Προς μία φιλική απόσχιση
Για την ανεξαρτησία του από το βορρά ψηφίζει την Κυριακή το νότιο Σουδάν

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=376807&dt=07/01/2011

Πολύ κοντά στη διχοτόμηση βρίσκεται το Σουδάν καθώς από την Κυριακή οι κάτοικοι του νότιου τμήματος της χώρας θα ψηφίσουν για την πρόταση ανεξαρτησίας τους.

Περισσότερο από το 90% των κατοίκων των νότιων περιοχών εκτιμάται ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση ανεξαρτησίας και ήδη στη Τζούμπα, την πόλη που φαίνεται ότι θα γίνει η πρωτεύουσα του νέου κράτους όταν αυτό συσταθεί, υπάρχουν πανό που γράφουν «Αντίο, Χαρτούμ».

Λόγω της παντελούς έλλειψης υποδομών (ο νότος έχει 50 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων για έκταση τετραπλάσια της Ελλάδας) η ψηφοφορία θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Για να περάσει η πρόταση χρειάζεται απλή πλειοψηφία αλλά πρέπει να ψηφίσουν το 60% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Το Σουδάν είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής με έκσταση σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη από της Ελλάδας και πληθυσμό που φτάνει τα 44 εκατομμύρια. Είναι όμως και μία από τις πιο φτωχές στον κόσμο.

Οι κάτοικοι του νότου είναι στη πλειοψηφία τους χριστιανοί και οπαδοί παραδοσιακών θρησκειών, σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους Άραβες του βορρά. Από την ανεξαρτησία του Σουδάν από την αγγλοαιγυπτιακή διοίκηση το 1956 μέχρι σήμερα, θεωρούν ότι ο βορράς προσπαθεί να τους επιβληθεί και να επιβάλλει τον ισλαμικό νόμο. Η αντιπαράθεση έφτασε σε εικοσαετή και πολύνεκρο εμφύλιο πόλεμο καθώς οι νότιοι είχαν οργανώσει από χρόνια ένοπλο απελευθερωτικό μέτωπο.

Ο εμφύλιος πόλεμος έληξε το 2005 με τη συμφωνία ότι μέσα σε πέντε χρόνια (δηλαδή στις αρχές του 2011) ο νότος θα μπορεί να αποφασίσει για την ανεξαρτησία του.

Από την πλευρά του, ο καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ έχει δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι ο ανεξάρτητος βορράς θα γίνει ισλαμικό κράτος με νομοθεσία βασισμένη στη Σαρία. Επιπλέον, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Τζούμπα κατέστησε σαφές ότι το Χαρτούμ δεν θα κάνει κάτι για να εμποδίσει το δημοψήφισμα, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για ένα φιλικό διαζύγιο, όπως το χαρακτηρίζει το BBC.

«Θα είναι λυπηρό να αποσυντεθεί το Σουδάν», είπε και διευκρίνισε πάντως ότι «θα είμαστε χαρούμενοι αν αυτό το δημοψήφισμα και ο σχηματισμός δύο κρατών θα επιτύχει την αληθινή ειρήνη και την ειρήνη και στις δύο πλευρές του Σουδάν».

Πάντως παρά το ήρεμο κλίμα, υπάρχουν ανοιχτά σημεία ανάμεσα στα δύο υπό διαμόρφωση κράτη με κυριότερο τις πετρελαιοπαραγωγές επαρχίες που θα τις μοιραστούν γεωγραφικά αλλά χωρίς να υπάρχει ακόμα συμφωνία για το μοίρασμα των κερδών.

Το πετρέλαιο θα είναι το βασικότερο εισόδημα για τον νότο αλλά δεν αρκεί για να βγάλει το νέο κράτος από την ομάδα των φτωχότερων του πλανήτη. Πρέπει ακόμη να υπάρξει συμβιβασμός για θέματα όπως η ιθαγένεια, τη χάραξη των συνόρων και την μετακίνηση των κοπαδιών των κατοίκων και των δύο πλευρών.

Ο βορράς παραμένει καλύτερα αναπτυγμένος, χάρη και σε κινεζικά κεφάλαια, οι κάτοικοί του ζουν σε σχετικά καλύτερες συνθήκες από τους νότιους αν και βασικοί δείκτες, όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό και η παιδική θνησιμότητα, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.