κλπ.. Δεν σου έδινε λεφτά να χτίσεις οργανωμένα εργοστάσια, να φτιάξεις τους σιδηροδρόμους, να αναπτύξεις τα λιμάνια και τα ναυπηγεία. Φρόντισε η Γερμανία να είναι η μόνη χώρα μαζί με τη Νορβηγία που θα έχει ναυπηγεία και το ψήφισαν αυτό και οι δικοί μας ευρωβουλευτές. Εξαγορά συνειδήσεων έγινε από τους ξένους και τους ντόπιους υπηρέτες τους. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.
13 Ιουνίου, 2014 στις 4:43 μμ
Κώστας.Κ
Μήτσο θα επανέλθω σε 2 ώρες γιατί πρέπει να τελειώσω μία δουλειά πρώτα. Αλλά είναι μία συζήτηση που αργά ή γρήγορα πρέπει να κάνουμε κι εδώ και δημοσίως γιατί πιστεύω πως πολύς μύθος έχει επικρατήσει με την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής και το τέρας του ευρώ που μας έφαγε.
13 Ιουνίου, 2014 στις 6:49 μμ
Κώστας.Κ
Μήτσο έχεις δίκιο πως δεν υπάρχουν αδιάφθορα κράτη γιατί το χρήμα στον καπιταλισμό είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας κι οικονομίας κι αυτή η δύναμη διαφθείρει. Όμως, υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο διεφθαρμένα κράτη, όπως υπάρχουν πιο σύγχρονα κι αποτελεσματικά από άλλα. Σε κάθε περίπτωση έκανα μία υπόθεση εργασίας για να δείξω πως δεν υπάρχουν μονόδρομοι και νομοτέλειες όσο η ανθρώπινη παρέμβαση με οικονομική κι όχι μόνον πολιτική μπορεί να αλλάξει την κοίτη του ποταμού.
Δεύτερο, την σταδιακή απώλεια ανταγωνιστικότητας δεν είχαμε όταν η χώρα μπήκε στην ΕΟΚ αλλά ήδη από την δεκαετία του ’70 με τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις. Και την ίδια κρίση είχαν σε διαφορετικό βαθμό κι ένταση όλες οι χώρες της Δύσης κι ήταν συναρτημένη με την αποβιομηχάνιση που επίσης τις έπληξε είτε ήταν μέσα είτε έξω από την ΕΟΚ. Την ίδια κρίση αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ κι η Ιαπωνία παρά τις νομισματικές υποτιμήσεις τους κι ακόμη την βιώνουν χωρίς να είναι σε καμία ΕΟΚ.
Λες ακόμη : «Είτε με Συριζα είτε με ΝΔ θα είχε ακολουθηθεί η ίδια οδός του μνημονίου και της παραμονής στο ευρώ υπό οποιαδήποτε θυσία.»
Η οδός του μνημονίου είναι αυτή της εσωτερικής υποτίμησης, ενώ για την άλλη εντός καπιταλισμού οδό της εξωτερικής υποτίμησης ο ίδιος παραδέχεσαι πως δεν θα απέτρεπε την χρεοκοπία. Ουσιαστικά αν επιστρέφαμε στη δραχμή θα τρώγαμε στη μάπα μία υποτίμηση 50-60% και επιπλέον για λόγους παραδειγματισμού (αν δεν διαλυόταν η Ευρώπη) θα μας έκοβαν επιδοτήσεις, δάνεια και ελεύθερη πρόσβαση των εξαγωγών μας στις αγορές τους, χώρια όλες τις θεσμικές ανατροπές που θα έφερναν τα πάνω-κάτω. Με ποιούς πολιτικούς και σχεδιαστές θα κάναμε με επιτυχία αυτή τη τεράστια μεταστροφή χωρίς να πέσουμε στα αδιέξοδα των δεκαετιών του ’70, ’80 και ’90 με τις συνεχείς υποτιμήσεις και τα περιστασιακά αλλά επαναλαμβανόμενα προγράμματα λιτότητας ; Το να μιλάμε απλώς για εθνικοποίηση τραπεζών δεν λέμε τίποτα. Ποια πολιτική θα οδηγήσει τις νέες χρηματοδοτήσεις ; Σε ποιούς τομείς και με τι όρους ;
Η Ελλάδα δεν είναι μία ορεινή φτωχή χώρα κλπ. Είναι μία από τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο ακόμη και σήμερα κι εξαιτίας της διάρθρωσης της με έμφαση στο τομέα των υπηρεσιών όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός είναι μία εξόχως παγκοσμιοποιημένη οικονομία πέρα από τη διείσδυση του ξένου κεφαλαίου και τον έλεγχο των νευραλγικών τομέων της.
Συνεπώς, μία έξοδος από το ευρώ πρέπει να γίνει βάσει συγκροτημένου σχεδίου ανάταξης της θέσης της ελληνικής οικονομίας στον σημερινό διεθνή καταμερισμό εργασίας που για την Ελλάδα είναι κατά μείζονα λόγο ευρωπαϊκός.
Τέτοιο σχέδιο δεν έχει υποβληθεί από κανένα ως τώρα, ούτε κι από αυτούς που μιλάνε για Πλάνο Β…
13 Ιουνίου, 2014 στις 7:41 μμ
Mitsos
Καταρχάς η Ελλάς είναι μια ορεινή χώρα με πάρα πολλά νησιά. Αυτό κάνει πολύ δύσκολη τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών. Δεν είναι πολύ πλούσια χώρα η Ελλάς όπως αναφέρεις. Είναι μια χώρα με κάποια σημαντικά μεταλεύματα και λιγνίτη που όμως έχει δύσκολο ανάγλυφο. Αυτό βοήθησε και στο να μπορέσει να απελευθερωθεί από τους Τούρκους και τους Γερμανούς αργότερα. Σήμερα οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν τα ποσταλια είναι καταχρεωμένες και λίγες ελπίδες έχουν να επιβιώσουν παρά την τεράστια επιχορήγηση από το κράτος.
Οταν μου λες ότι η Ελλάς είναι από τις πλέον αναπτυγμένες χώρες του κόσμου αντιλαμβάνεσαι με τελείως διαφορετικό τρόπο τον όρο αναπτυγμένος για αυτό ακριβώς θεωρείς ότι είμαστε ως χώρα αναπτυγμένοι. Μια χώρα για να θεωρείται αναπτυγμένος κόσμος οφείλει να παράγει από σίδερο και άνθρακα μέχρι υψηλή τεχνολογία. Τίποτα από αυτά δεν παράγεται σήμερα στην Ελλάδα. Απεναντίας και οι τελευταίες μονάδες παραγωγής της βαριάς βιομηχανίας τελειώνουν. Αναπτυγμένα κράτη είναι λοιπόν αυτά που αποτελουν ενεργειακούς γίγαντες και τέτοιο δεν είναι η μικρή Ελλάς. Ο τουρισμός και η ναυτιλία δεν αποτελούν πηγή ισχύος μιας οικονομίας. Η μεν ναυτιλία είναι παγκόσμια και δεν φέρνει εισόδημα στη χώρα πραγματικά. Ο δε τουρισμός είναι μια κατάσταση που απασχολει κάποιο κόσμο αλλά ως εκεί. Χώρες σήμερα που παίζουν λοιπόν ρόλο στον κόσμο είναι οι αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Δύσης μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνια και την Κορέα. Χώρες ενεργειακοί γίγαντες έχουν και τα γερά νομίσματα που γίνονται παγκόσμια μέσα από τη ναυτική ισχύ που διαθέτουν.
Αυτά για να σου δώσω να καταλάβεις τι εννούμε αναπτυγμένη οικονομια και χώρα με στρατηγικό βάθος στην πολιτική και στην οικονομία που αποτελεί γεωπολιτικό παίκτη και όχι μπάλα στο γήπεδο του ποδοσφαίρου της παγκόσμιας πολιτικής.
Ολες οι χώρες παίκτες στον παγκόσμια σκακιέρα έχουν νομισμα. Τώρα το κατά πόσον το νόμισμά τους είναι εθνικό είναι άλλο καπέλο. Δηλαδή ο κος Ρότσιλντ έλεγχει ακόμα και τις χώρες μέσω των κεντρικών τραπεζών ακόμα και όταν έχουν εθνικό νόμισμα. Παρόλα αυτά αφήνοντας το εθνικό τους νόμισμα όλες λίγο πολύ οι χώρες το βιοτικό τους επίπεδο έπεσε κατά μέσον όρο. Ακόμα και το γερμανικό επίπεδο ποιότητας ζωής έχει πέσει μετά την υιοθέτηση του ευρώ. Η Ιταλία είναι χρεοκοπημένη, η Ισπανία τα ίδια, η Γαλλία είναι επίσης χρεοκοπημένη και εμείς οι αναπτυγμένοι σύμφωνα με το δικό σου δόγμα, πρώτοι και καλύτεροι τινάξαμε τα πέταλα. Τώρα το γιατί χρεοκόπησαν όλοι αυτοί που υποτίθεται ήταν και ισχυρές δυτικές χώρες μετά την υιοθετηση του ευρώ, κανένας από τους φανατικούς ευρωπαιστές δεν μου έχει εξηγήσει ποτέ. Οσο για την περιβόητη πετρελαική κρίση ήταν το τελευταίο πράγμα που φταίει για το ελληνικό φαινόμενο. Η ελληνική βιομηχανία δεν προσαρμόστηκε και δεν έγινε ποτέ πραγματικά ανταγωνιστική και σε αυτό συνέβαλε και μια πολιτική ελίτ που επιθυμούσε να αποβιομηχανοποιήσει τη χώρα. Οι βιομήχανοι λοιπόν έγιναν εφοπλιστές, έμποροι και ξενοδόχοι για να συμβαδίσουν με το μοντέλο ανάπτυξης που ήθελε η κεντρική εξουσία στην Ελλάδα ή μετέφεραν τις βιομηχανίες τους έξω και έπαψαν να ασχολούνται με την ελληνική πραγματικότητα.
Κανένα ευρωπαικό κράτος δεν θα μπορέσει να κρατηθεί σε ένα περιβάλλον ανταγωνισμού με τις οικονομίες γίγαντες Κίνας και Ινδίας για πολύ ακόμα. Η Γερμανία ρίχνοντας δραστικά τους μισθούς για πολύ καιρό κρατιέται με πάρα πολύ παρεμβατισμό δασμολογώντας τα ινδικά αυτοκίνητα στην αγορά της ΕΕ. Δεν κάνει το ίδιο όμως για τα πορτοκάλια της Αιγύπτου. Τον παρεμβατισμό λοιπόν τα ισχυρά κράτη τον κρατούν για τον εαυτό τους και σερβιρουν τον νεοφιλελευθερισμό στις μπανανίες της Λ. Αμερικής και σε κάτι Βαλκάνιους όπως είμεθα και εμείς. Απλά είναι τα θέματα και τα κάνεις πολύ περίπλοκα όπως οι περισσότεροι αριστεροί του νέου ρεύματος της αριστεράς και της προοδου.
Οσο για τις επιδοτήσεις μακάρι να μην είχαν δοθεί ποτέ. Αποτέλεσαν στρέβλωση στην αγορά, έριξαν κάθετα τις τιμές παραγωγού δηλαδή χτύπησαν αυτόν που δουλεύει και παράγει. Απεναντίας ευνόησαν ταυτοχρόνως τους αγρότες του καφενείου και συνεχίζουν να λειτουργούν έτσι. Προιόντα πχ όπως το μέλι που ποτέ δεν επιδοτήθηκαν σοβαρά, προχώρησαν και σήμερα είμαστε δεύτεροι στην ΕΕ μετά την Ισπανία. Ενώ σε άλλα προιόντα που έπεσε πολύ χρήμα παλιότερα, δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση ούτε και πρόκειται να την καλύψουμε εκτός εάν συμβεί 25-30% μείωση πληθυσμού με τα μνημόνια και πάθουμε ό,τι έπαθε η Βουλγαρία και η Ρωσία με την διάλυση του υπαρκτού και την είσοδο στο ΔΝΤ.
Σε προβλημάτισε ποτέ γιατί η Ελβετία μια χώρα ορεινή γεμάτη χιόνια περνάει τόσο καλά? Γιατί η Φινλανδία που δεν έχει τράπεζες και είναι μόνο πάγοι περνάει και αυτή τόσο καλά? Δεν συμβαίνει αυτό διότι είναι λιγότερο διεφθαρμένες αλλά διότι κάποιο μυστικό έχουν βρει λόγω της γεωγραφίας τους και της θέσης τους στο χάρτη. Η γεωγραφία μιας περιοχής κανονίζει και την ψυχοσύνθεση του πληθυσμού και την εξέλιξη μιας περιοχής. Τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά ενός λαού καθορίζονται από τη γεωγραφία του τόπου που κατοικεί. Γεωπολιτικοί λόγοι είναι λοιπόν η αιτία που αναπτύχθηκαν αυτά τα κράτη. Το ιδιο συνέβη σε κάποιο βαθμό με την Κύπρο, αλλά χάθηκε το γεωγραφικό της πλεονέκτημα με την είσοδο στην ΕΕ. Η δε Ρωσία που παρά το τοσο πλούσιο υπέδαφος δεν μπορεί να προχωρήσει είναι διότι είναι τεράστια χώρα με τεράστιες παγωμένες πεδιάδες που είναι δύσκολο να μεταφέρει προιόντα και να φυλάξει τόσα πεδινά σύνορα. Για αυτό μια ζωή ήθελε να έχει περιοχές μαξιλαράκια από την εποχή της μεγάλης Αικατερίνης και ανέπτυξε τις μυστικές υπηρεσίες και το στρατό ξηράς. Δεν έχει η Ρωσία ορεινούς όγκους στα σύνορά της σε πάρα πολλά σημεία και αυτό την κάνει εύκολο στόχο σε δυτικούς και ανατολικούς εχθρούς. Κράτη που διαχειρίζονται μόνα τους τα γεωπολιτικά τους πλεονεκτήματα, διατηρούν εθνική τραπεζική πολιτκή και νόμισμα, και διατηρούν ναυτικές δυνάμεις κάνουν κουμάντο στον κόσμο. Ολοι οι άλλοι απλώς ενώνονται κανοντας απεγνωσμένες κινήσεις να αυξήσουν την υποτιθέμενη ισχύ τους. Ομως αυτή η λογική ποτέ δεν δουλεύει διότι πάντα τα έθνη κυνηγούν τα δικά τους εθνικά οράματα και ποτέ δεν λειτουργούν συλλογικά. Ποτέ στην πολιτική δεν λαμβάνεις υπόψη σου τι σου λέει ο άλλος. Λαμβάνεις υπόψη σου μόνο τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα και την πολιτική και στρατιωτική ισχύ του. Εμείς αυτά τα παραδώσαμε και έχουμε πλέον μείνει στο τι θα πεί η Μερκελ, ο Ολλάντ, ο Ομπάμα, ο Πούτιν κλπ κλπ κλπ.. Για αυτό και γίνεται πάντοτε μεγάλος ντόρος στα ελληνικά ΜΜΕ όταν γίνονται εκλογές στις χώρες αυτές.
13 Ιουνίου, 2014 στις 8:52 μμ
Κώστας.Κ
Μήτσο έθιξες πολλά σημεία ας τα δούμε ένα ένα. Λες :
«Μια χώρα για να θεωρείται αναπτυγμένος κόσμος οφείλει να παράγει από σίδερο και άνθρακα μέχρι υψηλή τεχνολογία. Τίποτα από αυτά δεν παράγεται σήμερα στην Ελλάδα. Απεναντίας και οι τελευταίες μονάδες παραγωγής της βαριάς βιομηχανίας τελειώνουν. Αναπτυγμένα κράτη είναι λοιπόν αυτά που αποτελουν ενεργειακούς γίγαντες και τέτοιο δεν είναι η μικρή Ελλάς.»
Εδώ νομίζω μπερδεύεις την αναπτυγμένη εισοδηματικά χώρα με την οικονομικά αυτοδύναμη χώρα. Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Στη δεύτερη δεν ανήκει καμία πια σήμερα, αλλά ας πούμε πως στα βασικά οι μεγάλες χώρες διαθέτουν κάποιους είδους αυτονομία.
Με τη λογική τη δική σου, όμως, που προτάσσει την ενεργειακή αυτονομία η Κίνα δεν είναι αναπτυγμένη καθώς δεν διαθέτει δικούς της σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Το ίδιο και η Ευρώπη συνολικά, αφού μόνον ενεργειακός γίγαντας δεν είναι καθώς εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από εισαγωγές. Αντίθετα, όλες οι χώρες της Μ.Ανατολής μαζί με το Ιράκ και το Ιράν ή τη Βενεζουέλα πρέπει – ως ενεργειακοί γίγαντες που είναι – να θεωρούνται αναπτυγμένες χώρες. Ξέρεις πολύ καλά πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η βαριά βιομηχανία της Δύσης μετακόμισε προς ανατολάς ή τον νότο (Ανατ. Ευρώπη, ΝΑ Ασία, Μεξικό, Βραζιλία κ.α.) όμως αυτό δεν κατέστησε αυτόνομες ή αναπτυγμένες τις χώρες υποδοχής ούτε έριξε στην υπανάπτυξη τις χώρες της Δύσης που κράτησαν τεχνολογία, γνώση και υπηρεσίες απαραίτητες στη βαριά βιομηχανία. Ο νέος διεθνής καταμερισμός εργασίας που προέκυψε όχι τυχαία με τις πετρελαϊκές κρίσεις και τη κατάρρευση του ‘υπαρκτού’ έπρεπε να χρηματοδοτηθεί όμως με κάποιο τρόπο και όπως οι αγορές λειτουργούν ανταγωνιστικά και υπερβάλλουν σε στόχευση οδήγησε στην υπερχρέωση που σήμερα προκαλεί νέα υπερχρέωση για να μην καταρρεύσει το σύστημα από την πλεονάζουσα προσφορά βαριάς κι ελαφράς βιομηχανίας που δημιούργησε.
Η υπερχρέωση λοιπόν που εσφαλμένα αποδίδεις στο ευρώ αφορά όλο τον αναπτυγμένο κόσμο και πρωτίστως τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με την Ευρώπη να ακολουθεί. Το ευρώ υπακούει σε ένα πολιτικό σχέδιο ενοποίησης που υπηρετεί με άνισο τρόπο την συσσώρευση πλούτου κι εξουσιών στην Ευρώπη, διευκολύνοντας τον Βορά να πατήσει στις πλάτες του Νότου κι επιτρέποντας στις μεγάλες επιχειρήσεις να απλωθούν στα κενά που αφήνει πίσω τους η χρεοκοπία των μικρότερων κι ασθενέστερων. Πρόκειται για κλασσική καννιβαλιστική πρακτική που ανθίζει σε περιόδους κρίσης εντός των εθνών αλλά που τώρα χάρις στις δεσμεύσεις του ευρώ και τον μηχανισμό του χρέους ανθίζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με όρους ανισότητας όπως είπαμε. Κι είναι ίσως ο μόνος τρόπος – η ευρωπαϊκή ενοποίηση – για να κρατηθούν οι χώρες-μέλη της ΕΕ απέναντι στον ανταγωνισμό της Κίνας, των ΗΠΑ κ.α.
Όμως η ίδια διαδικασία της υπερχρέωσης λαμβάνει χώρα στην Αμερική και στην Ασία, δεν αποτελεί ευρωπαϊκό φαινόμενο.
Δεν νομίζω επίσης πως είναι το ρεύμα της αριστεράς και της προόδου που με κάνει να βλέπω τον παρεμβατισμό σε ευρωπαϊκό κι όχι σε εθνικό επίπεδο. Η ΚΑΠ, η κοινή ενεργειακή πολιτική, οι κοινοί τραπεζικοί κανόνες κι ένα σωρό πολιτικές για τη βιομηχανία (βλ προδιαγραφές ποιότητας, ποσοστώσεις σε συγκεκριμένους κλάδους κλπ) αποτελούν κοινό ευρωπαϊκό φραγμό σε εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Η ιστορία των εθνών αριθμεί λίγους αιώνες Μήτσο. Κι όπως είχε αρχή, έτσι θα έχει και κάποιο τέλος όπως τα πρώτα σημάδια του έχουμε δει από τον προηγούμενο αιώνα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τώρα με το τελευταίο κύμα παγκοσμιοποίησης. Είναι λάθος λοιπόν να κρίνουμε την ανάπτυξη μιας χώρας με όρους εθνικής αυτοτέλειας που στη πραγματικότητα αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση.
Για τις επιδοτήσεις πάντως θα συμφωνήσω μαζί σου, έτσι όπως δόθηκαν (χωρίς προδιαγραφές και έλεγχο) κι έτσι όπως χρησιμοποιήθηκαν (χωρίς σχέδιο και μηχανισμούς εποπτείας) έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό. Όμως, δεν είναι ανάγκη ένα κακό που έγινε να συνεχίζεται..
13 Ιουνίου, 2014 στις 8:54 μμ
Κώστας.Κ
Διόρθωση : «Ξέρεις πολύ καλά πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο
13 Ιουνίου, 2014 στις 9:42 μμ
Mitsos
Κώστα η Ελλάς υπήρξε αναπτυγμένη εισοδηματικά χώρα. Εκεί συμφωνούμε απολύτως. Το κατά πόσον αυτά τα εισοδήματα που παρείχε ήταν σε λογικά επίπεδα, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεύτερον δεν σημαίνει ότι μια χώρα βιομηχανικά αναπτυγμένη είναι και αυτάρκης. Δεν βάζω πουθενά την έννοια της αυτάρκειας. Η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία υπήρξαν και υπάρχουν χώρες αναπτυγμένες βιομηχανικά και τεχνολογικά. Μάλιστα η Γαλλία και η Αγγλία έχουν βγάλει άπειρες πατέντες στην υψηλή τεχνολογία όπως και οι σκανδιναβικές χώρες. Δεν είναι όμως καθόλου επαρκείς χώρες διότι έχουν ελάχιστο υπόγειο πλούτο.
Αρα άλλο το ενα θέμα και άλλο το άλλο. Αναπτυγμένος κόσμος είναι ο κόσμος που παίρνει τα μεταλεύματα και τα πετρέλαια και τα κάνει προιόν υψηλής τεχνολογίας το οποίο μετά πουλάει στον υπανάπτυκτο κόσμο ή στους άλλους αναπτυγμένους. Η Ρωσία παρά την τεράστια παραγωγή πρώτων υλών όπως και η Ν. Αφρική και κάποιες χώρες της Λ. Αμερικής δεν αποτελούν αναπτυγμένες χώρες στη δική μου θεώρηση του κόσμου. Το ίδιο και η Κίνα αν και τώρα τελευταία αλλάζει μορφή η οικονομία της.
Η Ελλάς δεν μπαίνει σε καμία κατηγορία αναπτυγμένου κόσμου. Επέλεξε να ζει εκμεταλευόμενη το ιστορικό της παρελθόν και τον πολιτισμό της μέσα από ένα τουρισμό υψηλού επιπέδου για τα δεδομένα της τότε εποχής. Ακόμα και ο τουρισμός όμως γίνεται all inclusive σιγά σιγά και ολοένα λιγότερο ενδιαφέρεται το χαμηλού επιπέδου τουριστικό ρεύμα που ειναι μαζικό για τις αρχαιότητες και αποκτούμε τουρισμό αλά Μάλια, Χερσόνησο, Φαληράκι.. Επιπλέον λησμονεί η κυβέρνηση το γεγονός ότι οι πόλεμοι σε όλη τη Β. Αφρική στέλνουν πολλούς τουρίστες εδώ. Οι πολεμοι δεν θα κρατήσουν όμως για πάντα.
Επιπλέον η Ελλας εκμεταλεύτηκε τη θέση της στο χάρτη τον ψυχρό πόλεμο και μπόρεσε πάλι να εισπράττει από την Αμερική. Μετά το 81μπήκε στην ΕΟΚ καθ’ υπόδειξη των Αμερικανών. Την έβγαλε έτσι μερικές δεκαετίες έχοντας δυσανάλογη οικονομία με την εισοδηματική της πολιτική. Τώρα απλώς κατέρευσε και θα ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία καθοδικού σπιραλ με μαθηματική βεβαιότητα. Οι χώρες που έχουν τέτοια σπιράλ μετατρέπονται συνήθως σε χώρους ταφής αποβλήτων κάθε φύσεως. Το επόμενο μοντέλο ανάπτυξης που περιμένω στην Ελλάδα θα είναι δηλαδή το μοντέλο αλά Σκουριές. Απλώς επειδή είναι ορεινή χώρα και μικρή σε έκταση είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ως τόπος ταφής αποβλήτων. Τέτοιο ρόλο θα παίξει η Ουκρανία όπου θα πάει η Γερμανία και θα πετάξει όλα της τα πυρηνικά απόβλητα. Εδώ περιμένω να φάνε οι economic hitman του IMF το νερό, τα υδροηλεκτρικά φράγματα, τη ΔΕΗ, τις μεταφορές, τα στρατηγικά λιμάνια, τον ήλιο και τη θάλασσα. Η τουριστική υποδομή της χώρας θα αλωθεί από γερμανικές εταιρείες για να έρχονται να κάνουν διακοπές οι εργάτες τους και να τους παίρνουν πίσω και τις λίγες τυχόν αποταμιεύσεις που είχαν για τις διακοπές τους. Είναι ακριβώς η λογική που βάζει ο άλλος μια καντίνα έξω από το εργοστάσιό του για να παίρνει το μεροκάματο πίσω που δίνει στους εργάτες του έμμεσα. Ο Ανιέλι πριν χρόνια είχε έρθει να αγοράσει τη Γαβδο για να κάνει ξενοδοχεία για τους εργάτες της FIAT. Η υπόθεση ναυάγησε διότι κάποιοι δεν πουλόύσαν τα χωράφια τους ούτε με όλο το χρυσάφι της Γης. Ολα λοιπόν έχουν βγει στο σφυρί. Πουλήθηκε ο Αιγιαλός, πουλιέται το νερό, η ακτογραμμή, η ΔΕΗ, τα δίκτυα, οι βιομηχανίες όπλων.. Ολα αυτά θα τα πάρουν οι κύριοι μόλις πέσει το επίπεδο των μισθών στο δημόσιο στο επίπεδο που κρίνουν αυτοί ότι είναι βιωσιμο το ελληνικό κράτος. Κανείς δεν θέλει να κάνει τον επιχειρηματία σε ένα κράτος που συνέχεια χρεοκοπεί. Για αυτό λοιπόν γίνονται οι άπειρες περικοπές στους μισθούς των ΔΥ. Για να συμβαδίσει το επιπεδο ανάπτυξης της οικονομίας με το επίπεδο των εισοδημάτων και οι περικοπές αυτές θα συνεχιστούν είτε με ΝΔ είτε με Συριζα είτε με τον Μήτσο πρωθυπουργό αν η χώρα επιδιώκει να παραμένει σε ένα νομισμα που δεν συμβαδίζει με τα οικονομικά της δεδομένα.
13 Ιουνίου, 2014 στις 10:06 μμ
Κώστας.Κ
Με τους περιορισμούς που έβαλες περί επάρκειας Μήτσο, ελάχιστες χώρες πρέπει να θεωρείς αναπτυγμένες.
Αλλά τέλος πάντων δεν θα επιμείνω σε αυτό άλλο.
Αυτό που με ενδιαφέρει να εξηγήσεις κάπως αν μπορείς, είναι τι θα σημάνει για σένα η επιστροφή στην δραχμή και σε τι επίπεδα ισοτιμίας ώστε ‘να συμβαδίζει με τα οικονομικά της δεδομένα’.
13 Ιουνίου, 2014 στις 11:01 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Η Ελβετία είναι ανεπτυγμένη χώρα;; Το Λουξεμβούργο;;
13 Ιουνίου, 2014 στις 11:29 μμ
Κώστας.Κ
Μονακό, Λιχνεστάϊν και Λουξεμβούργο είναι κατά σειρά οι τρεις χώρες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η Ελβετία είναι μέσα στη πρώτη 10άδα πολύ πιο πάνω από λοιπή Ευρώπη και ΗΠΑ.
Αλλά βέβαια είναι αναπτυγμένες με.. εισοδηματικά κριτήρια.
13 Ιουνίου, 2014 στις 11:40 μμ
Mitsos
Καταρχάς Κώστα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οποιαδήποτε μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θα γίνει με την προυπόθεση ότι η ΤτΕ θα ελέγχεται αποκλειστικά και καθ’ ολοκληρίαν από τον Ελληνα πρωθυπουργό και την ελληνική βουλή. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε τουλάχιστον από το 45 και μετά.
Αφού λοιπόν θεωρήσουμε ότι ανακτάται ο έλεγχος της νομισματικής κυκλοφορίας και τα επιτόκια, τότε αυτό που θα πρέπει να γίνει πρωτίστως είναι να βρεθεί κάποια μεγάλη δύναμη που να δεχθεί να κρατήσει μια μεγάλη σχετικά ποσότητα δρχ για ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών ώστε να συγκρατηθεί το νόμισμα μέχρι να αρχίσει η οικονομία να παίρνει μπρος. Σε περίπτωση που αυτή η δύναμη δεν βρεθεί. Τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Αν κυβερνούσα τη χώρα και επιθυμούσα να κάνω αυτή τη μετάβαση θα έπιανα πρώτα τη Ρωσία και θα βολιδοσκοπούσα την θέση της.
Το επόμενο διάστημα θα μετατρεπόταν δάνεια, μισθοί και καταθέσεις σε δρχ με την ισοτιμία 2 δρχ 1 ευρώ, προσπαθώντας να μην ξεφύγει ο Χολαργός από αυτό το μοτίβο για να μην γίνουμε Βενεζουέλα. Οπωσδήποτε περιορισμοί στη μεταφορά συναλλάγματος πρέπει να εφαρμοσθούν για ένα διάστημα και πρέπει η χώρα να αρχίσει απο την αρχή να στήνεται. Το βάρος πρέπει να πέσει σε τομείς που υπάρχει τεχνογνωσία και εδώ αναφέρομαι στην ναυπηγική βιομηχανία, το αλουμίνιο, το χαλκό, το κάρβουνο. Ο τουρισμός είναι επαρκώς αναπτυγμένος αλλά οπωσδήποτε υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης και θα βοηθηθεί με ένα φθηνότερο νόμισμα.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα δεήσει ο ιδιώτης να επενδύσει στη βιομηχανική δραστηριότητα. Σε αυτόν τον τομέα άμεσα θα παρέμβει το κράτος και θα στήσει βιομηχανία πολύ βασικών αγαθών που τώρα εισάγονται. Από βιομγηχανία πλαστικών μεχρι οικοσυσκευές. Μακάρι να βρεθούν και επενδυτές βεβαίως που στην περίπτωση αυτή θα μπει το κράτος μέσα αλλά θα παραδώσει σε αυτούς το μανατζμεντ για να μην γίνουμε Σοβιετία. Δεν θα φορολογηθούν καθόλου όσοι κάνουν παραγωγικές επενδύσεις και το κράτος θα παίρνει μόνο ό,τι του αναλογεί από το μερίδιο του κεφαλαίου που έχει επενδύσει σε κάθε δεδομένο εργοστάσιο που θα στηθεί. Αν πχ βάλει το κράτος το 30%, 30% των κερδών θα παίρνει. Φορολογία των επιχειρηματιών στην παραγωγή δεν θα υπάρξει. Μόνο τότε ενδέχεται να γλυκαθούν και κάποιοι ξένοι ή ντόπιοι λεφτάδες να ρίξουν κανένα φράγκο και να κάνουν καμιά επένδυση. Οι μισθοί θα είναι τέτοιοι ώστε να μπορεί ο εργάτης να αναπαράγει την εργατική του δύναμη στην αρχή. Ενας λογικός μισθός θεωρώ ότι είναι γύρω στα 900 ευρώ δηλαδή 1800 δρχ αρχικά και βλέπουμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Τώρα κάτι ΠΑΜΕ και κάτι άλλοι αν εναντιωθούν θα φάνε ξύλο. Αλλά δεν έχουμε περιθώρια πολλά για κάτι άλλο πέρα από το ξύλο, εφόσον δεν καταλαίνουν την πραγματικότητα και τη σοβαρότητα της καταστάσεως σε μια τέτοια νομισματική μετάβαση.
Ολα τα πολυτεχνεία της χώρας θα αναβαθμιστούν και θα παράγουν και βάση με το τι παράγουν σε πατέντες θα χρηματοδοτούνται. Θα φέρουμε και ξένους μηχανικούς με εμπειρία τους οποίους βέβαια θα πρέπει να πληρώσουμε κάπως γερά για να μας ξεστραβώσουν. Σήμερα πχ επιλέγουμε ο πρόεδρος της ΤτΕ και κάτι άλλα γκολντεν μπους να παίρνουν τα πακετα. Τότε θα τα παίρνουν όσοι παράγουν πατέντες και τεχνολογία για την Ελλάδα είτε ξένοι είτε ντόπιοι.
Μια μεγάλη τράπεζα θα υπάρχει η οποία θα έχει επιτόκιο καταθέσεων πχ 2-3% και επιτόκιο δανεισμού 3-4%. Η ψαλίδα μεταξύ αυτών των δύο επιτοκίων πρέπει να είναι μικρή για να βάζει ο κόσμος και τίποτα στην μπάντα και να μπορεί να δανειστεί για να επενδύσει σε παραγωγικές επενδύσεις.
Ολα τα εισαγώμενα τα οποία παράγονται και εδώ. Ρούχα, παπούτσια, μηχανήματα, τρόφιμα θα φορολογούνται μέχρι να γίνεται αποτρεπτική η εισαγωγή τους ώστε να προστατευθεί η εγχώρια παραγωγή. Μετά αν και όταν πάρουμε μπρος βλέπουμε για τα Gucci, Lacoste κλπ κλπ… τις Ferrari και τα υπόλοιπα είδη πολυτελείας.
Στην κτηματαγορά..
Το ελληνικό πχ έπρεπε να αξιοποιηθεί με το να κοπεί σε οικόπεδα σωστα και ρημοτομημένα και να πουληθεί σε τιμές ανθρωπινές σε όποιον θέλει να κάνει πολυτελή κατοικία. Οχι να το βουτήξει όλο ο Λατσης.
Στη γεωργία..
Κατάργηση όλων των ποσοστώσεων. Βάρος στα βασικά τρόφιμα γάλα, κρέας, σταρι, και όχι βαμβάκι και άλλα περίεργα που προκαλούν και μεγάλα οικολογικα θεματα. Βρώμη και άλλα κτηνοτροφικά φυτά θα καλιεργούνται ανάμεσα στους ελαιώνες υποχρεωτικά είτε θέλει είτε δεν θέλει ο ιδιωκτήτης του ελαιώνα ή της όποιας δενδροκαλιέργειας. Η γη στην Ελλάδα είναι λίγη και πρέπει να την εκμεταλεύομαστε ποικιλοτρόπως για να μπορεσει να αναπτυχθεί και η κτηνοτροφία και να μην εισάγουμε ζωοτροφές. Γινόταν παλιότερα και θα ξαναγίνει αυτό το σχεδιο καλιέργειας. Η μονοκαλιέργεια θα σταματήσει δια ροπάλου. Αυστηρή εναλλαγή καλιεργειών για να μην καταστραφεί το χώμα.
Στο δημογραφικό..
Πολιτική για δυο παιδιά αυστηρά. Δεν μας χρειάζεται αύξηση του πληθυσμού αλλά δεν πρέπει και να μειωθούμε. Οι λαθρομετανάστες θα πάνε από εκεί που ήρθαν και στα χωράφια θα δουλεύουν άνεργοι Ελληνες του ΟΑΕΔ με μεροκάματο συγκεκριμένο και απολύτως λογικό. Θεωρω 25 ευρώ / 50 δρχ την ημέρα είναι απολύτως λογικό μεροκάματο. Ο δε εργοδότης θα παρέχει και το φαγητό και τον ύπνο στον εργαζόμενο. Ακριβως όπως εγώ παρείχα και ανθρωπινό φαγητό και ανθρωπινή στέγη. Ποτέ δεν έχω απασχολήσει αλλοδαπό και ούτε πρόκειται να απασχολήσω ποτέ. Η αγωγή μου και η παιδεία μου δεν μου το επέτρεψε ποτέ όταν ήξερα ότι γύρω μου υπάρχει τόση ανεργία. Αυτοί που δεν έχουν λοιπόν την αγωγή και την κοινωνική ευαισθησία θα φάνε μερικά πρόστιμα και ολίγο ξύλο από την αστυνομία και θα ανανήψουν.
Μετά από όλα αυτά, όλα θα πάνε ρολόι. Οι ενοπλες δυνάμεις θα είναι σε ετοιμότητα. Ο δε πρωθυπουργός επειδή θα τουν την πεσουν θεοί και δαίμονες και όλες οι μυστικές υπηρεσίες του κόσμου καλό είναι να οπλοφορεί, να γνωρίζει καλή σκοποβολή και να κυκλοφορεί με τεθωρακισμένο άρμα μεταφοράς προσωπικού περιορίζοντας πάρα πολύ τις μετακινήσεις του και τις δημόσιες εμφανίσεις του στις οποίες θα φορά πάντα αλεξίσφαιρο γιλέκο. Η χρήση θωρακισμένης λιμουζίνας σαν τον Μπενυ δεν ενδείκνυται. Είναι πρόκληση και περιττό έξοδο. Ούτως ή άλλως δουλεια χρειάζεται και όχι πολλές ομιλίες στα μπαλκόνια. Αυτά είναι υποθέσεις άλλων εποχών. Το 81 πέρασε και δεν ξαναγυρίζει.
Αυτά τα ολίγα και πολύ βασικά που δεν βλέπω κανένα κόμμα να τα υποστηρίζει. Μόνο το ΕΠΑΜ έλεγε κάτι.. Από Αλαβάνους και λοιπούς δεν είδα τίποτα σοβαρό πέραν από το πάμε στη δρχ..
13 Ιουνίου, 2014 στις 11:47 μμ
Mitsos
Του κώλου ανάπτυξη έχουν αυτά τα αποβράσματα της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου. Ζούνε εις βάρος εσένα και εμένα και όλων των υπόλοιπων ανθρώπων της Γης. Αλλά αυτό για να το συλλάβεις πρέπει να έχει τύχει να κάτσεις σε παρέα Ελβετών και τότε θα καταλάβεις τι κακομαθημένα καθίκια είναι. Αυτοί προκάλεσαν τον Β’ΠΠ και όχι ο Χιτλερ. Αυτοί του τα έσκαγαν και τον εξόπλισαν για να πάει να βλάγει το βρώμικη δουλειά και είναι η αιτια των εκατομμύριων νεκρών αυτού του πολέμου.
Μόνο αυτά τα καθίκια ξέρουν τι σημαίνει τραπεζικό σύστημα.. Αλλά είναι τυχεροί που είναι στη μέση της Ευρώπης και γύρω γύρω έχουν τις Αλπεις και κανείς δεν μπορεί να τους ενοχλήσει εύκολα. Για αυτό το παίζουν ιστορία.. αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε.
14 Ιουνίου, 2014 στις 12:00 πμ
Γιάννης - 2
@Mitsos
++++++++++++++++++
14 Ιουνίου, 2014 στις 12:19 πμ
Κώστας.Κ
Καλή η προσπάθεια κι.. ευφάνταστο το αποτέλεσμα Μήτσο.
Υποθέτω πιστεύεις πως το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο.
Έχω μερικές παρατηρήσεις αλλά θα τις έχεις αύριο γιατί τώρα είναι πολύ αργά για… προγραμματική ανάλυση.
Τα λέμε.
14 Ιουνίου, 2014 στις 1:10 πμ
Θανασης_χανια
Eνα ακομα κρισιμο στοιχειο στη συζητηση περι βενεζουελας,πληθωρισμου μπολιβαριανης επαναστασης,μαδουρισμου,του …πνευματος του τσαβες,…πουλακιων και των ελλειψεων σε …χαρτι υγειας
φαινεται οτι ουτε να τα …τιναξει δεν μπορει κανεις με την ησυχια του 🙂
συμπασχουμε με τους φιλους βενεζουελανους
http://www.theguardian.com/world/2014/jun/12/venezuelans-shortage-coffins-delayed-burials-scarcity-materials
(εδειξα χαρακτηρα και ….κρατηθηκα να μην γραψω κι αλλα 🙂 )
14 Ιουνίου, 2014 στις 11:56 πμ
Κώστας.Κ
Μήτσο,
το πρώτο που λες για το θέμα ελέγχου της ΤτΕ από τη βουλή και τη κυβέρνηση εντάσσεται στο γενικότερο θέμα ελέγχου του ίδιου του κράτους στο οποίο προσβλέπεις για αλλαγή της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει, δηλαδή, να πεις με ποιούς μηχανισμούς θα ελέγχεις βουλή, κυβέρνηση και λοιπούς κρατικούς θεσμούς με την έννοια ότι δεν είναι απλά ένα νομικό θέμα να κάνεις υπόλογη τη ΤτΕ στην εκάστοτε κυβέρνηση αλλά ζήτημα ουσιαστικού ελέγχου που δεν υπάρχει για το κράτος συνολικά…
Δεύτερο, όταν λες για κάποια μεγάλη δύναμη που «που να δεχθεί να κρατήσει μια μεγάλη σχετικά ποσότητα δρχ για ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών ώστε να συγκρατηθεί το νόμισμα μέχρι να αρχίσει η οικονομία να παίρνει μπρος» ουσιαστικά αναζητείς ένα τρόπο να συγκρατήσεις την συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής να μην κατρακυλίσει ξέφρενα καθιστώντας μερικά μετατρέψιμο το νόμισμα. Όμως καμία μεγάλη δύναμη δεν διασφαλίζει από μόνη της τη μετατρεψιμότητα του νομίσματος εκτός κι αν είναι αυτή της οποίας το νόμισμα είναι παγκόσμιο (ΗΠΑ) το οποίο σημαίνει άλλου είδους δεσμεύσεις και υποταγές της ‘ανεξάρτητης’ πολιτικής που θες ν’ ακολουθήσεις σαν χώρα.
Η ανάγκη στήριξης του νομίσματος που σωστά προτάσσεις προκύπτει από το γεγονός ότι μία έξοδος από το ευρώ με διαγραφή του χρέους τορπιλίζει το ίδιο το ευρώ και όλες τις επενδύσεις που έχουν κάνει στη χώρα οι Ευρωπαίοι τόσα χρόνια κι ως εκ τούτου δεν θα προκαλέσει μόνον μαζική εκροή καταθέσεων και τραπεζική κρίση αλλά και οικονομικό κι εμπορικό πόλεμο εκ μέρους της ΕΕ με την οποία διατηρείς πάνω από 50% του εξωτερικού εμπορίου σου ως χώρα ενώ από το υπόλοιπο 50% το μισό αφορά εμπόριο υδρογονανθράκων και προφανώς γίνεται σε δολάρια.
Την αδυναμία στήριξης του νομίσματος επιτείνει το γεγονός ότι θέλεις να βάλεις το κράτος να επενδύσει στη βιομηχανία απαγορεύοντας με προστατευτισμό τις μέχρι τώρα καθιερωμένες εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ. Άμα καταργήσεις την ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ ουσιαστικά κηρύσσεις εσύ πρώτος τον πόλεμο.
Αλλά κι αυτά όλα να βάλεις στην μπάντα, υπάρχουν τα γνωστά τεχνικά ζητήματα με τις εμπορικές συμβάσεις που είναι όλες σε ευρώ (συναλλαγματικά διαθέσιμα η χώρα έχει λίγα) κι εσύ θες να τις μετατρέψεις σε δραχμές. Ποιος θα δεχθεί με τέτοιους όρους να συναλλαγεί με την Ελλάδα ;
Το ζήτημα της προσέλκυσης νέων επενδύσεων με μηδενική φορολογία όπως προτείνεις είναι πολύ μεταγενέστερο χρονικά, αφού κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει – εκτός ίσως από κάποια μεγάλη δύναμη που σε προσεταιριστεί – σε μία χώρα που ξεκινά από το μηδέν και σε σύγκρουση με την ΕΕ ενώ είναι άγνωστο τι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες θα επικρατούν τότε εντός της (με το ξύλο δεν θα καταφέρεις να δρομολογήσεις την αλλαγή).
Συνεπώς, όλα πρέπει να ξεκινήσουν από το κράτος και το πληθωριστικό χρήμα που θα παράξει. Όμως, αν το χρήμα αυτό είναι χωρίς αντίκρισμα στις αγορές τότε πραγματικές επενδύσεις δεν θα γίνουν ποτέ στη βιομηχανία.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός κι αν η Ελλάδα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η βαριά βιομηχανία δύσκολα θα αναπτυχθεί στη χώρα για τους ίδιους λόγους που δεν αναπτύχθηκε στο παρελθόν. Δεν έφταιγε καμία ελίτ που συνωμότησε για να την αποτρέψει, αλλά το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς, ο ανταγωνισμός με τις γειτονικές χώρες, οι συγκριτικά μεγάλες αποστάσεις από την ΕΕ και η ελληνική κουλτούρα (έλλειψη βιομηχανικής πειθαρχίας, παραδοσιακός προσανατολισμός στο εμπόριο).
Ο κρατικός καπιταλισμός που προτείνεις έχει αποδώσει σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες στο παρελθόν αλλά με διαφορετικές δομές και σε άλλες συγκυρίες. Ακόμη κι αν γινόταν, όμως, να αναπτυχθεί στην Ελλάδα πρέπει να λύσεις το πρόβλημα του ίδιου του κράτους και του ελέγχου του που είναι πρωτίστως πολιτικό.
14 Ιουνίου, 2014 στις 1:52 μμ
δεξιος
Είναι ενδιαφέρον ότι συζητούμε επί όλων αυτών ενώ έχει γίνει επίσημη πρόταση στην Ελλάδα από τον Σόιμπλε να διευκολυνθεί η επάνοδος στη δραχμή συναινετικά.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι δραχμικοί ή έστω αντιμνημονιακοί ΠΟΤΕ δεν ζήτησαν από το Βενιζέλο να αποκαλύψει λεπτομέρειες της πρότασης που απέρριψε και ούτε ο Τσίπρας που τώρα συνομιλεί με Ντράγκι,Άσμουσεν κλπ τους ρώτησε να μάθει τι όρους πρόσφεραν ώστε να ενημερώσει τέλος πάντων τους λαφαζανικούς στο κόμμα του που φωνάζουν για να γίνει συζήτηση τι συμφέρει αλλά ούτε και οι λαφαζανικοί του ζήτησαν να ρωτήσει για να μάθουμε ούτε κανείς έκανε επερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο.
Όλα αυτά δεν έγιναν γιατί κανέναν από αυτούς δεν ενδιαφέρει η ουσία να την συζητήσουν με τον κόσμο αλλά η οικοδόμηση «αφηγημάτων»,η προπαγάνδα δηλαδή και η εντυπωσιοθηρία για να κερδίσουν κομματικά.
14 Ιουνίου, 2014 στις 2:11 μμ
Πάνος
Ίσως κανένας (από αυτούς που αναφέρεις) δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για κάτι άλλο εκτός από το ευρώ. Τζάμπα τα λέει και τα ξαναλέει ο Καραμπάς; 😉
14 Ιουνίου, 2014 στις 2:48 μμ
Mitsos
Καταρχάς Κώστα μιλάς για κρατικό καπιταλισμό. Αυτά που προτείνω εγώ δεν είναι κρατικός καπιταλισμός. Κρατικό καπιταλισμό στην Ελλάδα έχουμε σήμερα που ο μισός της πληθυσμός συντηρείται έμμεσα ή άμεσα από το κράτος και ο υπόλοιπος ή είναι άνεργος ή τα έχει βγάλει όλα τα φράγκα έξω.
Δεύτερον για ποιες μεγάλες ευρωπαικές επενδύσεις λές στην Ελλάδα που θα θιγούν και ενδέχεται να μας κάνουν ακόμα και πολεμο οι Ευρωπαίοι. Προσωπικά δεν γνωρίζω καμιά μεγάλη επένδυση πέραν από τον ΟΤΕ που τον αγόρασαν οι Γερμανοί.
Τρίτον δεν με απασχολει καθόλου ο ενδεχόμενος εμπορικός αποκλεισμός των Ευρωπαίων που ούτως ή άλλως δεν προκειται να γίνει. Ο,τι χρειάζεται η Ελλάς για να επιβιώσει καύσιμα, λιπάσματα, μηχανήματα παράγονται και αλλού και μάλιστα είναι και φτηνότερα. Βγάζει η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Κορέα τα παντα. Απλώς αν κάνουν οικονομικό πόλεμο δεν θα ξανακυκλοφορήσει γερμανικό αμάξι στην Ελλάδα. Θα το σκεφτούν πολύ καλά λοιπόν πριν το πάνε το θέμα στα άκρα. Κανένα βασικό προιόν για την επιβίωση του κόσμου δεν έρχεται από καμια ευρωπαική χώρα ακόμα και αν κάνουν εμπάργκο που δεν πρόκειται να κάνουν. Εδώ δεν έκαναν τώρα στη Ρωσία που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση Γερμανία και Ρωσία απλά ο πόλεμος γίνεται με μισθοφορικούς στρατούς.
Τέταρτον Ολα αυτά τα λένε πάρα πολλοί πολιτικοί απλά δεν τα λένε στην Ελλάδα. Η Λε Πεν στη Γαλλία αυτά λέει και είναι το πρόγραμμά της το οποίο ψήφιστηκε και βγήκε πρώτο στις προηγούμενες εκλογές. Αν δηλαδή εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα στη Γαλλία, τι θα γίνει θα καταρεύσει η ΕΕ ή θα τελειώσει το ευρώ ή μήπως θα τελειώσουν τη Γαλλία? Κάποια επίσης τα λέει τώρα χωρίς βέβαια να τα ξεκαθαρίζει η ΧΑ όπως και κάποια εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς. Αυτό το πρόγραμμα ακολουθεί κατά γράμμα ο πρόεδρος Πούτιν και κατάφερε να συμαζέψει το χάλι της Ρωσίας σε πολύ σημαντικό βαθμό. Η θεωρία λοιπόν ότι αυτά δεν εφαρμόζονται ή είναι από το διάστημα δεν ισχύει. Εχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται και τώρα και μάλιστα επιτυχώς.
Το πώς βέβαια τα καταφέρνει ο Πούτιν, μόνο ;αυτός το ξέρει διότι κυκλοφορεί με ένα ολόκληρο στρατό σωματοφυλάκων και οπλοφορεί πάντα. Οσο για το πώς θα ελέγξεις την ΤτΕ, θα αλλαξεις τη σύνθεση των μετόχων και θα βάλεις πρόεδρο ένα άτομο ικανό, που να πιστεύει τη γενική ιδεα αυτών των μεταρυθμίσεων.
Αν το πράγμα το αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση σοβαρά, τότε όχι μόνο πόλεμο δεν θα σου κάνει η ΕΕ, αλλά θα χαρεί πάρα πάρα πολύ ο Σόιμπλε διότι θα ξεφορτωθεί την Ελλάδα και δεν θα την ταίζει στο διηνεκές. Είναι αυτό που λέει εν ολίγοις ο δεξιός στο προηγούμενο του σχόλιο.
14 Ιουνίου, 2014 στις 3:03 μμ
Mitsos
Ακούστε τη συνέντευξη αυτή στο RT της Μαρίν που είναι και πολύ νταρντάνα γυναίκα και θα καταλάβετε γιατί της κάνουν τέτοιο πόλεμο.
14 Ιουνίου, 2014 στις 3:33 μμ
πολίτης Φανούρης
«Τα αποβράσματα οι Ελβετοί φταίνε για τα εκατομύρια νεκρούς του Β’ ΠΠ, ο Χίτλερ, απλώς, είναι θύμα αποπλάνησης των άθλιων Ελβετών» .
«Αυτά τα καθίκια ξέρουν από τραπεζικό σύστημα» (σ.σ. μάλλον φταίει και η Αναγεννηση που συμπίπτει με ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος).
Αν τύχει και περάσει καμία παρέα Ελβετών από το χωριό σας θα διαπιστώσετε …πόσο καθίκια είναι. (Βλ. «Το τραυματικό βιώμα ως δομικό στοιχείο της προσωπικότητας» Ι. Βορόπουλος).
Οι ανωτέρω απόψεις είναι απλώς το σημαίνον, το σημαινόμενο είναι το γεγονός ότι αυτές οι απόψεις αποτελούν αντικείμενο συζήτησης εντός του ιστολογίου τούτου.
14 Ιουνίου, 2014 στις 3:54 μμ
πολίτης Φανούρης
«Η ΕΕ έδωσε χρήματα στίς κυβερνήσεις για καταναλωτικούς σκοπούς, προκειμένου να μας παγιδέυσει στη χρεοκοπία, και όχι για παραγωγικούς»
Οι δρόμοι και οι γέφυρες είναι …»καταναλωτικά αγαθά», τα βιομήχανικά πάρκα των παραμεθορίων περιοχών (Κιλκίς κλπ) που οί Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις (μέχρι 80% με τις υπερτιμολογήσεις) φαγώθηκαν και τα εργοστασια-φαντάσματα δεν λειτουργησαν ποτέ, είναι κι αυτά …καταναλωτικά αγαθά.
Τελικα η πιό επιβλαβής κατανάλωση είναι αυτή των παραισθησιογόνων και ειδικά των ληγμένων.
14 Ιουνίου, 2014 στις 4:03 μμ
Mitsos
Είτε σου αρέσει είτε δεν σου αρέσει τα ιστορικά γεγονότα υπάρχουν και είναι αναμφισβήτητα. Ολος ο χρυσός του Ράιχ κρύφτηκε στην Ελβετία, και εκέί βρίσκεται ακόμα. Δεύτερον όλη η χρηματοδότητηση της επίθεσης εναντίον της ΕΣΣΔ και πολλών άλλων χωρών έγινε από Ελβετούς και Αγγλους τραπεζίτες.
Θα ήθελα να μου εξηγήσεις αν θες κε Φανούριε, γιατί ο Χίτλερ δεν πήγε να πάρει το χρυσό που ήταν στις ελβετικές τράπεζες και ήρθε να πάρει το χρυσό όλων των άλλων χωρών της Ευρωπης εκτός από την Αγγλία την οποία επειδή ήταν νησί δεν κατάφερε να καταλάβει. Με λίγα λόγια όλοι εκτός από την Ελβετία λίγο πολύ καταληστεύθηκαν από τους Γερμανούς συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Μήπως έχεις καμιαν απάντηση σε αυτό το ερώτημα? Είναι σαν να μπαίνει ένας διαρήκτης σε ένα σπίτι και να κλέβει το στερεοφωνικό και την τηλεόραση και να μην πειράζει το κουτί με τα χρυσαφικά. Απάντησε μου σε αυτό το ερώτημα και άσε το τι λέγεται και το τι πρέπει να λέγεται εδώ για να δώ αν κόβει το μυαλό σου ή αναμασάς τη προπαγάνδα του Πρετεντέρη, του Ιγνατίου και των λοιπων «αντιφασιστών»
14 Ιουνίου, 2014 στις 4:40 μμ
Mitsos
Τα εργοστάσια που αναφέρεσαι έγιναν κυρίως με ελληνικα και όχι ευρωπαικά κονδύλια και δεν έγιναν φυσικά ποτέ, απλώς έπεσαν μερικά μπετά και τα υπόλοιπα χτίστηκαν στα Σκόπια από τους πατριώτες Ελληνες κρατικοδίαιτους. Δεν είδα όμως η ΕΕ να πεί ελα εδώ κύριε επιχειρηματία, τα λεφτά τι τα έκανες? Μια χαρά βολεύτηκαν οι Ευρωπαίοι με τους άλλους που αντί να χτίσουν εργοστάσιο έχτιζαν βίλλες και αγόραζαν Μερσεντες 500.. και κυκλοφορούσαν στη Σαλλονίκη στην Κρήνη. Οσο για τις γέφυρες σαν του Ρίου Αντιρρίου που ενώνει το πουθενά με το τίποτα έγινε πάλι για να φάνε μερικές στομάχες διάφορων εργολάβων. Απλά θα ήθελα να μου πεις μεγάλε αντιφασίστα Φανούριε τι πρόκειται να γίνει σε αυτή τη χώρα αν αύριο πεί η ΕΕ τέρμα το παστόψαρο και οι επιδοτήσεις. Αν αύριο πχ αντί για τη Μερικελ βγει κανένας άλλος και αλλάξει το βιολί και πιάσει πχ το βιολοντσέλο, εδώ αυτή εδώ η χώρα τι μέλλον πρόκειται να έχει και για πόσο θα υπάρξει όταν έχει αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να εξάγει παρά μόνο να εισάγει.
Ξέρω θα καταρεύσει η ευρωζώνη, θα διαλυθούν οι παγκόσμιες αγορές, θα σταματήσει να γυρίζει η Γη, θα τελειώσει το πετρέλαιο στον κόσμο, θα γίνει σεισμός στο Βερολίνο 12 ρίχτερ.. αν αύριο πχ πετάξουν με τις κλωτσιές την Ελλάδα ή την Πορτογαλία από την ευρωζώνη διότι θα βαρεθούν να την ταίζουν.. Το γνωστό τροπάριο όλης της πολιτικής ελίτ της Ελλάδος δεξιούλας και αριστερούλας..
14 Ιουνίου, 2014 στις 4:46 μμ
physicist
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 είχε εμφανιστεί στην Ελβετία το λαϊκό-αντιφιλελεύθερο-αντικομμουνιστικό-αντισημιτικό Κίνημα «Μέτωπο» (Frontbewegung) με σαφή ιδεολογική συγγένεια στον ναζισμό και τον φασισμό. Πρόδρομοι του Μετώπου υπήρχαν ήδη σε Κινήματα Πολιτών από τα 1920. Στις τοπικές εκλογές του 1933, το Μέτωπο κέρδισε 10 από τις 125 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ζυρίχης και ποσοστό 9% στη Γενεύη. Στις Ομοσπονδιακές εκλογές του 1935, κέρδισαν μία έδρα στη Ζυρίχη και μία στη Γενεύη αλλά έχασαν και αυτές τις δύο και τις τοπικές το 1939, βλέποντας το ποσοστό τους να πέφτει στο 1,5%, οπότε και εξαφανίστηκαν πολιτικά.
Η πολιτική και η στάση της Ελβετίας κατά τη διάρκεια του Ναζισμού, πριν και κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ, είναι κάθε άλλο παρά επαινετική για τη χώρα, κι έχει γίνει αντικείμενο μακρόχρονης αντιπαράθεσης και κριτικής μέσα στη χώρα και αλλού. Ωστόσο, ενώ για παράδειγμα οι Αυστριακοί αγκάλιασαν τον Χίτλερ κι έραναν το δρόμο του με λουλούδια, οι ομοϊδεάτες του στην Ελβετία ποτέ δεν απέκτησαν πολιτική σημασία ή ισχύ. Επιπλέον, υπήρχε στρατιωτικό σχέδιο των Ναζί για κατάληψη της Ελβετίας (Unternehmen Tannenbaum), που δεν τέθηκε σ’ εφαρμογή αφού η κατάληψη της χώρας δεν θα έφερνε κανένα στρατιωτικό πλεονέκτημα ενώ, αντίθετα, θ’ αποσπούσε δυνάμεις της Βέρμαχτ από το Ανατολικό Μέτωπο.
Η Ελβετία δεν ήταν αθώα περιστερά αλλά το ν’ αποδοθεί η ευθύνη για τη ναζιστική θηριωδία στους Ελβετούς και να χαρακτηριστεί ο Χίτλερ παραπλανημένος απ’ αυτούς δεν έχει καμία βάση. Εξίσου εξωφρενικό είναι κάτι άλλο που γράφτηκε παραπάνω, ότι δηλαδή η Ελβετία δεν έχει ανάπτυξη(!) και ότι οι Ελβετοί είναι «κακομαθημένα καθίκια». Η τεχνογνωσία των Ελβετών π.χ. στη χημική βιομηχανία, στα φαρμακευτικά, τα μηχανήματα και τη μικροηλεκτρονική είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ τα δύο Ομοσπονδιακά τους Πολυτεχνεία (ETHZ, EPFL) πρωτοπορούν παγκοσμίως στην έρευνα και την καινοτομία.
14 Ιουνίου, 2014 στις 6:05 μμ
Mitsos
Εδώ όμως δεν μου απαντάς γιατί προείχε το ανατολικό μέτωπο και όχι οι τόνοι χρυσού των ελβερικών τραπεζων. Ο πόλεμος στο ανατολικό μέτωπο όπως κάθε πόλεμος γίνεται με το χρυσό και το πετρέλαιο. Αν δεν έχεις χρυσό το νόμισμά σου καταρέει όταν εμπλέκεσαι σε πολεμικές επιχειρήσεις και αν δεν έχεις πετρέλαιο έχεις τα τεθωρακισμένα και τα αεροπλάνα καθηλωμένα. Η Ελβετία να καταληφθεί και να απαλοτριωθεί ήταν υπόθεση λίγων ημερών για μια πολεμική μηχανή που όμοιά της δεν είχε μέχρι τότε γνωρίσει ο κόσμος. Επίσης μάλλον δεν έχεις υπόψην σου ότι όλος ο χρυσός του Ραιχ που ποτέ δεν βρέθηκε, υπάρχουν πολύ σοβαρες μαρτυρίες και αποδείξεις ότι πέρασε νύχτα φορτωμένος σε μουλάρια από στρατιώτες των αλπινιστών και των αλεξιπτωτιστών στην Ελβετία. Γερμανικά εργοστάσια κατασκευής βλημάτων και άλλων πυρομαχικών λειτούργησαν στην ορεινή Ελβετία όταν πλέον ήταν δύσκολο να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές των συμμαχων. Η Ελβετία λοιπόν μόνο ουδέτερη δεν υπήρξε και μάλιστα αρκετοί Ελβετοί πολέμησαν στα Waffen SS, στα οποία βέβαια πολέμησαν από κάθε φυλή του Ισραήλ και κάθε καρυδιάς καρύδι.
Οσο για τα περίφημα πολυτεχνεία της Ελβετίας, όντως έχουν έρευνα, αλλά δεν ζουν από την έρευνα. Ερευνα και τεχνολογία έχουν πάρα πολλά κράτη στον κόσμο που πεινάνε ή σφάζονται σε πολέμους που οι τραπεζίτες αυτοί χρηματοδοτούν. Το κράτος αυτό υπάρχει αποκλειστικά και μόνο για να ξεπλένονται όλες οι αμαρτίες του κόσμου. Η θεωρία ότι παράγει μερικά ρολόγια και μερικά φάρμακα όπως επίσης και μερικά από τα καλύτερα πιστόλια και τυφέκια στον κόσμο τα περίφημα SIG, ισχύει. Δεν ζει όμως από αυτά διότι η Ελβετία μέχρι να παράγει 1000 SIG, η Αμερική παράγει 1 εκατομμύριο M16. η Ρωσία παράγει 2 εκατομμύρια Καλάσνιφωφ.. τα οποία πωλούνται σε όλον τον κόσμο από τον υπόκοσμο μέχρι τους πολέμαρχους στη Σιέρα Λεόνε. Είναι άλλοι λοιπόν οι συσχετισμοί δυνάμεως και παραγωγικότητος.. Ασε που την απλότητα και αξιοπιστία των ρωσικών όπλων μηδένα δυτικό κράτος δεν κατάφερε ποτέ να πετύχει για αυτό όλα τα αντάρτικα από το 50 και μετά έλαβαν χώρα με αυτά τα όπλα και όχι με τα λεπτεπίλεπτα και βεβαίως πολύ ποιοτικά SIG.
14 Ιουνίου, 2014 στις 6:32 μμ
physicist
Μήτσο, δεν είμαι ειδικός περί τα στρατιωτικά. Ωστόσο, ό,τι έχω διαβάσει από κόσμο σοβαρό σχετικά με μιαν υποθετική εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελβετία, λέει πως κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα ήταν για τους Ναζήδες. Ο Ελβετικός Στρατός δεν παίζεται εύκολα και το έδαφος εκεί δεν είναι Ολλανδία που βγαίνουν βόλτα τα γερμανικά πάντσερ και ρολλάρουν στις πεδιάδες. Άλλωστε, αφότου είχε καταληφθεί ολόκληρη η υπόλοιπη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, δεν τους χάλαγε τους Ναζήδες μια ουδέτερη και καθόλου ενοχλητική γι’ αυτούς Ελβετία. Συμφωνώ επομένως μαζί σου ότι η ουδετερότητα ήταν αμοιβαία χρήσιμη και ωφέλιμη στους Ελβετούς και στους Ναζί αλλά διαφωνώ στην απόδοση της ευθύνης για τα ναζιστικά εγκλήματα σους Ελβετούς, όπως ανέφερα και παραπάνω.
Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία της Ελβετίας, εγώ δεν μίλησα για τυφέκια αλλά για χημεία, ηλεκτρονική, μηχανήματα και φάρμακα — παραγωγικοί τομείς δηλαδή, manufacturing, όχι αέρας φρέσκος όπως σε άλλες χώρες, και για έρευνα σε τεχνολογίες αιχμής, όχι παίξε-γέλασε. Μπορεί κανείς ελεύθερα να υποθέσει τι θα γινόταν π.χ. αν αύριο οι φαρμακοβιομηχανίες της Ελβετίας έκλειναν διαμιάς. Θα ένοιωθε ο κόσμος την έλλειψη των φαρμάκων τους, ναι ή όχι; Κι αν σταματούσε να λειτουργεί το Ερευνητικό Κέντρο της IBM στο Rüschlikon θα ένοιωθε η ηλεκτρονική τεχνολογία την απώλειά του, ναι ή όχι;
ΥΓ: Έρευνα του επιπέδου της Ελβετίας δεν έχει απολύτως κανένα κράτος που πεινάει ή σφάζεται σε πολέμους.
14 Ιουνίου, 2014 στις 7:54 μμ
Mitsos
H Ελβετία παράγει παρήγε και θα παράγει τεχνολογία. Δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σου. Αυτό ανέφερα προ ολίγου. Το να παράγεις ένα όπλο πρώτης κατηγορίας δεν είναι καθόλου απλό και πίστεψε με είναι ακόμα δυσκολότερο από το να παράγεις μικροτσιπ. Ενα όπλο όταν βγαίνει σε παραγωγή πρέπει να μπορεί να παράγεται χωρίς να ξεπεραστεί για τουλάχιστον 30 χρόνια. Το κόστος μαζικής παραγωγής του είναι τεράστιο και αν έχει προβλήματα χρειάζονται τεράστια ποσά για να διορθωθεί. Μην νομίζεις ότι όλες οι χώρες δύναται να κατασκευάσουν τυφέκιο εφόδου. Σήμερα παράγει η Ελβετία, η Αμερική, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, και τώρα κατάφερε να σχεδιάσει δικό της αποκλειστικά η Κίνα. Η Γερμανία παράγει με βάση τα ελβετικά σχέδια ελαφρώς αλλαγμένα. Η δε Θάτσερ που ξεκίνησε το project στη Βρετανία για να το τελειώσει μη ρωτάς τη τράβηξε διότι το όπλο πάθαινε συνέχεια εμπλοκές στη λάσπη και στη σκόνη. Τα ίδια τράβηξαν και οι Αμερικάνοι και είχαν πάρα πολλούς νεκρούς στο Βιετνάμ λόγω εμπλοκών στα Μ16. Επίσης είναι εύκολο να φτιάξει κανείς ένα καλό όπλο. Το να το παράγεις σε τεράστιους αριθμούς είναι το δύσκολο. Το SIG είναι ενα εξαιρετικό όπλο δεν μπορεί να παραχθεί όμως σε τεράστιους αριθμούς.
Δεν θα χανόταν ο κόσμος πάντως αν έκλειναν οι φαρμακοβιομηχανίες της Ελβετίας, θα ξημέρωνε η μέρα και θα έβγαινε ο ήλιος κανονικά. Αν έκλεινε δε το εργαστήριο της IBM εκεί πάλι θα ξημέρωνε η μέρα, θά βγαινε ο ηλιος κανονικότατα. Αν βαρέσει λουκέτο η BIS Bank of International Settelements που είναι η κεντρική τράπεζα όλου του πλανήτη, τότε δεν ξέρω αν ξημέρωνε και έβγαινε ο ηλιος κανονικά.
Δεν απέδωσα ευθύνη στους Ελβετούς για τα εγκλήματα των Ναζί. Απλώς αυτοί τους χρηματοδότησαν. Τώρα το κατά πόσον έχουν ευθύνη ως λαός είναι προσωπικό θέμα του καθενός να το κρίνει. Επίσης στρατιωτικά δεν στέκει ότι φοβήθηκαν οι Γερμανοί τις Αλπεις και τον ελβετικό στρατό. Για την αεροπορία ήταν πάρα πολύ απλό να διαλύσει τις μεγάλες πόλεις και να καμφθεί το ηθικό τους. Επίσης οι Γερμανοί αλπινιστές και οι αλεξιπτωτιστές δεν θα είχαν και κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα να καταλάβουν ένα τέτοιο κράτος. Οπωσδήποτε θα είχαν απώλειες μεγάλες λόγω του ανάγλυφου, αλλά το αντάλλαγμα ήταν σοβαρό.
Ο ουσιαστικός λόγος που δεν επιτέθηκαν στην αρχή ήταν διότι δεν ήθελαν να προκαλέσουν τις ΗΠΑ σε πόλεμο. Τεράστια αμερικανικά κεφάλαια και χρυσος ήταν κατατεθιμένος στην Ελβετία. Ο Χίτλερ λοιπόν δεν ήθελε να προκαλέσει ταυτόχρονα πόλεμο με τη Ρωσία και την Αμερική. Η κυβέρνηση της Αμερικής ήθελε διακαώς να μπεί στον πόλεμο αλλά ο αμερικάνικος λαός δεν ήθελε. Ο Χίτλερ δεν ήθελε με τίποτα να προκαλέσει αυτόν τον γίγαντα σε πόλεμο. Η Αμερική τελικώς μπήκε στον πόλεμο με το Περλ Χαρμπορ το οποίο σκηνοθέτησε η ίδια της η κυβέρνηση μαζί με τον Τσώρτσιλ.
14 Ιουνίου, 2014 στις 9:20 μμ
Πάνος
Από το 1940 ως το 1943 διεξαγόταν η πιο σοβαρή ίσως μάχη του Β’ΠΠ, η μάχη του Ατλαντικού. Αν είχε χαθεί αυτή η μάχη δεν θα υπήρχε ούτε Στάλινγκραντ, ούτε Νορμανδία, ούτε κατάληψη του Βερολίνου. Η Αμερική πολεμούσε εξαρχής στο πλευρό των Άγγλων, με τον τρόπο της αλλά καθοριστικά – ώσπου ετοιμάστηκε και μπήκε κανονικά στο παιγνίδι. Το Περλ Χάρμπορ αφορούσε τους Ιάπωνες που αμφισβητούσαν την Αμερικανική κυριαρχία στον Ειρηνικό, όχι την Ευρώπη.
14 Ιουνίου, 2014 στις 9:22 μμ
physicist
Καλώς, Μήτσο, ας δεχτούμε ότι είναι έτσι όπως τα λες με τη Βέρμαχτ, τη Λούφτβαφφε, τα τυφέκια, τα φάρμακα και τις τράπεζες. Έστω κι έτσι, τα σημερινά σου στις 7:54 μμ είναι τελείως διαφορετικά απ’ αυτά που έγραψες στις 13 Ιουνίου, ώρα 11:47 μμ, και μάλιστα συγκρούονται μεταξύ τους.
14 Ιουνίου, 2014 στις 10:56 μμ
Mitsos
Πανο
Ο Χίτλερ δεν χτύπησε την Ελβετία διότι εκεί υπήρξαν τα αφετντικά του. Δεν έιχε κανένα άλλο λόγο να μην το κάνει. Οπως λέει ο λαός δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταίζει. Πόλεμο με την Αμερική δεν ήθελε ο Αδόλφος, όπως δεν ήθελε ούτε με την Αγγλία. Οι Αγγλοι του κήρυξαν τον πόλεμο, δεν τους τον κήρυξε αυτός. Επρεπε να πάει ανατολικά και εκεί έριξε το βάρος. Οι κύριοι αυτοί θεωρούσαν ότι είτε έχανε είτε νικούσε στη Ρωσία θα είχε γονατίσει στρατιωτικά και οικονομικά και μετά θα τον αποδεκάτιζαν οι Αγγλοσάξωνες για να παραμείνουν κυρίαρχοι στον κόσμο. Δεν πήγαν ακριβώς έτσι τα πράγματα.. αλλά περίπου έτσι πήγαν. Περιμεναν μέχρι το 44 να κάνουν την απόβαση στη Νορμανδία και μετά μας κατσικώθηκαν στην Ευρώπη και θα είναι εδώ κατσικωμένοι μέχρι τη δευτέρα παρουσία ή μέχρι να τα βάλουν με τη Ρωσία και με την Κίνα και να αποδυναμωθούν στρατιωτικά και οικονομικά. Οι Ρώσοι έχασαν κάποια εκατομμύρια, αυτοί έχασαν καποιες χιλιάδες μέσα στους οποίους φρόντισαν να είναι και πολλοί μαύροι και ινδιάνοι Ναβάχος αλλά κατά τα άλλα αυτοί νικησαν τον Χίτλερ και οι άλλοι απλώς παίζανε μαζί του χιονοπόλεμο εξώ από τη Μόσχα..
Κε Φυσικέ,
Καθόλου δεν διαφοροποιούνται τα σχόλια μου. Θεωρώ το λαό της Ελβετίας ρατσιστη και βδέλα. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα είναι γενοκτονία και οφείλεται στο ότι όλα τα τρωκτικα της Ελλάδος βγάζουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο στην Ελβετία δεκαετίες τώρα. Για μένα είναι υπεύθυνοι αυτοί οι κύριοι για την πείνα και τη δυστυχία του κόσμου όλου. Πάνω σε αυτή τη δυστυχία χτίστηκαν οι τράπεζές τους και αυτό το κράτος έκτρωμα που είναι ανακατεμένος ο ερχόμενος, επιτρέπει περίπου την κτηνοβασία, και ανέχεται περίπου και την παιδεραστία και κρατιεται απλώς ζωντανό τόσα χρόνια τώρα για να ξεπλένεται όλη η φοροδιαφυγή. η πορνεία και το λαθρεμπόριο της οικουμένης. Τώρα μάλιστα σκέφτονται να κάνουν δημοψήφισμα για το αν θέλουν να έχουν στρατό διότι θεωρούν ότι δεν τους χρειάζεται. Ξέρουν ότι φροντίζει η Αμερική μαζί με την Αγγλία για την ασφάλειά τους όπως το είχε άλλωστε καταλάβει και παλιότερα ο Χίτλερ, ο οποίος δεν ήταν βλάκας. Είναι λοιπόν πιθανόν ο περιβόητος στρατός της Ελβετίας από τις ειδικές δυνάμεις του οποιου προέρχονται οι φρουροί του Βατικανού, όχι τυχαία βεβαίως.. Ναίτες ιππότες γαρ.. να αυτοδιαλυθεί διότι δεν έχει λόγο υπάρξης.
14 Ιουνίου, 2014 στις 11:51 μμ
δεξιος
Aυτή είναι η δική σου οπτική Μήτσο.Υπάρχει και η οπτική αυτών που πιστεύουν στην ατομική ιδιοκτησία.Η Ελβετία δεν κλέβει κανένα.Διαφυλάσσει την περιουσία όσων την εμπιστεύονται από διάφορους περίεργους που νομίζουν ότι μπορούν να βάλουν χέρι στα λεφτά των άλλων.
Οι σχέσεις της με τους Αμερικανούς δεν είναι τόσο αρμονικές όσο νομίζεις.
Διεξάγεται ένας διαρκής πόλεμος με το αμερικανικό κράτος που επιδιώκει να φορολογούνται όσοι Αμερικανοί καταθέτουν στις ελβετικές τράπεζες.
Αλλά έχουμε ήδη πάει πολύ μακριά από τη Βενεζουέλα.
15 Ιουνίου, 2014 στις 12:25 πμ
Κώστας.Κ
«Καταρχάς Κώστα μιλάς για κρατικό καπιταλισμό. Αυτά που προτείνω εγώ δεν είναι κρατικός καπιταλισμός. Κρατικό καπιταλισμό στην Ελλάδα έχουμε σήμερα που ο μισός της πληθυσμός συντηρείται έμμεσα ή άμεσα από το κράτος και ο υπόλοιπος ή είναι άνεργος ή τα έχει βγάλει όλα τα φράγκα έξω.
Δεύτερον για ποιες μεγάλες ευρωπαικές επενδύσεις λές στην Ελλάδα που θα θιγούν και ενδέχεται να μας κάνουν ακόμα και πολεμο οι Ευρωπαίοι. Προσωπικά δεν γνωρίζω καμιά μεγάλη επένδυση πέραν από τον ΟΤΕ που τον αγόρασαν οι Γερμανοί.»
Μήτσο μεταξύ 2003 και 2013 τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα υπό μορφή Ξένων Άμεσων Επενδύσεων 43 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ. Δεν ξέρω που πήγαν αλλά προφανώς επενδύθηκαν σε επιχειρηματική δραστηριότητα κάποιας μορφής. Το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο αν σκεφθείς πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων φιλοδοξεί να συγκεντρώσει λιγότερα τη τρέχουσα δεκαετία.
Βεβαίως και δεν συντηρείται σήμερα ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας από το κράτος. Οι δαπάνες απασχολουμένων στη Γενική Κυβέρνηση φέτος δεν ξεπερνούν το 11,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.
Όσο για την πρόταση σου σαφώς υπάγεται στην κατηγορία του κρατικού καπιταλισμού. Γιατί κρατικός καπιταλισμός σημαίνει ενεργητική παρέμβαση του κράτους (κάτι άσχετο από το μέγεθος του) για την απάλυνση ή την υπέρβαση των αποτυχιών, αντιφάσεων κι αδυναμιών του ιδιωτικού καπιταλιστικού συστήματος. Με τη μνημονιακή πολιτική βλέπουμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, οξύνονται κι εντείνονται οι αδυναμίες αυτές σε βαθμό καταστροφής. Το κράτος δρα σε βάρος του ιδιωτικού τομέα της χώρας κι υπέρ των πιστωτών και του ξένου ιδιωτικού τομέα.
Από την άλλη, όσα εσύ προτείνεις με το νόμισμα και τη συναλλαγματική ισοτιμία, τα επιτόκια, τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων κι εμπορευμάτων, την ανάληψη του ελέγχου των τραπεζών και μεγάλου μέρους της βιομηχανίας από το κράτος, καθώς και τον καθορισμό των μισθών ισοδυναμούν ευθέως με κρατικό καπιταλισμό.
Όσο για τον Σόιμπλε και την επιθυμία του να ξεφορτωθεί την Ελλάδα όπως και το ανύπαρκτο της απειλής εμπορικού κι οικονομικού πολέμου από την ΕΕ νομίζω πως παίρνεις στα σοβαρά την κυρίαρχη προπαγάνδα ενώ υποτιμάς τους κινδύνους που εξακολουθεί να διατρέχει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αν σπάσει σε ένα σημείο η αλυσίδα του. Αν αυτό πιστεύεις τότε φαντάζομαι δεν διαβλέπεις κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης εντός ευρώ για μείωση του χρέους και των βαρών του, σημείο καθαρής διαφωνίας μας.
15 Ιουνίου, 2014 στις 12:36 πμ
Κώστας.Κ
Όσον αφορά το ποιός χρηματοδότησε τον Χίτλερ αν γκουγκλάρεις θα δεις πως αυτοί ήταν Αμερικανοί. Για Ελβετούς δεν βρήκα κάτι, αν έχεις ένα λινκ χρήσιμο είναι να το δώσεις.
Big Banks Funded the Nazis and Launched a Coup Against the President of the United States
Posted on July 19, 2012 by WashingtonsBlog
Preface: Not all bankers are bad people. For example, many bankers at smaller banks and credit unions are good people who are trying to help their communities.
Banks Fund Terrorists
It is newsworthy that HSBC has been accused by the Senate of laundering money for terrorists. And see this.
Big banks have been caught in a wide variety of criminal activities recently.
But this is nothing new.
American Banks Funded the Nazis
Many big American banks funded the Nazis.
The BBC reported in 1998:
Barclays Bank has agreed to pay $3.6m to Jews whose assets were seized from French branches of the British-based bank during World War II.
***
Chase Manhattan Bank, which has acknowledged seizing about 100 accounts held by Jews in its Paris branch during World War II ….”Recently unclassified reports from the US Treasury about the activities of Chase in Paris in the 1940s indicate that the local branch worked “in close collaboration with the German authorities” in freezing Jewish assets.
The New York Daily News noted the same year:
The relationship between Chase and the Nazis apparently was so cozy that Carlos Niedermann, the Chase branch chief in Paris, wrote his supervisor in Manhattan that the bank enjoyed “very special esteem” with top German officials and “a rapid expansion of deposits,” according to Newsweek.
Niedermann’s letter was written in May 1942 five months after the Japanese bombed Pearl Harbor and the U.S. also went to war with Germany.
The BBC reported in 1999:
A French government commission, investigating the seizure of Jewish bank accounts during the Second World War, says five American banks Chase Manhattan, J.P Morgan, Guaranty Trust Co. of New York, Bank of the City of New York and American Express had taken part.
It says their Paris branches handed over to the Nazi occupiers about one-hundred such accounts.
One of Britain’s main newspapers – the Guardian – reported in 2004:
George Bush’s grandfather [and George H.W. Bush’s father], the late US senator Prescott Bush, was a director and shareholder of companies that profited from their involvement with the financial backers of Nazi Germany.
The Guardian has obtained confirmation from newly discovered files in the US National Archives that a firm of which Prescott Bush was a director was involved with the financial architects of Nazism.
His business dealings … continued until his company’s assets were seized in 1942 under the Trading with the Enemy Act
***
The documents reveal that the firm he worked for, Brown Brothers Harriman (BBH), acted as a US base for the German industrialist, Fritz Thyssen, who helped finance Hitler in the 1930s before falling out with him at the end of the decade. The Guardian has seen evidence that shows Bush was the director of the New York-based Union Banking Corporation (UBC) that represented Thyssen’s US interests and he continued to work for the bank after America entered the war.
***
Bush was a founding member of the bank [UBC] … The bank was set up by Harriman and Bush’s father-in-law to provide a US bank for the Thyssens, Germany’s most powerful industrial family.
***
By the late 1930s, Brown Brothers Harriman, which claimed to be the world’s largest private investment bank, and UBC had bought and shipped millions of dollars of gold, fuel, steel, coal and US treasury bonds to Germany, both feeding and financing Hitler’s build-up to war.
Between 1931 and 1933 UBC bought more than $8m worth of gold, of which $3m was shipped abroad. According to documents seen by the Guardian, after UBC was set up it transferred $2m to BBH accounts and between 1924 and 1940 the assets of UBC hovered around $3m, dropping to $1m only on a few occasions.
***
UBC was caught red-handed operating a American shell company for the Thyssen family eight months after America had entered the war and that this was the bank that had partly financed Hitler’s rise to power.
Indeed, banks often finance both sides of wars:
The San Francisco Chronicle also documents that leading financiers Rockefeller, Carnegie and Harriman funded Nazi eugenics programs.
American Bankers Funded Coup Against FDR
According to the BBC and other sources, Prescott Bush, JP Morgan and other leading financiers also funded a coup against President Franklin Roosevelt in an attempt – basically – to implement fascism in the U.S.. See this, this, this and this.
15 Ιουνίου, 2014 στις 12:42 πμ
Πάνος
Οι διάλογοι του Κώστα με τον Μήτσο πρέπει να εκδοθούν αυτοτελώς, καθώς σκιαγραφούν θαυμάσια δυο διαφορετικές σχολές σκέψης 😉
15 Ιουνίου, 2014 στις 12:50 πμ
Κώστας.Κ
Δεν είναι τυχαίο που η Αμερική μπήκε τελευταία στον πόλεμο. Ήταν η ανερχόμενη παγκοσμίως δύναμη κι εφάρμοζε τις πολιτικές της προκατόχου της (‘διαίρει και βασίλευε’). Αν το έκανε όμως από τότε, τι την εμποδίζει να το κάνει και σήμερα πχ στην Ευρώπη ;
υγ : το προηγούμενο λινκ με τα περαιτέρω λινκ που παραπέμπει είναι :
http://www.washingtonsblog.com/2012/07/big-banks-funded-the-nazis-and-launched-a-coup-against-the-president-of-the-united-states.html
15 Ιουνίου, 2014 στις 4:05 πμ
Γιάννης - 2
Δεν ήταν δυνατόν να διαβάσω όλα τα παραπάνω σχόλια. Θα σχολιάσω μόνο κάτι που είδα να επαναλαμβάνεται. Γιατί ο Χίτλερ δεν κατέλαβε την Ελβετία.
Γιά δύο λόγους:
– Γνώριζε ότι δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Όποιος έχει οδηγήσει μέσω Ελβετίας έχει πάρει μιά ιδέα γιατί. Η Ελβετία από πολύ ενωρίτερα εφήρμοζε την αρχή της Καθολικής Άμυνας από εθνικό έως τοπικό επίπεδο.
– Η κατάληψη της Ελβετίας δεν θα του προσέφερε απολύτως τίποτε γεωστρατηγικά.
Τα υπόλοιπα γιά τράπεζες, χρυσό, υπόγειες στοές, τραπεζίτες, Πάπα, κλπ., είναι λόγια και θεωρίες που πάντα βρίσκουν κάποιους να τα πιστεύουν και να τα προωθούν.
15 Ιουνίου, 2014 στις 2:56 μμ
nikiplos
Ενώ οι γύρω πετρελαιοπαραγωγικές χώρες ακμάζουν:…
http://www.sombrero.gr/2013/06/%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1/
15 Ιουνίου, 2014 στις 3:15 μμ
Mitsos
Γιαννη-2
Η γεωγραφία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αλλά δεν αποτέλεσε ποτέ τη βασική αιτία που αυτό το κράτος δεν κατελήφθει. Σήμερα συζητά πχ να καταργήσει εντελώς το στρατό.
Η Ελβετία έχει πολύ καλούς λοκατζήδες. Για τους Γερμανούς αλπινιστές που είχαν εκπαιδευτεί στις Αλπεις εκείνη την εποχή, οι Εντελβαις και οι λοιπές ομάδες των Waffen SS, με την αεροπορική κάλυψη που είχαν θα την έπαιρναν το πολυ σε 20 μέρες. Ενα πάρα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της ήταν Γερμανοί και πολλοί από αυτούς χιτλερικότεροι του Χιτλερ.. Η Ελβετία ήταν σύμμαχική χώρα του Ραιχ και σήμερα παραμένει σύμμαχος και φίλη της Γερμανίας. Αναπτύσουν από κοινού οπλικά συστήματα Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία. Απλώς δεν ενεπλάκει με στρατό υπέρ του Ραιχ, βοήθησε με χρυσό, λεφτά, φάρμακα, γιατρούς και οπλισμό τους Γερμανούς όπως επίσης πάρα πολλοί εθελοντές εντάχθηκαν στα SS και πολέμησαν πρώτα στο ανατολικό και μετά όσοι επιβίωσαν, στο Βερολίνο.
Οσο για το πώς και το γιατί επέλεξε ο Παπας της Ρώμης να έχει Ελβετούς φρουρούς και όχι Ιταλούς πάλι υπάρχει βαθύτερος ιστορικός λόγος και δεν είναι θέμα συνωμοσίας. Υπήρξε και υπάρχει στενή οικονομική σχέση Βατικανού, Ελβετικών τραπεζών, Ελβετικού κράτους και Γερμανίας. Το Βατικανό υπήρξε σύμμαχος χώρα του Ραιχ και είχαν άριστη συνεργασία ο Πάπας και ο Αδόλφος.
15 Ιουνίου, 2014 στις 3:27 μμ
Mitsos
Aυτή είναι η δική σου οπτική Μήτσο.Υπάρχει και η οπτική αυτών που πιστεύουν στην ατομική ιδιοκτησία.Η Ελβετία δεν κλέβει κανένα.Διαφυλάσσει την περιουσία όσων την εμπιστεύονται από διάφορους περίεργους που νομίζουν ότι μπορούν να βάλουν χέρι στα λεφτά των άλλων.
Σώπα ρε δεξιέ, ενώ εγώ δεν πιστεύω στο δικαίωμα της ατομικής περιουσίας. Σε αυτά που έγραψα από πάνω δηλαδή είπα ότι πρέπει να κρατικοποιηθούν τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία και τα εργοστάσια.. Μάλλον δεν είδες καλά τι έγραψα.. Μηδενικός φόρος σε όποιον χτίσει εργοστάσιο και παράγει.. Εσείς οι νεοφιλελεύθεροι γιατί δεν το κάνετε και έχετε ταράξει όλους τους βιοτέχνες στα χαράτσια?
Ποια λεφτα των άλλων.. Τα λεφτά από το εμπόριο της κόκας, το trafficing, τα λεφτά της ρώσικης και της ιταλικής μαφίας που πάνε όλα εκεί και στο Βατικανό.. Μήπως τα λεφτά όλων αυτών που δεκαετίες τώρα φοροδιαφεύγουν και κλέβουν το ΦΠΑ που καταβάλει ο ελληνικός λαός..
Αλλά τελος πάντων ας μην τα ρίχνουμε όλα στους Ελβετούς, τη δουλειά τους κάνουν. Δεν μπορείς να κατηγορείς τη βδέλα που είναι στο νερό γιατί σαν μαλάκας ήπιες χωρίς να προσέξεις.. Η βδέλα κάνει τη δουλειά που η φύση την προορίζει για να κάνει.
Μας έδωσαν λοιπόν μετά από πολλή πίεση μια λίστα από τις πολλές μέσω της κας Λαγκάρντ, έτσι για το ξεκάρφωμα και πήγανε τα Πασοκια και την χώσανε στο συρταρι και τώρα τόσο καιρό δεν είδα και τον Σαμαρά να ασχοληθεί καθόλου με αυτούς τους κυρίους της περίφημης Λίστας. Κλείνει και τη βουλή πρόωρα..
15 Ιουνίου, 2014 στις 5:29 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Το ..πόιντ δεν είναι Physicist στο αν και κατά πόσο έχουν ευθύνες οι Ελβετοί και οι τραπεζίτες (γενικότερα) για το ματοκύλισμα του κόσμου και τα εγκλήματα στο ΒΠΠ, αλλά στο αν ο Χίτλερ και οι ναζί μπορεί να μην έχουν ευθύνες και άρα χωρίς να επηρεάζονται και να παραπλανούνται από ελβετούς και τραπεζίτες μπορεί και να μην ήταν και κακοί (ρε παιδί μου).
Αυτά περί σημαινόντων που λέει και ο Πολίτης φανούρης, τα σημαινόμενα είναι πάντα πιο ..σύνθετη ιστορία.
Άλλωστε αν τα αποκόψεις ή τα αυτονομήσεις οδηγείσαι στην αποδόμηση (τσεκαριμένο) 😉
15 Ιουνίου, 2014 στις 7:13 μμ
physicist
Αναγνώστη, δεν πολυκαταλαβαίνω ορισμένους κωδικούς επικοινωνίας της Καλύβας, κι εσείς οι παλιοσειρές εδώ μέσα μπορεί να συνεννοείστε και με ματιές. 😉 Μια φορά, όπως και να το κάνεις, ο αποπλανημένος Χίτλερ ακούγεται … κάπως.
15 Ιουνίου, 2014 στις 8:07 μμ
Πάνος
physicist,
το μόνο που σου χρειάζεσαι είναι ένα καλό λεξικό της Αραμαϊκής – της γλώσσας δηλαδή που ο Αναγνώστης χρησιμοποιεί για να γράφει τα σχόλιά του 😉
ΥΓ. Αυτό είναι internal joke της καλύβας, δεν μπορούσα να το αποφύγω 😉
15 Ιουνίου, 2014 στις 10:26 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Αυτό σου λέω Physicist , ότι έτσι είναι και επιπροσθέτως δεν ειναι απλώς; ..κάπως, η όλη εμφάνιση ως παραπλανημένου είναι ένα βήμα πριν το ότι δεν ήταν και τόσο κακός (ρε παιδί μου ).
ΥΓ Τα αρμαϊκά από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν εξαιρετικά διαδομένη και ..δημοκρατική γλώσσα μην πω και λαϊκή και για αυτό τα ιερατεία δεν τη χρησιμοποίησαν και είναι συκοφαντικό να την εμφανίζετε ως περίπλοικη 🙂
15 Ιουνίου, 2014 στις 10:46 μμ
Κώστας.Κ
Ήταν η γλώσσα του Χριστού.
15 Ιουνίου, 2014 στις 10:54 μμ
Πάνος
Και του Βαραββά, επίσης.
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:14 μμ
Κώστας.Κ
Και του Αναγνώστη εν τέλει…
Αρχαία γλώσσα με πηγή προέλευσης την κοιτίδα του πολιτισμού.
Και μόνο σαν λαϊκή δεν ξεκίνησε.
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:20 μμ
Πάνος
Μη μου πεις ότι ήταν (από τότε) γλώσσα της μπουρζουαζίας;! 😉
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:21 μμ
Πάνος
Και, ακόμα χειρότερα, ότι ο Βαραββάς ήτουνε μπουρζουάς;! 😉
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:23 μμ
Πάνος
Τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο…
https://panosz.wordpress.com/2007/11/24/ariadni-2/
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:30 μμ
Κώστας.Κ
Της τότε μπουρζουαζίας, αφού ως γλώσσα διπλωματίας ξεκίνησε.
Αλλά για ποιον Βαρραβά μιλάς ;
Τον επαναστάτη ;
Λίγοι επαναστάτες προήλθαν από τις ανώτερες τάξεις ;
http://www.mixanitouxronou.gr/den-ipirxe-pote-o-varavvas-ipostirizoun-kapii-meletites-pou-amfisvitoun-ke-to-ethimo-tis-aponomis-charitos/
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:34 μμ
Πάνος
Μιλώ για τον «απολυθέντα Βαραββά». Δες το λινκ με την Αριάδνη.
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:37 μμ
Κώστας.Κ
Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να το ανοίξω.
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:41 μμ
Πάνος
Δώσε, τότε, Αριάδνη + καλύβα ψηλά στο βουνό και θα συναντήσεις τον Βαραββά…
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:48 μμ
Κώστας.Κ
Βρε Πάνο αυτό είναι ολόκληρο μυθιστόρημα…
https://panosz.wordpress.com/2007/12/23/ariadni/
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:50 μμ
Κώστας.Κ
Αυτό που μου έδωσες δεν ανοίγει με τίποτα
https://panosz.wordpress.com/2007/11/24/ariadni-2/
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:51 μμ
Κώστας.Κ
Ασύλληπτος ο Βαρραβάς σου…
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:55 μμ
Πάνος
Γι’ αυτό δεν άνοιγε… Τελικά, συνελήφθη! 😉
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:55 μμ
physicist
Ένα καλό είχαν τ’ αραμαϊκά, ότι μ’ έστειλαν στην ιστορία με την Αριάδνη. Πρώτης τάξεως στ’ αλήθεια!
15 Ιουνίου, 2014 στις 11:57 μμ
Πάνος
Τότε να πας και στην άλλη ιστορία της Αριάδνης, αυτή που λέει ο Κώστας «μυθιστόρημα». Δεν είναι, είναι ένα μεγαλούτσικο διήγημα με… σασπένς 😉
16 Ιουνίου, 2014 στις 12:28 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ειναι απλο πορισμα του αξιωματος του «αναγεννησιακου ανθρωπου»,με εφαρμογη στον Καλυβαρχη 🙂
» Οταν ενας ειναι καλος σε ενα ειναι καλος σε πολλα (πεδια)»
Εξαιρετικο πλην συντομο αφηγημα με τιτλο «Η Ελλάδα στον αστερισμό του σοσιαλισμού » εχει γραψει ο σχολιαστης, που εγινε αφορμη να ελθω στην Καλυβα.
https://panosz.wordpress.com/2012/03/16/sxoliasths-no-pasaran/
16 Ιουνίου, 2014 στις 12:52 πμ
Mitsos
Στην ιστορία σε ένα πόλεμο δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Μόνο στα έργα του Σταλόνε υπάρχουν. Οταν σε έναν άνθρωπο πιάνεις τη μύτη και δεν μπορεί να αναπνεύσει κλωτσάει. Το ίδιο έκανε και ένα μεγάλο έθνος όταν του έπιασαν τη μύτη οι Αγγλοσαξωνες από τη μια και ο Στάλιν απο την άλλη. Για τον Χίτλερ η επίθεση του Στάλιν στη γερμανική σφαίρα επιροής στη Φινλανδία και στις άλλες χώρες της Βαλτικής ήταν κόκκινο πανί. Από την άλλη αδυνατούσε να ενοήσει ο Αδόλφος με ποιο δικαίωμα ο Ρουζβελτ και ο Τσώρτσιλ ανακατευόταν στα ηπειρωτικά ευρωπαικά πράγματα και ειδικά στην Πολωνία που ήταν η αυλή του. Είχαν περάσει λεπίδα οι Πολωνοί, οι άλλες σουπιές, μια ολόκληρη γερμανική μειονότητα 50 χιλιάδων ανθρωπων. Δεν πήγε η Γερμανία να ανακατευτεί στις αγγλικές αποικίες ούτε πήγε να χωθεί στη Λ. Αμερική στα προτεκτοράτα των ΗΠΑ.. Κάπως έτσι λοιπόν έβλεπε ο Αδόλφος τα πράγματα από τη δική του σκοπιά. Στις ομιλίες του, τις οποίες έχω διαβάσει όλες, τουλάχιστον αυτά έλεγε. Ο πόλεμος αυτός θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, απλώς οι Αγγλοσάξωνες είχαν αποφασίσει ότι έπρεπε πάσει θυσία να τελειώσουν πολεμικά με τη Γερμανία. Είναι το καουμπόικο στοιχείο της άγριας δύσης που κουβαλάει η Αμερική, το οποίο δεν σηκώνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.. Αυτό λοιπόν το καουμπόικο στοιχείο εξακολουθεί να ακολουθεί μέχι σήμερα στην εξωτερική της πολιτική. Με βάση αυτό το δόγμα όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου όπως είπε και ο Μπούς ο νεότερος..
Τώρα από τη στιγμή που ξεκινάει ένας τέτοις πόλεμος, ισχύει το ρητό, ο θάνατος σου η ζωή μου.. Φραγμοί σε τέτοιες πολεμικές αναμετρήσεις που παίζεται η επιβίωση και οι σφαίρες επιροής τόσο μεγάλων δυνάμεων δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η νίκη ή η εξαφάνιση..
16 Ιουνίου, 2014 στις 1:29 πμ
physicist
Μήτσο, εγώ στη χάση και στη φέξη γράφω δωμέσα, εσύ είσαι παλιός άρα χάνω πολλά και μπορεί να παρεξηγώ ακόμα περισσότερα. Όμως, αυτά που γράφεις παραπάνω για το απόβρασμα και για τ’ άλλα αποβράσματα που τον ακολούθησαν είναι πράματα στην καλύτερη περίπτωση παλαβά. Ελπίζω να παίζει κάποιο καλαμπούρι που δεν το πιάνω. Δηλαδή, δεν μπορεί άνθρωπος που έχει διαβάσει πέντε αράδες ιστορία να τα εννοεί αυτά σοβαρά.
16 Ιουνίου, 2014 στις 12:45 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
καλαμπούρια με τέτοια θέματα δεν γίνονται ή τουλάχιστον εγώ δεν θάκανα ποτέ.
Το παλιός ή νέος δεν ισχύει, αλλά αρμόδιος σε αυτό είναι ο Πάνος, θα μπορούσα όμως να σου πω την δική μου εικόνα ως σχολιαστής.
¨ολα αυτά τα 4 χρόνια (τι λέ ρε παιδί μου, πώς περνάει ο καιρός) μπορεί να υπήρχαν κάποιες στιγμές οικειότητας μεταξύ κάποιων σχολιαστών που γνωρίζονταν χρόνια, εν είδει αστείων, αλλά πάντοτε ο ένας προς τον άλλον και ποτέ (από την πρώτη στιγμή που μπήκα) δεν έγιναν με τρόπο που θα ένοιωθε άβολα κάποιος που δεν ήξερε τους κώδικες.
Και αυ΄το από όλους τους σχολιαστές.
Θάλεγα λοιπόν ότι κώδικες δεν υπάρχουν (εγώ δεν έχω δει κάποιον) ή τουλάχιστον τέτοιοι που η μη εξοικέιωση κάποιου με αυτούς θα τον έθετε σε μειονεκτική θέση όχι μόνο για τα των σοβαρών συζητήσεων, ακόμη και για τα καλαμπούρια.
16 Ιουνίου, 2014 στις 12:59 μμ
physicist
Αναγνώστη, σ’ ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου. Με βρίσκει σύμφωνο η θέση σου ότι αυτά εδώ τα θέματα δε σηκώνουν αστεία.
Τούτου λεχθέντος: ούτε τον μπάτσο ήρθα να κάνω ούτε νοιώθω προσβεβλημένος — τάχουμε ξανακούσει αυτά κι αλλού, κι έχουμε μάθει να τα περιφρονούμε και να τα αγνοούμε στην τελική. Πιο πολύ αμηχανία είναι αυτό που νοιώθω, ειδικά μάλιστα σε σχέση και σε σύγκριση με το υπόλοιπο περιβάλλον εδώ.
16 Ιουνίου, 2014 στις 1:24 μμ
Mitsos
Θα ήθελα κε Φυσικέ να μου μεταφέρεις ακριβώς τη φράση που θεωρείς παλαβή. Θα ήθελα να μου επισημάνεις και το λέω αυτό ειλικρινά χωρίς κακία. Εχω διαβάσει ιστορία του Β ΠΠ από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και δεν την έμαθα μόνο από το BBC, όπως τη μάθαμε στα σχολεία και στα ελληνικά ΜΜΕ.
Υπάρχουν δύο λόμπι στον κόσμο για τα οποία απαγορεύεται να μιλήσει κανείς και να βάλει εναντίον τους δημόσια. Το ένα είναι το εβραικό λόμπυ της Αμερικής, που δεν εκλέγονται οι αντιπρόσωποι του δημοκρατικά και που ουδεμία σχέση έχει ούτε υποστηρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού του Ισραήλ. Το άλλο είναι το λόμπυ των Ελβετών τραπεζιτών, όπου σε όποια ιστοσελίδα θιγεί το κράτος αυτό, παρεμβαίνει και κατεβάζει με τη τεχνογνωσία που διαθέτει ολόκληρες ιστοσελίδες. Για όλα τα υπόλοιπα λομπυς μπορεί να μιλήσει κανείς σε όλον τον κόσμο ελεύθερα.. Το ελληνικό της Αστόριας, το ιταλικό του Σικάγο, το γαλλικό του Καναδά κλπ κλπ..
Δέξου το δόγμα ότι η ιστορία δεν έχει καλούς και κακούς πάντως. Καθε έθνος έχει μύτη και δεν μπορεί να του την κρατάει κανείς κλειστή για πολύ καιρό γιατί με μαθηματική ακρίβεια αντιδρά και η αντίδραση του τις περισσότερες φορές δεν είναι καθόλου κόσμια.. Εδώ πχ άμεσο αποτέλεσμα ότι μας κρατάνε τη μύτη οι διεθνείς τοκογλύφοι όλου του κόσμου μέσω της τρόικας ήταν η εκτόξευση στο 10% της ΧΑ και των ΑΝΕΛ, και του Συριζα στο 27%..Στη Γερμανία ήταν η εκτόξευση του κόμματος της Ροζας Λουξεμπουργκ στο 30% και του Αδόλφου στο 33%.. Για σοσιαλισμό πάντως μιλούσαν και οι δύο παρεπιπτόντως. Απλώς το πρώτο ήθελε να συνδεθεί γεωστρατηγικα και γεωπολιτικά με την ΕΣΣΔ, το δεύτερο δεν ήθελε να συνδεθεί με κανέναν αλλά μόνο με τη Γερμανία.. Deutschland Uber Alles.. Κάπου εκεί έφαγαν τα μουστάκια τους οι Αγγλοσάξωνες με τη Ρόζα και τον Αδόλφο.. Για αυτό σήμερα λοιπόν βάλουν όλοι εναντίον της Λεπεν, διότι θέλει να αλλάξει η Γαλλία και η Ευρώπη συνολικά γεωπολιτικη κατεύθυνση και να γίνει πιο ανεξάρτητη από το αγγλοσαξωνικό στοιχείο και τις τράπεζες του City και της Ελβετίας. Κάτι τέτοιο ήθελε και ο Ντε Γκώλ και του κάνανε το Μαη του 68 το Παρίσι μπουρδέλο κάτι γελοίοι με τάσεις παιδεραστίας σαν τον Κον Πετιτ, και μετά στήσανε και δολοφονική επιχείρηση εναντίον του χαρτζηλικώνοντας μερικούς από τη λεγεώνα των ξένων.. την οποία τότε προσπάθησε για πρώτη φορά στη γαλλική ιστορία να διαλύσει, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.. Διαβάζοντας την ιστορία αφού μεγάλωσα και ξέφυγα από το στείρο και ψεύτικο διαχωρισμό δεξιάς αριστεράς, σεβομαι και τιμώ τη μνημη του μεγάλου πατριωτη αυτού πολιτικού που δυστυχώς δεν άφησε πίσω του την παρακαταθήκη που έπρεπε και έναν άξιο αντικαταστάτη. Αν συνεχιζόταν αυτή η πολιτική στην Ευρώπη, και δεν αναλάμβαναν η Θάτσερ, ο Μιτεράν που υλοποίησαν το δόγμα Ρήγκαν, Μπρεζίνσυ, Γουλφοβιτς δεν θα είχε φτάσει σήμερα η ΕΕ σε αυτό το χάλι και θα μπορούσαμε να μιλάμε για Ευρώπη των λαών και των εθνών στα οποία ανήκουν αυτοί οι λαοί.
Και εγώ 2-3 σχόλια γράφω μετά τη δουλειά εδώ μέσα φίλε Φυσικέ, προβλημα δεν υπάρχει, μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα. Είναι ωραίος χώρος η καλύβα και το μόνο μπλογκ που γράφω προσωπικά.
16 Ιουνίου, 2014 στις 1:52 μμ
physicist
Μήτσο, δεν αισθάνομαι περιορισμένος στο να γράψω κάτι (ο μόνος περιορισμός είναι ο χρόνος) αλλά καλό θα ήταν αν μπορούσαμε να είμαστε συγκεκριμένοι και να στοιχειοθετούμε τα λίγα πράματα που λέμε, πριν ξεκινήσουμε επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Ιστορίας του 20ου αιώνα με άλματα από τον Καρλ Λίμπκνεχτ μέχρι τον Κον Μπεντίτ εν ριπή οφθαλμού. Αυτά, ειλικρινώς, δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω.
Σε ό,τι αφορά τις παλαβομάρες, ένα-δυο για δείγμα: πραγματολογικώς, δεν στέκει ο ισχυρισμός της ανάμειξης του Τσώρτσιλ στα «ηπειρωτικά ζητήματα», εφόσον ο Τσ. δεν έγινε Πρωθυπουργός παρά το 1940, και ο προκάτοχός του είχε κάνει ό,τι πέρναγε απ’ το χέρι του για να μην αναμειχθεί, δίνοντας στον Χ. πράσινο φως ν’ αλωνίζει «στην αυλή του» που λες κι εσύ. Γενικότερα όμως, η απενοχοποίηση του Χ. και των Ναζήδων, που ξεκάθαρα κάνεις και μάλιστα κατεπανάληψη, είναι για τα δικά μου κριτήρια απαράδεκτη και ανιστόρητη, όση μεροληψία κι αν έχει «η Ιστορία των Νικητών». Εκτιμώ τον φιλικό τόνο που δείχνεις στο τελευταίο μήνυμά σου αλλά δεν θα εμπλακώ σε συζήτηση σχετικά με τον αν οι Ναζήδες ήταν τα χειρότερα καθάρματα της Ιστορίας, μιας και η απάντησή μου είναι καταφατική και δεν έχω όρεξη να την κουβεντιάσω.
16 Ιουνίου, 2014 στις 2:17 μμ
Mitsos
Δεν ξέρω αν οι Ναζί ήταν τα χειρότερα καθάρματα. Καθάρματα πάντως υπήρξαν σίγουρα. Κατά τα άλλα δεν θεωρώ μικρότερα καθάρματα τους Ιάπωνες, ούτε τους Αμερικάνους που έκαψαν με ναπαλμ όλη την Ιαπωνία, την Κορέα, το Βιετνάμ, το Λαος, την Καμπότζη, τη Γουατεμάλα, τον Γράμμο και το Βίτσι, το Ιράκ, την Αιγυπτο, τη Λιβύη, τη Σερβία, τη Συρία, και τώρα κοιτάζουν να κάψουν το Ιράν, την Κινα και τη Ρωσία.. Σίγουρα θα μου ξέφυγαν μερικα κράτη στη λίστα αυτή η οποία έχει δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς συνολικά.. Μόνο στο Ιράκ το 91 εκτέλεσαν πάνω από 1 εκατομμύριο ιρακινους και στο Βιετνάμ πάνω από 3 εκατομμύρια..
Οσο για την περίφημη μη ανάμειξη της Βρετανίας στο Πολωνικό ζήτημα ψάξε καλύτερα το θέμα. Η Αγγλία και η Πολωνία ήταν δυνάμεις που είχαν μεταξύ τους πολύ στενή σχέση και έχουν ακόμα και σήμερα. Υπάρχει ένας άξονας ΗΠΑ, Βρετανίας, Πολωνίας και είναι μαζί με κάποιες βαλτικές χώρες, πραγματικά φιλονατοικο πεδίο στον σλαβικό κόσμο. Η δε ανάμειξη της Πολωνίας σήμερα στο θέμα της Ουκρανίας στο κίνημα της Πλατείας Μεινταν, είναι παραπάνω από προκλητική για το ρωσικό παράγοντα. Η Πολωνία γίνεται το πλέον αγαπημένο παιδί της Αμερικής στην ΕΕ και αυτό θα της βγεί ή σε πάρα πολύ καλό δρόμο ή θα την ισοπεδώσει οικονομικά, ενεργειακά και πολιτικά.. Εξαρταται πώς θα πάει το παιχνίδι της Ουκρανίας για τη δύση.. Αν πάντως χάσει το ΝΑΤΟ εκεί, η Πολωνία θα χάσει τα πάντα.
Η ιστορία έχει συνέχεια πάντως κε Φυσικέ και επιτρέπει σε όποιον ασχολείται τα νοητικά άλματα.. Το προχθές, και το χθές, δίνει τη δυνατότητα να προβλεφθεί το αύριο.. Για αυτό οι Αγγλοσάξωνες έχουν μαζέψει τόνους ιστορικών αρχείων στο Καιμπριτζ, το Χαρβαρντ και αλλού. Πώς φτάσαμε στο πεδίο της Ουκρανίας πχ μετά από τόσες δεκαετίες να φτάνουμε πάλι στην ίδια σύγκρουση με τα ίδια στρατόπεδα συμμάχων και αντιπαλων για την ίδια σφαίρα επιρροής..
16 Ιουνίου, 2014 στις 2:27 μμ
physicist
Ε, αν ήμουν Πολωνός, κι εγώ αναφανδόν υπέρ της συστράτευσης με τους Αμερικανούς θα ήμουν. Δηλαδή επειδή θα με είχε ρίξει η μοίρα στη γειτονιά της πρώην ΕΣΣΔ θάπρεπε απλώς να κλαίω τη μοίρα μου ή θα ήταν καλύτερο ν’ αναζήτήσω συμμαχίες με κράτη και Οργανισμούς (π.χ. το ΝΑΤΟ) που θα πρόσφεραν τις πιο αξιόπιστες εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας μου;
Δεν με εκπλήσσει καθόλου που ορισμένοι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης νοιώθουν πιο κοντά τους τους Αμερικανούς απ’ ό,τι τους Δυτικοευρωπαίους. Πολλοί από τους τελευταίους ήταν κατά τη διάκρεια του Ψυχρού Πολέμου κοτούλες ή μαριονέττες των Σοβιετικών. Άλλοι δεν έκρυβαν τη συμπάθειά τους για τις κομμουνιστικές τυραννίες, κι άλλοι ακόμα υπερασπιζόντουσαν με περισσή διανόηση τρομοκρατικές οργανώσεις που τις χρηματοδοτούσαν η Καγκεμπέ και η Στάζι — πάνω απ’ όλα μην ταράξουν την ΕΣΣΔ και χαθεί η βολή και η καλοζωΐα τους. Ας μην έχουν τώρα απαιτήσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τους Πολωνούς, τους Ούγγρους και τους λαούς της Βαλτικής.
16 Ιουνίου, 2014 στις 2:28 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Μήτσο το ζήτημα δεν είναι αν ο χ ναζί ήταν χειρότερο κάθαρμα από τον ψ ιάπωνα, το ζήτημα είναι ότι ο ναζισμός είναι η κατεξοχήν θεωρία που οδηγεί όσους την ασπάζονται στο έγκλημα και μάλιστα θεωρητικοποιημένο ως καλό και επιβεβλημένο.
Οπότε όποιος ασπάζεται αυτή τη θεωρία ασπάζεται ότι είναι επιβεβλημένο και καλό να εγκληματείς.
Το αν αυτό γίνεται επειδή είναι διεστραμμένος, επειδή είναι ψυχολογικά ασταθής, επειδή του λέιπει το υπόβαθρο ή η ικανότητα διάκρισης, δεν είναι το ζήτημα που συζητάμε τώρα.
Άμα συμφωνήσουμε στο πρώτο, στο βασικό που λένε, τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε ή δε χάθηκε και ο κόσμος αν δεν τα βρουμε
16 Ιουνίου, 2014 στις 3:05 μμ
Mitsos
Εγώ πάντως αν ήμουν Πολωνός θα ήμουν με την Πολωνία και μόνο. Η Αμερική είναι πολύ μακριά φίλε Φυσικέ. Η Αμερική δεν θα σκάσει στην περίπτωση που θα αρχίσουν οι λευκοί κύκνοι και οι αρκούδες, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας να ισοπεδώνουν την Πολωνία στην χειρότερη περίπτωση που θεωρώ εντελώς απίθανη. Επίσης δεν θα σκάσει η Αμερική, στην καλύτερη περίπτωση και πιθανότερη, αν αποκοπεί εντελώς ενεργειακά η Πολωνία από το ρωσικό αέριο και πεθάνει από το κρύο. Η Αμερική κείται πέραν του Ατλαντικού.. και του Ειρηνικού.. και κοιτάζει μόνο την Αμερική. Αν σφίξουν λοιπόν τα πράγματα δεν ξέρω αν είναι διατεθιμένος ο αμερικάνικος λαός να δέχεται τα φέρετρα κατά χιλιάδες στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.
Ο πόλεμος δεν είναι στο δόγμα του Πούτιν στην Ουκρανία. Καλιστα τότο καιρό θα μπορούσε αν ήθελε να καταλάβει την Οδυσσο, το Σλαβιάνσκ και τις υπόλοιπες περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας, όπως κατάλαβε την Κριμαία και δεν είδα να αντιδράσει το ΝΑΤΟ. Του έχουν πιάσει το ένα ρουθούνι στη μύτη του Βλαδίμηρου. Οταν θα του πιάσουν και το άλλο ρουθούνι, δεν ξέρω τι θα γίνει διότι μέχρι τωρα του έχουν κλείσει μόνο το ένα και έχει και κρεατάκια η Ρωσία.. Εχει προβλήματα και έναν λαό ταπεινωμένο και απαλοτριωμένο από την Αμερική μετά την πτώση του υπαρκτού, με ένα εθνικιστικό κόμμα του Ζιρινόφσκι στο 13% και τον Πούτιν στο 65%.. Αυτά λοιπόν είναι τα κρεατάκια..
Η δε Κίνα που μέχρι τώρα έκανε τον Κινέζο έχει λάβει θέση και δεν το παίζει Ελβετία.. Και με 1,5 δις Κινέζους δεν μπορείς να τα βάλεις εύκολα αν δεν χρησιμοποιήσεις πυρηνικά..
Ολα λοιπόν αυτά για όποιον Πολωνό έχει ολίγο μυαλό πρέπει να παίζουν κάποιο ρόλο στον τρόπο σκέψης του. Αρχίζει μια μερίδα πολιτικών στην Πολωνία. στη Ρωσία και στην Ουκρανία να τα σκέφτεται κάπως. Ευτυχώς για αυτό είμαι αισιόδοξος ότι είναι πλέον πιθανό να γλιτώσουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τα σκέφτεται η πολιτική ελίτ της Αμερικής διότι κείται μακράν.. πέραν των Ωκεανών και είναι δύσκολο να φτάσουν οι αρκούδες και οι κύκνοι εκεί. Προχθές πάντως έφτασαν 4 βαρέα πυρηνικά στρατηγικά βομαβαρδιστικά 80 μιλια από το Σαν Φρανσισκο, και τα Αμερικάνικα ραντάρ δεν πήραν χαμπάρι τίποτα.. Ούτε το 1960 δεν είχαν φτάσει ποτέ ρωσικά αεροσκάφη τόσο κοντά στις αμερικανικές ακτές. Είμαστε πλέον βαθιά χωμένοι στον δεύτερο ψυχρό πόλεμο..
Οσο για τον φασισμό αναγνώστη θα σου πω μια ιστορία και θα καταλάβεις πολλά..
Στο τέλος του πολέμου, έφεραν κάποιους Γαλλους των Waffen SS μπροστά στον μεγάλο στρατηγό Leclerc, που προς τιμήν του ονόμασε Leclerc το εξαιρετικό άρμα μάχης που παράγει τώρα η Γαλλία. Τους ρώτησε : Γιατί ρε ξεφτυλισμένοι φοράτε γερμανικές στολές?
Και του απάντησαν:
Εσείς στρατηγέ Leclerc γιατί φοράτε αμερικάνικη?
Εβγαλε το πιστόλι του και τους εκτέλεσε εν ψυχρώ όλους..
16 Ιουνίου, 2014 στις 3:33 μμ
physicist
Κι όμως, Μήτσο, τη Δυτική Ευρώπη η Αμερική την υπερασπίστηκε από την επεκτατική απειλή των Σοβιετικών. Ή μήπως νομίζεις ότι οι τελευταίοι και τα φερέφωνά τους τζάμπα είχαν γυρίσει τον κόσμο ανάποδα με το σχέδιο εγκατάστασης στην Ευρώπη των πυραύλων Πέρσινγκ και τύπου Κρουζ; Το είχαν καταλάβει ότι μ’ αυτά και μ’ αυτά ερχόταν το τέλος τους, και είχαν ξεκινήσει εκείνη τη γελοία εκστρατεία «υπέρ της Ειρήνης», την οποία περιέργως δεν την απειλούσαν οι SS20 παρά μόνον οι αμερικανικοί πύραυλοι. Η ελεύθερη Ευρώπη χρωστάει πολλά στη στάση των ΗΠΑ τότε, αλλά και σε φωτισμένους δικούς της ηγέτες, όπως ο Χέλμουτ Σμιτ και ο Χέλμουτ Κολ που δεν έκαναν πίσω στις αποφάσεις τους παρά τις θορυβώδεις διαμαρτυρίες μέσα στη χώρα τους.
Πιστεύεις ότι αν δεν ήταν σταθμευμένοι οι Αμερικανοί στην τότε Δυτική Γερμανία, η αρκούδα θα είχε ενδοιασμούς; Τα ίδια πράγματα που γράφεις γραφόντουσαν και πριν τριάντα χρόνια: αναρωτιόντουσαν τότε οι σχολιαστές αν άραγες οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να θυσιάσουν τη Βοστώνη για να σώσουν τις Βρυξέλλες κλπ. Ε, το είδαμε τι έγινε. Θεωρείς «απίθανη» την περίπτωση να «ισοπεδώσουν» οι Ρώσοι την Πολωνία αλλά δεν λες ότι ένας από τους λόγους που την κάνουν απίθανη είναι η συμμετοχή της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Διάολε, οι λαοί και οι ηγέτες αυτών των χωρών, που με κάθε τρόπο επιδίωξαν τη συμμετοχή τους σ’ αυτούς τους Οργανισμούς, κάτι θα ξέρουν.
Τέλος, τα περί της υπεροχής της Ρωσίας τ’ ακούγαμε δεκαετίες και επί ΕΣΣΔ, κι αποδείχτηκαν αέρας φρέσκος. Μου θυμίζουν και κάτι γραφικά για το κρυμμένο υπερόπλο του Τέσλα. Δεν τα πολυπαίρνω στα σοβαρά.
16 Ιουνίου, 2014 στις 4:03 μμ
Κώστας.Κ
Πάντως Μήτσο τα ανακατεύεις νομίζω όταν λες :
«Για σοσιαλισμό πάντως μιλούσαν και οι δύο (σσ Λούξεμπουργκ, Χιτλερ) παρεπιπτόντως. Απλώς το πρώτο ήθελε να συνδεθεί γεωστρατηγικα και γεωπολιτικά με την ΕΣΣΔ, το δεύτερο δεν ήθελε να συνδεθεί με κανέναν αλλά μόνο με τη Γερμανία.. Deutschland Uber Alles.. Κάπου εκεί έφαγαν τα μουστάκια τους οι Αγγλοσάξωνες με τη Ρόζα και τον Αδόλφο.. Για αυτό σήμερα λοιπόν βάλουν όλοι εναντίον της Λεπεν, διότι θέλει να αλλάξει η Γαλλία και η Ευρώπη συνολικά γεωπολιτικη κατεύθυνση και να γίνει πιο ανεξάρτητη από το αγγλοσαξωνικό στοιχείο και τις τράπεζες του City και της Ελβετίας.»
Αν μου επιτρέπεις μερικές σύντομες παρατηρήσεις :
Η Λούξεμπουργκ ήταν διεθνίστρια κι ήθελε να επικρατήσει ο σοσιαλισμός στην Ευρώπη, αλλά είχε μεγάλες διαφωνίες με το μπολσεβίκικο καθεστώς στο οποίο είχε ασκήσει αυστηρή κριτική. Συνεπώς, χωρίς να αποκλείει καμία σύνδεση μαζί του, είχε μία ευρωπαϊκή δηλαδή πιο φιλελεύθερη αντίληψη για τον ευρωπαϊκό σοσιαλισμό.
Από την άλλη, στο έγραψα και παραπάνω, το ναζιστικό κίνημα χρηματοδοτήθηκε από τις ξένες τράπεζες (ειδικά των ΗΠΑ) και είχε τους δικούς του συμμάχους στην Ευρώπη (Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία, Φιλανδία κλπ) όσο εθνικιστικό κι αν ήταν. Όσο για τον σοσιαλισμό που μιλούσε ήταν τέτοιος που φρόντιζε με τα κατ’ εξοχήν αντικαπιταλιστικά τάγματα εφόδου να διώκει και να προπηλακίζει τους κομμουνιστές, τους σοσιαλδημοκράτες και τους συνδικαλιστές. Αυτή η πρακτική του είχε τόση σχέση με τον σοσιαλισμό όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Αλλά επειδή είχε διασπείρει φρούδες αντικαπιταλιστικές προσδοκίες στα ίδια τα τάγματα εφόδου του, φρόντισε να τα διαλύσει πνίγοντας στο αίμα την ηγεσία τους μόλις ανέβηκε στην εξουσία (1934) στη ‘Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών’.
Με αυτή την ελκυστική και παραπλανητική ρητορική απευθύνεται σήμερα στις μάζες κι η Λεπέν (άκουσα το βιντεάκι που έδωσες) εκφράζοντας την απογοήτευση κι οργή του κόσμου απέναντι στη γραφειοκρατία κι αυθαιρεσία του νεοφιλελευθερισμού των Βρυξελλών κι υποσχόμενη εθνική ανεξαρτησία κι αυτοδιάθεση των εθνών. Αντί να κοιτάξει μπροστά στο πως θα αλλάξει η Ευρώπη κινηματικά ώστε να γίνει ‘των λαών’, τους δείχνει τον δρόμο του γυρισμού στα εθνικά κράτη ως τη μόνη σωτηρία. Καυτηριάζει την συμβιβαστική πολιτική της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ με αντιαμερικανικές κορώνες, όμως στην πράξη κηρύττει την διάλυση ή απονεύρωση της ΕΕ όπως ακριβώς επιζητεί ο αγγλοσαξωνικός παράγοντας.
Υποκρισία στο τετράγωνο φίλε Μήτσο.
16 Ιουνίου, 2014 στις 5:00 μμ
Mitsos
Η αρκούδα δεν πειράζει κανέναν πέραν της σφαίρας επιροής της. Από την εποχή του τσάρου μέχρι σήμερα η Ρωσία ακολουθεί τα σταθερό δόγμα της μη επεμβάσεως στις ξένες σφαίρες επιροής. Θεωρεί ότι ο σλαβικός κόσμος ολόκληρος είναι δική της σφαίρα επιροής. Δηλαδή Βαλκάνια, Πολωνία, Ρουμανία, μέχρι την Ουκρανία..
Οσο για τα υπόλοιπα που αναφέρεις μάλλον δεν κατάλαβες ότι ποτέ δεν έγινε πόλεμος ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Η ΕΣΣΔ κατέρευσε με το δόγμα Ρήγκαν, όταν κατάφεραν οι Αμερικάνοι πιέζοντας τους Σαουδάραβες, να φθηνήσει το πετρέλαιο που από τότε είχε φανεί ξεκάθαρα ότι αρχίζει να λιγοστεύει.. Η ΕΣΣΔ ως χώρα εξαγωγές πετρελαίου δεν μπόρεσε να συντηρήσει τόσο μεγάλη πολεμική μηχανή και τόσες κτήσεις.. Επίσης δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει οικονομικά την τεράστια καταστροφή του Τσερνομπιλ.. Ολα αυτά σε συνδιασμό με μια ηγεσία άχρηστη του Γκορμπατσώφ και του Γιέλτσιν την οδήγησαν στο τέλος.
Οσο για τους πύραυλους Περσινγκ και τα ρέστα.. Ευτυχώς που δεν χρησιμοποιήθηκαν διότι μετά τη χρήση τους δεν θα έμενε τίποτα όρθιο στην Ευρώπη.. Η Αμερική κείται μακράν, καλά είναι να το λαμβάνεις υπόψην σου αυτό για αυτό κάνει τον παγκόμιο καουμπου.. Ακόμα και αν χόντραινε το παιχνίδι, μια μαζική ανατίναξη όλων των πυρηνικών κεφαλών της ΕΣΣΔ μέσα στο έδαφός της έφτανε για να γίνει η Ευρώπη πυρηνική σκόνη. Υπήρχε αυτό μέσα στα απόρητα σχέδια του Συμφωνου της Βαρσοβίας.. η αυτοκτονία δηλαδή που θα τελείωνε τα πάντα. Οπως στα σχέδια του ΝΑΤΟ υπήρχε η ολική ανατίναξη της Γαλλίας αν τυχόν καταστρεφόταν μια μεγάλη Αμερικανικη πόλη όπως η Ουάσινγτον ή η Νέα Υόρκη.. για να παραμείνει η Αμερική η ηγεμόνική χώρα στο δυτικό κόσμο.
16 Ιουνίου, 2014 στις 5:35 μμ
physicist
Η αρκούδα δεν πειράζει κανέναν πέραν της σφαίρας επιροής της. Από την εποχή του τσάρου μέχρι σήμερα η Ρωσία ακολουθεί τα σταθερό δόγμα της μη επεμβάσεως στις ξένες σφαίρες επιροής. Θεωρεί ότι ο σλαβικός κόσμος ολόκληρος είναι δική της σφαίρα επιροής. Δηλαδή Βαλκάνια, Πολωνία, Ρουμανία, μέχρι την Ουκρανία.
Το τι θεωρεί η Ρωσία και τι θέλουν οι λαοί που τους έλαχε να είναι «στη σφαίρα επιρροής της» είναι διαφορετικά πράγματα. Ξεχνάς ολότελα ότι ο σλαβικός κόσμος είναι κάθε άλλο παρά ομογενής. Άλλο οι δυτικοί Σλάβοι, άλλο οι ανατολικοί, άλλο οι νότιοι κλπ. Άντε πες στους Τσέχους, στους Πολωνούς, στους Κροάτες ή στους Σλοβένους ότι ανήκουν ανεπανόρθωτα στην πολιτική ή την πολιτιστική σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Η Ρωσία, όπως άλλωστε κάθε χώρα με αξιώσεις υπερδύναμης, «ακολουθεί το σταθερό δόγμα της μη επεμβάσεως» όσο φοβάται ότι θα φάει χοντρό αγγούρι έτσι και επέμβει. Γιατί μετά τον ΒΠΠ, εκεί που την έπαιρνε, μια χαρά την επεξέτεινε η Ρωσία τη σφαίρα επιρροής της μέχρι το Μπράουνσβάικ και το Σόπρον, μια χαρά κράταγε σε απόσταση βολής το Ελσίνκι, μια χαρά πήγε να εγκαταστήσει πυραύλους στην Κούβα, μια χαρά γέμισε την Αγκόλα Κουβανούς και Ρώσους στρατιωτικούς και πράκτορες. Παρεκτός κι αν οι Ούγγροι, οι Κουβανοί και οι Αγκολέζοι μετράνε για Σλάβοι.
Ολα αυτά σε συνδιασμό με μια ηγεσία άχρηστη του Γκορμπατσώφ και του Γιέλτσιν την οδήγησαν στο τέλος.
Παρέλαβε δηλαδή ο Γκορμπατσώφ μια χώρα ρωμαλέα και ανθηρή, και κατάφερε σε 4-5 χρόνια να τη διαλύσει; Την ήδη παραπαίουσα και καταρρέουσα; Λες και δεν είχε χτυπήσει το καμπανάκι στην Πολωνία από το 1981, λες και δεν υπήρχε ένδεια και χρόνια έλλειψη βασικών αγαθών σ’ ολόκληρο το Ανατολικό Μπλοκ.
Ακόμα και αν χόντραινε το παιχνίδι, μια μαζική ανατίναξη όλων των πυρηνικών κεφαλών της ΕΣΣΔ μέσα στο έδαφός της έφτανε για να γίνει η Ευρώπη πυρηνική σκόνη. Υπήρχε αυτό μέσα στα απόρητα σχέδια του Συμφωνου της Βαρσοβίας.. η αυτοκτονία δηλαδή που θα τελείωνε τα πάντα.
‘Αντε πάλι τα εφτασφράγιστα μυστικά. Δηλαδή πώς και γιατί; Θα τίναζε στον αέρα η ΕΣΣΔ τον εαυτό της; Για ποιο λόγο; Δεν θα με κάνετε πιρόγα;
Οπως στα σχέδια του ΝΑΤΟ υπήρχε η ολική ανατίναξη της Γαλλίας αν τυχόν καταστρεφόταν μια μεγάλη Αμερικανικη πόλη όπως η Ουάσινγτον ή η Νέα Υόρκη.. για να παραμείνει η Αμερική η ηγεμόνική χώρα στο δυτικό κόσμο.
Λες ότι θα έπεφταν διηπειρωτικοί πύραυλοι της ΕΣΣΔ στη ΝΥ ή την Ουάσινγκτον και οι ΗΠΑ αντί ν’ απαντήσουν πλήττοντας τη Μόσχα ή το Σβερντλόφσκ θα λέγανε «αυτά τα κωλογαλλάκια δεν τα χωνέψαμε ποτέ ούτως ή άλλως, ρίξτους καμιά πενηνταριά απ’ τις πολύ ζόρικες να πιάσεις από Καλαί μέχρι Μονακό».
Δεν καταλαβαίνω.
16 Ιουνίου, 2014 στις 6:12 μμ
bas
«Δεν καταλαβαίνω.»
Τι να καταλάβεις φίλε μου από υψηλή πολιτική ανάλυση…
16 Ιουνίου, 2014 στις 6:26 μμ
2π
Παντως η οικογενεια Λε Πεν ταυτιζεται με τις αποψεις του Κλοντ Λεβι Στρος ο οποιος υποστηριζει οτι αλλο ο ρατσισμος και αλλο η ξενοφοβια και οι ρατσιστες ειναι κατασκευασματα
Ειναι δικαιωμα και κατανοητο καποιος ναναι δεμενος με καποιες αξιες και να μην θελει ν αναμειχθει με αλλους, να μην τον τραβανε οι αλλοι.
Τετοιες συμπεριφορες ειναι βαθεια ριζωμενες στις ανθρωπινες κοινοτητες
Ειναι απαραιτητο λεει, ενα πολιτισμικο κλεισιμο για τη διαφυλαξη της πολιτιστικης ποικιλομορφιας
Αναλυτικα ολα τα πιο πανω στη διαλεξη του στην ουνεσκο με θεμα «φυλη και πολιτισμος»
Click to access courier042008_levy_strauss_race_culture.pdf
υγ
ο Αλεν Περφιτ στο βιβλιο του «αυτος ηταν ο Ντε Γκολ» αναφερει οτι ο Ντε Γκολ αρνιοταν να παραστει στους εορτασμουσ της αποβασης της 6 ιουνιου λεγοντας στους κατα καιρους συμβουλους
«θελετε να παω να γιορτασω την αποβιβαση τους που ηταν το πρελουντιο μιας δευτερης κατοχης της χωρας;
ποτε «
16 Ιουνίου, 2014 στις 6:56 μμ
Mitsos
Καταρχάς δεν αφορά τη Ρωσία το αν οι Σλάβοι χωρίζονται σε δυτικοί και ανατολικοί. Η Ρωσία θεωρούσε και θεωρεί ότι οι Σλαβοι είναι όλοι ρωσικό φύλο. Κατά συνέπειαν δεν θέλει τρίτες χώρες να μπαίνουν σε σλαβικά εδάφη. Δεν με αφορά και δεν το κρίνω αυτό. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Την πραγματικοτητα δεν μπορείς να την αλλάξεις. Τη δέχεσαι ή απλά εθελοτυφλείς. Οσο θα παρεμβαίνει αγγλοσαξωνικός κόσμος στις σλαβικές χώρες θα υπάρχουν προβλήματα. Στις δε χώρες της Βαλτικής επενέβη διότι και αυτοί έχουν κατά πολύ σλαβικό αίμα και επίσης έχουν τρομερή στρατηγική σημασία. Η Ρωσία δεν έχει θάλασσα.. Πάντα θα την ψάχνει γιατι χωρίς θάλασσα ένα κράτος δεν μπορεί να ζήσει. Επίσης δεν έχει βουνά για να δημιουργήσει φυσικές ζώνες άμυνας όπως η Ελβετία πχ.. Για αυτό θέλει να έχει χώρες μαξιλαράκια όπως λένε οι στρατηγοί.. για να μην παθει ό,τι έπαθε από τον Ναπολέωντα και τον Χιτλερ, που προωθήθηκαν τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα στο έδαφός της.
Οσο για το θέμα της Κούβας, αυτό ήταν λάθος της Ρωσίας.. Δεν είχε καμιά δουλειά να μπεί στην αμερικάνικη σφαίρα επιροής και να πιάσει τη μύτη της Αμερικής. Ο ίδιος ο Κάστρο τους είχε προειδοποιείσει αλλά ο Χρουτσώφ ήταν ένας αγράμματος βλάκας που ο πατέρας του έλεγε στο δάσκαλο όταν ήταν μικρός.. «Μην ασχολείσαι και πολύ μαζί του που δεν μαθαίνει μαθηματικά. Μακάρι να μάθει να μετράει μέχρι το δέκα. Ποτέ στη ζωή του δεν θα αποκτήσει πάνω από δέκα αγελάδες.»
Δεύτερον περί Αμερικής και λοιπά.. Η Αμερική σήμερα χάνει παγκόσμια έδαφος. Αδυνατεί μετά από δυο συνεχείς πολέμους σε Ιρακ και Αφγανιστάν να συνέλθει οικονομικά και τα αποτελέσματα τα πληρώνει όλος ο κόσμος. Είναι και αυτή μια σοβαρή αιτία που έχουμε τόσους άνεργους στην ΕΕ, διότι όταν βήξει η Αμερική πιάνει πνευμονια όλον τον κόσμο. Η αιτία της κρίσης είναι οι πόλεμοι αυτοί που διάλυσαν την αμερικανικη οικονομία και όχι η Lehman Brothers όπως θέλουν να λένε τα τσοντοκάναλα της χώρας μας. Η ΕΣΣΔ έχασε τον ψυχρό πόλεμο διότι φθήνησε τεχνητά το πετρέλαιο το οποίο εξήγαγε από τότε σε όλον τον κόσμο. Ενα σοσιαλιστικό κράτος με τέτοιες κοινωνικές παροχές δεν μπορεί να αντέξει και πολύ υπό τέτοιες συνθήκες διότι πέφτει έξω ο προυπολογισμός του. Μην ξεχνάς ότι στο κράτος αυτό δεν έπρεπε να υπάρχουν άνεργοι, κάτι που ο δυτικός κόσμος όχι μόνο το θεωρεί φυσιολογικό αλλά το επιδιώκει κι όλας για να πέφτουν τα μεροκάματα. Και όχι μόνο επιδιώκει την ανεργία αλλά ενώ έχει άπειρη ανεργία κουβαλάει κι όλας δούλους από όλον τον κόσμο για να πέφτουν κι άλλο τα μεροκάματα. Ενώ σήμερα πχ στην Ελλάδα έχουμε τόσους ανέργους, επιδιώκουμε να έχουμε και 1-2 εκατομμύρια λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Οποιος μιλήσει για απέλαση όπως εγώ πχ, θεωρούμαι αυτόμάτως ακροδεξιός χρυσαυγίτης.. από τους οπαδούς της αριστεράς και της προόδου.
Ο συνδιασμός Τσέρνομπιλ, απουσίας οράματος, δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν, άχρηστης και ξεπουλημένης ηγεσίας όπως παραδέχεται σήμερα το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ρωσίας ακόμα και ο Ζυρινόφσκι ο ακροδεξιός, και ενεργειακού πολέμου από πλευράς Αμερικής-Σαουδαράβων έφερε την οικονομική κατάρευση του κράτους αυτού. Τα ίδια θα πάθει και η Αμερική αν συνεχίσει το καουμπόικο στυλ για πολύ ακομα. Τα σημάδια είναι εμφανή για όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς ιστορια και κρίνει αντικειμενικά.
Γιατί θα τίναζε στον αέρα όλον τον κόσμο η ΕΣΣΔ ανατινάζοντας τον εαυτό της σε περίπτωση που έχανε? Για να μην μείνει όρθιο τίποτα. Είχε τόσες πυρηνικές κεφαλές που μπορούσε άνετα να τις ανατινάξει μέσα στο αχανές δάσος της ρωσικής τούνδρας. Η γεωγραφία βόλευε για αυτό και δεν μπορούσε κανείς να τη σταματήσει. Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη πυρηνική κεφαλή που έχει ποτέ κατασκευαστεί και δοκιμαστεί είναι η λεγόμενη Tsar Bomba.. υδρογονοβόμβα γύρω στους 50 μεγατόνους.
Γιατί θα βομβάρδιζε η Αμερική την Ευρώπη σε περίπτωση που έβγαινε πληγωμένη, νικήτρια αλλά κατεστραμένη από έναν πυρηνικό πόλεμο? Για να κάνει και τους άλλουν να πονέσουν, αν τυχόν δεν είχαν πονέσει όσο αυτή, και να παραμείνει η πρώτη δύναμη στον δυτικό κόσμο. Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία θα γινόταν σκόνη και μπούρμπερη. Αυτά βγαίνουν τώρα μετά την πάροδο των ετών που αποκωδικοποιούνται σιγά σιγά τα αρχεία..
16 Ιουνίου, 2014 στις 6:59 μμ
δεξιος
Η περίπτωση αυτή όπως και άλλες δείχνει ότι η κύρια αιτία του αντιαμερικανισμού είναι το κόμπλεξ.
Οι Γερμανοί,οι Ιάπωνες και οι Βιετναμέζοι είναι σήμερα από τους πιο φιλοαμερικανικούς λαούς.Ο Έλληνας εκφωνητής του μουντομπάσκετ στην Ιαπωνία είχε εκνευρίσθεί επειδή οι φίλαθλοι υποστήριζαν τις ΗΠΑ στον αγώνα Ελλάδος – ΗΠΑ και απορούσε γιατί παρά τη Χιροσίμα.
Αλλά όσοι πολέμησαν πραγματικά με τις ΗΠΑ δεν έχουν κόμπλεξ γιατί ήδη έχουν αναμετρηθεί.Οι άλλοι είναι που έχουν το πρόβλημα.
16 Ιουνίου, 2014 στις 7:33 μμ
Mitsos
Οι Γερμανοί, οι Ιάπωνες είναι φιλοαμερικανοί διότι τα συμφέροντά τους συμπλέουν ξεκάθαρα με την Αμερική. Οι μεν Ιάπωνες θελουν κάτι κωλόνησα στον ειρηνικό που τα έχει η Κίνα και κάτι άλλα που τα έχει η Ρωσία, για αυτό είναι φιλοαμερικανοι. Εχουν δεχθεί και τόνους νερού που τους έχει ξεπλύνει τον εγκέφαλο. Μέχρι και ότι την πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα γράφουν κάτι κωλοβιβλία ότι την έριξε ο Στάλιν.
Οι δε Γερμανοί έχουν δεχθεί πλέον ότι είναι υπό αμερικανική κηδεμονία εσαεί και επ άπειρον. Υπάρχουν όμως και πολλοί που ειναι καθαρά ευρωπαιστές. Στην Ουκρανία πχ άκουσαν ενα fuck the EU, αλλά εντάξει δεν τρέχει και τίποτα όσο τα συμφέροντά τους είναι κοινά με τους Αμερικάνους. Πιστεύουν ότι θα πάρουν ένα μικρό μερίδιο της πίττας αν τελικώς πάρουν ολόκληρη την πίττα οι Αμερικάνοι εκεί.
Οι δε Βιετναμέζοι, είναι χωρισμένοι. Αλλοι ξέχασαν το πορτοκαλί αεριο, άλλοι το θυμούνται ακόμα. Η αμερικάνικη διπλωματία χειρίστηκε καλά την υπόθεση Βιετναμ μετά και φρόντισε να εισχωρήσει μέ εξυπνο και όχι καουμποικο τρόπο στη ρωσική σφαίρα επιροής. Είδε ότι ο καουμπόικος τρόπος κόντεψε να τη φέρει σε χρεοκοπία. Τα επιτόκια του δολλαρίου είχαν φτάσει στο θεό κατά τον πόλεμο του Βιετναμ. Επιπλέον η Κίνα είχε χτυπήσει το Βιετναμ παλιότερα και φοβάται την Κίνα το Βιετνάμ όσο ο διάολος το λιβάνι. Ο εχθρός λοιπον του εχθρού μου είναι φίλος μου δεξιέ.
Αυτές είναι οι αιτίες και όχι ότι αναμετρήθηκαν και τους πέρασε το κόμπλεξ.. Συμφέροντα είναι και όχι κόμπλεξ οι διεθνείς σχέσεις..
16 Ιουνίου, 2014 στις 7:46 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Οι Γερμανοί,οι Ιάπωνες και οι Βιετναμέζοι είναι σήμερα από τους πιο φιλοαμερικανικούς λαούς»
Ε, καλά, κόψε κάτι (ειδικά για τους βιετναμέζους, που στην καλύτερη είναι περίπου 100 φορές πιο αντιαμερικάνοι από τον μέσο Έλληνα αλλά σαφώς και 100 φορές λιγότερο αντιαμερικάνοι από ότι ήταν τις δεκαετίες του ’60 και ’70).
Και προσπάθησε να αντιληφθείς πως ο ψυχρός πολέμος έχει τελειώσει εδω και περίπου 20 χρόνια (και κάτι ψιλά). Η αμερικανολατρεία την οποία προσάπτεις στους δύο πρώτους είναι σαφώς πολύ πιο μειωμένη σε σχέση με ότι συνέβαινε πρίν 20 χρόνια.
17 Ιουνίου, 2014 στις 4:40 πμ
Γιάννης - 2
Η Ελβετία δεν θα ήταν δύσκολη υπόθεση γιά τους Γερμανούς ή οποιονδήποτε άλλον τα τελευταία 100+ χρόνια μόνο λόγω εδάφους αλλά κυρίως λόγω της Καθολικής Άμυνας σε Τοπικό Επίπεδο και ρα χιλιάδες έτοιμα πολυβολεία και αντιαρματικά εμπόδια σε κάθε δρόμο της.
Η Καλύβα έχει πολύ …..δημοκρατικοποιηθεί τώρα τελαυταία, αφού σχολιαστές «ελεύθερα» καταθέτουν γνώμες που εξισώνουν με τον Ρούσβελτ ή τον Τσώρτσιλ τον δημιουργό των ανθρώπινων κρεματορίων και αρχηγό ενόπλων δυνάμεων που διακήρυττε ότι «γιά κάθε 1 Γερμανό νεκρό στρατιώτη στη κατεχόμενη Ελλάδα να εξοντώνονται 100 Έλληνες» (που φυσικά κατά κανόνα ήταν αθώοι, αφού δεν μπορούσαν ούτε και ενδιαφέρονταν να βρουν τους ενόχους), και την Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ με την Σοβιετική Ένωση του Στάλιν!
Αυτή η επαναλαμβανόμενη προβολή του αρχιναζί εγκληματία αρχίζει να γίνεται προκλητική…..
Στα κοντά 6 χρόνια που διαβάζω. και ενίοτε σχολιάζω στην Καλύβα, αυτή η εξίσωση του αρχηγού των Ναζί με κανονικούς, καθημερινούς, ανθρώπινους ηγέτες είναι πρωτοφανής. Ούτε γιά τον Πατερούλη Στάλιν δεν τα έχω δει αυτά στην Καλύβα, τουλάχιστον από το 2008, παρά το ότι κατά καιρούς είχαμε εδώ σχολιαστές που ορκίζονταν στην αγιότητα του άλλου μεγάλου χασάπη αθώων αμάχων, του Στάλιν!
Όχο μόνον οι Πολωνοί, οι Ιάπωνες, και οι Βιετναμέζοι είναι φιλο-Αμερικανοί, αλλά και οι Κινέζοι. Τουλάχιστον, στην μεγάλη Κινεζική παροικία του Καναδά, όχι μόνον οι παλαιοί αλλά και αυτοί που αφικνούνται τώρα τελευταία (και είναι παρά πολλοί) διακρίνονται γιά τα φιλο-Αμερικανικά τους αισθήματα.
17 Ιουνίου, 2014 στις 9:24 πμ
Mitsos
Γιαννη-2
Με ένα λαό χιτλερικό και το μισό της πληθυσμό Γερμανούς και Ιταλούς σίγουρα θα προέβαλε τεράστια αντίσταση η Ελβετία. Οι δε Γάλλοι είδαμε στη Γαλλια πώς επάνδρωσαν τη γραμμή Μαζινό. Στη μάχη της Κρήτης που ως νησί με ορεινούς όγκους ήταν δύσκολη υπόθεση, με έναν πληθυσμό που αντιστάθηκε ακόμα και με ξινάρια την κατέλαβαν πάντως παρά τα ισχυρά αντιαεροπορικά πυρά των Βρετανών, Αυστραλών και Νεο Ζηλανδών. Είχαν μεγάλες απώλειες, στο σημείο να μην ξαναχρησιμοποιήσουν σε τέτοια μάχη τους αλεξιπτωτιστές, αλλά οι αλπινιστές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Ενα αεροδρομιο, ή ένα οροπέδιο να καταληφθεί από αλεξιπτωτιστές και μια παραλία να καταληφθεί από πεζοναύτες, και να στηθεί προγεφύρωμα, η υπόθεση πλέον τελειώνει.
Οσο για την εξίσωση του Χίτλερ με όλους αυτούς του δημοκράτες που είπες. Ετσι καταλαβαίνεις τα γραφόμενα μόνο εσύ. Οποιος άλλος διαβάζει καταλαβαίνει. Κατάλαβαινε λοιπόν αυτά που θέλεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κριτική σκέψη και άλλοι που απλώς παπαγαλίζουν την προπαγάνδα κάποιων άλλων είτε άθελά τους είτε ηθελημένα. Αλλοι πάλι βγάζουν και μεροκάματο για αυτό.
Για τον Στάλιν, ελάχιστη σημασία έχει τι πιστεύεις εσύ και εγώ. Σημασία εχει τι πιστεύει το σύνολο του ρωσικού λαού για τον συγκεκριμένο ηγέτη. Η μνημη του έχει αποκατασταθεί πλήρως στη Ρωσία, τον έκρινε σωστά η ιστορία για τα λάθη του και τα εγκλήματά του, τον έκρινε και για το ότι έκανε τη Ρωσία υπερδύναμη. Αλλοι όταν πεθάνουν τρέμουν την ιστορία.. και θα την τρέμουν σίγουρα και οι δικοί μας που έκαναν τη χώρα κανονικό προτεκτοράτο με 2 εκατομμύρια ανέργους. Στους μεγάλους ηγέτες πάντα αμέσως μετά τον θανατό τους πέφτει λάσπη στο μνήμα τους. Μετά φυσάει ο αέρας της ιστορίας, στεγνώνει η λάσπη και την παίρνει ο αέρας.. Στα ανθρωπάκια μαζεύεται σιγά σιγά λάσπη και δεν φεύγει ποτέ.
Το θέμα δεν είναι τι κάνουν οι Κινέζοι του Καναδά. Το θέμα είναι τι θέση παίρνει ως προς το θέμα Αμερική-Ιαπωνία σε διπλωματικό επίπεδο ως κυβέρνηση η Κίνα. Η Κίνα είναι ένας ελέφαντας. Ο ελέφαντας είναι μεγάλος σε μέγεθος αλλά δεν τρώει άλλα ζώα, είναι φυτοφάγος. Αν όμως αφηνιάσει μπορεί να τα πατήσει από λάθος.
Αντε καλημέρα γιατί έχω δουλειά.
17 Ιουνίου, 2014 στις 11:12 πμ
σχολιαστης
http://www.skai.gr/news/finance/article/260180/i-argedini-den-borei-na-dehtei-ton-ekviasmo-gia-to-hreos/
17 Ιουνίου, 2014 στις 12:50 μμ
johnyflowmotion
Ο Μεσαιωνας του 21ου αιωνα. http://projectantisystem.wordpress.com/2014/06/17/%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-21%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B1/
17 Ιουνίου, 2014 στις 6:49 μμ
Κώστας.Κ
«Για τον Στάλιν, ελάχιστη σημασία έχει τι πιστεύεις εσύ και εγώ. Σημασία εχει τι πιστεύει το σύνολο του ρωσικού λαού για τον συγκεκριμένο ηγέτη. Η μνημη του έχει αποκατασταθεί πλήρως στη Ρωσία, τον έκρινε σωστά η ιστορία για τα λάθη του και τα εγκλήματά του, τον έκρινε και για το ότι έκανε τη Ρωσία υπερδύναμη.»
Η Ρωσία ήταν μεγάλη δύναμη από την εποχή των Τσάρων. Υπερδύναμη την έκανε η Οχτωβριανή επανάσταση με την έννοια πως πέρασε το μήνυμα της σοσιαλιστικής χειραφέτησης σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας κινήματα εκ του μηδενός και ολόκληρη Διεθνή. Κι αυτό αν θέλει κανείς να το αποδώσει σε μία ηγεσία αυτή ήταν η ηγεσία των Μπολσεβίκων κι όχι ενός μεμονωμένου ηγέτη όπως του Στάλιν.
Αντίθετα, με τα λάθη κι εγκλήματα του ο Στάλιν αμαύρωσε την σοσιαλιστική ιδέα, διέλυσε την Διεθνή της οργάνωση και αποδυνάμωσε την ΕΣΣΔ (βλ εξόντωση ΚΕ, αποκεφαλισμό κόκκινου στρατού, γκουλάγκ) σε σημείο που να επιτρέψει στον Χίτλερ να φθάσει μέχρι το Στάλινγκραντ με εκατόμβες νεκρών ρώσων πολιτών (ο μεγαλύτερος φόρος αίματος που πλήρωσε χώρα στον Β’ΠΠ). Αν σώθηκε τη τελευταία στιγμή ήταν χάρις στην αυτοθυσία του ρώσικου λαού ο οποίος υπαράσπιζε τις κατακτήσεις της επανάστασης του.
Σήμερα ο λαός της Ρωσίας θαυμάζει τον Πούτιν ως ισχυρό ηγέτη επειδή αποκατέστησε σε κάποιο βαθμό το καταρρακωμένο από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού ιδεώδους γόητρο της χώρας. Το ίδιο κάνουν και πολλοί άλλοι καταπιεσμένοι ανά τον κόσμο λαοί που βλέπουν όπως και μεταπολεμικά στο πρόσωπο της Ρωσίας ένα αντίβαρο στην αμερικανική επιθετικότητα και αυθαιρεσία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως εμπνέονται από τον Πούτιν σε ένα κοινωνικό ιδεώδες ή όραμα αλλαγής πέρα από την ικανοποίηση πως δεν είναι όλα ένας αμερικανικός μονόδρομος ή παντοκρατορία, αλλά υπάρχουν κι αντίρροπες δυνάμεις που αφήνουν ίσως ορισμένα περιθώρια ελευθερίας στις μικρές εθνικές οντότητες.
Το ερώτημα είναι πόσο υπερδύναμη μπορεί να θεωρήσει κάποιος μία χώρα της οποίας η επικυριαρχία βασίζεται αποκλειστικά σε οικονομικά και στρατιωτικά μέσα με τα πρώτα μάλιστα συνέχεια να φθίνουν. Δηλαδή χωρίς κανένα είδος πολιτισμικής ακτινοβολίας και ιδεολογικής έμπνευσης. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία του Πούτιν.
17 Ιουνίου, 2014 στις 7:34 μμ
nikiplos
Αγαπητέ, Κώστα Κ., θα έλεγα ότι οι ΗΠΑ σε αντίθεση με την Ευρώπη ή άλλες περιφερειακές δυνάμεις, στον Δυτικό κόσμο τουλάχιστον εξακολουθεί να ακτινοβολεί και να επικρατεί πολιτισμικά. Κάνε ένα γκάλοπ αν θέλεις στη γεννιά κάτω των 30 για να δεις πόσα ξέρουν για τον Ηρακλή και το Θησέα και πόσα για το Χάρρυ Πότερ και τα Χόμπιτ… Επίσης δοκίμασε να σου πουν improptu έναν άθλο του Ηρακλή ή μια ιδιότητα των κατοίκων της Μέσης Γης… Όπως πριν 1500 χρόνια και ένθεν, ο εγχώριος πληθυσμός γνωρίζει ξεκάθαρα περισσότερα για τη Ρουθ, τον Ιώβ και τους συμβολισμούς που υπόρρητα αντιστοιχούν και ελάχιστα για την Ασπασία, την Λαΐδα και τον Διογένη το σκυλόσοφο…
Σήμερα ζούμε μια περίοδο ενός παναμερικανισμού, με τον καταχρηστικό όρο αμερικανισμός γιατί οι ΗΠΑ αποτελούν μια μειοψηφία μόνο της Αμερικανικής Ηπείρου. Αυτό δεν είναι τυχαίο, οφείλεται εν πολλοίς στην φιλελεύθερη (δηλαδή αριστερή liberal) φιλοσοφική θεώρηση του κόσμου εκεί, στην καταβαράθρωση του ρατσισμού έως ένα σημείο φυσικά, αλλά κυρίως στη δημιουργικότητα που διέπει τις κοινότητες των ΗΠΑ, δηλαδή τις συνθήκες που ευνοούν αυτή τη δημιουργικόητα: αξιοκρατία, σκληρή δουλειά, τόλμη, πειραματισμός. Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι πολλοί, τα εγχειρήματα Apple, Microsoft και Google δεν θα είχαν καν αρχίσει αν δεν είχαν ξεκινήσει με μια γενναία κρατική χρηματοδότηση. Υπήρξαν ίσως υπέρ του δέοντος οι πρωτοβουλίες σε νέους ανθρώπους. Κατά τα άλλα lobies, cronyism όπως και στις άλλες χώρες. Όμως όχι και νεποτισμός, όπως στην ημεδαπή ή στις παρασαχάριες χώρες.
Κατά τα άλλα, δεν νομίζω πως η Ευρώπη έχει κάποια απάντηση με την γραφειοκρατία που τη διέπει ή τα σύνδρομα των εκλεκτών ομολόγων, δηλαδή οι υπέρτατοι Άγγλοι, οι δαιμόνιοι Γάλλοι και οι πύργοι Γερμανοί. Με τα στερεότυπα αγγυλωμένα η Ευρώπη σήμερα φθάνει σιγά, σιγά στο τέλμα της.
Η απάντηση έρχεται εκείθεν του Ινδικού, από τις Τίγρεις, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία κλπ, μόνο που ο κίτρινος κοινοτικός πολιτισμός τους που καταρρακώνει το άτομο ως οντότητα δεν θα αρέσει διόλου στους συνηθισμένους σε άλλα κόλπα ευρωπαίους, πολλώ δε μάλλον στους Αμερικανούς των individual και proprietary παραφερνάλια… Δύσκολα η Δύση ακόμη και ενωμένη χωρίς πόλεμο θα μπορέσει να αντιτάξει οτιδήποτε μπροστά στην αφύπνιση των γιγάντων της θάλασσας της Νότιας Κίνας… Ο κόσμος αλλάζει και σύντομα τα κέντρα δεν θα είναι τα σημερινά… Σήμερα τόσο στην ΝΥ, όσω και στην Ευρώπη, οι θέσεις, οι οικονομίες αλλά και το χρήμα ως οντότητα είναι επισφαλείς…
Το Τσερνομπιλ, δίδαξε ότι ο πόλεμος με τα πυρηνικά, δεν είναι καθόλου έτσι όπως τον φανταζόμασταν, δηλαδή ολιστική συντριβή του αντιπάλλου, αλλά μάλλον σαν ομαδική αυτοκτονία οπαδών του Μυθριδάτου…
17 Ιουνίου, 2014 στις 7:59 μμ
Mitsos
Νικιπλε συμφωνώ σε πάρα πολλά μαζί σου. Στο θέμα όμως των ασιατικών οικονομιών έχω αμφιβολίες κατά πόσον θα κυριαρχήσουν τελικά. Πιστεύω ότι πάμε αργά αλλά σταθερά σε μια υφήλιο όπου κυριαρχία παγκόσμια δεν θα μπορεί να έχει κανείς. Δηλαδή θα φτάσουμε σε έναν τριπολικό κόσμο. Η Αμερική θα κυβερνά στην Αμερικανική Ηπειρο και σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση ίσως κάποιες βαλκανικές χώρες, πχ Σερβία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ουκρανία.. Η Ρωσία θα ελέγχει την ΕυρΑσία και η Κίνα θα κάνει κουμάντο στην ανατολική Ασία και στις θάλασσες της μαζί με την Ιαπωνία. Οι θάλασσες αυτές θα μοιραστούν και έχουν ήδη σχεδόν μοραστεί. Κάτι κωλόνησα μείνανε.. Εκεί ίσως υπάρξει μια συγκρουση μικρής κλίμακας μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, αλλά δεν τη θεωρώ ιδιαιτέρως πιθανή αν δεν την επιβάλει χωνοντας τη μύτη της η Αμερική.
Σύγκρουση μεγάλης κλίμακας στη στεριά δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να επιδιώξει ποτέ η Αμερική. Δεν υφίσταται ούτε μία στο εκατομμύριο ο αμερικανικός στρατός να αντέξει σε σύγκρουση πεζικού με δυνάμεις του μεγέθους Ρωσίας Κίνας. Δεν άντεξε στο Βιετναμ, δεν άντεξε ούτε στην Κορέα που ήταν απλούστερα τα πράγματα.
Η Αμερική αν δεν βγεί από την οικονομική κρίση και δεν καινοτομήσει πάλι, κάτι που το θεωρώ εντελώς απίθανο στο ορατό μέλλον, θα μαζευτεί πίσω στην αμερικάνικη Ηπειρο. Ο ρόλος του παγκόσμιου χωροφύλακα θα καταργηθεί. Είναι πάρα πολύ δαπανηρό σε αίμα, χρόνο και χρήμα να το παίζεις παγκόσμιος σερίφης σήμερα.
17 Ιουνίου, 2014 στις 8:04 μμ
Κώστας.Κ
Νικιπλε γειά και χαρά,
εκτιμώ πολύ την κρίση και την άποψη σου αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα διαφωνήσω μαζί σου σε δύο σημεία.
Πρώτο, έχεις δίκιο πως πολιτισμικά κυριαρχεί διεθνώς ο αμερικανισμός. Αλλά πρόκειται για πολιτισμικό χυλό κι όχι για ιδεολογική ακτινοβολία κι έμπνευση όπως μόνο αυτή μπορεί να συνεγείρει και να δεσμεύσει δημιουργικά ένα λαό. Πρόκειται για την παραμύθα του αμερικάνικου όνειρου που τώρα ακόμη και στους νέους πολύ γρήγορα διαψεύδει η πραγματικότητα.
Δεύτερο, αυτά που λες για αξιοκρατία, τόλμη και περαματισμό νομίζω πως είναι τόσο φουσκωμένα όσο χρειάζεται για να πετάει… το αμερικανικό όνειρο στα μυαλά των ανθρώπων μέχρι να προσγειωθεί αποτόμως.
http://www.ncsociology.org/sociationtoday/v21/merit.htm
17 Ιουνίου, 2014 στις 8:12 μμ
Πάνος
Νομίζω ότι παρακολουθώ διάλεξη σε μεταπτυχιακό κύκλο διεθνών αναλυτών… Συγκρατούμαι και δεν ανακατεύομαι 😉
17 Ιουνίου, 2014 στις 9:10 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Ναι αλλά σύμφωνα με την παράδοση των Ιδρυμάτων που φιλοξενούνταν παλιά στην Καλύβα (πολύ παλιά, δεν τα πρόλαβα και δεν ήταν πολλά ένα ήταν) προβλέπονταν και τελετές επιβράβευσης από ότι έχω διαβάσει. Φερειπείν εξαναγκασμός σε αποδοχή του νόμπελ γεωστρατηγικής με βίαιη προσαγωγή του προς βράβευση επιστήμονος και κάτι τέτοια 🙂
17 Ιουνίου, 2014 στις 9:42 μμ
Mitsos
17 Ιουνίου, 2014 στις 10:22 μμ
Mitsos
O συγκεκριμένος στρατηγός των ειδικών δυνάμεων ήταν έτοιμος με λεφτά κάποιων τραπεζιτών και βιομηχάνων να ανατρέψει τον Ρουζβελτ την περίοδο του κράχ κατ’ ομολογίαν του. Ηταν ο πιο διακεκριμένος και διακοσμημένος στρατηγός των ΗΠΑ και παραμένει μέχρι σήμερα. Αποκάλυψε την αλήθεια αυτή και πρόδωσε τη συνωμοσία εναντίον του Ρουζβελτ, και υπήρξε ένας ακτιβιστής της παγκόσμιας ειρήνης κατακρίνοντας την αμερικανική πολιτική στο θέμα της παγκόσμιας ασφάλειας. Υπήρξε δηλωμένος αριστερός και οπαδός του, αργότερα παράνομου Σοσιαλιστικού Κόμματος τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Ειχε πει μια φράση που έχει μείνει στην ιστορία.. Ο πόλεμος δεν είναι παρά μπίζνα για τους πλούσιους και εξολόθρευση για τους φτωχούς.
I spent 33 years and four months in active military service and during that period I spent most of my time as a high class muscle man for Big Business, for Wall Street and the bankers. In short, I was a racketeer, a gangster for capitalism. I helped make Mexico and especially Tampico safe for American oil interests in 1914. I helped make Haiti and Cuba a decent place for the National City Bank boys to collect revenues in. I helped in the raping of half a dozen Central American republics for the benefit of Wall Street. I helped purify Nicaragua for the International Banking House of Brown Brothers in 1902–1912. I brought light to the Dominican Republic for the American sugar interests in 1916. I helped make Honduras right for the American fruit companies in 1903. In China in 1927 I helped see to it that Standard Oil went on its way unmolested. Looking back on it, I might have given Al Capone a few hints. The best he could do was to operate his racket in three districts. I operated on three continents.
http://en.wikipedia.org/wiki/Smedley_Butler#Later_years
17 Ιουνίου, 2014 στις 10:48 μμ
Κώστας.Κ
Με την αμερικανική ελίτ (οικονομική-πολιτική-στρατιωτική) να λειτουργεί έτσι σκοτεινά, διαπλεκόμενα κι ανεξέλεγκτα όπως παραπάνω αποκαλύπτει ο Μήτσος, είναι νομίζω ανώφελο να μιλάμε περί αξιοκρατίας..
18 Ιουνίου, 2014 στις 1:32 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Μου θυμιζει καποια επεισοδια της εκπομπης «Ανιχνευσεις» για την γεωπολιτικη, την γεωστρατηγικη, του Παντελη Σαββιδη στην ΕΡΤ3.
Υπαρχει και στο διαδικτυο.
ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ)
15/6/14 | 4 σχόλια | 1 απαντήσεις | 156 εμφανίσεις
konstant_7Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
http://www.anixneuseis.gr/?p=92845
18 Ιουνίου, 2014 στις 1:35 μμ
Mitsos
O συγκεκριμένος κύριος είναι στέλεχος μιας πολύ μεγάλης και γνωστής εταιρείας που εδρεύει στη Wall St και ασχολείται με γεωπολιτικά θέματα συμβουλεύοντας εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν εκτός Αμερικής για το λεγόμενο political risk. Λέει εν ολίγοις ότι η Αμερική καθαρά λόγω τοποθεσίας αναπτύχθηκε, χωρίς κανένα σχεδιασμό από τις κυβερνήσεις της, και θα αναπτυσσόταν ακόμα και αν την κυβερνούσαν μαιμούδες. Στην πραγματικότητα την έχουν κυβερνήσει μαιμούδες και αναφέρει ως μαιμού τον προηγούμενο πρόεδρο της Αμερικής Bush.
Από αυτούς τους ειδικούς, οι οποίοι λένε σχεδόν τα ίδια καταλαβαίνουμε ότι είναι απίθανο με το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού και της μη παρέμβασης σε τίποτα, έτσι χωρίς σχέδιο, να αναπτυχθεί ποτέ ένα κράτος αν η τοποθεσία του δεν του επιτρέπει να γίνει διαμετακομιστικός σταθμός κεφαλαίων, εμπορευμάτων και ανθρώπων. Αυτό είναι η χώρα που ονομάζεται ΗΠΑ. Για τον ίδιο λόγο αναπτύχθηκε το City του Λονδίνου διότι είναι στην ώρα Γκρινουιτς και κλείνει όταν έχει ήδη ανοίξει η Wall St..
18 Ιουνίου, 2014 στις 1:45 μμ
Mitsos
18 Ιουνίου, 2014 στις 2:34 μμ
Mitsos
Ενα βίντεο που αναφέρει και την Ελλάδα λέγοντας ότι υπάρχει εξαιτίας της θέσης της. Υπήρξε χρήσιμη στην Αγγλία και μετά στην Αμερική, την μια λόγω των Οθωμανών, την άλλη εναντίον των Ρώσων. Είναι φτωχή χώρα, χωρίς υποδομές, που είναι αδύνατον να επιβιώσει χωρίς τη χρηματοδότηση κάποιας μεγάλης δύναμης. Οποιαδήποτε ανάπτυξη υπήρξε στη χώρα, υπήρξε λόγω ξένων κεφαλαίων λόγω καθαρά τοποθεσίας. Δεν έχει πλωτά ποτάμια, δεν έχει σοβαρό σιδηροδρομικό δίκτυο και τη θεωρεί χώρα του τρίτου κόσμου. Ανέπτυξε πολιτισμό αλλά δεν είχε καμία σχέση αυτός ο πολιτισμός και αυτοί που τον δημιούργησαν σε μια άλλη εποχή με τους σημερινούς κατοίκους της χώρας.
Λίγο τραγικά τα λέει, αλλά εν πολλοίς έτσι είναι..
18 Ιουνίου, 2014 στις 4:06 μμ
Mitsos
Ο William Malison, ακαδημαικός Βρετανός, φιλέλληνας, που έχει μιλήσει και αγνωιστεί για τα ελληνικά μάρμαρα του βρετανικού μουσείου και είχε συμετάσχει ενεργά στο κίνημα των αγανακτισμένων, ομιλεί στο βίντεο αυτό για τη σχέση Βρετανίας, Ελλάδος, Ρωσίας.. Το τρίγωνο αυτό απασχολούσε από το 1800 τη βρετανική πολιτική. Ομιλεί για την όλη ιστορία από τότε μέχρι σήμερα, για τον ελληνικό εμφύλιο όταν οι σχέσεις σε αυτό το τρίγωνο διαταράχθηκαν, για την μικρασιατική εκστρατεία και για το σήμερα. Καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάς είναι κράτος χωρίς φίλους. Το λιγότερο εχθρικό κράτος για την Ελλάδα σήμερα είναι η Ρωσία σύμφωνα με αυτόν. Θα μπορούσε ίσως να είναι κα φιλική χώρα αν ο Παπανδρέου δεν ακύρωνε τον αγωγό. Επίσης λέει ότι η αστική τάξη της Ελλάδος θεωρεί λανθασμένα τη Ρωσία κατάλοιπό του κομμουνισμού, ενώ είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα.
Ισως τελικά ο Καραμανλής έκανε και κάτι σωστό που προσέγγισε τη Ρωσία.. Αλλά δεν πρόλαβε την καταστροφή. Τον πέταξαν πέρα οι Αγγλοσάξωνες και συνέχισαν τα ίδια. Μπήκαμε στα μνημόνια κανονικά και είχαμε τη γνωστή πορεία..