10356

(Βηρσαβαέε, Μπέντζαμιν Βίκτορ, 2013.

Πηγή: http://fanpage.gr/pics/2015/11/10356.jpg )

Είναι απίθανο να την αναγνωρίσετε από το όνομα, αλλά η ιστορία της είναι από τις πιο γνωστές της Παλαιάς Διαθήκης: ήταν Χετταία, γυναίκα του στρατηγού Ουρία, την είδε ο βασιλιάς Δαβίδ να κάνει το λουτρό της (χάθηκε ένα κιλίμι για παραβάν) την ευλόγησε βασιλικώς, έστειλε τον Ουρία στο θάνατο, την πήρε στο παλάτι κι αυτή του γέννησε τον Σολομώντα και άλλους γιους. (Σκανδαλώδεις λεπτομέρειες: http://el.bibles.org/ell-TGVD/2Sam/10 )

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πολύς Harold Bloom, στο έργο του «Ο Δυτικός Κανόνας» (Εκδόσεις Gutenberg, 2007) την κατονομάζει ως υποψήφια συγγραφέα της Πεντατεύχου (δηλαδή των πρώτων βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης), με την παρατήρηση ότι τα κείμενα της Β. υπέστησαν διορθώσεις, με τη πάροδο των ετών. Ο Bloom σημειώνει (σελ. 37):

η λατρεία του Θεού από τον κόσμο της Δύσης – Εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους – είναι η λατρεία ενός λογοτεχνικού χαρακτήρα, του Γιαχβέ, της συγγραφέως J, όσο κι αν έχει παραποιηθεί από ευλαβείς επιμελητές. Η μόνη άλλη παραπλήσια κατάπληξη που γνωρίζω είναι όταν συνειδητοποιούμε πως ο πολυαγαπημένος Ιησούς των χριστιανών είναι ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας που επινοήθηκε από τον Μάρκο, τον συγγραφέα του Ευαγγελίου, ή πάλι όταν διαβάζουμε το Κοράνι και ακούμε μια φωνή, τη φωνή του Αλλάχ, καταγραμμένη ενδελεχώς από την τόλμη του προφήτη του Μωάμεθ.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερα περί του Harold Bloom, θα τα βρουν εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Harold_Bloom