«Να εγγράψουμε νέα μέλη, να στήσουμε νέες τοπικές οργανώσεις»: με αυτή την «οδηγία» από την Κουμουνδούρου έφυγαν για τον Δεκαπενταύγουστο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δε νομίζω ότι αυτή η καμπάνια, εμπνευσμένη από τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν τα κόμματα δεκαετίες πριν, θα έχει καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες. Η ισχνή, όπως λένε οι ίδιοι οι συριζαίοι, οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κατεξοχήν πολιτικά αίτια. Το οποία δεν αίρονται (ούτε καν ιδρώνει τ’ αυτί τους) με τέτοιου είδους ασκήσεις επί χάρτου.
34 Σχόλια
Comments feed for this article
16 Αυγούστου, 2014 στις 8:48 πμ
σχολιαστης
…ασκήσεις επί χόρτου!
16 Αυγούστου, 2014 στις 11:58 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
…χάρτου, χόρτου.
Δεν τρωμε κουτόχορτο :).
16 Αυγούστου, 2014 στις 12:07 μμ
σχολιαστης
http://www.kathimerini.gr/779890/sketch/epikairothta/politikh/skitso-toy-hlia-makrh
16 Αυγούστου, 2014 στις 12:45 μμ
δεξιος
Την καλύτερη άσκηση την έκανε η συναγωνιστρια της λαικής δεξιάς Ραχήλ.
Χρόνια πολλά.
http://www.kozan.gr/post/175730
16 Αυγούστου, 2014 στις 1:33 μμ
Ενη
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 15.08.2014 : 18:23
Αποψη: Το τρίγωνο Αργεντινή, Ελλάδα, Ευρώπη και το «τρίλημμα» του Ρόντρικ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ*
Το πρόβλημα που αντιμετώπισαν η Αργεντινή το 2001 και η Ελλάδα το 2011 ήταν το ίδιο – αυτό που ο Ντάνι Ρόντρικ χαρακτηρίζει το «τρίλημμα της παγκοσμιοποίησης»
Το πρόβλημα που αντιμετώπισαν η Αργεντινή το 2001 και η Ελλάδα το 2011 ήταν το ίδιο – αυτό που ο Ντάνι Ρόντρικ χαρακτηρίζει το «τρίλημμα της παγκοσμιοποίησης»: μπροστά σε τρεις επιθυμητούς στόχους, μπορείς ανά πάσα στιγμή να διαλέξεις μόνο δύο. Ποιοι είναι αυτοί;
1: Ανοιχτές Αγορές, 2: Δημοκρατία και 3: Εθνική Κυριαρχία. Σε μια ανοιχτή οικονομία, οι αναγκαίες προσαρμογές είναι τέτοιου εύρους, ώστε να μην μπορούν να «περάσουν πολιτικά».
Η χρεοκοπία της Αργεντινής είναι κλασική εφαρμογή του «τριλήμματος». Στη δεκαετία του 1990, η κυβέρνηση -με υπουργό οικονομικών τον Ντομίνγκο Καβάλο- προώθησε τη «δολαροποίηση» της οικονομίας με σταθερή ισοτιμία πέσο-δολαρίου. Ετσι, δάμασε τον υπερπληθωρισμό που ταλαιπωρούσε τη χώρα επί δεκαετίες. Η σταθερή ισοτιμία δοκιμάστηκε όταν η Βραζιλία υποτίμησε το νόμισμά της κατά 50%. Η κρίση ανταγωνιστικότητας στην Αργεντινή σήμαινε ότι για να αποπληρωθούν οι δόσεις του χρέους σε δολάρια δεν αρκούσαν οι εξαγωγές και έπρεπε να εξοικονομηθούν χρήματα από το Δημόσιο. Η λιτότητα που εφήρμοσε ο Καβάλο φάνηκε να αποδίδει αρχικά, μέχρι που προσέκρουσε σε βίαιες αντιδράσεις στο εσωτερικό. Αυτές οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης, στη χρεοκοπία και στην απομόνωση της Αργεντινής από την παγκόσμια οικονομία. Η τρικυμία του καλοκαιριού του 2014 είναι υπενθύμιση ότι η χρεοκοπία ακόμη προκαλεί διαταραχές.
Η εμπειρία της Ελλάδας είναι ακριβώς παράλληλη – ώς το 2011. Απώλεια ανταγωνιστικότητας (λόγω σταθερής ισοτιμίας – ΟΝΕ), εξυπηρέτηση χρέους με πρόγραμμα λιτότητας, βίαιες αντιδράσεις, απονομιμοποίηση της κυβέρνησης. Από το 2011 και μετά, όμως, η εμπειρία της Ελλάδας αποκλίνει από αυτήν της Αργεντινής. Η απομείωση του χρέους ήταν συναινετική και με κανόνες, το πρόγραμμα δεν διακόπηκε, ενώ, τρία χρόνια μετά, η Ελλάδα ξαναβγήκε στις αγορές. Με όρους Ρόντρικ, η Ελλάδα φάνηκε να ξεπερνά τους καταναγκασμούς του τριλήμματος της παγκοσμιοποίησης, τους ίδιους που καταβαράθρωσαν την Αργεντινή.
Η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αργεντινή είναι η Ευρώπη. Ενας υπερεθνικός (αλλά και δημοκρατικός) θεσμός, ο οποίος επιτρέπει να συμμετέχουν τα μέλη του στην παγκοσμιοποίηση, αποφεύγοντας σκοπέλους χάρη στην εσωτερική αλληλεγγύη.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση στην περίπτωση της Ελλάδας προσπάθησε να βρει απάντηση στο υπαρξιακό πρόβλημα της παγκοσμιοποίησης: με ποιον τρόπο μπορούν υπερεθνικές ρυθμίσεις να ξεπεράσουν αδυναμίες και να διαφυλάττουν ταυτόχρονα δημοκρατικά εχέγγυα; Οι αστοχίες του προγράμματος οφείλονται, εν μέρει, και στη φιλοδοξία ενός πρωτοποριακού εγχειρήματος. Αν και το τελικό ισοζύγιο δεν έχει ολοκληρωθεί, η τελευταία περιπέτεια της Αργεντινής μας θυμίζει την αξία της συνέχειας της προσπάθειας.
Συνοψίζοντας, η Αργεντινή το 2001 και η Ελλάδα το 2011 βρέθηκαν μπροστά στον ίδιο γκρεμό. Η Ελλάδα διαφοροποιήθηκε επειδή επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από την Αργεντινή. Ευτυχώς.
* H κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο, αντιπρόεδρος της Δράσης. </I
Απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
υγ.
Αυτα τα αρθρα ειναι παντα χρησιμα για ολους και για αυτους που δεν ξερουν αλλά και για αυτους που νομιζουν οτι ξερουν.
Να σημειωθει οτι, η γραφή της Λυμπεράκη σαφής και συντομη, εντοπιζεται στο θεμα, χωρίς την ακατασχετη "φρυαρία" ορισμενων αρθρογραφων, και της "Καθημερινης". 😉
υγ.1
» Η Ελλαδα διαφοροποιηθηκε επειδή επικαλεστηκε την ευρωπαικη αλληλεγγύη. Η Ευρώπη λοιπόν , ειναι αυτό που μας διαφοροποιει απο την Αργεντινή. Ευτυχώς.
Απο το κειμενο
16 Αυγούστου, 2014 στις 1:36 μμ
Ενη
Πάλι την πατησα με τα italics. Δεν τα εκλεισα στο τελος του αρθρου. 😳
16 Αυγούστου, 2014 στις 1:42 μμ
Πάνος
δεξιέ,
έχε το νου σου, κάτι θα έκανε και ο άλλος, ο παπα – Σούζας του συριζα, παραδίπλα στην Καστοριά 😉
16 Αυγούστου, 2014 στις 1:43 μμ
Πάνος
σχο και Αφώτιστε,
έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λέτε 😉
16 Αυγούστου, 2014 στις 2:21 μμ
σχολιαστης
Ο μόνος χορός με τα …ορφανά, είναι του …Ζαλόγγου 🙂
16 Αυγούστου, 2014 στις 2:27 μμ
Ενη
Ουτε χορτου ουτε χάρτου.
Η φωτο ειναι ασκησεις επι αμμου. !!!!!!!
Τώρα για την «οργανωτικη δομη» του Συριζα, δε διαφαινονται πολιτικά αιτια, νομιζω.
Την εποχή του web μη ζητας να ερθει κοσμος στις «τοπικες οργανωσεις».
Αυτα ειναι «παρελθουσης χρησεως».
Πλην και στοχευεις σ’ αυτους που ψηφιζουν ΠΑΣΟΚ, οπως «αγραμματες, θρησκοληπτοι/ες, μεσοκοπες νοικοκυρές, σκληροπυρηνικους συνταξιουχους» (οπως γραφτηκε καπου),
αλλά κι’ αυτοι δεν θα πάνε στις τοπικές να εγγραφουν για να γινουν μελη του κομματος, κανενός κόμματος.
Θελουν καινουργια μελη; ας βρουν τροπους που ταιριαζουν στο συγχρονο πολιτικό κοινό.
Ομως, δεν θα τους ανοιξουμε εμεις τα μάτια. 🙄 😆
.
16 Αυγούστου, 2014 στις 2:53 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Η μόνη τελέσφορη πρόταση είναι να διοργανώνονται θεματικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ ..ειδικού σκοπού συνεχώς και ..αδιάλειπτα (νον στοπ) σε όλη την επικράτεια της δοκιμαζόμενης (από τα μνημόνια, αλλά και γενικότερα) πατρίδος μας, στα οποία θα λαμβάνουν χώρα λαϊκά (αντιμνημονιακά) γλέντια (πολύ λαϊκά όμως), θα ακολουθούν ..δρώμενα με αναλύσεις των σύγχρονων προοπτικών του μαρξισμού λενινισμού στον εικοστό πρώτο αιώνα, αλλά και ..αεί από εξειδικευμένα και επαρκώς καταρτισμένα στελέχη της ΑΠ και μετά θα ακολουθούν μαζικές στρατολογήσεις των ..μυημένων (στα παραπάνω, δηλαδή όλων όσων από τους παριστάμενους μετείχαν των μυστηρίων που σας λέω) από έμπειρα σε τετοιες δουλειές στελέχη , του περιβάλλοντος του ..πασοκογενούς (αλλά αντιμνημομονιακού) χώρου.
Με αυτόν τον τρόπο και μαζικά φαινόμενα θα έχουμε 😉 και μάρκετινγκ θα γίνει, διότι όπως είδαμε από πρόσφατη περίπτωση, είναι βέβαια ότι ..θα αφήσουν μόλογο
Θα γίνουν ανάρπαστοι δηλαδή και η μαζικότης θα εξασφαλισθεί.
16 Αυγούστου, 2014 στις 2:56 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
και η μαζικότης θα εξασφαλισθεί. = και η μαζικότης θα διασφαλισθεί.
(όταν ασχολούμεθα με κεφλαιώδη στρατηγικά θέματα οφείλουμε να είμεθα ακριβολόγοι ..τουλάχιστον)
16 Αυγούστου, 2014 στις 4:14 μμ
Mitsos
Καλά μας φώτισε πάλι η Λυμπεράκη. Για αυτό πήρε 1.5% στις εκλογές, από τις πολλές σοφίες που λέει. Καμια σχέση δεν έχει η Αργεντινή με την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι στο απόλυτο τέλμα, και αν όντως δεν της έδιναν τόσα δις θα είχε φτάσει σε σημείο ανθρωπιστικής κρίσης, όχι ότι τώρα βεβαίως δεν είναι σε ανθρωπιστική κρίση.
Σκοπίμως ξεχνούν όλοι αυτοί ότι η Αργεντινή εξάγει, παράγει τα παντα ακόμα και αεροπλάνα και τρακτέρια και τώρα με τις συμφωνίες με τη Ρωσία θα ωφεληθεί σημαντικά. Κατά τα άλλα οι γνωστές αρλούμπες περί δημοκρατίας, ισότητας, αλληλεγγύης των Ευρωπαίων, λες και μας τα χαρίζουν τα λεφτά.. Θα τα πάρουν πίσω έστω και αν τα πληρώνουμε 150 χρόνια και με τόκο.
Μια ανάλυση της πολιτικής καταστάσεως και της γενικότερης κατάστασης του μετώπου. Η Ουκρανία πλέον μπαίνει στη φάση στασιμότητος στο μέτωπο. Είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η υποχώρηση. Οσο για τις θεωρίες ότι χτυπήθηκε η ρωσική βοήθεια, απεδείχθησαν αρλούμπες. Εστειλαν σαμποτερ να χτυπήσουν το κομβόι αλλά συνελλήφθησαν 3 από τους Ρώσους και έφτυσαν της μάνας τους το γάλα. Παλι για προβοκάτσιες ψάχνονται οι Αμερικάνοι με τους Ευρωπαίους, αλλά έχει μυστικές υπηρεσίες η Ρωσία, δεν έχει κολοκύθια.
http://vineyardsaker.blogspot.gr/2014/08/a-couple-of-short-pointers-about.html
16 Αυγούστου, 2014 στις 4:19 μμ
Mitsos
Κατεστραμμένα ουκρανικά άρματα δειχνανε στις τηλεοράσεις στο Κίεβο και λέγανε ότι χτυπήσανε τα ρωσικά τεθωρακισμένα που εισέβαλλαν στην Α. Ουκρανία.
16 Αυγούστου, 2014 στις 4:19 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«σχο και Αφώτιστε,
έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λέτε»
Αξιοτιμε Καλυβαρχα.
1. Η μικρη 🙂 διαφορα ηλικιας μας μου επετρεψε να γνωρισω ηδη απο το 1973 τα μελλοντα στελεχη της αριστερας, σε εφηβικη/μετεφηβικη ηλικια.
2. Εχω 33 συνταξιμα ετη ως ψηφοφορος της Ανανεωτικης Αριστερας(1977-2009). Αν συνυπολογιστει και η εν γενει δρασις μου (1973-1977), εξαγοραζω και αυτα τα ετη και ηδη ειμαι συνταξιουχος ψηφοφορος της Αριστερας…
3. Για λογους αρχων – τις οποιες εμαθα στο φτωχοπλην τιμιο σπιτικο μας- παιχνιδια με τον φοβο του «κουτοπονηρου λαου μας» του τυπου «φετος ο χειμωνας θα ειναι χειροτερος απο του 1942,…» , καραγκιοζιλικια οπως πολλες επαφες-γλειψιματα στο παπαδαριο, γεννητουρια σε ιδιωτικα μαιευτηρια με δωρεαν σουιτα για την Παγωνα,…., δεν εκανα ποτε στη ζωη μου αν και δεν ημουν ποτε δημοσιο προσωπο.
4. Το προβλημα και του πολιτικου σχηματισμου αυτου ειναι προβλημα υπαναπτυξης, που οριζεται ως η αδυναμια συσσωρευσης και επεξεργασιας εμπειριων.
16 Αυγούστου, 2014 στις 4:24 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
»
Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014
Αφρώδεις φούσκες
Η υπόθεση των ρυθμίσεων για τα ΜΜΕ είναι χαρακτηριστική της συγκυρίας.
Με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής δίνεται η δυνατότητα διαγραφής χρεών, συγχωνεύσεων και τελικά διάσωσης των πιο μεγάλων παικτών του χώρου. Η υπόθεση αποκρύπτεται σκανδαλωδώς από τους ενδιαφερόμενους σχηματίζοντας μια καραμπινάτη περίπτωση όπου οι ενδιαφερόμενοι «κερδισμένοι» παραβιάζουν κάθε κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ταυτόχρονα όμως πέρα από την περιγραφή του σκανδάλου δεν είδα πουθενά τι θα μπορούσε να γίνει:
Να χρεοκοπήσουν δηλαδή να κλείσουν τα μεγάλα ΜΜΕ, να γίνει ένας άλλος διακανονισμός όπου πάλι βέβαια κανείς δεν θα αποπλήρωνε το σύνολο των χρεών ;
Το σκάνδαλο αυτό ανήκει στα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της ελληνικής κρίσης. Αποδοχή de facto όλων των αρρυθμιών , παραβάσεων και παραβιάσεων με ταυτόχρονη καταγγελία τους. Η κοινωνία και το κράτος έχουν ενσωματώσει το ανήθικο και την ταυτόχρονη ρητορική απόσυρση του ως λειτουργικό δίπολο, όπου οι ο ένας πόλος δεν εξουδετερώνει τον άλλο αλλά συνυπάρχουν σε διαρκή άπωση και έλξη όπως τα παιχνίδια με μαγνήτες. Ο Φ.Δρακοντειδης σε ένα ασφυκτικά απαισιόδοξο δοκίμιο του 2010 περιγράφει τις αντιδράσεις όπως τους χορούς των ινδιάνων για την ελκύσουν τη βροχή: τελετουργίες που κάποτε πιάνουν τόπο (*).Έτσι όλοι έμειναν ευχαριστημένοι: Οι επιχειρήσεις έχουν ένα ορατό διάστημα προσαρμογής, κάποιοι εργαζόμενοι θα κρατήσουν την δουλειά, η αντιπολίτευση έκανε το ρητορικό καθήκον, μερικά χρέη θα διαγραφούν κλπ κλπ.
Με τις σοβαρές ενδείξεις ότι εφαπτόμαστε με τον πυθμένα της κρίσης όλα τώρα είναι πιο εύκολα για όλους, όσοι επέζησαν.
Η επόμενη περίοδος θα περιγραφεί ως «ανοδική» σε δύο συσκευασίες : στην Σαμαρική ασκητική συντηρητική αφήγηση του ελάχιστου ρίσκου, στην Συριζαική υπόσχεση της «απαλλαγής με το λελογισμένο ρίσκο» και τα σαφή νεύματα παροχών όχι προς τους πολλούς αλλά προς τις πολλές ομάδες.
Η άδεια Αθήνα σηματοδοτεί ότι η ελληνική πολυπραγμοσύνη της πολυσθένειας και των πολλαπλών δικτύων, αφού συγκρότησε το βασικό μηχανισμό διασποράς κοινωνικών άδηλων και άρρητων παροχών, ως ένα sui generis trickle -down effect, αποτέλεσε και ένα ασθενικό αλλά υπαρκτό «παράλληλο κοινωνικό κράτος» , ένα amortisseur ιδιοκατασκευής made in Greece.
Τα αυστηρά μαθηματικά αποδεικνύουν ότι το made in Greece άδηλο αναδιανεμητικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Τα μνημονιακά μέτρα περνάνε γιατί πάντα εμπεριέχουν εύλογες ρυθμίσεις οικονομικής εξισορρόπησης οι οποίες έχουν την καθολική ρητή αποδοκιμασία αλλά την άρρητη σιωπηρή γνώση του ανορθολογισμού της φούσκας, που αποτελείτο από εκατομμύρια μικρές φυσαλίδες. Ο καθείς διαμαρτυρόμενος γνωρίζει την ιδιωτική του φούσκα, πριν την ονομάσει ο αμετροεπής Πάγκαλος.
Παρότι η Γερμανία αναγκαστικά ήρθε πιο κοντά, το έργο του ίσως του πιο main stream σύγχρονου διανοούμενου της , του P.Sloterdijk παραμένει ελάχιστα μεταφρασμένο.
Ο Sloterdijk θεωρεί την έννοια της φούσκας, περισσότερο ως σηματοδότηση του αφρώδους σχηματισμού παρά ως μπαλονιού, ως κομβική για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου (*). Τα άτομα και οι ομάδες σχηματίζονται , κατανοούν τον εαυτό τους και τον κόσμο ,ως εάν να είναι στο κέντρο της αφρώδους φούσκας. Η μεταφορά αρμόζει στην Ελληνική κρίση: Μια τεράστια δομή αποτελούμενη από εκατομμύρια αφρώδεις φούσκες, όλων των μεγεθών και διαστάσεων, σε όλες τις ποικιλίες σχηματισμού με εγκλεισμούς, γειτνιάσεις, επαφές. Η μεγάλη δομή σκάει , πολλές μικροφούσκες σκάνε, αλλά η δομή παραμένει σε μικρότερο όγκο. Η αφρώδης δομή παραμένει για να προστατεύσει όσους κατά τύχη βρίσκονται κοντά σε πιο ανθεκτικές μικροφούσκες.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει την φούσκα των ΜΜΕ, ενώ κανείς τελικά δεν ήθελε να σκάσει ενώ η Αθήνα άδειασε καθώς υπάρχουν πολλές μικροφούσκες τριγύρω για να αποδράσουν οι πολλοί.
Με κάποιον περίεργο τρόπο ο Αύγουστος του 14 είναι διαφορετικός.
Η φούσκα σταθεροποιείται , ο καθείς ελπίζει να την ξαναφουσκώσει με πιο βιώσιμο τρόπο, το θέμα είναι πως η φούσκα παραμένει bubble.
(*) Φ.Δρακονταειδή Λόγος Ερειπίων (σ103)
(*) P.Sloterdijk Bubbles (3 volumes)
Ανώνυμος15 Αυγούστου 2014 – 1:56 μ.μ.
«Ο Sloterdijk είναι ο διαγνώστης του κυνισμού της λογικής. Ασκεί κριτική του Διαφωτισμού, η οποία, καθεαυτή δεν είναι τίποτε καινούργιο. Συνόδευε ανέκαθεν τον Διαφωτισμό, ιδίως αφότου, τον δέκατο έννατο αιώνα αυξήθηκε η δυσπιστία απέναντι στους φυσικοεπιστημονικούς και τεχνολογικούς θριάμβους του. Η κριτική συνίσταται προπάντων στο ότι ο Διαφωτισμός, ο οποίος αξίωνε να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τη χειραγώγηση και την κοινωνική ανισότητα, οδηγεί στην ανελευθερία και στον απανθρωπισμό του κόσμου της ζωής. Για τον Sloterdijk η αιτία βρίσκεται στο ότι ο Διαφωτισμός συντελέστηκε μεν θεωρητικά, όχι όμως και πρακτικά. Η συνείδηση είναι, βέβαια, διαφωτισμένη και ξέρει πολύ καλά πόσο ανάποδες είναι οι συνθήκες της ζωής. Πρακτικά ωστόσο δεν μπόρεσε να αλλάξει τη διαφθορά του κοινωνικού κόσμου, απενατίας τον άφησε να τη διαφθείρει και την ίδια. Έχει βολευτεί σε αυτή την κατάσταση ανολοκλήρωτου Διαφωτισμού («καλοβαλμένη και άθλια ταυτοχρόνως») και έχει εξελιχθεί σε ψευδή και δυστυχή συνείδηση. Στη διπολική εικόνα του κόσμου του Sloterdijk με «πάνω» και «κάτω» ο Λόγος έχει αλλάξει θέση. Θρονιάζει πάνω από τις συνθήκες, τον ψευδή χαρακτήρα των οποίων γνωρίζει, και αφήνει τη διαφωτιστική της δύναμη να κυριαρχεί άνωθεν ως «κυνισμός»…..»
http://www.goethe.de/ins/gr/lp/prj/lit/phi/pmz/slo/wir/elindex.htm
ΑΦ
http://hypothesis61.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html
16 Αυγούστου, 2014 στις 5:05 μμ
Πάνος
Αφώτιστε,
το μόνο που προκύπτει σαφώς από το (αυτο)βιογραφικό σου είναι ότι τουλάχιστον έως και το 2009 ήσουνα συνεπέστατος… πελάτης της αριστεράς, ενώ ο κόσμος άλλαζε δραματικά (αλλού). Μετά, εκτός από Αφώτιστος έγινες και Νεοφώτιστος, στην αντι- αριστερή φιλολογία: τραύματα μιας ζωής είναι αυτά 😉
(Σε πειράζω, έχοντας εμπιστοσύνη στο Αφώτιστο χιούμορ) 😉
16 Αυγούστου, 2014 στις 5:18 μμ
σχολιαστης
Το …φυσιολογικό όριο για να ψηφίζει κάποιος παραδοσιακή αριστερά ήταν η πτώση του υπαρκτού. 🙂
16 Αυγούστου, 2014 στις 5:46 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«τραύματα μιας ζωής είναι αυτά ;-)»
Ποια τραυματα μιας ζωης;
Που πηγαιναμε οικογενειακα για μπανιο στον Σκαραμαγκα, το Π.Φαληρο, τον Αλιμο, την Λουτσα, τον Αγιο Ανδρεα (30 τουλαχιστον για να βγει καλα ο χειμωνας), πλεον τις κοπανες για ραφηνα.
Που πηγαινα σε ενα απο τα 6 καλυτερα δημοσια εξαταξια γυμνασια της Αθηνας;
Που πηγαιναμε απο το 1970 σινεμα (Easy Rider, Ευδοκια, Υποθεση Τομας Κραουν, η τελευταια κοιλαδα, Σερπικο, Φραουλες και αιμα,o Νονος,Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι, Ζabrinskie Point, ….) χωρις να ειμαστε κουρεμενοι γουλι, να φοραμε πηλικιο και να μας κυνηγα ο Παιδονομος….
Που στα 20 μας ειχαμε γκαρσονιερα;
Που ειχαμε ηλεκτρικη κουζινα, ψυγειο και τηλεφωνο;
………………………………………………………………………….
Τα προβληματα ας τα ψαξεις αλλου. Στο πεινασμενο ματι του επαρχιωτη οταν πρωτοειδε τα φωτα της πολης.
16 Αυγούστου, 2014 στις 6:41 μμ
Παλαιοκομμουνιστής
Α.Φ.
«Στο πεινασμενο ματι του επαρχιωτη οταν πρωτοειδε τα φωτα της πολης.»
Προσβάλεις μιά γενεά Ελλήνων, ακόμη εν «ζωή», με αυτήν την πρόταση! 🙂
16 Αυγούστου, 2014 στις 7:09 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Παλαιοκομμουνιστής
«Προσβάλεις μιά γενεά Ελλήνων, ακόμη εν “ζωή”, με αυτήν την πρόταση! :-)»
Για να μην προσβαλω ποιπον τους επαρχιωτες με το -ακομη πεινασμενο ματι- κανω διακοπες στην ωραια μας και ησυχη Αθηνα….
16 Αυγούστου, 2014 στις 7:09 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
ποιπον=λοιπον
16 Αυγούστου, 2014 στις 7:12 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
KAKIEΣ ΠΑΡΕΕΣ… ΜΕ ΤΟΝ ΑΦΡΟ ΤΟΥ ΠΑΤΟΥ
(εκτεταμενο αποσπασμα)
Ο γδούπος στον ακάλυπτο
σαν ένα σακί πατάτες
που γλίστρησε από τον 4ο
από τα λεπτεπίλεπτα
χέρια Φιλιππινέζας.
Οι καθωσπρέπει μεσοαστοί
απόρησαν λιγάκι
τέτοιο διάβημα γι΄ αυτούς
πρωτάκουστο εφάνη.
Μπορεί σε πλούσια περιοχή
σπίτι να ενοικιάσεις
την καπατσοσύνη των αστών
δεν δύνασαι να φορέσεις
σαν το κοστούμι σου το Dior
απ΄ όπου η κοιλιά προβάλει
κωμικά μεγαλοπρεπής και λαίμαργη στα πάντα :
-για φήμη στους τέως λασπωμένους χωματόδρομους
του γενέθλιου χωριού σου
(που έπαιζες κρατώντας ψωμί ξερό
με εβαπορέ και ζάχαρη της UNRA)
-για ντελικάτους πειρασμούς
στον ακαλλιέργητο σου ουρανίσκο
((προσούτο και ροκφόρ, χαβιάρι και σαμπάνια
αντί για φασολάδα και φακές με πετραδάκια
(ο μεγαλέμπορος δεν άφηνε να τα καθαρίζουν οι διαλέκτρες))
-για εξουσία πάνω σ’ άλλοτε ομοιούς σου
βέβαια παρέα με τον αφρό του πάτου:
ανηψιούς, ξαδέλφια, γιούς – εσχάτως δε – και κόρες
(η βασιλεία νεκραναστήθηκε ή μήπως λάθος κάνω 😉
-για τσάμπα sex χωρίς να τηνε διορίσεις
Μας κυβερνάν τσογλάνια.
……………………………..
20-07-2008
Αφωτιστος Φιλελλην
https://panosz.wordpress.com/2010/04/01/dimoula/#comment-179118
16 Αυγούστου, 2014 στις 7:14 μμ
Παλαιοκομμουνιστής
Πέθανε η κόρη του «πατερούλη» μας
http://www.kefalonitikanea.gr/2011/11/blog-post_30.html#.U-05xsWSzfI
16 Αυγούστου, 2014 στις 7:30 μμ
Mitsos
Δε βαριέσαι εγώ πάω ολοένα και πιο ανάποδα από τον αφώτιστο. Ημουνα Σοσιαλδημοκράτης μέχρι το 2008 και μετά γίνομαι όσο περνάει ο καιρός Σταλινικός. Πάντως ΣΥΝ δεν είχα ψηφίσει συνειδητά ποτέ στη ζωή μου πριν την κρίση διότι τους θεωρούσα καραγκιόζηδες όπως τους θεωρώ γενικώς και τώρα με εξαίρεση Λαφαζάνη, Βαλαβάνη, Κωνσταντοπούλου. Απλως τους θεωρώ λιγότερο διεφθαρμένους και επικίνδυνους από τον πολύ επιτυχημένο συνδιασμό ΝΔ-ΣΟΚ.
Ενας Στάλιν ή ένας Πούτιν πνευματικό παιδί του Αντροπωφ χρειάζεται στην Ελλάδα σήμερα για να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους γιατί ο πολύ νεοφιλελευθερισμός και η δημοκρατία του τύπου πες πες στα αρχίδια μου ούτως ή άλλως σε γράφω, μας έφερε εδώ.
Ειναι αυτό που μου είχε πει μια φορά πριν χρόνια ένας Ρωσοπόντιος Σταλινικός. «Στη Ρωσία δεν τολμούσες να προσβάλεις το γενικό γραμματέα, εδώ βρίζεις μέχρι και τον πρόεδρο της δημοκρατίας αλλά γραμμένο σε έχει και αυτός και όλοι. Υστερα τι είναι αυτό με τους ΔΥ, όποτε θέλουν πάνε στη δουλειά τους. Στη Ρωσία δεν ήταν έτσι.»
16 Αυγούστου, 2014 στις 7:41 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Τι σημαινει αναποδα «σοσιαλιστες» πρωην μικροκαπιταλες μου;
Απο ψηλα και αριστερα σας εβλεπα και σας βλεπω….Και βγαζετε πολυ μα πολυ γελιο.
Καταναλωτισμος-σοσιαλισμος 7-1
16 Αυγούστου, 2014 στις 8:35 μμ
σχολιαστης
… ή ένας λοχίας! 🙂
16 Αυγούστου, 2014 στις 9:16 μμ
Mitsos
Οχι λοχίας διότι άλλη η δουλειά του στρατιωτικού άλλη του πολιτικού. Ενας Βλαδίμηρος χρειάζεται να αρχίσει να βάζει τάξη. Η Ρωσία ήταν πολύ μεγάλο μπουρδέλο και τη συμαζεύει σιγά-σιγά.
16 Αυγούστου, 2014 στις 10:30 μμ
Mitsos
Κάθε πόλεμος και ειδικά κάθε επανάσταση κρύβει μέσα της βαθιές ταξικές αντιθέσεις. Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο και θα καταλάβετε γιατί συγκεκριμένα στο Ντονμπας, στο Λουχάνσκ και το Σλαβιάνσκ, τις βαριές βιομηχανικές ζώνες ξέσπασε η επανάσταση εναντίον των ολιγαρχών του Κιέβου και εναντίον του Μπαντέρα και του Γιαρος. Σε άλλες περιοχές όπως πχ στην Οδυσσό παρά το επειδόδιο με την πυρπόληση 100 ανθρώπων δεν ξέσπασε έντονη ενοπλη δράση.
17 Αυγούστου, 2014 στις 12:03 μμ
Ενη
Οπως ειπε και ο ΑΦ, «κάνει διακοπές στην ωραια και ησυχη Αθήνα»…
Ναι, πράγματι εχει αλλωστε ειπωθει πολλες φορές και στο παρελθόν απο πολλους, οτι τον Αυγουστο το ωραιότερο μερος ειναι, η αδεια Αθηνα και το σπιτι σου.
Μια Αθηνα χωρίς αυτοκινητα, ουτε σταθμευμενα ουτε εν κινησει (εχουν μετακομισει στην»επαρχία,» που λεει και ο ΑΦ).
Οι δρομοι αδειοι, και τα αθηναΐκα βραδυα στα δροσερα θερινα σινεμά, ειναι μια απο τις καλυτερες ψυχαγωγίες.
Π.χ. στο σινεμά ΑΙΓΛΗ του Ζαππειου, οπου παιζεται ενα απολαυστικότατο γαλλικο εργο με τιτλο (Λεξεις και Εικονες), μια αντιπαραθεση , δυο καθηγητων σε ενα κολλεγιο , ενος λογοτεχνη και μιας εικαστικου, η οποια αντιπαραθεση επεκτεινεται και στους σπουδαστες ως μαθημα. Το ολο φιλμ διακρινεται απο εναν πανεξυπνο διαρκη διαλογο ,που το κοινό προσπαθει να μη χασει …….ουτε λεξη.
Ας σημειωθει οτι το σινεμα ηταν γεματο θεατές. (να και καπου που τον Αυγουστο δεν ισχυει οτι η Αθηνα ειναι αδεια).
Βέβαια και ολη εκεινη η περιοχή ειναι απο τις ωραιοτερες της Αθηνας.
Δεν ειναι ομως μονο η βραδυνη Αθηνα αλλά και την ημερα οποιος θελει μπορει να κολυμησει π.χ. στην καθαρή και ωραια πλαζ της Βουλιαγμενης (πας εκει σε 20 λεπτα)
αλλά και σε ολη την ακτογραμμη του Σαρωνικου απο Φαληρο μεχρι Σουνιο.
Οπως επισης και σε εκεινη το «ονειρικό» τοπίο της Λίμνης της Βουλιαγμενης.
υγ.
ΑΦ σου συνιστω να δεις το φιλμ στην Αιγλη, αν δεν το εχεις ηδη δει.
17 Αυγούστου, 2014 στις 5:58 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Αργα, πολυ αργα, αλλα σταθερα, ολο και περισοτεροι/ες 🙂 προσερχονται στις «ελιτιστικες» αποψεις μου.
17 Αυγούστου, 2014 στις 6:19 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
» 21/12/2011 Το δημόσιο έλλειμμα σχεδιασμού για την πόλη
του Κωστή Χατζημιχάλη
Άρχισα από την Ολυμπιάδα γιατί εκείνη την εποχή θεμελιώνεται η αλλαγή στις προτεραιότητες του σχεδιασμού για την πόλη σε πλήρη αντίθεση με το ΡΣΑ του 1985 και το υφιστάμενο πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο. Ο σχεδιασμός για την πόλη χάνει σιγά-σιγά το δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα και μετατρέπεται σε προτεραιότητες για την επιχειρηματική πόλη με στόχο την ενδυνάμωση του διεθνούς της ρόλου. Ο μέχρι τότε ισχνός ρυθμιστικός προγραμματισμός μετατρέπεται σε επιλεκτικές παρεμβάσεις για τα ολυμπιακά έργα οι οποίες εκ των υστέρων βαπτίζονται «στρατηγικού χαρακτήρα». Οι νέες πρακτικές καλύπτονται νομοθετικά με τους Ν.2730/99 και Ν.228/2001 οι οποίοι καταλύουν κάθε έννοια σχεδιασμού με κοινωνικό χαρακτήρα για το δημόσιο όφελος και εισάγουν έναν εκπτωχευμένο, βαλκάνιο νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος μάταια προσπαθεί να μιμηθεί τη Βαρκελώνη μέσω ολίγου Καλατράβα…..»
http://courses.arch.ntua.gr/urbanenvlab.html
17 Αυγούστου, 2014 στις 8:02 μμ
Ενη
ΑΦ
Δεν «προσερχονται» καθολου στις αποψεις σου, αν εννοεις το σχολιο μου για την αδεια Αθηνα καθε Αυγουστο. Επισης οτι η Αθηνα και τα περιχωρα της εχουν ομορφιές δεν εχει καμια σχεση με τους κατοικους της.
Το πνευμα το δικό σου διαφερει εντελως απο τις δικες μου αποψεις.
Δεν διακατεχομαι απο περιφρονηση για τους ανθρωπους που κατοικουν σημερα στην Αθηνα αλλα προερχονται απο ολες τις αλλες περιοχες της χωρας.
Ουτε καμια «πρωτεουσιανικη» νοοτροπία επικροτω.
Για να τα λεμε ολα. .
17 Αυγούστου, 2014 στις 10:44 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Δεν πειραζει. Κανεις μας δεν ειναι τελειος. Μονον που δεν μπορει να τα ‘χω καλα με ολους (κακους εσωτερικους μεταναστες και κακους Αθηναιους). Οι ριζες ειναι βαθειες απο την εποχη της μικρασιατιικης ηττας, τον ελληνικο εμφυλιο,….