Είναι πολιτικά (το «ηθικά» ας μη το πιάσουμε καν) τραγικό ότι η ΕΕ διαβουλεύεται για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος με όρους που θα ταίριαζαν σε κάποια σύναξη δημογερόντων οποιουδήποτε μικρού χωριού από τις Σκωτσέζικες πεδιάδες ως τα Σικελικά παραθαλάσσια. Πως δηλαδή θα μοιραστεί το απεχθές «βάρος» ανάμεσα σε δεκάδες μέλη πιο μεγάλης και ισχυρής δημοκρατικής Ένωσης του πλανήτη, τα περισσότερα από τα οποία ούτε που θέλουν να δουν τους πρόσφυγες / μετανάστες στα όριά τους – και οι υπόλοιποι εταίροι ας κόψουν το λαιμό τους!
Η μοναδική αποτελεσματική πολιτική και ανθρωπιστική λύση είναι η άρση των αιτίων που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη. Το επιχείρημα ότι «δε φταίμε εμείς οι Ευρωπαίοι» είναι αυθεντική κακομοιριά, γιατί έτσι ή αλλιώς η Ευρώπη θα δεχτεί (κι άλλα) εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, είτε αυτή είναι πολιτική (εμφύλιοι) είτε κλιματική, είτε απλά ζήτημα ακραίας φτώχειας. Ακόμα κι αν η έννοια της ελεύθερης διακίνησης πάει περίπατο, ακόμα κι αν χτιστούν πολύ περισσότεροι φράχτες απ’ όσους ήδη υπάρχουν.
Το μεγάλο θέμα είναι ότι η μεγάλη Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται, προς το παρόν, πολιτικός νάνος. Αυτό μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία στους «ήσυχους» καιρούς, αλλά στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε πιθανόν να αποδειχτεί καθοριστική για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ. Όχι ότι θα διαλυθεί, αλλά αν συνεχίσει έτσι θα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια ανυπόληπτη γραφειοκρατική υπόθεση, για την οποία θα αδιαφορούν απολύτως οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Δείτε: Financial Times: Η ΕΕ καταργεί το Δουβλίνο ΙΙ | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα
86 Σχόλια
Comments feed for this article
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:59 πμ
kapetanios
πολύ αργά και πολύ λίγο. Έχω την αίσθηση ότι οι επόμενες αποφάσεις θα μας πλήξουν ακόμη περισσότερο. Η ισοπεδωμένη Συρία θα κάνει δεκαετίες να ορθοποδήσει και έως τότε ο αριθμός των προσφύγων(και μεταναστών) θα αυξάνεται. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ΕΕ δεν θέτει το ζήτημα της φιλοξενίας και πέρα από την περιφέρεια της? Νιώθει ότι βαρύνεται με μεγαλύτερες ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της μέσης Ανατολής και της Αφρικής ή είναι αυτή η παθητικότητα ακόμη μια ένδειξη/απόδειξη ότι πρόκειται πράγματι για πολιτικό νάνο?
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:05 μμ
Πάνος
Μάλλον το δεύτερο.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:36 μμ
Santiliana
Δεν περιμενα να συμφωνησω τοσο ευκολα ,με κατι που δειχνει οτι πιεζομενο το συστημα με τα ΜΜΕ του, λεει και αληθειες θελει δεν θελει.
Πολιτικοι νανοι λοιπον , και το εγραφα πριν ενα χρονακι περιπου για την καταντια τους με τα ιδια ακριβως λογια.
Δικιο εχει και ο Καπτεν , αλλα τι εγραφα?
Ενα χρονο εγραφα συνεχεια σε καθε ευκαιρια , οτι η αντιμετωπιση του Ελληνα νεου πρωθυπουργου απο ολο αυτο το κογκλαβιο εδειχνε το πσοσο μικροι και φτηνοι ηταν μπροστα του.
Ασχετα λοιπον με το αποτελεσμα , που μερικοι κουτοπονηρα εσπευσαν να δικαιολογησουν τους μικρους αυτους ανθρωπους γιατι ((στριμωξαν)) τον βλασφημο, ποια ειναι η ουσια που σημερα βλεπουμε καθαρα?
Οτι οχι μονο ειχε απολυτο δικιο ο πρωθυπουργος οπως εθεσε το προβλημα οχι μονο για την χωρα μας, αλλα και για το επερχομενο καταστροφικο τσουναμι προσφυγων που τιοτα απολυτως δεν ειχαν προβλεψει τα τσιμανια αυτα.
Ρεταρει λοιπον τωρα ο αρχιτεκτων της καταστροφης, Σοιμπλε, και θελει να βαλει και αλλο φορο στα πετρελαια μηπως και συγκεντρωσει ποσο για να καλυψει τις αναγκες τους.
Αλλα τωρα ειναι αργα Ντοκτορ Σοιμπλε, η καταστροφη ειναι αναποφευκτη και μονο με μυδραλια στα συνορα και ναζι να πυροβολουν βαρκες με γυναικοπαιδα , μπορει να ανστραφει αυτο το πραγμα.
Να η λυση , ευκολη , το κανεις?
Και εαν οχι γιατι οχι?
Δεν εχεις βαλλει και εκτελεις λαους ολοκληρους στο στοχαστρο , εκει θα σταματησεις?
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:47 μμ
Νίκος Π
Αυτό ακριβώς είναι το θέμα Πάνο. Η ΕΕ όμως δεν είναι απλά μια «ανυπόληπτη γραφειοκρατική υπόθεση» αλλά κάτι ακόμα χειρότερο, αφού δεν διαθέτει μηχανισμούς για την εξέλιξη της κοινωνικής οργάνωσης και την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως φάνηκε με το προσφυγικό αλλά και με την Ελληνική κρίση πριν από έξι χρόνια. Αν η σημερινή κατάσταση γίνει αφορμή για τη διεύρυνση των ευρωπαϊκών θεσμών και τη δημιουργία νέων, η Ευρώπη θα επιβιώσει και θα μακροημερεύσει, αν όμως κάθε χώρα περιχαρακωθεί στο δικό της μικρόκοσμο, το τέλος της δεν θα αργήσει. Στο κάτω κάτω της γραφής, οι Ούγγροι, οι Πολωνοί και τόσοι άλλοι που ήταν για πολλές δεκαετίες φυλακισμένοι στη χώρα τους, δεν είναι οικονομικοί μετανάστες σήμερα, όταν φεύγουν από τη χώρα τους για να ζήσουν και να εργαστούν αλλού; Η αντίληψη ότι μια χώρα της ΕΕ μπορεί να περιορίσει την εσωτερική κινητικότητα, είναι απλώς ηλίθια.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:41 μμ
M
—
Όχι ότι θα διαλυθεί, αλλά ….
Κάτσε να κάνουν το δημοψήφισμα οι Άγγλοι και τα ξαναλέμε!
Προσωπικά μιά επιστροφή σε ένα σχήμα του τύπου » Ένωση άνθρακα και χάλυβα», την βρίσκω πιό λογική στο εγγύς μέλλον.
Άντε το πολύ-πολύ, «Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα».
Κανείς δεν χρειάζεται αυτό το «υπερεθνικό» έκτρωμα!
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:59 μμ
aftercrisis
Σήμερα και η Αυστρία προσχώρησε στο κοινό σύστημα διαχείρισης προσφύγων των πρωην γιουγκοσλαβικών χωρών, που αρχίζει απο ΠΓΔΜ και βορειοτερα.
Λειτουργεί ο φράχτης στο ενδο-Σένγκεν πέρασμα μεταξύ Σλοβενίας και Αυστρίας, ως φράχτης διαχείρισης και ελέγχου αλλά όχι εκτροπής. Οι πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες στη Βαλκανική διαδρομή περνάνε πια από 5 stop ελέγχου, Ελλάδας/FYROM/Σερβίας/Κροατίας/Σλοβενίας/Αυστρίας. Οι λοιποί «κοβονται» ήδη στη Γευγελή.
O φράχτης της Ουγγαρίας (όπως και Βουλγαρίας) λειτουργεί ως απόλυτη εκτροπή, δεν περνά κανείς απο εκεί.
Οι μόνες χώρως στη διαδρομή που απέμειναν χωρίς φράχτη και έλεγχο είναι πια η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Απο κεί και πάνω (Δανία-Σουηδία) υπάρχουν 2 stop, αλλά οι κανόνες ελέγχου δεν είναι σαφώς καθορισμένοι.
Έχουμε πια στην πράξη έναν περιορισμένο Κεντροευρωπαικό «πυρήνα Σένγκεν», που αρχίζει από την Ελλάδα/FΥROM και τελειώνει στη Γερμανία και Μπενελούξ.
Όλες οι άλλες χώρες, π.χ. Βουλγαρία ή Γαλλία ή Σκανδιναβικές ή Ουγγαρία ή Πολωνία, δεν εφαρμόζουν ούτε τα βασικα του συστήματος.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:05 μμ
aftercrisis
Σάντι,
δεν τα λάς καλά
μεταξύ μας, άν δεν υπήρχε ήδη Σόιμπλε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρεπε να τον εφεύρει.
Χωρίς αυτόν, ο Τσίπρας θα είχε ακόμη να α@νανίζεται με τον Λάφα, με τον Βαρούφα και με τη Ζωή την Πορφυρογέννητη, όπως έκανε στην αρχή επί 6 μήνες.
Καλό τους έκανε ο «Λύκον» και να τον ευλογούν. Με τα κόλπα και τη μπλοφα του τους γλύτωσε από άσκοπες χρονοτριβές και πελαγοδρομήσεις χωίς πυξίδα, Τα κεφάλια μέσα τώρα και δουλειά μέσα, εντός Ελλάδος.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:14 μμ
Πάνος
Σε άρθρο με τίτλο «ΕΕ: Καράβι χωρίς καπετάνιο» η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει ότι «μισός χρόνος προσφυγικής κρίσης ήταν αρκετός για να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο θεμελιώδη κεκτημένα της ΕΕ: την ελευθερία μετακίνησης και τη δίχως σύνορα διακίνηση προϊόντων στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά».
Όπως επισημαίνει η γερμανίδα αρθρογράφος, μπορεί κανείς να βρει υπαιτίους για αυτήν την κατάσταση σε όλη την ΕΕ. «Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θεωρεί ότι τρία δισ ευρώ για καταυλισμούς προσφύγων στην Τουρκία παραείναι πολλά. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είτε δεν είναι ικανός είτε δεν είναι πρόθυμος να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προς την Τουρκία και να μεριμνήσει εκεί για τη δημιουργία σωστών κέντρων υποδοχής (…) Και στο Βερολίνο οι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες εστιάζουν στις εκλογές σε τρία τοπικά κοινοβούλια τον Μάρτιο, χάνοντας έτσι εντελώς την Ευρώπη από το οπτικό τους πεδίο».
Η γερμανική εφημερίδα ασκεί σφοδρή κριτική στην ΕΕ και συγκεκριμένα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι καθήκον του είναι να διαμεσολαβεί και να επιχειρεί να επιτύχει συμβιβασμούς μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Όπως τονίζει η αρθρογράφος, «στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου ο Τουσκ πρέπει επιτέλους να δείξει ότι μπορεί να ηγηθεί και να εκπληρώσει το καθήκον του αξιώματός του στις Βρυξέλλες».
http://www.kathimerini.gr/846435/article/epikairothta/politikh/handelsblatt-apro8ymos-h-anikanos-o-tsipras-na-prostateysei-ta-e3wterika-synora-ths-ee
ΥΓ. Ο τίτλος που βάζει η «Κ» είναι δια τον πέοντα…
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:43 μμ
ΣΑΘ
Τι ακριβώς, αγαπητοί, πρέπει να κάμει αυτή η ρημάδα η Ευρώπη (και η Ελλάδα επομένως) για να μην την χαρακτηρίζουμε -τόσο εύκολα και αβασάνιστα- πολιτικό και ηθικό «νάνο»;
Πόσοι από εκείνους που φτάνουν τους τελευταίους μήνες στα νησιά μας είναι πρόσφυγες και πόσοι είναι οικονομικοί μετανάστες;
Πόσο έτοιμη και πόσο διατεθειμένη είναι η Ευρώπη (και η Ελλάδα επομένως) να άρει «τα αίτια που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη»;
Μπορεί η Ευρώπη (μαζί και η Ελλάδα) να άρει όλη τη δυστυχία (ή έστω μεγάλο μέρος της) της Ασίας και της Αφρικής, χωρίς να βουλιάξει η ίδια;
Πόσοι (λίγο-πολύ ευκατάστατοι) δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι και αριστεροί ή «αριστερούληδες» του τόπου μας, (τάχα μου «ευαίσθητοι», «αντιρατσιστές», μη ξενοφοβικοί και «ανθρωπιστές» -πάντα με ξένα κόλλυβα), είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν σημαντικό ή και σημαντικότατο μέρος τού πλούτου και των ανέσεών τους, προκειμένου να αρθούν -αποτελεσματικά και σε μόνιμη βάση- «τα αίτια που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη»;
Για να μην τρελαθούμε εντελώς δηλαδή…
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:57 μμ
Πάνος
Τι άλλαξε στη Γερμανία μετά τα γεγονότα της Κολωνίας
http://www.capital.gr/story/3096934
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:10 μμ
aftercrisis
ΣΑΘ
η ΕΕ απλά, και κατά πρώτο λόγο, έπρεπε ήδη (χθές, προχθές) να έχει κοινούς κανόνες εμπλοκής και διαχείρισης του ζητήματος.
Όποιο και άν είναι αυτοί, κάπου έπρεπε να καταλήξουν μαζί.
Αυτό γραφω εδώ και καιρό: Τουλάχιστον, χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που δεν φημίζονται για την πολιτική τους ικανότητα και ωριμότητα και οι μισές δεν ανήκουν πλήρως στην ΕΕ ακόμη, κατάφεραν να συνεννοηθούν και να μη «πασάρουν τον μουντζούρη» η μια στην άλλη. Σήμερα ενώθηκε μαζί τους και η Αυστρία, που μέχρι τώρα δεν έβαζε κανέναν περιορισμό.
Αυτό είναι το καλό παράδειγμα, δυστυχώς μάλλον εξαίρεση.
Τι έκαναν δυστυχώς άλλες χώρες, πιο ισχυρές και πολιτικά προχωρημένες;
Η Δανία φόρτωνε όλο το πρόβλημα στην Σουηδία και στη Γερμανία (κλείνοντας πρώτη αυτή σύνορα στην ΕΕ). Η Ουγγαρία πάσαρε τον μουντζούρη με μια κίνηση στην Αυστρία, Σλοβενία και Κροατία. Η Βουλγαρία στην Ελλάδα και FYROM. Η Πολωνία έκλεισε τα σύνορα με τη Γερμανία. H Γαλλία ουσιασικά δεν δεχεται να πάρει μερίδιο προσφύγων από την «αδελφή» Γερμανία.
Δεν ξερω που θα καταλήξει αυτή η ανεπάρκεια. Δεν πιστεύω ότι θα διαλυθεί η ΕΕ (θεωρω πιθανότερο να αυτονομηθεί η Βαυαρία απο τη λοιπή Γερμανία, παρά αυτό). Αλλά η εικόνα της κοινής διακυβέρνησής τους είναι τραγική.
Πρώτα με την οικονομική κρίση και κυρίως τώρα με το προσφυγικό, αποκαλύφθηκε μια ολόκληρη πολιτική ελίτ μιας ηπείρου που δεν μπορεί να μοιράσει 2 γαιδουριών άχυρα.
Το θέαμα δεν είναι αν όλοι αυτοι είναι «δεξιοί» «αριστεροί» ή «κεντρώοι». Το πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια και ανευθυνότητά τους: βλέπουν μόνον δημοσκοπήσεις, πελατείες στην ιδιαίτερη χώρα τους και ιδιαίτερες κοινωνικές ελίτ με τις οποίες είναι συνδεδεμένοι με δεσμούς συμφέροντος και δύναμης. Οι σημερνιές εγωιστικές πολιτικές ελίτ ασχολούνται ένθερμα με τα επουσιώδη άλλων ελίτ και μικρο-ελίτ (π.χ. γαμους ατόμων ιδίου φύλου), αλλά αδιαφορούν για το μακροπρόθεσμο εγχείρημα της Ένωσης και για τον μέσο, κοινό πολίτη.
Οι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη για 2 λόγους: Ασφαλές καταφύγιο και καλό επίπεδο ζωής, εργασίας κτλ
Φυσικά, η ΕΕ είναι κοντά, ενώ οι ΗΠΑ ή Ιαπωνία (εξίσου καλά επίπεδα ζωής και ασφαλή καταφύγια) δεν είναι κοντά.
Φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια η ΕΕ θά πάψει αν είναι ζώνη – ασφαλές καταφύγιο με καλό επίπεδο ζωής. Και γι αυτό έχοχες θα είναι κυρίως οι πολιτικές της ελίτ, η κοινωνική ανευθυνότητά τους και ο τροπος που διαχειρίζονται τώρα το πρόβλημα.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:17 μμ
Πάνος
άφτερ,
όσα περιγράφεις είναι το πρώτο επίπεδο, δηλαδή η διαχείριση των συμπτωμάτων της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης. Η οποία συμπληρώνεται με τα (μάταια και ακριβοπληρωμένα πολιτικά) παρακάλια προς την Τουρκία.
Υπάρχει και δεύτερο επίπεδο, της πολιτικής και οικονομικής παρέμβασης στις χώρες όπου δημιουργούνται τα μεταναστευτικά ρεύματα. Αυτό σημαίνει πολιτική οντότητα (της ΕΕ) και… χρήμα.
Το χρήμα είναι σχετικά εύκολο να εξασφαλιστεί, η πολιτική οντότητα είναι μάλλον μακρινό / απατηλό όνειρο.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:21 μμ
Πάνος
«Πλαφόν» στους πρόσφυγες που θα δεχθεί βάζει η Αυστρία
Δεκτοί φέτος 37.500, λιγότεροι από τους μισούς αιτούντες άσυλο το 2015
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=770425
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:25 μμ
Πάνος
Τουρκία: Τηρούμε τη συμφωνία για το προσφυγικό- Το ίδιο να κάνει και η ΕΕ
Μήνυμα προς την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας ύψους 3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό στέλνει η Τουρκία, τονίζοντας πως από την πλευρά της εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας χορήγησης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ροής των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.
Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRTHaber, ο Μποζκίρ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, αλλά η ΕΕ πρέπει να επιλύσει τις εσωτερικές διαφορές της, μετά τη δήλωση ευρωπαίων αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιταλία μπλοκάρει προγράμματα για την εκταμίευση των χρημάτων που προορίζονται για την ‘Αγκυρα.
«Η μέθοδος που χώρες θα χρησιμοποιήσουν όσον αφορά τη συμφωνία είναι ένα θέμα που αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ» πρόσθεσε ο Μποζκίρ.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64318913
(Αυτό λέγεται και ευρω-ρεζιλίκι…)
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:29 μμ
ΣΑΘ
@ aftercrisis
Καλά όλα αυτά, αγαπητέ.
Απάντηση, ωστόσο, στα ερωτήματα ουσίας που θέτω, δεν βλέπω:
Επανέρχομαι λοιπόν:
#Πόσοι από εκείνους που φτάνουν τους τελευταίους μήνες στα νησιά μας είναι πρόσφυγες και πόσοι είναι οικονομικοί μετανάστες;
Πόσο έτοιμη και πόσο διατεθειμένη είναι η Ευρώπη (και η Ελλάδα επομένως) να άρει «τα αίτια που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη»;
Μπορεί η Ευρώπη (μαζί και η Ελλάδα) να άρει όλη τη δυστυχία (ή έστω μεγάλο μέρος της) της Ασίας και της Αφρικής, χωρίς να βουλιάξει η ίδια;
Πόσοι (λίγο-πολύ ευκατάστατοι) δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι και αριστεροί ή «αριστερούληδες» του τόπου μας, (τάχα μου «ευαίσθητοι», «αντιρατσιστές», μη ξενοφοβικοί και «ανθρωπιστές» -πάντα με ξένα κόλλυβα), είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν σημαντικό ή και σημαντικότατο μέρος τού πλούτου και των ανέσεών τους, προκειμένου να αρθούν -αποτελεσματικά και σε μόνιμη βάση- «τα αίτια που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη»; #
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:29 μμ
kapetanios
κάτι σε πιο ξεφτίλα έχουμε?
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:43 μμ
aftercrisis
Πάνο,
χωρίς το πρώτο (κοινή πολιτική της ΕΕ), το δεύτερο είναι ανέφικτο.
Μεμονωμένες οι χώρες της ΕΕ, και οι πιο μεγάλες και δυνατές, δεν μπορουν να επηρεάσουν την κατάσταση (εμπόλεμη, οικονομική, κλίμα-νερό κτλ) στη Μέση Ανατολή ή στην Αφρική. Ούτε με πολιτικά ούτε με οικονομικά μεσα.
Εκτός άν στηριζόμαστε πάλι στον «μεγάλο αδελφό» ΗΠΑ. Αυτό όμως είναι παλιά ιστορία, δοκιμάστηκε πολύ. Και απέτυχε. Ο «αδελφός» είναι κάπως αδέξιος (να το πω ευγενικά). Και τώρα πια δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περιχή αυτή. Υπάρχει πιο σημαντικός γι αυτόν Ειρηνικός.
Άρα, για τα δικά μας, ή συνεργασία ή αποτυχια.
Προ το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι υποδειγμα αποτυχίας – μόνο που η κατακρήμνιση γίνεται σε slow motion και θέλει εξασκημένα αισθητήρια για να την παρακολουθήσεις.
* Η Αυστρία εκτός από πλαφόν για αιτησεις προσφύγων εφτιαξε φράχτη στα σύνορα με Σλοβενία και αφήνει να περνάνε μόνον όσοι έιναι από Συρία, Αφγανιστάν και Λιβύη, με έγκυρα διαβατήρια. Ευθυγραμμίστηκε δηλαδή με τον κανόνα χειρισμού των Σλοβενο-Κροατο-Σερβο-FYROM. Μαροκινοί, Πακιστανοί, Αλγερινοί κτλ δεν περνάνε ούτως ή άλλως βορείως της Γευγελής
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:54 μμ
Πάνος
Δεν περνάνε από Γευγελή, ακούγεται όμως ότι περνάνε από Αλβανία.
Κι αν κλείσουν αυτή τη δίοδο, θα ανοίξουν άλλες.
Μόνο η άρση των αιτίων έχει νόημα (και θα έχει αποτέλεσμα). Αλλά αυτά τα είπαμε.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:54 μμ
aftercrisis
ΣΑΘ,
αυτά που θέτετε μόνον με κοινούς μηχανισμούς και κοινούς κανόνες (π.χ. ποσοστώσεις, ποιοι περνάνε ποιοί όχι) μπορούν να ελεγχθούν στην πράξη. Άν αυτά μηχανισμοί και κοινοί κανόνες, δεν υπαρχουν, άσκοπα, εντελώς θεωρητικά μιλάμε.
Το «Πόσοι» αφορά πλειοψηφιες και μειοψηφίες και σωστή διαμόρφωση βούλησης κατόπιν ενημερωσης και συζήτησης (και σύγκρουσης απόψεων), είναι δηλαδή θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας.
Βλέπετε εσείς να ενδιαφέρονται για σωστή δημοκρατική λήψη αποφασεων οι σημερινοί κυβερνώντες, στην Ελλάδα ή στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ;
***Εξαιρέσεις υπάρχουν, εν μέρει αλλά μόνον σε μερικές χώρες – π.χ. στη Γερμανία, που τόσο την κατηγορούμε για άλλα θέματα υπάρχει πολύ ζωηρή συζήτηση και σύγκρουση. Και στο εσωτερικό των κομμάτων, π.χ. στην CDU, μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών της Μέρκελ, το ίδιο υπάρχει ζωηρή συζήτηση και μέσα στους Σοσιαλδημοκράτες, στους Πράσινους, στους Linke.
Αυτό που συμβαίνει εδώ, στα ΜΜΕ και στην ελληνική κοινή γνώμη το θεωρειτε σοβαρή πολιτική συζήτηση; Η αφεντιά μου, καθόλου.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:00 μμ
aftercrisis
Πάνο
Η άρση των αιτίων έχει το πιο πολυ νόημα (και θα έχει το πιο καλό αποτέλεσμα).
Αλλά αυτά τα είπαμε: Χρειάζεται χρήμα-χρόνο, πάρα πολύ χρήμα και φοβάμαι πολύ χρόνο.
Μέχρι τότε, πρέπει να στηριχτούμε σε μηχανισμούς ελέγχου, τήρηση αρχών (προπάντων αυτό) και πρακτικές πολιτικές που λύνουν προβλήματα όσο καλύτερα (ή λιγότερο κακά) γίνεται.
Οι σπασμωδικές κινήσεις, το «πέταγμα του προβλήματος στη διπλανή αυλή» και οι εκθέσεις ιδεών μόνο κακό κάνουν.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:12 μμ
Πάνος
Άλλοι δεν χρειάζονται χρόνο, δρουν αστραπιαία…
http://www.iefimerida.gr/news/246695/i-italiki-mafia-vgazei-ekat-apo-toys-prosfyges-pos-ekmetalleyetai-tin-krisi-vinteo
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:23 μμ
aftercrisis
Εν τω μεταξύ ο «άξονας Σερβίας – Κροατίας» έβαλε έναν ακόμη όρο για να είναι δεκτός ένας πρόσφυγας ως τράνζιτ διερχόμενος απο τις 2 αυτές χώρες: Θα πρέπει να δηλώνει ότι προτίθεται να ζηήσει άσυλο είτε στην Αυστρία είτε στη Γερμανία.
Αναμένεται να συντονισθούν τάχιστα Σλοβενία και FYROM.
** φυσικά κανείς δεν τον εμποδίζει να δηλώνει μετά – άλλαξα γνώμη, θέλω Σουηδία ή Βέλγιο – είναι ανεφάρμοστο.
Πιθανώς οι γιουγκοσλαβικές χώρες αντιδρούν έτσι σε πιέσεις από άλλες χώρες – Σκανδιναβικές Ολλανδία κτλ,
ή προσπαθουν, μετά την Αυστρία, να πιέσουν και τη Γερμανία για να βάλει και αυτή πλαφόν. Πιστέυουν ότι άν βάλει η Γερμανία πλαφόν, θα ελαττώσουν τις ροές μέσα απο το έδαφός τους.
Αυτό βέβαια θα μεταφέρει πίεση στην Ελλάδα, η οποία θα αναγκαστεί τότε να ασκεί πολύ πιο σκληρή πολιτική αποτροπής. Δυστυχώς δεν θα γίνεται αλλοιώς, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, και εκτροπή σε άλλη χώρα δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα (η Βουλγαρία πρόλαβε).
Μια «διοχέτευση» μέσω Ροδόπης ή Αλβανικών συνόρων θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη – και λόγω του ορεινού εδάφους – και το κυριότερο δεν έχει «έπειτα». Είναι αδιέξοδα. Η Ρουμανία από τη μία μεριά είναι απο τους πολύ σκληρούς, άπό την άλλη Κόσοβο, Μαυροβούνιο, θάλασσα, Ιταλία …ο Ρέντσι.
Ο τελευταίος μάλλον μπλοκάρει το κονδύλι προς την Τουρκία για να εκβιαζει για μέτρα οικονομικής χαλάρωσης: έχει την εποχη αυτη πολύ μεγάλο πρόβλημα με τράπεζες. Μύλος, όλα μπλεκουν
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:26 μμ
aftercrisis
Πάνος,
τελικά θα αναλάβουν αυτοί, οι Ιταλιάνοι της «Κόζα μας» και τα παρακλάδια τους: έχουν την καλύτερη τεχνογνωσία, άπειρα δίκτυα, χρήμα, πείρα, συγκεντρωτική διοίκηση που παίρνει αποφασεις γρήγορα (ο Δον…)
Στο τέλος θα τους χρωστάμε κιόλας χάρη που διευκολύνουν
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:31 μμ
Πάνος
Όπου διαβάζουμε (στην ΑΥΓΗ) ότι οι Κούρδοι είναι εξίσου τρομοκράτες με το ISIS και ότι ο Τουρκικός στρατός αναγκάζεται να πράξει τα δέοντα, για να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες Κούρδους.
http://www.avgi.gr/article/6189824/tourkia-anoixta-metopa-astatheias-sto-esoteriko
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:41 μμ
δεξιος
Άφτερ εσύ και οι περισσότεροι στην Ελλάδα θεωρείς δεδομένα τα «αίτια» που προκαλούν το πρόβλημα αλλά στην Ευρώπη καθόλου δεν υπάρχει κοινή άποψη και το θέμα των προσφύγων και της μετανάστευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ισλαμικό ζήτημα.
π.χ. η Δανία που πιθανόν θεωρείς εγωιστική χώρα γιατί τα ρίχνει όλα στη γείτονα σκανδιναβική Σουηδία έχει άλλη άποψη από αυτήν για τον περίφημο πόλεμο των πολιτισμών.Να σου υπενθυμίσω ότι προ ετών υπήρξε σάλος για τα σκίτσα του Μωάμεθ σε δανική εφημερίδα και από την λογική αυτή οι Δανοί δεν έχουν κάνει πίσω και κριτικάρουν τους Σουηδούς ότι έχουν παραδώσει τη χώρα τους στο έγκλημα των μουσουλμάνων μεταναστών αλά Κολωνία.Την ίδια και χειρότερη άποψη έχει μεγάλο τμήμα της ολλανδικής δεξιάς που τα χώνει στη Μέρκελ.Για τους Ανατολικοευρωπαίους ας μην συζητάμε.
Συνεπώς το ροζ συννεφάκι στο οποίο ζει η ελληνική κοινή γνώμη ότι αρκεί να πέσουν λεφτά (πόσα;) στη Μέση Ανατολή για να λυθεί το ζήτημα δεν το συμμερίζονται καθόλου άλλες χώρες της ΕΕ που είναι να δώσουν τα λεφτά.
Δεν υπάρχει μόνο σύγκρουση εθνικών εγωισμών αλλά και ιδεολογική : όσοι θεωρούν ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα της Ευρώπης στη μεσανατολική μετανάστευση ισχυροποιούνται όλο και περισσότερο.
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:54 μμ
Πάνος
Σκληρό θέμα, για το Νίκο Γεωργιάδη και την (υποτιθέμενη) υπόθεση «παιδεραστίας» στη Ρουμανία.
http://www.cnn.gr/news/ellada/story/19070/kataggelies-vaxevani-gia-ton-niko-georgiadi
20 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:55 μμ
ΣΑΘ
@ aftercrisis
Ας είμαστε ειλικρινείς, αγαπητέ:
Δεν περίμενα απαντήσεις στα ερωτήματα ουσίας που έθεσα.
Τα ερωτήματα είναι περισσότερο «ρητορικά».
Πάμε, λοιπόν από την αρχή:
1) Πόσοι από εκείνους που φτάνουν τους τελευταίους μήνες στα νησιά μας είναι πρόσφυγες και πόσοι είναι οικονομικοί μετανάστες;
Απάντηση:
Το 11μηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2015. Προέλευση «μη νομίμων μεταναστών»:
Συρία 455.363, Αφγανιστάν 186.500, Ιράκ 63.421, Πακιστάν 23.318, Ιράν 19.612, Μαρόκο 5.513, Παάιστίνη 5.240, Σομαλία 4.259, Μπαγκλαντές 4.137, Λίβανος 1553, Κονγκό 1128, Αλγερία 1.088.
Δες σχετικώς στην επίσημη διεύθυνση:

2) Ποια ήταν η κίνηση «μη νομίμων μεταναστών» από το 2006 μέχρι το 2015;
Απάντηση:
2006: 95.239, 2007: 112.364, 2008: 146.337, 2009: 126.145, 2010: 132.524, 2011: 99.368, 2012: 76.878, 2013: 43.002, 2014: 77.163, 2015 (11μηνο): 797.330.
Δες σχετικώς στην επίσημη διεύθυνση:

Όσοι δεν βλέπουν ότι η κάθετη αύξηση της εισροής «μη νομίμων μεταναστών» στην Ελλάδα το 2015, έχει άμεση και προφανή σχέση με την πολιτική τού «ξέφραγου αμπελιού» και του «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» της γραφικής κυρα-Τασίας και του ολέθριου Μεγαλέξη, κινούνται μέσα στο «ροζ συννεφάκι» που λέει παραπάνω ο «δεξιος». Με άλλα λόγια, στην καλύτερη περίπτωση εθελοτυφλούν.
3) Πόσο έτοιμη και πόσο διατεθειμένη είναι η Ευρώπη (και η Ελλάδα επομένως) να άρει «τα αίτια που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη»;
Απάντηση: Ελάχιστα έως καθόλου.
4) Μπορεί η Ευρώπη (μαζί και η Ελλάδα) να άρει όλη τη δυστυχία (ή έστω μεγάλο μέρος της) της Ασίας και της Αφρικής, χωρίς να βουλιάξει η ίδια;
Απάντηση: ΟΧΙ!
5) Πόσοι (λίγο-πολύ ευκατάστατοι) δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι και αριστεροί ή «αριστερούληδες» του τόπου μας, (τάχα μου «ευαίσθητοι», «αντιρατσιστές», «μη ξενοφοβικοί», «ανθρωπιστές» -πάντα με ξένα κόλλυβα βεβαίως), είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν σημαντικό ή και σημαντικότατο μέρος τού πλούτου και των ανέσεών τους, προκειμένου να αρθούν -αποτελεσματικά και σε μόνιμη βάση- «τα αίτια που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη»;
Απάντηση: Λίγοι μέχρι ελάχιστοι. Εν πάση περιπτώσει, μια σαφέστατη ανθυπομειοψηφία.
Συμφωνώ απολύτως με τον «δεξιο», όταν ο τελευταίος γράφει:
«….αλλά στην Ευρώπη καθόλου δεν υπάρχει κοινή άποψη και το θέμα των προσφύγων και της μετανάστευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ισλαμικό ζήτημα. ……. Συνεπώς το ροζ συννεφάκι στο οποίο ζει η ελληνική κοινή γνώμη ότι αρκεί να πέσουν λεφτά (πόσα;) στη Μέση Ανατολή για να λυθεί το ζήτημα δεν το συμμερίζονται καθόλου άλλες χώρες της ΕΕ που είναι να δώσουν τα λεφτά.
Δεν υπάρχει μόνο σύγκρουση εθνικών εγωισμών αλλά και ιδεολογική : όσοι θεωρούν ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα της Ευρώπης στη μεσανατολική μετανάστευση ισχυροποιούνται όλο και περισσότερο».
Μη προς κακοκαρδισμόν συμπαθούντων και μη.
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:07 πμ
δεξιος
ΣΑΘ στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα,πλην όμως και ο κουφός καταλαβαίνει όταν του γκρεμίζουν την πόρτα και το σπίτι μαζί.
Ότι έγινε με τα οικονομικά θα γίνει και με τα προσφυγικά.Στο τέλος θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα προς την Ευρώπη και τότε θα τρέχουν όλοι.
Κατά την ελληνοαριστερή αντίληψη Ευρώπη είναι ένα μέρος που θα πρέπει να έχει ένα μηχανάκι που τυπώνει ευρώ και θα τα μοιράζει και σε μας και σε όλη την Αφρική και Ασία ενώ παράλληλα θα δέχεται όποιον θέλει να μπει μέσα ακόμη και αν γίνεται της Κολωνίας και του Μπατακλάν γιατί «φταίνε οι συνθήκες».
Δεν συμφωνούν όμως οι άλλοι Ευρωπαίοι.
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:25 πμ
ΣΑΘ
Διορθώσεις: 1) Παλαιστίνη
2) 2015 (8μηνο)
Ευχαριστώ.
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:26 πμ
Santiliana
Re after
Σοβαρολογεις?
Τι καλο να κανει ο καταστροφεας της ΕΕ ,και οχι μονο της χωρας μας.
Η πολιτικη των εκβιασμων του αυτα τα αποτελεσματα ειχε.
Ποιος νομιζει σοβαρα οτι ειναι βατο και θα συνεχισθει χωρις να αλλαξει, αυτο το ανοητο προγραμμα που επεβληθει εκβιαστικα?
Ο ανθρωπος υποφερει διανοητικα και απο αυτο που ειπε, για φορο στο πετρελαιο.
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:16 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Η μοναδική αποτελεσματική πολιτική και ανθρωπιστική λύση είναι η άρση των αιτίων που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.»
Πάνο έχω την αίσθηση πως μπερδεύουμε δύο πράγματα τα οποία δεν ταυτίζονται. Σε σχέση με όλο αυτό το μεταναστευτικό/προσφυγικό κύμα διαπράττουμε το λαθος να ταυτίζουμε οσους φεύγουν από περιοχές όπου μαίνονται πολεμικές συγρούσεις, όπως είναι αυτή την στιγμή η Συρία – και σε μικρότερο βαθμό το Ιρακ και το Αφγανιστάν – με αυτούς που φευγουν από διάφορες άλλες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου (όπως για παράδειγμα το Μαρόκο, η Αλγερία, το Πακιστάν, το Ιράν, κλπ) όχι λόγω κάποιου πολέμου αλλά γιατί πολύ απλά επιθυμούν μία καλύτερη ζωή, μία ζωή χωρίς φτώχεια και με τις υλικές ανέσεις που παρέχει ο δυτικός τρόπος ζωής. Έχω την αίσθηση πως η πρώτη ομάδα είναι ίσως μικρότερη από την δεύτερη, πάντως σίγουρα όχι πολύ μεγαλύτερη.
Το πρόβλημα είναι πως η έλλειψη διάκρισης εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών μεταξύ των δύο ομάδων έχει ως αποτέλεσμα μία κρίση που σε μεγάλο βαθμό είναι ΚΑΙ μεταναστευτική κρίση να αντιμετωπίζεται αυστηρά και μόνο υπό το πρίσμα της ανθρωπιστικής-προσφυγικής κρίσης. Ασφαλώς και ισχύει η δεύτερη παράμετρος – και η οποία είναι αυτή που συστηματικά παραβλέπει η ευρωπαϊκή άκρα δεξιά. Από την άλλη όμως οι ευρωπαϊκές αρχές διαπράττουν το αντίθετο σφάλμα – συστηματικά αποτυγχάνουν να δούν πως η κρίση δεν είναι αυστηρά ανθρωπιστική-μεταναστευτική αλλά σε μεγάλο βαθμό και καθαρά μεταναστευτική, εφόσον πολλοί άνθρωποι, προερχόμενοι από διάφορες μουσουλμανικές χώρες, δεν φεύγουν κυνηγημένοι από εμπόλεμες ζώνες αλλά επιζητούν μία καλύτερη ζωή στην Δύση, καλύτερη με μία πρωτίστως υλική έννοια.
Για τους πρόσφυγες κάτι μπορεί να κάνει η ΕΕ ώστε να τους βοηθήσει. Από την άλλη όμως σίγουρα δεν είναι σε θέση να βοηθήσει όλους αυτούς τους μετανάστες που γυρεύουν μία καλύτερη, υλικά πιο άνετη ζωή στην ΕΕ. Οπότε εδω έχουμε το πρώτο πρόβλημα. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι πως πρός το παρόν δεν υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος να ξεχωρίσεις τους πρώτους από τους δεύτερους, εφόσον δεν είσαι σε θέση να διακρίνεις ποιός είναι ποιός. Οπότε είτε θα τους αντιμετωπίσεις όλους ως μετανάστες (αυτό που κάνει η άκρα δεξιά), είτε θα τους αντιμετωπίσεις όλους ως πρόσφυγες (αυτό που κάνουν μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές αρχές). Και οι δύο τρόποι αντιμετώπισης είναι εσφαλμένοι αλλά ακριβώς επειδή είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ των δύο ομάδων επιλέγεται είτε ο ένας είτε ο άλλος. Οπότε υπάρχει μεγάλο μπλέξιμο.
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:38 πμ
Πάνος
Γιάννη,
λύση του μεταναστευτικού (και του προσφυγικού) σημαίνει πρωτίστως παραμονή των ανθρώπων στις χώρες τους. Δε λύνεις κανένα πρόβλημα με τη μαζική μεταφορά του μέσα στις χώρες της ΕΕ. Αλλά αυτή η μεταφορά είναι αναπόφευκτη, αν συνεχίσει η ΕΕ να αντιμετωπίζει το σύμπτωμα και όχι τη νόσο. Όσοι φράχτες κι αν υψωθούν. Μέχρι ν’ αρχίσουν τα πολυβόλα και τα μεταναστευτικά Άουσβιτς, οπότε οι ακροδεξιές μπούρδες θα έχουν πλέον αναβαθμιστεί σε νέο ναζισμό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια την Ευρώπη.
Όντως έχουμε μπερδέψει πολύ τα πράγματα. Καλημέρα!
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:27 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Και ο Πάνος και ο Γιάννης, στα δυό τελευταία τους σχόλια, βάζουν το θέμα της μετακίνησης (πρόσφυγες-μετανάστες), στις ουσιαστικές βάσεις τους. Τι θα γίνει και πώς θα γίνει. Παραλείπουν όμως το βασικό, που δεν είναι ο πόλεμος και η οικονομική ανέχεια, αλλά η ουσία, που κάνει το πρόβλημα άλυτο. Η υπεργεννητικότητα! Η παγκοσμιοποίηση! Η ιδεατή αλληλεγγύη!
τρία ζητήματα ταμπού, κυρίως για την Αριστερά.
Για τους συντηρητικούς δεν έχω αυταπάτες. Γι’ αυτούς ένα οργανωμένο κράτος είναι πεπεισμένο, ότι κάθε ξένος είναι ευπρόσδεκτος, αναλόγως της προσφοράς του. Δηλαδή ο λεφτάς για τις τράπεζες, ο τεχνοκράτης για τις επιχειρήσεις και ο ανειδίκευτος για τα χωράφια και τις φάρμες.
Ο πρόσφυγας είναι δεκτός εντός ορίων και εντός χρονικού περιορισμού.
Τούτη τη στιγμή όμως παγκοσμίως, δεν έχουμε την κλασική εικόνα της αναγκαστικής μετανάστευσης, των Γερμανών, των Εβραίων, των αριστερών λ.χ. μετά την άνοδο του Χίτλερ, ούτε την μετανάστευση της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης στη Δυτική Ευρώπη. Δεν έχουμε το προσφυγικό πρόβλημα με τους φυγάδες του Βιετνάμ (πριν από 35 χρόνια), που υπολογίστηκαν από το 1975-79 στο ένα εκατομμύριο. Σήμερα έχουμε παγκοσμίως (και φυσικά όχι μόνο στην Ευρώπη), μια μετακίνηση πληθυσμών, που αγγίζει μέσα σε μια 5ετία (σύμφωνα με τον UNHCR), τα 25 εκατομμύρια (!) με τάση συνεχώς διογκούμενη.
Στα στοιχεία αυτά η Αριστερά δεν έχει απαντήσεις, πέρα από την καταγγελία των υπευθύνων για τις πολεμικές συρράξεις. Και το κομβικό σημείο είναι αυτό. Τι είναι που κάνει τους ανθρώπους να τρέχουν να φύγουν από τον τόπο τους, πέρα από τις σφαίρες και την μιζέρια; Τι είναι εκείνο που τους τραβά στο όνειρο της Ευρώπης; Η Αριστερά πιστεύει ότι τ’ ανοικτά σύνορα είναι η λύση. Αυτό λοιπόν το ανθρωπιστικό στοιχείο, στα μυαλά των προπαγανδιστών της φυγής, γίνεται αυτοσκοπός. Θα πάμε εκεί και θα μοιραστούμε στην καλύτερη των περιπτώσεων τ΄ αγαθά μαζί τους, αυτά δηλαδή που στέρησαν από τους προγόνους μας με τις αποικιακές τους πολιτικές. Αυτό δηλαδή που πολύ απλά αναπαραγάγει ο Ιάσονας Σχινάς. (Στον παππού μου που βλάψατε (δεξιοί), τώρα εγώ ζητών αυτοδίκαιη αποκατάσταση).
Κι έτσι αρχίζει ένα σπιράλ μετακίνησης ευθυνών, από την ξηρασία και τα πολιτικά δικαιώματα, μέχρι τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και τις ιδεατές εντυπώσεις του καταναλωτισμού. Θα πάω στη Γερμανία να προκόψω. Δηλαδή να γίνω κι εγώ κάποτε μικροαστός, έχοντας συντηρήσει (αποκλειστικά) την κουλτούρα μου. Δηλαδή θα κυκλοφορώ όπως εγώ νομίζω ενδεδυμένος, γιατί με υποστηρίζει η Αριστερά με τον ανθρωπισμό της. Θα κάνω πολλά παιδιά, γιατί έτσι δικαιώνεται η δική μας κουλτούρα. Θα βάζω «χέρι» στις γυναίκες, για να μάθουν να φυλάγονται από τον άνδρα, που δικαιολογημένα είναι αρχέγονο τραγί και δεν μπορεί να συγκρατήσει τις όποιες ορμές του. Κι έτσι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος, που φυσικά έχει σχέση με την παγκοσμιοποίηση δηλαδή με την διαιώνιση των ειδώλων. Η Αφρική, η Ασία, η Λατινική Αμερική, θέλει ν’ αντιγράψει ή μάλλον να ενσωματωθεί πολιτιστικά και οικονομικά στην Ευρώπη (ή στον Καναδά, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ), γιατί αυτό είναι το υπέρλαμπρο αστέρι της καταναλωτικής κοινωνικής βολικότητας.
Σε όλα αυτά και πολλά άλλα, η Αριστερά το μόνο που έχει κατορθώσει, είναι να δημιουργεί συνεχώς αιρετικές απόψεις, μεταξύ των οποίων, μερικές έχουν πλέον το θάρρος να εμφανίζονται και σε άρθρα ή site αντιδογματικού περιεχομένου.
Με όλο αυτό τον περίγυρο, η ζώνη Segen κινδυνεύει να σβύσει, αν δεν αυτοπροστατευθεί. Γιατί να μην ξεχνάμε, ότι η Segen δεν έγινε για να βάλουν μέσα τους Έλληνες ή τους Ρουμάνους, αλλά να τους βάλλουν μέσα σε μια ομογενοποιημένη ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, που θα φτιάξει τον ανάλογο πολιτισμό και νόμους. Γιατί η οικονομία και μόνο αυτή, διαμορφώνει το πλαίσιο της δημοκρατίας. Η ευμάρεια έφτιαξε το σοσιαλδημοκρατικό status κι όχι η τριτοκοσμική ανέχεια. Η Ινδία ένα πλουσιότατο κράτος, ποτέ δεν μπορεί να φτιάξει δημοκρατία, να ελέγξει τις γεννήσεις, να δώσει ψωμί στους φτωχούς της, όσο κυβερνούν οι κάστες. Στην Κίνα η κάστα είναι μία. Το κομμουνιστικό κόμμα, γι’ αυτό και προσωρινά κάνουν τους ορθολογιστές.
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:11 πμ
Πάνος
Βερολίνο κατά Βιέννης για τους πρόσφυγες, η Μέρκελ «δεν υποχωρεί»
Πιέσεις προς την γερμανίδα καγκελάριο και από το εσωτερικό
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=770587
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:28 μμ
Πάνος
Marcel van der Steen @marcelvdsteen 1h1 hour ago
Border #Idomeni open. But.. only for Syrians, Agfhans and Iraqis who want to ask for Asylum in Germany or Austria. Yes, the last part is new
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:43 μμ
aftercrisis
Σάντι,
«Η πολιτικη των εκβιασμων», εκτός των άλλων είχε ως αποτέλεσμα να γλυτώσουμε, και εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ, από Λάφες, Βαρούφες, Πορφυρογέννητες, Στράτα-στρατούληδες και άλλους πεζεβέγκηδες και καραμβουζουλήδες.
Λίγο το έχεις;
ΥΓ: Ελπίζω να έβαλαν μπριλ-κρίμ και να μη ξέχασαν να πάρουν μαζί τους τη βαλίτσα και το σκύλο…
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:02 μμ
aftercrisis
Δύστροπη Πραγματικότητα,
έθεσες σωστά μια πολύ σοβαρή παράμετρο της «πραγματικής πραγματικότητας».
Γι αυτο ακριβώς, η προσφυγική πολιτική tτου lessaiz faire α λα Μέρκελ (εξίσου και πολλών εκ των λεγόμενων αριστερών στην Ελλάδα) ήταν και αφελής και ανεύθυνη και αντιπαραγωγική
Γι’ αυτό ήταν σωστή η κριτική για ανευθυνότητα και έλλειψη ρεαλισμού που της ασκήθηκε και ενδογερμανικά, από την αρχή, απο τον Μύνχάου, τον Φύκς του Ινστιτούτου Boell κτλ που έχω ήδη επισημάνει εδώ
Αυτό το «έιμαστε καλοί, περάστε όλοι», έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα
Ωστόσο δεν συμμερίζομαι την «ιδεολογική» αντιμετώπιση – που εδώ μέσα προβάλλουν π.χ. ο ΣΑΘ και ο δεξιός. Υπεύθυνη πολιτική διαχείριση κρίσεων σε δύσκολες καταστάσεις δεν γίνεται με «ιδεολογίες» δηλαδή πάιζοντας κομμματικά παιχνίδια με τις ευαισθησίες των πολιτών.
Αυτό, ανεξάρτητα απο προθέσεις (καθόλου δεν θεωρώ τον ΣΑΘ και τον δεξιό λαικιστές), οδηγεί τελικά στους λαικίστικους ριζοσπαστισμούς τύπου Ουγγαρίας, Πολωνίας και Δανίας.
Αποτέλεσμα; Το ίδιο με τον «επιτρεπτισμό» της Μέρκελ (ή στα καθ ημάς αρκετών ΣΥΡΙΖΑίων αλλά και ακραίων φιλελεύθερων) : Αίσθηση ανασφάλειας και αναταραχή στους πολίτες
Φυσικά τα (όποια) ευρωπαικά πολιτισμικά και δημοκρατικά κεκτημένα δεν τα διαπραγματευόμαστε (εδώ οι ιδεολογίες του «πολυπολιτισμού» μόνον ζημιά κάνουν – το επισήμανε ήδη με επιμονή και ένας αριστερός ο Ζίζεκ).
Στιβαρή διαχείριση, με σταθερούς κανόνες αλλά και με πολύ ανθρωπισμό (και καλύτερα χωρίς πολλές «ιδεολογίες»). Αυτό χρειάζεται.
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:14 μμ
aftercrisis
Ο δε Μιχάλης Μιχελής τα λέει καλά, νομίζω, για τις αυταπάτες της Αριστεράς. Πραγματικά: κλείνουν μόνοι τους τα μάτια για να μη δουν την πραγματικότητα.
Πάνο,
ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπισθεί η νόσος, και μάλιστα με αρχή της θεραπείας απο τώρα.
Όμως μια γερή πνευμονία κάνει 15 μέρες να περάσει, και μέχρι να αντιμετωπισθεί ο στρεπτόκοκκος, πρέπει να δώσεις και παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αποχρεμπτικά, ενδεχομένως και καρδιοτονωτικά και άλλα, αναλόγως της γενικής κατάστασης του ασθενούς.
* Νομίζω αυτή η κατηγορία «αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα και όχι τη νόσο», έτσι διατυπωμένη είναι κλασικό δείγμα των «αριστερών αυταπατών» και της έλλειψης πρακτικού πνεύματος και ικανότητας διακυβλέρνησης αυτού που αποκαλουμε Αριστερά (παρόλο που δεν αυτοορίζεσαι ως αριστερός, εδώ Πάνο, επιχειρηματολογείς ως τυπικός Έλληνας αριστερός – όχι ΚΚΕ)
ΥΓ: Μπήκα εξ ανάγκης και στα «χωράφια» της ιατρικής επιστήμης, απολογούμαι…
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:31 μμ
aftercrisis
Πρέπει επίσης κανείς να είναι αντικειμενικός και δίκαιος.
Χώρες σχετικά μικρές όπως η Αυστρία, η Σλοβενία και η Κροατία, γίνανε σάντουιτς ανάμεσα στην επιτρεπτική πολιτική της Μέρκελ («θα τα καταφέρουμε, μπορούμε») και στη διαρκή ροή που δέχονταν από το Νότο.
Οι εκκλησίες και οι δημοτικοί χώροι στη Βιέννη και στη Λιουμπλιάνα είναι γεμάτες πρόσφυγες. Προσωρινή στέγαση.
Ωστόσο οι χώρες αυτές κράτησαν επί πολλους μήνες υποδειγματική στάση, με κανόνες και όσο γίνεται λογική διαχίριση, και δεν παρασύρθηκαν σε μονομερείς ενέργειες με εκτροπές στη «διπλανή αυλή» ή με διακοπές σιδηροδρομικής συγκοινωνίας τύπου Ουγγαρίας, Δανίας ή Βουλγαρίας.
Τους αξίζει έπαινος γιατί δεν παρασύρθηκαν σε απομονωτικές, αντικοινοτικές λύσεις. Ε κάποια στιγμή δεν μπρούν να αντέξουν αλλο την πίεση.
Όπως αξίζει μόνον στιγματισμός στην αντικοινοτική πολιτική της Βουδαπέστης ή της Κοπεγχάγης, η Βιάννη και η Λιουμπλιάνα επέδειξαν Κοινοτικό πνεύμα, που τόσο λείπει.
Αλλά το κόμμα του Ορμπάν ανήκει στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα και η Μέρκελ δεν θέλει να στιγματίσει τον σύντροφό της στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο δε Γκάμπριελ είναι «στα μαχαίρια» με τον καγκελλάριο της Αυστρίας Φάιμαν, γιατί προωθούν διαφορετικές πολιτικές εντός της διεθνούς Σοσιαλδημοκρατίας.
Η (κομματική) πολιτική είναι πολύπλοκη και συχνά έχει να κάνει μόνον με συμφέροντα επιμέρους ομάδων και όχι με ιδεολογίες
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:18 μμ
Πάνος
άφτερ,
όταν κάποιος ασχολείται αποκλειστικά με τα συμπτώματα και ούτε καν αναφέρεται στις αιτίες της νόσου, δεν είναι γιατρός – είναι αλμπάνης 😉
ΥΓ. Δυο σκασίλες είχα, η μία είναι μη και μιλήσω με «αριστερό» λόγο ή με λόγο που μπορεί να παρεξηγηθεί ως «αριστερός». Δεν έχω τέτοια κόμπλεξ, φίλε μου.
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:34 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Γι αυτο ακριβώς, η προσφυγική πολιτική tτου lessaiz faire α λα Μέρκελ (εξίσου και πολλών εκ των λεγόμενων αριστερών στην Ελλάδα) ήταν και αφελής και ανεύθυνη και αντιπαραγωγική»
Απόλυτα σωστή επισήμανση Αφτερ.
Η δε δήλωσή της τον Αύγουστο, ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχτεί 800.000 πρόσφυγες ή μετανάστες (ούτως ή άλλως την διάκριση ποτέ δεν την έκανε η Μέρκελ), και παρά τα όποια ενδεχομένως ευγενή κίνητρα (αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν ήταν τόσο ευγενικά οσο άφησε να εννοηθεί η ίδια), υπήρξε καταστροφική, ακριβώς γιατί αποτέλεσε το σήμα που ενίσχυσε την θέληση κάθε δυνητικού μετανάστη να πάει στην Γερμανία, και αρα να αυξηθούν δραματικά τα μεταναστευτικά κύματα.
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:23 μμ
aftercrisis
Δύστροπε
…και στη Σουηδία βέβαια (η ενδιάμεση Δανία ήταν ήδη απαγορευμένο έδαφος). Το «τιγκάρισμα» στη Σουηδία ήταν κυρίως «παράπλευρη απώλεια» της Μέρκελ και του διαρκούς καυγά της με τους Δανούς για τα σύνορα όλο το καλοκαίρι. Όλος ο κόσμος ήξερι ότι η Σουηδία ήταν ακόμη πιο ανεκτική απο τη Γερμανία.
Αντίθετα, η Σλοβενία, η Κροατία και η Αυστρία ήταν «παράπλευρα θύματα» της παράκρουσης του Ορμπάν.
Και το χάος στα δικά μας νησια αλλά και «ο λαιμός μπουκαλιού» που αναγκάστηκε να στήσει η FYROM σε έναν αρκετό βαθμό ήταν και τα δύο παράπλευρες απώλειες λόγω του φράχτη της Βουλγαρίας.
Τελικά, 2 εντελώς ανόμοιες χώρες, ακραίες του Βορρά και του Νότου, Δανία (κόβοντας τη δίοδο στα γερμανο-δανικά σύνορα) και Βουλγαρία, ήταν οι πρώτες που «έγκαιρα», «πολύ έγκαιρα», εφάρμοσαν το γνωστόν «θα γλυτώσω εγώ τον κώκο μου και άς πνιγούν οι άλλοι γύρω».
Μετά υπερέβαλλε εαυτόν η Ουγγαρία («αρπάξτε τώρα τον μουντζούρη παλιές φίλες και συγκάτοικοι Αυστρία και Σλοβενία») και έδεσε καλά το γλυκό…
Πράγμα που διαψεύδει τη θεωρία ότι η αποτυχία χειρισμού στο προσφυγικό οφείλεται στις διαφορές ευρωπαικής Ανατολής – Δύσης ή Βορρά – Νότου.
Είναι το «ο καθένας εναντίον του πλησιέστερου και ο Θεός εναντίον όλων».
(ο πέρα από τον Ατλαντικό «Θεός» βέβαια με τις αλλεπάλληλες βλακείες σε Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Ιράκ)
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:07 μμ
Πάνος
Για το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Τσίπρας τόνισε πως απαιτείται ένα αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός στην πρώτη του τοποθέτηση, που έγινε στα ελληνικά, τόνισε ότι: «Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους. Είναι ντροπή».
Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει και τόνισε ότι: «Η Ευρώπη να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει».
«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μεγάλη ντροπή. Οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι», είπε ο κ. Τσίπρας.
Μάλιστα μαζί του συμφώνησε ο κ. Σόιμπλε. Όπως είπε: «Πρέπει να δώσουμε βάρος στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Έχουμε πολλά να κάνουμε για το προσφυγικό. Συμφωνώ με τον Αλλέξη Τσίπρα, δεν πρέπει να γίνει η Ελλάδα φρούριο. Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο».
Στο ίδιο πάνελ συμμετέχει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, που μίλησε στα γαλλικά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε αλλά και ο Β. Σόιμπλε.
Μάλιστα ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο, πριν «σκοτώσουμε» τη Σένγκεν.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113895917
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:22 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Μπαίνοντας λοιπόν στο λεξιλόγιο των ημερών, μπορούμε κι εμείς ν’ αναφωνήσουμε για το μεταναστευτικό: It’s screwy stupid! (είναι μάπα, το καρπούζι).
Κι ο λόγος είναι προφανής. Μέσα σε κοινωνίες που έχουν προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, ψυχολογικά, έστω κι αν λέγεται όλο το προνομιακό οικόπεδο «Ευρώπη», δεν αντιλαμβάνονται οι κρατούντες, ότι οι πολυπληθείς νεομετανάστες, είναι εκ των πραγμάτων το κόκκινο πανί, πρώτον από τους παλαιό μετανάστες και δεύτερον από τους αυτόχθονες, μια και το νέο ρεύμα θα κτυπήσει τα μεροκάματα και τις εργασίες, με χαμηλότερες απολαβές και χειρότερες συνθήκες;
Το θέμα λοιπόν των δεξιοτήτων, δεν αφορά το πόσοι θ’ απορροφηθούν στις νέες χώρες της αποδημίας τους, αλλά τι θα κάνουν εκεί οι παρείσακτοι. Θα στελεχώσουν την παραοικονομία και την εγκληματικότητα;
Η επαγγελματική αποκατάσταση των μεταναστών-προσφύγων, απασχόλησε και το forum του Νταβός. Κι εδώ φάνηκε ότι ο Τσίπρας δεν είναι επιδέξιος στο ν’ αντιληφθεί, αυτό που πρότεινε η ιορδανική και η τουρκική αντιπροσωπεία. Δώστε μας λεφτά, για να τους εκπαιδεύσουμε επαγγελματικά, για να επανέλθουν πάλι όταν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες στην πατρίδα τους, έχοντας αποκτήσει πολύτιμες δεξιότητες από τη διεθνή οικονομική συμπαράσταση. Δηλαδή όχι μόνο φαγητό και φάρμακα, αλλά κι εργασία. Αλλιώς θα γυρίζουν οι Σύριοι κι οι άλλοι, σαν τα στοιχειά, ψάχνοντας πέρα δώθε στην ξενιτιά, ένα κομμάτι ψωμί.
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:59 μμ
Πάνος
«Κι εδώ φάνηκε ότι ο Τσίπρας δεν είναι επιδέξιος στο ν’ αντιληφθεί…»
Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους – που το έπιασαν στον αέρα! 😉
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:14 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Διάβασε την απάντηση της Ιορδανίας και θα καταλάβεις τη διαφορά.
http://www.weforum.org/press/2016/01/countries-at-the-forefront-of-refugee-crisis-call-for-economic-zones-paradigm-shift
21 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:33 μμ
Πάνος
Ανησυχητική αύξηση των περιστατικών βίας εκ μέρους της ΠΓΔΜ, εναντίον πολιτών τρίτων χωρών που επιχειρούν να εισέλθουν στο έδαφός της καταγγέλλουν οι «Γιατροί του Κόσμου».
Όπως προκύπτει από τα περιστατικά που καταγράφονται στο ιατρείο των Γιατροί του Κόσμου στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες «φέρουν τραύματα στα άνω και κάτω άκρα, μώλωπες στο πρόσωπο και άλλα χτυπήματα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, τα τραύματα οφείλονται σε αλόγιστη βία των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Από τις 12 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016 οι «Γιατροί του Κόσμου» κατέγραψαν 263 μαρτυρίες τέτοιου είδους, ενώ την τελευταία εβδομάδα ένα στα δύο καταγεγραμμένα περιστατικά σχετίζονταν με άσκηση σωματικής βίας.
Οι «Γιατροί του Κόσμου» εκφράζουν την βαθιά ανησυχία τους για την κλιμάκωση των κρουσμάτων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή των συνόρων.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=770812
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:41 μμ
Πάνος
Ο Σόιμπλε απαντά στον ΣΑΘ:
Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέφυγε να απαντήσει αν η Γερμανία θα μπορέσει να αντέξει ξανά ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στο έδαφος της και το 2016. Ωστόσο, έκανε λόγο για πολύ μεγάλες προσφυγικές ροές προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στις χώρες από όπου έρχονται οι πρόσφυγες. Πρέπει να μειώσουμε την πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι ντροπή όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει η Ευρώπη ένα κλειστό φρούριο. Σε κάθε συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών έχω τονίσει ότι πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
http://www.protagon.gr/epikairotita/einai-efarmogi-anoite-44341032075
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:26 μμ
δεξιος
Και θα απαντούσε ο ΣΑΘ ή κάποιος κακός Ανατολικοευρωπαίος : ούτε δεκάρα από τα κοινοτικά κονδύλια εκτός Ευρώπης όσο εμείς ζούμε στη φτώχεια και την ανεργία.Εσείς στη Γερμανία είστε καλά βολεμένοι με μηδαμινή ανεργία,όχι όμως εμείς.
Αυτό όμως ΔΕΝ μπορεί να το πει ο ανθρωπιστής αριστερός Τσίπρας.
Αυτός είναι υποχρεωμένος να λέει ότι πρέπει η Ευρώπη να ρίχνει δισεκατομμύρια και στη Μέση Ανατολή και στον εαυτό της που δεν υπάρχουν.
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:08 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Τρεις απόψεις για το ελληνικό δράμα.
Νίκος Μπογιόπουλος: «Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε»!
Wolfgang Schäuble: «It’s the implementation stupid»!
(ο σωστός Αλέξης Τσίπρας): «This is the austerity malakas»!
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:19 μμ
Πάνος
δεξιέ,
μήπως τα μπέρδεψες;
ΔΕΝ τα λέει ο Τσίπρας αυτά, ο Σόιμπλε τα λέει. Και προφανώς ξέρει τι λέει, εφ’ όσον είναι ο πρακτικός άνθρωπος και πολιτικός που υποστηρίζει τα συμφέροντα της χώρας του και τις Ευρώπης χωρίς ιδεοληψίες, έτσι δεν είναι; 😉
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:36 μμ
δεξιος
Ναι.Θα δώσει δισεκατομμύρια στη Μέση Ανατολή,πολλά από τα οποία θα γυρίσουν σε γερμανικές (και γαλλικές ή ιταλικές) φυσικά εταιρίες αφού αυτές παράγουν όσα θα αγοράσουν οι μεσανατολίτες που θα βγουν είτε από νέους φόρους (ήδη έχει προτείνει φόρο στη βενζίνη) σε όλη την ΕΕ είτε από περικοπές των προγραμμάτων συνοχής.
Ο Τσίπρας δεν κατάλαβα τι κερδίζει από αυτό εκτός από χειροκροτήματα σε λόγους στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ.
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:04 μμ
δεξιος
Μέχρι να αποφασίσουν οι άλλοι,οι Ανατολικοί θα σηκώσουν πάλι το παραπέτασμα και θα ησυχάσουν.
http://news.in.gr/world/article/?aid=1500053571
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:15 μμ
Πάνος
Συνεπώς συμφωνούμε ότι από την άποψη της Ευρώπης γενικά ο Σόιμπλε που μιλάει για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ξέρει τι λέει. Και (βάζω στοίχημα) ότι η ανάλυση που έχει κάνει δεν σταματάει σ’ αυτό το πρώτο επίπεδο, πηγαίνει πολύ πιο πέρα. Όσο για το τι κερδίζει η Ελλάδα σ’ αυτή την (υποθετική) περίπτωση, απορώ γιατί το ρωτάς: καταρχήν κερδίζει την ησυχία της, αν μειωθούν οι ροές. Μετά, όλο και κάτι θα πουλάει κι αυτή, με την ανάπτυξη που θα φέρει ο Μητσοτάκης 😉
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:25 μμ
δεξιος
Τα λεφτά όμως θα βγουν και από εμάς.Εκτός από το μνημόνιο θα έχουμε και το ΦΑΠΑ (φόρο ανάπτυξης Πάσης Ανατολής).
Τέλος πάντων,δε νομίζω ότι θα συμφωνήσουν στην ΕΕ.
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:07 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
«Ο Σόιμπλε απαντά στον ΣΑΘ:» (!;!;)
http://www.protagon.gr/epikairotita/einai-efarmogi-anoite-44341032075
#Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέφυγε να απαντήσει αν η Γερμανία θα μπορέσει να αντέξει ξανά ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στο έδαφος της και το 2016. Ωστόσο, έκανε λόγο για πολύ μεγάλες προσφυγικές ροές προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στις χώρες από όπου έρχονται οι πρόσφυγες. Πρέπει να μειώσουμε την πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι ντροπή όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει η Ευρώπη ένα κλειστό φρούριο. Σε κάθε συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών έχω τονίσει ότι πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.#
Όχι, αγαπητέ Πάνο: Ο Σόιμπλε ΔΕΝ μου απαντάει!
Το ερώτημα (και η απάντηση) του ΣΑΘ ήταν:
#Πόσο έτοιμη και πόσο διατεθειμένη είναι η Ευρώπη (και η Ελλάδα επομένως) να άρει «τα αίτια που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη»;
Απάντηση: Ελάχιστα έως καθόλου.#
Ο Σόιμπλε μιλάει για πάρτη τής ευημερούσας Γερμανίας. Οι φτωχότερες χώρες τής Ευρώπης ούτε μπορούν ούτε είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Και όχι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά και οι παράνομοι (οικονομικοί) μετανάστες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 40% περίπου της συνολικής ροής προσφύγων / μεταναστών!!.
Για περισσότερα, με κάλυψε ήδη ο «δεξιος».
Ούτε στα ερωτήματα (4) και (5) του ΣΑΘ απαντάει ο Σόιμπλε:
#4) Μπορεί η Ευρώπη (μαζί και η Ελλάδα) να άρει όλη τη δυστυχία (ή έστω μεγάλο μέρος της) της Ασίας και της Αφρικής, χωρίς να βουλιάξει η ίδια;
Απάντηση: ΟΧΙ!
5) Πόσοι (λίγο-πολύ ευκατάστατοι) δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι και αριστεροί ή «αριστερούληδες» του τόπου μας, (τάχα μου «ευαίσθητοι», «αντιρατσιστές», «μη ξενοφοβικοί», «ανθρωπιστές» -πάντα με ξένα κόλλυβα βεβαίως), είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν σημαντικό ή και σημαντικότατο μέρος τού πλούτου και των ανέσεών τους, προκειμένου να αρθούν -αποτελεσματικά και σε μόνιμη βάση- «τα αίτια που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη»;
Απάντηση: Λίγοι μέχρι ελάχιστοι. Εν πάση περιπτώσει, μια σαφέστατη ανθυπομειοψηφία.#
Επομένως, άνθρακες ο θησαυρός…
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:09 μμ
Πάνος
ΣΑΘ,
δείτε λίγο το σχόλιό μου στις 6.15΄ μμ. Υποθέτω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να το συζητήσουμε αναλυτικότερα, στο προσεχές μέλλον.
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:33 μμ
aftercrisis
ΣΑΘ και Πάνο,
ως προς το προσφυγικό, γνώμη μου είναι ότι και ο Σόιμπλε και η (ομοσπονδιακή) κυβέρνηση της Γερμανίας είναι αυτή τη στιγμή σε κενό στρατηγικής Δεν ξέρουν τι να κάνουν, ψάχνουν και ψάχνονται.
Στρατηγική έχουν οι Βαυαροί του CSU. Αλλά αυτή δεν διαφέρει απο του Ορμπάν και του Πολωνικού SiS. Ρεαλιστικά μιλώντας είναι «στρατηγική εκτροπής». «Θα τους διώξουμε εμείς, άς πάνε δίπλα». Στη Γαλλία, δηλαδη, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, ή θα περάσουν τη Μάγχη.
Η στρατηγική του Ορμπάν και του «Κρέιζυ Χόρστ» Ζέεζόφερ της Βαυαρίας είναι διασπαστική, τύπου «Κερατέας». «Όχι σκουπίδια στο χωριό μου, να τα πάμε στο διπλανό». Ο Σόιμπλε δεν θέλει να κάνει το ίδιο γιατί αντίθετα με τους άλλους 2 δεν είναι αντιφεντεραλιστής.
Το πραγματικό πρόβλημα θα το δούμε άν «τα φτύσει» η Μέρκελ και πάει για τον ΟΗΕ, όπως ψιθυρίζεται. Άν πάει στη θέση της ο Σόιμπλε θα είναι πολύ προσωρινός, και το χειρότερο, το εκλογικό σώμα της Γερμανίας θα ρευστοποιηθεί. Ήδη οι Εναλλακτικοί περνάνε το 10 % Ο Γκάμπριελ είναι «λίγος», οι 2 -3 «δελφίνες» της Μέρκελ επίσης (κυρίως η υπουργός άμυνας). Ο Πράσινος Κρέτσμαν είναι δημοφιλής πρωθυπουργός στη Βάδη Βυρτεμβέργη αλλά είναι Σβάμπος όπως ο Σόιμπλε και επιπλέον Καθολικός (που δεν είναι ο Σόιμπλε). Κόκκινο πανί για τους Βερολινέζους και τους Βορειογερμανούς γενικά.
Όλα θα κριθούν στις τριπλές εκλογές της άνοιξης (Βάδη Βυρτεμβέργη, Ρηνανία Παλατινάτο και Σαξωνία Άνχαλτ).
Η Γερμανία αρχίζει να γίνεται ρευστή και επικίνδυνη. Και εδώ και χρόνια, απο το 1989, δεν έχουμε δεί ρευστή Γερμανία σε καιρό κρίσης.
Φοβάμαι μήπως θα έρθει η στιγμή που θα νοσταλγούμε τον Σόιμπλε. Και πιο πολύ την Μέρκελ.
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:38 μμ
Πάνος
Η Γερμανία πάντα είναι επικίνδυνη, άφτερ. Και για τον εαυτό της και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Είτε κινείται, είτε ανακλαδίζεται μουδιασμένη. Αυτό λέει η εμπειρία ολόκληρου του 20ου αιώνα – και οι εξελίξεις στις μέρες μας. Πχ 8 από τα δέκα κράτη παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη ανεργία είναι στη ζώνη του ευρώ, στην οποία επι-κυριαρχεί η Γερμανία!
(Τα άλλα δύο είναι η Ν. Αφρική και η Τουρκία, αν θυμάμαι καλά).
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:54 μμ
aftercrisis
Πάνο,
έχω μάθει να εκφράζω αυτό που σκέφομαι επί σκέψων (γιαί αυτό θεωρώ σωστό να κάνω), γι αυτό προκαταβολικά λέω, μη πάρεις το παρακάτω ως προσωπική μομφή. Διατυπωμένες απόψεις κρίνω, όχι προσωπικότητες ως ολον:
Λοιπόν αυτό που γράφεις εδώ (10:38 ) δεν είναι διεθνοπολιτική κρίση και αξιολόγηση αλλά απλά εθνική προκατάληψη.
«Είτε κινείται, είτε ανακλαδίζεται μουδιασμένη».
Ο χρονος δεν έχει σημασία, υπάρχει μόνον το σταθερό εθνικό χαρακτηριστικό των … «βάρβαρων Σλάβων»
Ώρες ώρες θυμιζεις τον Σάμιουελ Χάντιγκτον όταν μιλούσε για μουσουλμανους ή τον Χένρυ Κίσσιγκερ όταν μιλούσε για Σοβιετικούς. 😉
22 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:05 μμ
Πάνος
άφτερ,
επικαλούμαι ως υπερασπιστή μου την Ιστορία και τα πραγματικά δεδομένα (αποτελέσματα) της Γερμανικής επικυριαρχίας στην Ευρώπη. Δατς όλ. Και μην ανησυχείς, δεν προσβάλλομαι εύκολα – ειδικά όταν έχω δίκιο σ’ αυτά που γράφω 😉
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:14 πμ
Μιχάλης Μιχελής
«Δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή» προς τον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη φράση «είναι η εφαρμογή, ανόητε» που χρησιμοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Νταβός.
To «φτύσιμο» στους βαθμούς του αντίστοιχου επιθέτου, περιλαμβάνει: το «θετικό» – ηλίθιος,
τον «συγκριτικό» – μαλάκας
και τον «υπερθετικό» – αι σιχτίρ!!
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:26 πμ
Πάνος
Μιχάλη,
επ’ ουδενί. Ένα ρητορικό σχήμα ήταν, που ο Σόιμπλε έχει χρησιμοποιήσει ακριβώς έτσι κι άλλες φορές στο παρελθόν, σε άσχετες φάσεις. Ας μη χάνουμε τόσο εύκολα τη μπάλα 😉
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:42 πμ
kapetanios
ένα ρητορικό σχήμα που έδινε την δυνατότητα στον Σόιμπλε να προσβάλει με το γάντι τον Τσίπρα. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος προσβάλει Έλληνα πολιτικό
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:46 πμ
Πάνος
Δεν παίζεστε, μερικοί μερικοί… 😉
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:51 πμ
Μιχάλης Μιχελής
@Πάνο
Δεν θα υιοθετήσω την άποψη της «Αυγής», που έφτασε στο σημείο ν’ αναλύει το συγκεκριμένο γεγονός, ως σπουδαία «στρατηγική κίνηση» του Τσίπρα, για να κερδίσει δήθεν πόντους στην διαπραγμάτευση, για χρήματα στο μεταναστευτικό από τον Σόιμπλε.
Και φυσικά ούτε συμφωνώ μ’ εσένα, που το δικαιολογείς ως ρητορικό σχήμα, το εν λόγω περιστατικό, γιατί περί αυτού υπάρχουν πάμπολλες ερμηνείες. Γνωρίζεις, ότι πολλές φορές, «κινδυνεύω» να παρεξηγηθώ από τους Ελληναράδες της «Καλύβας», ως έμμεσος υποστηριχτής των γερμανικών ορθολογισμών. Όμως αυτή τη φορά, έχω την ισχυρή εντύπωση, ότι ο «αφέντης» έτριψε στα μούτρα του Τσίπρα το συγκριμένο τσιτάτο, ως κρύο πιάτο αντεκδίκησης, για το «ανάπηρος», για το «χιτλερικός», για το «δήμιος», για όλα εκείνα τα «καλλωπιστικά», που συμπυκνώνονται στην κατάρα: «Σόιμπλε».
Βεβαίως και είναι μια έκφραση από την αμερικανική παραπολιτική κουλτούρα. Όπως κάποια «σκατά» (shit) που εκστομίζονται από καιρού εις καιρόν. Όμως το savoir vivre, της αστικής ευγένειας, δεν ταιριάζει σε ευγενείς κυρίους της διεθνούς πολιτικής, καθ’ ότι παρόμοια περιστατικά που έχουν συμβεί στο παρελθόν (Τριντό, Κολ, Μέιτζορ κλπ.) έχουν στη συνέχεια σχολιαστεί κι έχουν δοθεί εξηγήσεις και συγγνώμη από τους αυτουργούς κι όχι από τον εκπρόσωπο τύπου, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του Σόιμπλε. Σιγά μην κάτσει λοιπόν ο Βόλφγκανγκ ν’ ασχοληθεί πιότερο με τον Αλέξη. Μια χειραψία και πολύ του είναι. Ο δε αγαπητός χαμογελαστός Αλέξης, μια που δεν κατέχει την αγγλική, μια που πρέπει να θυμάται από μνήμης όσα του εξηγεί στ’ αγγλικά ο Παππάς, είχε περισσότερο μάλλον το νου του στην ατάκα που έπρεπε να πει, εντός προγράμματος, παρά να κάτσει να σκεφτεί το τι ήθελε να πει εκτός κειμένου ο «ποιητής». Μετά φυσικά, όταν το κατάλαβε ήταν αργά. Θ’ απαντήσει τώρα στο ελληνικό κοινό, για τα γενέθλια του Σύριζα, εκεί που το κοινό σηκώνει περισσότερο γιούχα για το Σόιμπλε.
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:58 πμ
Πάνος
Μιχάλη,
μη το ζαλίζεις αδίκως. Έγραψα παραπάνω ότι ο Σ. χρησιμοποιεί συχνά αυτή την έκφραση (με το imlementation) σε πολλές περιπτώσεις. Είναι κάτι σαν προσωπικό του ρητό / εξυπνάδα. Ψάξτο και θα το επιβεβαιώσεις. Ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση προσβολής υπήρξε. Απλά επιβεβαιώθηκε και πάλι η μοναδική μας ικανότητα να κάνουμε την τρίχα τριχιά.
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:03 πμ
kapetanios
Μιχάλη
μην τον ζαλίζεις άδικα , αφού έτσι το σκέπτεται έτσι θα είναι–γι αυτόν
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:08 πμ
Πάνος
Έτσι είναι για κάθε έναν που δεν κυνηγάει μανιωδώς τη μύγα να της βγάλει τη σπλήνα 😉
Λες και δεν έχουμε πραγματικά (υπαρκτά) θέματα να ασχοληθούμε…
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:13 πμ
kapetanios
η ανυποληψία του πολιτικού μας συστήματος είναι κι αυτό ένα θέμα–το οποίο στοιχίζει(διαπραγματευτικά) σε όλους μας. Πολύ
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:21 πμ
Πάνος
Ναι. Άσε που (και) η φακή έχει σίδερο 😉
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:21 πμ
δεξιος
Όταν πρωτοακούσθηκε αυτό ο Τσίπρας ήταν στις καταλήψεις.Ο Κλίντον κυκλοφόρησε το σύνθημα it’s the economy stupid το 1992 για να αντιμετωπίσει την εκστρατεία του Μπους Ι που εμφανιζόταν πετυχημένος πρόεδρος επειδή νίκησε στον πόλεμο του Κόλπου.
Το σύνθημα έπιασε και από τότε το χρησιμοποίησαν πολλοί που θέλουν να εστιάσουν στο κατά τη γνώμη τους σημαντικό θέμα.
Εδώ υπάρχει η πολιτική ουσία της φράσης Σόιμπλε : το παν είναι να εφαρμοσθεί το μνημόνιο και όχι τα διάφορα άλλα που λέμε εμείς (να φύγει ή να μείνει το ΔΝΤ,να μειωθεί το χρέος κλπ).
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:31 πμ
kapetanios
εδω δεν απάντησε στην προσβολή θα απαντήσει επί της πολιτικής .Ή μάλλον απάντησε «η Ελλάδα φέτος θα καταπλήξει τις αγορές» –κι όσοι δεν πρόλαβαν να γελάσουν με την μπηχτή Σόιμπλε ξεκαρδίστηκαν με την ψυχή τους μετά από αυτό
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:39 πμ
Μιχάλης Μιχελής
@δεξιέ,
μια και σου αρέσει να είσαι ακριβολόγος, αυτή την έκφραση δεν την είπε ο Κλίντον. Αν έλεγε τέτοια δημοσίως ο Μπιλ, θα είχε φάει «μαύρο». Τη φράση την είπε σε συνεργάτες του, ο επικοινωνιολόγος του Κλίντον James Carville, θέλοντας να τονώσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, απέναντι στο γεωστρατηγικό του πατέρα Μπους. Δηλαδή είναι ένα εδάφιο από τη βρετανική κουλτούρα, που θυμίζει ότι κάθε εκκεντρικός χαρακτήρας, χρειάζεται ένα ισχυρό αντίδοτο λόγου, για να ξεχαστούν οι κορώνες που εκστομίζει. Σε μια λοιπόν ατάκα του Carville προς του συνεργάτες του, στο τι πρέπει να επικεντρωθούν στην καμπάνια, είπε (off the record) το «It’s the implementation stupid», αλλά για κακή του τύχη ήταν ανοικτή μια κάμερα και το κατέγραψε. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από αμερικανικά κανάλια κι έγινε σχολιασμός, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με μια αντίστοιχη περίπτωση του Μητσοτάκη, που σε δοκιμαστικά είχε πει: «τέτοιες μαλακίες εγώ δεν λέω».
Τώρα από αυτό μέχρι το Σόιμπλε, υπάρχει απόσταση. Δεν νομίζω λοιπόν όταν ο Ρέντσι λέει, ότι δεν θα γίνουμε ουρά του Βερολίνου, να μπορούσε να του πει ο Σόιμπλε: «είναι η εφαρμογή των κανόνων βλάκα». Αυτά τα λες εκεί που σε παίρνει…
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:53 πμ
σχολιαστης
πρέπει να παίρνει ληγμένα!
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:53 πμ
δεξιος
Σωστά αλλά ο λόγος που δεν μπορεί να τα πει στον Ρέντσι είναι ότι αυτός δεν του ζητάει λεφτά.Ο Ρέντσι δανείζεται από τις αγορές.
Φυσικά σε αυτό τον διευκολύνει ο συμπατριώτης του Ντράγκι που σκουπίζει κάθε μήνα 60 δις ομόλογα και τελικά η Ιταλία είναι too big to fail για να μπει σε μνημόνιο.
Το θέμα είναι να ξέρεις τι είσαι και τι εκπροσωπείς και όχι να έχεις παραισθήσεις μεγαλείου ορυόμενος Go back Merkel και να τα γυρίζεις μετά.
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:45 πμ
Πάνος
Μιχάλη,
εξακολουθείς να βρίσκεσαι σε λάθος μονοπάτι. Ο Carville δεν είπε implementation, είπε economy. Και είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι του ξέφυγε κατά λάθος ή ότι δεν έγινε σε συνεννόηση με τον Βασίλη. Τα ξαναλέμε όταν τσεκάρεις ότι το implementation του Σόιμπλε είναι σήμα κατατεθέν (του).
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:51 πμ
Santiliana
Σοιμπλε ειναι αυτος. 🙂
Tελικα κατορθωσε ο μικρος να τον κανει νουμερο σε ολη την ΕΕ, αφου καταφερε το σπανιο εως ακατορθωτο.
Να τoν κανει να χασει την ψυχραιμια μπροστα σε κοινο, και τι κοινο. 🙂
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:07 μμ
Μιχάλης Μιχελής
@εντάξει μου ξέφυγε κι έκανα λάθος εκ παραδρομής το economy. Στο αν ήταν σε συνεννόηση με τον Bill, δεν κατέχω τα μυστικά τους. Αλλά μια και ξέρεις το implementation του Σόιμπλε, μπορείς να μου θυμίσεις σε ποιους άλλους το είπε;
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:22 μμ
Πάνος
Α, όχι. Με κρατάς απασχολημένο από το πρωί μ’ αυτό το θέμα, δεν θα κάτσω τώρα να ψάχνω εγώ στο δίκτυο 😉
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:29 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Μην ψάξεις. Θα κουραστείς, το έψαξα στα γερμανικά κι αγγλικά κι άκρη δεν βρήκα, πέρα απ’ αυτή τη δικαιολογία του Γερμανού εκπροσώπου του Σόιμπλε. Εκτός αν κάνει πρόβες στο καθρέφτη του σπιτιού του. Το implementation, πολλές φορές το επαναλαμβάνει ο Σόιμπλε προς όλους τους συνευρωπαίους, αλλά χωρίς το stupid.
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:31 μμ
nikiplos
Πολλοί ασχολούνται με τα δύσκολα… και ξεχνούν τα τελείως απλά… πχ Τίνος ιδέα ήταν να έρθει ένα (ακόμη) πλοίο με 3600 λαθρομετανάστες στην Αττική γη? Γιατί όχι πχ στο Βόλο? Φυσικά η ερώτηση είναι εθιμοτυπική, δεν περιμένω ουσιαστική απάντηση από 20ετίας απουσία οιασδήποτε σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, ούτε από το «φιλόστοργο» ευαγές ίδρυμα του Περισσού να αποκλείσει μια φορά για ουσιαστικούς λόγους το λιμάνι… έστω για λίγες συμβολικές ώρες…
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:40 μμ
aftercrisis
nikiplos,
Πειραιάς; Βόλος;
οι μετανάστες για τη μεταφορά πληρώνουν ειστιτήριο στα μέσα μεταφοράς
Άλλο το ποσό που βγάζουν τα ΚΤΕΛ για τη διαδρομή Πειραιά-Ειδομένη, άλλο για τη διαδρομή Βόλος-Ειδομένη, άλλο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.
Μόνο οι πλοιοκτήτες θα επωφελούνται; Ας βγάλουν κάτι και τα ΚΤΕΛ απο τη «συμφορά που μας βρήκε». 😉
Τόσο απλό, το βασικό κίνητρο.
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:45 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«η ανυποληψία του πολιτικού μας συστήματος είναι κι αυτό ένα θέμα»
+1
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:59 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Δεν νομίζω λοιπόν όταν ο Ρέντσι λέει, ότι δεν θα γίνουμε ουρά του Βερολίνου, να μπορούσε να του πει ο Σόιμπλε: «είναι η εφαρμογή των κανόνων βλάκα». Αυτά τα λες εκεί που σε παίρνει…»
Το έθεσες πολύ σωστά Μιχάλη. Δεν θα τόλμαγε ο Σόϊμπλε να μιλήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο σε κάποιον άλλο πολιτικό ηγέτη, στον Ρέντσι ή στον Ολάντ, για παράδειγμα. Συμπεριφέρεται έτσι εκεί που νιώθει πως τον παίρνει. Είναι σαφώς γάϊδαρος (γιατί μία στοιχείωδη ευγένεια οφείλεις να την δείχνεις και σε αυτόν που δεν εκτιμάς και ο οποίος είναι αδύναμος) αλλά δυστυχώς βρίσκει και κάνει.
Η δε ατάκα πρωτίστως είναι αμφίσημη, ακριβώς ώστε να γίνει μεν αντιληπτό το νόημα που θες να γίνει αντιληπτό αλλά μετά, εαν υπάρξουν αντιδράσεις, να επικαλεστείς ένα άλλο σαφώς λιγότερο αιχμηρό νόημα – «ο Σόϊμπλε χρησιμοποιεί συχνά αυτή την έκφραση», «μα ήταν απλά μία παράφραση μίας φράσης από την προεκλογική εκστρατεία του Κλίντον», κλπ.
23 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:49 μμ
Πάνος
«Μην ψάξεις. Θα κουραστείς, το έψαξα στα γερμανικά κι αγγλικά κι άκρη δεν βρήκα, πέρα απ’ αυτή τη δικαιολογία του Γερμανού εκπροσώπου του Σόιμπλε».
Δεν κουράστηκα καθόλου, το είδα στο δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ ή του ΣΚΑΙ 😉