http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=1927

Για τους γαϊδάρους τής πόλης

του Θέµου Εξαρχέα

Ακούσαµε στον ραδιοφωνικό σταθµό Κόκκινο 105,5 και ξαναθυµηθήκαµε την υπόθεση του πολίτη που δικαιώθηκε από το δικαστήριο παρόλο που περπάτησε πάνω στο τζιπ κάποιου κυρίου που είχε παρκάρει παράνοµα στο πεζοδρόµιο. Η υπόθεση αν και παλιά, παραµένει επίκαιρη ενώ απολύτως προφητικό ήταν το σκίτσο του δικού µας Βanksy που περιέγραφε ακριβώς αυτό το σκηνικό πριν καν γίνει.
Το δικαστήριο θεώρησε ότι το παράνοµο παρκάρισµα αποτελεί προσβολή της προσωπικότητας του πεζού και εκδίκασε αποζηµίωση 600 ευρώ τόσο για τον ίδιο τον πεζό όσο και για τη φίλη του που από κοινού υπέβαλαν µήνυση. Ωστόσο και ο ιδιοκτήτης του τζιπ αποζηµιώθηκε για τις φθορές που υπέστη το όχηµά του µε 745 ευρώ.

Πάντως το ζευγάρι έφυγε από το Ειρηνοδικείο Αθηνών κερδισµένο οικονοµικά αλλά κυρίως ηθικά ενώ το κίνηµα των πεζών έχει πλέον ένα σοβαρό δεδικασµένο στα χέρια του, έστω και αν η απόφαση δεν δικαιώνει την πράξη του περπατήµατος πάνω στο αυτοκίνητο.

Ένα απόσπασµα από εκείνη την απόφαση πάντως είναι χαρακτηριστικό: «Με αυτήν την παράνοµη και υπαίτια πράξη του εναγοµένου παραβιάσθηκε η προσωπικότητα των εναγόντων, εφ’ όσον παρεκωλύθησαν στην χρήση κοινόχρηστου χώρου και δη του πεζοδροµίου, δηλαδή χώρου προοριζοµένου κατά τον νόµον, την κοινωνική συνείδηση και την κοινή αντίληψη, για την χρήση των πεζών και όχι για την στάθµευση των αυτοκινήτων».
Στην πορεία η υπόθεση του ευφάνταστου πεζού έγινε και τραγούδι χιπ χοπ ενώ τα αυτοκόλλητα των street panthers, µε το µήνυµα «Είµαι γάιδαρος, παρκάρω όπου να ‘ναι» βρίσκονται όλο και σε περισσότερα παρµπρίζ.