Ως τώρα στη δοκιμασία του ασφαλιστικού η κυβέρνηση κερδίζει και χάνει. Χάνει στο επίπεδο της κοινωνίας, καθώς μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο (για πολλούς θεωρητικό, αλλά δεν έχει σημασία) της υπέρμετρης αύξησης των εισφορών, χωρίς ανταποδοτικότητα για τους ίδιους. Χάνει, επίσης, στο ότι κανένας δεν εμπιστεύεται ότι αν εφαρμοστεί το προτεινόμενο σχέδιο θα αποδειχτεί βιώσιμο και λειτουργικό στην πράξη, αλλά και συμβατό με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Κερδίζει στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης (εντός και εκτός της χώρας) καθώς τα κόμματα της «φιλοευρωπαϊκής» αντιπολίτευσης αποδείχτηκαν απελπιστικά κατώτερα των περιστάσεων: όταν φέρεις τη βασική ευθύνη για την αρνητική εξέλιξη του ασφαλιστικού, το λιγότερο που οφείλεις είναι να διατυπώσεις συγκεκριμένες προτάσεις, αντί να παριστάνεις την παρθένα στον οίκο ανοχής, λες και θα το πιστέψει κάποιος αυτό. (Προφανώς αυτά αφορούν τα δύο κόμματα του ΝΔΣΟΚ και όχι το Ποτάμι, το οποίο όμως στροβιλίζεται απεγνωσμένα γύρω από το δικό του υπαρξιακό δράμα, αντί ν’ αρπάξει την ευκαιρία να ξεχωρίσει). Μεγάλο κέρδος της κυβέρνησης είναι η καταρχήν συμφωνία του επιχειρηματικού κόσμου για προσωρινή αύξηση των εισφορών. Παρεμπιπτόντως είναι ένα είδος κέρδους το γεγονός ότι οι αντιδράσεις «στο δρόμο» ουσιαστικά περιορίζονται στο πολιτικά ασήμαντο ΚΚΕ και (ενδεχομένως) στην πλήρως απαξιωμένη ΓΣΕΕ.

Αλλά αυτά είναι μονάχα τα προεόρτια, οι αψιμαχίες πριν τη μεγάλη μάχη. Η οποία θα δοθεί με τους δανειστές και η οποία, εκτιμώ, δεν έχει μεγάλα περιθώρια επιτυχούς έκβασης για την ελληνική πλευρά. Ως τώρα έχουμε δει πολλές φορές να είναι άλλοι οι δικοί μας λογαριασμοί και άλλοι οι λογαριασμοί του ξενοδόχου, η άποψη του οποίου γίνεται πάντα υποχρεωτική για μας. Αν επαναληφθεί αυτό, όλα τα ενδεχόμενα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοιχτά – και κανένα από αυτά δεν θα είναι ευχάριστο για τη χώρα μας και τους πολίτες. Γι’ αυτό είχε τεράστια σημασία η πολιτική συναντίληψη των δημοκρατικών κομμάτων στο θέμα του ασφαλιστικού, κάτι που δεν αποκλείεται να επιτευχθεί ακόμα και την τελευταία στιγμή, αφού οι εκλογές για ανάδειξη νέου αρχηγού στη ΝΔ ολοκληρώνονται αύριο, Κυριακή.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα όλα να πάνε καλά. Αν αυτή η πιθανότητα έπαιζε στο στοίχημα θα έδινε πολύ μεγάλες αποδόσεις και, σε περίπτωση επιβεβαίωσης, μεγάλα κέρδη σε όσους ποντάρουν σ’ αυτή, μαζί με την κυβέρνηση.