Ως τώρα στη δοκιμασία του ασφαλιστικού η κυβέρνηση κερδίζει και χάνει. Χάνει στο επίπεδο της κοινωνίας, καθώς μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο (για πολλούς θεωρητικό, αλλά δεν έχει σημασία) της υπέρμετρης αύξησης των εισφορών, χωρίς ανταποδοτικότητα για τους ίδιους. Χάνει, επίσης, στο ότι κανένας δεν εμπιστεύεται ότι αν εφαρμοστεί το προτεινόμενο σχέδιο θα αποδειχτεί βιώσιμο και λειτουργικό στην πράξη, αλλά και συμβατό με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Κερδίζει στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης (εντός και εκτός της χώρας) καθώς τα κόμματα της «φιλοευρωπαϊκής» αντιπολίτευσης αποδείχτηκαν απελπιστικά κατώτερα των περιστάσεων: όταν φέρεις τη βασική ευθύνη για την αρνητική εξέλιξη του ασφαλιστικού, το λιγότερο που οφείλεις είναι να διατυπώσεις συγκεκριμένες προτάσεις, αντί να παριστάνεις την παρθένα στον οίκο ανοχής, λες και θα το πιστέψει κάποιος αυτό. (Προφανώς αυτά αφορούν τα δύο κόμματα του ΝΔΣΟΚ και όχι το Ποτάμι, το οποίο όμως στροβιλίζεται απεγνωσμένα γύρω από το δικό του υπαρξιακό δράμα, αντί ν’ αρπάξει την ευκαιρία να ξεχωρίσει). Μεγάλο κέρδος της κυβέρνησης είναι η καταρχήν συμφωνία του επιχειρηματικού κόσμου για προσωρινή αύξηση των εισφορών. Παρεμπιπτόντως είναι ένα είδος κέρδους το γεγονός ότι οι αντιδράσεις «στο δρόμο» ουσιαστικά περιορίζονται στο πολιτικά ασήμαντο ΚΚΕ και (ενδεχομένως) στην πλήρως απαξιωμένη ΓΣΕΕ.
Αλλά αυτά είναι μονάχα τα προεόρτια, οι αψιμαχίες πριν τη μεγάλη μάχη. Η οποία θα δοθεί με τους δανειστές και η οποία, εκτιμώ, δεν έχει μεγάλα περιθώρια επιτυχούς έκβασης για την ελληνική πλευρά. Ως τώρα έχουμε δει πολλές φορές να είναι άλλοι οι δικοί μας λογαριασμοί και άλλοι οι λογαριασμοί του ξενοδόχου, η άποψη του οποίου γίνεται πάντα υποχρεωτική για μας. Αν επαναληφθεί αυτό, όλα τα ενδεχόμενα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοιχτά – και κανένα από αυτά δεν θα είναι ευχάριστο για τη χώρα μας και τους πολίτες. Γι’ αυτό είχε τεράστια σημασία η πολιτική συναντίληψη των δημοκρατικών κομμάτων στο θέμα του ασφαλιστικού, κάτι που δεν αποκλείεται να επιτευχθεί ακόμα και την τελευταία στιγμή, αφού οι εκλογές για ανάδειξη νέου αρχηγού στη ΝΔ ολοκληρώνονται αύριο, Κυριακή.
Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα όλα να πάνε καλά. Αν αυτή η πιθανότητα έπαιζε στο στοίχημα θα έδινε πολύ μεγάλες αποδόσεις και, σε περίπτωση επιβεβαίωσης, μεγάλα κέρδη σε όσους ποντάρουν σ’ αυτή, μαζί με την κυβέρνηση.
59 Σχόλια
Comments feed for this article
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:17 μμ
Πάνος
Οι ενστάσεις και οι «κόκκινες κάρτες» των δανειστών για το Ασφαλιστικό
Ενστάσεις, «κόκκινες κάρτες» και έναν μπαλαντέρ περιλαμβάνουν οι αντιδράσεις Βρυξελλών και ΔΝΤ στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, από την μελέτη του σχεδίου το κουαρτέτο έχει εντοπίσει τρεις «κόκκινες κάρτες» και δύο ενστάσεις.
Οι ενστάσεις είναι οι εξής:
Τα μέτρα δεν καλύπτουν το 1,8 δισ. ευρώ των απαιτούμενων περικοπών, καθώς φαίνεται να λείπουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Δεν εξασφαλίζεται βιωσιμότητα παρά μόνο για τα επόμενα 4-5 έτη.
Υπάρχουν όμως και τρεις «κόκκινες κάρτες»:
Η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων με υψηλές μειώσεις σε σύγκριση με τους υφιστάμενους. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι θα ασκηθούν πιέσεις για μείωση και των υφιστάμενων κύριων συντάξεων.
Οι δανειστές θεωρούν ξεπερασμένη την παροχή του εφάπαξ βοηθήματος και εκτιμούν ότι αποτελεί πολυτέλεια για τη σημερινή κατάσταση.
Το κουαρτέτο εκτιμά επίσης ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης προστατεύουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, φωτογραφίζοντας τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία». Ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες πιέζουν για περαιτέρω μείωση του πλαφόν για όσους λαμβάνουν διπλή ή και τριπλή σύνταξη.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500050386
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:06 μμ
Πάνος
http://www.iefimerida.gr/news/244722/reuters-poniro-shedio-toy-tsipra-gia-asfalistiko?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=twitter&utm_source=socialnetwork
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:13 μμ
Πάνος
Το ασφαλιστικό είναι η μεγάλη αμαρτία του πολιτικού συστήματος
Η αδυναμία εξυγίανσής του οδήγησε στην υπερχρέωση και στα μνημόνια
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ
Έχουν συμπληρωθεί 15 χρόνια εθνικής αυτοκαταστροφής μέσω του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος. Από το 1999 διαδέχονται η μία λάθος απόφαση την άλλη με βασικό κριτήριο την εξαγορά ψήφων και τη διαχείριση του λεγόμενου πολιτικού κόστους.
Μόνος στον Ε.Τ.
Επειδή ξεκίνησα τη δημοσιογραφική μου σταδιοδρομία στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μαρίνου, μπορούσα να αντιληφθώ τις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος. Θυμάμαι ότι στις συσκέψεις που κάναμε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» πριν 35 χρόνια ο κ. Μαρίνος περιέγραφε το πρόβλημα της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος υπογραμμίζοντας ότι ο λόγος εργαζόμενων προς ασφαλισμένους είχε πέσει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τέσσερις προς έναν σε τρεις προς έναν. Σήμερα έχουμε τέσσερις εργαζόμενους για κάθε τρεις συνταξιούχους και αν συνεχιστούν οι αρνητικές δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις θα φτάσουμε σε λίγα χρόνια να έχουμε έναν εργαζόμενο για κάθε συνταξιούχο, εξέλιξη που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του συστήματος.
Το 1999, όταν ήμουν διευθυντής στον «Ελεύθερο Τύπο» και στον «Τύπο της Κυριακής», έδωσα την πρώτη μεγάλη χαμένη μάχη για την αποτροπή της χρεοκοπίας του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος. Η κυβέρνηση Σημίτη είχε αποφασίσει την προώθηση της μετοχοποίησης της ΔΕΗ και με υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Βενιζέλο πέρασε το βάρος της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης των εργαζομένων από τη ΔΕΗ στον κρατικό προϋπολογισμό, για να κάμψει τις αντιρρήσεις του κομματικού και συντεχνιακού ΠΑΣΟΚ.
Ο ελιγμός Σημίτη και Βενιζέλου ψηφίστηκε στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον Συνασπισμό, ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, το οποίο ζητούσε ακόμη μεγαλύτερες εξασφαλίσεις για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Με τα κύρια άρθρα που δημοσίευσα στον «Ελεύθερο Τύπο» εξηγούσα ότι η κυβερνητική απόφαση για μετοχοποίηση της ΔΕΗ δημιουργούσε μια νέα ασφαλιστική «τρύπα» που θα απορροφούσε από τον κρατικό προϋπολογισμό πολλαπλάσια ποσά από τα έσοδα των σταδιακών μετοχοποιήσεων της ΔΕΗ. Η ασφαλιστική «τρύπα» που δημιουργήθηκε με αυτή την απόφαση ήταν της τάξης των 600 εκατ. ευρώ το χρόνο πριν την εφαρμογή των μνημονίων και παραμένει εξαιρετικά υψηλή γιατί η μνημονιακή πειθαρχία δεν ισχύει πλήρως για τις ΔΕΚΟ. Συνολικά το Δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες, έχουν ήδη επιβαρυνθεί με ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ στα πλαίσια της παροχής ανταλλαγμάτων για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ.
Τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα όταν η χώρα πήρε το εισιτήριο για την ΟΝΕ χωρίς να βάλει σε τάξη το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα. Η κυβέρνηση Σημίτη επιχείρησε, με υπουργό Εργασίας τον κ. Γιαννίτση, να προωθήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για να μπει τάξη στη δημοσιονομική διαχείριση και να αντέξει η ελληνική οικονομία τις πιέσεις της ΟΝΕ. Υποστήριξα με πάθος την κυβερνητική προσπάθεια παρά το γεγονός ότι διηύθυνα το σκληρά αντιπολιτευόμενο «Ελεύθερο Τύπο». Εκτιμούσα ότι χωρίς τον έλεγχο του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος, θα έπεφτε κατακόρυφα η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες ΟΝΕ και θα οδηγούμασταν στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στην υπερχρέωση του Δημοσίου. Με ευχαρίστησε προσωπικά ο τότε υπουργός Εργασίας για τη στάση μου και μου εξήγησε ότι δεν είχε τις πολιτικές δυνατότητες να προωθήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση εφόσον αντιδρούσαν το κομματικό, συντεχνιακό ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Εκτός ελέγχου
Από τη χαμένη ευκαιρία για την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Σημίτη περάσαμε στην απώλεια του διαχειριστικού ελέγχου κατά την περίοδο Καραμανλή. Το 2004, το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα τραβούσε από τον κρατικό προϋπολογισμό ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ για να καλύψει τα ελλείμματά του. Το 2009 η επιδότηση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό έφτασε στα 15 δισ. ευρώ.
Την κρίσιμη περίοδο 1999-2009 η μεγάλη αύξηση του κόστους του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ήταν οι βασικές αιτίες της κατάρρευσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, της εκτόξευσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 15% του ΑΕΠ και της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου.
Τα πολιτικά κόλπα με τις συντάξεις είναι η βασική αιτία για την οποία οδηγηθήκαμε στην αναγκαστική εφαρμογή των μνημονίων. Το σύνολο του πολιτικού συστήματος, με ορισμένες τιμητικές εξαιρέσεις, ήταν υπέρ της χορήγησης υπερβολικά υψηλών συντάξεων και εφάπαξ χωρίς σοβαρές ασφαλιστικές προϋποθέσεις και με βαριά επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι μνημονιακές παρεμβάσεις δεν έχουν λύσει το πρόβλημα εφόσον συνεχίζεται η στήριξη του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσά της τάξης των 11-14 δισ. ευρώ το χρόνο, ανάλογα με τον υπολογισμό. Οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν να μειωθεί η κρατική επιδότηση του συστήματος κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 ή κατά 1,8 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η άμεση υποχρέωση, η οποία δεν καταργεί βέβαια την αναγκαιότητα μιας δραστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία θα είναι υποχρεωτικά δύσκολη. Προς το παρόν σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί γιατί η πολιτική τάξη εξακολουθεί να διαχειρίζεται το σύστημα με τη λογική που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Τα ρετιρέ και οι συντεχνίες προστατεύονται, εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι παίρνουν γρήγορα συντάξεις χωρίς σοβαρές προϋποθέσεις, ενώ η αβεβαιότητα και ο κυβερνητικός κομπιναδορισμός οδηγούν στην ανάπτυξη της μαύρης εργασίας και της παράλληλης οικονομίας.
http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82?platform=hootsuite
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:16 μμ
σχολιαστης
http://www.liberal.gr/arthro/27803/epikairotita/2015/yper-tis-arsis-tis-monimotitas-o-st-theodorakis.html
Υπέρ της άρσης της μονιμότητας ο Στ. Θεοδωράκης
Πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ – τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα με τίτλο «Κόβουμε Σπατάλες- Κόβουμε Φόρους». «Οι μεγαλοστομίες δε σε κάνουν μεταρρυθμιστή» τόνισε ο επικεφαλής του Κινήματος προκαλώντας τις ηγεσίες των παλιών κομμάτων να πάρουν θέση.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Θα μπορούσε η κριτική μας προς την κυβέρνηση να ήταν πιο λιτή. Θα αρκούσε να ανακοινώναμε τα ονόματα και τα βιογραφικά, των προέδρων και των διευθυντών, που διορίζει ο κ. Σκουρλέτης, τους συγγενείς των συντρόφων του βουλευτών», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σήμερα μας κυβερνούν; Είναι – με ελάχιστες εξαιρέσεις – οι μέτριοι υπάκουοι υπάλληλοι ενός κομματικού μηχανισμού». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που προτείνει το Ποτάμι ώστε να εξαλειφθεί το κομματικό κράτος, οι οποίες είναι:
– Διορισμοί παντού μόνο με διαγωνισμούς και υπό την επίβλεψη του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΑΣΕΠ.
– Να καταργηθούν οι κομματικοί Γενικοί Γραμματείς.
– Να περιοριστούν – μέχρι εκμηδένισης – οι σχέσεις των κομμάτων με το δημόσιο και να μπει μαχαίρι στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων σε κόμματα και βουλευτές.
– Αξιολόγηση όλων των θέσεων και όλων των προσώπων του δημοσίου τομέα, κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης, με αδιάβλητα κριτήρια.
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:18 μμ
Πάνος
Ορέος ο Σταύρος. Για το ασφαλιστικό είπε κάτι συγκεκριμένο;
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:28 μμ
σχολιαστης
Σίγουρα θα έχει το κόμμα θέσεις για το ασφαλιστικό. Το ότι δεν παίζουν δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. 🙂
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:29 μμ
σχολιαστης
http://topotami.gr/?s=%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:31 μμ
σχολιαστης
,,,μιας μεταρρύθμισης όπως αυτή που έχουμε καταθέσει και η οποία αναπτύσσει ένα σύστημα 3 πυλώνων. Σε αυτό το σύστημα θα υπάρχει μια εθνική προνοιακού χαρακτήρα σύνταξη, συνοδευόμενη από ένα σύγχρονο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, σαν αυτά που ήδη εφαρμόζονται στην Ιταλία και στη Σουηδία, δεύτερος πυλώνας επαγγελματικών ταμείων που θα επικουρούν τον πρώτο και τρίτος πυλώνας φορολογικών κινήτρων για παροχή κινήτρων για ατομικά προγράμματα συνταξιοδότησης.
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:32 μμ
Πάνος
Καλά, με στέλνεις σε μια λίστα με συνδέσμους; Δεν αμφιβάλω ότι ΘΑ έχουν κάτι συγκεκριμένο, αλλά δεν το λένε επειδή φοβούνται μη τους κλέψουν την ιδέα 😉
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:33 μμ
Πάνος
Αν βγάζεις εσύ άκρη με τους πυλώνες, δεν το εξηγείς και σε μένα; Γιατί όπως το διαβάζω δεν μου λέει απολύτως τίποτα.
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:35 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Για το ασφαλιστικό είπε κάτι συγκεκριμένο;»
http://topotami.gr/asfalistiko-ena-pampaleo-ochima-ke-alli-mia-proskrousi/
» Γ. Η πρόταση του Ποταμιού: προς ένα σύστημα του 21ου αιώνα
Παρά την αστάθεια, το σύστημα ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνει την αποκλειστικότητα του Κράτους. Οι νέες προτάσεις ενοχλούν επειδή εφαρμόζουν με συνέπεια τις αρχές ενός μονολιθικά Δημόσιου, υπερβολικά γενναιόδωρου και στον πυρήνα του άκαμπτου συστήματος. Ενός συστήματος σαν αυτά που εγκατέλειψαν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Το έκαναν επειδή τους ενοχλούσαν ακριβώς αυτά που μας ενοχλούν τώρα στην νέα μετάλλαξη του παλιού συστήματος.
Στην ΕΕ οι μεταρρυθμίσεις εγκατέλειψαν τις ιδεοληψίες και εγκαθίδρυσαν μια κοινή προσπάθεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ελάφρυναν το βάρος στην παραγωγή επιμερίζοντας το βάρος ευρύτερα. Έτσι περιόρισαν την υποθήκευση του μέλλοντος, προωθώντας μεικτά συστήματα όπου οι υψηλότερες συντάξεις εξαρτώνται από την ευστοχία επενδύσεων και η ευελιξία αντικαθιστά την μονολιθικότητα. Κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των νέων εργαζομένων για να κάνουν, όλοι μαζί, τη νέα αρχή.
Το Ποτάμι προτείνει, ευθαρσώς, ένα μοντέλο τριών πυλώνων. Ένα τέτοιο μοντέλο διακρίνει τους ρόλους της κοινωνικής και επαγγελματικής αλληλεγγύης. Ιεραρχεί προτεραιότητες και αφήνει πεδίο ευελιξίας για αποκλίσεις από το μέσο όρο, χωρίς αυτές να επιβαρύνουν τρίτους. Στην πλήρη ανάπτυξη του το σύστημα αυτό, αντικαθιστά το σύνολο της σημερινής προστασίας γήρατος, εξασφαλίζοντας ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 70% των τελικών αποδοχών, παρόμοιο με τα ισχύοντα στην ΕΕ. Σε ένα τέτοιο σύστημα, χωρίς να περιορίζεται η συνολική προστασία, ο κρατικός πυλώνας είναι σημαντικά μικρότερος από σήμερα, αφήνοντας χώρο για τους νέους πυλώνες. Για να μην μας προκύψει άλλο ένα σύστημα-ζόμπι που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, απαραίτητη είναι η σύντμηση της μεταβατικής περιόδου προκειμένου να αρχίσει η απόδοση του συστήματος ταχύτερα.
Ένα τέτοιο σύστημα βάζει οριστικό τέλος στον φαύλο κύκλο αλλεπάλληλων ασφαλιστικών νόμων. Οι παράμετροί του προσαρμόζονται ώστε να μην μπουν φραγμοί στην ανάκαμψη. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο εισαγωγής του ο νέος εργαζόμενος καταλαβαίνει ότι έχει γυρίσει σελίδα – ότι τα λεφτά του δεν πάνε, πια, σε μια μαύρη τρύπα.»
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:36 μμ
σχολιαστης
Το έχουν …καταθέσει, υποθέτω αναλυτικά. 🙂
Αν υπάρχει κανένας διαβαστερός ποταμίσιος στην καλύβα, θα μας το αναλύσει. 🙂
9 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:03 μμ
δεξιος
http://marketnews.gr/article/359323/o_mythos_ths_antimnhmoniakhs_aganakthshs
Τρίτο Μνημόνιο, ξεπούλημα τραπεζών σε ξένα funds, ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, ασφαλιστικό, νέοι φόροι, τράπεζες υπό capitalcontrols. Αυτά είναι μερικά από τα «επιτεύγματα» της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης, τα οποία δεν συνοδεύονται από καμία σοβαρή κοινωνική αντίδραση. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν μόνο ΕΝΑ από αυτά διανοείτο να το πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Θυμηθείτε το τοξικό, εμφυλιακό κλίμα ακόμη σε ασήμαντες κυβερνητικές κινήσεις που ξεσήκωναν θύελλα «λαϊκής οργής».
Αυτοκτονίες, λιποθυμίες, ανθρωπιστική κρίση, υποσιτισμός κι άλλες βαρύγδουπες λέξεις που αφορούσαν την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη πολιτικοποιήθηκαν και βομβάρδιζαν ανελέητα τον Έλληνα κάνοντάς τον να πιστέψει ότι αυτό που ζούμε συγκρίνεται μόνο με την Κατοχή. Παράλληλα, ορδές «αυθόρμητων» λαϊκών κινημάτων ξεσήκωναν τον κόσμο σε πλατείες, με λυσσαλέες επιθέσεις κι απειλές στους «προδότες» της κυβέρνησης, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την βαρβατότητα των Μνημονίων. Ως δια μαγείας, όλα αυτά εξαφανίστηκαν με την έλευση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνέχισε την ίδια συνταγή, με πολύ χειρότερα αποτελέσματα και ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Γιατί λοιπόν τόση απάθεια; Χωρίς να μασάμε τα λόγια μας, ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι η αγανάκτηση στα χρόνια του Μνημονίου ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της τεχνητή, οργανωμένη και υποκινούμενη. Και γι’ αυτό ακριβώς σταμάτησε εντελώς από τον Ιανουάριο του 2015. Από ποιους όμως υποκινήθηκε;
1. Aπό δημοσιογράφους σε συναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έβρισκαν πολύ βολικό να φουντώνουν την κοινωνική οργή με μπόλικο λαϊκισμό κι επαναστατιλίκι, κάτω από το κύρος της πολυχρονης παρουσιας τους σε συστημικά μέσα.
2. Από sites και blogs που έβγαζαν τη βρώμικη δουλειά που δεν μπορούσαν να κάνουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι. Ήταν αυτοί που γιγάντωναν την παραμικρή κυβερνητική αστοχία και διακινούσαν ψεύδη για αυτοκτονίες και λιποθυμίες, τζογάροντας πολιτικά πάνω στην ανθρώπινη ζωή.
3. Από αστέρες της σάτιρας όπως ο Λαζόπουλος αλλά και σατιρικές ομάδες στα socialmedia, οι οποίοι κάτω από το χαλί του «αθώου» χιούμορ, πυρπολούσαν μονομερώς κάθετι κυβερνητικό και έκαναν μούγγα σε όλες τις αντιφατικές γελοιότητες της αντιπολίτευσης.
4. Από οργανωμένα συνδικάτα σε διαπλοκή με τον ΣΥΡΙΖΑ τα οποία –έχοντας ήδη την τεχνογνωσία της διαδήλωσης- κατέκλυσαν τους δρόμους δίνοντας την αίσθηση μιας κοινωνίας που είναι έτοιμη να εκραγεί
5. Από το κίνημα των αγανακτισμένων που αμέσως καπελώθηκε από κομματικούς υποκινητές κι έγινε ορμητήριο πολιτικής ζύμωσης για τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον ΣΥΡΙΖΑ.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:02 πμ
Πάνος
Πήγα να δω ποιο αστέρι γράφει με τρόπο που θα ζήλευε ακόμα και ο Γεωργιάδης… 😉
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:36 πμ
kapetanios
το ποτάμι λέει δλδ σε απλά ελληνικά ότι δεν έχει αντίρρηση να δίνουμε ένα 20% των εισοδημάτων μας για ασφαλιστικές εισφορές αρκεί το 10% να το δίνουμε στους κρατικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς και το 10% στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες–για τι οποίες όμως θα εγγυάται το κράτος. Άλλον τέτοιον έξυπνο έχει η μάνα του ή έσπασε τα καλούπι μετά την γέννηση του?
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:50 πμ
elias
Δεδομένου ότι τα χρήματα για το ασφαλιστικό υποτίθεται ότι αφορούν όχι γενικά το κράτος, αλλά ειδικά εμάς, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μπορεί ο καθένας να αποφασίσει τι θα κάνει για τις εργοδοτικές εισφορές που δίνει αλλά να πρέπει να αποφασίζει για όλα το κράτος.
Ας δίνει το κράτος ένα ελάχιστο εγγυημένο, μέσα από τη κρατική χρηματοδότηση, και για τα άλλα να είναι στα χέρια του ασφαλιζόμενου να αποφασίσει πως θα τα χειριστεί.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:10 πμ
kapetanios
Ηλία
γι αυτό λέω ότι πρέπει να δούμε το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών με μια ειλικρινή διάθεση. Δεν είναι το ύψος του(το οποίο όλοι μας προσχηματικά επικαλούμαστε) λοιπόν το πρόβλημα αλλά είναι κυρίως ζήτημα πολιτικής αντίληψης και στόχευσης. Όταν με το καλό κάνουμε την συζήτηση επί των πραγματικών δεδομένων τότε ίσως βρούμε και κάποια άκρη
(πχ προσωπικά αποταμιεύω πολλά περισσότερα από το 20% των εισοδημάτων μου για τα γεράματα μου)
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:13 πμ
kapetanios
(να θυμίσω εδώ ότι ήμουν κάθετα αντίθετος με την μείωση των εισφορών και υπέρμαχος εδώ και χρόνια της σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα–και παραμένω πιστός σε αυτές μου τις απόψεις ακόμη κι αν αυτές βολεύουν τον νεοσυριζα)
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:49 πμ
Santiliana
Δεν παιζει τι βολευει και τι οχι τον συριζα.
Πρεπει καποτε να ξεφυγουμε απο τον φανατισμο της θυρας.
Κανενα θεμα δεν λυνει ο φανατισμος στο νεο τοπιο παρα προσθετει και αλλα δυσκολα.
Το ασφαλιστικο λοιπον πο δεν ευθυνεται ο συριζα και ο πρωθυπουργος για την καταστροφη των ταμειων ειναι κατι που πρεπει να εχει μια λυση βαθους που δεν θα ειναι φυσικα μονιμη αλλα θα στηριζεται φυσικα στην καλυτερευση παντα των συνθηκων.
Ειναι γελοιοτητα να λεμε οτι παραμενει σταθερα κατω και οτι απο τωρα καταστρεφει το μελλον αφου ολα αλλαζουν , και μονο εντελως καμμενοι προπαγανδιστες της καταστροφης και νερικουβαλητες της πλεον επικινδυνης νεοφιλ αποψης , λενε και γραφουν αυτες τις γελοιοτητες.
Το να κατεβει λοιπον για μενα ο κοσμος κατω ειναι θετικοτατο, και να παλεψει οπως μπορει για κατι καλυτερο.
Το να φιαξει ομως αυτη η κυβερνηση το πλαισιο, που το εφιαξε, ειναι και σωστο και αναγκαιο σαν πυξιδα , που δεν εμποδιζει τς θετικες αλλαγες στο μελλον.
Ολα εν ταξει και με νοημα μεσα σε ενα αντιδραστικο σκληρο τοπιο , που αλλαζει σταδιακα στην ΕΕ , αφου υπαρχουν σημερα συμμαχοι.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:52 πμ
kapetanios
..είπε ο Σαντυς κι έπεσαν τα τσιμέντα στο Καραϊσκάκης
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 11:59 πμ
Santiliana
Ετσι ειπε ο σαντυς και ετσι λεει παντα η πραγματικοτητα σε αυτη την χωρα που κατεσρτεψαν αυτοι που στηριζατε παντα.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:06 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
….και ο θορυβος της πτωσης (των τσιμεντων) ακουστηκε ως το σπιτι του Αφωτιστου στν Ν.Σμυρνη 🙂
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:08 μμ
kapetanios
τι λέει τούτος ρε παιδιά ?
Α, ρε ζαγάρι, είναι που δεν θυμάμαι εάν είχες «γεννηθεί» ως περσόνα τα χρόνια που τα συζητούσαμε για να γελάσουμε και λίγο με τις παρελθούσες απόψεις σου. Βασικά σε πήρα χαμπάρι μόνο όταν τα έβαλε μαζί σου ο σχο εξαιτίας της μανίας σου να καταδικάζεις κάθε μέτρο που έπαιρνε το νδσοκ και μάλιστα (μετά τις θεσμικές παρεμβάσεις του Αναγνώστη) σε είχα υπερασπιστεί– ελαφρώς. Τεσπα , δίνει και μια χαρωπή νότα στην Καλύβα η παρουσία σου οπότε όλα καλά 😎
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:19 μμ
Santiliana
Ετσι ε, δεν σου ξεφευγει τιποτα?
Αλλα δεν μας απαντας , τι στηριζε πριν μερικα τερμινα.
Εγω γραφω καθαρα και χωρις υπεκφυγες.
Ποτε τους δυο απατεωνες σου.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:30 μμ
σχολιαστης
Μεγάλο τσιμπούρι 🙂
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:31 μμ
kapetanios
(μην δίνεις βάση–στο πα και τότε 😉 )
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:34 μμ
kapetanios
το πρόβλημα είναι ότι ακούστηκαν(τα τσιμέντα) μέχρι στου Αφώτιστου–και ανησύχησε 😀
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:47 μμ
Santiliana
Aπορια ψαλτου, ειχα την εντυπωση οτι πραγματικα διεφερες.
Αφου ακουστηκαν τα στιμεντα παει καλα, θα τα προσεχουν περισσοτερο την επομενη φορα. 🙂
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 12:57 μμ
kapetanios
κι εγω σ αγαπάω βρε κουτό αλλά είναι νωρίς να ανταλλάξουμε και βέρες. Πάω να φάω τώρα γιατί μ αυτά και μ αυτά πέρασε και η ώρα
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 1:09 μμ
Santiliana
Καλα , συμφωνο συμβιωσης καλυτερα.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:09 μμ
Πάνος
Θέμης Καζαντζίδης
Σε ένα αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, (όπως αυτό που ισχυριζόμαστε πως έχουμε) κάθε νέα ρύθμιση θα πρέπει αυτονόητα να σχεδιάζεται έτσι ώστε να αντικαθιστά τις προγενέστερες και να εφαρμόζεται αναλογικά στο σύνολο των ασφαλισμένων, παλιών και νέων, αναπροσαρμόζοντας κάθε φορά το ισχύον καθεστώς για όλους.
Σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται βάναυσα η αρχή της ισότητας των πολιτών, με την δημιουργία δικαιούχων πολλαπλών ταχυτήτων και άρα και διαφορετικών δικαιωμάτων. Πράγμα αδιανόητο σε μια δημοκρατία.
Με δεδομένο ότι ο υπολογισμός των συντάξεων στην Ελλάδα υπακούει στην λογική του «όποιος πρόλαβε τους παλιούς νόμους ας χαίρεται και όποιος ήρθε καθυστερημένα ας κλαίει και ας οδύρεται» μπορούμε θαυμάσια να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα δεν είναι αναδιανεμητικό. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι και κεφαλοποιητικό, μια και δεν μπορεί να αποδειχθεί καμία ευθεία σχέση ανάμεσα στις κρατήσεις και τις απολαβές. Τι ασφαλιστικό σύστημα διαθέτουμε λοιπόν;
Η απάντηση είναι ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι γνησίως αναδιανεμητικό, πλην με αυθαίρετους κανόνες αναδιανομής. Άρα το πρόβλημα είναι άλλης τάξεως, γεγονός που καταδεικνύει ότι και το αρχικό ερώτημα είναι μάλλον παραπλανητικό.
Η πραγματική απάντηση είναι ότι η χώρα δεν διαθέτει υπέρτερους κανόνες δικαίου, στους οποίους πρέπει να υπακούουν οι κοινοί νόμοι, ώστε να επιτυγχάνεται η ύπαρξη συνεκτικής έννομης τάξης. Κοντολογίς η χώρα δεν διαθέτει Σύνταγμα και κατ΄επέκταση δεν διαθέτει εγγυήσεις για την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας. Η χώρα δεν είναι γνήσια δημοκρατία. Η διαπίστωση αυτή καθιστά άσκοπη και περιττή την έρευνα για την γνησιότητα των επί μέρους συστημάτων.
Το παράδοξο είναι ότι οι πρώτοι που υπερασπίζουν αυτό το έλλειμμα και μάχονται για την διατήρηση του είναι οι δικαστές των Ανωτάτων Δικαστηρίων μας. Οι φύλακες του βαθέως κράτους και προστάτες της αυθαιρεσίας.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 2:30 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Επαναληψις
Για καθε ΕΜΠ-ιτη ισχυει IQ+ EQ = const.
Εφαρμογη για ξεχασμενο
IQ= 125 —> EQ= 75 (συναισθηματικη νοημοσυνη 12-χρονου)
Η δε εμμονη και προσωπολατρεια παραπεμπει σε αλλη 🙂 ειδικοτητα
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 3:30 μμ
σχολιαστης
🙂
Από 28 έως άνω του 50% οι μειώσεις συντάξεων των μηχανικών
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2016/01/28-50.html
Παραδείγματα υπολογισμού της σύνταξης
Συντάξιμες αποδοχές σύμφωνα με τα παραπάνω μέχρι σήμερα αποτελούσε η 1η ασφαλιστική κατηγορία (693,35 €) για όλους τους προ 93 ασφαλισμένους.
Συνεπώς για 35 έτη έχουμε Κύρια Σύνταξη
Βασική: 384 €
Ανταποδοτική: 37,52% * 693,35 = 260,14 €
Σύνολο Κύριας Σύνταξης ΤΣΜΕΔΕ: 644,14 €
Μείωση : 891,58 – 644,14 = 247,44 € (28%) μόνο στην Κύρια Σύνταξη
και για 40 έτη
Βασική: 384 €
Ανταποδοτική: 46,73% * 693,35 = 324 €
Σύνολο Κύριας Σύνταξης ΤΣΜΕΔΕ: 708 €
Μείωση : 1.018,95 € – 708 = 310,95 € (30,5%) μόνο στην Κύρια Σύνταξη
Αν υποθέσουμε ότι και η παροχή της Ειδικής Προσαύξησης θα υπολογιστεί με αντίστοιχο τρόπο (καλό σενάριο μια και κινδυνεύει να εξατμισθεί οριστικά) θα έχουμε:
για 35 έτη έχουμε Ειδική Προσαύξηση 37,52% * 693,35 = 260,14 €
Σύνολο Σύνταξης ΤΣΜΕΔΕ: 644,14 € + 260,14 € = 904,28
Συνολική Μείωση : 2.077,38 €– 904,28 = 1173,1 € (56,4%) στη Συνολική Σύνταξη
και για 40 έτη έχουμε Ειδική Προσαύξηση 46,73% * 693,35 = 324 €
Σύνολο Κύριας Σύνταξης ΤΣΜΕΔΕ: 708 + 324 = 1032 €
Μείωση : 2.374,15 € – 1032 = 1342,15 € (56,5%) στη Συνολική Σύνταξη
Τα παραπάνω σε απάντηση της άθλιας κυβερνητικής προπαγάνδας περί δήθεν διατήρησης των συντάξεων. Άμεσα μειώνονται άνω του 30% και ο επανυπολογισμός τους με τα νέα δεδομένα για τους ήδη συνταξιούχους θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε αντίστοιχες περικοπές και σε αυτούς. Αυτό το ρόλο εξάλλου έχουν οι «προσωπικές διαφορές», να συσκοτίσουν τις πολύ κοντινές τεράστιες περικοπές.
Εκκρεμεί σε επόμενες αναρτήσεις η παρουσίαση των συντριπτικών μειώσεων συντάξεων στους μισθωτούς στους νέους στο εφάπαξ, στο επικουρικό και σε άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 4:51 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Η συσπειρωση χρησιμοποιεί την αγκιτάτσια-προπαγανδα, δηλ. συγκρινει τις παχυλες συνταξεις των μηχανικων το 2009 με τις σημερινες.
Αυτο που γνωριζω απο συνταξιουχους συναδελφους μηχανικους ειναι οτι με 40 ετη λαμβανουν 1450 ευρω μηνιαως.
ΥΓ Η εγκυρη πληροφορηση για συνατξεις ειναι απο τον αρμοδιο συλλογο.
ΕΣΤΑΜΕΔΕ: Ένωση Συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων
ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ε.Τ.Α.Α., ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
Νοεμβρίου 17, 2015
http://estamede.gr/wp-content/uploads/2015/11/ETAA_0005.jpg?4aa8dc
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:10 μμ
σχολιαστης
Επειδή είναι οι μόνοι που έχουν δώσει παραδείγματα, ισχύουν οι τελικές τιμές που δίνουν, δηλ. 1032 με 40έτη και 904 με 35 έτη, που πρέπει να αφαιρεθούν από τα 1450, 1500 που ισχύουν τώρα;
Γιατί, προπαγάνδα, ξεπροπαγάνδα, τα 904 και 1032 είναι …μειωσάρα και σε σύγκριση με το 2009 και σε σύγκριση με το 2015. 🙂
Εδώ έχουν πιαστεί οι κυβερνητικοί να λένε θηριώδη ψέματα ότι δεν θα γίνουν μειώσεις, η …προπαγάνδα των συσπειρώσεων είναι το ζήτημα;
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:23 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
O …ΙΔΙΟΡΡΥΘΜΟΣ (3η επαναληψις)
1.Στις αρχες της δεκαετιας του 90 παρατηρησα οτι οι ασφαλιστικες εισφορες της υπαλληλου μας αποφοιτου 6ταξιου γυμνασιου ηταν περισσοτερες απο αυτες των Μηχανικων και διατυπωσα την αποψη στους συναδελφους μηχανικους οτι επρεπε βαθμιαια να αυξηθουν οι εισφορες μας. Με ειπαν …ιδιορρυθμο.
Μαλιστα εμαθα απο τρεις γνωστους μου που χρωστουσαν «πολλα ετη εισφορων», οτι υπηρχε συλλογος χρεωστουντων ΤΣΜΕΔΕ (καπως ετσι)που ειχε ως σκοπο την ατοκη ρυθμιση των οφειλων, που ειχαν δαπανηθει στον ΛεΠα,Αντζελα Δημητριου, Ρωσιδες, γρηγοραα αυτοκινητα,…
2. Η φορολογια των μηχανικων ελευθερων επαγγελματιων περιλαμβανε μοναδιαιους συντελεστες, οι οποιοι ηταν και για μενα(τον ωφελουμενο) εξοργιστικα χαμηλοι, ωστε επετρεπαν -χωρις φορολογικες επιπτωσεις- τον χρηματισμο κρατικων υπαλληλων η αξιωματουχων με ποσοστο απο 3% στα εργα εως και 50% σε μελετες εργων υποδομης, οπου το περιθωριο κερδους και μιζας ηταν πολυ μεγαλο.
Οταν εθεσα αυτο το θεμα, δηλ. οτι οι στυντελεστες σε αρκετες περιπτωσεις επρεπε να αυξηθουν, με ειπαν …ιδιορρυθμο.
3. Σε αναλογες προτασεις μου, οπως την δραστικη μειωση των εισαγομενων στα ελληνικα πολυτεχνεια, λογω του υπερ-κορεσμου του επαγγελματος του μηχανικου, αντιμετωπισθηκα επισης ως …ιδιορρυθμος.
4. Δυστυχως η επαληθευση των προβλεψεων εμενα του …ιδιορρυθμου, που προκαλει πονο σε μεγαλη μαζα ειδικα νεοτερων συναδελφων μου (υποαπασχοληση, μιωση αμοιβων, ανεργια, μεταναστευση,…) και διαψευδει τους αφρονες, ξερολες, καλοβολεμενους «συνδικαλιστες» ολων των παραταξεων του ΤΕΕ δεν με γεμιζει χαρα και ευτυχια.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:38 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Δεδομενα συνταξοδοτικου ΤΣΜΕΔΕ
https://panosz.wordpress.com/2015/10/25/sxoliasths-capital-1-48/#comment-294246
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:34 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Με βαση τα παραπανω στοιχεια οι συνολικες συνταξεις ανερχονται σε 355 εκατομ. (2015)
Αριθμος ασφαλισμενων =137000 (τελευταιος Α.Μ. ΤΕΕ 137051 10/12/15) – 26000 (συνταξιουχοι+συνταξ. θανατου)-10000 (Διαγραφες απο ΤΣΜΕΔΕ απο 2010)=101.000 .Στρογγ. στους 100.000
2. Εισπραξιμοτητα
Το α εξ. 2010 το 75% των ειδοποιητηριων πληρωθηκαν, ενω το α εξ. 2014 μολις το 50%. Αρα ετσηιως πληρωνονατο 100.000×50%x4500 = 225 εκατ.
Ετησιο ελλειμα = 355- 225 εκ. = 130 εκατ.
3. Διαγραφες απο ΤΣΜΕΔΕ 2900/ετος
4. Νεοι ασφαλισμενοι 4400-2900 =1500
Το 2016 αν προστεθουν 1700 νεοι συνταξιουχοι με μεση συνταξη 13570 ευρω/ετος η ετησια δαπανη αυξανει κατα 23 εκατ. κια η συνολικη κατα
23 εκατ. – τις εισφορες των νεοεισερχομνων 50%x1500x3000= 2,25 εκατ.
Αρα η ετησια δαπανη το τελος του 2016 ειναι 355+23-2.25= 375.75 εκατ.
κ.ο.κ.
Αρα
η μειωνεις τις συνταξεις κατα 20% οποτε η δαπανη ειναι 0.8×375.75=300.6 εκατ. και το Ετησιο ελλειμα = 300.6-225-2.25= 73.35 εκατ.
ενω αυξανεις τις ετησιες εισφορες στους εχοντες μηχανικους κατα 20 εως 40 %, δηλ. απο 4500 στις 5400 εως 6.300, δηλ. στο ανω 25% των 100.000, δηλ. 1500 ευρωχ25.000 = 37.5 εκατ.
Και το συνολικο ελλειμα πεφτει στο 73.35-37.5 = 35.85 εκατ.
Αυτο το ελλειμα μπορει να κλεισει οταν 8000 συναδελφοι μπορεσουν να πληρωσουν 4500 ετησίως , δηλ. 36 εκ., το οποιο φυσικα με ρυθμο 2,55 ετησιως θα γινει το 20120.
Ερωτηση : H συσπειρωση, ποσες κολλεκτιβες μηχανικων εχει ιδρυσει , ποσες καινοτομικες επιχειρήσεις εχε και με ποια αποτελεσμαται,……
ή προπονειται δια την διευθυνση των καταπιεζομενων μηχανικων μετα την επανασταση 🙂 …
ΥΓ Δεν χρειαζεται να εισαι ο Ζυμπιδης για να βγαλεις μερικα προσθετα προσεγγιστικα στοιχεια, αν ησουν πρωτος μαθητης στην 6η Δημοτικου!!
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:35 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Διορθωσεις
Αυτο το ελλειμα μπορει να κλεισει οταν 8000 συναδελφοι μπορεσουν να πληρωσουν 4500 ετησίως , δηλ. 36 εκ., το οποιο φυσικα με ρυθμο 2,5% ετησιως θα γινει το 2020.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 6:50 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Αρα – προς το παρον- χωρις (ή με μικρη )αναλωση των αποθεματικων του ΤΣΜΕΔΕ και χωρις κρατικη επιχορηγηση μπορει να βρεθει ενα σημειο ισορροπιας προς τα κατω.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:05 μμ
σχολιαστης
400 εκατ. βρέθηκαν για τα ελλείμματα της …σουπερ τράπεζας 🙂
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:18 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Αφου δεν ειμαστε ο Γαμβριλης, ουτε στην Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, πως να παει καλα η σουπερ τραπεζα;
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:25 μμ
δεξιος
Α.Φ. ας το πούμε χαμηλόφωνα αλλά την ΕΣΣΔ στη φάση της κατάρρευσης την κυβερνούσαν μηχανικοί.O Mπρέζνιεφ ήταν μεταλλειολόγος.
Ίσως οι υπολογισμοί των πενταετών σχεδίων να ήσαν παρόμοιοι με αυτούς της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών.
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:42 μμ
aftercrisis
…και ο Γέλτσιν αρχιτέκτονας 🙂
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:44 μμ
σχολιαστης
Και …παπάς να ήταν ο Μπρέζνιεφ, το σύστημα είχε καταρρεύσει. 🙂
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:51 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Αγαπητοι συναδελφοι,
Αφου εις Αφωτιστος μηχανικος εδωσε-προσωρινα- μια καποια λυση, τοτε τι αλλο να πω ;
Δεν κατεστρωσα προτυπο δυναμικου προγραμματισμου για τις 3 επομενες πενταετιες, λογω ελλειψεως στοιχειων
YΓ Ο δυναµικός προγραµµατισµός : υπολογιστική µέθοδος η οποία ε-
φαρµόζεται όταν πρόκειται να ληϕθεί µία σύνθετη απόϕαση η οποία προ-
κύπτει από τη σύνθεση επιµέρους αποϕάσεων που αλληλοεξαρτώνται. Η
αλληλεξάρτηση µπορεί να προκύψει επειδή οι αποϕάσεις είτε παρουσιάζουν κάποια χρονική διαδοχή , είτε συνδέονται µε κοινούς περιορισµούς (όπως στην περίπτωση κατανοµής περιορισµένων πόρων µεταξύ ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων).
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 7:53 μμ
σχολιαστης
Σε λίγο, οι εισφορές δεν θα έχουν καμιά σχέση με το ταμείο των μηχανικών. Θα πέφτουν σε έναν κουβά …
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:03 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
«Ίσως οι υπολογισμοί των πενταετών σχεδίων να ήσαν παρόμοιοι με αυτούς της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών.»
Μου δημιουργει κακη εντυπωση πως μηχανικοι γραφουν παιδαριωδη κειμενα στατικου χαρακτηρα του τυπου το 2009 στα 40 ετη ασφαλισης παιρναμε η συνταξη ηταν 2500 ευρω ενω τωρα μολις 1400 , φερτε πισω τα κλεμμενα,…., χωρις μια δυναμκη διασταση, αφου η καταβολη των συνταξεων και η δυνατοτητα πληρωμης των ασφαλιστικων εισφρορων (χρηματορροες στο μελλον.) ειναι δυναμικα φαινομενα, τα οποια εξαρτωνται ισχυρως απο την απασχοληση του κλαδου, το προσδοκωμενο ζωης, την γενικη δημοσιονομικη κατασταση, την ποιοτητα κια ποσοτητα της οικονομικης αναπτυξης, την φορολογια, τις συμφωνιες με τους δανειστες,….
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:08 μμ
σχολιαστης
Μπροστά στην κυβερνητική προπαγάνδα «δεν μειώνονται οι συντάξεις¨ η Συσπείρωση είναι μια χαρά 🙂
Ρ. Σβίγκου: Δεν πρόκειται να περικοπούν οι συντάξεις
http://www.capital.gr/sunenteuxi/3093972/r-sbigkou-den-prokeitai-na-perikopoun-oi-suntaxeis
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:41 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
To party της αντιπαροχης, των φαραωνικων δημοσιων εργων, των μαιζονετων με πισινα, …. τελειωσε απο το 2005, ευτυχως το καταλαβα σχετικα γρηγορα- απλως πολλοι αρνουνται να κατανοησουν τα δεδομενα.*
Η ελληνικη κοινωνια και η κοινοτητα των μηχανικων πρεπει να
προσαρμοστει αναλογως.
*Πίνακας 04Α. Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011. Κανονικές κατοικίες κατά κατάσταση κατοικίας (κατοικούμενες, κενές), διαθεσιμότητα δικτύου ύδρευσης και λουτρού . Σύνολο Ελλάδος, Περιφέρειες
ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ
Κατοικίες 6.371.901
κατοικούμενες 4.122.088 κενές 2.249.813
Πηγη ΕΛΣΤΑΤ
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:50 μμ
σχολιαστης
Για να το βάλουμε σε μια σειρά, δεν έχει καμιά σχέση η κρίση, με την σκέψη της κυβέρνησης όταν ο μηχανικός έχει μια καλή χρονιά να γίνεται στην ουσία υφαρπαγή του κέρδους του. Οταν μάλιστα και όταν έχει ζημιά πληρώνει.
Άλλο η φορολογία, που όταν έχεις κέρδη έχεις και υψηλούς συντελεστές οι οποίοι χρηματοδοτούν και την επιδοτούμενη ασφάλιση και άλλο το ασφαλιστικό. Αλλιώς δεν λειτουργεί ο …καπιταλισμός, και το υποψήφιο θύμα, κοιτάει να βρει κάθε τρόπο να τη σκαπουλάρει. ‘Η τα παρατάει!
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 8:57 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Θεωρω 4500 ευρω/ετος κανονικη ασφ. εισφορα και μειωμενη στα 2800 στους χαμηλων εισοδηματων μηχανικους/νεους μηχανικους.
Η προταση μου ειναι σαφης
«μειωνεις τις συνταξεις κατα 20% οποτε η δαπανη ειναι 0.8×375.75=300.6 εκατ. και το Ετησιο ελλειμα = 300.6-225-2.25= 73.35 εκατ.
ενω αυξανεις τις ετησιες εισφορες στους εχοντες μηχανικους κατα 20 εως 40 %, δηλ. απο 4500 στις 5400 εως 6.300, δηλ. στο ανω 25% των 100.000, δηλ. 1500 ευρωx25.000 = 37.5 εκατ.
Και το συνολικο ελλειμα πεφτει στο 73.35-37.5 = 35.85 εκατ.
Αυτο το ελλειμα μπορει να κλεισει οταν 8000 συναδελφοι μπορεσουν να πληρωσουν 4500 ετησίως , δηλ. 36 εκ., το οποιο φυσικα με ρυθμο 2,5% ετησιως θα γινει το 2020.»
ΟΕΔ
Και αφηνω την νεα κυβερνηση (ενδεχομενως αλα με μικρη πιθανοτητα) να μαθαινει απο τα ψεματα της
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:04 μμ
σχολιαστης
4500 κανονική και 2800 σε νέους η σε χρονιές χωρίς κέρδη ή με ζημιές είναι στα πλαίσια της λογικής.
Με την οποια η κυβέρνηση δεν έχει σχέση. 🙂
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:07 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Σπανιως φοιτας ευδοκιμως σε πολυτεχνικη σχολη και βρισκεσαι εκτος της λογικης (και της ευαισθησιας ) 🙂
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:09 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
Προς κο 12%
Παρακαλω οπως συμμετεχω -χωρις ποσοστο 🙂 ή αλλη αποζημιωση- στην επιλυση του ασφαλιστικου των μηχανικων.
ΑΦ
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:31 μμ
aftercrisis
Ο κανόνας των ασφαλιστικών συστημάτων όπως αυτό είναι ένας: Κάθε γενιά χρηματοδοτεί τις συντάξεις της προηγούμενης.
Το ΤΣΜΕΔΕ. ήταν κάποτε «ευγενες ταμείο», όμως η λογική της αδιαβάθμητης κεφαλικής εισφοράς στηριζόταν στην «παλιά περασμένη ανεπίστρεπτα καλή εποχή» (λίγοι μηχανικοί, πολύ εργασιακό αντικείμενο, περίσσεια εισοδήματος για τους πιο πολλούς).
Η λογική «μεγάλες εισφορές – μεγάλες συντάξεις» είχε νόημα πια μόνον για «οικογενειακές δυναστείες μηχανικών» , όπου τα παιδιά μηχανικοί χρηματοδοτούν τις συντάξεις των γονέων, οι οποίες ανακυκλώνονται πάλι μέσα στην (ευρυτερη) οικογενεια.
Για τους νεότερους outsiders εδώ και χρόνια είναι καταστροφη, βαρέλι δίχως πάτο. Οι κρατήσεις είναι ανάστροφη μεταφορά πόρων απο τους υποαπασχολούμενους ή οιονεί άνεργους στην «κάστα των παλιών» συνταξιούχων.
Το σύστημα έχει γίνει αναδιανεμητικό από κάτω προς τα πάνω. Δυστυχώς δεν ισχύει μόνον για το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά για πολλά απο τα λεγόμενα ευγενή ταμεία (τράπεζες κτλ)
Είναι ρουφήχτρες που γδέρνουν τους νέους, υποαμειβόμενους και υποαπασχολούμενους. ΟΙ δε νέοι, όταν πλησιάσουν να πάρουν τη δική τους σύνταξη, δεν θα βρούν επόμενα «κορόιδα» για χρηματοδοτήσουν κάτι πάνω από τη βασική 585.
Οι δικηγόροι ίσως είναι οι μόνοι που πρόβλεψαν κάποια στοιχειώδη διαγενεακή δικαιοσύνη. Πρόλαβαν και άλλαξαν το δικό τους ταμείο σε διαβαθμισμένο, έκαναν και εσωτερικο ταμείο ανεργίας
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:10 μμ
Αφωτιστος Φιλέλλην
ΑΜΟΙΒΗ «ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ Β. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Χαιρετίσματα λοιπόν στην… Εφορία από τη Βουλγαρία
[…]
Αφορμή για τη δημοσιοποίηση του θέματος της αμοιβής της συναυλίας του Β. Παπακωνσταντίνου ήταν η ανάρτηση στις 16/12/2015 στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» του εντάλματος πληρωμής του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης με αριθμό ΕΝΤ 32Β Γ.Π.Π-ΑΔΑ 64Ι9ΟΚ7Ε-7ΙΔ και θέμα «Διοργάνωση συναυλίας Παπακωνσταντίνου στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2015». Σε αυτό ως δικαιούχος αναγράφεται (στα βουλγάρικα) μια εταιρεία της Βουλγαρίας -στα αγγλικά η ονομασία της είναι The Brain Co Southeast Europe Ltd- με βουλγάρικο ΑΦΜ (203356523). Οπως προκύπτει και από το ένταλμα πληρωμής που αναρτήθηκε από το μεικτό ποσό της συμφωνημένης αμοιβής που ήταν 16.500 έγιναν κρατήσεις μόνο 17 ευρώ, γιατί πρόκειται για νομικό πρόσωπο άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ και αποδόθηκαν 16.483 ευρώ.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64314018
ΥΓ Πολυ καλα ο βαψομαλλιας 🙂
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:31 μμ
aftercrisis
Αφωτιστος Φιλέλλην
ανήκει στους πολυ σκληρούς φεντεραλιστές – ευρωπαιστές (οι ανταγωνιστές του καλλιτέχνες τον αποκαλούν ευρωλιγούρη 🙂 ), άρα ευνόητο να μην πολυλογαριάζει σύνορα μεταξύ χωρών-μελών εντός της ΕΕ.
Για τον Βασίλη, η Ροδόπη είναι κάτι σαν τα Αππαλάχια μεταξύ Κεντάκι και Βιρτζίνια 🙂
10 Ιανουαρίου, 2016 στις 10:59 μμ
δεξιος