Ο ιστορικός λόγος του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία
https://panosz.wordpress.com/2013/11/04/civil_war-154/
*
Αναταράξεις στον Πύργο προκαλεί τραγούδι που μιλάει για τον Άρη Βελουχιώτη
https://panosz.wordpress.com/2013/10/28/civil_war-153/
*
Το γράμμα του Άρη Βελουχιώτη προς την ΚΕ του ΚΚΕ (24/3/1945)
https://panosz.wordpress.com/2012/12/26/civil_war-138/
*
Τι έγραψε ο Άρης για τον Ψαρρό και τη σύγκρουση με το 5/42
https://panosz.wordpress.com/2012/01/04/civil_war-125/
*
Η βαθιά υποκρισία του Κόμματος
https://panosz.wordpress.com/2011/10/02/kke-26/
*
Τα πρόσωπα που «σφράγισαν» τον Εμφύλιο Πόλεμο
https://panosz.wordpress.com/2010/01/01/civil_war-38/
*
Άρης Βελουχιώτης: κομματικός προδότης, εθνικός ήρωας
https://panosz.wordpress.com/2011/06/20/civil_war-108/
13 Σχόλια
Comments feed for this article
4 Ιουνίου, 2014 στις 4:19 μμ
Σακης
Ο Βελουχιώτης ήταν μια προσωπικότητα που δυο φορές προδιεγραψε την πορεία του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ.,προς την εμφύλια σύγκρουση.Η πρώτη ήταν με την επιστολή που έστειλε προς το ΠΓ του ΚΚΕ το Σεπτέμβριο του 1943 και ζητούσε την εξόντωση όσων δεν συμφωνούσαν με διενέργεια του δημοψηφίσματος.Η δεύτερη ήταν όταν συγκάλεσε τη σύσκεψη των καπετάν ιών στη Λαμία στις 17νοεμβριου 1944.Και στις δυο περιπτώσεις το ΠΓ του ΚΚΕ πήρε το μήνυμα.Βαρυνεται με τις σφαγές στην Πελοπόννησο,το Σεπτέμβριο του1944.Επειδη εγκαταλείφθηκε από το Κόμμα διάφοροι ιστορική προσεδωσαν στη δράση του μια ρομαντική και ηρωικη διάσταση ,παραγνωρίζοντας τα εγκλήματα του.Ηταν από τους βασικούς υπαίτιους της εμφύλιας βίας.
4 Ιουνίου, 2014 στις 5:11 μμ
Πάνος
Σάκη,
που υπάρχει (στο δίκτυο) η επιστολή προς το ΠΓ, το Σεπτέμβριο του 1943; Έκανα μια σύντομη αναζήτηση, αλλά δεν τη βρήκα.
4 Ιουνίου, 2014 στις 7:44 μμ
Σακης
Πανο την έχει ολόκληρη ο Χ. Φλαισερ στο ´στεμμα και σβάστικα,στον τομοΒ σελ.226.
4 Ιουνίου, 2014 στις 7:50 μμ
Πάνος
ΟΚ, ευχαριστώ.
Καλό όμως θα ήταν να βγει και στο δίκτυο – αν δεν έχει βγει ήδη.
4 Ιουνίου, 2014 στις 9:44 μμ
Φάτσαλους
@Σακης
Για την επιστολή που αναφέρεις:Το βιβλίο του Φλάϊτσερ δεν το διάβασα, περιμένει την σειρά του. Κάποιος άλλος δεν την αναφέρει ;
Μόνο ο Φλάϊτσερ γνωρίζει την ύπαρξη της ;
Εγώ δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάπου, για την επιστολή αυτή. Και εν πάσει περιπτώσει, σε πιο δημοψήφισμα αναφέρεται τον Σεπτέμβριο του 43, δηλ. σε πλήρη καρα-περίοδο κατοχής, με τις μάχες να μαίνονται στην Θεσσαλία και την παράδοση της μεραρχίας Πινερόλο στον ΕΛΑΣ ;
Από πού προκύπτει κουβέντα για δημοψήφισμα ;
Η σύσκεψη στην Λαμία είχε γίνει. Το ΚΚΕ έπαιρνε καθημερινά και πάντως προ Λαμίας τα μηνύματα της λαθεμένης πολιτικής. Όταν ο Α.Β. βρέθηκε τον Μάρτιο του 43 στην Αθήνα. Τους τα είπε δια ζώσης.
Δεν συμφωνώ καθόλου με την άποψη ότι λόγω της καταδίκης του από το ΚΚΕ (μην ξεχάσουμε να πούμε και την δολοφονία του από τα τους παρακρατικούς της προσωρινής κυβέρνησης) οι διάφοροι ιστορικοί «προσεδωσαν στη δράση του μια ρομαντική και ηρωικη διάσταση». Τέλος, γνώμη μου, ο βασικός υπαίτιος του εμφυλίου στην χώρα μας είναι η Εγγλέζικη πολιτική και η εμμονή τους να φέρουν πίσω τον Γεώργιο τον Β’. Βάλε και λίγο τις σαχλαμάρες του Ζαχαριάδη γιατί είχε υποσχεθεί στην μάνα του να μας κυβερνήσει …
@Πάνος
Στην ανάρτηση σου https://panosz.wordpress.com/2012/12/26/civil_war-138/ είχα αναφέρει σε σχόλιο μου ότι θα μαζέψω υλικό κλπ. κλπ.
Το έχω έτοιμο. Στείλε μου pm γνωρίζοντας μου που να σου το στείλω γιατί είναι σε πίνακα.
4 Ιουνίου, 2014 στις 11:28 μμ
Σακης
Αναφέρεται η επιστολή Βελουχιώτης στο δημοφισμα για το πολίτευμα.Το ΚΚΕ!δεν είχε υπογράψει αρχικά το αντί μοναρχικό πρωτόκολλο.Το υπέγραψε τον Ιούνιο του 1943,για να προσελκύσει στις τάξεις του ΕΛΑΣ αποτακτους του 1935.
4 Ιουνίου, 2014 στις 11:46 μμ
Πάνος
Φάτσαλους,
το μέηλ μου είναι panosz at onetet.gr.
Όπως λέει ο Σάκης, ο Άρης αναφέρεται στο δημοψήφισμα που ΘΑ γινόταν μετά την απελευθέρωση, για το πολιτειακό (= την επιστροφή του Γεωργίου Β’). Ήταν το βασικότερο από τα ζητήματα που απασχολούσαν την ελληνική πολιτική σκηνή της εποχής, είτε στο βουνό, είτε στη Μ. Ανατολή, είτε στο Λονδίνο.
ΔΕΝ είναι απλό ή θεωρητικό θέμα. Γιατί αν επέστρεφε ο Γεώργιος, τα στελέχη και τα μέλη του ΕΑΜ (του ΚΚΕ) υπέθεταν βάσιμα ότι θα επέστρεφαν αυτομάτως στις φυλακές και στο ρετσινόλαδο – εκεί δηλαδή που βρισκόντουσαν ως την άνοιξη του 1941 – κάτι παραπάνω από δυο χρόνια πριν.
Την επιστολή του Άρη στο ΠΓ την έχω υπόψη, αλλά δεν νομίζω ότι την έχω διαβάσει ολόκληρη, ως τώρα. Αν όντως προτείνει εξόντωση της «αντίδρασης» είναι έκφραση μιας γραμμής στο ΚΚΕ που χαράχτηκε νωρίτερα (τέλη 1942, αν θυμάμαι καλά) αλλά αποδείχτηκε κυρίαρχη και υλοποιήθηκε κυρίως από το καλοκαίρι του ΄43 και μετά, στον Κατοχικό Εμφύλιο και στις σφαγές μετά την αποχώρηση των Γερμανών, κυρίως σε Μωριά, Ήπειρο, Μακεδονία και Αθήνα (Δεκεμβριανά).
5 Ιουνίου, 2014 στις 1:58 πμ
Γιάννης - 2
Η επικράτηση του ΚΚΕ στην Ελλάδα, και ο Εμφύλιος εμμέσως αλλα ουσιαστικά, σχεδιάστηκε στην Β΄ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ τ ο τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 1942 στο Κουκάκι (στην Αθήνα).
Ίδε βιβλία Θανάση Χαντζή και Ε. Αβέρωφ.
Σχεδίασαν την μονοπώληση της ένοπλης αντίστασης και την εξαφάνιση της «αντίδρασης». Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες -οι Εγγλέζοι, ο βασιλιάς, η δικτατορία- κλπ.
Ο στόχος τους ήταν η εξουσία, όπως ήταν και στην Αλβανία, την Γιουγκοσλαβία και την Βουλγαρία. Μέσω της «Αντιστάσεως», θα ερχόταν η εξουσία.
(Το να μην θέλουν να επιστρέψουν στις φυλακές είναι δεκτό και κατανοητό, αλλά να δολοφονήσουν τόσους αθώους γιά να επιτύχουν κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε δεκτό ούτε και κατανοητό!)
Σχετικά με το γράμμα του Α.Β,, πρώτη φορά το πληροφορούμαι.
5 Ιουνίου, 2014 στις 8:35 πμ
Φάτσαλους
Μπορεί να πάρθηκαν όποιες αποφάσεις για την κατάληψη της εξουσίας μετά το τέλος της κατοχής.
Ο Σιάντος όμως απαγόρεψε την κάθοδο των εμπειροπόλεμων μονάδων και του Σαράφη – Βελουχιώτη στην Αττική. Αντί γι’ αυτό τους έστειλε να κυνηγάνε τον Ζέρβα στην Ήπειρο. Υπάρχει καμιά εξήγηση γι’ αυτό ; Πως θα παίρνανε την εξουσία ; ο Σιάντος με τους άπειρους και όχι με τους εμπειροπόλεμους ; Και το μόνο σύνταγμα που βρέθηκε στα πέριξ της Αττικής αφοπλίσθηκε μετά από προδοσία από τον ταγματάρχη-αρχηγό του.
5 Ιουνίου, 2014 στις 8:51 πμ
δεξιος
Έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις.
https://panosz.wordpress.com/2009/03/30/civil_war-11/
5 Ιουνίου, 2014 στις 3:06 μμ
Σακης
H εκτίμηση της ηγεσίας του ΚΚΕ ήταν ότι οι ολιγάριθμες βρετανικές δυνάμεις δεν θα ενεπλεκοντο στην εμφύλια σύρραξη.Ετσι έκρινε οΣιαντος ότι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ Αττικης θα επαρκούσαν .συγχρονως κινητοποιήθηκαν και Συνταγματα από την επαρχία.Τα Συνταγματα αυτά είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες.Τις μεραρχίες από τη Βόρεια Ελλάδα ήταν αδύνατον να τις μεταφέρει στην Αθήνα ,ακόμη και αν το ήθελε η ηγεσία του ΚΚΕ.Η κυριαρχία των Βρετανών στον αέρα καθιστούσε απαγορευτική κάθε σκέψη .Η επίθεση κατα του ζερβά σχεδιάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1944,με δεδομένη την εύκολη επικράτηση του ΕΛΑΣ στην Αθήνα.Οι λόγοι ήταν δυο;1 )Η κυριαρχία σε όλη την επικράτεια 2)Η ασφάλεια των συνόρων της Αλβανίας.Ειναι λάθος να ερμηνεύουμε τα γεγονότα εκ του αποτελέσματος
5 Ιουνίου, 2014 στις 3:23 μμ
Φάτσαλους
Δεν θα επεκταθώ. Θα πω μόνο τούτο.
Οι μεραρχίες του ΕΛΑΣ υπήρχαν παντού και ΟΧΙ μόνο στην Β. Ελλάδα. Στερεά, Θεσσαλία, Ήπειρο. Και βέβαια θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην Αττική. Η αεροπορία των Εγγλέζων την νύχτα δεν έβλεπε τίποτε. Αεροπορία είχαν και οι Γερμανοί. Δεν ήταν το πρόβλημα η αεροπορία. Άλλωστε πολλές μονάδες φτάσανε μέχρι Θήβα, Αγρίνιο κλπ. και τις γύρισαν πίσω. Τι καθόμαστε και λέμε. Ο Σιάντος και ο Ιωαννίδης, οι δύο αυτοί νταβαντζίδες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ήταν αυτοί που δώσανε το ελεύθερο να έχουμε έναν Σκόμπυ για αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Αργότερα κατηγορήθηκε ο πρώτος σαν πράκτορας των Εγγλέζων.
Over & out …
5 Ιουνίου, 2014 στις 10:42 μμ
Γιάννης - 2
«Μπορεί να πάρθηκαν όποιες αποφάσεις για την κατάληψη της εξουσίας μετά το τέλος της κατοχής.»
Οι αποφάσεις γιά κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από το ΚΚΕ πάρθηκαν το 1941 και το 1942, όχι μετά την Κατοχή. Τότε, με την παρουσία της Σοβιετικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα, η εξουσία του ΠΓ του ΚΚΕ ήταν πολύ αναιμική και περιοριζόταν να διεκπεραιώνει τις επιθυμίες του Στάλιν που εν πολλοίς είναι άγνωστο πως δίδονταν στον Σιάντο και σε άλλους ηγέτες του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ.
Ακόμη μιά παρατήρηση.
Στον Δεκέμβρη δεν πολεμούσε μόνο ο Εφεδρικός ΕΛΑΣ Αθήνας.
Ήταν εκεί και το μεγαλύτερο σύνταγμα του ΕΛΑΣ, το 6-ο Κορινθίας και ένα από τα σκληρότερα, το 11-ο Αρκαδίας.