Argentine Methane Emitter

.

Με αφορμή το πρόσφατο πόστ του Πάνου για την άνοδο των Γερμανών πρασίνων, μπήκα στο site του Ευρωπαικού κοινοβουλίου αναζητώντας την δραστηριότητα του Ευρωβουλευτή των ΟΠ.

Βρήκα πολλές ερωτήσεις προς το κοινοβούλιο, στην πλειοψηφία τους οικολογικού ενδιαφέροντος.


Μία απο αυτές μου κινησε το ενδιαφέρον:

Θέμα: Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την κτηνοτροφία……”


Μα τί ακριβώς θέλει να πεί ο Ευρωβουλευτής; Εχουν φουγάρα οι κτηνοτροφικές μονάδες και επέμπουν αέρια του θερμοκηπίου; Μήπως οι μεταφορές των κτηνοτροφικών προιόντων επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα; Μα αυτό συμβαίνει με όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Γιατί ειδικά το κρεας και τα γαλακτοκομικά;


Λίγο πιό κάτω τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιό σαφή:

»Χρηματοδοτεί η Επιτροπή, ή σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει, ερευνητικά προγράμματα για την αξιολόγηση σιτηρεσίων ζώων που παρέχουν τη μέγιστη θρεπτική αξία διασφαλίζοντας τις ελάχιστες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου;”


Η αλλαγή του σιτηρεσίου λοπον μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων. Τώρα πιά ο καθένας μπορεί να υποψιασθεί ποιά είναι η πηγή της εκπομπής.

Αναζητώ στο διαδίκτυο την μελέτη στην οποία αναφέρεται. Και την βρίσκω. Δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό. Αναφέρεται στις εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα χωρίς όμως να προσδιοριζει απο πού ακριβώς προέρχονται.


Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google με λέξεις κλειδιά “cow farts global warming” αποκαλύπτει δεκάδες άρθρα. Οι πορδές των αγελάδων λοιπόν είναι που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκπομπή μεθανίου στην ατμόσφαιρα και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πιό πολύ απο τ’ αυτοκίνητα μας λέει ο Independent. Το μεθάνιο είναι 23 φορές πιό επικύνδυνο απο το διοξείδιο του άνθρακα για την υπερθέρμανση. Βέβαια οι αγελάδες δέν είναι η μόναδική πηγή μεθανίου. Το μεθάνιο βγαίνει και μέσα απο τη γή (απο τα ορυχεία) και μέσα απο τη θάλασσα όπου βρίσκεται παγιδευμένο.

rmo0176l

Οι έρευνες στην Αργεντινή


Ερευνητές στην Αργεντινή (που ως γνωστόν είναι απο τις μεγαλύτερες – ίσως η μεγαλύτερη- αγελαδοτρόφους χώρες στον πλανήτη), τοποθετώντας ειδικές διατάξεις συλλογής, κατάφεραν να μετρήσουν το ποσό των αερίων που εκπέμπει μια αγελάδα ημερησίως. Σύμφωνα με αυτούς, το 30% της συνολικής εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου της χώρας προέρχεται απο τις πορδές των αγελάδων.


Αναζητούνται λοιπόν εναγωνίως λύσεις. Τί θα γίνει τώρα που θα αρχίσουν να καταναλώνουν κρέας και γάλα και οι φτωχότεροι; “Σύμφωνα με τη μελέτη, τα σημερινά επίπεδα της παγκόσμιας ζήτησης προϊόντων κρέατος και γάλακτος προβλέπεται ότι θα διπλασιαστούν έως το 2050 “ γράφει ο Ευρωβουλευτής στην ερώτηση.


Οι δράσεις που προτείνονται είναι:

  • Η μείωση της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες

  • Η διατήρηση της παραγωγής στα επίπεδα του 2000

  • Η αλλαγή του σιτηρεσίου (ωστε οι αγελάδες να κλάνουν λιγότερο)

Πώς να τα κάνει κανείς τα δυό πρώτα; Μοιράζοντας το κρέας με το δελτίο;

Οσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, ένας παράγοντας που δέν έχει ληφθεί υπόψη απο τις έρευνες είναι πως οι άνθρωποι που θα καταναλώνουν λιγότερο κρέας, θα τρέφονται με λαχανικά και όσπρια, με συνέπεια να παράγουν οι ίδιοι τα αέρια του θερμοκηπίου. Θα πρέπει μια ομάδα επιστημόνων με την χρήση ειδικών διατάξεων να μετρήσει το ισοζύγιο.

fart2


Οι έρευνες κατευθύνονται περισσότερο στην αλλαγή του σιτηρεσίου. Κάποιοι προτείνουν το τάισμα των αγελάδων με ψαρόλαδο. Αλλοι θέλουν να τις ταίσουν με φύκια. Αλλοι λένε πως οι αγελάδες πρέπει να τρώνε ότι τρώγανε χιλιάδες χρόνια τώρα: Γρασίδι. Και προς Θεού ποτέ μα ποτέ φασόλια!.

Υπάρχει όμως άλλη μια ελπίδα:


Οι πορδές των καγκουρώ θα σώσουν τον πλανήτη;


Αυστραλοί επιστήμονες παρατήρησαν πως στις πορδές των καγκουρώ δέν υπάρχουν τα επικίνδυνα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό οφείλεται σε ενα βακτήριο που έχουν τα καγκουρώ στο πεπτικό τους σύστημα, το οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν να το εισάγουν στις αγελάδες.


Προσωπικά στέκομαι με δυσπιστία και σκεπτικισμό μπροστά στην επιστημονική έρευνα. Γι’ αυτό αναζήτησα εναν χάρτη με τις παγκόσμιες συγκεντρώσεις μεθανίου περιμένοντας να δώ αυξημένες συγκεντρώσεις πάνω απο την Ολλανδία, τη Γαλλία , την Αγγλία και την Αργεντινή. Μή βλέποντας τέτοιες συγκεντρώσεις, σκέφτομαι πως ο αέρας μπορεί να πάρει την πορδή και να την σκορπίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Απο τον χάρτη ομως φαίνεται πως πάνω απο την Σιβηρία όπου το μεθάνιο αναβλύζει απο το έδαφος δέν πρέπει να φυσάει και πολύς αέρας γιατι βλέπουμε αυξημένη συγκέντρωση μεθανίου.


Είναι στ’ αλήθεια λοιπόν επικίνδυνες οι πορδές των αγελάδων για την υπερθέρμανση του πλανήτη; Θα καταφέρουν οι επιστήμονες να βρούν μια λύση στο πρόβλημα; Ποιός ξέρει … Μέχρι τότε για καλό και για κακό, άν επισκεφθείτε καμια κτηνοτροφική μονάδα μήν ανάψετε τσιγάρο. Το μεθάνιο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο.