Είναι πολιτικά (το «ηθικά» ας μη το πιάσουμε καν) τραγικό ότι η ΕΕ διαβουλεύεται για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος με όρους που θα ταίριαζαν σε κάποια σύναξη δημογερόντων οποιουδήποτε μικρού χωριού από τις Σκωτσέζικες πεδιάδες ως τα Σικελικά παραθαλάσσια. Πως δηλαδή θα μοιραστεί το απεχθές «βάρος» ανάμεσα σε δεκάδες μέλη πιο μεγάλης και ισχυρής δημοκρατικής Ένωσης του πλανήτη, τα περισσότερα από τα οποία ούτε που θέλουν να δουν τους πρόσφυγες / μετανάστες στα όριά τους – και οι υπόλοιποι εταίροι ας κόψουν το λαιμό τους!

Η μοναδική αποτελεσματική πολιτική και ανθρωπιστική λύση είναι η άρση των αιτίων που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη. Το επιχείρημα ότι «δε φταίμε εμείς οι Ευρωπαίοι» είναι αυθεντική κακομοιριά, γιατί έτσι ή αλλιώς η Ευρώπη θα δεχτεί (κι άλλα) εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, είτε αυτή είναι πολιτική (εμφύλιοι) είτε κλιματική, είτε απλά ζήτημα ακραίας φτώχειας. Ακόμα κι αν η έννοια της ελεύθερης διακίνησης πάει περίπατο, ακόμα κι αν χτιστούν πολύ περισσότεροι φράχτες απ’ όσους ήδη υπάρχουν.

Το μεγάλο θέμα είναι ότι η μεγάλη Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται, προς το παρόν, πολιτικός νάνος. Αυτό μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία στους «ήσυχους» καιρούς, αλλά στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε πιθανόν να αποδειχτεί καθοριστική για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ. Όχι ότι θα διαλυθεί, αλλά αν συνεχίσει έτσι θα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια ανυπόληπτη γραφειοκρατική υπόθεση, για την οποία θα αδιαφορούν απολύτως οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Δείτε: Financial Times: Η ΕΕ καταργεί το Δουβλίνο ΙΙ | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα